Пікірлер
@carlijnvg1226
@carlijnvg1226 7 ай бұрын
Prachtig kennis erfgoed
@EduGroen
@EduGroen 7 ай бұрын
Mooi inkijkje in de levensgeschiedenis van deze kleurrijke boomkweker (in in die van zijn voorouders die de kwekerij zijn begonnen). Met name interessant is natuurlijk de kennis van bomen die Mart van den Oever hier met ons deelt in antwoord op vragen van Huib Sneep. Zo vond ik bijvoorbeeld zijn advies om de snel groeiende Liquidambar styraciflua ' (Amerikaanse amberboom) aan te planten in wat verarmde grond het weten waard; het zou ervoor zorgen dat de boom wat minder hard groeit waardoor het risico op breuk vermindert. Mart noemt ook de Alnus x spaethii 'Spaeth' als een (te) snelle groeier, waarvoor dit advies zou gelden. Mij viel op dat Mart verder geen nadelen zou kunnen noemen voor het aanplanten van deze laatst genoemde boomsoort. Zelf zou ik een nadeel kunnen bedenken, namelijk dat deze hybride Els, een kruising tussen Alnus japonica (Japanse els) en Alnus subcordata (Kaukasische els) van biologen, vanwege de steriele bloemen, een lagere ecologische waardering krijgt dan onze inheemse elzensoorten. Buiten dat heeft deze boomsoort uiteraard veel te bieden uit oogpunten van sierwaarde en de vele ecosysteemdiensten. Bijzonder ook is het verhaal van Mart over de 'boom die alles zag (BAZ)', een Grauwe abeel (Populus x canescens 'De Moffart') die de Bijlmerramp (op 4 oktober 1992) overleefde en daarna een levend herdenkingsmonument werd. Zoals bekend hebben Grauwe abelen een kenmerkende bast waarin vergroeiingen in de vorm van 'ogen' zijn afgebeeld. Al met al zeer de moeite van het kijken waard.
@EduGroen
@EduGroen 7 ай бұрын
Geweldig informatieve excursie. Mooi verhaal ook aan het eind over het behoud van trouwlaantje in Oisterwijk (met 200 jaar oude lindebomen) en over de. vrijheidseik (een Zomereik geplant in 1794). Duidelijk is dat Mart van den Oever ook een passie voor geschiedenis heeft.
@user-lj4ig4km6w
@user-lj4ig4km6w 7 ай бұрын
👏
@robfulano2552
@robfulano2552 Жыл бұрын
Hans, groeten aan Margie!
@TheVincent0268
@TheVincent0268 Жыл бұрын
inheems heet dat toch?
@froukjewalstra6534
@froukjewalstra6534 Жыл бұрын
Een soort is inheems, zoals een eik. Maar niet alle eiken zijn inheems, autochtoon voor Nederland zijn de wilde eiken die hier van nature voorkomen (en niet die zijn aangeplant/gekweekt)
@TheVincent0268
@TheVincent0268 Жыл бұрын
@@froukjewalstra6534 ok, dank. Ik vraag me dan wel af wat het nut dan nog is van spreken van inheemse soorten. Dat zegt dus blijkbaar weinig want je moet er dan altijd bij vermelden of het om een autochtone dan wel allochtone soort gaat. Is inheems hiermee niet een onbruikbaar begrip geworden en zo ja, waarom heeft men voor deze dubbele definitie gekozen?
@froukjewalstra6534
@froukjewalstra6534 Жыл бұрын
@@TheVincent0268 Het zijn verschillende niveaus van specificiteit. Biodiversiteit heeft verschillende niveaus: ecosysteemdiversiteit, soortendiversiteit en genetische diversiteit. Bij inheems vs. uitheems gaat het om soorten ("komt de soort hier oorspronkelijk voor?"), bij autochtoon vs. allochtoon gaat het om genetische diversiteit ("is de genetische opbouw van deze boom oorspronkelijk voor deze regio?"). Helpt dat als verduidelijking?
@Dr.AnonymousPro
@Dr.AnonymousPro 2 жыл бұрын
Wij hebben een hele trits iependubbeltjes uit centrum Amsterdam (Jordaan) naar de Broekermeerpolder gehaald. Ze komen allemaal uit! Heel erg benieuwd hoe ze het hier in Waterland gaan doen.
@EduGroen
@EduGroen 2 жыл бұрын
Erg leuk dat verhaal over de tak van die vrouwelijke ginkgo die er daar is afgehaald om vervolgens te enten op een mannelijk exemplaar in de Leidse Hortus Botanicus. Een van de vele zaailingen van die Leidse ginkgo groef ik enkele jaren geleden met mijn hand uit, deed ‘m in een boterhamzakje en plantte deze in mijn volkstuin in de Leidse Oostvlietpolder. Inmiddels is ie circa drie meter hoog.
@annaamsterdam3405
@annaamsterdam3405 2 жыл бұрын
Mijn favoriete is de Marokkaanse boombrem | Argyrocytisus battandieri
@foanna18
@foanna18 3 жыл бұрын
NDV-excursie? Waar was de info hierover?
@dendrologie
@dendrologie 3 жыл бұрын
De excursie staat gepland op zaterdag 17 juli. Je kunt je aanmelden via de website van de NDV. Meer informatie: dendrologie.nl/activiteiten/aankondigingen-van-activiteiten/excursie-trompenburg-en-huys-ten-donck-zaterdag-17-juli-2021/
@foanna18
@foanna18 3 жыл бұрын
@@dendrologie Ik zag vooral Trompenburg...
@EduGroen
@EduGroen 3 жыл бұрын
Hier is de locatie van de iep in de Burcht in Leiden (Ulmus x hollandica ‘Belgica’, stamomtrek 414 centimeter op 1,3 meter hoogte (boomnummer 4011629, Groene Kaart Leiden): w3w.co/vacht.althans.vezel
@EduGroen
@EduGroen 3 жыл бұрын
Of ga naar Leiden, de iep in de Burcht! Die torent boven de stad uit... prachtig gewoon...!
@EduGroen
@EduGroen 3 жыл бұрын
Interessant interview. Ik heb een vraag: hoe ecologisch zijn de Amerikaanse en Siberische soorten eigenlijk. Voordeel is blijkbaar de ziekteresistentie en beter bestand tegen droogte en andere klimaatveranderingen. Maar hoe zit het met het samenleven met insecten, mijten en fauna in Nederland?
@martintijdgat6269
@martintijdgat6269 3 жыл бұрын
Eduard, in Engeland en ook Nederland is gebleken dat de zeldzame iepenpage gebruik maakt van veel verschillende iepen en iepenkruisingen. Dat verschijnsel zien we ook bij andere insecten op iepen. Iepen zijn zeer nauw aan elkaar verwant, wat het makkelijke kruisen en vruchtbaar zaad geven van kruisingen laat zien. Ik heb zelf ook iepenspintkevers gebruik zien maken van stobbes van U. New Horizon. Dus blijf tegen iepziekte dode iepen en stobbes binnen 2 wekwn verwijderen.
@gertrudevanderkleijn5218
@gertrudevanderkleijn5218 3 жыл бұрын
Wat een ontzettend goede actie, deze podcasts. En compleet met links naar meer informatie erbij een heel goede informatiebron (moeten de links wel werken :))
@dendrologie
@dendrologie 3 жыл бұрын
Hallo Gertrude, ik heb de link aangepast. Als het goed is werkt de link nu weer!