In de Sint-Walburgakerk in Brugge hangt in de spits een b1 van Antoine Goubillot uit 1657. Ik vermoed dat het dezelfde gieter is als bij de klok in Roosendaal. De klokken lijken wat onregelmatig te luiden.
@engelbertschoormansАй бұрын
Dat denk ik ook. Zijn naam komt ook voor op een klok in Jabbeke (1651) en de grote klok van St. Pieter te Ieper (1639) met Francois Delespine, Van Marchal zijn er overigens wel oude rekeningen bekend en daar blijkt uit dat hij in Mechelen woonde.
@jessomann9852Ай бұрын
Leuke opname geworden, ook dat luiden met wisselende combinaties. Ook mooi dat het klokje van de dakruiter nu is vastgelegd. Wordt die nog wel eens gebruikt?
@engelbertschoormansАй бұрын
Dank! Sinds de sluiting 2003 zal de klok niet meer in gebruik zijn geweest. De motor is weggehaald en de kabel die de schakelaar verbindt met de motor, is doorgeknipt.
@larsruben1Ай бұрын
Mijn oom en tante wonen in Roosendaal.
@engelbertschoormansАй бұрын
OK.
@NielsvanderGiessenАй бұрын
Klokken!
@engelbertschoormansАй бұрын
Ja!
@kerkklokkenNL24Ай бұрын
Wat lojkkk!!
@rienkbrouwerАй бұрын
Mooie opname! Klepel van klok 4 lijkt wat los te hangen waardoor hij slingert. Klok 3 klinkt bijzonder, maar prachtig, 2 gewoon prima P&F en klok 1 ook gewoon prachtig!
@belgischgeluiАй бұрын
Dat zijn pareltjes van klokken! In je beschrijving staat er wel een foutje. Voor een klokje van 260 mm is een Ges3 meer realistischer ipv Ges2. ;) Is het gewicht een beetje te hoog? Ik heb zelf een Ges3 met een diameter van 263 mm en die weegt 10 kg. Misschien is het gewicht van 12,5 kg realistischer?
@engelbertschoormansАй бұрын
Ja, dat zijn ze zeker... Oeps, dat is zeker een tikfout. Het gewicht van de bes is uit het archief van P&F zelf, daar twijfel ik niet aan. Wat betreft het kleine klokje zou dat zomaar kunnen. Ik heb het geschat, maar zeker gezien de dunne wanddikte (1:14,1) zou je gelijk kunnen hebben.,
@gideonboddenАй бұрын
interessant, deze bewijsstukken van een Nederlandse klokkengieterseeuw die bijna is uitgegumd.
@engelbertschoormansАй бұрын
@@gideonbodden en daarom heb ik grootse plannen….
@rienkbrouwerАй бұрын
Mooie ontdekkingjes!
@NielsvanderGiessenАй бұрын
Die klokken hebben in het verleden wel eens slechter geluid...!
@engelbertschoormansАй бұрын
dat klopt, tijdens mijn eerste opnames stond de motor van de grote klok minder optimaal ingesteld, dat luidwiel heeft een klein contragewicht gekregen, en de kettingen zijn 2 maanden geleden vervangen.
@rienkbrouwerАй бұрын
Mooi gelui! Love it❤
@kerkklokkenNL24Ай бұрын
Heerlijk😍
@karlnapf43922 ай бұрын
Was für ein dröhnender, mächtiger Gesang aus 24 Tonnen Bronze 😮😮😮
@lesclochesdelaSarthe2 ай бұрын
❤🔔🔔🔔🎶
@edejong81812 ай бұрын
Waarom zijn klokken uit Linker toren verwijderd ? En in welke jaar zijn deze klokken uit de linker toren verwijderd ?
@guillaumewijnschenk16842 ай бұрын
Kan je de oude kerk huizen ook eens doen
@GertJanWesterhof2 ай бұрын
Mooi! Waar is dit?
@engelbertschoormans2 ай бұрын
Turnhout, St. Pieter
@M.vanrooy293 ай бұрын
Wat een mooie klok is dat
@erikmeidoorn17453 ай бұрын
Rechte as dan klinkt de gis2 Helemaal Super met de 3 Kleine
@glockenzeit3 ай бұрын
😮
@shandfan3 ай бұрын
Wat een rot navigatie.Probeer al voor de 3de keer het bericht teversturen,en dan vooral niet schuiven,want dan verdwijt het weer. Broer van Leander??? Heb met hem mijn eerste contacten gehad over klokken.En ja..de tweede was ons aller NIels,die niet stilgezeten heeft. De klok hier zou gezien zijn luidsnelheid een middelzware klok zijn,hoewel de toon een ietsjepietsje anders zou doen vermoeden.Doet me hier denken aan die contraklepels,die wel slaan,maar nergens op(..) Men zie hier bv die klepel in de Sacre Coeur (Savoyarde) te Parijs.En dan ook nog te bedenken,dat moderne (carillon)klokken voorzien zijn van majeur partialen en datzelfde geldt voor moderne gegotenklokken(bv door PF) Waalsdorpervlakte(gis 0) en die te vergelijke met die van de Leeuwarder Oldehove met gelijke slagtoon en bovennominaal....dat dit toch anders klonk omdat deze Von Neurenbergklok een HISTORISCHE klok is.Kun je je hierin vinden?
@Klokkenexpert3 ай бұрын
Zeer bijzonder en uiterst belangrijk klokje van P&F. Prachtig die versieringen met dat salieblad! Over de klank zwijg ik liever.
@engelbertschoormans3 ай бұрын
Vind ik ook. De klank was natuurlijk in het verleden beter....
