Voor leken wel aardig.Realiseer je wel dat elke huisarts of apotheker meer over de hersenen weet. Zou ‘wij zijn ons brein’ van Swaab aanraden.
@rickpouls82434 ай бұрын
Bedankt voor de aanbeveling👍 die ga ik zeker kijken! De professor laat ook heus wat zaken achterwege die hij wel weet. Begrijp je rappe conclusie niet zo gelijk?
@rickpouls82434 ай бұрын
Ik las het volgende op Wikipedia wellicht vind je het wel interessant, omdat Dick Swaab dus ook een rol heeft gespeeld bij Erik Scherder: Scherder doorliep eind jaren zeventig de opleiding tot fysiotherapeut en was vervolgens werkzaam in de Valeriuskliniek in Amsterdam. Daarna volgde hij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam de studie psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie, waarin hij in 1995 promoveerde bij Dick Swaab. In 2002 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar aan diezelfde universiteit. Daarna volgde een benoeming tot hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit in Groningen (RuG). Enkele jaren later keerde hij terug naar de VU in Amsterdam, waar hij sindsdien verbonden is als hoogleraar leiding geeft aan de afdeling klinische neuropsychologie. Door beide universiteiten heeft Scherder onderwijsprijzen toegekend gekregen. Zo werd hij in 2008 verkozen tot RuG-Docent van het jaar[3] en won hij sinds 2009[4] diverse malen de VU-onderwijsprijs, meest recent in september 2021.
@shardadevi879 Жыл бұрын
Waw geweldig wat deze heel gezondere dokter professor dhr Erik Scherder vertelt Zeer intelligente man Mooi mens goeie charisma Godbless blessing
@josephinekavanagh8478 Жыл бұрын
Neglect is dat een aangeboren ziekte of is dat door een ongeluk of een brein infarct of brein bloeding? En geld het alleen voor dat de patiënt de rechter helft wel kan zien of weergeven of kan het ook andersom zijn?
@jellevandergalien295 Жыл бұрын
Ik hoop dat ik antwoord kan geven op je vragen, het is een wat lang verhaal geworden om het goed uit te leggen! Neglect is een stoornis in de aandacht. Mensen die hier last van hebben kunnen in principe het deel van wat op (bijvoorbeeld) hun netvlies valt wel zien, en dit wordt ook verwerkt in de visuele systemen van het brein. Omdat er problemen zijn in de aandacht kunnen ze zich er niet op richten en valt het ze ook niet op. Het lijkt voor hun dus alsof die kant van wat wel op hun netvlies valt, niet bestaat - ze lijken het niet te zien. Het neglect kan er ook zijn voor andere stimuli (prikkels), zoals geluid, waardoor iemand dus geen aandacht heeft voor geluiden van 1 kant/lichaamszijde. Om je vraag te beantwoorden: Neglect komt, naar mijn weten, bijna alleen maar voor na hersenbeschadiging. Neglect voor de rechterhelft van het lichaam wordt veroorzaakt door schade aan de linkerhersenhelft. Neglect voor de linkerhelft van het lichaam wordt veroorzaakt door schade aan de rechterhersenhelft. Het kan dus voor beide kanten gelden, al komt het meestal voor in de rechterhersenhelft, met neglect aan de linkerzijde als gevolg. Wat jij beschrijft klinkt meer als hemianopsie. Dit is een stoornis in visuele gebieden. Dit wordt vaak verward met neglect. Een groot verschil is dat iemand met hemianopsie vaak wel weet dat hij/zij iets niet ziet, terwijl een patiënt met neglect vaak onbewust (neglectful) is van de zijde. Er is namelijk niets mis met de aandacht voor deze zijde bij hemianopsie, het kan gewoon niet waargenomen worden door de schade in het visuele circuit.
@barberakraan1741 Жыл бұрын
Bedankt!
@miekevangoidsenhoven6715 Жыл бұрын
Geweldig om naar te luisteren Alles wordt zeer aanschouwelijke uitgelegd. Ik heb er zin in ! Proficiat voor de manier waarop
@LarissaDroogendijk2 жыл бұрын
Deze man en zijn passie zorgen er voor dat ik nu eindelijk begrijp waarom ik een helm op moet zetten.
@Elia3182 жыл бұрын
Fantastisch en ook een sympathieke docent. Met een geweldige presentatie.
@petersteenbergen52513 жыл бұрын
Moeilijke zaken goed uitleggen voor een groot publiek. Eric Scherder is er erg goed. Erg leerzaam.