Пікірлер
@homemadeturkishfoods331
@homemadeturkishfoods331 Ай бұрын
Devamı gelsin!😊
@gulumdenozkaya8299
@gulumdenozkaya8299 Ай бұрын
Video benim için çok aydınlatıcı oldu. Değerli yorumlarınız için teşekkürler. Bütün ayrıntıları göz önüne sermişsiniz.
@TheFreeMan13.
@TheFreeMan13. Ай бұрын
Bi de hoca phi bi beşgen çizip ortasına yıldız çizince phi ler ortaya çıktı onun da bi sebebi var mı yoksa animasyonu yapan kişinin keyfine göre mi yapılmış?
@nanofizik
@nanofizik Ай бұрын
Merhaba, beşgenin kenar uzunlukları ile phi arasındaki bağıntıyı gösteren şekil şöyle : drive.google.com/file/d/1XY65Xpdv7buFAqQ9pnjQrnaJ_XSsxzgl/view?usp=sharing
@TheFreeMan13.
@TheFreeMan13. Ай бұрын
Merhaba hocam 2 sorum olacaktı.Platonik çokgenlerin hepsini normal olarak anlattınız ama turuncu karakter sadece dodecahedronla canavarı yendi bunun bi sebebi var mı yoksa animasyonu yapan kişinin şansına mı öyle geldi?Yani şansa mı yoksa belirli bir sebebe göre mi canavarı yendiler?
@nanofizik
@nanofizik Ай бұрын
Dodecahedronun simetrisi diğerlerinden daha yüksek olduğu için, senaryoda ona başrolü vermişler galiba.
@TheFreeMan13.
@TheFreeMan13. Ай бұрын
@@nanofizik çok saolun hocam cevaplarınız için.Diğer animasyonlara da tepkilerinizi bekliyoruz.Fizik ve matematikle ilgili olanlar yani
@hasarino
@hasarino Ай бұрын
videoyu izleyip yorumlasaydınız daha keyifli seyredilebilirdi
@nanofizik
@nanofizik Ай бұрын
Haklısınız, doğru söze ne denir!
@meryememre8641
@meryememre8641 Ай бұрын
Bir videoda bütün boyutların birbiriyle bağlantısını görmek oldukça etkileyici.
@nanofizik
@nanofizik Ай бұрын
Yorumunuz için teşekkür ederim. Kesirli boyutları, başka bir videoda daha uzun anlatmayı düşünüyorum.
@avicenna65
@avicenna65 Ай бұрын
Merhaba hocam boyut kavramını pek anlayamadım mesela çember 1 boyutlu mu ya da sadece doğrulardan oluşan bir üçgen 1 boyutlu mu oluyor hiçbir yerde bulamadım cevabını yardımcı olabilir misiniz, teşekkürler
@nanofizik
@nanofizik Ай бұрын
Merhaba, bu soruyu sorduğunuz iyi oldu, teşekkür ederim. Bir teli alıp, katlayıp üçgen haline getirirsek bir boyutlu üçgen şeklinde tel bir çerçeve elde etmiş oluruz. Çember bir boyutludur. Daire iki boyutludur. Videodaki bir hatayı sonradan fark ettim. 4:05'te aslında bir boyutta kalıyoruz. Alan kavramı işin içine girmediği sürece bir boyuttayız.
@berkayylmaz7145
@berkayylmaz7145 Ай бұрын
Çok güzel bir video olmuş hocam. Emeğinize sağlık.
@nanofizik
@nanofizik Ай бұрын
Teşekkür ederim.
@meryememre8641
@meryememre8641 Ай бұрын
Çok aydınlatıcı bir video olmuş. Teşekkür ederiz.
@nanofizik
@nanofizik Ай бұрын
Teşekkür ederim.
@SuCiEsT
@SuCiEsT Ай бұрын
Merhaba öğretmenim. Bu güzel video için teşekkür ediyorum. Ben 8.sınıfa geçtim. 2025 lgs öğrencisi olacağım. Sizden ricam; 8. sınıf Fen Bilimleri dersi ile ilgili konu anlatımlı videolar yayınlarsanız beni ve arkadaşlarımı çok mutlu edersiniz. Bu güzel anlatımınızdan faydalanmak isteriz. Şimdiden teşekkür ediyorum. Görüşürüz öğretmenim.🙋‍♂️💐
@hasanbey2715
@hasanbey2715 2 ай бұрын
Harika bir yorum tebrikler teşekkürler
@huseyinylmaz8213
@huseyinylmaz8213 2 ай бұрын
Sayin hocam 2. Önculdeki islem boyunca ifadesi sureklilik arzediyor soru kesinlikle hangisi dogrudur dedigi icin cevap A olmalidir lutfen bir daha bakin
@yasinkaf1020
@yasinkaf1020 2 ай бұрын
Cok şaşırtıcı. Bu uzun video yorumu yapan sayin bilim adamimizin meb 5li makara ornek sorularini ve iplerdeki gerilmelerin esit olduğunu gosteren cozumlerini bilmeden ve birkac cümlelik mufredat kazanim hedefine bakarak yorum yapmasi inanılır gibi degil. Isin surtunme ve makara mekanigine girmeye bile gerek yok. Soruda verilen bilgi sizin anladiginiz sekilde ise zaten soru yanlistir. İnanamıyorum gercekten. Bence bu konuda bir makale yazin ve fizik camiasina sunun. Diger fizik dr larini elestirirken cok rahat olduğunuzu gozlemledim.
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
Merhaba, yorumunuz için teşekkür ederim. Videonun hepsini izlediğiniz mi bilmiyorum ama 7:10'dan 15:30'a kadar T ip gerilmelerinin eşitliğine dayanarak tahta dönmez diyenlerin çözümleri üzerine konuşuyorum. Bu soruda fizik açısından makale olabilecek bir şey yok. Standard bağ şartı problemi. Belki bilim metodolojisi açısından çıkarabileceğimiz dersler olabilir. Onları da dilim döndüğünce videoda anlattım.
