Da, recunosc că m-am confruntat si eu cu această problemă, pare mult mai sensibilă decat fasolea normală și din câte am văzut are nevoie de îngrășământ. La noi a răsărit foarte bine, dar după transplantare multe fire au sucombat. M-am gândit ca poate nu a tolerat aglomerarea din containerele noastre. Din fericire, au supraviețuit și suficiente fire cât să ne bucuram de o recolta bună. Poate la anul veți avea mai mult succes. Rod bogat va doresc!
@flo94866 күн бұрын
@@livadaluitommy4152 Mulțumesc, la anul nu mai plantez 😊. Plantez fasole care crește circa un metru înălțime, si am avut o recoltă foarte bună.
@livadaluitommy41525 күн бұрын
@@flo9486 ce soi este? As vrea să mai experimentez și cu alte soiuri.
@flo94865 күн бұрын
@@livadaluitommy4152 Bună! Sincer să fiu nu știu ce soi este, dar este foarte bun. Dacă vrei îți trimit o poza cu plicul de semințe. ☘️
@DjJohn-mn7we9 күн бұрын
Din experientele mele, -pepenii merg foarte bine doar daca sunt pusi mai devreme de luna mai, chiar daca sun plante iubitoare de caldura, caldurile foarte mari nu le prind bine atunci cand nu au radacina suficient dezvoltata. Eu ii pun sub folie neagra pe la inceput de aprilie. (aici depinde si de zona, ca e important sa nu mai cada brume peste ei pe la mijlocul lui aprilie, cand ei rasar.) - pepenii au o radacina foarte dezvoltata, care se duce 1 m in adancime si in jur de 4 metri in laterale, nu stiu daca pot fi cultivati cu succes in ghiveci chiar daca ati ales un soi pitic, desi din cate stiu eu Sugar Baby e un soi "classic" de pepene, nu e pitic, in ciuda numelui. - pepenii au nevoie de un pamant care se incalzeste repede, adica unul nisipos.
@livadaluitommy41529 күн бұрын
@@DjJohn-mn7we acum am înțeles unde am greșit! Ma bucur ca am experimentat, din păcate în mini-gradina noastră nu am loc unde sa ii pun. Va mulțumesc frumos pentru informații!
@DjJohn-mn7we9 күн бұрын
Daca infloreste constant din mai pana in noiembrie poate e un soi special ornamental. Eu am pus rodiu din seminte din rodii de la supermarket si acum in anul 5 a facut doua rodii. Una mica si una foarte mare. A inflorit o singura data in iunie.
@livadaluitommy41526 күн бұрын
Mi-a trecut și mie de multe ori acest gând prin minte. El a făcut de mai multe ori rodii micuțe, dar bune la gust până acum. L-am cumpărat chiar la începuturi când nici nu bănuiam ca ma va prinde pasiunea grădinăritului și pe eticheta nu scria decât rodiu, fără alte informații despre soi, din păcate. Din greșeli învăța omul ;-)
@OvidiuNPАй бұрын
Aveti de vanzare, unde va gasim
@livadaluitommy4152Ай бұрын
Grădinăritul este doar un hobby pentru mine. Nu vând nimic, dar m-ad bucura dacă aș reuși să motivez și pe alții să încerce acest hobby. Rob bogat vă doresc!
@tamaragusetu435Ай бұрын
Felicitări!
@irinasasna2027Ай бұрын
Îmi pare rău nu se mai coc
@livadaluitommy4152Ай бұрын
Anul trecut au reușit sa se coacă, dar sigur depinde de data la care va pica bruma. Să vedem ce va fi anul acesta 😀
@catalintgjiuАй бұрын
Gutuiului ii place apa nu conteaza cat e de cald. Daca ar putea primavara sa balteasca in jurul lui
@livadaluitommy4152Ай бұрын
Asta chiar nu o știam. La noi primește apa suficienta, e inclus și el pe furtunul prin picurare. Din păcate, l-a atacat masiv o boala fungica.
