Пікірлер
@danielapetenchi7767
@danielapetenchi7767 2 күн бұрын
Felicitări pentru alegerea invitatei! În afară de asta, ar fi frumos să nu mai faceți greșeli gramaticale atât de grave precum "ca și " sau "gen", deoarece sunteți influencer. Succes pe viitor!
@ungureanumonica3131
@ungureanumonica3131 3 күн бұрын
Din câte știu eu guta se dobandea în Evul Mediu în general la nobilii care consumau proteine animale în exces și le crestea ureea și acidul uric care se depunea în articulațiile cetățenilor respectivi care consumau proteine excesiv. Fapt care le producea dureri și inflamația articulațiilor și o deplasare tot mai deficitară (în medicina moderna și contemporana s-a inventat medicamentul Milurit care diminuează ureea și acidul uric dar trebuie luat după recomandări medicale de doctor specialist în afecțiuni renale cronice/acute.
@ungureanumonica3131
@ungureanumonica3131 3 күн бұрын
Domnul Damian Anfile povestește foarte frumos despre istoria perioadei bizantine are talent oratoric de povestitor.
@crisancorina3510
@crisancorina3510 3 күн бұрын
Doamne ajuta!Aceasta domnisoara este un model de urmat pentru cat mai multe fete.
@armonialumina
@armonialumina 3 күн бұрын
😉
@dragoshahaianu8222
@dragoshahaianu8222 3 күн бұрын
Bună ziua, Mulțumim frumos pentru materialul prezentat și perfect structurat. Pe mine personal m-ar interesa o prezentare a ordinelor călugărești din Occident și, eventual, și din Orient, dacă există (sau dacă există ceva similar)
@armonialumina
@armonialumina 3 күн бұрын
Bună ziua.Din păcate, nu am o sursă pentru aceste materiale.
@dragoshahaianu8222
@dragoshahaianu8222 3 күн бұрын
Cum nu? Damian!
@IonelCazacovschi
@IonelCazacovschi 3 күн бұрын
Nu stiam de Armonia. Mi-a placut mult. Si de Damian , si de superba amfitrioana
@armonialumina
@armonialumina 3 күн бұрын
😉mulțumim
@radiumescape9633
@radiumescape9633 3 күн бұрын
Episod despre ctitoriile familiei Becali de ce nu faceti? De ce nu se vrea???
@armonialumina
@armonialumina 3 күн бұрын
Aveți o sursă de bibliografie pentru acest subiect? Eu nu am găsit până acum
@timirom68
@timirom68 4 күн бұрын
58:18 Doamna, de data asta cu o bluza conforma, povesteste ca a vazut ea un film misto. Ce aveti cu totii, fratilor? Nu puteti face diferenta dintre o productie artistica si realitate? Filmele, oricat s-ar dori, nu sunt exact cum a fost istoria. Cand povestesti despre regi care au trait acum 1000 de ani, filmele nu sunt de mare ajutor. Filmele sunt filme si chiar daca au un subiect istoric, nu inseamna ca scenariul relateaza exact faptele.
@armonialumina
@armonialumina 3 күн бұрын
Dacă ați cunoaște filmul, era mai simplu argumentul. Filmul despre care vorbesc este Ertugrul, și este un serial despre istoria poporului turc care a pornit de la Tribul Kayi.După ce vedeți serialul, aștept comentarii.mulțumesc
@timirom68
@timirom68 3 күн бұрын
@@armonialumina stimată doamnă, vă rog să recitiți comentariul meu! Ați auzit vreodată de vreun film care să fi respectat riguros istoria adevărată? Arareori (dar totuși s-au mai văzut) există documentare care relatează lucrurile așa cum au fost, dar filmele istorice sunt făcute pentru propagandă de cele mai multe ori și de ce nu, pentru bani. Arată ce așteaptă publicul să vadă. Despre filmul de care povestiți, v-a explicat și dl Anfile că e pe lângă adevăr. Mai am în minte și filmul Netflix despre Vlad Țepeș, care a avut drept consultanți români doctori în istorie și tot a ieșit "shaorma cu de toate". Ce să așteptăm de la un serial făcut de turci pentru turci? Serialele mai ales sunt astfel făcute să te aducă episod după episod în fața televizorului. Deci valoarea istorică e egală cu zero.
