Şerefsiz amerika şimdi de itrail e destek vererek ortadoğuyu katlediyor
@dogankilic42839 сағат бұрын
Güzel analiz 👏🏻👏🏻
@yeni.perspektif20 сағат бұрын
Goethe’nin "Sihirbazın Çırağı" hikayesi, günümüz teknoloji çağının karanlık bir kehanetine dönüştü! Bu videoda, yapay zekâ algoritmalarının kontrolden çıkışını, antik dönemden Myanmar’a uzanan çarpıcı tarihsel paralellerle analiz ediyoruz. Yuval Noah Harari’nin Neksus kitabından yola çıkarak, insanlığın "dijital süpürgelerle" nasıl boğuştuğunu ve çözümün nerede saklı olduğunu keşfediyoruz. Sizce insanlık, Goethe’nin çırağından daha akıllı mı?
@halktanbiriyim17 сағат бұрын
5.15 den itibaren dinlemeyi bıraktım. Yalan üzerine inşa edilmiş bir düzenin tarihin anlatısı da yalan olacaktır ki bu adam o düzenin baş akıl danışmanı
@metinates16873 күн бұрын
Rezalet son derece kötü Asimov‘un yazdığı romanla uzaktan yakından hiç alakası yok görsel efektler vs çok mükemmel ama konu özünden kaymış basit bir hanedan filmine dönmüş Osmanlı Hanedanlığı daha ilginç. Adı VAKIF olan bu diziyi siz bile yorumlarken vakıf nedir o kadar konuştun yorum yaptın bir tek vakıftan bahsettin mi dünyanın öbür ucunda kurulan vakıf sonra katır nerede çıkıyor niçin çıkıyor katır nedir Saçma son derece saçma bir dizi olmuş yani Asimov u karıştırmazsanız kendi halinde vasat bir dizi ama ASİMOV lafını karıştırdığın zaman da rezalet saçmalamalar disi
@yeni.perspektif10 сағат бұрын
Merhabalar. Ben dizi içinde işlenen "özgür irade" temasını ele aldığım için vakıf konusuna hiç değinmedim. Bu kanalada genel olarak tematik açıdan inceliyorum dizi ve filmleri. Ancak eleştirilerinizde size hak veriyorum. Pek çok Asimov hayranı benzer şekilde düşünüyor. Bu kadar detaylı şekilde dile getirdiğiniz için teşekkürler.
@RUCan4 күн бұрын
Filmi merak ediyordum. Tesekkurler
@yeni.perspektif3 күн бұрын
Beğenmeniz mutlu etti.
@yeni.perspektif9 күн бұрын
Deepseek, ABD yapay zeka endüstrisinin "rekabet etmek çok pahalı" söylemini yerle bir etti. Görünüşe göre stratejileri, inovasyondan ziyade bir tekel yaratmakla ilgiliydi. Bu planın geri teptiğini görmek bence güzel. Peki siz neler düşünüyorsunuz?
@Langelos10 күн бұрын
sorun insanlığın doğası değildir. İnsan doğası iyidir. Sorunun kaynağı ve insan kişiliklerinin değişmesi tarıma geçişle birlikte özel mülkiyet gelmesiyle başlamıştır. adaletsiz bir düzen kurulmuştır. "İnsan Bencil Midir?" kitabında Nevzat Evrim Önal nedensel bir yöntemle anlatıyor bu süreci. Zaten Lucy'nin büyüdüğü çevre nedeniyle iyi biriyken, diğerlerinin dışarıda büyümesi nedeniyle "iyi" denilemeyecek kişiliklere sahip. Kapitalist şirketlerin bu kadar kötücül düşünmesini sebebi de bu düzenin kendisidir. ya yok olacaklar ya da yok edecekler. Sermaye düzeni, özel mülkiyet düzeni böyle işte. bebekten katil yaratır
@yeni.perspektif9 күн бұрын
Çok doğru bir noktaya değindiniz, kesinlikle katılıyorum. İnsan doğasının karmaşıklığı ve toplumsal yapı arasındaki ilişki gerçekten derin bir konu. Düşüncelerinizle katkı sağladığınız için çok teşekkürler!
@florida999-d9l12 күн бұрын
Glow up gecirmisler ne olacaq😅
@yeni.perspektif11 күн бұрын
😀
@furkanchannel497512 күн бұрын
the richest man In babylon 3. bölüm ne zaman gelir hocam, daha kralın çağırması üzerine babilin önde gelen tüccar ve zenginlerinin, halkın alt kesimine zenginliğe ulaştıran bilgileri vermesi ve tüm babil'i zenginliğe ulaştıran bahis
@yeni.perspektif11 күн бұрын
Selamlar, Uzun zaman oldu devamını getiremedim haklısınız. Ancak söz verdiğim gibi o seriyi tamamlayacağım. Çok severek ürettiğim bir seri. İlginiz ve hatırlatmanız için teşekkürler.
