Пікірлер
@aaudesignlab
@aaudesignlab 6 ай бұрын
🚗🥷👏
@greengooflight
@greengooflight 8 ай бұрын
savner 80'erne, kravene fandtes ganske simpelt ikke
@martingraveskristensen4623
@martingraveskristensen4623 Жыл бұрын
Super forelæsning. Let forståeligt og meget pædagogisk.
@alleveddet118
@alleveddet118 Жыл бұрын
Tak for oplaeget. Hvor stort problem har pandemien vaeret i sig selv....isoleret set i forhold til de oekonomiske udfordringer vi nu staar over for paa alle planer i vores samfund ..?
@kressckerl
@kressckerl Жыл бұрын
Lyder røvsygt :(
@Bekkaish
@Bekkaish Жыл бұрын
Tak for en fin video. Jeg er gymnasielærer og ved at forberede et forløb om PtX så den vil være fin for eleverne. Men de opgaver der snakkes om til sidst, hvor findes de?
@aauplay6165
@aauplay6165 Жыл бұрын
Hej Rebekka Neergaard, opgavesættet er her: www.aau.dk/samarbejde/tilbud-til-gymnasier/aau-play/baeredygtighed/baeredygtige-braendstoffer-og-produkter-i-fremtidens-energisystem-p2x
@tyrsting
@tyrsting 2 жыл бұрын
20 graders frost og rækkevidden halveres ,ikke smart i nord norge .
@gustavthoderasmussen6669
@gustavthoderasmussen6669 2 жыл бұрын
kæmpe fan
@thomasberthelsen9581
@thomasberthelsen9581 2 жыл бұрын
Gert er simpelthen genial, tak for en god forelæsning!
@lonegrndahldalgaard7942
@lonegrndahldalgaard7942 2 жыл бұрын
Loving it!
@lisettecarlabradley9009
@lisettecarlabradley9009 2 жыл бұрын
Start med privatskolerne der har mulighed for at gå egne veje - blot de står mål med folkeskolen :-)
@marcusbach5240
@marcusbach5240 2 жыл бұрын
levetiden på en elbil af lang kortere end levetiden er på en brændstofbil ,glemmer at fortælle efter folk de har har haft deres elbil mere end 5 til 10 år hvor meget et nyt batteri koster I bliver målløse a betaler mere end 100.000 kr for et batteri , det passer jo ikke Har du nogensinde kørt i en elbil bare en lille smule vindmodstand så trækker den mere end 25% af strømmen fra batteriet og de fleste elbiler må ikke trække noget Det vil sige De har ingen lyde Krog , mit råd til de fleste danskere der ikke ligefrem er millionær Køb ikke en elbil , så glemmer du lige fortælle hvor svært det er at få en el bil skrottet da Der er meget farlige ting i batterier , ;)
@kimhansen9557
@kimhansen9557 3 жыл бұрын
Tja! Skal vel have to biler i fremtiden, da Danmark ikke er hele verden og verden ikke er Danmark 😉
@raus_mit_Islam
@raus_mit_Islam 3 жыл бұрын
Elsker min Cayenne V8 diesel! Alle elbilejere jeg kender, klager over dårlig rækkevidde! De sidder og fryser og er angst for at løbe tør for strøm.
@maxpionier5241
@maxpionier5241 3 жыл бұрын
lad mig gætte, du er den sidste vi får til at slippe den gamle dinosaurer motor? Den er over 100 år gammel og er udviklet i alle de år. Alligevel opnår du ikke mere en ca. 40% effekt af dit brændstof. Synd folk er bange for "ny" teknologi!
@raus_mit_Islam
@raus_mit_Islam 3 жыл бұрын
@@maxpionier5241 Ja, der er masser af udviklingspotentiale i forbrændingsmotoren - derfor synes jeg også vi skulle udvikle videre på den! Faktisk udvikler forbrændingsmotoren sig hurtigere end elbilen. Elbiler er ikke ‘ny teknologi’. Den har været her i umindelige tider - og er endnu ikke blevet brugbar. Jo, til småture. Men jeg kører langt med stor anhænger, og op i Norge om vinteren med en masse bagage. Jeg har en 128GB RAM linux pc, så jo jeg elsker ‘ny teknologi’ - men elbiler er legetøj.
