Ήξερα ότι υπάρχουν ανόητοι και βλάκες, αλλά αυτός τους ξεπερνάει όλους. Αποκλείεται να τα πιστέψει ο ίδιος.
@mihailaghioritul2517 Жыл бұрын
Povești la gura sobei, istoria neamului. Foarte frumoasă reconstrucție a vieții păstorilor aromâni, care mai vorbesc limba noastră cea română, dar mai veche.
@Amomoran Жыл бұрын
Lakis Halkias singing in Vlahika. Multu mushiat cantiku. Poli oreo tragoudhi. Efharisto.
@dimitrisorestis29832 жыл бұрын
Εσείς πάλι ποιανών πράκτορες είστε;
@dimitrisorestis29832 жыл бұрын
Έδωσε ό Αρειμενιος τό όνομά του στούς αρωμάνους; Πού εσείς λέτε βλάχους; Πανηγύρι τό περάσατε;
@kristogoci33523 жыл бұрын
Mushatã sinthesi, brom Aristea...!
@Κωνσταντινα19953 жыл бұрын
Οι βλάχοι είναι παντού…Είναι οι βλάχοι της βορείου Ηπείρου που ζουν στη κοριτσα ορθόδοξοι για μια ζωή είναι οι βλάχοι της ρουμανιας Σερβίας Βουλγαρίας..Είναι μεγάλη Τιμή και δόξα να είσαι βλάχος βλάχα..Οι καλύτεροι άνθρωποι του κόσμου με χαμηλό προφίλ….
@Κωνσταντινα19953 жыл бұрын
Τιμή και δόξα να είσαι βλάχος Έλληνας οι καλύτεροι άνθρωποι του κόσμου η γιαγιά μου η Βασιλική ητανε από το κεφαλόβρυσο ..Χωρίς τους βλάχους δεν θα υπήρξε Ελληνισμό και ούτε οικογένεια..Δεν έχουμε καμία σχέση με την Ρουμανία οι βλάχοι ητανε φυλακές της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αυτοί τους στείλανε Ρουμανία..Τα βλάχικα είναι Λατινική γλώσσα μιλούσανε οι παππουδες μου αλκα λίγα καταλαβαίνω δεν τα μιλάω ..
@walachiavlahserbia34333 жыл бұрын
Salut de la Vlah din Serbia
@ΝικηΚαραισκου-π7χ3 жыл бұрын
Ναι,εξαιρετική δουλειά. Βρίσκω διαφοροποιήσεις. Θεός =Ντομνιτζάλου (dominus)το Ντουμουτζέλου εμένα με κάνει να ψάχνω να βρω..Η ζωή =λα μπάνα(θηλυκού γένους)Θα ακολουθήσει το κτητικό στο ίδιο γένος.Δηλ.ατάια κι όχι ατάιου (που είναι αρσενικό)
@Evagelopoulos8623 жыл бұрын
βλάχος απο αρχαία βληχή=βέλασμα ηχομιμητική λέξη.(ρημα βληχάομαι) σκωπτική ονομασια των αρωμανιων η αρειμανιων. Σήμερα η νεολαία πειράζει κάποιον απο θεσσαλία,ηπειρο ,δυτ.μακεδονια προσφωνόντας τον Τυρί !!!
@Κωνσταντινα19953 жыл бұрын
Είμαστε Έλληνες Ηπειρώτες 100% και δεν έχουμε καμία σχέση με την Ρουμανία αλλά με την ιταλική γλώσσα.Το ψωμί,το σπίτι,πως σε λένε και αλλά πολλά είναι ίδια με την ιταλική γλώσσα,μιλάω ιταλικά και το 40% είναι ίδια γλώσσα με τους βλάχους...Ξέρω την ιστορία των βλάχων από τους παππουδες μου.Η γιαγιά μου κεφαλόβρυσο γεννημένη η Βασιλική και έχουμε ελληνική καταγωγή..
@dimitrisorestis29833 жыл бұрын
Έχουμε λαού αναδόχους τώρα, είμαστε καί αρειμανιοι βλάχοι, τί άλλο θά ακούσουμε από ηλίθιους καί ανιστορητους επιστήμονες
@fatosmulla84213 жыл бұрын
Ma che cazzo dici i vllachi romeni sono dalle sllovenia Croazia Macedonia Serbia albania Grecia e tutti parlano la stessa lingua vecchio romeno allora Slovenia Serbia Croazia Bulgaria albania sono tutti greci. Ma andate a fancullo fate ridere anche i polli ma chi vi crede
@ΒλαχοςΒλαχος-π7π3 жыл бұрын
Sto diavolo. Vãndutsji
@vlach96203 жыл бұрын
Vandutsji catse? Nu dukescu gartseshti/elenikeshti
@dimitrisorestis29833 жыл бұрын
Ποιοί μαλάκες είν' αυτοί πού μέχρι πρότινος μάς αποκαλούσαν βλάχους καί τώρα γιά νά τό "σοφατίσουν", τό μετέτρεψαν σε αρεινενιους βλάχους; σκατά στά ηλίθια καί αμόρφωτα μούτρα τους.
Ași lipseashti s.prîcxim nipotziis-nu aģîrsheascî cî suntu armanji 👏👏🙏🙏🙏
@ΜΑΚΕΔΝΟΣ3 жыл бұрын
Αρημενοι=αρχαία ελληνική λέξη ..και σημαίνει από το Άρης =πόλεμος και μένος=επιμονή...μάχονται με επιμονή
@ΝικηΚαραισκου-π7χ3 жыл бұрын
Έρχεται και κουμπώνει αυτό με την ιστορία τους Οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν τη φυλή για συνοριοφύλακες.από βόρειες επιδρομές
@dimitrisfr54914 жыл бұрын
Απαγορεύεται η ανάπτυξη στον Ελλαδικό χώρο . Απαγορεύεται ο απόγονος του Έλληνα να αναγεννηθεί Έλληνας . Απαγορεύεται να γνωρίζει την πραγματική του Ιστορία . Πρέπει να είναι αριστερός , δέξιος .... Έλληνας να μην Είναι . 2000 χρόνια στο διαίρει και βασίλευε είμαστε .
@sophiapapadopoyloy10504 жыл бұрын
Ευγε κυριε Χατζηγιανακη
@ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΣΙΩΖΙΟΣ-ι9λ4 жыл бұрын
Μετά την επανάσταση του 1821 ( από τη μάχη γέφυρα ταταρνας) όλοι άπαντες φέρονται ός έλληνες, με γλωσσικό Αιτωλικό ιδίωμα, και ός δωρικό Αιτωλικό σαρακατσανικο πολιτισμό, βλέπετε εσείς κάτι το διαφορετικό, απλός δε παρουσιάζουν το πραγματικό ελληνικό πολιτισμό, σε φλαμπουρο σημαία, σε χρώματα σύμβολα, σε φορεσιά, σε ρυθμό μουσικής βημάτων κτλ, ( φέρονται ός Σαρακατσάνοι αλλά με άγνωστο πολιτισμό συμβόλων ,ακόμα και στη περιοχή μου αιτωλικοι Συμπολιτεία δε παρουσιάζεται καθόλου ο δωρικός αιτωλικος ελληνικός πολιτισμός ) ελάχιστη είναι αυτή που παρουσιάζουν κάποιο δικό τους πολιτισμό .....εδω γεωγραφικά στην αιτωλικοι Συμπολιτεία γιατί ποτέ καμία αναφορά , δε φέρει η περιοχή παρελθόν ιστορία λαογραφία σύμβολα παράδοση κτλ .....
@dimile97964 жыл бұрын
Δεν γράφετε αρειμενι ποσ το εχετε γράψει εσείς αλλά αρομενι, ApomenRoman , φτάνει με τουσ ψσεφτεσ τέτοιες.