@Siyanurr13 күн бұрын
Güzel ve anlaşılabilir bir anlatım sunmuşsunuz, teşekkürler. Aynı zaman da abone oldum
@yeni.perspektif13 күн бұрын
Çok teşekkürler. Bu yorumunuzla Mutlu ettiniz.
@tradingviewindicatorguides89514 күн бұрын
Ben de neden mhp lilerin tipleri birbirine benziyor diyorum.
@Mahmut_Can_SABIRLAR16 күн бұрын
Belki de onlar bizi bulmak istemiyorlar.
@yeni.perspektif15 күн бұрын
Kim bilir... Belki de biz onların ilgisini çekecek kadar gelişmiş değiliz. Carl Sagan'ın bir benzetmesi var: Bir karınca yuvasının yanından geçen bir insan durup karıncalarla konuşmayı düşünmez bile. Biz de evrensel ölçekte bir karınca yuvası kadar önemsiz görünüyor olabiliriz.
@ozguryardimci862119 күн бұрын
Işık hızıyla bile gitseler galaksinin öbür ucuna milyar yılda gidebilirsin🙂
@yeni.perspektif19 күн бұрын
Işık hızı konusunda haklısınız. Dizideki Galaktik İmparatorluğa ait özel araçlar "jump drive" denen bir teknoloji kullanıyor ve bu hızlı gitmekten çok bir solucan deliği oluşturarak istenilen koordinatlara ulaşmayı sağlayan bir teknoloji. Dizideki imparatorluk Kardaşev ölçeğine göre ikinci ve üçüncü tip medeniyetler arasında bir yerde.
@saitmardin333220 күн бұрын
Asimov'un kitap serisiyle hic bir alakasi yok dizideki hikayenin. Demerzel kitaplarda gercekte perde arkasinda ki puppet master. Foundation'i yaratan ve daima destekleyen bir karakter. Kitap serisinin en guzel yani son iki kitapta foundation larin bile cok da onemli olmayan bir hale gelmesi! GAIA! Kitabi guzel yapan, Gaia. Ne oldugunu yazmayayim ama okuyun. Kitap serisi muhtesem. Dizi kitap serisinin yaninda cok da ilginc degil. Ama kitap serisinden *bagimsiz* bakarsak guzel.
@yeni.perspektif19 күн бұрын
Detaylı yorumunuz ve tavsiyeniz için teşekkürler. Sonsuzluğun sonu ile başladım :)
@yeni.perspektif20 күн бұрын
Fallout 1. sezonunu Lucy'nin gözünden, incelemeye calıştım. Çok fazla spoiler vermemeye çalıştıysam da diziye tamamen 'sıfır bilgi'yle başlamak isteyenler için bolca spoiler mecvut, bunu dikkate alsınlar. Lucy'nin bakış açısı üzerinden, insanlık, ahlak ve seçimlerin sonuçlarına dair sorgulamalar yapan bu videoda sizlerin de düşüncelerini duymak isterim. Fikirlerinizi yorumlara yazmayı unutmayın! 🌟
@Mahmut_Can_SABIRLAR20 күн бұрын
İlerleme daima bir adım ileri iki adım geri. Ama bu teknoloji için geçerli değil. İki ileri bir geri yapıyor ama...
@yeni.perspektif19 күн бұрын
Kesinlikle. İnsanlık ve kültürel ve teknolojik açıdan eşzamanlı ilerleyebilseydi şu anda nerede olurduk acaba?
@Mahmut_Can_SABIRLAR19 күн бұрын
@yeni.perspektif Bence böyle olmasa daha korkutucu. Birkaç sene içinde hayatımızın ne kadar değişebileceğine dair herhangi bir öngörü de ya da kanaatte bulunamıyoruz. Bu da aslında daha tehlikeli hâle getiriyor teknolojiyi.
@yeni.perspektif19 күн бұрын
Aslında tarih boyunca her büyük değişimde aynı şeyleri hissetmiş indanlar. Ancak artık herşey çok hızlı gelismeye başladı. Bu en büyük fark bu galiba. Bizi korkutan da bu. Ben yine de temkinli iyimserlik taraftarıyım 😊
@Mahmut_Can_SABIRLAR19 күн бұрын
@@yeni.perspektif Ben ne yazık ki, bu konularda fazla realistim.
