Is White Noise onzin?
11:26
Ай бұрын
Labels: meer kwaad dan goed?
47:34
Waarom klagen mensen altijd zo?
52:34
Heeft iedereen trauma?
51:22
8 ай бұрын
Humblebragging - Rant
1:20
Жыл бұрын
Soulmate - Rant
1:14
Жыл бұрын
Пікірлер
@anoniem626
@anoniem626 Ай бұрын
ik denk 82 keer
@georghuppertz5727
@georghuppertz5727 2 ай бұрын
Seculier Nederland?
@robbertc3418
@robbertc3418 2 ай бұрын
Nou en?
@lauraziel8940
@lauraziel8940 2 ай бұрын
Nog even ter verduidelijking. Ik kreeg eerst de diagnose PTSS na al lang vastlopen. En pas een aantal jaar geleden de diagnose ass en ADHD. Ik ben nu 29 jaar en sinds mijn 10e in de hulpverlening met al verschillende misdiagnoses verder.
@lauraziel8940
@lauraziel8940 2 ай бұрын
super interessante aflevering. Ook het antwoord op de laatste vraag. Zelf heb ik autisme en ADHD. Maar vroeger uitte dit zich heel anders. Ik het PTSS (incl. PTSS 6 jaar en jonger) met uitgestelde expressie, ik vraag me soms ook af hoeverre dat me heeft gevormd. Mensen met PTSS hebben vaak ook een systeem die altijd aan staat en heel allert is. Ik denk zeker dat ik altijd al wel meer een psychische kwetsbaarheid heb ook vanuit mijn genen en ook zeker kenmerken van autisme en ADHD, nog meer ADHD. Maar ik vroeg me af of dit ook meer kan groeien, vooral het autistische stuk, maar dan vooral door ontwikkeling die anders is gelopen door traumatische ervaringen en een ontwikkelingsachterstand. Net zoals de corona periode ook wat met de ontwikkeling van kinderen heeft gedaan in belangrijke fases, was ik in de meest belangrijke fases van mijn leven ziek en kon ik me niet ontwikkelen zoals ieder ander. Om de vraag nog complexer te maken vroeg ik me ook nog af of hoge doseringen medicatie (zyprexa antipsychotica) op 10 jarige leeftijd ook iets met de ontwikkeling van de hersenen kan doen, aangezien het eigenlijk pas voor 18 jaar en ouder wordt aangeraden. Haha sorry veel vragen in 1 😂
@robertdebeer3251
@robertdebeer3251 3 ай бұрын
Belangrijk onderwerp maar ik ga dus echt niet naar die schijt GroenLinks muts luisteren.
@SemiAUTOMATIC22
@SemiAUTOMATIC22 3 ай бұрын
JA
@Jori050995
@Jori050995 3 ай бұрын
Ik luisterde met veel plezier naar jullie podcast. Echter, een correctie is op zijn plaats. 27:20 “De mediaan is het punt/de score/het groepje waar de meeste mensen in zitten”. Dat is het niet. De meest voorkomende score is de modus. Daar komt de term modaal (inkomen) vandaan. De mediaan is het punt/de score waar 50% van de mensen onder scoren en boven scoren. Dit is statistiek les 1… Maar goed, leuk om naar de verdere discussie te luisteren.
@FearTheOldB
@FearTheOldB 4 ай бұрын
Welke psychiater heeft zij? Daar wil ik ook wel heen.
@normalemensenbestaanniet
@normalemensenbestaanniet 3 ай бұрын
Gerty Casteelen !!
@Smikkelsmurf
@Smikkelsmurf 4 ай бұрын
ik speelde laatst dat ene spel...