@Evagelopoulos8623 жыл бұрын
Α ετσι...Aromen δηλ. α-ρωμη-ν? αρχαια προφορα του η=ε, Επιτατικο α+Ρώμη =σωματικη δυναμη = Roma. Οπως και να γραφεται ειναι Ελληνικη λεξη.
@ΝικηΚαραισκου-π7χ3 жыл бұрын
@@Evagelopoulos862 μάλλον σε λάθος άνθρωπο το αναλύεις...
@dimile97964 жыл бұрын
Γραμοζι ινε επίθετο αλλβανικοεχε ένα βουνό στον Αλβανία που λέγετε γραμοζι έχει πολλούς ανθρώπους με επιθετο αφού στιν α Αλβανία.
@VAGGELIS19604 жыл бұрын
Αυτο το βουνο που αναφερεις ειναι στα ορια της Ελλαδας και οι Ελληνες το λενε Γραμμος Τωρα οσω για τα επιθετα που λες υπαρχουν παρα πολλα επιθετα που τα συναντας και στην Αλβανια αλλα και στην Ελλαδα και αυτο φανερωνει οτι υπαρχουν πολλα κοινα στους δυο λαους
@stefanostsironis20984 жыл бұрын
✊
@George_potsis5 жыл бұрын
Είμαστε αρχαίος λαός Υπερήφανος και πολύ τρανός!
@andreipreda16645 жыл бұрын
Si aici bagi nasul pinocchio ?😵
@ursuletulvrancean75443 жыл бұрын
Ce zice ăla, că nu-nțeleg?
@georgiosmousilarikos33723 жыл бұрын
@@ursuletulvrancean7544 αγαπω Την.φυλημου
@andreipreda16645 жыл бұрын
Si tu brutus ? 😮
@canadian61675 жыл бұрын
Just bullshit!
@dimitrisorestis29835 жыл бұрын
Ούτε Βλάχοι είναι , ούτε Αρειμενιοι.Α Ρωμανιοι, δηλαδή Ρωμιοί.Πολιτες τής Ρωμανίας, τής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας τού Konstantinus . Άλλο τώρα εσείς πώς δίνετε πιστοποιητικό κοινωνικών, συγνώμη σάς πέρασα για κάτι αγράμματους χουντικούς.
@thesecretlibrary8904 жыл бұрын
Από εκεί ετυμολογικά προέρχεται αλλά "Βλάχος" είναι ομπρέλα όρος που αναφέρεται γλωσσικά σε ξένους στα Βαλκάνια ή σε αυτούς που ομιλούνε ανατολικές λατινογενείς γλώσσες όπως η αρμάνικη-αρωμάνικη, η ρουμάνικη, η μεγλενίτικη, και οι δακο-ρωμανικές διάλεκτοι στην Σερβία. Δεν υπάρχει κάποιο ρωμαϊκό ιδεώδες στους Αρμάνους πλέον αφού είναι Αρμάνοι εθνικά και δεν υπάρχει ρωμαϊκή αυτοκρατορία γύρω πλέον αφού ο κόσμος έχει δραστικότατα αλλάξει και κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο να είχαμε. Και κάτι παραλογικότατοι αρχαιόπληκτοι φαντασιόπληκτα εθίζονται και εξτασιάζονται φαντασμένοι σε αυτή την ιδέα του ελληνο-ρωμαικού μπλαμπλαμπλα που χάνουν την κύρια ουσία, πως δεν ήταν παρά ακόμα μία βαδισμένη πέτρα. Προχωράμε, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω αλλά γίνεται να διασωθεί η εθνική ταυτότητα των Αρμάνων και να μην στα αλήθεια προπαγανδιστούν και λαρπάρουν άλλο ως Έλληνες που στα αλήθεια δεν είναι.
@dimitrisorestis29834 жыл бұрын
@@thesecretlibrary890 κι εσύ Βρούτε, τί καπνό φουμαρεις, ποιός είσαι, βλάχος δεν είσαι, ποιός σέ ρώτησε;Τα τού οίκου σου, καί όχι πολλά μπλα μπλα.Κανει κακό στην φλυαρία.Τσαντιζεται.
@thesecretlibrary8904 жыл бұрын
@@dimitrisorestis2983 Χαχαχαχαχαχα είμαι στα αλήθεια Αρμάνος/Βλάχος και εσύ κυριολεκτικότατα δεν ξέρεις τίποτα για τους Αρμάνους/Βλάχους και μόνο να βρίζεις και να παραλογικότατα υποβιβάζεις τι σου ξεκαθαρίζει ένας ξέρεις. Ο μόνος που τσαντίζεται είσαι εσύ. Εγώ ούτε καπνό φουμάρω ούτε τσαντίζομαι (τόσο λίγο με ξέρεις) και μάθε μην κρίνεις και μην υποβιβάζεις τους άλλους σε μία συζήτηση. Οπότε λες πως τσαντίζομαι ενώ την εσύ τσαντίζεσαι κλαψουρισμένος πετώντας τις βλακώδεις μαλακίες πως "τσαντίζομαι" ενώ και οι δύο παραδεχόμαστε πως είμαι ο ηρεμότατος και εσύ παίρνεις ναρκωτικά ληγμένα και συναισθηματικά φωρτώνεσαι στα σχόλια; Δεν ακούγομαι εγώ πως τσαντίζομαι, εσύ ακούγεσαι και είσαι που χάνεις τα μάρμαρα σου και κλαψουρίζεις, είναι προφανέστατο από αρκετή απόδειξη όταν θυμώνεις με τα παιδαριώδης "μπλαμπλα" σου. Τον εαυτό σου κοροϊδεύεις, ούτε φλυάρησα ούτε τσαντίστηκα. Δεν μπορώ να τσαντιστώ,. μπρο, είμαι gamer αλλά η καραντίνα σε έχει πειράξει. :-) Όσο διαπίστωσα και διατύπωσα ισχύουν. Συναισθηματικά κολλάς και παραληρείς παράλογα σε έναν αρχαίο-ελληνικο ρωμαϊκό συναισθηματισμό και δεν σκέφτεσαι με την λογική και τον σωφροσυνη. Meanwhile μία πολυταλαντη Αλβανιδα που ξέρω ακαδημαϊκά, promiscuously-σεξουαλικά και μουσικά προτεύει, κανένας Έλληνας δεν την πέρασε γιατί έχει λογικό πρακτικό μυαλό και εσύ νευρωτικά συναισθηματείς με γελοία συναισθηματικά αρχαίο-ελληνικο-ρωμαικα αρλουμπολογηματα. Αυτή η σχιζοφρενονευρωση του underachiver σχιζοφρενονευρωτικου ελληνακου με την αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο ενώ κυριολεκτικότατα είναι το αποτυχημένο τίποτα ο ίδιος ποτέ δεν την κατάλαβα. Ξέρεις γιατί είναι έτσι και εσύ στον πάτο; Γιατί δεν πούλησε τον εαυτό της για καμιά συναισθηματικά σχιζοφρενονευρωτική και την στα αλήθεια ψυχικά και συναισθηματικά ασθενέστατη φυλή των Ελλήνων που ασύστολα κλαψουρίζουν στα MasterChef και οι Αλβανοί έχουν λίγα συναισθήματα οπότε όταν το βάζουν κάτω ανυπέρβλητα προκόβουν ενώ οι Έλληνες ταλαιπωρούνται και βασανίζονται από το συναίσθημα, την κόντρα και την κλάψα τους. Γιατί στον πεοντα εγώ να πετάξω την πρακτικόμυαλη αρωμάνικη εθνικότητα μου και να γίνω ΠΡΟΔΟΤΗΣ για να είναι τα παιδιά μου κάποια ημι-μεσογειακό ή οτιδήποτε ημι-σχιζοφρενονευρωτικα ελληνακια, η ελληνική φυλή έχει ψυχιατρικά προβλήματα και νηπειαγωγίστικα προτζεκραρουν ότι τους λες σαν 5χρονα. Είμαι *αλπικο-διναρικός Πρωτοβαλκάνιος* εκτός από την πλύση εγκεφάλου ή όπως το φανταχτερά ντύνεις εσύ "συνείδηση/νοοτροπία" τι στο διάλο έχω να κάνω με τους Έλληνες; Τίποτα.