@yasinkaf1020
@yasinkaf1020 2 ай бұрын
@@nanofizik cevabiniz icin tesekkur ederim. Elbette fizigin advanced boyutunda pek cok detaylar olabilir, fakat bu sorunun ozelinde karar verilmesi gereken kapsam bellidir ve bu seviyede yapilan varsayimlarla gerceklesecek hareket de bellidir. Benim en inanamadigim konu soruyu hazirlayan mebin de bu mufredat detayıni bilmiyor olmasidir. Dogrusu ulke icin cok endise verici bir sorunla karsi karsiya oldugumuzu düşünmekteyim.
@huseyinylmaz8213
@huseyinylmaz8213 2 ай бұрын
Sayin hocam burdaki sıkıntılı ifade işlem boyunca çekilen ipler eşittir ifadesidir. İşlem boyunca süreklilik arzediyor sizinde ifade ettiğiniz üzere birisi fazla birisi az çekmiş olabilir son duruma gelinceye kadar
@user-os3pg3zy1l
@user-os3pg3zy1l 2 ай бұрын
Uzatmayın C
@ozanartun4612
@ozanartun4612 2 ай бұрын
Hocam merhaba. Konuyla ilgili 3 video çektiniz ve buna kafa yordunuz çok teşekkür ederiz. Bu videolarda, cevabın A şıkkı olması gerektiğine dair verileri de ortaya koydunuz buna rağmen doğru cevabın C olduğu konusunda israrcı oldunuz. 1-) Sorunun içinde Makaraların özdeşliği ile ilgili bilgi yok, bu bilginin olmaması, bunun dikkate alınmaması anlamına gelmez Tam tersine, makaraların özdeş olmadığı ihtimalini de değerlendirin anlamına gelir. Birçok öğrenci bu ihtimale göre yani özdeş olmama durumuna göre soruyu çözdü. A şıkkı dediler. 2-) Lütfen çektiğiniz videolardan 2024 Lgs Fen 13.sorusu: Detaylı analiz videosunun 7.27 dakikasına gelin . Burada soldaki işçinin ipi çekmesiyle en sağdaki makara olan A makarasının x birim yükseldiğini kabul ettiniz.C makarası x+y+z yükseldi ve ortadaki B makarası x+y yükseldi dediniz. Bu konuma gelmesi için soldaki işçinin 6 nolu ipi 6x+4y+2z kadar çekmesi gerekir dediniz. Şu durumda paralel konuma gelmesi için Sağdaki A makarası işçisinin ilave olarak 4z+2y kadar çekmesi yeterli olur. Bu şekilde ortadaki B makarası z kadar daha yükselir ve A makarası da y +z kadar daha yükselir ve tüm makaralar eşit yüksekliğe(x+y+z yüksekliğine) gelir. Sonuç olarak ne oldu? Soldaki C makarası işçisi 6x+4y+2z kadar ip çekti, sağdak A makarası işçisi, 4z +2y kadar ip çekti ve tahta paralel konuma geldi. A makarası işçisi, x kadar yükselecek kadar çekmedi çünkü soldaki C makarası işçisi çektiğinde zaten ,A makarası x kadar yükselmişti. Sonuç olarak sizin gittiğiniz yoldan gidince de matematiksel olarak çekilen uzunlukların eşit olmadığını ispatlamış oluyoruz. Çünkü bu makara sistemi birleşik sistem. Eğer C makarası ile A makarası, birbirine bağlı olmasaydı o zaman eşit uzunlukta ip çekilmesi durumu söz konusu olacaktı. Lütfen bu açıdan da olaya bakın. Saygılar.
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
Merhaba, gerçekten soru uzerinde çok düşünmüşsünüz. Bu gayretiniz, gerçekten bir takdiri hakediyor. Siz iplerin eşit miktarda çekildlginin tam bir matematiksel ispatını istiyorsunuz. Bu yapılabilecek birşey. Fakat bu soruda sezgiye dayalı olarak çekilen iplerin eşitligini bulmaniz istenmiş. Simetriden oturu çekilen iplerin eşitliğini soyleyebiliriz. Sizin düşunce deneyinizde, sağ taraftaki işçi 4z+2y kadar ip çektiginde sistem dengeye gelmez. Çunku, en soldaki C makarası da hareket edecek. Siz en soldaki makara artık yukselmeyecek gibi dusunuyorsunuz. Bunlar birbirine bağlı sistemler olduğu icin birlikte bir hareket mumkun. Tek tek veya ayrı ayrı hareketleri mumkun degil.
@ozanartun4612
@ozanartun4612 2 ай бұрын
Hocam merhaba takdiriniz için teşekkür ederim. Lise mat bölümü mezunuyum üniversite 1. Sınıfta da fizik okudum. Sonrasında da hobi olarak fizik bilimiyile ilgilendim. güneş enerjisiyle ev ısıtma sistemleri üstüne araştırmalarım oldu ve bu sistemi kendi evimde hayata geçirdim hala kullanmaktayım. Kalori kw enerji hesaplarına hakimim. Hız kuvvet tork güç konularında da araştırmalar yaptım, Hatta tork ve devirden , beygir gücü hesaplamanın formülünü kg-metre cinsinden de bulmuştum. O zamanlar internette bu formül yoktu. Libre feet cinsinden formüller vardı. Neyse evet fiziğe yıllarca kafa yordum. Buna rağmen,size duyduğum saygı sebebiyle sizinle bir tartışmaya girmeyi kendime yakıştırmam. Bu sebeple son olarak şunu söylemek isterim. Soruda çok fazla bilinmez var. C makarası çekilirken A makarası ne kadar sürüklendi bilmiyoruz.Dikkat edin soldaki C makarası işçisi A makarasına iş yaptırırken , sağdaki A makarası işçisinin yaptığı iş sıfır. Çünkü henüz ipi çekmeye başlamadı .Dolayısıyla çektiği ip mesafesi sıfır. Diyelimki tahta uzunluğu 1 metre, C makarası A makarasını 10 metre sürükledi ve tahta dik konuma geldi. Şu durumda tahtayı yatay konuma getirmesi için sağdaki A makarası işçisinin tahtayı 1 metre kaldıracak kadar ipi çekmesi lazım. Bütün bunlar olasılık dahilinde ve öğrencilerin hayal dünyasında yaptığı simülasyonda mümkün. C işçisi 10 metre kaldıracak kadar ip çekti, A işçisi, 1 metre kaldıracak kadar ip çekti. Siz , bütün yaptığınız çözümlerde , şu sonuca vardınız , soldaki C makarası, x+y+z kadar yol gitti. A makarası önce x kadar gitti. Sonra A makarası da, x+y+z+a kadar yol gider C makarası da toplamda x+y+z+a kadar gider o zaman gidilen mesafe aynı olduğu için çekilen ip de aynıdır diye düşündünüz. Bu mümkün mü evet mümkün. Eğer A makarasının , C işçisi tarafından çekilme mesafesi, C makarasının A işçisi tarafından çekilme mesafesine eşit olsaydı o zaman dediğiniz doğru olacakdı. Bu koşulun gerçekleşme ihtimali var mı? Elbette bir noktada var ama diğer noktaların hiçbirinde mümkün değil. Çünkü ya A işçisi C makarasını daha fazla sürükler, ya da C işçisi A makarasını.. Oysaki soru şıkkı, kesinlikle demektedir yani her koşulda çekilen ipler aynıdır demektedir. İşte makaraların sürüklenme mesafeleri bilinmediği için,çekilen iplerin aynı olmama ihtimali de vardır.Saygılarımla.