@RealAssist303
@RealAssist303 4 ай бұрын
Mijn zoon heeft een hoge intelligentie qua capaciteit (gemeten 120 maar waarschijnlijk hoger) maar echter kan hij deze niet omzetten in uitvoering/resultaat. Zijn werkintelligentie is ca. 70... Daar zit een groot verschil tussen en hierdoor komt hij gemiddeld op 90-100 en dus het landelijk gemiddelde. Maar het is meer hoe wordt de informatie verwerkt wordt en zal men los van elkaar moeten koppelen. Hij is aangetoond een beeld- en geen taaldenker. Het heeft te maken met dominante hersenhelft, dominance oog, oor, hand en voet. Dus je kan heel slim zijn, maar je kan volkomen vastlopen in het proces om dit te vertalen naar arbeid en resultaat. Dus 'hoogbegaafd' met onderpresteren... En daar is totaal geen (h)erkenning voor!
@FarmerInvasion
@FarmerInvasion 6 ай бұрын
Terecht dat genoemd wordt dat er sprake kan zijn van sociale bias. Is daar ook iets over genoemd in de beschreven bronnen? Bijvoorbeeld geld. Dat staat vrij laag op nummer 20, maar vanuit (onder andere de evolutionaire biologie) zou het toch heel logisch zijn als geld hoger staat, gezien mensen hun kinderen niet met onvoldoende middelen willen laten opgroeien?
@fireflamefall
@fireflamefall 6 ай бұрын
Ik was eigenlijk wel enthousiast toen ik deze aflevering vond op jullie kanaal, maar ik moet me aansluiten bij een andere commenter. Dat het wat vliegerig en wat vaag aanvoelt dat snap ik, maar dat neemt niet weg dat er mensen zijn die zich sterk kunnen indentificeren met veel van de kenmerken die een hsp omschrijven (waaronder ik). Ja, het is makkelijk om jezelf ermee te labelen, maar daarnaast voel ik mij ook op een bepaalde manier begrepen en dat voelt natuurlijk fijn. Vele anderen voelen dat ook en samen kun je daarover je hart luchten en elkaar helpen daarmee om te gaan. Er kunnen kenmerken zijn waar een hsp zo veel gevoeligheid bij ervaart, dat het een obstakel vormt in diens leven (dit verschilt per persoon. Niet elke hsp heeft bijvoorbeeld een zeer extreme gevoeligheid voor licht of geluid. Een ander kan daar weer wat beter tegen of is er wat meer gedesensitiseerd door geraakt). Daarom is het toch alleen maar goed dat je er voor elkaar bent en elkaar ook echt begrijpt? Ik vind jullie gesprek daarom behoorlijk smakeloos, vooral met grapjes zoals van die ambulance ertussendoor. Of het concept van een hsp nou echt is of niet, jullie stellen je denigrerend op tegenover een hele groep mensen die zich emotioneel kwetsbaar en vaak ook onbegrepen voelen. Nou ben ik geen expert, maar hoort een psycholoog dat juist niet te doen? Ik ben normaal niet van de negatieve reacties, maar ik vond dit gewoon onrechtvaardig.
@user-pi1su7ed5i
@user-pi1su7ed5i 7 ай бұрын
Super toffe aflevering weer! Ik kijk uit naar het 2e seizoen 😄. Ik zou graag nog wat meer over emotie-regulatie willen weten. Misschien interessant om mee te nemen in het 2e seizoen? Groetjes, Anne Moleveld
@zandcorem
@zandcorem 7 ай бұрын
Jullie hebben het nog over ToM bij autisme wat al behoorlijk achterhaald. Nieuw onderzoek laat zien dat autisten waarschijnlijk empathischer zijn dan neurotypische mensen. Daarnaast heb je nog de 'double emphaty problem' die aangeeft dat het anders zit dan de wetenschap altijd heeft gedacht. Zouden jullie dat willen rectificeren? Er is al zoveel stigma en misinformatie omtrent autisme. Alvast bedankt
@zandcorem
@zandcorem 7 ай бұрын
Daarnaast heb je nog de 'intense wereld theorie' uit een wetenschappijk onderzoek uit 2010. Deze theorie stelt dat bepaalde locale neurale netwerken in het brein van mensen met autisme hyperactief zijn en dat dit gepaard gaat met een sterke waarneming, aandacht, geheugen en emotionaliteit. Door deze intense beleving van de wereld kan het lijken alsof iemand met autisme een beperkte 'theory of mind' heeft, omdat diegene zich terugtrekt of vermijdingsgedrag vertoont, terwijl diegene juist door empathische gevoelens en gedachten overspoeld wordt. Geef hier eens aandacht aan in de podcast van jullie en stop met die misinformatie over autisme.