@maxpionier5241
@maxpionier5241 3 жыл бұрын
@@raus_mit_Islam Din Diesel er bedre til at udnytte energien i brændstoffet end en benzin motor, men den udnytter kun mellem 25-35% hvilket er håbløst. Og det er netop efter 100 års udvikling. Jeg vil tro der skal forskes of forbedres i 2-300 år mere før den bliver lige så effektiv som en elmotor, som udnytter ca. 80% af strømmen (ved optimale forhold). Om 10 år kan vi sikkert kører over 1000 km på en opladning og trække en stor trailer hvis vi vil, så elbilen er hvor fremtiden ligger
@raus_mit_Islam
@raus_mit_Islam 3 жыл бұрын
@@maxpionier5241 Du har tydeligvis ikke studeret termodynamik! En ingeniør ville aldrig udtrykke sig som du gør! Selvfølgelig har en forbrændingsmotor en lavere udnyttelsesgrad. Men den har stadig en langt højere værdiskabelse for mig som MENNESKE. 10 år er ingenting i batteriudvikling. Energidensiteten i et bilbatteri er stadig kun cirka 1% af energidensiteten i benzin. Batteriteknologien bliver overhalet indenom af brint eller syntetisk udviklet diesel. Derfor skal vi fortsætte med at udvikle forbrændingsmotoren. Der er olie nok til 250 år, så der er tid nok til at perfektionere.
@maxpionier5241
@maxpionier5241 3 жыл бұрын
@@raus_mit_Islam Nej jeg er bare en almindelig dødelig. Jeg tror ikke de holder gang i forbrændingsmotoren bare fordi folk ikke kan undvære lyden. Selv om de udvikler syntetisk benzin eller diesel, ændre det ikke på det faktum at forbrændingsmotoren er et dårligt design som udnytter energien for dårligt. Hvis alle bilfabrikanterne omstiller sig til elbil produktion inden 2030 udvikler de ikke mere i gamle minder. Så vil det kun ske på hobby niveau som vi ser med 2 taks og Wankelmotoren. Afhængig af hvor gammel du er, kan du sikker gå igennem hele livet uden du behøver at skifte til en elbil, så nyd din ICE så længe du kan.
@semiretired86
@semiretired86 3 жыл бұрын
er der rigtigt mht opladere til elbliler at lad os nu sige 5 parcelhuse fra 70'erne på en vej er det så "kun" 2 eller 3 huse der kan have en elbil eller en plug-in hybrid til at stå og lade op på en gang? min far som er uddannet svagstrøms ingeniør i 73 (som det jo hed den gang) siger at dette ikke kan lade sig gøre er det rigtigt?
@aauplay6165
@aauplay6165 3 жыл бұрын
Det er rigtigt, at der kan være nogle udfordringer på villavejene, hvis alle udskifter bilen med en elbil. Hvor mange biler der præcist kan oplades afhænger dog af det enkelte net og den øvrige belastning på nettet. Det er klart, at hvis alle sætter elbilen til at oplade, når de kommer hjem fra arbejde, og samtidigt begynder at lave mad, sætte vaskemaskinen i gang, støvsuge osv., vil det lokale net ikke kunne holde til den høje belastning. Derudover er der også flere, som har fået varmepumper, som også øger elforbruget, og derved optager kapacitet, som ellers kunne have været brugt til opladning af elbiler. Det er dog her vigtigt at holde tidspunktet for opladningen (og det øvrige elforbrug i husstanden) for øje. Alle kommer jo ikke hjem fra arbejde på samme tid, og nogle behøver måske ikke at oplade elbilen hver dag. Der er altså en samtidighedsfaktor, der spiller ind, og derved afgør, hvor mange af bilerne på en vej, der faktisk vil kunne erstattes af elbiler. Netop for at kunne udnytte kapaciteten bedst muligt, er det altså hensigtsmæssigt, hvis opladningen blev bedre fordelt over døgnet. Man kunne derfor forestille sig, at der i fremtiden ville være serviceudbydere, som styrede opladningen af elbilerne på en villavej på en intelligent måde, så vi undgår spidsbelastninger.