@ahmetiseri324020 күн бұрын
İnsanlık binlerce senedir birbirini öldürüyor .İstediği tek şey kendi çıkarı .Güçlü olup hükmetmek .Kısa hayatında öleceğini düşünmüyor . Bu değişmez .
@yeni.perspektif19 күн бұрын
Maalesef haklısınız. En azından bizim bildiğimiz tarih boyunca böyle görünüyor.
@Mahmut_Can_SABIRLAR20 күн бұрын
Sinan Canan’ın da dediği gibi: “Karnın doyunca problem çıktığının tek canlı insandır.”
@mekkedinmorina20623 күн бұрын
Harika bir video olmuş. Anlatım çok iyi. Böyle içeriklerin sizin kanaldan tekrar izlemek isterim. Anlatıma biraz heycan katar ve biraz daha heycanlı bir video haline getirirseniz süper olucak.👍🏻
@yeni.perspektif21 күн бұрын
Teşekkür ederim! Geri bildiriminiz çok değerli. Heyecan katmak için elimden geleni yapacağım.
@melekkral0629 күн бұрын
Robot mobot Demerzel taaşşşş. :)
@yeni.perspektif27 күн бұрын
😂
@bilalbalkis2627Ай бұрын
Bazıları özgürmüyüz diye soruyolar, seçme konusu dışında bir özgürlük yok...İyilik ve kötülüğü yaratabiliyormuyuz yoksa seçimmi yapıyoruz?
@yeni.perspektifАй бұрын
Özgürlük gerçekten çok karmaşık bir kavram ve seçim yapabilme yeteneğimiz bu tartışmanın merkezinde yer alıyor. Düşüncelerinizi paylaştığın için teşekkürler!
@eminbaldroglu5373Ай бұрын
👍👏👍👏
@yeni.perspektifАй бұрын
Evrende sessizlik mi var, yoksa biz mi yanlış frekanstayız? 🌌 Sizce bu kozmik sessizliğin ardında ne var? Teorilerinizi yorumlarda paylaşın! Keyifli seyirler.
@yildizgemisiaskeriАй бұрын
Evren o kadar büyük ve büyümeye devam ediyor ki; onlar bizi bulana kadar dünya milyonlarca kez yok olup tekrar oluşur ve yeniden yaşanılır bir sistem oluşması için zaman geçer. Zaten bize ulaşmaları için önce genişleyen evrenin hızını aşıp sonra ışık hızını da geçip daha da hızlı gitmeleri gerekli. Ama solucan delikleri varsa o zaman şu an aramızda bile dolaşıyor olabilirler. 👽
@yeni.perspektifАй бұрын
Haklısınız, evrenin büyüklüğü ve genişlemesi göz önüne alındığında, Dünya'nın olası yok oluşları ve yeniden oluşumları gibi uzun zaman dilimleri söz konusu olduğunda, başka uygarlıklarla karşılaşma ihtimalimiz oldukça karmaşık bir hal alıyor. Teşekkürler.
@mehmetmustafaaslanАй бұрын
o kadar yoğun bir bilgi birikimini bu sürede bu kadar temel anlatmışsınız ki kopmamak için kaç defa ara ara geri sardırdım... birikimimi güncelledim... bir sürü katkı ekleyerek hemde..
@yeni.perspektifАй бұрын
Ne kadar güzel bir geri bildirim! Sizin gibi dikkatli izleyicilerle birlikte ilerlemek çok değerli. Teşekkürler!
@mehmetmustafaaslanАй бұрын
simurg....
@resul3165Ай бұрын
ananısikeyim hikayeye bak olm spo yedim keşke izleseymişim çok saçma bi lekilde keşfettim diziyi şuan
@anamuzmuruАй бұрын
Bittiğinde üzüldüğüm bir kaç diziden biriydi Foundation. Olay örgüsü, kurgu, senaryo, oyunculuklar, videoda anlatılan felsefi konulara olan yaklaşımıyla olağan üstü bir hikaye. Tam bir başyapıt.
@yeni.perspektifАй бұрын
Benim de çok severek izlediğim bir yapım. Her şeyden önce işlenmesi oldukça zor bir hikaye. Buna rağmen hem kurgu hem bazı rollerdeki oyunculuklar çok iyi bir hikaye anlatımı sağlamış sinematik açıdan.