@@dimitrisorestis2983 ..... Ντίπ για ντίπ ιχίς Τιβικέιγ................!!
@dimitrisorestis29835 жыл бұрын
Αυτές μαρες κουκουναρες.Οι Αρωμάνιοι, έτσι αυτοαποκαλουμαστε εμείς, δηλαδή Α (όχι στερητικό, αλλά προσδιοριστικό, όπως Α-ραχωβα) Ρωμανία,οι ρωμαϊκή αυτοκρατορία πού είχε την έδρα της στο Βυζάντιο,μετονομαζομενο σε Κωνσταντινούπολη από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Konstantinus.Τωρα κάτι καπελωματα στυλ οι Έλληνες Αρειμανιοι,Αρειμενιοι, Βλάχοι , κτλ είναι τής κυρακατινας.Η Ελλάδα είναι , ήταν ,και θά 'ναι μιά ζωή Μπάχαλο, άρα μπαχαλισταν.Ετσι την θέλει η πουστοολιγαρχεια της.Αλλα όχι καί μαθήματα λαογραφίας και γλωσσολογίας από αγράμματους πού δεν μπορούν να προσδιορίσουν τον εαυτό τους!!! βρέστε εσείς ποιοί καί τί είστε,κι αφήστε μας , εμάς.Εμεις ξέρουμε, έχουμε αρχαιότερο DNA από κάθε άλλη φάρα στην περιοχή,και είμαστε ποιό αμειγείς κι από τούς Κρήτες, Πελοποννήσιους, νησιώτες , Θράκες, Μακεδόνες,κι όλο το συναπάντημα.Ποιοι συνέβαλαν στην εθνογεννεση ? Εμείς.Εσεις μόνο λαμόγια ξέρετε νά είστε.Δινουμε εμείς για την πατρίδα, παίρνετε εσείς για την παρτίδα.Γκεκε?
@dimitrisorestis29835 жыл бұрын
Οι Αρωμάνοι, πού εσείς λανθασμένα αποκαλούσατε βλάχους και τώρα τό καλλωπίζετε με το άσχετο Αρειμανιοι, είναι παμπάλαιες φυλές πού επέζησαν από την πελασγική εποχή.Στην Αρωμάνικη διάλεκτο υπάρχουν ακόμα και αιολικές λέξεις (αούα= σταφύλι) άρα ομηρικής εποχής.Σταματηστε να μας προστατεύετε τώρα επειδή αισθάνεστε ενοχή πού μας καταστρέξατε μέχρι πρότινος.Δεν χρειάζονται προστάτες οι Αρωμάνοι(κάτοικοι καί πολίτες τής Ρωμανίας, τής ανατολικής Ρώμης . Άνθρωποι πού ευεργέτησαν φώτισαν και συνέβαλαν πιο πολύ από κάθε άλλους (βλέπε πελλοπονησιους, Κρήτες, νησιώτες, Θρακιώτες, Πόντιους ή μικρασιάτες) δεν έχουν ανάγκη προστασίας.Εσεις όμως έχετε.
@dimitrisorestis29835 жыл бұрын
Το "Αρειμανιοι"πού κολλάει;Α στα βλάχικα σημαίνει από, προσδιορισμός, όπως ,Α Ραχωβα.Ρωμανοι οι άνθρωποι, κάτοικοι καί υπήκοοι τής Ρωμανικής αυτοκρατορίας,Αρωμανοι.Γιατι εσείς...αρειμανιως, τούς κολλάτε το Αρειμανιοι; Γλωσσολόγοι είστε;
@ΕΥΤΥΧΙΑΤΡΑΣΙΑ5 жыл бұрын
Γυναίκες Ιεροπηγή
@thesecretlibrary8904 жыл бұрын
Προφανώς είναι "Αρωμάνοι" ή Αρμάνοι. Όχι "αρειμάνοι" ούτε "αριανοί". Αγχώδης σχιζοφρενικότατος ελληνακος είναι που κατεβάζει στην γκλάβα του ότι μαλακια αμπεφιλοσοφει.
@soarimeniosnemertsika80913 жыл бұрын
Κούνια Που σε Κούναγε ,,,,,........!
@ΒΗΜΑΤΗΣΑΜΕΣΗΣΑΝΑΡΧΙΑΣ5 жыл бұрын
Οταν ημουν πιτσιρικάς στο χωριό μου την δεκαετία του 70 ένα ποντιακό χώρο στην Μακεδονία είχαμε Βλάχους ετσι του έλεγαν οι μεγάλοι που κατέβαζαν με τα μουλάρια από τα χειμαδια πανω στα βουνά στην βρύση τους θυμάμαι ακόμα οταν περνούσαν μεσα από το χωριο γινοταν ντόρος κουδούνια γαυγίσματα ζούσανε την δική τους ζωή Πρόβατα είχαν στα βουνά γίδια δεν ξέρω δεν θυμάμαι πάντως ηταν διαφορετικοί από εμάς τους Μικρασιάτες
@junejuly60604 жыл бұрын
Δεν είσαι μικρασιάτης.. *Κόλχιος* είσαι.
@Κωνσταντινα19953 жыл бұрын
Οι βλάχοι Ηπειρώτες είναι γεννημένοι Έλληνες 500 χρόνια ζουν στην Ελλάδα,ήτανε πολεμιστές της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας,ήτανε πάντα σε διαφορά μέρη γιατί είχανε πρόβατα..Δουλεύανε πολύ και ζούσανε από την κτηνοτροφία.Οι καλύτεροι είναι ούτε σκότωσαν ούτε ενόχλησαν κανέναν,και ένας βλάχος παντρεύεται μονο με βλάχα..το 2021 έχει χαθεί η γλώσσα τους δεν τα μιλανε οι νέοι.ζουν στην Ελλάδα βόρεια ήπειρο Σερβία Ρουμανία Μολδαβια Ιταλία Γερμανία..
@ΝικηΚαραισκου-π7χ3 жыл бұрын
@@Κωνσταντινα1995 Έχεις ελλιπείς γνώσεις.Οι Βλάχοι ήταν κυρίως έμποροι καραβανιέρηδες με άλογα και μουλάρια όπως οι πρόγονοί μου.Διέσχιζαν τα Βαλκάνια και ήξεραν όλους τους δρόμους.Φταναν μέχρι την Τεργέστη και την Κωνστάντζα.
@Κωνσταντινα19953 жыл бұрын
Νικη Καραισκου εσυ δεν έχεις γνώσεις έχω τελειώσει κολλέγιο ιστορίας και δεύτερον για τους βλάχους μου εχει μιλήσει ο παππούς μου.Ο προπάππους μου ήτανε βλάχος σαρακατσάνος Έλληνας γεννημένος στο Μέτσοβο ..μη μιλας ότι να ναι …
@dimitrisorestis29835 жыл бұрын
Από πού κι ως πού,αρειμενιοι ρε μάγκες;Τί σημαίνει αρειμενιος ; από πού βγαίνει; νεολογισμός είναι;Α , όχι στερητικό αλλά προσδιοριστικό ,Ρωμανοι.Πολίτες της Ρωμανίας.Αρωμανοι.Κατα το παράλληλο τού, Ρωμιοί.Δηλαδή, πολίτες τής νέας Ρώμης.Πως καί με ποια διαπιστευτήρια προβαίνετε σε τέτοιες αυθερεσιες ;Τα λεγόμενα από ουδέτερους άρα άσχετους βλάχικα, είναι κράμα, αρχαίων ελληνικών,συν λατινικών (τα οποία κι αυτά είναι ακόμα ελληνικά από την Κύμη Ευβοίας,συν τα .. τρωικά πού κι αυτοί ελληνικά μιλάγανε).