@timirom68
@timirom68 4 күн бұрын
15:00 Dle Anfile, a "calafatui" nu inseamna a da cu smoala. Va las mai jos definitia calafatului, urmata de cea a calafatuirii: CALAFAT s. n. Câlți sau cârpe destrămate îmbibate cu catran, cu care se astupă crăpăturile la bordajele și la punțile de lemn ale navelor. - Din tc. kalafat. CĂLĂFĂTUI, călăfătuiesc, vb. IV. Tranz. A astupa cu calafat găurile dintre scândurile bordajelor sau ale punții unei nave în vederea etanșării. - Calafat + suf. -ui. Cf. ngr. kalafatizo.
@timirom68
@timirom68 4 күн бұрын
39:17 porfirul nu e o roca... pretioasa. Daca porfirul e pretios, atunci marmura ce e? Porfirul e totusi comun, in RFG exista chiar un oras Rochlitz care e numit "orasul de porfir" pentru ca multe dintre casele vechi au incadramentele usilor si ferestrelor construite din aceasta roca. Va dau definitia din DEX: PORFIR, porfire, s. n. Rocă vulcanică dură, formată din cristale mari de feldspat, cuarț etc. înglobate într-o masă de feldspat măruntă sau sticloasă. [Var.: (reg.) porfiră s. f.] - Din ngr. porfirítis, fr. porphyre.
@timirom68
@timirom68 4 күн бұрын
27:49 Iconoclasmul bizantin - Andre Grabar
@timirom68
@timirom68 4 күн бұрын
26:34 Doamna si limba romana: "sa trecem la Sfanta Irina, care chiar era sfanta, in sensul in care din ce-am inteles ca era, adica a devenit sfanta". Si care de fapt nu era deloc.
@armonialumina
@armonialumina 3 күн бұрын
Prăznuită de către Biserică în ziua de 7 august, Sfânta Împărăteasă Irina a fost soția împăratului bizantin Leon al IV-lea Khazarul, unul dintre cei mai aprigi persecutori ai cultului sfintelor icoane. La moartea împăratului, Irina a devenit regentă în numele fiului ei, viitorul împărat Constantin al VI-lea. Una dintre primele decizii luate de către noua împărăteasă a fost readucerea icoanelor în biserici, în casele și viața creștinilor. Marele merit al împărătesei Irina a fost convocarea Sinodului al VII-lea ecumenic, întrunit la Niceea, în Asia Mică, acolo unde s-au adunat 350 de episcopi ortodocși din toată lumea creștină. În cadru oficial, cu garantarea Împărătesei Irina, lupta împotriva icoanelor a fost condamnată ca fiind erezie, fiind restabilit cultul sfintelor icoane.
@timirom68
@timirom68 4 күн бұрын
22:54 Va inselati din nou, dle Anfile. Laptele de magarita nu e gras mai deloc. 100 ml lapte de magarita contine 42 kcal/177 kJ, 2 gr proteina, 6,1 gr carbonati si doar 1,01 gr grasime. Cel mai gras lapte e cel de bivolita (8%), urmat de cel de oaie (6%), vaca (4%), capra (4%) si iapa (2%).
@timirom68
@timirom68 4 күн бұрын
18:35 Va inselati in legatura cu biserica asiriana, iata ce spune DEX-ul: MONOFIZITÍSM (< monofizit) s. n. (REL.) Învățătură creștină despre unica natură a lui Iisus Hristos, cea divină, predicată de călugărul bizantin Euthyches și combătută de Sinodul de la Calcedon (451); totuși, m. a cucerit câteva grupuri etnice destul de mari constituite în Bisericile orientale (apostolică armeană, etiopiană, coptă, iacobită siriacă și indiană).