@saitmardin333220 күн бұрын
3. sezon geliyor bitmedi. ama kitaplari oku arakadasim. Gercekten klise ama kitabi cok daha guzel :D
@ahmethakan4948Ай бұрын
Bence ruh insanı insan olmak için bilinç yoktur.ruh vardır çevresel etki bilinci etkiler ama ruh insanı insan olarak genetik kodla yada evrensel bilinçle insan olmanın ve insanın var oluş nedenleri görevi varlık sebebi doğrultusunda yapabileceğinin en iyisini en güzelini geliştirmelidir.ama yönlendirme manipülasyon olduğunda devreye ruh ve evrensel var oluşun bilinci diğer adıyla özgür iradeyi getirir benim düşüncem insan bilincinin hiçbir manipüle ile değiştirmek mümkün değildir eğer bir ruhu varsa buda klon olmanın bir ruha ne kadar sahip olduğu yada olabileceği noktasında gözlemler ile cevap alınır sonuç olarak özgür iradeyi bilinci olan her varlık kullanır bence
@yeni.perspektifАй бұрын
Ruhun rolü üzerine bu kadar kapsamlı bir yorum paylaştığınız için teşekkürler. Fikirlerinizi okumak keyifliydi.
@KC__coffeeАй бұрын
“Vakıf” ne olum? Foundation’i vakıf diye mi çevirdiniz?!! Medeniyeti yeniden başlatmak için bir Foundation diyor yani temel/başlangıç gibi bir şey.
@yeni.perspektifАй бұрын
Kitapları bilmediğiniz varsayıyorum. Eser çok eskidir ve "vakıf" serisi olarak Türkçe'ye 7 kitap olarak çevrilmiştir.
Aslında sorun tam olarak bunun tanımını yapamamak. Daha doğrusu, video içinde bağlayıcı bir tanım yapmak son derece öznel olacaktı, ve farklı görüşlerdeki izleyicilere de haksızlık olurdu. Bu yüzden dizideki karakterlerin eylemleri üstünden ortaya çıkan bununla ilgili soruları ele almaya çalıştım. Çünkü bu tip fütüristik, felsefi ve etik konulu içeriklerde her izleyicinin kendi eşsiz perspektifinden tanımı ve yorumu çok değerli katkı sağlayabiliyor.
@lotusics3086Ай бұрын
Harika bir kanal yeni keşfettim. Emeğinize sağlık. Başarılar dilerim.
@yeni.perspektifАй бұрын
Çok memnun oldum. Teşekkür ederim.
@HalukOralАй бұрын
muhtesem seriyi ziyan eden bir dizi... Hos kitabi diziye uyarlamak ta ayri bir zorluk...
@cihankaratay5348Ай бұрын
Özgür irade: Her ikiside......
@oyuncanoyunАй бұрын
🤍
@MotorcycleandthecolorsoflifeАй бұрын
Son 40 yıl içinde seriyi dört kez okudum… dizi hayal kırıklığı…
@yeni.perspektifАй бұрын
Seriye olan bu derin bağlılığınız gerçekten etkileyici. Kitapların sunduğu detay ve derinlik başka bir seviyede.
@mahmuttopcu9121Ай бұрын
Hem illüzyon hem gerçek
@yeni.perspektifАй бұрын
Ne güzel bir ifade! Özgür irade konusu tam da bu dengeyi anlamaya çalışmakla ilgili sanırım.
@gadgeteer57Ай бұрын
Kanalınızı yeni keşfedip abone oldum , başarılar şu anki içerikleriniz çok güzel. Diziye gelirsek : Tüm kitaplarını okumuş birisi olarak evet farklı ama yinede Netflix in 3 cisim problemini gördükten sonra Apple ın bu dizi ile neler başardığını anlamak daha kolay ( 3 cisim probleminin Çin versiyonu çok çok daha başarılı Amazon ABD ve malum kaynakalarda mevcut) Orjinalime göre dizi yapılsa ne kadar kısaltmaya çalırşılorsa çalışılsın 15/20 bölümden 10 küsür sezon sürerdi sanırım.
@yeni.perspektifАй бұрын
Çok memnun oldum 🙏 Gerçekten de adaptasyonu zor bir eser. Bunun yanında bu tip yapımların birkaç sezonluk kar amaçlı projeler olduğunu da düşünürsek, bence görsellik, hikaye anlatımı ve özellikle Lee Pace, Laura Birn, Jared Harris'in muazzam oyunculukları ile iyi bir iş başarılmış.
@gadgeteer57Ай бұрын
@ Tamamen aynı fikir ve görüşü paylaşıyorum, iyi seneler dilerim 🎉
@yeni.perspektifАй бұрын
Mutlu yıllar dilerim 😊🎉
@mendereskurtogluАй бұрын
Oldukça etkilendim ve izleyeceğim. Paylaşım için teşekkürler.
@yeni.perspektifАй бұрын
Teşekkürler, beğenmenize sevindim.
