Emeklerinize sağlık Hocam.Az daha ileride Eşref Baba türbesi vardı onu da cekseydiniz değerli Hocam ✋
@guvencaylak13 күн бұрын
Zaten önce onu aradım ama navigasyon Sakarya yolu kenarı tarla içini gösteriyordu,yolu bulamayınca gidemedim
@omerokumus877413 күн бұрын
@guvencaylak Yandaki mezarlığın sonunda tarla içinde sarı Saltuk türbesinin 100 metre ilerisiydi Hocam yapısı küçük eski ev yapısı içinde mezarı vardır.(Bayrak dede hizasında)
@guvencaylak26 күн бұрын
Kara Halil Efendi 14. yüzyılda Anadolu'da yer yer geniş teşkilata sahip olan Ahilerden olup, aynı zamanda da, Osman Gazi'nin kayınpederi olan, Ahi reislerinden Şeyh Edebalı'nın akrabasıydı. Medrese tahsili görmüş olan Kara Halil, güçlü bir ihtimale göre Orhan Gazi zamanında Bilecik kadısı olmuş ve daha sonra İznik 'te kadılık etmiş ve oradan da Osmanlı beyliğinin merkezi Bursa'nın kadılığına tayin edilmiştir. Osmanlı vekayii kısmında görüldüğü üzere Kara Halil Efendi bu hizmette bulunduğu sırada beyliğin ilk askeri teşkilatı olan yaya ve müsellim teşkilatını kurmuş ve bu suretle aşiret kuvvetlerinden muntazam askeri teşkilata doğru bir adım atılmıştır. Bu yeni asker ilk Osmanlı fetihlerinde önemli bir etken olmuştur. I. Murad'ın [1362]'de padişah olması üzerine Kara Halil Efendi, Osmanlılarda ilk defa oluşturulan kazaskerlik makamına getirilmiş ve bu ilmiye mesleği en yüksek kadılık sayılmıştır. Çandarlı Kara Halil Hayrettin Paşa'nın tavsiyesiyle savaşta esir düşen genç Hristiyanların Türk köylüsünün yanına verilmek suretiyle İslam terbiyesi üzere yetiştirilip, Türkçeyi de öğrendikten sonra acemi ocağına verilmesi ve oradan da yeniçeri olmaları usulü kabul edilmiş ve bu suretle ilk düzenli Osmanlı yaya ocağı kurularak bu ocağa Yeniçeri Ocağı denilmiştir. Böylece Çandarlı Kara Halil Hayrettin Paşa Yeniçeri Ocağı'nın ve devşirme sisteminin kurucusu olmuştur. Aynı dönemde alim Karamanlı Kara Rüstem'in ikazı ve Çandarlı Kara Halil Hayrettin Paşa'nın padişaha arz etmesi üzerine maliye teşkilatı kurulmuş ve yeni kurulan Yeniçeri Ocağına harpte esir edilerek olanlardan beşte birinin devlet hesabına alınması ve esire ihtiyaç olmadığı zamanlarda ise beşte bir esir akçesi alınması kanun olmuştur. Çandarlı Kara Halil Hayrettin Paşa 1372'de Sinanüddin Fakih Yusuf Paşa'dan sonra vezir olmuştur. İlk Osmanlı vezirleri askeri işlerle pek meşgul olmamışlardı. Çandarlı Kara Halil Hayrettin Paşa'nın Selanik'in alınmasında, Makedonya ve Arnavutluk prenslerinin aralarındaki ilişkilerde oynadığı belirleyici rol, kendisinden sonra gelen Osmanlı başvezirlerinin hem idari ve hem askeri işlerle sorumlu olmaları sonucunu doğurmuştur. Çandarlı Kara Halil Hayrettin Paşa'nın 1387'de Vardar Yenicesi ordugahında hastalanarak Serez'e getirilip orada ölmesiyle, Karamanoğulları üzerine sefer hazırlığı içindeki Osmanlı Devleti'nin başvezirliğine oğlu Çandarlı Ali Paşa getirilmiştir.
@guvencaylak26 күн бұрын
Çandarlı Kara Halil Hayreddin Paşa 1364-1387 I. Murat Çandarlı Ali Paşa 1387-1406 I. Murat, I. Bayezid ve Fetret Devri Çandarlı Birinci İbrahim Paşa 1421-1429 II. Murat Çandarlı Halil Paşa 1439-1453 II. Murat ve II. Mehmet Çandarlı İkinci İbrahim Paşa 1498-1499 II. Bayezid
@tugaycelik9709Ай бұрын
Helal güven hocam
@glengrieve544Ай бұрын
Great content and beautifully presented thanks for the upload watching from Melbourne Australia
@F.r.e.eman33Ай бұрын
Öldürüldü
@sevgiliyalniz678Ай бұрын
Alah rahmet eylesin mekanı cennet olsun İnşallah selam olsun er nerde yaşıyor ve yaşatılıyorsa Rabbim kurusun hocam 🤲🇹🇷