HBR 3 4 Morele ontwikkeling
15:54
10 жыл бұрын
Alles gebeurt met een reden
3:45
10 жыл бұрын
HBR 3b Opvoeden 5 Levensbeschouwing
24:21
HBR 3 2  Sociale ontw  Pesten
3:16
10 жыл бұрын
HBR 3 Vriendschap
6:34
10 жыл бұрын
HBR 3 Opvoeden 1 tot leren
7:42
10 жыл бұрын
HBR 3 Overzicht vooraf
4:30
10 жыл бұрын
HBR Intensiteit 6 Ontwikkeling
4:56
10 жыл бұрын
HBR Intensiteit 4 Misdiagnoses
18:49
10 жыл бұрын
HBR Intensiteit 3
3:13
10 жыл бұрын
HBR Intensiteit 2
12:33
10 жыл бұрын
HBR Intensiteit 1
9:40
10 жыл бұрын
Verborgen Talent
28:32
11 жыл бұрын
Flow
6:25
11 жыл бұрын
Zorgen en stress bij HB
3:34
11 жыл бұрын
Wat leidt tot misdiagnosis bij HB
9:50
Vriendschap
2:35
11 жыл бұрын
Valkuilen van HB
6:12
11 жыл бұрын
Uitvoeringsvaardigheden
4:30
11 жыл бұрын
Triple P
3:34
11 жыл бұрын
Taalgedrag bij hb
1:44
11 жыл бұрын
Ruf opvoedingsadviezen voor HB
3:35
11 жыл бұрын
Problemen bij HB meisjes
2:35
11 жыл бұрын
Positief ongaangepast
3:12
11 жыл бұрын
Пікірлер
@susannevermeulen-cv3py
@susannevermeulen-cv3py 2 ай бұрын
Je kan heel goed èn hoogbegaafd èn een vorm van autisme hebben .
@m.g.358
@m.g.358 3 ай бұрын
Bekend met 'verworven' (vorm van) autisme, a.g.v. cranio-cervicaal/cerebraal syndroom?
@rinotrip
@rinotrip 6 ай бұрын
Ik wordt gek en ziek van overprikkeling.
@rinotrip
@rinotrip 6 ай бұрын
Het ligt er toch ook aan waar je opgroeid hoe je je ontwikkeld wat je meemaakt ,test is een momentopname.Hoogbegaafdheid kan ook in het verborgene huizen door je situatie ,uit angst voor de buitenwereld wegstoppen bv?Ik stel me hier veel vragen bij.
@user-qt6qr2dx2v
@user-qt6qr2dx2v 6 ай бұрын
Beste Frank, volgens de punten die je hier vertoond hebt zou ik wel hoogbegaafd zijn, maar niet het syndroom van Asperger hebben. Toch voldoe ik in erg veel opzichten aan de criteria voor ASS. Ik denk, dat je te veel gelet hebt op de kenmerken die met name aan PDD-NOS worden toegeschreven en die inderdaad ook onder mensen met Asperger worden gevonden, maar bij beide groepen binnen ASS niet bij iedereen voorkomen. Kortom: het beeld dat je schetst klopt niet met de werkelijkheid. Er zijn bijvoorbeeld meer dan genoeg 'Aspergers' met een groot gevoel voor betekenis, symboliek en alle andere aspecten van taal die boven een letterlijke betekenis van woorden uitgaan (zo die hoe dan ook bestaat, want dat is op zijn minst heel twijfelachtig). Lees eens wat van èn over de grote filosoof Immamuel Kant (1724-1804). Je kunt hem moeilijk toedichten dat hij geen verdieping zou hebben maar alleen zou herhalen. Toch had hij volgens vrijwel iedereen - avant la lettre natuurlijk - zeer zeker het syndroom van Asperger. Ik hoop, dat je mijn reactie twaalf jaar na plaatsing van je filmpje nog leest. In dat geval graag een antwoord!
@frankdemink1
@frankdemink1 6 ай бұрын
Hoi, Dank voor je reactie bij Misdiagnose Asperger (en Hoogbegaafdheid) Leuk om met jouw reactie dit nog eens na te lopen. Ik wist niet dat ze elkaar HB en ASS) zouden uitsluiten, wel dat we vaak kunnen kiezen tussen HB of ASS. wat echter bij de diagnose ASS toen niet vaak gebeurde. We noemen gedrag immers pas ASS als het problematisch is. Toen werd bij ASS niet vaak gekozen voor (ook) HB. omdat de kennis daarover bij de psychiaters en psychologen niet bestond. Misschien is dat nog zo. Het is immers geen stoornis, dus kon het wegblijven uit de leerplannen. Misschien omdat problematisch gedrag van ASS, meer opvalt dan HB,, misschien hinderlijker is voor zichzelf en de omgeving; Tevens omdat de laatste dit gedrag leert verbergen als het beter uitkomt. (bijvoorbeeld de docent of gesprekspartner wijzen op denkfouten). Ik realiseer met dat ook ASS (en ADHD) gedrag leert verbergen, met enige moeite, wat ook vaak energie kost, en gekunsteld voelt. (Ik heb ook ADHD).