@@dimitrisorestis2983 <-- Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια….! Το όνομα «Αρωμούνος» αδιάβαστε το έχει καθιερώσει ο Ανδριώτης διάβαζε τον Αχιλ. Λαζάρου στο βιβλίο « ΑΧΙΛΛΕΩΣ Γ. ΛΑΖΑΡΟΥ Η ΑΡΩΜΟΥΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΥΤΗΣ (1976) ΕΙΣΑΓΩΓΗ- …. <<Τὸν ὅρον Ἀρωμοῦνος ἐπιβάλλει εἰς τὴν Ἑλληνικὴν ὁ Ν. Ἀνδριώτης. >>
@dimitrisorestis29833 жыл бұрын
@@soarimeniosnemertsika8091 Δηλαδή, είτε είναι κάποιος σύμφωνος μαζί σου είτε ηλίθιος, έτσι; Όταν όλοι τούτοι οι μαλάκες γραικύλοι, έγιναν από Έλληνες .. Ρωμιοί καί μετά βυζαντινοί, καί μετά ραγιάδες καί μετά ότι τούς κατέβαζε ή κούτρα τους, ενώ εμείς σαν κάτοικοι της Ρωμανίας γίναμε Α ρωμανοι, σάς φαίνεται εσάς τούς επιστημονικά ηλίθιους πολύ δύσκολο νά τό χωνέψετε; δοκιμάστε ξύδι καί βλέπουμε.Ρωτηστε τούς βλάχους όπως τούς λέτε, γιά μετά ξύδι θεραπεία.
@andreipreda16645 жыл бұрын
Musat film vedem acum tradus de freci !
@ΓιάννηςΠανουτσακόπουλος-θ4π6 жыл бұрын
Πού μπορούμε να δούμε ολόκληρο το ντοκυμαντέρ?
@achillesfoukis16606 жыл бұрын
Indiani
@stavrospetros85735 жыл бұрын
De saresouv l lvdiani reee ........... επιδι. Ινε αφτοχθον. ιθαγενεις
@STELA5107 жыл бұрын
Mini esht rremene!Ειναι η μητρική μου γλώσσα rremeneshti . To 1995 ολοι ρεμενοι που ήξερα και οχι μονο αυτοί,κανείς δεν παντρευόταν με κάποιον ξένο ,μονο αν ήταν το ίδιο ρρεμενγοι.Στο σόι μας πρώτη φορά ήταν 1995 που ο θείος μου έσπασε το έθιμο/κανόνα.Οι ρεμενγοι κρατούσαν μέχρι τότε ειδικά πολυ καλα το καθαρό αίμα τους.Δεν έχουν αλλοιωθεί καθόλου σαν DNA θελω να πω.
@dimitrisorestis29834 жыл бұрын
Όταν λές ρεμενεστι, πρέπει νά ξέρεις τί σημαίνει: Ρωμανία ήταν ή ρωμαϊκή αυτοκρατορία πού επεκτάθηκε από την Ρώμη πρός ανατολάς.Δηλαδη , μεταφέρθηκε στο Βυζάντιο.Ο CONSTANTINUS, Ρωμαίος αυτοκράτορας, ονόμασε το αρχαίο Βυζάντιο Constantinupolis ,Constantinople στα γαλλικά, Κωνσταντινούπολη στα ελληνικά.Οι κάτοικοι τής ρωμαϊκής αυτής κοινοπολιτείας, αυτοκρατορίας, ονομάζονταν Ρωμανοι.Μιλουσαν ρωμανεστι.Οχι ρουμανικά, ρωμανικά.Εμεις οι βλάχοι δεν αυτοπροσδιοριζομενε σάν βλάχοι, αλλά σάν α-ρωμανοι,μιλουντες αρωμανικα.Καμμια σχέση με τα ρουμανικά, πού είναι γλώσσα πού μιλούσαν βλάχοι έποικοι, διαχειριστές επί ενοικίω τών περιοχών τής Ρουμανίας (δάκοι), Μολδαβίας, Βλαχίας, Τρανσυλβανίας.
@ΝικηΚαραισκου-π7χ3 жыл бұрын
Εμείς στη Σαμαρίνα λέμε:Ιό(εγώ)χιμ Σαρμανιάτα/ου.Δεν λέμε μινε
@canadian61672 жыл бұрын
@@ΝικηΚαραισκου-π7χ Who cares about how jou say ego I AM AROMANIAN AND SAY MINI, TINI, ELL, IA,NOI,VOI,EJ,ELLI,OK?
@alexalex-om9ic7 жыл бұрын
ασε ρε σατανιστρα παγανιστρια που υμνεις την μασωνια
@konstantintellis75558 жыл бұрын
Οι Βλάχοι είναι Έλληνες και μάλιστα από τους πιό γνήσιους. Κατάγονται από τα αρχαιότατα ελληνικά φύλα της Ηπείρου,Θεσσαλίας και Μακεδονίας κι είχαν πάντα κοιτίδα τους την Πίνδο. Εκλατινίστηκαν όμως κατά την κυριαρχία των Ρωμαίων στην Ελλάδα (200π.Χ-400μ.Χ) και έτσι δημιουργήθηκε το προφορικό γλωσσικό τους ιδίωμα, η βλάχικη γλώσσα. Διατυπώθηκε μάλιστα η άποψη πως χρησιμοποιήθηκαν ως φύλακες των στενοπερασμάτων ή ακόμη και ως λεγεωνάριοι. Βλαχικοί πληθυσμοί υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και φυσικά εκείνοι δεν είναι Έλληνες (Ουαλοί Βρετανίας,Βαλόνοι Βελγίου κ.α). Πως γίνεται αυτό; Απλούστατα, η ονομασία «Βλάχος» δεν σημαίνει φυλετική καταγωγή ή εθνικότητα αλλά μόνο γλωσσική συγγένεια,δηλ. «Βλάχοι» λέγονταν ανέκαθεν όλοι οι λατινόφωνοι λαοί της Ευρώπης. Οι Βλάχοι που ζουν σήμερα στην Ελλάδα όχι μόνο είναι Έλληνες (όπως αποδεικνύουν οι εθνολόγοι επιστήμονες) αλλά και αισθάνονται και δρούν σαν Έλληνες (όπως αποδεικνύουν η ιστορία τους και οι εκδηλώσεις τους). Η μοναδική σχέση που έχουν οι Βλάχοι των κρατών της Ευρώπης μεταξύ τους είναι η γλώσσα τους, η οποία ειναι σχηματισμένη απ΄την Λατινική. Επειδή η επίσημη γλώσσα των Ρουμάνων σχηματίστηκε με τον τρόπο αυτό, η Ρουμανία θέλησε να εκμεταλλευτεί την γλωσσική συγγένεια με τους Έλληνες Βλάχους ώστε να τους προσεραιτιστεί. Είναι πολύ γνωστή επίσης η μετοικεσία Ρωμαίων από τον ΑυτοκράτοραΤραϊανό το 107 μ.Χ από την οποία προήλθε η πλήρης εκλατίνιση των Δακών (Ρουμάνων) και όπου η λατινική γλώσσα αντικατέστησε την ντόπια με αποτέλεσμα την δημιουργία της δακορρουμανικής ως επίσημης και εθνικής γλώσσας των Ρουμάνων. Από αυτή τη γλωσσική συγγένεια,και από πολιτικές σκοπιμότητες η Ρουμανία επιχείρησε να θεωρήσει τον εαυτό της «μητρόπολη» των Βλάχων της Βαλκανικής και κατα κύριο λόγο των Ελληνοβλάχων. Φυλετικώς όμως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ Ρουμάνων και Ελληνοβλάχων. Σύσσωμες βλαχικές κοινότητες της Ελλάδας αντέδρασαν έντονα, πολλές φορές μάλιστα ακραία, στην αμφισβήτηση του Ελληνισμού τους. Έγγραφη διαμαρτυρία των κατοίκων της Κλεισούρας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Πατριαρχείου «Εκκλησιαστική Αλήθεια» του έτους 1907, σελ.178, καταγγέλλει την απόπειρα προσεταιρισμού των Ελληνοβλάχων της περιοχής από πλευράς Ρουμανίας μέσω πακτωλών χρημάτων. