Todella antoisa ja puhutteleva jakso. Iso kiitos isä Andreas ja Mamren tammisto!
@MaaritKaari-Rossi21 күн бұрын
😇🙏
@avendeaahonenАй бұрын
Mielenkiintoista ja opettavaa keskustelua; suuret ja lämpimät kiitokset ❤! Toivoisin Mamren Tammistolta julkaisuja 2 kertaa viikossa, sillä opetukset antavat paljon syvyyttä ja ajateltavaa uskonelämään 😊.
@user-og9fg2pz5pАй бұрын
Hyvin tehty ja mielenkiintoinen video 😊
@HeljaRahikkala-lv6utАй бұрын
Lämmin kiitos isät Marko ja Tuukka tärkeästä asiasta.
@ViisaudenkirjaАй бұрын
👍🏻 ☦️ ❤
@gabrielgabriel5177Ай бұрын
Kiitos oli hyvä
@samipaajanen9825Ай бұрын
28:56 Kiitos tästä. Missä päin ortodoksi maailmaa protestantit liitetään ortodoksi kirkkoon kasteen ja mirhavoitelun kautta? Miksi näin tehdään? Mitkä ovat heidän perustelut ja miten he tulkitsevat asian. Tämä siis väheksymättä Suomen tilannetta. Kastetaanko, helluntailaiset, baptistit, adventtikirkon tai monen muotoiset protestantisten uskontokuntien jäset kun he liittyvät Suomessa ortodoksi kirkkoon. Kasteen merkitys sisällöllisesti on näissä ryhmissä eri kuin ortodokseilla, vaikkakin teknisesti kaste on suoritettu Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, tietysti ilman pappeuden sakramenttia.😊
@pelti93Ай бұрын
Ainakin Yhdysvalloissa on ollut esim. joillakin ROCORin seurakunnilla tällainen tiukka linja, että kaikki otetaan kasteen kautta sisään ja että ainoastaan upotuskaste on pätevä, eli vaikka olisit saanut Ortodoksisen valelukasteen, niin sitäkään ei lasketa, vaan pitää käydä upotuskasteella. Perusteluina se että Ortodoksikirkko on Kristuksen ruumis, eikä sen ulkopuolella voi olla sakramenttejä. Mitä upotuskastepakkoon tulee, on nämä yksittäisten Pyhien mielipiteet siitä, joita sitten pidetään ainoina auktoriteetteinä asian suhteen. Tämä siis ei päde kaikkiin ROCORin seurakuntiin, mutta joihinkin.
@avgaroziАй бұрын
წმინდა დიონისე არეოპაგელი 03 (16) ოქტომბერი არეოპაგიტული თხზულებანი ქ. გაზას კულტურულ გარემოში იყო შექმნილი. 1942 წ. ქართველმა მეცნიერმა, შალვა ნუცუბიძემ, ფსევდო-დიონისე არეოპაგელისა და ცნობილი ქართველი მოღვაწის პეტრე იბერის იდენტობის თეორია შექმნა. ამავე დასკვნამდე მივიდა ცნობილი ბელგიელი მეცნიერი ერნესტ ჰონიგმანი 1952 წელს. ამ თეორიას ეწოდა ნუცუბიძე-ჰონიგმანის თეორია. ტროპარი: სიტკბოებაი ისწავე შენ და ფრთხილ იყავ ყოველსა შინა და კეთილი გონება ღმრთივშუენიერად შეიმოსე, აღმოივსე ჭურისა მისგან რჩეულისა გამოუთქუმელნი საიდუმლონი, და სარწმუნოებაი დაიმარხე, და სწორი სრბა მის თანა აღასრულე, მამაო წმიდაო დიონოსე, ევედრე ქრისტესა ღმერთსა შეწყალებად სულთა ჩუენთათუის. კონდაკი: ზეციერნი ბჭენი წიაღ-ჰვლენ სულითა, და რა ემოწაფე ზესთა სამთა ცათა აღწევნულსა მოციქულსა, დიონოსე, და გამოუთქუმელისა ცნობისა მიერ განმსდიდრდი, და განაბრწყინვენ ბნელსა შინა უმეცრებისასა მსხდომარენი, ამისთუის გიღაღადებთ შენ: გიხაროდენ, მამაო ყოვლადსაკუირველო.
@MarjaHannulaАй бұрын
Kiitos, i Serafim ja tutkijakumppani. Kerrassaan hyvää tekevää kuunneltavaa. Toivottavasti saamme jatkoa!
@user-og9fg2pz5pАй бұрын
Olipa hyvä ja opettavainen video!