@margarethavanspall9137
@margarethavanspall9137 6 ай бұрын
Fijn dat erover gepraat wordt en erover nagedacht wordt🎉😅
@T.E.B-T.E.B
@T.E.B-T.E.B 2 жыл бұрын
Namasthe
@PegasusysTarotClub
@PegasusysTarotClub 3 жыл бұрын
Wow! Wat herken ik mezelf hierin! Als Multitalent en Onafhankelijk. Het verklaart zoveel van de moeilijkheden waar ik (en mijn ouders) mee te maken had als kind. Hadden we toen deze kennis gehad, dan was mijn leven heel anders (beter?) verlopen. In elk geval geeft dit mij wel handvatten en een richting! Dank!
@esterester3102
@esterester3102 3 жыл бұрын
Heerlijk, zelfs aan het tempo merk je dat deze man (Frank de Mink) hoogbegaafd is. Als een razende door de stof heen. Ik herken ontzettend veel. Van nature ben ik al een levensgenieter, dus droomde ik heerlijk weg, tijdens de basisschool (6-7 jaar) uit het raam starend, als de les te saai werd of als er eindeloos uitgelegd werd. Als de uitleg eindelijk was afgelopen, keek ik even bij m'n buurvrouw: ' wat moesten we doen?' Best bereidwillig om te werken, maar tempo ho maar. En dan als het rapport kwam, was ik verontwaardigd dat er bij tempo matig / voldoende stond. Ik vond mezelf helemaal niet MATIG/VOLDOENDE. Hoezo was ik matig/voldoende? Gebrek aan zelfinzicht. 😂😂😂
@Rachel-nm7ok
@Rachel-nm7ok 3 жыл бұрын
Fijn dit om te lezen. Jammer alleen dat er niet echt begrip voor is, in het dagelijkse leven (werkgebied).
@nelesmeyers
@nelesmeyers 3 жыл бұрын
Ik vind de inhoud van de slides op zich interessant, maar de presentatiestijl doet er afbreuk aan. Zonder geluid dus beter wat mij betreft. (Ja, ik ben kritisch en hooggevoelig. Wie weet zelfs hoogbegaafd.)
@wimgoorman449
@wimgoorman449 4 жыл бұрын
Slechte presentatie! Hij spreekt veel te snel en soms zelfs slecht articulerend.
@frankdemink1
@frankdemink1 4 жыл бұрын
Helemaal mee eens. Wat kun je er wel mee (hoorde ik van anderen): steeds stoppen als je de sheets toch wil lezen, vertragen (wist je dat op KZbin?), negeren, kijken naar de datum: 8 jaar geleden was de informatie vooruit lopend op het gangbare. De opname was niet bedoeld als op zichzelf staand, maar hulpje (terugkijken van de sheets) voor de aanwezigen bij De Dag vd Hoogbegaafdheid, een jaarlijkse zaterdag met kraampjes en wat korte workshops. Ik hield ze steeds 20 minuten, drie achter elkaar, en dan 3x per dag. Er zaten vooral hoogbegaafden in de zaal, en ik kreeg toen veel vrolijke reacties, omdat ik het probleem van de snelheid tot karikatuur had gemaakt, en het probleem van adhd versus ASS zoals je misschien kon horen. Ik overdreef hier de ADHD-er maar dat had je al door, en dat is geen excuus voor gebrekkig articuleren. Nu stel ik ook hogere eisen aan een zelf opgenomen filmpje, en dan komt het er niet van.Dank voor je reactie. Moet ik misschien nogmaals opnemen, maar zo heb ik nog 50 video's die beter moeten... Ik weet niet of ik daar nog toe kom.
@paulvanbruggen2153
@paulvanbruggen2153 Жыл бұрын
Geachte Frank , zelfkritiek is een verhoogde vorm van intelligentie , dus gezien jouw reactie en de snelheid waarmee je praat , met in mijn achterhoofd de geluidskwaliteit van 10 jaar geleden van dit filmpje , en je uitgebreide uitleg , begin ik er nu eindelijk in mijn 59e levensjaar in te geloven dat er nog hoop is… Een Hb’er kan jou prima volgen , immers de hersenen draaien 4 x zo snel en hebben vaak ook extreem gevoelige zintuigen, met name de ogen en oren …
@Saboubou
@Saboubou 4 ай бұрын
​​@@paulvanbruggen2153interessant om te weten..ik heb veel kritiek op mezelf
@Avalonwandeld
@Avalonwandeld 4 жыл бұрын
Top deze video !!, dank !!, had ik 50 jr geleden moeten zien!, heb nog wat jaren, zal ze beter gebruiken nu :-)
@FuckDatNiggaMichael
@FuckDatNiggaMichael 4 жыл бұрын
"levensopdracht" LOLOLOLOL! Daar kan ik als HBerT zó om gieren ....
@1981stonemonkey
@1981stonemonkey 4 жыл бұрын
Wordt deze dagtraining toekomstig nog eens gegeven? Zelf net 'her-ontdekt' dat ik HB ben... behoefte aan info en inzichten die me verder helpen!