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
@@ozanartun4612 merhaba, paylaşımınız için teşekkürler. Müsait olunca bir cevap yazacağım. Makaraların sürüklenmesinden ne kastediyorsunuz? Yukarı çıkması mı, başka birşey mi?
@ozanartun4612
@ozanartun4612 2 ай бұрын
Hocam kzbin.info/www/bejne/fn6qgKpnf96Jos0si=AGZxrqr_FDCrLy4w Bu videonun 7.29 dakikasında, Soldaki C işçisi ipi 6x çektiğinde , sağdaki A işçisi ipi çekmemesine rağmen A makarası x kadar yükseliyor dediniz ya ,onu diyorum. Yani sürüklenme derken demek istediğim , sağdaki işçinin ipi çekmesiyle C makarasının yukarı çıkması, Soldaki işçinin ipi çekmesiyle de A makarasının yukarı çıkması durumu.
@Rocapitol
@Rocapitol 2 ай бұрын
Soruyu hazırlayanlar makaraların özdeş olup olmama durumunu nasıl atlamışlar? Makaraların aynı çaplı olduğunu öğrenci nerden bilecek? Fen 10. ve 19. Sorularda cisimlerin özdeş olduğu bilgisi var yine Fen 12. Soruda, tahtann özellikleri ve ağırlıkları heryerde aynı diyor yani bilgi verilmiş. Matematik 14,15 ,17 ve 19. Sorularda da cisimlerin özdeşliği hakkında bilgi verilmiş. Ama Fen 13 sorusunda makaraların özdeşliği atlanmış. Sadece ağırlıkları önemsenmiyor denmiş ancak makaraların büyüklüğü ile ilgili bilgi verilmemiş. Bilgi verilmemesi demek, makaralar eşit olmayabilir demektir. Bu sebeple farklı çaplı makaralardan dolayı çekilen ip uzunluğu aynı olmayabilir. Soruya bu açıdan cevap veren çocukların hakkı yenmemelidir. Cevap A şıkkı olmalıdır.
@YolAtaturkunYolu
@YolAtaturkunYolu 2 ай бұрын
İptal olur büyük ihtimal.
@yahyahavan8421
@yahyahavan8421 2 ай бұрын
İptal olma olasılığı 0 sorunun kökeninde yanlışlık yok müfredata uygun MEB bunu bilmiyor mu
@ozanartun4612
@ozanartun4612 2 ай бұрын
Doğru cevap A şıkkıdır. Makaraların özdeş olduğu belirtilmemiş bellki makaraların yarı çapları farklı? O zaman çekilen ip uzunluğu kesinlikle aynıdır denemez.
@kunathebest
@kunathebest 2 ай бұрын
ben C yapmış biriyim, iptal edilmesini istemiştim, şu A yapanların %95 sallamış ve gelmiş burda bilimsel konuşuyir, kaçınız düşündü acaba , salladınız veya başka yanlış bir şeyden A buldunuz, Ben bilimseline kadar düşünenlere lafım yokk, yanlız gelip burda sallayıp, bilimsel düşündük biz A bulduk diyerek yalan söyleyenler :/ bize böyle şeymi ögŕettiler? Makara kalkarsa üste gelince melince öyle şeylerin gerçekleşmesini ögretmediler, yinede iptal edilmesi kararındayım, hakikaten cevabın A çevrilmesine karşıyım
@fatihkuzen
@fatihkuzen 2 ай бұрын
Soruyu 25 dakikada anlattınız. Bu çocuklar bu kadar zamanda fen 20 soruyu bitirmek zorunda. Polemik yapan birsuru insan var . Polemiğe girerek bu doğru diyerek bu işler yürümez. Önemli olan hakkaniyet. Bırakın bu polemiklere girmeyi ve açıkça bu sorunun hatali olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini ve ben bile soruyu 25 dakka anlattım kim bilir ne kadar zamanda anladın demeniz gerekir. . @
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
Bu konuyla alakalı 3 video çektim. Bu videoların farklı yerlerinde, videoları LGS öğrencileri için değil, fiziğin doğru anlaşılması için ve fizikçiler için çektiğimi söylüyorum. Amacım polemiğe girmek değil.
@fatihkuzen
@fatihkuzen 2 ай бұрын
Önce surunmelerin neden önemsiz verilmesinin amacı çok önemli. Bunsoruda sürtünme var veya yok denmesi için bir neden yok. Buna tüm fizikçiler katılacaktır. Sürtünme hesaplamaya basitlik kazandırmak için ve düşünceyi sadece olaya aktarmak içindir. Yani ideallestirmek için. Anlamak isteyene bu bile yeterli. 2_ soruda kalasın başlangıçta yatay bitisinde yatay olduğu bilindiğini göre arada denge bozulmuş ta olabilir bozulmamaista olabilir. Nasil fikir yuruttuniz bilmiyorum. Surtunmesiz olan şeyler makaralar . Ipbyada insanların elleri yada adamların ayakkabıları değil. . 3_ sonuçta yatay duruma gelinmesi durumunda işçilerin biri ipi tek başına toplayabilir. Soruyu soran tamamen ezberci zihniyetle sormuş. Daha detaya girebilirim ama ne kadar yazabilirim ?