@SUSANELVISАй бұрын
am si eu o intregare despre pomii fructiferi columnari....mai exact despre un cires Queen Mary. a fost plantat in toamna anului 2022, iar in anul 2024 a facut cateva cirese (nu am apucat sa mancam mai mult de 12 buc pt ca a fost vizitat de pasari, ciori, etc). acum, toamna lui 2024 pomul este destul de inalt deja...aprox 2,5-3m si are mai multe crengi/lastari principali cred si vreau sa stiu daca se fac taieri in verde la el sau nu. Daca da, cum se fac acestea ? Multumesc.
@livadaluitommy4152Ай бұрын
Da, cea mai importantă tăiere la cireșii columnari cultivați în sistem hiperintensiv se face chiar acum, în septembrie. Toate ramurile de un an (toate creșterile laterale) se scurtează cu o treime sau chiar cu o jumătate. În acest fel mugurii de rod care sunt situați pe prima treime a ramurelelor sunt mai bine alimentați cu seva și adesea ultimul mugurel rămas după tăiere se hotărăște și el sa devină mugure de rod, crescând astfel producția. Mult succes și rod bogat va doresc!
@gheorghetaralunga77Ай бұрын
Trebuie tutore
@livadaluitommy4152Ай бұрын
Aveți dreptate! Din lipsă de timp nu i-am pus, dar l-ar fi ajutat.
@tamaragusetu435Ай бұрын
❤❤
@MarinamujaАй бұрын
Mulțumesc ptr.prezentare. Cind ai semanat-o ? Ideea este super !❤😊
@livadaluitommy4152Ай бұрын
@@Marinamuja mulțumesc frumos pentru apreciere! Am semănat in mai multe rânduri la început in ghivece mici (apoi transplantate) incepand de la sfârșitul lunii aprilie si până la începutul lunii iunie direct în containere mari. Rod bogat va doresc!
@cosmacosma3795Ай бұрын
de unde pot cumpara si eu un smochin negronne?
@livadaluitommy4152Ай бұрын
@@cosmacosma3795 e un site bulgăresc de pe care am auzit ca multi comanda, eu una nu am cumpărat de acolo, ci de la un colecționar german într-o tranzacție privată. Daca va ajuta, palmi.bg se numește
@mariusdedu2 ай бұрын
Fără nici o stropire riscați foarte mult !
@livadaluitommy41522 ай бұрын
@@mariusdedu asa e, de obicei le stropeam cel puțin săptămânal alternativ cu soluție de lapte și cu soluție de macerat de coada-calului. Am făcut și anul acesta macerat de coada-calului (bogat în siliciu), dar chiar nu am avut timp. Încep sa vad primele semne de mână și soiul acesta, Lacrimile Fecioarei, e cel mai vulnerabil, cred că se pretează mai curând cultivării la solar. Dar noi nu avem solar și nici măcar un loc protejat de un acoperiș sau vreo streasina. Rod bogat va doresc!
@mariusdedu2 ай бұрын
@@livadaluitommy4152 Să știți că și în solar se fac aceleași tratamente cu insecto-fungicide la fel ca în mediu liber.Singurul lucru care face diferența este folia care protejează plantele de o eventuală grindină și asigură o căldură mai mare plantelor necesară dezvoltării și rodirii lor.
@mariusdedu2 ай бұрын
De unde a-ți luat răsad ?
@livadaluitommy41522 ай бұрын
@@mariusdedu am cumpărat semințele de pe un site, semințele.eu . Răsadul l-am făcut eu
@mariusdedu2 ай бұрын
@@livadaluitommy4152 Mulțumesc !
@ecaV0412 ай бұрын
Știți ca era o patlagică galbenă în formă de ardei gras ? Aveam în grădină când eram copil, s-a pierdut sămânța. Nu știu cum se numesc. Acum au apărut unele în formă de pară.
@livadaluitommy41522 ай бұрын
Mare cât un ardei gras? Nu știam. Noi avem unele mici, cherry, galbene in firma de para, foarte productive, dar anul acesta nu le-am plantat. Arata foarte bine in salate
@livadaluitommy41522 ай бұрын
350g
@tamaragusetu4352 ай бұрын
Excelent! Toată aprecierea pentru priceperea si seriozitatea lucrului bine făcut!❤
@livadaluitommy41522 ай бұрын
@@tamaragusetu435 vă mulțumesc frumos!
@costelpetriuc33182 ай бұрын
Va felicit
@livadaluitommy41522 ай бұрын
@@costelpetriuc3318 va mulțumesc! Eu sunt convinsă ca oricine își dorește poate obține o astfel de recoltă sau, de ce nu, una și mai bogată.