@frankdemink1
@frankdemink1 4 жыл бұрын
nee, niet dat ik weet. Heb je een vraag? Mail naar [email protected] of zie op frankdemink.nl
@1981stonemonkey
@1981stonemonkey 4 жыл бұрын
@@frankdemink1 Niet dat je weet? Vreemd, je gaf deze training toch zelf? Anyway, dank voor het lijntje, ik zal je website er eens bij pakken.
@positivepodcast-samtalks8782
@positivepodcast-samtalks8782 5 жыл бұрын
Klinkt bekend
@frankdemink1
@frankdemink1 5 жыл бұрын
bedoel je: al zelf verzonnen, of had je de vermelde bron eerder gelezen?
@positivepodcast-samtalks8782
@positivepodcast-samtalks8782 5 жыл бұрын
@@frankdemink1 zelf verzonnen
@drummerjeroensimons
@drummerjeroensimons 5 жыл бұрын
Ik heb persoonlijk geen probleem met je snelle manier van presenteren en die associaties erbij halen zelf, ik ben blij en dankbaar omtrent deze informatie juist. Ik heb meer problemen met de doorsnee docent die saai een kunstje (al 40 jaar in dienst!) doet, dan iemand zoals jij met een authentieke spontane lading, waarbij de doorsnee docent jou zou kunnen bekritiseren omdat je sprongen neemt, hetgeen hijzelf mag leren, of eigenlijk misschien niet kan/wil helaas. Aan de andere kant holistisch bekeken: mensen, laten we iedereen waarderen wie hij/zij is... Het is al erg genoeg wat er in de wereld gebeurt en ook in klassen: pesters/onbegrip/veroordelingen, etc etc...
@drummerjeroensimons
@drummerjeroensimons 5 жыл бұрын
Bedankt Frank....Het is goed dat dit erkent wordt...EINDELIJK!!!!!
@adrianzondervan6521
@adrianzondervan6521 3 жыл бұрын
"dat dit erkend wordt" is misschien een betere manier om dit tot uitdrukking te brengen... Think! and reflect!
@ogbrown1073
@ogbrown1073 5 жыл бұрын
IQ 132 hier... regelmatig rukken helpt ;) hahaha... humor helpt ook... En als je echt een uitdaging wilt. Zoek een MMA gym en ga lekker trainen... dan zie je wat het is om je volledige intelligentie in te zetten tegen het grootste opstakel dat deze aarde je te bieden heeft... een ander mens... en... zonder enig ander hulpmiddel.. niets meer dan je twee handen en je eigen lichaam als tools... dat is pas een intelectuale uitdaging...!!! Ik daag je uit... probeer het eens en je hebt er meteen een groep vrienden van gelijkgestemden en gedeelde i teresses bij.. ongeacht het IQ... asjeblieft ;)
@Zts666
@Zts666 5 жыл бұрын
Rare manier van communiceren, maar idd, vechtsporten zijn heerlijk!
@joedredd9979
@joedredd9979 5 жыл бұрын
Hoppa opgelost
@ogbrown1073
@ogbrown1073 5 жыл бұрын
Tip... luister audio op 1.5 of 2.0 speed... da's efficiënter:)
@adrianzondervan6521
@adrianzondervan6521 3 жыл бұрын
Je bedoelt 0,75? Of is dit ironisch
@LuCkiiEsZz
@LuCkiiEsZz 6 жыл бұрын
Ik was dit tot ik lsd gebruikte..sinds dien snap ik me brein iets beter..ik heb van mensen nooit handvaten toegereikt gekregen..er was altijd een stukje onbegrip tussen mij en de normale mens..maar nu ik een paar keer lsd en shrooms heb gedaan die je brein voor een aantal uur open zetten om zelf te onderzoeken hoe die binnenwereld er nu uit ziet heb ik een veel breder en beter begrip wat daarbij onzekerheden en twijfel weg namen...ik werdt altijd gekleineerd tot ik door kreeg dat zij het helemaal niet bij het juiste hebben...ik heb dingen gezien waar een normaal mens zich niet mee bezig houdt...i am on the next leven
@CyberFreaked
@CyberFreaked 5 жыл бұрын
Same here LSD/paddestoeltjes hebben mij heel erg geholpen en dingen in laten zien. Als je aan het trippen bent komen er nog veel meer prikkels binnen, als je controle wilt houden alles wilt snappen dan trip je niet fijn. Je word dus gedwongen om alles los te laten en over je heen te laten komen ipv alles vanuit ratio te doen. (Ja van een moeilijke trip kan je best wel wat leren haha, nu geniet ik echt van van een tripje op zijn tijd) Helemaal ben ik er niet vanaf, vooral emoties/sfeer aanvoelen etc kunnen soms nog best uitputtend werken, vooral als ik bijvoorbeeld al een drukke week heb gehad en redelijk ben uitgeput. Iemand die dan te dicht op me staat en praat (en dan het liefst een totaal niet interessant verhaal) vind ik super irritant en kan ik bijv echt niet tegen en dat kan echt al me energie leegzuigen (voorbeeld) zo zijn er nog wel wat andere dingen waar ik het echt aan merk.