@gabrielgabriel5177Ай бұрын
Mulla on kyllä ollut niin, että teologiaa ja kirkkohistoriaa ja hengellistä opetusta seuranneena näin ortodoksisuuden jatkumoksi apostoliselle traditiolle. Tunnelma taas kirkossa ei minusta ole niinkäänn puoleensa vetävä. Voisin jopa sanoa että toisinaan hieman masentava ja tylsä.
@MaunoMattilaАй бұрын
Kovasti uskontoa, vähän uskoa.
@gabrielgabriel5177Ай бұрын
Milläs vallalla tuota sanot?
@MaunoMattilaАй бұрын
@@gabrielgabriel5177 Sillä vallalla, jonka Jumala on antanut jokaiselle uskovaiselle, jossa Pyhä Henki asuu. Sinun täytyy ystävä tulla uskoon Herraan Jeesukseen, lakata yrittämästä omalla vanhurskaudellasi kelvata Jumalalle ja pukeutua Jumalan vanhurskauteen, joka tulee lahjani sille, joka uskoo Herraan Jeesukseen.
@mikulmalaАй бұрын
Eivät kai nämä kaksi, uskonto eli teoria ja usko, sulje toisiaan pois. Pikemminkin päin vastoin. Nautin keskustelusta suuresti.
@gabrielgabriel5177Ай бұрын
@@MaunoMattila taidat ajatella olevasi viisaampi ja ymmärtäväisempi kuin kailli pyhät isät? Pyhä Ignatius antiokialainen esimerkiksi eli apostolien aikana ja oli heidän jälkeensä antiokian Piispa. Lueppa vaikka hänen kirjeitään.
@MaunoMattilaАй бұрын
@@gabrielgabriel5177 Ja sinä ystävä luulet, että nämä tietävät paremmin Jeesuksen Kristuksen, kuin he jotka olivat olleet heidän kanssaan opetuslapsina ja kirjoittivat meille Raamatun Pyhässä Hengessä. "Tämän olen, veljet, sovittanut itseeni ja Apollokseen, teidän tähtenne, että meistä oppisitte tämän: 'Ei yli sen, mikä kirjoitettu on', ettette pöyhkeillen asettuisi mikä minkin puolelle toista vastaan." - 1. Korinttolaiskirje 4:6 Jos emme tyydy Raamattuun, jossa riittää elämän ajaksi tutkittavaa meille kaikille, vaan turvaudumme joihinkin mystikoihin ja satoja vuosia jälkikäteen tulleisiin selittäjiin yksinomaan, niin tulee puolueita ja eksytys pois totuudesta, koska nämä mainitsemasi "pyhät isät" (vaikka Jeesus kieltää kutsumasta isäksi ketään maan päällä) ovat keskenäänkin ristiriitaisia ja välillä tuomitsivat toisensa harhaoppisiksi, mutta apostolien oppi Raamatussa on erehtymätön ja ainoa mittapuu, jolla voimme koetella asiat.
@user-po2qr1jl8tАй бұрын
Saatteko jostain asetuksista laitettua näitä keskusteluja siten, että ovat kuunneltavissa youtube musicin kautta? Käsitykseni mukaan sisältö pitää merkitä podcastiksi.
@AR-hf2luАй бұрын
☦️ Hei.
@Yaas_ok123Ай бұрын
Kyllä meillä tulevassa ylösnousemusruumiissa on keho, aivot, aistit ja olemme tietoisessa tilassa. Ihmettelen kommenttia, "jos käy ilmi, että Paavali sekoili jossakin suhteessa". Aika alhainen arvostus Uudesta Testamentista Jumalan pyhänä Sanana. Näköjään on vaihtoehtona, että jonkun Uutta Testamenttia itseään paremmin tietävä tutkija noin väittäisi. UT on PYHÄ, mutta me vajavaiset, sen tutkijat emme ole.
@TheChiesaАй бұрын
😍Suurenmoinen keskustelu, eritoten polveilleiden vastausten takia. Jään odottamaan seuraavaa tapaamistanne, jonka julkaisette täällä.
@teppovaisanen5807Ай бұрын
Kiitos, isä Serafim! Lyhyesti, ja vastustelemattoman selkeästi suoraan olennaisimpaan - keskipisteeseen.
@avendeaahonen2 ай бұрын
Jälleen kerran loistava opetuspuhe ❤. Kiitos!
@Yaas_ok1232 ай бұрын
Ylistätte syntistä naista, bad idea.
@Yaas_ok1232 ай бұрын
Jeesuksen ei tarvinnut jumalallistua, Hän oli ja on aina ollut Jumala.