@lennardtoma6803
@lennardtoma6803 6 ай бұрын
@@zandcorem Hoi! Goed dat je hierop comment. Interessant. Ik ben er even in gedoken en ik kom het volgende tegen: Er is inderdaad onderzoek naar dat mensen met autisme juist ook veel empathie kunnen tonen. Maar er is ook nog steeds onderzoek naar dat lijkt te laten zien dat ze minder theory of mind hebben (en ToM is een spectrum, dus dat kan verschillen). Ik las dat het gekoppeld is aan alexithymie, oftewel een gebrek aan verwoorden, begrijpen, verwerken van emoties, en dan het volgende: New evidence suggests that autism is associated with atypical theory of mind but not empathy, while alexithymia is associated with atypical empathy but not theory of mind. Dus ik ben nog niet helemaal volledig om. En het lijkt in jouw argument dat je ook empathie en ToM mixed. Het is allemaal best genuanceerd (wat altijd lastig over te brengen is in een podcast, zeker als het onderwerp niet eens autisme is in dit geval). Maar misschien heb jij doorslaggevend onderzoek linkjes waar ik naar kan kijken? Want ik zie waarschijnlijk wat over het hoofd. Thanks!
@StanleyBakker
@StanleyBakker 7 ай бұрын
Jammer dat er geen enkele kritische noot gezegd wordt over de pseudowetenschappelijke theorieën en dubieuze praktijken van Bessel van der Kolk! Kan jullie adviseren om je toch wat beter in te lezen over de onzin die deze man zelf gelooft.
@user-hu5nb9cz7g
@user-hu5nb9cz7g 8 ай бұрын
Vind dit best een waardeloos gesprek. En het betuigt van weinig inlevingsvermogen. Als middelste kind van drie, kon ik niet slapen met licht en/of geluid (als enige). Bij een dag met veel prikkels had ik minstens 10 uur slaap nodig, als enige in het gezin. Spannende films heb ik nooit kunnen kijken, ook als enige. Materialen (ruw bijv.) kon ik niet verdragen, ook als enige in het gezin. Ik hoorde elk geluid, rook elke geur. Mijn eerste vriendje noemde me de sentinal. Ik kan nog 1000 voorbeelden geven. Dit zijn allemaal aangeboren eigenschappen, ik zou het zelf niet per se hsp noemen, maar dat mensen anders zijn bedraad qua gevoeligheid, is gewoon een feit. Pfff, nu hoor ik jullie over harde geluiden. Bij mij doet een startende motor letterlijk pijn, dit ook itt andere mensen. Ik ben er klaar mee nu. Wat slecht dit!!
@-Cubido
@-Cubido 8 ай бұрын
Jullie zouden de titel nog beter kunnen noemen. Moeten we al Andrew Tate zijn woorden geloven en liegt 10% van de Nederlandse bevolking over zijn burn-out ervaring.
@floatindutchman4664
@floatindutchman4664 8 ай бұрын
Westerse manier van leven creëert zowel burn out als depressie als je het aan mij vraagt maar ja ik heb nouwelijks me middel baar onderwijs afgemaakt dus wat ik weet dr van he 😂
@anne-mariehoogland7610
@anne-mariehoogland7610 8 ай бұрын
Is dat nou een grapje voor de persoonlijkheidstypes die op details letten, die andere truien en boeken op het eind? 🤣
@lennardtoma6803
@lennardtoma6803 8 ай бұрын
Yes!! Dat... en we moesten het eind nog een keer opnemen, omdat we besloten spontaan een andere aflevering er tussen te zetten, waardoor het andere einde, met de originele truien, niet meer klopte.