@Zaagvis
@Zaagvis 3 жыл бұрын
@@CyberFreaked Jooo. Ik voel echt alles eat jullie zeggen.. Je moet idd vertrouwen op jezelf in een trip en eigenlijk doe je dat al je hele leven alleen niemand om je heen vertrouwd erop dat jij het goed hebt. Als je de trip goed door komt en sommige ogenschijnlijk simpele dingen ineens wel op de juiste plek vallen valt er een soort last van je schouders. Het komt denk ik ook omdat je eigenlijk niks hoeft te verklaren of uit te leggen. Het lijkt alsof je niet meer hoeft na te denken om tot de oplossing te komen omdat je intuïtief goed met de gegeven omstandigheden om gaat. Voor mij is het een soort van zelfvertrouwen die niet van buiten uit verkregen kan worden door bijv complimenten en dergelijke.
@mathiasbischeroux6167
@mathiasbischeroux6167 6 жыл бұрын
Bij mij is onterecht psychose en autisme vastgesteld en ik ben zelfs op 16 jarige leeftijd 8 maanden opgesloten geweest en gedwongen tot het slikken van medicatie, allemaal omdat ik niet begrepen werd als hoogbegaafd. Ik zei dat ik anders was omdat ik schatte dat ik een IQ van 145 had. De psychiater zag dit aan als 'grootheidswanen' behorend bij een psychose........... Hoogbegaafden worden helemaal kapot gemaakt in onze maatschappij.
@frankdemink1
@frankdemink1 6 жыл бұрын
Hoe kunnen we te weten komen of dit vaak voorkomt, vaak voorkwam, of nu niet meer voorkomt? Psychiaters kunnen zeggen dat hoogbegaafden 2x ecceptioneel zijn, zowel HB zijn als een stoornis hebben. Vooral als zij niet op de hoogte zijn van hoogbegaafdheid als verklaring voor hetzelfde gedrag. En menen dat de stoornis nu in remissie is. Wat heb jij nu nodig, of wat zouden zij nodig hebben die hetzelfde meemaakten?
@mathiasbischeroux6167
@mathiasbischeroux6167 6 жыл бұрын
Ik ben nu 21 en het gaat naar omstandigheden erg goed mij. Ben actief bezig om carrière te maken.Ik heb mijn lesje na die opname wel geleerd en dat is dat je op moet passen met openlijk je intellectuele ideeën bloot te geven. Gewone mensen begrijpen dat niet en vinden het 'raar' waardoor ze er iets achter gaan zoeken zoals dat bij mij gebeurde. Bij mij had het zo ver kunnen komen omdat ik een erg ongezonde thuissituatie had(ouders met mentale problemen etc.) en erg belangrijk mijn hoogbegaafdheid werd door niemand gezien waardoor ik op het VMBO belandde en alles van kwaad tot erger ging. Zo erg als de situatie bij mij werd zal het bij de meeste hoogbegaafden niet komen, mits je gewoon stabiele ouders hebt die in een veilige thuissituatie en opvoeding kunnen voorzien. Echter het onderpresteren is een bekend fenomeen bij iedere hoogbegaafde die niet ontdekt/erkend wordt door zijn omgeving. Ik denk dat docenten standaard in hun opleiding ook een paar lessen moeten krijgen over het ontdekken van hoogbegaafdheid(en hoe er mee om te gaan) en dat juist ook kinderen die slecht presteren en probleem gedrag vertonen hoogbegaafd kunnen zijn. Wat ik zelf heel fijn zou vinden is hoogbegaafde vrienden maken. Ik heb sinds de basisschool eigenlijk geen vrienden meer, de belevingswereld van mij is heel anders dan mijn leeftijdsgenoten. Ik denk dat het in het belang van de maatschappij en hoogbegaafden zelf beter is als hoogbegaafden apart onderwijs krijgen.
@frankdemink1
@frankdemink1 6 жыл бұрын
Dank voor je inzichten. Ik deel een aantal van je opvattingen over HB en onderwijs. Wat probeer je nu om vrienden te vinden? Waar zocht je ze? Hoe maak je contact? Ik hoor dat daar bij HB nog steeds een tekort aan kan zijn, door wat jij onder woorden brengt.
@MrNickdino
@MrNickdino 5 жыл бұрын
Gatverdamme, herkenbaar..
@MrNickdino
@MrNickdino 5 жыл бұрын
@@mathiasbischeroux6167 zat herkenning hier, ik zoek ook andere hoogbegaafden om mee om te gaan enz. Stuur me een persoonlijk bericht als jou dat wat lijkt
@patriciarichardson7230
@patriciarichardson7230 6 жыл бұрын
iemand ervaring met zichzelf er op betrappen alles proberen te versimpelen voor anderen omdat men je anders niet begrijpt???
@frankdemink1
@frankdemink1 6 жыл бұрын
Jezelf vereenvoudigen? Kunnen anderen je begrijpen? Dat zou inderdaad niet moeten. Alleen: denk je dat ik daarvoor pleit? Dan heb ik het niet duidelijk uitgelegd.