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί ξεκαθαρίζουν με τον πιό κατηγορηματικό τρόπο ότι «διαισθανόμεθα ότι το αίμα ημών ουδέν το κοινόν έχει προς τους Ρωμούνους...». Η διαμαρτυρία υπογράφτηκε από 354 κατοίκους. Την ίδια χρονιά (1907) στο Μοναστήρι οι Κουτσόβλαχοι συνέταξαν και αυτοί έγγραφη διαμαρτυρία για την αμφισβήτηση της Ελληνικότητας τους. «Εμείς οι Κουτσόβλαχοι για μυριοστή φορά επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε γνήσιοι Έλληνες... Κανένας πλούτος ούτε καμία δύναμη δεν θα μας αποσπάσει ποτέ ούτε από την Εκκλησία του Χριστού που μας έθρεψε πνευματικά. Ούτε από το ένδοξο Ελληνικό Γένος, χάρη του οποίου εργαστήκαμε και θα εργαστούμε με τον ίδιο ιερό ζήλο κι αυταπάρνηση, που διακρίνει όλα τα σκορπισμένα τέκνα του. Μπορούν να αρπάζουν τις περιουσίες μας,τα ιερά μας, την ζωή μας. Ένα μόνο δεν μπορούν να μας αφαιρέσουν, την ελληνική ψυχή μας... Ας μην κοπιάζουν λοιπόν άδικα. Γιατί εμείς οι Κουτσόβλαχοι μένουμε αμετακίνητοι στην πίστη και στον εθνισμό των πατέρων μας, δεν πρόκειται δε ποτέ να σκύψουμε το κεφάλι... Οι Κουτσόβλαχοι, κάτοικοι Μοναστρίου - 5/6/1907. Ακολουθούν 1.425 υπογραφές» Η ελληνικότητα των Βλάχων στηρίζεται σε ατράνταχτα επιχειρήματα,με πρώτο από αυτά την ίδια τους την γλώσσα. Οι συγκριτικές γλωσσολογικές έρευνες απέδειξαν ότι η βλαχική γλώσσα είναι πρεσβύτερη κατά αιώνες από την ρουμανική και ότι υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ των δύο γλωσσών στην φωνολογία, στην μορφολογία και στο λεξιλόγιο. Η μεγάλη απόδειξη ότι οι Βλάχοι της Ελλάδας είναι γηγενείς και αυτόχθονες προέρχεται από την γλωσσολογία, αφού έχουν εντοπιστεί λέξεις στο ιδίωμα των Βλάχων (όι=πρόβατα,τύνη=εσύ,νόι=εμείς,τέτα=θεία κ.λ.π) που απαντώνται μόνο στον Όμηρο και δεν υπάρχουν ούτε στους κλασσικούς Έλληνες συγγραφείς. Αλλά και από ανθρωπολογικής πλευράς αποδεικνύεται η ελληνική καταγωγή τους. Ο ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός με ανθρωπομετρική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι Βλάχοι είναι αυτόχθονες και δεν υπέστησαν σημαντικές μορφολογικές αλλοιώσεις από επιμειξίες, παρόλο που βρίσκονταν σε επαφή με τους βόρειους, κυρίως, λαούς. Ο ίδιος τους εντάσσει στον δυτικομακεδονικό τύπο ανθρώπου. Σε ίδια συμπεράσματα κατέληξε και η ερευνήτρια Ζωή Τσιώλη. Όμως και στον λαογραφικό χώρο οι Βλάχοι έχουν πανομοιότυπα ήθη και έθιμα, τόσο ρωμαϊκά όσο και ελληνικά. Τραγούδια, παιχνίδια, ταφικά έθιμα, κ.λ.π ακολουθούν όλα την ελληνική παράδοση, όπου και είναι δεμένο το βλάχικο στοιχείο. Το ίδιο ισχυέι για τις γιορτές και τα πανηγύρια. Αυτό που αποτελεί όμως ακαταμάχητο επιχείρημα είναι η ύπαρξη χαμένων αρχαιοελληνικών μύθων στα βλαχικά παραμύθια! Οι κάτοικοι του Σκρα είναι βλαχόφωνοι Μακεδόνες και μιλούν μία ιδιαίτερη διάλεκτο,την Μογλενιτική. Το 1984 η Μαρία Παπαγεωργίου,ειδική φιλόλογος, κόρη του Σκρα,δημοσίευσε το δίτομο έργο της όπου καταγράφει 52 παραμύθια που άκουσε από τους γέρους του χωριού στα βλάχικα,παραδομένα από πάππο προς πάππο. Όλα τα βλάχικα παραμύθια παραδίδουν αυτούσιους τους πανάρχαιους αρχαιοελληνικούς μύθους ,που αποτελούν το υφάδι της Θεογονίας, κορυφαίων αρχαίων τραγωδιών και τετραλογιών, ακριτικών βυζαντινών και δημοτικών τραγουδιών. Μεγαλύτερη αποκάλυψη είναι ότι μερικοί αρχαιοελληνικοί μύθοι, που σώθηκαν στα βλάχικα παραμύθια, ως τώρα προέρχονται από έργα αρχαίων Ελλήνων ποιητών που ΔΕΝ σώθηκαν (η ύπαρξη των χαμένων αυτών έργων και ο μύθος τους είναι γνωστοί από μαρτυρίες που περιέχονται σε άλλα σωζόμενα αρχαία και μεταγενέστερα έργα). Πως λοιπόν έζησαν επί δεκάδες αιώνες στα χείλη ενός απλού και αγράμματου συνήθως ακριτικού πληθυσμού, μύθοι που δεν έχουν καταγραφεί ούτε στα σωζόμενα χειρόγραφα; Η διαχρονική και εθνική ενότητα του Ελληνισμού προβάλλει εκπληκτική και ολοζώντανη,κάτω μάλιστα από μία ντόπια λατινική διάλεκτο. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι τα Βλαχόπουλα συνηθίζουν μία αρχαιότατη παράδοση των Σπαρτιατών: «Εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροι σας»,λένε τα μικρά βλαχόπουλα στους γέρους, όπως κάποτε τα Σπαρτιατόπουλα. Στο βιβίο του «Τα βλάχικα έθιμα της Παλαιομάνινας με αρχαιοελληνικές ρίζες», ο Δημήτρης Στεργίου έχει εντοπίσει όλα τα αρχαία έθιμα που επιβιώνουν στην βλαχική κοινωνία. Εξηγεί μάλιστα ότι διατήρησαν τα έθιμα τους χάρη στον αποκλεισμό τους από τις άλλες ομάδες: «Οι Ελληνόβλαχοι είναι γνήσιοι Έλληνες και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα.Λόγω του απρόσιτου σχεδόν του εδάφους στο οποίο διέμεναν σε κατακτητές και της κλειστής οργάνωσης της κοινωνίας τους διατήρησαν την αρχαιοελληνική τους καταβολή, όπως αποδεικνύεται από τα εθιμά τους. Αυτές τις αρχαιοελληνικές ρίζες των εθίμων τους αποπειραθήκαμε να εντοπίσουμε και να αναδείξουμε». Μάλιστα η ενδογαμία ήταν επιβεβλημένη μέχρι πρόσφατα στην βλαχικη κοινωνία. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 παρατηρήθηκαν οι πρώτες αλλαγές. Ως τότε ήταν σχεδόν απαγορευτικό να παντρευτεί μία Βλάχα σύζυγο ο οποίος δεν ήταν Βλάχος. Με τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα-εσωτερικά και εξωτερικά-οι κοινωνίες αυτές ανοίχτηκαν προς τα αστικά κέντρα. Σήμερα ελάχιστοι πιά γνωρίζουν το βλαχικό γλωσσικό ιδίωμα και συνήθως αποσπασματικά. Το λεξιλόγιο των Βλάχων κυριαρχείται από αρχαιοελληνικές λέξεις και μάλιστα ομηρικές. Ακόμη και ο ίδιος ο Όμηρος, αν ερχόταν σήμερα στην Παλαιομάνινα θα έμενε κατάπληκτος βλέποντας τους Βλάχους της περιοχής να μιλούν την γλώσσα του. Οι μυκηναϊκές ρίζες του βλαχικού λεξιλογίου, η μυκηναϊκή οργάνωση της βλάχικης κοινωνίας, όπου οι Βλάχοι είχαν αρχηγό που επιβαλλόταν σε όλους τους άλλους δημιουργώντας μία πατριαρχική οργάνωση, παραπέμπει κατά μία έννοια στον Αγαμέμνονα που ήταν αρχηγός και τον σέβονταν και τον τιμούσαν όλοι. Τέλος ενύπωση κάνει μέχρι και σήμερα η ομοιότητα της ενδυμασίας της Βλάχας της Παλαιομάνινας με την αρχαιοελληνική γυναικεία ενδυμασία του 6ου αιώνα π.Χ!!