@huseyingok3768
@huseyingok3768 2 ай бұрын
Sürtunmesiz ortamda makaralar dönmez.hesaplamalar boş😁
@probiem
@probiem 2 ай бұрын
Bir de şu açıdan bakar mısınız? Sağdaki işçi ipi çekmeye başlasın ve öyle bir an gelsin ki tahtanın eğriliği sabitlensin, yani eğimi maksimum olsun (dik olacak hali yok). Bu ana kadar geçen süreye 10 dk diyelim. Sağdaki işçi artı bir 5dk daha çeksin ve dursun. Sonra soldaki işçi ipi çekmeye başlasın. Böyle bir senaryoda tahtanın tekrar yatay dengeye gelmesi için çekilmesi gereken ip uzunluğu, sağdaki işçinin maksimum eğime kadar çektiği ip uzunluğuna eşit olur. Yani soldaki işçi aynı kuvvetle 10 dk boyunca ipi çekerse tekrar yatay denge oluşur. Dolayısıyla sağdaki işçi soldaki işçiden fazla ip çekmiş olur!
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
Değerli hocam, çok güzel soru. Kendimce şöyle bir çözüm yaptım. Yorumunuz için teşekkür ederim. drive.google.com/file/d/1vSsasIglWRuMtkJWpW1H5f3GEv0W60sC/view?usp=sharing
@bgun4777
@bgun4777 2 ай бұрын
Yanlış doğru doğru yanlış olmuş. Bu nasıl bilim. Hurafemi dinlesek ne
@MKAkademi-or5zx
@MKAkademi-or5zx 2 ай бұрын
Sayın hocam emeğinize sağlık... 1.Sürtünmeler önemsiz demek , işlem esnasında ısıya dönüşen enerjiyi önemsememek demektir.size katılıyorum.Kaldı ki müfredatı bilen biri olarak ortaöğretimde hep sürtünmeler önemsiz denir.Asla sürtünme yok denilmez, ki soruda da sürtünme yok denilmemiş. Eğer sürtünme yok kabul eder isek, ki bu sorunun yanlış olduğunu ya da cevabının A olması gerektiğini söyleyenlere şunu soralım, işçiler ipi nasıl çekebilir ? Hareketli makara sisteminin çalışma prensibine uyar mı? 2.Sadece başta ve son durumda yatay denge sağlanıyor demek sistemin yataylığının bozulduğunu net açıklar! Açıklamaz diyenler, ya da aradaki durumun yatay olabileceğini de ifade eder diyenlere şunu soralım? Ki bu şekilde düşünenler hiç soru yazım işiyle uğraşmayanlar şunu bilmezler ,burada da koşullu cümle kullanılmış "sadece" .aksi durumda sadece sözcüğünü kullanmaz şöyle denir idi: işlem boyunca yatay denge sağlandığına göre denir idi ve böylece söylendiği gibi soru kökü de kesinlik içerdiğinden bizi A cevabına götürürdü.Ama iddia edildiği gibi öyle denilmemiş... 3.Ama asıl sorun ne biliyor musunuz ??? Asıl sorun soru yazmayı iyi bilmeyen popüler ya da popüler olmaya çalışan eğitimcilerin hızlı davranıp kendilerini ön plana atmalarından, sonrasında da hiç bir tartışmaya girmeden Atı Çalıp Üsküdar ı Geçmeleri... maalesef...Ve maalesef ki A seçeneğini işaretleyen velilerin bu gibi yanlış yönlendirmelerden kaynaklı itiraz yoluna gitmeleri sağlanmış oldu. 4.Eğer ki bu itirazları yapanlar gerçek manada eğitimci iseler, ya da dünyanın başka bir yerinde olsaydı, tartışmaya fikirlerini savunmaya devam ederler ya da düzeltme yapıp özür dilerlerdi.
@hidayetaltntas470
@hidayetaltntas470 2 ай бұрын
Burada fen bilgisi öğretmenlerinin asıl itirazı 2. öncülde yer alan " işlem boyunca" ifadesi. Bu ifade soruda yanlış anlamda kullanılmış. İşlem boyunca demek TDK ye göre "işlem süresince" anlamına geliyor. Yani işçilerin ipleri çekmeye başladığı 1. saniyeden tahtayı istenilen noktaya çıkardığı süreçte geçen zamanı ifade ediyor. Sizce burada 1. saniyeden son aşamaya kadar geçen sürede işçilerin ipleri eşit çektiği kesin olarak doğru mu? Bu süreçte bir işçi tahtayı diğerinden biraz eksik çekip son aşamada eksik çektiği kısmı çekerek tahtayı dengelemiş olabilir. Süreç içinde nasıl çektiklerini bilmiyoruz ki? Sadece süreç sonunda eşit ip çektiklerini biliyoruz. 2. öncülde "işçiler süreç boyunca eşit uzunlukta ip çekmiştir" yerine " işçiler süreç sonunda eşit ip çekmiştir" deseydi 2.öncül kesinlikle doğru olabilirdi. Şu haliyle doğru değil
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
Bu süreç, A şıkkını seçen öğrencilerimize ve onların velilerine çok üzüntü verdi. Ben de ilgili meslektaşımızın bir açıklama yapmasının iyi olacağını düşünüyorum.
@hidayetaltntas470
@hidayetaltntas470 2 ай бұрын
​@@nanofizikHocam herkese cevap vermişsiniz lütfen daha önce yazdıklarıma bakıp bana da cevap verir misiniz? Öğrenciler başta ve sonda yatay ortada yatay değil kısmını gayet iyi anlamış. İkinci öncüldeki "işlem boyunca" ifadesinin anlamını bildikleri için a şıkkını işaretlemiş. Sizin de videonun başında dediğiniz gibi işçiler işlem boyunca ipi eşit çekmemiş olabilir. Biri az çekmiştir biri çok çekmiştir son aşamada az çeken biraz daha çekerek dengelemiştir. Bu da gösteriyor ki işlem boyunca ( süresince) eşit çekmemiş olabilirler. O halde 2. öncül nasıl kesinlikle doğru oluyor?
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
@@hidayetaltntas470 Merhaba, bu konu fizik tartışması değil. Uzmanlık alanım olmadığı için bir şey demeyim. Ama "işlem boyunca" ifadesinden sizin anladığınız şeyi anlamıyorum.