@patriciarichardson7230
@patriciarichardson7230 6 жыл бұрын
Frank de Mink nee dat is niet wat ik zeg :het is meer n vraag of anderen ook deze ervaring hebben, ik doe dit (nog steeds) regelmatig om maar niet te veel op te vallen en niet telkens voor mensen moet vertalen wat ik eigenlijk zeg, soms is dit moeilijk en kom ik dan niet op n "simpel" woord en wordt dat weer uitgelegd als "dom".
@frankdemink1
@frankdemink1 6 жыл бұрын
Ja ik vereenvoudig ook als ik bang ben niet begrepen te worden. En soms hoeft dat niet, en dat is heerlijk, dan gaat het lekker snel. Sommigen hebben aan een half woord genoeg. Ik blijk ook vaak te herhalen, aangeleerd misschien omdat ik vaak ongelovige gezichten zag; maar soms is herhalen onnodig en dat is dan weer vervelend, en schoolmeesterachtig.
@mathiasbischeroux6167
@mathiasbischeroux6167 6 жыл бұрын
Ja dat doe ik continu. Als ik iets uit wil leggen moet ik rekening houden met het verstandsniveau van de ander. In mijn familie zitten alleen gemiddeld begaafden en dat betekend dat ik heel veel gevoelens en ideeën zelfs helemaal moet verzwijgen, omdat het voor hun verstandsniveau simpelweg niet te bevatten is.
@dinarotan
@dinarotan 6 жыл бұрын
Maar, zijn we ook niet te snel om iemand hoogbegaafd te noemen? Mag een kind niet gewoon anders zijn?
@frankdemink1
@frankdemink1 6 жыл бұрын
Jazeker kan dat. Maar de labels hierboven worden niet snel gegeven door psychiater of psycholoog (soms wel door de omgeving). Misschien uit wanhoop bij de z.g. stoornissen, misschien uit hoop bij HB? Lastig als de GGZ niet bekend is met HB waardoor de misdiagnoses kunnen ontstaan, vooral door eenzijdig accent op wat fout gaat, of kan gaan. De gevonden gedragingen kunnen vaak ook gezien worden als kwaliteit in en andere situatie. Ik maakte er net 2 blogs over: www.frankdemink.nl
@ovenhandschoen4205
@ovenhandschoen4205 6 жыл бұрын
Ja natuurlijk mag dat Dinatuurlijk, van mij toch :) Verder is elke mis-diagnose er natuurlijk wel één te veel.
@frankdemink1
@frankdemink1 6 жыл бұрын
Het is lastiger: de meeste misdiagnoses in de psychiatrie heten later niet verkeerd, maar comorbiditeit, betekent: je hebt ook nog .....(en dan volgt een volgende aandoening). Vaak is meer dan 70% van de mensen met een aandoening, later ook nog met 2 of meer andere aandoeningen opgezadeld. Dat gebeurt eerder bij de Oude, dan bij de Nieuwe GGZ. Bij de laatste is de neiging om in te delen, of alleen klachten te verzamelen, veel minder. Oude diagnoses kun je dan ook beter vergeten en dan op zoek gaan naar je sterke kanten, en je vermogen om met je kwetsbaarheden om te gaan. Hersenen veranderen, je omgeving ook, en het bijgeloof dat alles in de hersenen zit en hetzelfde blijft, chronisch is, blijkt in veelgevallen niet te kloppen. Bovendien kun je van een ouderwetse diagnose flink vast komen te zitten: ineens meen je alles te kunnen verklaren en geen keuzes meer te hebben. Je bent nu eenmaal zo, en dat is echt onzin, gevaarlijk zelfs, en een gebrek aan psychologisch inzicht bij je psychiater, die ook meestal geen verstand heeft van hoogbegaafdheid, en dat dus niet meeneemt als verklaring voor gedrag.
@dinarotan
@dinarotan 6 жыл бұрын
3 kinderen en alle 3 met een zogenaamde diagnose... Allemaal omdat school ze wou testen "om betere hulp te bieden". 1 ASS en 2 en 3 hoogbegaafd. Hoefde voor mij niet, ik had met 3 maanden al door dat mijn zoon zich in zijn eigen wereldje opsloot, ik had al door dat die andere 2 slim waren toen ze zichzelf in de kleuterschool hebben leren lezen, en we hadden daar goede manieren voor gevonden om daar mee om te gaan. Maar... hier in België is alleen een zwart op wit diagnose goed genoeg om een kind buiten huis de zorg te geven die het nodig heeft, niet de eigen observaties, de eigen intuïtie. Voor het vervolg (andere leerkrachten, volgende school) kan het handig zijn, maar waar blijft het eigen verstand, de eigen aanpak als alles volgens vooraf bepaalde kaders moet gaan? Volgens mij stopt het onderzoeken en het krijgen van een diagnose een kind (en de ouders) in een hokje waar het nooit meer uit kan komen, dat nog los van de mogelijke misdiagnoses. In de opvoeding is er daarmee een extra aspect bij gekomen, het aspect van "kan wel zijn dat je een diagnose hebt, maar je bent nog altijd verantwoordelijk voor je eigen acties". Overigens, toen we de onderzoeken voor mijn zoon hebben laten doen, woonden we nog in Nederland. U zegt dat de labels niet snel worden gegeven, maar het "onderzoek" duurde 2 uur en een speelmiddag voor observatie. Dat vind ik redelijk snel om een kind zo'n bepalend en belangrijk label op te plakken. Verder is er altijd geprobeerd er bijkomende labels (ADHD, angsstoornis) aan toe te voegen in de verplichte vervolgonderzoeken. Dan moest ik alle zeilen bijzetten om overtuigend genoeg te zijn dat daar geen sprake van is. "Raar dat hier ASS een alleenstaand iets is, dat is zeer uitzonderlijk. We zouden moeten verder kijken." was dan de respons. Eh, nee...