@floringhergu33548 жыл бұрын
Yet Vlachs in Greece speak their own language, which is different from the Greek language. Vlachs in Greece speak the same language with the Vlachs in Albania or in FYROM, but Vlachs in Albania or FYROM, do not speak Greek. They have their own language, a language 2,000 years old, a language that must be preserved.
@ΑλίΣουλιότι8 жыл бұрын
+Konstantin Tellis Δεν υπάρχει δυτικομακεδονικός τύπος ανθρώπου.
@ΑλίΣουλιότι8 жыл бұрын
Στην Οχρίδα, λέει ένας ερευνητής, οι Βλάχοι επικοινωνούσαν σε πέντε γλώσσες επειδή αυτοί τον περισσότερο καιρό ζούσαν στα βουνά της Ελλάδας, ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες και τους «Μακεδόνες», ενώ στην Οχρίδα θα επικοινωνούσαν με τους Τούρκους και τους Αλβανούς. Ποια εθνικότητα πρέπει να δώσουμε σε αυτούς; 14 κράτη της Αφρικής μιλούν γαλλικά, 15 άλλα μιλούν αγγλικά. Θα αποκαλέσουμε τους Αφρικανούς Γάλλους και Άγγλους; ή τους Γάλλους και τους Άγγλους θα τους αποκαλέσουμε Αφρικανούς;! Στή σημερινή Ρουμανία, στην αρχαία εποχή κατοικούσαν οι δάκες. Από τον 8ο αιώνα π.Χ., στα παράλια τής Μαύρης θάλασσας, οι έμποροι έλληνες και κυρίως οι μιλήσιοι τής Μικράς Ασίας ίδρυσαν στίς ακτές τής Δακίας αποικίες (Ίστρία, Τόμοι κ.λπ.). Με τον καιρό, οι έλληνες άποικοι εισχώρησαν και στο εσωτερικό και άρχισαν ανταλλαγές με τούς δάκες και τούς άλλους λαούς τής βόρειας περιοχής τής Βαλκανικής. Τα κυριότερα είδη των ανταλλαγών ήταν ζώα, δημητριακά, κερί, λάδι, κρασιά, ξυλεία, δέρματα. Οι δάκες έδιναν μέλι, κερί, σιτηρά, οικοδομήσιμη ξυλεία, δέρματα, ψάρια, μαλλί και δούλους κι έπαιρναν από τούς έλληνες, λάδι, γλυκά, γυάλινα είδη, υφαντά, κρασιά, κοσμήματα, είδη κεραμικής και άλλα. Ύστερα από χρόνια, οι ελληνικές αποικίες μεγάλωσαν και πλούτισαν. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πλήθος από αντικείμενα, που μαρτυρούν αφ΄ ενός τον πλούτο και την ευημερία των ελληνικών αποικιών κι αφ΄ ετέρου την ανάπτυξη σε πλατιά κλίμακα των εμπορικών ανταλλαγών. Βρέθηκαν ακόμα αμφορείς τής Ρόδου, Κνίδου και Θάσου, που δείχνουν, πως και στην ελληνιστική εποχή οι ανταλλαγές και γενικά οι οικονομικές σχέσεις των πολιτιστικών κέντρων τής ελλαδικής περιοχής με τις πόλεις τής Δακίας ήταν πολύ αναπτυγμένες. Είναι λοιπόν βεβαιωμένο, πως ο ελληνικός αποικισμός στην περιοχή τής Σκυθίας και τού Δούναβη, έφτασε τον 5ο αιώνα σε μεγάλη ανάπτυξη. Από τότε ως τούς μακεδονικούς χρόνους διαμορφώθηκε ένας ιδιότυπος ελληνοδακικός πολιτισμός, που κράτησε αιώνες. Οι αρχαιολογικές έρευνες, έφεραν στο φως πολύτιμα ευρήματα, που μαρτυρούν για την ύπαρξη τού πολιτισμού αυτού. Τον 5ο και 4ο αιώνα υπήρχαν στα παράλια τής Ρουμανίας πόλεις ελληνικές, που ήταν κέντρα εμπορίου και βιοτεχνίας. Δεν έχουμε ξεκαθαρισμένες ειδήσεις για το ρόλο, που έπαιξαν οι δάκες κατά τούς ελληνιστικούς χρόνους. Ξέρουμε όμως, πως κατέβηκαν προς τα κάτω και πολέμησαν με τούς μακεδόνες. Κι ακόμα ξέρουμε, πως στα χρόνια τής παρακμής τής Ελλάδας, οι δάκες και οι γείτονές τους υπερασπίστηκαν με γεναιότητα τη χώρα τους από τις επιδρομές άλλων λαών. Ενώ όμως οι έλληνες έχασαν την ελευθερία τους, το 146 π.Χ., οι δάκες εξακολουθούσαν να είναι ελεύθεροι. Οι ρωμαίοι, αφού πρώτα υπόταξαν την Ελλάδα και τις χώρες τής κοντινής Ανατολής, στράφηκαν ύστερα προς τη βόρεια Βαλκανική. Πέρασαν από την ιστορική μάχη τής Κορίνθου (146), 250 χρόνια ώσπου να πατήσουν και να κατακτήσουν τη Δακία. Η εισβολή των ρωμαίων έγινε το 102 π.Χ., με επικεφαλής τον Τραΐανό. Χρειάστηκαν όμως, παραπάνω από δυο χρόνια αιματηροί αγώνες, για να κατακτήσουν οι ρωμαίοι τη Δακία. Ο ηγεμόνας της, Δακεβάλος, όταν έχασε τη μάχη, αυτοκτόνησε, για να μην πέσει στα χέρια τού Τραϊανού καί αλυσοδεμένος σταλθεί στη Ρώμη. Από τότε, η Δακία επηρεάζεται από το ρωμαϊκό πολιτισμό, γιατί οι ρωμαίοι εγκατέστησαν στα στρατηγικά σημεία τής Δακίας και στα εμπορικά της κέντρα, μόνιμες και ισχυρές φρουρές και παράλληλα έστειλαν και ρωμαίους αποίκους. Με τον καιρό οι δάκες έχασαν τη γλώσσα τους. Από τις επιγαμίες με τούς ρωμαίους, ξέχασαν τα δακικά και μιλούσαν τα λατινικά. Κράτησαν όμως και πολλά στοιχεία από τη γλώσσα τους. Αργότερα, με τις επιδρομές και επιγαμίες με ούγγρους και κυρίως με σλάβους, η γλώσσα τους πλουτίστηκε από λέξεις των λαών αυτών. Έτσι, διαμορφώθηκε η γλώσσα, που μιλούν σήμερα.