@tamaragusetu4352 ай бұрын
❤❤❤
@dumitrupuslenghea49512 ай бұрын
Este super la gust .
@livadaluitommy41522 ай бұрын
Asa este!❤
@tamaragusetu4353 ай бұрын
❤❤❤
@vioreldima77563 ай бұрын
La Multi Ani, Tommy!🎉
@livadaluitommy41523 ай бұрын
@@vioreldima7756 mulțumim frumos! S-a bucurat mult de tort, mai ales ca a vrut să arate precum personajul lui din Roblox și m-am strădui cât am putut sa îl fac sa semene 😉
@tamaragusetu4353 ай бұрын
Felicitări !😊😊
@tamaragusetu4353 ай бұрын
🎉Felicitari !
@tamaragusetu4353 ай бұрын
Se aude f.bine acum.
@livadaluitommy41523 ай бұрын
Mă bucur! Am schimbat telefonul ;-)
@Viatacudetoate3 ай бұрын
❤❤❤
@mavismoi13 ай бұрын
nu ai pus inmic in apa un ingrasamant ceva?
@livadaluitommy41523 ай бұрын
@@mavismoi1 absolut nimic. Nici hormoni de înrădăcinate, nici miere sau scorțișoară cum se mai practica. Dar și asa cu apă simpla înrădăcineaza după trei zile. Mult succes!
@ane11393 ай бұрын
Olá que lindo pé de mirtilo com muitos frutos muito bom 💜👏👍
@livadaluitommy41523 ай бұрын
@@ane1139 Obrigada pelas suas palavras gentis! Eu estava explicando no vídeo que até dois anos atrás a colheita era muito maior, mas no ano passado nossos mirtilos foram atingidos por uma doença misteriosa que quase matou todos eles e agora estou animada para ver essa planta dando frutos novamente, mesmo que não tão abundantemente como antes.
@ane11393 ай бұрын
@@livadaluitommy4152 muito bom que reagiu e está frutificando 🙏
@sandudaniel87623 ай бұрын
Pai asta e autofertil sau
@livadaluitommy41523 ай бұрын
Nu, nu este partenocarp. Este o femelă care are nevoie de polenizarea cu polenul de la un individ mascul. Avem plantat in apropiere un mascul de Weiki (cunoscut și sub numele de minikiwi bavarez sau Bayern-Kiwi; numele ii vine de la stația de cercetare în agricultură a landului Bavaria care e situata la Weihenstephan - Weihenstephan Kiwi - Wei-Ki). E o idee bună să plantați și un mascul chiar și pentru femelele partenocarpe (gen Issai, Vitikiwi pe care îl avem și noi) pentru că astfel vor lega fructe mai multe și acestea vor crește mai mari
@sandudaniel87623 ай бұрын
@@livadaluitommy4152 mulțumesc pt raspuns
@мухаммадрасул-м6б3 ай бұрын
А где перевод на русский язык. Ничего не понятно 😢
@Firuta-r4d4 ай бұрын
De unde se poate comanda
@livadaluitommy41524 ай бұрын
@@Firuta-r4d eu l-am comandat online la o pepiniera. Nu vă pot spune ce pepiniera românească livrează afini siberiene pentru că noi nu locuim in țară și nu știu. Știu însă că există mai multe oferte online din care puteți alege. Mult succes va doresc!
@Viatacudetoate4 ай бұрын
Bine te-am gasit! Abonat cu drag!😘🙏🌺
@livadaluitommy41524 ай бұрын
@@Viatacudetoate Bine ați venit! Sper sa va placa pe la noi ;-)
@livadaluitommy41524 ай бұрын
@@Viatacudetoate Bine ați venit! Sper sa va placa pe la noi ;-)
@dumitrupuslenghea53974 ай бұрын
Boabe sau drupe ?
@livadaluitommy41524 ай бұрын
Da, așa e, sunt polidrupe din punct de vedere botanic.
@dumitrupuslenghea53974 ай бұрын
Atunci când faci un comentariu la un filmuleț trebuie să fii foarte atentă la ceea ce spui. Te sfătuiesc să spui la fiecare filmuleț și data ptr ca este foarte importanta perioada când este făcut filmul sau când trebuie facuta activitatea pe care o recomanzi .