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
@@mustafaozer8594 Teşekkür ederim Mustafa Bey. Benim MEB hocalarımıza bir sözüm yok, ama sorunun yanlış olduğunu iddia eden bazı meslektaşlarım, biraz daha serinkanlı olsalardı bence daha iyi olurdu.
@mustafaozer8594
@mustafaozer8594 2 ай бұрын
Hocam cok tesekkurler. Size Meb ders notundan bir bolum paylasıyorum. Resmini cekip atmak isterdim, ama resim atma ozelligi yok. Hocam sizden bu ders notuna gore yorum yapmanızı isteyebilirmiyim. "Not:Makaralardaki aynı iplerdeki gerilmeler esittir Kuvvet=Toplam yuk/Yuku ceken ip sayısı...." Hocam sayısal soruları F kuvvetini iplere esit dagitarak cozmus çocuklar. Ve tum denemelerde dogru cevap bu kabule gore. Hocam sadece kendi fen hocamıza degil, en iyilerden biri olarak kabul edilen ozel fen lisesi fizik ogretmeninde konun anlatım seklini teyit ettim hocam. Mufredatta sorular bu kabule gore cozuluyorsa cevap ne olur hocam
@mustafaozer8594
@mustafaozer8594 2 ай бұрын
Hocam bizzat benim meslegimin en önemli konularından biri, bizzat uygulamalı olarak yük tasırken sistemi kullanıyoruz. Ben inşaat mühendisiyim. Verdiğiniz bilgilerin hicbirini sorgulayamam. Hepsi gerçekten değerli. Beni yalnıs anlamayın lutfen Ben gerçekte bu sorunun nasıl çözüleceğinden cok bu konunun öğrencilere müfredatta nasıl anlatıldığına göre olayı yorumluyorum. Ve öğrencilerinde ona göre sorumlu olacağına inaniyorum
@mustafaozer8594
@mustafaozer8594 2 ай бұрын
Tekrar soruyorum hocam, yukardaki ders notuyla soruları çözen öğrenci hangi şıkkı bulur. Çocuklar bir sürü denemeye girdi. Sorular tek bir kuvvetin eşit dagılacağı kabulüne göre çözülerek cevap şıkları olusturuldu. Niye o zaman bir kişi itiraz etmedi.
@mustafaozer8594
@mustafaozer8594 2 ай бұрын
Müfredata göre C diyen fen hocasına ben çevremde rastlamadım. Ama rastlasam şunu sormak isterdim, çocuklar bir sürü denemeye girdi böyle bir sorunun cevabına itiraz edip, gerçekte böyle değil diye itiraz etti mi. Doğrusunu anlattimi Ama maalesef konu hiç anlasılmadı. Herkes tutturdu A mı C mi. Ya sorular bir sene öğrencilere nasıl çözüldü, cevap sıkları nasıldı kimse bunu kokonusmuyor, gerçekten uzuluyorum
@mustafaozer8594
@mustafaozer8594 2 ай бұрын
Sizide yorduk. Bir tek MEB hocası televizyona çıksa, soruyu cozse ardından sorularımızı yanıtlasa konu aydınlıga kavuşacak ama olmuyor. Deney düzenekleri ile cevabı anlatmaya calısıyorlar Keşke MEB'den bir hoca sizin gibi duyarlı olsa bir video paylassa ve bizim itirazlarımıza cevap verse.
@mustafaozer8594
@mustafaozer8594 2 ай бұрын
Sorunun C mi A mı olması önemli değil, bu konu nasıl anlatıldı. Sürtünme önemsizdir ibaresi nasıl anlatıldı. Sorular nasıl çözüldü. Cevap sikları nasıldı. Keşke bunları konussaydık
@mirayesma
@mirayesma 2 ай бұрын
Konudan bağımsız , çocuğum okulunda soru çözerken bazı soruların cevaplarını hoca farklı söylüyordu kitapçıkta farklı çıkıyordu böyle belki benim gördüğüm 10soru oldu yanlış desem denemelerde iptal de olmuyordu çelişkili sorular oluyordu denemelerde kızım da lgsde böyle çıkmayacak diye daha rahattı ama ters köşe oldu bu sene de hep birbirine yakın cevaplar ve çelişkili sorular olmuş anladığım kadarıyla ve okadar çalışmasına rağmen çok düşük aldı çünkü verimli çalışmadı bi dershane bi okul belkide kafası karıştı çok üzülüyorum emeklerine eski cıvıltısi gitti oda çok üzülüyor içine atıyor bir senesi heba oldu çocuğun bu kadar küçük çocuklara bu sorumluluk fazla değil mi?
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
Çocuklar sınav hazırlığı sırasında çok yoruluyorlar. Haklısınız. Denemelerdeki çelişkili sorular konusunda haklısınız. Fakat, bu soru için konuşmam gerekirse, bu soruda bir çelişki yok.
@ahmetakici3881
@ahmetakici3881 2 ай бұрын
Ortaokul fen hocaları iptal edilmeyeceğini söylüyor. Müfredata uygunmuş. Tartışmanın uzama nedeni özetle: Soruyu yapamayanlar iptal edilsin istiyor. Yapanlar edilmesin istiyor.
@ademonito
@ademonito 2 ай бұрын
Reis bak beni yanlış anlama, bırak soruyu yanlış yapmayı, sınava girmedim bile. 2021 LGS öğrencisiyim ben. Ve şunu söyleyeyim: Sen müfredata uygun olduğunu söylemişsin, amenna ama ya bilimsel geçerlilik? Bilime uygun değil, o ne olacak? Öğrencilere kendi kurguladığın bilim dünyasına göre soru sormuş oluyorsun. Sürtünme yoksa gerilmeler eşittir, denge bozulmaz, nokta! Bilim bunu söyler, müfredat aksini söylerse ve biz müfredatı baz alacaksak ileri düzey fizik bilenleri elemiş oluyoruz ve eğitimin bilime uygun olmaması gibi vahim bir gerçeği kabullenmiş oluyoruz. Ne gibi bir yol izlenir bilmem ama soru hatalıdır.