@luciamarin8571
@luciamarin8571 4 күн бұрын
❤😊Mulțumesc pentru adevărată oră de istorie👏👍👏👍🤗!!
@armonialumina
@armonialumina 3 күн бұрын
Mulțumim pentru apreciere!
@marianedelea1470
@marianedelea1470 5 күн бұрын
Mulțumim ptr.invitatul dvs.! Un om de o franchețe rară, de la care multe putem învăța!
@armonialumina
@armonialumina 4 күн бұрын
așa este.un om sincer și integru😉
@MarianGrajdan230
@MarianGrajdan230 5 күн бұрын
Felicitări Cristiana Mina pentru calitatea emisiunilor! O sugestie pentru invitat - felicitări pentru erudiția în domeniul istoriei Bizanțuiui! Să treacă de la forma prezentării de tip can-can / telenovelă centrată pe elemente negative inerente fiecăruia dintre noi, oamenii la o prezentare mai serioasă, a virtuților acestor Sfinte Împărătese! Cred că demersul acesta poate schimba în bine caracterul ascultătorilor.
@armonialumina
@armonialumina 3 күн бұрын
Mulțumesc mult Marian!
@didimaroni7280
@didimaroni7280 5 күн бұрын
Inteligenta superioara= modestie,simtul umorului dezvoltat si usurinta cu care gaseste cuvintele potrivite pentru a descrie momentele si situatiile pe care ni le prezinta.Damian = Un suflet nobil.Multumim ca existi !
@deliap7497
@deliap7497 5 күн бұрын
Mulțumesc!
@mariaelenafoote4819
@mariaelenafoote4819 5 күн бұрын
Multumesc frumos Damian pentru excelenta lectie de istorie. Cu drag, Mena 🇬🇧🇷🇴🤗👏❤️💁‍♀️
@adijiraya1179
@adijiraya1179 5 күн бұрын
Superba prezentare
@galszilveszter9109
@galszilveszter9109 5 күн бұрын
genial .
@edwardgrosu1623
@edwardgrosu1623 5 күн бұрын
D nu Damian va urmaresc oriunde vorbiti ati putea sa ma lamuriti nu numai pe mine ce sunt Tatarii si ce sunt Mongolii.Cu Mongolii sunt lamurit am vazut dar Tatari? Multumesc!
@samsondaniela2182
@samsondaniela2182 5 күн бұрын
Suntem norocosi sa il avem pe simpaticul Damian Anfile pentru ca ne mai culturalizeaza sau ne starneste interesul de a citi ori sa cautam anumite informatii interesante si utile. Multumim frumos pentru tot efortul si daruirea cu care ne faci viata mai frumoasă.
@severiusbarbu4734
@severiusbarbu4734 6 күн бұрын
Damian ești cel 😂bun ❤❤❤😊
@endimion84
@endimion84 6 күн бұрын
Buna ziua. Foarte interesant. o mentiune Biserica Asiriana este considerata nestoriana (nu e monofizita)
@ileanaonose7174
@ileanaonose7174 6 күн бұрын
Multumim Damian! Istoria povestita de tine este ca o carte buna cu desene viu colorate.
@roxanaouatu9666
@roxanaouatu9666 6 күн бұрын
Sanatate ! Sa ne traiti ! Alergie ?😅
@roxanaouatu9666
@roxanaouatu9666 6 күн бұрын
@armonialumina
@armonialumina 6 күн бұрын
🤍
@elenaturcan859
@elenaturcan859 6 күн бұрын
Mulțumim, Damian 😍✌
@armonialumina
@armonialumina 6 күн бұрын
Vezi primul episod dedicat 👑Împărăteselor Bizanțului👑 kzbin.info/www/bejne/i6vHaYx5f7uZh8k
@ionutdanciu6587
@ionutdanciu6587 6 күн бұрын
Cum dracu poate Damian sa fie coerent?