@livadaluitommy41524 ай бұрын
@@dumitrupuslenghea5397 fiecare clip are data postată automat sub el, iar la acest clip primul lucru pe care l-am spus a fost data.
@dumitrumaria4734 ай бұрын
meu
@dumitrumaria4734 ай бұрын
Asa este si al .eu plin de fructe .Cu toate ca a si cazut destul de multe din cauza vinturilor multe.
@livadaluitommy41524 ай бұрын
Rod bogat va doresc!
@alinapostelnicu22424 ай бұрын
Waw, multumesc frumos, deliciu
@dogavedoga3575 ай бұрын
😋
@mavismoi15 ай бұрын
wow arata foarte bine. Intr-adevar ele normal sunt mai mici dar gustul este extraordinar.
@mavismoi15 ай бұрын
imi poti spune te rog de unde ai luat stoloni de Mara de bois? mersi
@livadaluitommy41525 ай бұрын
@@mavismoi1i-am cumpărat de pe internet acum vreo 5 ani. În Germania sunt și la centre de grădini, dar sunt destul de scumpi pentru că sunt etichetați drept "căpșuni gourmet". Partea bună e că după primul an se înmulțesc ei singuri. Rod bogat vă doresc!
@MIHAIDANCERNEA5 ай бұрын
Unde ar fi gradina respectivă?
@livadaluitommy41525 ай бұрын
Locuim in sudul Germaniei. Rod bogat va doresc!
@MIHAIDANCERNEA5 ай бұрын
@@livadaluitommy4152 Mulțumesc pentru urări...nu e așa variat că și al dumneavoastră.
@Vasilemihai685 ай бұрын
Rodiu meu e tufă și are până un metru,e f.stufos anul ăsta,dar având compost la bază se adună limacsi.Pe frunzele pe care ajung nu le mănâncă dar substanță pe care o lasă în urmă le afectează
@Vasilemihai685 ай бұрын
Bună ziua și la mine au apărut limacșii la paw paw și la rodiu. Am rezolvat rapid cu granule special ptr. ei.Spor!
@livadaluitommy41525 ай бұрын
La rodiu? E sub forma de tufă? Eu la rodiu nu i-am văzut niciodată, dar al nostru e un copac de vreo 2,5m. Tare mult am ezitat, dar am comandat și nou granule, am înțeles că nu dăunează mediului înconjurător și păsărilor. Nu știu când ajung, dar nu se mai poate cu limacsii ăștia. Până ajung granulele mai încerc și cu lână de oaie nespălata. Rod bogat va doresc!
@vioreldima77565 ай бұрын
Doamnă, sunt abonat la canalul dumneavoastră.... dar de vreo 10 postări doar vești proaste.... înghețuri.... în ce regiune a țării locuiți?😊
@livadaluitommy41525 ай бұрын
Așa este, îmi cer scuze, voi încerca să postez și ceva mai optimist. Noi nu locuim in țară, ci in sudul Germaniei care este predispus, din păcate, înghețurilor târzii. Voiam să arat că im grădinărit nu sunt numai recolte fabuloase, ci și probleme, sper ca nu v-am copleșit cu ele. O săptămână bună va doresc și rod bogat!
@Aura_Regina5 ай бұрын
De ce nu îl puneți în pământ
@livadaluitommy41525 ай бұрын
L-aș pune cu tot dragul, dar nu am spațiu, avem o grădină minusculă ;-)
@Aura_Regina5 ай бұрын
@@livadaluitommy4152 ok😉
@MM-bd9zv5 ай бұрын
Nu e afin siberian si nici anul 3...!
@livadaluitommy41525 ай бұрын
Da, m-a luat gura pe dinainte și am spus siberian în loc de american, dar anul III era cu siguranță in acest clip ;-)
@livadaluitommy41525 ай бұрын
Din păcate anul trecut a dat o boala în afini căreia încă nu i-am putut da de cap și acum afinii arată jalnic, am și cumpărat plante noi :-(
@mirceaoros72515 ай бұрын
Bună ziua vă rog să îm spuneți de unde se poate cumpăra sistemul de udare automată aș dori să îm cumpăr și eu un aparat .,mulțumesc frumos
@livadaluitommy41525 ай бұрын
Noi l-am cumpărat de pe Amazon acum vreo 6 ani. V-as sugera să căutați online sai să urmăriți ofertele supermarketului gen Lidl, la noi in Germania vând și aceste magazine în perioada de primăvară-vară sisteme de udare automată, am văzut unul chiar solar. Al nostru trebuie încărcat la priză. Mult succes!