@jack.bauer.24
@jack.bauer.24 2 ай бұрын
Cok dogru!❤
@ercansimga8184
@ercansimga8184 2 ай бұрын
Çok güzel anlatım Tebrik ederim Bizim çevremizdeki derece öğrencilerinin yüzde 99 u c yapmış zaten Ders kitabındada c olarak anlatılmış Lütfen sizde bakın Bazıları yazıyor bişeyler doğru değil.
@Busenur-bd8jl
@Busenur-bd8jl 2 ай бұрын
Ben C yaptim Fen 13 D yapsam yeter 11 tane dogrum var eminim hatırlamadıgim 5 tane fln soru var umarım doğrudur eger 5 dogruysa daha yuksek yaparim hayırlısı
@huseyingok3768
@huseyingok3768 2 ай бұрын
Sürtünmenin olmadığı yerde makaralar dönmez.Hadi birde bu açıdan bakin😂 Bu soruyu kimse bana aciklayamaz😂
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
Bir önceki videoda sürtünmenin etkisini tartışmıştık.
@HerksHrueyeue
@HerksHrueyeue 2 ай бұрын
Bu kadar ayrıntıya inerek soruları çözmeye sizin gibi öğrenciler devam etsin. Hayatlarında bu kadar ayrıntıya girerek sorunlarını çözmeye çalışırlarsa başarısızlığa mahkumlar
@BulentKeskinler
@BulentKeskinler 2 ай бұрын
Bu hocalar mı çocuklarımızı eğitiyor yazık üzüldüm
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
Yanlış gördüğünüz bir şey varsa, buraya yazarsınız, buraya gelenler okur.
@aysenyenice9999
@aysenyenice9999 2 ай бұрын
Cevap kesinlikle C , üniversite hocaları A şıkkı diyor.Ortaokul Fen öğretmenleri C diyor, soru hatalı filan değil iptal edilemez
@hidayetaltntas470
@hidayetaltntas470 2 ай бұрын
Hocam sorudaki sorunlardan biri de 2. öncüldeki "işlem boyunca" ifadesi. TDK ye göre bu ifade ""işlem süresince" anlamına geliyor. İkinci öncülde "işçilerin işlem boyunca(süresince) çektikleri ipin uzunlukları biribirine eşittir "demiş. Diyelim ki işçiler işlem boyunca toplam 2 m ip çekecek; 1. İşçi 48 , 2. işçi 50 cm 1. İşçi 52, 2. işçi 47 cm 1. İşçi 49, 2. İşçi 53 cm 1. işçi 51, 2. işçi 50 cm çektiğini varsayarsak görüldüğü üzere işlem boyunca eşit uzunlukta ip çekmiş olmuyorlar. O nedenle 2. öncüle "kesinlikle doğrudur" diyemeyiz. Eğer, " işçilerin işlem boyunca çektikleri TOPLAM ip uzunluğu eşittir" (2m) deseydi veya "işçilerin işlem SONUNDA çektikleri ip uzunluğu eşittir deseydi 2. öncül doğru olablirdi. Bu haliyle maalesef doğru değil. Bence soruyu fizikçilerin yanında Tükçe öğremenleri de incelemeli. Çünkü soru anlam bakımından hatalı. "işlem boyunca"ifadesine takılıp 2. öncülü doğru kabul etmeyen çok öğrenci var ve bence haklılar
@shelicia1627
@shelicia1627 2 ай бұрын
ama işlem boyunca demesinde takılacak bir nokta o kadar yok. başlangıçtan sona kadar olan kısım işlem boyuncadır.
@hidayetaltntas470
@hidayetaltntas470 2 ай бұрын
​​​​​​@@shelicia1627Evet ben de onu söylüyorum. Başlangıçtan sona kadar olan bölüm işlem boyuncadır (süresincedir). Yani 2. öncülde süreçten bahsedip soruyu çözerken sadece sonucu dikkate almış. Süreci dikkate alınca 2. öncül doğru olmuyor. Diyelim ki çekme işlemi 2 dk sürdü. 1. saniyeden 2. dakikaya kadar olan kısım süreci ifade eder. Yani sizin de dediğiniz gibi başlangıçtan sona kadar ipi hep eşit çekmiş olmalılar. Buna kesinlikle doğrudur diyemeyiz . Çünkü nasıl çektiklerini bilmiyoruz. Süreç boyunca ifadesi yerine süreç sonunda deseydi cevap doğru olurdu. Çünkü sürecin sonunda tahta dengede olduğu için süreç sonunda eşit uzunlukta ip çekmişler diyebilirdik. Süreç sonuna kadar biri fazla diğeri az çekmiş son aşamada az çeken daha fazla çekerek dengelemiş olabilir. Buna nasıl kesinlikle süreç boyunca eşit uzunlukta çekmişlerdir diyebiliriz ki
@shelicia1627
@shelicia1627 2 ай бұрын
@@hidayetaltntas470 sonuç olarak her türlü eşit çekmiş olurlar. her türlü onu eşitler ve eşitlendiği zaman biter bu “boyunca” işlemi
@shelicia1627
@shelicia1627 2 ай бұрын
@@hidayetaltntas470 bence süre boyunca demesinde herhangi bir sorun yok.
@hidayetaltntas470
@hidayetaltntas470 2 ай бұрын
​@@shelicia1627bakın kendiniz de söylerken "sonuç olarak" diyorsunuz. "süreç boyunca" demekle "süreç sonunda" demek aynı anlama gelmiyor. Süreç boyunca, sürecin başlangıçtan sonuna kadar olan tüm aşamalarını kapsar. Tüm aşamalar boyunca ipi eşit çekmişler mi? Bunu kesin olarak bilemeyiz. Birisi süreçte daha az çekip son aşamada eksik olan kısmı çekerek eşitlemiş olabilir. Yani süreç boyunca işçilerin çektiği ip eşit olmaz. Süreç sonunda (son aşama) çekilen ip eşit olur
@hulyailter1859
@hulyailter1859 2 ай бұрын
Hocam doğru neyse odur.Bir Lgs sorusunun açık ve net olması gerekir.Ortaokul müfredatına göre c liseye göre A şıkkı denilmekte.Benim kızımın tek fen yanlışı bu sorudur.
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
Merhaba, bu sorunun cevabı C şıkkı. Bu müfredata göre de değişmiyor.