@frankdemink1
@frankdemink1 6 жыл бұрын
Snelle diagnoses duren een paar uur, langzame een paar weken of maanden, zeg maar 3-6x terugkomen. Helaas is het woord diagnose te zwaar: enkele symptomen lijken te verwijzen naar een syndroom (=hypothetische categorie) en dat is de reden waarom psychiaters vaker een slag om de arm houden en zeggen: dat kan wijzen op....., of ik hoor enkele symptomen van..... Maar dan wil de verzekering (en de school) meer zekerheid horen, die echter niet is te geven..... Ik merk dat jij je niet in een hokje liet stoppen? Wat heeft je zo eigenwijs gemaakt, hoe kon je weerstand bieden aan die druk? Mij lijkt dat de enige juiste manier om elke deskundige te benaderen, zoals we ook bedrijven, ambtenaren, adviezen aanhoren.
@BennovanBergen
@BennovanBergen 6 жыл бұрын
Goede informatie, slechte presentatie. Welke les kan je hier uit leren? Ik heb behoefte aan een reactie ...
@suzy9162
@suzy9162 6 жыл бұрын
Wat als mensen niet anders zijn als het weer en dus hun hele gedrag en alles wat ze doen, in feite, net zo voorspelbaar is en afhankelijk van biologische factoren om hun heen. Alleen voor ons te ingewikkeld om te voorspellen. Als dat zo is, dan bestaat toeval dus werkelijk niet en is alles wat wij doen, gewoon heel erg voorspelbaar. Niet direct voor onszelf, maar wel voor de natuur op zich en als je gelooft in hogere machten, dan weten die allang wat er plaats gaat vinden.
@frankdemink1
@frankdemink1 5 жыл бұрын
Je hebt een paar ingewikkelde, oncontroleerbare aannames toegevoegd (Na wat als...), om tot je idee te komen. Misschien niet goed als conclusie te zien, eerder als voorafgaande geloof? Wat zou betekenen: "Toeval bestaat werkelijk?" en "niet voor ons te voorspellen, maar wel voor de natuur?" Hoe kunnen we dat dan weten? Hoe kom jij aan je geloof in hogere machten en wat die weten?
@DINIE0011
@DINIE0011 7 жыл бұрын
Wat één ding mij altijd bij blijft, is wat een leraar ooit tegen mij zei, (toen ik al vele jaren van school af was), en wat ik zelf ook altijd verteld, én ook nooit begrepen werd, was "Jij kon nooit begrijpen, dat anderen niet begrepen, dat jij het begreep!" Vindt het nog steeds veelzeggend! :)
@DINIE0011
@DINIE0011 7 жыл бұрын
Ik heb nu wel een vraag (mooi uitgelegd overigens): Zelf heb ik namelijk, zo bleek uit testen, een hoog IQ, en een hoof EQ! Inmiddels ben ik erachter gekomen, na zoveel jaren uitpluizen, wat ik nu echt mankeerde, dat ik alle tekenen heb, van Hoog Sensitieve Mensen. Nu hoorde ik in jouw filmpje, dat jij het had over kinderen, met een hoof IQ, die hoof sensitief zijn! Heb ik dat nu verkeerd begrepen, of kan het echt zijn, dat je naast een hoog IQ, dus een HB-ster, ook een HSP-ster kan zijn? Of staat dit los van elkaar, en is het meer een toevalligheid? Gr.
@drummerjeroensimons
@drummerjeroensimons 5 жыл бұрын
Hoogbegaafdheid heeft te maken met op een hogere en diepere manier van ontvankelijk zijn, dus extreem gevoelig hoort daar ook bij voor sommigen, tzijn gewoon tools waar je wat mee kunt... Hoger intelligente mensen kunnen botsen met doorsnee intelligente mensen, omdat er aanpassing gevraagd word, maatschappij, maar men is zoals men is...Laten we op school leren elkaar te accepteren en respecteren, dat noem ik goede scholing en basiskennis...;)
@FransvandenBergeMuziekschuur
@FransvandenBergeMuziekschuur 7 жыл бұрын
En waar is dan het technisch curriculum op het basis onderwijs?
@VictoriaWonders
@VictoriaWonders 8 жыл бұрын
ik ben schizofreen bestempeld maar vermoed hoogbegaafd en hsp.... mn buurman is ondraaglijk en raak ervan in psychose.