@mariyus0095 ай бұрын
Cauta un dud remontant. Produce de 2x pe an
@livadaluitommy41525 ай бұрын
Și acesta are o producție mai mică în toamnă, am făcut și un clip pe această temă. Din păcate, pentru zona noastră de clima, acest fenomen nu ne ajuta cu nimic. Pentru ca dudele sa fie gustoase au nevoie de soare puternic, ori cel de toamnă e prea blajin și dudele coapte toamna (am avut) nu au gust a nimic.
@livadaluitommy41525 ай бұрын
Aici e linkul cu dudele de toamnă: kzbin.info/www/bejne/q4qteZ-HrLKDbdksi=xInGW2YvCOfMnE0J
@florincristi17346 ай бұрын
Buna ziua Cum rariti zmeura remontanta? Mulțumesc
@livadaluitommy41526 ай бұрын
Bună ziua! Am făcut mai demult un clip pe această temă: kzbin.info/www/bejne/ZpC7lXiDaNijbMksi=EHobzA6XM7CSOqeJ Deoarece îmi este foarte greu să filmez și sa și tai, nu am arătat operațiunea efectivă, dar ea e una simpla și presupune tăierea cât mai scurtă (ideal chiar de la nivelul solului) a dragonilor excedentari. Rod bogat va doresc!
@georgedobre70346 ай бұрын
Salut,Toma!🙋♂️ Te urmăresc de ceva timp și îmi place ceea ce faci Te invit să arunci o privire și pe canalul meu,când ai timp bine înțeles.L-am pornit de puțin timp și mi-ar prinde bine o părere avizată.Îți mulțumesc și îți doresc mult spor la treabă!
@sandudaniel87626 ай бұрын
Sa vezi dudul pakistanez ce dude face
@dncviorel6 ай бұрын
In ce locatie/zona e rodiul dvs? Multumesc.
@livadaluitommy41526 ай бұрын
Noi locuim in sudul Germaniei. Anul trecut a fost un fenomen interesant, nu îmi explic ce anume l-a declanșat: rodierul a început să inmugureasca din noiembrie și cred ca de aceea a înflorit mai devreme și a legat fructe și a reuși să le și coacă.
@dncviorel6 ай бұрын
@@livadaluitommy4152 Foarte interesant. Nu mi-am imaginat ca un rodiu poate sa fructifice in Germania, in camp liber, adica in gradina dvs. Oare stiti si ce varietate de rodiu aveti?
@livadaluitommy41526 ай бұрын
@@dncviorel din păcate nu știu soiul, dar nu e în câmp liber, e într-un container de 90l și de pe la jumătatea-sfarsitul lui noiembrie până prin martie sta într-un corr de iernare la minim 5C (pe termostat).
@dncviorel6 ай бұрын
@@livadaluitommy4152 Aaa, acum am inteles, asa da, face sens, mi se parea mie ceva incredibil sa fie afara iarna, chiar daca sunteti in sudul Germaniei. Multumesc.
@livadaluitommy41526 ай бұрын
@@dncviorel și asa e ceva ieșit din comun. Anul acesta a inmugurit in cort abia în martie, nu ma aștept sa lege vreun fruct. Problema in zona noastră de clima (6a/6b), pe lângă cea evidentă a rezistentei insuficiente la iarnă, e durata foarte scurtă a toamnei. În zonele mediteraneene fructele se pot coace foarte bine și în noiembrie ori la noi de la jumătatea lui august cel mai adesea încep ploile de toamna, acum vreo 6 ani am avut și o mica ninsoare pe 31 august. Rodierul e foarte sensibil și se numără printre primele plante care întra în repaus vegetativ, în august sigur se îngălbenesc fructele și încep sa cadă. Dacă nu a legat un fruct în iulie, adio! Roșiile mai au nevoie și de o perioada destul de lunga să se coacă