@averageman2063Ай бұрын
kesinlikle izlicem. konuyu yeni öğrendim. muazzam.
@yeni.perspektifАй бұрын
Severek izleyeceğinize eminim.
@truthseeker9988Ай бұрын
Hangi platformda izleyebiliriz bu diziyi?
@yeni.perspektifАй бұрын
Merhabalar. Normalde ücretli platformlarda AppleTv+ yapımı bir dizi. Ben yanlış hatırlamıyorsam Türkiye'de birinci sezonu Disney ya da başka bir platformda yayınlanmıştı.
@dilekkarakusgurer6118Ай бұрын
Dizibox
@Temelikizdere-de6xyАй бұрын
Demerzel hangi versiyonu hangi gezegende? Demerzel derin devletse, Cleon'lar ne? Teba'nın da bir "DNA kapısı açma" yöntemi ve bunu onyıllara yayması? Hari Seldon (demerzel'in teba versiyonu) süreci kısaltır mı? Daha kısayol yok mu?
@katoy9976Ай бұрын
Özgür irade bir yanılsama olduğuna göre evet. "Özgür olduğunu söylüyorsun sana hakim olan düşünceyi duymak isterim." -niçe
@yeni.perspektifАй бұрын
Zihnimiz, yegane özgür olabileceğimiz yer. Ancak orada bile zincirler olabiliyor.
@hasandemirtas35Ай бұрын
sizden soran diziyi izlyecegim 1 senedir ciddi olarak sonsuzda nasıl varolunabilir onu araştırıyorum ciddi eylemler icinde olan şirketleri desteleyecek bir örgüt kurma cabasına giricem
@yeni.perspektifАй бұрын
Başarılar dilerim. Umarım dizi, ilham verici bir perspektif sunar. İyi seyirler!" 😊
@ReCordingReplayАй бұрын
Kitabı okuduysan diziyi izleme. Diziyi izlediysen kitabı okuma sonra gelir burada memnuniyetsizliğini anlatır durursun
@yeni.perspektifАй бұрын
Kesinlikle haklı bir uyarı, farklı deneyimler sunabiliyorlar. Her iki tarafı da değerlendirenler genelde güçlü hisler taşıyor. Teşekkürler!
@VehbiKaraАй бұрын
kzbin.info/www/bejne/marPp42gpKtrhKc
@hardsoldier86Ай бұрын
Harika bir dizi. insanları yapay zeka yönetiyor ama imparator dahil kimsenin haberi yok
@yeni.perspektifАй бұрын
Dizinin bu derinliği gerçekten hayranlık uyandırıcı. Teşekkürler!
@karelemАй бұрын
Kontrol konusu fasit bir daire. O yüzden bence grup olarak yönetiyorlar denebilir. Kimin kimi yüzde kaç kontrol ettiği, değişse de grup kendi içinde fasit daire olarak yönetiyor galaksiyi. Bu da ilerleyen zamanlarda gene kendi içinde çöküşü oluşturur ki zaten çöküyor. Insanlık da kaç kere yok olmuş, tekrar doğmuş. Özgür irade aslında hayal. Her çocuk içine doğduğu , aile , toplum, devlet kural ve yasaları ile kodlaniyor, genetigi. Ne olursa. Olsun. Ve yine Dünya olarak çöküş başladı.
@yeni.perspektifАй бұрын
Harika bir tespit! 👏 İmparatorluk ve Demerzel’in dinamikleri de tam olarak bu fasit dairenin bir yansıması gibi. Yönetimdeki grup her ne kadar dengeyi korumaya çalışsa da, içeriden gelen değişim ve çatışmalar kaçınılmaz şekilde çöküşü getiriyor. Teşekkürler.
@gokhanaktas217Ай бұрын
Vakıf dizisinin Vakıf kitaplarıyla alakası karakter ve yer isimlerinin ayni olması başka hiçbir benzerlik yok. İzleyen ona göre izlesin.
@yeni.perspektifАй бұрын
Kitapları okuyanlar için çok yerinde bir uyarı, teşekkürler! Diziyi aynı noktadan çıkmış farklı bir eser gibi değerlendirmek en doğrusu sanırım.
@ublackhillАй бұрын
Romandan çok farklı yerlere vasat şekilde yol alıyor. Eldeki harika malzemeyi ziyan etmişler, görsellik dışında hayal kırıklığı.
@yeni.perspektifАй бұрын
Yorumunuz için teşekkürler! Görsellik etkileyici olsa da içerik konusunda öze sadakat bekleyenler için hayal kırıklığı olabiliyor. Son dönem adaptasyonların en büyük ikilemi bu olsa gerek.