@ionutdanciu6587
@ionutdanciu6587 6 күн бұрын
Sa traiasca decolteul !
@verginiabusuioc9300
@verginiabusuioc9300 6 күн бұрын
Domnul Damian 👏🏆
@armonialumina
@armonialumina 7 күн бұрын
📘Cărțile prezentate bit.ly/3XiTskx bit.ly/3ySzFOF Istoria vieții Bizanțului - Nicolae Iorga Irina-Împăratul Bizanțului - Dominique Barbe Figuri bizantine - Charles Diehl Teodora Împărăteasa Bizanțului - Charles Diehl Chipuri și scene-Nicolae Bănescu Omul Bizantin Guglielmo Cavallo 📘Cărți traduse de Damian Anfile Bertrand Lançon, Tiphaine Moreau, Constantin, un împărat creștin, editura Basilica, București, 2013 Lynda Garland, Împărătesele Bizanțului, editura Nemira, București, 2014 Steven Runciman, Civilizația bizantină (330-1453), editura Basilica, București, 2021; reed. 2023, colecția „Cultura Bizantină” Donald M. Nicol, Împăratul șovăitor. O biografie a lui Ioan al VI-lea Cantacuzino, colecția „Cultura Bizantină”, editura Basilica, București, 2023
@armonialumina
@armonialumina 7 күн бұрын
📘Cărțile prezentate bit.ly/3XiTskx bit.ly/3ySzFOF Istoria vieții Bizanțului - Nicolae Iorga Irina-Împăratul Bizanțului - Dominique Barbe Figuri bizantine - Charles Diehl Teodora Împărăteasa Bizanțului - Charles Diehl Chipuri și scene-Nicolae Bănescu Omul Bizantin Guglielmo Cavallo 📘Cărți traduse de Damian Anfile Bertrand Lançon, Tiphaine Moreau, Constantin, un împărat creștin, editura Basilica, București, 2013 Lynda Garland, Împărătesele Bizanțului, editura Nemira, București, 2014 Steven Runciman, Civilizația bizantină (330-1453), editura Basilica, București, 2021; reed. 2023, colecția „Cultura Bizantină” Donald M. Nicol, Împăratul șovăitor. O biografie a lui Ioan al VI-lea Cantacuzino, colecția „Cultura Bizantină”, editura Basilica, București, 2023
@mihaelapribu9370
@mihaelapribu9370 7 күн бұрын
🎉 Va multumesc pentru emisiune. Domnul Anfile, un povestitor innascut. Dar... sa-l lasam sa povesteasca....
@vioricapreda3328
@vioricapreda3328 7 күн бұрын
Mulțumesc mult ptr toate informațiile, respect
@ElenaMelinte-ud8db
@ElenaMelinte-ud8db 7 күн бұрын
Mai domnisoara încearcă și nu mai întrerupi acest domn...nu mai face completări căci nu se cade la asemenea om..
@steffy4897
@steffy4897 7 күн бұрын
Respect
@violetyosu0118
@violetyosu0118 7 күн бұрын
Întunecatul secol paisprezece"de Touchman 1:03:39
@armonialumina
@armonialumina 6 күн бұрын
?
@michaelabrem384
@michaelabrem384 8 күн бұрын
Excelenta emisiune... Damian Anfile e ,ca de obicei, un povestitor fff placut si cu un bagaj de cunostinte covirsitor.... Partnera ....sub orice nivel....tacerea e "gura" de aur....
@margaretad1411
@margaretad1411 9 күн бұрын
Multumim dl Damian Anfile Pentru respectul pentru Dvs și pentru cei care vizionează podcast -ul moderatoarea ar trebui să aibă un altfel de bluză
@popapopescu9629
@popapopescu9629 8 күн бұрын
Este piesă rău detot, moderatoarea.