@VictoriaWonders
@VictoriaWonders 8 жыл бұрын
kan iemand mij helpen ggz doet niets
@mathiasbischeroux6167
@mathiasbischeroux6167 5 жыл бұрын
mediteren, uren per dag.
@redouanekhirat2312
@redouanekhirat2312 5 жыл бұрын
welke soort van schizofrenie?
@ingebvander
@ingebvander 8 жыл бұрын
"Dat is gewoon hoogbegaafdheid, niet zeuren, blijf met je handen ervan af !" Geweldig! Was het maar overal zo.
@raykont
@raykont 8 жыл бұрын
duidelijke add/adhd;er die man
@frankdemink1
@frankdemink1 5 жыл бұрын
Dat is nu het interessante: de kenmerken waardoor jij dit meent te zien zouden ook bij sommige HB-en voorkomen. Als je dan kunt kiezen tussen HB en ADHD. Wat zou je dan kiezen als verklaring?
@roddo1955
@roddo1955 11 ай бұрын
​@@frankdemink1 ik heb adhd. Dus ik herken veel maar ik denk dat meneer HB is. Mijn onderbouwing? Ik ben al vergeten waarom ik dat denk😂De meneer gaat snel maar hij blijft op hetzelfde spoor zonder ogenschijnlijke moeite.
@erikroubos4313
@erikroubos4313 9 жыл бұрын
interessant, top! alleen zolang de mij. geen ruimte geeft aan ''deze mensen (''doe wat er verwacht wordt op school, het werk, doe hoe wij zeggen dat iets moet gebeuren (als je meer wilt ben je al gauw een zeurpiet) denk ik dat de meesten voorlopig gewoon in de lappenmand belanden :'-(
@JzZcAt
@JzZcAt 9 жыл бұрын
Iedereen beleefd intense en minder intense momenten, ligt aan hoe je informatie naar binnen laat gaan. Maar er wordt steeds een stempel op je gedrukt.
@frankdemink1
@frankdemink1 5 жыл бұрын
We willen ook zelf een verklaring, zonder dat die stigmatiserend is.
@adrianzondervan6521
@adrianzondervan6521 3 жыл бұрын
"Iedereen beleeft [x ofy}"- of is het een kenmerk van hoogbegaafdheid om niet goed te kunnen spellen?!
@DINIE0011
@DINIE0011 10 жыл бұрын
Ik heb een hoog IQ, EQ, en ben over-gevoelig, vooral voor geluid! De diagnose was "een storing in het autistisch spectrum". Als ik dat zeg, denkt men gelijk dat ik ook autistisch ben (niet dus). Ik voel mensen ook perfect aan, wat lang niet altijd even prettig is. Maar men zegt ook dat het aan mij zelf ligt, als ik "klaag" over geluid van buren. "Je woont nu eenmaal in een gehorige flat" krijg ik dan te horen. Is ook zo, maar soms is het "gek"-makend, en dat begrijpen ze niet, Ik doe oordopjes in, als mijn buurvrouw haar kast dicht doet! En dat slaapt niet prettig kan ik zeggen. Het brengt zoveel bij mij los, dat ik daar dan weer lichamelijk doodmoe van word. 501 "Vrienden" heb ik op Facebook, maar in het dagelijks leven geen. Dit filmpje heb ik hier ook op gezet, omdat ik het niet beter uit kan leggen, maar denk dat er morgen geen reactie op gekomen is. Men wil het niet weten volgens mij, alleen als je er zelf mee te maken hebt. Toch heb ik er heel bewust voor gekozen, om op te schrijven waar ik mee zit. Met de achterliggende gedachte, dat er mogelijk een persoon is, die het zich wel interresseert, en zo meer begrip voor mij heeft. Daarbij helpt het mij ook, dat ik een spreekwoord bij mijn computer heb hangen: "Intelligente mensen willen mij niet kwetsen, en domme mensen kunnen mij niet kwetsen"! En regelmatig helpt mij dat. EN het kijken naar dit filmpje! Een en al herkenning, wat mij, opnieuw, doet realiseren, dat ik niet "gek" ben! Bedankt hiervoor!
@FransvandenBergeMuziekschuur
@FransvandenBergeMuziekschuur 7 жыл бұрын
Beste Dinie0011, als je alleen naar buiten kijkt.... Dan is alles van buiten hard. Als je focus legt op wat je zelf wil/werkt gemeenschappelijk aan een doel waar je in gelooft, zou het kunnen dat je balans beter wordt en wat binnenkomt je beter in schat. Waardoor het scherpe zien.... een positieve waarde inneemt.
@hntrhntr2594
@hntrhntr2594 7 жыл бұрын
Ik ben hoogbegaafd, ik heb authisme, ADHD, OCD + nog extra concentratie stoornissen. En dit gemengd is niet zo leuk :/
@doopsgezindzeist
@doopsgezindzeist 6 жыл бұрын
Ik begrijp je volkomen.