@renskedegroot5876
@renskedegroot5876 8 ай бұрын
Als iemand met autisme moest ik wel lachen toen jullie het hadden over gezichtsuitdrukkingen en hoe die niet universeel zijn. Ik hoor namelijk vaak van mede-autisten dat ze veel moeite hebben met het reguleren van hun eigen gezichtsuitdrukkingen en vooral het lezen van de uitdrukkingen van andere mensen. Je zou dus kunnen zeggen dat autisme invloed heeft op je sociale intelligentie. Wat ik interessant vind daaraan is dat dat per persoon met autisme ook heel anders is. Ik heb er bijvoorbeeld minder moeite mee om gezichtsuitdrukkingen te lezen en die van mijzelf te reguleren. Ik dacht altijd dat dat kwam door mijn bovengemiddelde intelligentie, maar ik ken bijvoorbeeld een jongen met autisme die hoogintelligent is maar echt niks snapt van hoe sociale interacties werken en dus vrij beperkt is daarin. Dat verschil ligt volgens mij ook heel erg aan geslacht. Als vrouw ben je vaak beter in aanpassen aan de samenleving dan mannen omdat sociale afwijkingen in vrouwen helemaal niet zo geaccepteerd zijn als bij mannen. Dat wilde ik gewoon even kwijt😂 Leuk dat jullie in Den Haag opnemen nu! Ik volg jullie als sinds Hoe Ben Ik Zo en ik woon zelf ook in Den Haag dus ik herkende het gelijk. Ik geniet elke week heel erg van de podcast en ik heb het gevoel dat deze kennis in de psychologie die jullie geven mij een beter en sympathieker mens in onze samenleving maakt. Bedankt daarvoor <3
@MT-ns9jq
@MT-ns9jq 9 ай бұрын
Kunnen jullie ingaan op de psychologie van de verkrachter die tijdens zijn verkrachtbeurt een schram op zijn gezicht krijgt door het wild tegenstribbelende slachtoffer, en vervolgens huilie huilie gaat doen bij de autoriteiten, waarbij de autoriteiten zeggen “jaa dat schrammetje kan echt niet, wat een barbaarse daad, je mag jezelf verdedigen, beste verkrachter!” Waarop de verkrachter zijn slachtoffer vermoord. Eind goed al goed. In de analogie is uiteraard Israel de verkrachter. En o.a. ons politiek en onze regering de Autoriteit. Kunnen jullie daarop ingaan? Prima potkast verder! And remember: Free Palestina!!!!!!!!!! 🇵🇸
@suzannevaal4844
@suzannevaal4844 Жыл бұрын
Zelfvertrouwen = op jezelf vertrouwen. Toch? En dat is dan weer een levenslang proces...
@kyraswann2143
@kyraswann2143 Жыл бұрын
Zo grappig om jullie ook een keer te zien spreken! Ik had jullie gezichten alleen gezien op de cover van de podcast en was er heilig van overtuigd dat Thijs zijn stem bij het hoofd van Lennard hoorde en andersom 😂
@matthijsblom2734
@matthijsblom2734 Жыл бұрын
Ik ben fan van jullie podcast en heb er al veel van opgestoken en ik weet zeker dat het me in veel toekomstige situaties zal gaan helpen. Een leuk gegeven, vind ik zelf: ik had ergens in seizoen 1 een keer een foto van jullie opgezocht om een beeld te hebben bij wie ik hoor. Nu ik deze video zie, merk ik dat ik steeds het hoofd van de verkeerde voor me had bij de stem die ik hoorde😅
@silkehaferkamp
@silkehaferkamp Жыл бұрын
Laat iedereen zijn zoals die wil zijn. En kom elkaar met respect tegen. Maakt het allemaal makkelijker. Blijf bij jezelf.
@CorryCroquette
@CorryCroquette Жыл бұрын
Ideetje voor een onderwerp: in hoeverre hebben gebeurtenissen in t leven van je (groot)ouders invloed op je persoonlijkheid? Heeft de tweede wereldoorlog bijvoorbeeld nog steeds invloed op de jongeren van nu?