@ΑλίΣουλιότι8 жыл бұрын
Όπως ξέρουμε, όταν χωρίστηκε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία το 395, η βυζαντινή αυτοκρατορία περιλάβαινε καί τη σημερινή Ρουμανία. Έτσι η επίδραση τού Βυζαντίου επηρέασε πολύ τούς βλάχους. Οι λατινόγλωσσοι λοιπόν, κάτοικοι τής Δακίας όχι μόνο παρέμειναν πιστοί στο χριστιανισμό, αλλά και τάχτηκαν στο πλευρό τής ορθόδοξης Εκκλησίας. Η παπική Εκκλησία προσπάθησε να τούς προσεταιριστεί, αλλά οι δάκες έμειναν πιστοί στο Πατριαρχείο τής Κωνσταντινούπολης. Στο μεσαίωνα, η περιοχή τού Δούναβη σιγά σιγά έχασε το αρχαίο της όνομα. Είχε χωριστεί σε δυο ηγεμονίες. Η μια λεγόταν Βλαχία και η άλλη Μολδαβία και Μπογδανία και οι ηγεμόνες της γκονσπονδάροι. Για το όνομα βλάχος, ο Κεραμόπουλος (βλ. «Τι είναι οι Κουτσόβλαχοι» και τού ίδιου: «Οι Έλληνες και οι βόρειοι γείτονες», Αθήνα, 1945), υποστηρίζει, πως είναι παραφθορά τού Βαλάχου-Φελλάχου. Η ετυμολογία αυτή δεν έγινε δεκτή όχι μόνο από τούς ξένους ιστορικούς, αλλά και από τούς ρωμιούς εθνικόφρονες, Ζακυθηνό, Άμαντο κ.ά.. (βλ. Άμαντου: «Ιστορία τού βυζαντινού κράτους», τόμ. Β΄, σελ. 390 - 391). Ο Β. Φάβης πάλι, υποστήριξε, πως το βλάχος είναι «κατά μεταθεσιν», το σλάβος (βλ. «Επετ. Φιλοσ. Σχολής», Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τόμ. 5 (1941), σελ. 29). Ούτε αυτό φαίνεται,πως ευσταθεί. Από τα τελευταία χρόνια τού Βυζαντίου η σημερινή Ρουμανία κατοικείτο από τούς βλάχους και μολδαβούς. Πρόκειται για την ίδια εθνότητα, που σχηματίστηκε στα χρόνια τής ρωμαιοκρατίας και βυζαντινοκρατίας από τις επιγαμίες και αναμίξεις των αρχαίων δάκων, γετών κ.λπ., με τούς ρωμαίους, γότθους, σλάβους κ.λπ.. Το όνομα βλάχος (Volock), μάλλον δόθηκε από τούς σλάβους. Η Μολδαβία (Μόλντοβα, στα ρουμανικά), ονομάστηκε από τον ποταμό Μολντάβα. Περιλάβαινε την περιοχή, που βρίσκεται ανάμεσα στη Βεσσαραβία, Βουκοβίνα, Τρανσυλβανία, Βλαχία και Ντομπρουτζά. Κατεχόταν για πολύ καιρό από τούς τατάρους. Οι βλάχοι ήταν ανίσχυροι να τούς διώξουν. Αργότερα, με τη βοήθεια των ούγγρων, επαναστάτησαν (1343) και τούς έδιωξαν. Τότε, οι κάτοικοι τής Μολδαβίας αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν ηγεμόνα τους το βασιλιά τής Ουγγαρίας, Ντράγκο. Ύστερα όμως από έξη χρόνια, οι βλάχοι, με επικεφαλής το βοεβόντα τους Μπογδάν, έδιωξαν τούς ούγγρους. Ο Μπογδάν στερέωσε τη θέση του και ονόμασε τη χώρα του Μπογδανία. Όμως, ο διάδοχός του Λάτσκο, όταν θέλησε να επιβάλει τον καθολικισμό, γιατί ήταν όργανο τού Πάπα, ανατράπηκε από τούς ορθόδοξους και ιδρύθηκε τότε η πρώτη ορθόδοξη επισκοπή εξαρτημένη από το Πατριαρχείο τής Κωνσταντινούπολης. Τον Λάτσκο διαδέχτηκε στην ηγεμονία ο Κότσεκ Μούσα και αυτόν ο γιος του Πέτρος Α΄ (1375 - 1391), που, υστέρα από το γάμο του με την αδελφή τού βασιλιά τής Πολωνίας Βλαδισλάβου Ζαγγελού, αναγνώρισε την πολωνική κυριαρχία σε τμήμα τής Μπογδανίας. Αλλά ο ηγεμόνας τής Βλαχίας Μίρτσεα, κατόρθωσε το 1400 να ανεβάσει στο θρόνο τής Μπογδανίας τον εγγονό τού Μούσα, Αλέξανδρο Α΄ τον Καλόν. Απ΄ εδώ και πέρα εξουδετερώθηκε η επιρροή τής Πολωνίας και Ουγγαρίας. Οι βλάχοι μαζί με τούς ούγγρους και άλλους λαούς, πολέμησαν ενάντια στούς τούρκους κι έδωσαν μεγάλες μάχες. Ακόμα καί υστέρα από την άλωση τής Κωνσταντινούποολης, οι βλάχοι πατριώτες αγωνίστηκαν πολύ καιρό για την ανεξαρτησία τους. Από τη Βλαχία, στα μεσαιωνικά χρόνια, ομάδες ομάδες, άλλοτε μεν ως κτηνοτρόφοι καi άλλοτε ως στρατιώτες (μισθοφόροι), κατέβηκαν προς τα κάτω καί συμμάχησαν με τούς βούλγαρους.