@joedredd9979
@joedredd9979 5 жыл бұрын
@@Ju5t1z3 misschien wat beter nederlands leren. Taalkundig mist er nog wat.😂
@joedredd9979
@joedredd9979 5 жыл бұрын
@@hntrhntr2594 goed hoor Einstein
@grabbelton
@grabbelton 10 жыл бұрын
raar dat zo weinig mensen die gezien hebben.............. ik ben er , nogmaals, heel blij mee! jammer dat ik het nu ook pas ontdek................. thank you!
@grabbelton
@grabbelton 10 жыл бұрын
ik ben zo blij dat ik uw presentaties heb gevonden, dank voor het posten! ik deel t waar ik maar kan....
@PerteTotale
@PerteTotale 10 жыл бұрын
knap werk!
@grabbelton
@grabbelton 10 жыл бұрын
ik zit met aandacht te kijken en te luisteren, niet voor kinderen, die heb ik niet maar voor mezelf, heel fijn dat je dit deelt! dank je wel....
@grabbelton
@grabbelton 10 жыл бұрын
fijn zeg om dat te hebben gezien... hoe komt het toch dat ik als hypergevoelige /hoogbegaafde me altijd schaam om te zeggen dat dat is waar ik "last"van heb?? men kijkt je zo raar aan en zo, als je dat zegt maar als ik zeg, ik heb bv borderline of wat ook dat ze t dan wel oke vinden?? zou best gewoon uit willen komen voor mezelf....misschien gewoon gaan doen??
@Rene86
@Rene86 11 жыл бұрын
Beste Frank en bijzonder boeiend verhaal. Ook erg fijn dat je de filmpjes op youtube hebt gezet. Als ik een kritisch noot mag plaatsen; het heeft me 4 keer keer gekost om het hele filmpje te zien. Dit ligt aan je presentatie techniek, je maakt vrijwel geen zin compleet af en bent heel erg druk wat voor een hoogsensitief iemand alles behalve prettig is.
@frietzengrunbauer-felius7243
@frietzengrunbauer-felius7243 11 жыл бұрын
Ontzettend interessant; ik heb al jaren als slogan 'hoogbegaafde kinderen zijn als kinderen onder een vergrootglas; intenser, sneller, heftiger en gevoeliger (en voor we het weten lopen we met z'n allen op eieren)', zonder van Dabrowski gekend te hebben. Zie ik nu dus onderbouwd. U schrijft in uw begeleidend schrijven dat hoogbegaafden op vijf gebieden extra gevoelig kunnen zijn: hoeft dus niet altijd op alle vijf gebieden? Is daar nog een opbouw oid in?
@frankdemink1
@frankdemink1 5 жыл бұрын
Jazeker. fysiek en zintuiglijke gevoeligheid zijn wellicht niet bepalend voor HB, maar intelectuele, imaginatieve en emotionele zijn onmisbaar.
@charskanaal
@charskanaal 11 жыл бұрын
Erg verhelderend weer. Wederom trek ik de conclusie dat ik als hoogbegaafde nooit normaal gelukkig zal worden maar moet leren leven met deze handicap. Ik probeer mijn bachelor te halen maar het verplicht werken in groepjes geeft zoveel stress om bijzaken dat het studeren strijden wordt. Lastig!
@steenbreker60
@steenbreker60 6 жыл бұрын
Miss Luna. Vier jaar laat. Ik schrik hiervan. Van je opmerking dat nooit normaal gelukkig zult/kunt worden. Het gaat er om dat je je eigen weg vindt. Soort zoekt soort. Klinkt bot, maar dat is iets wat ieder mens doet. Hooligans doen het, vissers doen het, de leden van een leesclub doen het. Ook jij moet het doen. Als vader van twee hoogbegaafde, inmiddels volwassen kids en een reteslimme vrouw (ik mag ook een partijtje meeblazen) heb ik het gevecht meerdere malen gezien. De ups en veel downs. Op een basisschool heeft men het hele iq-spectrum verzameld, van pakweg 85 tot misschien meer dan 140. De uitersten in dit gezelschap zullen het beide moeilijk hebben. Naarmate je studieniveau stijgt zullen de intelligenties dichter bij elkaar komen te liggen. Ik geef toe, er kan nog steeds een bijna onoverbrugbare kloof tussen 120 en 140 zijn. Maar sluit geluk nooit uit.
@joedredd9979
@joedredd9979 5 жыл бұрын
En zo is het Einstein
@frankdemink1
@frankdemink1 11 жыл бұрын
In de komende DSM5 wordt schizofrenie opgeschoond. Ook voor schizoide en schizotypische stoornissen kan verwarring optreden,en zijn lijstjes beschikbaar om onderscheid te leren maken met HB, dus de overlap is weer van belang.
@drakepit
@drakepit 11 жыл бұрын
Hoe is de relatie van hoogbegaafdheid met schizofrenie? Bij beiden is er een grote (over-) gevoeligheid voor prikkels.
@frankdemink1
@frankdemink1 5 жыл бұрын
sommige mensen met wanen of psychoses kunnen heel goed hoogbegaafd blijken te zijn. Dan is wel zelfinzicht nodig over hoe ze hun eigen psychose kunnen reguleren. Ik ken zulke voorbeelden. Iemand die er op promoveerde zelfs. Is dit een antwoord?