@HerksHrueyeue
@HerksHrueyeue 2 ай бұрын
Sorunun cevabı her seviyeye göre C dir
@hasanbey2715
@hasanbey2715 2 ай бұрын
Sorunun cevabı nedir sizce o zaman
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
Sorunun cevabı C şıkkı.
@DrbulentbatmazAOF
@DrbulentbatmazAOF 2 ай бұрын
Kuyudaki taşı 40 akıllının çıkaramadı sadece bu soruda, çocukların ilk 200 - 10.000 öğrenci arasında sıralamasını değişecek.. 1 milyon öğrenci, için 5 puan, öyle sıralamalar kaydıracak ki.. Taşı kuyuya atana helâl olsun..
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
Merhabalar hocam, dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Bu soruda fizik veya anlatım açısından bir problem görmüyorum. Galiba taşı ancak, taşı kuyuya atan çıkarabilecek.
@DrbulentbatmazAOF
@DrbulentbatmazAOF 2 ай бұрын
@@nanofizik Sayın hocam, sizin emeklerinize sağlık, problemin her yönü ile çözümünü anlatmaya çlıştınız.. Sadece, öğrenciler A şeçeneği doğru, soru yanlış dese soruda hata yokturu anlayacağım..Ancak farklı farklı bu alanda bilgi sahibi kişler de, soru yanlış, cevap A veya hem A hem C seçeneği doğrudur dedikleri için.. Kuyudaki taştan bahsettim. Böyle bir sınavda cevap net olmalıdır, içerik (müfredat) uygunluğu , sorunun dili.. test tekniği.. vs..vs.. Ölçmede bir kural vardır, bir taşla kuş katliamı yapamazsınız. Bir sorunun bir ölçme aracının tek amacı olmalı ve net olmalı.. Size katılıyorum, taşı kuyuya atan çıkarmalı.. Bu platformda size cevap yazanlar ya Veli, yada fen bilgisi öğretmeni.. konunun asıl muhattabı öğrenci kardeşlerimiz yok gibi birşey.. O nedenle.. sabırla MEB in açıklamasını beklemek daha doğru olacaktır..
@BulentKeskinler
@BulentKeskinler 2 ай бұрын
Hocam çok üzüldüm adınıza gerçekten fizik çalışmaya ihtiyacınız var herkesi yanlış yönlendiriyorsunuz.
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
Beni fizik çalışmaya yönlendirmenizden gocunmam. Ama herkesi nasıl yanlış yönlendirdiğimi yazarsanız, buraya gelenler sizin soruya bakış açınızı öğrenmiş olur.
@HerksHrueyeue
@HerksHrueyeue 2 ай бұрын
Peki kanalın sahibinin fiziğini sorguladığınıza göre sizin mükemmel bir fiziğiniz var anlaşılan siz yönlendirin bizi
@BulentKeskinler
@BulentKeskinler 2 ай бұрын
Soru bilimsel hatalarla dolu bu soruyu uluslarası bir sınava gönderin aynen geri çevirirler.kısaca soru yanlış kurgulanmış tartışmaya bile gerek yok
@HerksHrueyeue
@HerksHrueyeue 2 ай бұрын
@@BulentKeskinler valla kusura bakmayın sürtünmeye bu kadar takılınılacak bir nokta görmüyorum. Soru net bir şekilde ilk başta ve sonda aynı hizadalardaysalar ip çekme miktarları ikisininde aynı mıdır demiş. Basit düşününce kafada canlandırınca doğru bir yargı. Çocuklar bu kadar ayrıntıya inerlerse yanlış yapmaları çok doğal. Soru belki biraz kendini yanlış anlatmış olabilir belki sürtünmeden dolayı ama bir ortaokul öğrencisi buna bu kadar takılmaz diye düşünüyorum. En azından basit düşünen biri için.
@mustafaozer8594
@mustafaozer8594 2 ай бұрын
Hocam emeğinize sağlık, sizi gerçekten çok yorduk. O cümlede ki anlam çelişkisiyle birlikte, Asıl sorun müfredatta konun anlatılış şekli, ders notunun resmini gönderemiyorum o yüzden direk yazıyorum. Hepsini de yazamıyorum alıntı yapıyorum " ...Not: MAKARALARDA AYNI İPTEKİ GERİLMELER EŞİTTİR Kuvvet=Toplam yük/Yükü çeken ip sayısı F=P/Yükü çeken ip sayısı..." Hocam ders notları böyle sürtünme anlatılmıyor. Tek bir kuvvetin iplere eşit dağıtıldığı anlatılıp, bu kabulle sorular çözülmüş. Mufredatta boyle anlatıldığını farklı okullardaki fen hocalarından da teyit ettim. Bu anlatıma gore iplerde ki gerilmeler esit oldugu icin denge hicbir zaman bozulmuyor ve cekilen ip miktarının onemi kalmıyor Hocam bizi üzen şey, konun müfredatta anlatıldığı şekliyle tartışılması gerekirken, deney düzenekleri kurularak tartışılması oldu. MEB hocaları da keşke sizin gibi duyarlı olsa ve soruyu öğrencilere bir sene boyunca anlatış şekline göre cevap verse, konu gerçekten aydınlanır. Müfredata göre soruyu doğru çözen öğrencilerimiz bu soruden 5 puan alacakken -2 puan alıp 7 puan geriye düştüler. Keşke MEB hocaları bu soruyu müfredata göre çözüp anlatsaydı olmadı. İtirazlarımıza açıklamalı cevapta gelmedi. Tekrardan ilginize çok teşekkür ederiz hocam
@omercankaloglu1532
@omercankaloglu1532 2 ай бұрын
Senin bildiğin fiziği seveyim.
@mustafaozer8594
@mustafaozer8594 2 ай бұрын
Bu benim bildiğim fizik değil öğrencilere MEB mufredatina göre anlatılan fizik. Ders notlarından alıntı yaptım.
@mehmetresatayalp54
@mehmetresatayalp54 2 ай бұрын
"sadece başlangıçta ve son durumda yatay dengede olduğu bilindiğine göre" ifadesi muallak. Buradan direk dengenin harekete başlar başlamaz bozulduğu sonucu çıkmaz. Sadece başlangıçta ve sonra dengede olduğunu biliyoruz, diğer zamanlardaki durumu bilmiyoruz sonucu da çıkar. yani son duruma direk dengede olarak da gidebilir denge arada bozularak da gidilebilir.