@rienkbrouwer3 ай бұрын
Leuke vondst! Ze is mooi versierd naar mijn mening
@engelbertschoormans3 ай бұрын
Dat vind ik ook!
@GSTAR28103 ай бұрын
Zeer interessant Leander
@engelbertschoormans3 ай бұрын
Dank Gerko!
@NielsvanderGiessen3 ай бұрын
Ai...
@engelbertschoormans3 ай бұрын
Ja...
@belgischgelui3 ай бұрын
Mooie vondst Leander! Het is interessant om de giethuid te zien. Daar kunnen we goed zien dat Petit & Fritsen toen de kunst met het vormen met leem machtig is. Ook een merkwaardig profiel eigenlijk. Ik had zo'n gelijkaardige P&F-klokken gezien in het Klok en Peel-museum te Asten.
@engelbertschoormans3 ай бұрын
Dat is het zeker. Het gietwerk van deze klokken is meestal zeer verzorgd. Het profiel is een van de laatste octaafprofielen uit de 19e eeuw, ze zijn in feite nog een product van Henricus Petit, datzelfde geldt ook voor de matrijzen.
@josephj82303 ай бұрын
Mooi
@MikeRo193 ай бұрын
Volgelui maar ik hoor maar 3 klokken van de 4?🤔
@engelbertschoormans3 ай бұрын
@@MikeRo19 klopt, het kleine klokje is een Angelusklok en hoort niet bij het gelui.
@jessomann98523 ай бұрын
Mooi dat dit eindelijk goed is gedocumenteerd. Grappig hoe dat rimte van de slagklokken elkaar onderling afwisselt. Allemaal interessante klokken van begin vorige eeuw...
@engelbertschoormans3 ай бұрын
Ja, dat hebben ze leuk ingeprorammeerd! En deze klokken zijn idd. van zeer hoge monumentale waarde...
@GSTAR28104 ай бұрын
Heel interessant! Kan er niks anders van maken. Heb je weer mooi gedaan.
@engelbertschoormans4 ай бұрын
Dankjewel!
@Klokkenexpert4 ай бұрын
Een unicum voor de Belgische en Nederlandse klokkenbegrippen!!
@engelbertschoormans4 ай бұрын
Absoluut!
@rienkbrouwer4 ай бұрын
Prachtige video! Opstelling vind ik er lekker fris uitzien 👍
@engelbertschoormans4 ай бұрын
Dankjewel!
@NielsvanderGiessen4 ай бұрын
Wat een unieke en geniale situatie!
@engelbertschoormans4 ай бұрын
Op zijn minst...
@sjoerdvangeuns57734 ай бұрын
Een fraaie momentopname in welke fase zich de klokgietkust zich bevond ca. 200 jaar na de dood van Pieter Hemony...
@engelbertschoormans4 ай бұрын
Zeker! Hoewel gezegd mag worden dat het gietwerk van de Fritsen-klok helemaal niet tegenvalt. Dat van Michiels echter is suboptimaal.
@maxdeklokkenliefhebber024 ай бұрын
Een hele interessante ontdekking Leander! De collectie aan klokken kan ik zeker waarderen! Het zijn tevens ook bijzondere klokken! Mooie opname!
@engelbertschoormans4 ай бұрын
Dankjewel!
@engelbertschoormans4 ай бұрын
Voor de liefhebbers, de versiering en opschriften: Klok I: Zesarmige kroon met aan avers en revers engelenkoppen Op de kop 2 sierrandparen. Boven de letterranden: Acanthusbladfries,, gespild door een tak. Drie letterranden, op de tweede letterrand, in gotische kalligrafieletters: (salieblad) Petit & Fritsen me fuderunt. 1871 + Revers: Crucifix met aan elke zijde en het midden een vierpas. Onder de letteranden: spitsbogenfries, afgesloten met franse lelies Op de faussure 7 sierranden, op de lip 2x2. Klok II: Bovenfries vierpasvensters + MARCELLUS MICHIELS ME FECIT TORNACI 1908. Onderfries spitsbogenfries, afgesloten met franse lelies, daartussen in driepasvensters. Op faussure 2 sierrandparen, op de lip 1 sierrandpaar. Klok III: Bovenfries onherkenbaar, te sterk gecorrodeerd fries. + M. MICHIELS ME FECIT TORNACI 1908. Onderfries: rocailles met parelfries. Klok IV: Bovenfries onherkenbaar, te sterk gecorrodeerd fries (driepas?). + M. MICHIELS ME FECIT TORNACI 1908. Onderfries: rocailles binnen naar onder wijzende spitsbogen met parelfries.
@larsruben14 ай бұрын
Bedankt. Dit gelui maakt me zo blij.
@campanerosdelaltoojaezcara67614 ай бұрын
great !
@jessomann98524 ай бұрын
Mooi gelui, wat altijd zo enig lekker kort luidt😛. Hoog tijd voor een binnenopname🔔
@andriysavchuk98534 ай бұрын
❤❤❤❤❤❤❤❤❤
@pascalcouckuyt74955 ай бұрын
Persoonlijk vind ik het verkeerd klepels te gebruiken met een dubbele as om het in- en uitluiden weg te laten. Het geleidelijk in- en uitluiden is juist één van de mooiste fases van het totale gelui. 🔹❓🔹 Technisch wel mooi opgenomen, bedankt voor jullie werk.🔔🌞
@ARNEstgt5 ай бұрын
Oh je… würde viel besser klingen wenn man sie an geraden Jochen aufhängen würde ! Platz ist genug und der Turm erscheint sehr stabil….