@armonialumina
@armonialumina 8 күн бұрын
bluza era de vină, am înțeles. 😄 . cu plăcere
@VictorAca-mp3ti
@VictorAca-mp3ti 10 күн бұрын
Cu cit te ascult mai mult imi dau seama cit de citit esti.
@DrequAngelic
@DrequAngelic 10 күн бұрын
Dar dacă nu se declară căsătoriile anterioare cum știe preotul de câte ori au fost căsătoriți mirii?
@armonialumina
@armonialumina 8 күн бұрын
duhovnicește vorbind,mirii se spovedesc și apoi primesc binecuvântarea noii relațiile de căsătorie. așadar la spovedanie, preotul îndrumă rânduiala cununiei.
@ionprunoiu381
@ionprunoiu381 7 күн бұрын
Există certificat înregistrat la biserică cu fiecare cununie,nu prea merge să minți 😁😁😁
@AC-cc4fz
@AC-cc4fz 10 күн бұрын
De ce oamenii geniali se surghiunesc de vii in cimitire? Te rog INVIE
@ovidiuaurelmoldovan3668
@ovidiuaurelmoldovan3668 6 күн бұрын
Damian este cat se poate de viu dovada fiind multimea locurilor in care ne bucuram de prezenta lui ( nu numai in cimitirul Bellu ) . Noi suntem de fapt cei care ne surghiunim in : nepasare , uitare , autosuficienta etc . PS . Omul recunoaste ca are ritmul sau si acest loc de munca il ajuta , ii place ce face . Cum ar arata oare un tur condus de : Iohanis , Ciuca , Barna etc ?
@mihaiandrei393
@mihaiandrei393 10 күн бұрын
Cum reusesti sa acreditezi toti analfabetii si semidoctii?... Te rog, ramii cu Cata, sinteti minunati🤘
@1990tankard
@1990tankard 11 күн бұрын
pune un #, hai ca mai e de munca. Damian nu poate cara singur. p.s. mersi de carte :D
@armonialumina
@armonialumina 10 күн бұрын
? ce carte?
@1990tankard
@1990tankard 10 күн бұрын
@@armonialumina 1:05 :-*
@elenaturcan859
@elenaturcan859 11 күн бұрын
Mulțumim, Damian😍
@MarianGrajdan230
@MarianGrajdan230 12 күн бұрын
Sfânta și drept-credincioasa Teodora (c. 500-548) a fost împărăteasă a Imperiului Roman de Răsărit, fiind soția marelui împărat Iustinian. Împreună cu acesta, este prăznuită de către Biserica Ortodoxă la 14 noiembrie. Sfânta Irina Împărăteasa, împărăteasă bizantină (752 - 803) de al cărei nume se leagă restabilirea cultului icoanelor, hotărâtă la Sinodul VII Ecumenic (Sinodul al doilea de la Niceea), convocat la iniţiativa ei în anul 787, pe când era împărăteasă regentă. Prăznuirea ei se face la 7 august Sfânta și drept-credincioasa Teodora a II-a (815 - 867) a fost împărăteasă a Imperiului Roman de Răsărit (Bizantin) între anii 842 și 855, fiind soția împăratului Teofil Iconoclastul și mama viitorului împărat Mihail al III-lea Methusos. A susținut fervent cultul icoanelor și după moartea soțului ei a restabilit cultul icoanelor în Imperiul Roman de Răsărit. După moarte a fost canonizată de către Biserica Ortodoxă, fiind prăznuită pe 11 februarie. Sfânta Teofana (gr. Θεοφανώ - Theophano; 866/67 - 10 noiembrie 897) a fost o împărăteasă bizantină, soția împăratului Leon al VI-lea cel Înțelept. Prăznuirea ei în Biserica Ortodoxă se face pe 16 decembrie.