@svendolepoulsen8734
@svendolepoulsen8734 3 жыл бұрын
Rigtig fin præsentation. Jeg blev temmelig meget klogere på den teknologi, der forskes i på AAU. Synd at den offentlig debat stort set kun handler om batteriteknologi, selv om det selvfølgelig også er vigtigt.
@Devou1s
@Devou1s 3 жыл бұрын
Kunne være interessant med jeres take på brint teknologi ifb. køretøjer og fremdrift. Jeg mener at brint har en fremtid som energiform, både i køretøjer og i stationær brug. Teknologien skal dog modne og ligger længere ude i fremtiden end batteriteknologi, som jo bestemt ikke er nyt på markedet.
@aauplay6165
@aauplay6165 3 жыл бұрын
Brint har været i fokus i mange år som en løsning til transportsektoren. Dog ser det pt. ud til, at det er batterier der har ”vundet” ræset, når det gælder personbiler. Fremtiden for brint ligger nok derfor hovedsageligt i den tunge transport, f.eks. busser, lastbiler, skibe og fly. Dog vil nogle busser, færger og lastbiler kunne drives af batterier. Allerede i dag findes der elbusser, elfærge og ellastbiler til kortere ture, og rækkevidden af disse vil formodentligt blive forøget i årerne fremover. Til langturstransport for både busser, lastbiler, skibe og fly, hvor batterier kommer til kort, kunne brint derfor være en mulighed. Her er spørgsmålet så, om brinten skal bruges indirekte som en komponent til bæredygtige brændstoffer vha. power-to-x princippet, eller om brinten skal benyttes direkte gennem en brændselscelle, der driver en elmotor. Det må tiden vise.
@raus_mit_Islam
@raus_mit_Islam 3 жыл бұрын
@@aauplay6165 batterier har ikke ‘vundet’ - for uden subsidier ville der ikke blive solgt en eneste familie elbil!
@tommiekc
@tommiekc 3 жыл бұрын
Hvordan påvirker det batteriets levetid, hvis man hver dag oplader til 100%?
@aauplay6165
@aauplay6165 3 жыл бұрын
Hvis batteriet oplades 100 % hver dag, er der to faktorer der spiller ind: 1. Cyklisk levetid: For hver op-og afladningscycklus, mister batteriet en lille smule af sin kapacitet. Dvs. at hvis batteriet lades op hverdag, sker der en slitage blot ved at det bliver brugt. 2. Kalender levetid. Et batteri mister også kapacitet selvom det ikke bliver brugt. Som tommelfingerregel er forringelsen størst, jo højere ladetilstand batteriet har. Det der her er vigtigt, er derfor i hvor lang tid batteriet er 100 % opladt, inden det bliver afladt igen. Hvis det bliver afladt lige med det samme, gør det ikke så meget, men hvis det står 100 % opladt i mange timer, kan det godt have en betydning for batteriets levetid.
@pervestergaard-laustsen6615
@pervestergaard-laustsen6615 3 жыл бұрын
Ud over at demokratiske valg er sjældnere og hemmelige, er mange af mekanismerne så egentlig ikke de samme? Det er en etkliks interaktion, som andre, inklusive politikerne, har svært ved at tolke intentionen bag?
@johnnyjakobsen2579
@johnnyjakobsen2579 3 жыл бұрын
Super videolektion Erik 😀
@BritGroNielsen
@BritGroNielsen 3 жыл бұрын
Hvor finder jeg linket til skemaet, som du omtaler?
@aalborguniversitet
@aalborguniversitet 3 жыл бұрын
Hej Brit, Du kan hente opgavesæt under videoen på vores website her: www.aau.dk/samarbejde/tilbud-til-gymnasier/aau-play/kommunikation-medier/ I opgavesættet til Malenes video, kan du finde linket til skemaet, som hun omtaler :) Mvh. Trine / AAU Play
@MariaGrymer
@MariaGrymer 3 жыл бұрын
Fremragende!!!