@cakir18
@cakir18 2 ай бұрын
Kesinlikle
@user-vf1qv1bz1x
@user-vf1qv1bz1x 2 ай бұрын
Hocam sizi bu soruyla çok yordular 😂😂😂😂
@jack.bauer.24
@jack.bauer.24 2 ай бұрын
Soru ASLA hatali degil. Cevap C secenegi.. Ote yandan cocuklarin buyuk cogunlugu C yapti, ama A yapanlarin sesi cok cikiyor. Mahkemeden ne cevap gelir?
@Uzgunsebek
@Uzgunsebek 2 ай бұрын
itirazlara sonuçlar geldi cevap c olarak sayılacak
@jack.bauer.24
@jack.bauer.24 2 ай бұрын
@@Uzgunsebek MEBin verdigi cevap cok onemli degil, MAHKEMEDEN ne zaman cevap gelir?
@ahmetakici3881
@ahmetakici3881 2 ай бұрын
@@jack.bauer.24 Mahkeme ne makara bilir, ne fizik bilir, ne müfredat bilir. Meb ne cevap verirse o çıkar.
@HerksHrueyeue
@HerksHrueyeue 2 ай бұрын
​@@jack.bauer.24ne mahkemesi ahahaha MEB daha iyi bildiği için ona göre yaparlar zaten
@ritagulsen1359
@ritagulsen1359 2 ай бұрын
hem C kabul edilsin lütfen. Çünkü orada "kesinlikle" kelimesi kullanılmış. Çocuk A şikkı bulmuş
@ritagulsen1359
@ritagulsen1359 2 ай бұрын
Hem Ahem C kabul edilsin lütfen. Çünkü orada "kesinlikle" kelimesi kullanılmış. Çocuk A şikkı bulmuş
@soneraktas9611
@soneraktas9611 2 ай бұрын
Bu soru biz öğretmenlerde bile çelişki oluştururken sorunun kabul edilmesi çok saçma sorunun iptali bu soru için en hayırlısı olacaktır
@BarsYayc
@BarsYayc 2 ай бұрын
Hiç fizik bilmeyen birine anlatır gibi anlatacağım.Fizik der ki bir ipin iki ucuna hangi kuvvetleri uygularsanız uygulayın sürtünme ihmal edilirse ,ipin her noktasında aynı gerilme kuvveti oluşur.Buna F diyelim. Hareketli makaraların her biri de tahtaya aynı kuvveti uygularlar, bu da 2F kadar olur. Şimdi elinize bir çubuk alın ve şekildeki gibi 3 noktadan aynı 2F kuvveti uygulayın bakalım sadece bir ucu mu yükseliyor tahtanın. Sonuç; sürtünme ihmal edildiği durumda tahtanın dengesi hiç bozulmaz. Bu nedenle cevap A olmasına rağmen ,sorudaki denge bozulmuş bilgisi yanlış verildiğinden hakkaniyetli olanı sorunun iptalidir.
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
merhaba, diğer videomun altında cevabı A yapanlarla benzer konuları tartıştık. Oraya bakabilirsiniz.
@BarsYayc
@BarsYayc 2 ай бұрын
Bu anlatımın Fizikle ilgisi yok.Aynı ip üzerindeki noktalar nasıl 2x, 4x ,6x gibi farklı yollar alabilir.Sadece buna cevap verin.
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
diğer videomda anlatıyorum. kanaldan bakabilirsiniz.
@BarsYayc
@BarsYayc 2 ай бұрын
​@@nanofizikSoruma cevap verir misiniz önce, insanlar günlerdir sizin bu videonuzu referans gösteriyor ve bu çözümde bariz hatalar var.Bir çubuğa 3 noktadan aynı kuvvet etki ederken nasıl dengesi bozulabilir.Bence bu videoyu kaldırın ve A yapan cocukların hakkını teslim edin.
@shelicia1627
@shelicia1627 2 ай бұрын
@@BarsYayc sorunuza cevap olarak diğer videoda anlattığını ordan bakmanız gerektiğini söylemiş. neyi anlamadınız?
@BulentKeskinler
@BulentKeskinler 2 ай бұрын
Çok özür dilerim ama öğrenciler adına üzüldüm. Önce sanırım hocaların sınava girmesi lazım
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
anlayabildiğim kadarıyla bu soruda öğrencilerin takıldığı asıl nokta sürtünme değil. Görebildiğim kadarıyla sorun, soruda geçen "sadece" kelimesini yanlış değerlendirmekte yatıyor. Eğer öğrenci okuduğu ifadeden dengenin bozulduğunu anlamamışsa o soruyu doğru çözmesi zaten imkansız. Ben sınavda öğrencilerin aklına sürtünmeyle alakalı bir problem geldiğini zannetmiyorum. Bu sorunun 1:20'den başlayarak anlattığım çözümünün sürtünmeyle bir alakası yok. Sürtünmeyle alakalı söylediklerim "bu yük dönmez" diyen kişilere hitap ediyor, LGS öğrencilerine değil.
@mustafaozer8594
@mustafaozer8594 2 ай бұрын
Yok hocam, asıl sorun müfredatta konun anlatılış şekli, ders notunun resmini gönderemiyorum o yüzden direk yazıyorum. Not: Makaralarda aynı iplerdeki gerilmeler eşittir. Kuvvet=Toplam yük/Yükü çeken ip sayısı F=P/Yükü çeken ip sayısı Hocam ders notları böyle sürtünme anlatılmıyor. Sürtünme önemsizdir lafından sürtünme hiç görmeyen öğrenci ne anlayabilir. Hocam bizi üzen şey, konun müfredata göre tartışılması gerekirken, deney düzenekleri kurularak tartışılması oldu. Sizde demistiniz müfredat öyleyse haklısınız diye. Müfredata göre soruyu doğru çözen öğrencilerimiz bu soruden 5 puan alacakken -2 puan alıp 7 puan geriye düştüler. Keşke MEB hocaları bu soruyu müfredata göre çözüp anlatsaydı olmadı. İtirazlarımıza açıklamalı cevapta gelmedi.
@nanofizik
@nanofizik 2 ай бұрын
@@mustafaozer8594 Merhaba Mustafa Bey, bu konuyla alakalı düşüncelerimi yeni bir videoda paylaştım.