@Yaas_ok1232 ай бұрын
Kokeile kontekstia ja tekstikriittisyyttä.
@123askel2 ай бұрын
Kiitos, monia uusia oivalluksia! Ja näitä yhteisiä pyhiinvaelluksia voisi tosiaan olla ympäri Suomea muutoinkin kuin ekumeenisellä rukousviikolla tammikuussa!
@talvetar33852 ай бұрын
Eka 😁
@kirsimarita2 ай бұрын
Olen käynyt Efesoksessa Neitsyn Marian oletetussa viimeisessä kodissa. Pieni kaunis kivirakennus puiden katveessa. Sisätila kat. kappeli
@gabrielgabriel51772 ай бұрын
Hienoa välillä näin päin vierailua
@sepporiikonen70832 ай бұрын
Hienoa yhteyttä kiitos
@denpasar33 ай бұрын
En tunne Maria Pariisilaisen elämää enkä hänen ajatteluaan. Alkuun olisi ollut hyvä kertoa edes se mistä vuosisadasta on kyse ja taustoittaa hieman syvemmin Marian perhetaustaa ja nuoruutta. Myös muista vuosilukuja olisi ollut hyvä kuulla. Näin Marian elämä olisi asettunut paremmin historianjanalle. Olisin myös kiinnostunut kuulemaan miten hänen uskonnollinen heräämisensä alkoi ja kehittyi. En päässyt myöskään kärryille siitä miksi ja miten haastateltava oli valittu (meni ehkä ohitse minulta?). Hänellä on selvästi tietoa, mutta hän joutui silti tarkistamaan asioita papereista, tai ainakin siltä vaikutti. Mutta erittäin mielenkiintoiselta vaikuttava henkilö tämä pyhä Maria Pariisilainen, olisin kaivannut vain hieman syvempää ja analyytisempää pohdiskelua. Näistä huolimatta, kokonaisuutena kiinnostava haastattelu, kiitos! Mamren tammisto on todellinen helmi. Jatkakaa ehdottomasti tuotantoa.
@Mikkihiiri273 ай бұрын
Hän on arkkimandriitta, ei pappismunkki!
@HomoEucharistica2 ай бұрын
arkkimandriitta on piispan antama arvonimi pappismunkeille
@Viisaudenkirja3 ай бұрын
Huippu settiä! Kiitos i Serafim! 👍🏻
@raijakosunen3133 ай бұрын
Kiitos isä Serafimin! Tässä tuli selkeästi rautalangasta taivutettuna se seikka, että kun pyrimme Kristusta kohti, joka on keskellämme, me pystymme lähestymään Häntä hyvinkin päinvastaisilta kuulostavien ohjeiden avulla.
@talvetar33853 ай бұрын
Kiitos. Mielenkiintoinen kirja. Pitääpä lukea toi. Katson myös et ns. Luonnollinen teologia on juuri se, et Jumala on. Ja sen vastakohta on skolastiikka, joka välillä ajattelee ja analysoi kaiken puhki. Teologian ei pidä eikä tarvitse ottaa kantaa joka maailman nippeliasioihin. Se on egon pyörittämistä, Jumalan vastakohta. Just niin, dualismissa pyörimistä. Niinku identiteettipolitiikka esim. Ruokkii vastakkainasetteluja, joka on poispäin Jumalasta. Se on ihmisten luomaa, joka tarkoituksella vie pois ykseydestä. Ja Maksimos Tunnustaja, ( kukapa ei fanittaisi hänen viisauttaan) on oikeassa siinä että Pyhä kolminaisuus on kaikessa, kolmeosaisuus, eri nimillä, kaikissa henkisissä perinteissä tunnettu asia, eri nimillä vain. Todistus Jumalan läsnäolosta on läsnä kaikessa, koko ajan.
@talvetar33853 ай бұрын
Tausta: Rooman valtakunnan lait. Eli ne käytännöt eivöt olleet kristinuskosta lähtöisin. Toinen asia on suoraan henkis energeettinen. Naisen kohtu on kuin malja, joka ottaa vastaan. Mies luovuttaa energiaa, nainen ottaa vastaan. On totta että naisen ruumis " saastuu". Muistetaan että esim prostituutio ja orjat olivat arkisia käytäntöjä ja laillisia riippuen alueesta. Ja toisaalta moni kirkkoisä korosti sitä todellista ihmisyyttä ihmisyyden ytimessä, eli Kristusta. Ja kirkkoisät eivät olleet siinä asemassa, että olisivat muuttaneet lakeja. Ja terveisiä Elsille, hienoa sitoutumista väitöskirjaan vielä huikean työuran jälkeen.🤗
@talvetar33853 ай бұрын
Louthin kirjassa Hyvyyttä ja kauneutta etsimässä on hyvin sitä Marian pohdintaa juuri siitä, että ihmistä ei auteta Egosta, eli ei uhrata kaikkea sen eteen. Sehän ei ole sydämestä tekemistä vaan Egosta. Maria kin ilman muuta kasvoi tehtäväänsä eli nuorempana uhrautui pelastajaksi renttumiehelle. Hänen sanansa myöhemmin olivat hyvin painokkaita ja totta.