@mikaelskrydstrup4628
@mikaelskrydstrup4628 3 жыл бұрын
Fremragende lille præsentation, Mads. Man kommer jo helt til at savne sin tid på Fibigerstræde :)
@johshaakonjohnsen8992
@johshaakonjohnsen8992 3 жыл бұрын
5 vigtige pointer hvis i nu skal bruge det i skolen 1. 40% af det samlede energiforbrug i Danmark kommer fra bygninger. 2. Bæredygtighedscertificering indebærer 6 kvaliteter man bliver vurderet på (økonomi, social, miljø, lokation, teknik og proces). Der findes 210 underkriterier som sørger for at byggeriet et bæredygtigt. Pointen er at opfylde så mange kriterier som muligt for at skabe en bæredygtig infrastruktur. 3. Livscyklus vurdering handler om at have en plan for det materiale der bliver anvendt i byggeriet. Det bliver overvejer hvor meget energi det kræver at producere materialet, samt om det kan genanvendes og holdbarhed. 4. Det økonomiske aspekt kræver mere overvejelse end man tror. Det handler ikke kun om opførelsen af bygningen, men hvor meget det koster at have bygningen stående. Drift, vedligeholdelse, renovering, forsyning og nedrivning er faktorer, der kræver en overvejelse i opførslen af bygningen for at gøre den mere bæredygtig. 5. Teknik kræver at opførslen af bygningen bliver gennemført af faglærte arbejder, som har en forståelse for sikkerhed og vedligeholdelse. Dermed bliver der sørget for at bygningen bliver bygget som planlagt, og at den skaber sikkerhed for alle der er i kontakt med den.
@aauplay6165
@aauplay6165 3 жыл бұрын
Tak for din kommentar, Johs :)
@DruglesAJ
@DruglesAJ 3 жыл бұрын
Vil prisen pr. kWh kunne konkurrere med lithium batterier? Eller er fordelen hovedsageligt at svampe batteriet er mere bæredygtigt end lithium batterier?
@aauplay6165
@aauplay6165 3 жыл бұрын
Hej Andreas, Målet med svampebatteriet er, at skabe et mere bæredygtigt batteri ved at lagre strøm i bæredygtige elektrolytter bestående af svampestoffer. Disse er miljøvenlige at producere og på denne måde kan vi undgå at være afhængige af minedrift. Samtidig kan bortskaffelsen af svampeelektrolytterne også foregå på en miljøvenlig måde. Dertil er målet også at svampebatteriet bliver økonomisk bæredygtigt. Der arbejdes på at gøre produktionen af både svampene samt udvidelsen af svampestoffer (quinoner) så bæredygtig og billig som muligt, for at bringe prisen pr. kWh ned. Så ja, det er også målet at svampebatteriet bliver konkurrencedygtig i forhold til allerede eksisterende produkter på markedet. Mvh. Charlotte
@henriktheonly3874
@henriktheonly3874 3 жыл бұрын
Dette er den bedste memer: kzbin.info/www/bejne/moLaZapvjMyLmbM
@andreasrytter4055
@andreasrytter4055 4 жыл бұрын
Vildt godt, Peter. Det glæder jeg mig til at bruge i min undervisning. Mvh Andreas
@aauplay6165
@aauplay6165 3 жыл бұрын
Dejligt at høre, Andreas.
@khalidlalzai1684
@khalidlalzai1684 4 жыл бұрын
I had the privilege to be Jimmy's student for one semester in 2016. A very hamble and talented lecturer.
@jimminormann
@jimminormann 4 жыл бұрын
Se også www.aau.dk/samarbejde/tilbud-til-gymnasier/aau-play/samfund-psykologi-og-innovation/ hvor i kan downloade opgavesæt. God fornøjelse!
@MikkelLarsen
@MikkelLarsen 4 жыл бұрын
Hej Thomas God forklaring og video, meget ligesom dit kursus da jeg selv gik på AAU i Aalborg og studerede medialogi tilbage i 2007-2010 Godt gået AAU Play, keep'em coming!
@BM24DK
@BM24DK 4 жыл бұрын
Nice!