@ΑλίΣουλιότι8 жыл бұрын
Οι βλάχοι πρωτοεγκαταστάθηκαν στο τρίγωνο Νύσσας - Σόφιας - Σκόπια κι απ΄ εκεί απλώθηκαν πιο κάτω (βλ. Weigand: «Ethnographie von Makedonien», 11, 62). Έφτασαν στην Ήπειρο και Θεσσαλία, όπου και εγκαταστάθηκαν. Άλλοι απ΄ αυτούς, αργότερα πέρασαν και στην Εύβοια και άλλοι κατέβηκαν στη Στερεά και Πελοπόννησο. Πολλούς βλάχους είχε η περιοχή τού Ολύμπου και η Χαλκιδική. Στο Άγιο Όρος οι καλόγεροι είχαν βλάχους δουλοπάροικους, που καλλιεργούσαν τα αμπελοχώραφά τους. Οι βλάχοι είχαν μαζί τους και τις γυναίκες τους και τα κορίτσια τους κι έτσι οι καλόγεροι καλοπερνούσαν. Γίνονταν σεξουαλικά όργια, που έγιναν γνωστά και στην πρωτεύουσα. Γι΄ αυτό ο αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός απαγόρευσε να μένουν λαϊκοί στο Άγιο Όρος και προ πάντων γυναίκες, όπως μας λέει ο Ιωάννης Τραχανιώτης (Σμυρνάκη, 59-60). Το διώξιμο των βλάχων από το Άγιο Όρος έφερε μεγάλη αναστάτωση στούς καλόγερους, οι οποίοι εστασίασαν. Τελικά ησύχασαν, αφού, μετά το διώξιμο των βλάχων, άρχισαν να φέρνουν καλογεροπαίδια, που στρατολογούσαν από τις επαρχίες, που γύριζαν κι έταζαν στούς γονείς τους λαγούς και πετραχήλια, που λέει ο λόγος. Ο Κεκαυμένος (11ος αιώνας), στο «Στρατηγικό» του, λέει πολλά για τούς βλάχους και μάς δίνει πολλά στοιχεία για τα ήθη και έθιμά τους. Περιγράφει μάλιστα και την Επανάσταση των βλάχων στη Θεσσαλία. Χαρακτηρίζει τούς Βλάχους ως γένος: «άπιστόν τε παντελώς και διεστραμμένον, μήτε εις θεόν πίστιν ορθήν, μήτε εις βασιλέα, μήτε εις συγγενή ή φίλον, αλλ΄ αγωνιζόμενον πάντα κατά πραγματεύεσθαι». Και η Άννα Κομνηνή κάνει πολύ λόγο για τούς βλάχους τής Θεσσαλίας. Μνημονεύει ακόμα τον έκριτον (=προύχοντα, φύλαρχο των βλάχων) Πουδίλο, πού έτρεξε τη νύχτα και ειδοποίησε τον αυτοκράτορα, πως οι κουμάνοι πέρασαν το Δούναβη (1, 10, 9). Ο Κεδρηνός, αναφέρει βλάχους οδίτας, που το 976 σκότωσαν τον τζάρο Δαβίδ (2, 435). Ο Κίνναμος επίσης γράφει, πως, όταν ο Λέοντας Βατάτζης εκστράτευσε στη βόρεια Βαλκανική, την «ουνικήν», είχε πολύ στρατό από βλάχους: «βλάχον πολύν όμιλον» (260). Στη Βαλκανική λοιπόν, υπήρχαν σε πολλές περιοχές, πολλοί βλάχοι. Ο Έφραίμ, που έζησε στις αρχές τού 14ου αιώνα, λέει, πως ο Αίμος (Βαλκανική) ήταν «βλάχων παροικία» (στίχ. 6072). Ο Χαλκοκονδύλης πάλι κάνει λόγο πολλές φορές για τούς βλάχους τής Πίνδου, που «εξελληνίζει» το όνομά τους και τούς ονομάζει βράχους καί βλάκους. Στο πέρασμα των αιώνων οι βλάχοι, όπως και οι βούλγαροι και σέρβοι, βρέθηκαν σε εμπόλεμη κατάσταση με το Βυζάντιο. Ο Νικήτας Ακομινάτος και ο Μιχ. Ατταλειάτης δίνουν πολλές πληροφορίες για μια εξέγερση των βλάχων ενάντια στο Βυζάντιο, επειδή τούς επιβλήθηκε βαριά φορολογία. Ξέρουμε ακόμα από τον Παχυμέρη, πως ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος τούς βλάχους, που κατοικούσαν στην περιοχή ανάμεσα στην Πόλη και Βιζύη, τούς εκτόπισε και τούς μετάφερε στη Μικρά Ασία. Αν και πέρασαν αιώνες, οι βλάχοι, που εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία, Θράκη, Ηπειρο, Θεσσαλία καί Πελοπόννησο, ως τα σήμερα μιλούν τη γλώσσα τους και ως τις αρχές τού περασμένου αιώνα ζούσαν σε ξεχωριστές κοινότητες (στρούγγες). Επικρατούσε δηλαδή σ΄ αυτούς το πατριαρχικό σύστημα (τσελιγκάτο): «Κατά την εποχήν εκείνην (11ος αιώνας) - γράφει ο Ν. Γεωργιάδης - ήρξατο επιφαινόμενη εν τη Θεσσαλία και ετέρα βάρβαρος φυλή, η των βλάχων, οίτινες κατερχόμενοι εκ τού Αίμου (βόρειας Βαλκανικής), επί των συνεχών ορέων, προέβησαν μέχρι τού Όλύμπου και τής Πίνδου ένθα και αθρόοι εγκατεστάθησαν, εξ ου και η ορεινή εκείνη χώρα εκαλείτο παρά των βυζαντινών Μεγαλοβλαχία.» [Όχι όμως μόνο στην Πίνδο και στον Όλυμπο, αλλά και στα Χάσια, Κίσσαβο, Πήλιο. Εξόν από την Ήπειρο και η περιοχή των Τρικκάλων (Ασπροπόταμος κ.λπ.) και τής ανατολικής Θεσσαλίας, είχαν και έχουν πολλούς βλάχους. Στα Τρίκκαλα πολλοί βλάχοι ως τα σήμερα, όχι μόνο ως κτηνοτρόφοι, αλλά και ως αγρότες, βιοτέχνες, έμποροι και επιστήμονες, έχουν τα πρωτεία. Στην ανατολική Θεσσαλία, κυρίως στο Βελεστίνο, οι βλάχοι αποτελούν την πλειοφηφία τού πληθυσμού. Όπως ξέρουμε, υπάρχουν πολλά βλάχικα τοπωνύμια στη Θεσσαλία και Ήπειρο: Συράκο (Σαράκο) = πετρώδης τόπος, σαρακίνα - σαρακινός, Μουντζέλες (σήμερα Μιντζέλα, στο Πήλιο) = βουναλάκια και Βλαχομαχαλάς, απ΄ έξω από το Βόλο και άλλα, έχουν όμως, συνείδηση ελληνική.] Και συνεχίζει: «Και πρώτον μεν αναφέρεται το όνομα των βλάχων εν Θεσσαλία υπό της Άννης Κομνηνής, μνημονευούσης χωρίου τινός βλάχικου Εζεβάν καλουμένου, κατόπιν δε ο εξ Ισπανίας καταγόμενος Ιουδαίος Βενιαμίν Τουδέλας (πέθανε 1173), περιηγούμενος την Ανατολήν τον 12ον αίώνα, λέγει, ότι βορειότερον τής Λαμίας επί των θεσσαλικών ορέων κατοικούσαν οι βλάχοι, φυλή αγρία και ληστρική, εθνική το θρήσκευμα και ομιλούσα γλώσσαν παρεμφερή τη ισπανική. Φαίνεται δε, ότι κατά την πρώτην αυτής εν Θεσσαλία αποκατάστασιν, η φυλή των βλάχων ήτο ικανώς πολυάριθμος, διότι και μέχρι σήμερον (1880-1890), πολλά χωρία βλαχικά διασώζονται επί τού Πίνδου και τινα επί τού Ολύμπου... Κατοικούντες δε οι βλάχοι επί των ορέων και δεσπόζοντες ως εκ τούτου των εκ τής Θεσσαλίας εις Μακεδονίαν και Ήπειρον διόδων, εξήσκησαν, φαίνεται, κατά, την πρώτην αυτών εγκατάστασιν, κυριαρχίαν τινά και πίεσιν επί των κατοίκων τής πεδινής Θεσσαλίας, ήτις όμως θα ήτο βραχεία, διότι νομάδες αυτοί όντες και ηναγκασμένοι τον χειμώνα να κατέρχωνται εκ των ορέων εις τας χειμερινάς νομάς τής θεσσαλικής πεδιάδος, ώφειλον να διάγωσιν εν ειρήνη και ομονοία προς τούς κατοικούντας αυτήν, διό και εν τω Καντακουζηνώ αναγινώσκομεν, ότι, ότε ο Ανδρόνικος διέτριβεν εν Θεσσαλία, οι επί των ορέων κατοικούντες βλάχοι προσήλθον εις προσκύνησιν τού αυτοκράτορος, καθότι πλησιάζοντος τού χειμώνος, ήσαν ηναγκασμένοι να κατέλθωσιν εις την πεδιάδα και εφοβούντο την προσβολήν των αυτοκρατορικών στρατευμάτων» («Θεσσαλία», 2η έκδ., 1894, σ. 74)