@talvetar33853 ай бұрын
Kiitos. Olen lukenut Maria Pariisilaisen tarinan, ja tässä tuli lisää historiasta. Se on kova muistutus meille kaikille et mitä annat lähimmäisillesi. elätkö Kristuksen tavoin. Ei niitä maahankumarruksia lasketa. Ja se lasten pelastaminen roskapöntöissä on kova. Siitä on kirja ja oliko elokuvakin tehty. Ja näitä on muitakin historiassa, ortodoksisia hahmoja, jotka näki politiikan läpi, mitä se edusti. Tästä vaietaan nykyään. Monet varmaan ajattelee, teologitkin, mutta ovat mieluummin hiljaa. Ei oo kiva olla epäsuosiossa. Mutta mikään ei pidä olla kristitylle vierasta. Ei ole maailman ongelmia, jotka eivät kuuluisi kristityille.
@mihai54563 ай бұрын
Tällainen aktiivinen "citynunnan" elämä ihmisten kohtaamisineen ja auttamisineen on aina ollut tavallista lännen katolisen kirkon luostarielämän piirissä, mutta harvinaisempaa sisäistä rukouselämää painottavassa ortodoksisessa luostarielämässä. Äiti Mariaa voisikin toimintatapojensa ja myös vasemmistoyhteyksiensä perusteella luonnehtia ortodoksisen kirkon "vapautuksen teologiksi".
@sepporiikonen70833 ай бұрын
On puhuttu tekoälyn vaaroista. Mille kaikelle tulemme altiiksi? Kiitos aiheesta.
@sirpakolu52823 ай бұрын
Efcharistooo❤
@talvetar33854 ай бұрын
Markus Askeetti on minusta teologian historian kovimpia sankareita. Hän oli ainoa joka ei suostunut myymään totuutta Rooman edessä. Bysantin aikaiset kuviot Rooman kanssa on niin poliittisia ja monimutkaisia, että kannattaa tutustua niihin tietääkseen mikä se konteksti oli. Osahan möi sielunsa ja sai kardinaalivirkoja.
@talvetar33854 ай бұрын
Kiitos tästä. Ihan tavisten pitäs kuunnella.,jotla ei tiedä mitä on ortodoksinen teologia. Opetuksiin kuuluu myls se, että pyhimyksi julistetut eivät ole erehtymättömiä. He ovat ihmisiä. Ja erottelukyky on jo alkukristinuskossa ollut voimakkaasti esillä. Jo muinoin varoiteltiin ns. Rabbinismista, sama aIa on minkä tahansa gurun seuraaminen sokeasti. Se oma opettaja on sisällä. Erottelukyky. Tämä kuuluu kaikkiin henkisiin perinteisiin. Nykyään kristinuskossa koko asia ei ole lainkaan esillä. Sokea jonkun seuraaminen on olemista irti omasta sisäisestä jumaluudesta.
@annerosenius76804 ай бұрын
Kiitos, I Teemulle ajankohtaisesta ja tärkeästä aiheesta.❤ Hienoja ajatuksia ja huomioita repivässä ajassa.
@seppohannunen70204 ай бұрын
Sergei Okulovville tunnustus 👍 Hyvä Maria
@user-po2qr1jl8t4 ай бұрын
Ehdottomasti jatkoa näille keskusteluille! ☦️
@ninaarpolahti35824 ай бұрын
Kiitos.
@mattiinnanen52455 ай бұрын
Kiitos ❤️
@user-po2qr1jl8t5 ай бұрын
☦️❤️
@ulla-maijanurmi275 ай бұрын
Kiitos isä Sergius paljon ajatuksia herättävä puhe. Silmää ilahdutti kaunis ryijy takanasi.
@ninaarpolahti35825 ай бұрын
Kiitos.
@annerosenius76805 ай бұрын
Tärkeitä näkökulmia. Avartava kokemus kuulla tällaista. Kiitos! ❤