Hocam bazı durumlarda gage pressure ı absolute pressure gibi alıyoruz
@TahsinEngin-AkademiАй бұрын
Akışkan sıkıştırılabilir ise mutlak basınç ile çalışmak uygun olur.
@aslıhanKeskin-e6sАй бұрын
Hocam öncelikle çok teşekkürler, videolarınız harika. Bir sorum olacak 37:50’de söylediğiniz Ixxc/ycA=0 nasıl olabiliyor anlayamadım?
@TahsinEngin-AkademiАй бұрын
Formül eğik konumlu düzlemler için geçerli. Yüzey yatay olduğunda üzerindeki basınç dağılımı üniform olur ve basınç kuvveti bu durumda doğrudan yüzeyin ağırlık merkezindeki etkir. Bu da yp=yc demektir.
@enestlv01Ай бұрын
cfd bring me to here.. çekya brno teknik üniversitesinden selamlar hocam!
@TahsinEngin-AkademiАй бұрын
CFD öncesi doğru istasyondasın demektir😊
@omerfarukatcioglu7554Ай бұрын
hocam 14.25 te r karenin nerden geldiğini tam anlamadım yani biraz eksik kaldı rye bağlı bir şey yazılacak oraya onu anladım ama o r üslü mü olacak üslü olacaksa nereden geliyo onu çözemedim bazı matematiksel kısımlar eksik kaldı orada
@TahsinEngin-AkademiАй бұрын
Bu eşitliği doğrudan yazdım. Denklemin sol tarafı tamamen Laplace operatörünün silindirik koordinatlarındaki karşılığından geliyor. Kartezyen koordinatların silindirik ve küresel koordinatlara dönüşümü epeyce bir matematiksel manipülasyon gerektirir. Burada kullanılan Laplace operatör (denklemi) ile ilgili en.wikipedia.org/wiki/Laplace_operator adresine göz atabilirsiniz.
@ibrahimtunahandag6081Ай бұрын
Hocam merhaba, 32. dk da F(r)*L(r)/(16kök2) deyip B noktası ile 45 derecelik açıda etkiyen kuvveti bulup onun bileşenlerini ayırarak Fb,x ve Fb,y yi bulmamız gerekmez miydi? böyle yapınca cevabı .5 katı buluyorum çünkü.
@TahsinEngin-AkademiАй бұрын
Momente ihtiyaç yok sanırım, yine de tam ne denek istediğinizi anlamadım. Eğer çözümü eposta ile gönderirsen bir bakayım
@sytushirayАй бұрын
Sonda işlem hatası mı var acaba hocam? td'yi 8,38 sn buluyorum.
@TahsinEngin-AkademiАй бұрын
Evet, T1=0.205 Nm çıkması gerekiyordu😊
@sgsg6752 ай бұрын
Hocam şunu anlayamıyorum.Kesiti sabit , sürtünmesiz ,daimi bir akışta bir boru içerisinde diyelim ki boru ekseniyle çakışan 1metreküp hacimli bir silindir parçasını inceliyoruz. Bu silindirik formdaki akışkana ilk kuvveti verdik ve hareketi başlattık.Bu hareketin başlaması için bir basınç farkı gerekiyordu ve bunu biz yaptık.Ama bernoulli uygularken silindirin başı ve sonunu 2 ayrı nokta alırsak herhangi bir basınç farkı varmış gibi değerlendirmiyoruz.Sebebi nedir ?
@TahsinEngin-Akademi2 ай бұрын
Bernoulli denklemi akışkanın mekanik enerjisinin sabit olduğunu ifade eder. Kesiti sabit yatay bir borudaki vizkoz olmayan akışta basıncı değiştirecek kot farkı veya kesit değişimi olmadığı sürece basınç “teorik olarak” sabit kalır. Gerçek bir akışta, oluşturulan basınç farkı viskoz kayıpları karşılamada kullanılır.
@YunusEmreDURSUN-i8j2 ай бұрын
Kritik yalıtım yarıçapı gece gece kafama takıldı. Videoyu izleyince çok iyi anladım. Teşekkürler hocam.
@egeyuksekkaya24692 ай бұрын
hocam Wsilindir'i hesaplarken Fr(su) değeri için 52.3 kN kullandık ama 52.3 kN olan Fr(silindir) idi. Fr(su) değerini bulurken W(akışkan)'ı çıkarmadığımız durumdaki((yani Fx^2+Fy^2)^1/2) bileşkesini almamız gerekmez miydi ?
@TahsinEngin-Akademi2 ай бұрын
Hayır.
@ibrahimtunahandag60812 ай бұрын
T1 0.2056 N.m gelmiyor mu?
@TahsinEngin-Akademi2 ай бұрын
T1 ifadesinde sağ tarafta L çarpanını yazmayı unutmuşum maalesef. Evet dediğiniz gibi geliyor sonuç, teşekkür ederim.
@sgsg6752 ай бұрын
Nokta atışı örnekleriniz işimizi baya kolaylaştırıyor.Konuya gerçekten çok hakimsiniz.Emek verip bu videoları çektiğiniz için minnettarım.
@TahsinEngin-Akademi2 ай бұрын
Çok teşekkür ederim
@YusufTalhaEraslan-s8c2 ай бұрын
Hocam 34.55'de Δro/ro = β*ΔT bölümünde paydadaki ro'yu da denklemin sağ trafına çarpan olarak atmamız gerekmez mi?
@TahsinEngin-Akademi2 ай бұрын
Evet gerekir, ama zaten eksi 10 değeri çarpılarak bulunmuş durumda.
@ata21582 ай бұрын
tebeşir hariç herşey güzel
@TahsinEngin-Akademi2 ай бұрын
Gülü seven dikenine katlanır😊
@ENES-gc9rv2 ай бұрын
hocam 21:55 te k sbt olmayan durumda ısıl difüzyon katsayısı ile nasıl belirtk ki orayı anlayamadım p(ro)c olmaz mı denkelmin sol tarafı
@TahsinEngin-Akademi2 ай бұрын
Çok haklısınız, denklemin sağ tarafı hatalı olmuş, ro*c olarak kalmalıydı o kısım. Dikkatiniz ve uyarınız için teşekkür ederim
@bahattineren17732 ай бұрын
sağolun hocam
@mezunmezun2 ай бұрын
Hocam merhabalar, Öncelikle bu ders serisi için kendi adıma için çok teşekkür ediyorum. Gerçekten büyük bir emek! Keşke bütün öğretim üyeleri ,hocalar sizin gibi ders anlatabilse. Öncelikle konuları anlatırken gerçekten temelini ve arkada yatan sebepleri açıklıyor olmanız, ayrıca gündelik hayattan örneklerle zenginleştirmeniz muhteşem, çünkü gerçek bir mühendis sadece kendisine verilen formülasyonları ezbelemez, aksine altında yatan sebepleri ve temellendiği matematik ve fizik altyapısını anlamaya uğraşır diye düşünüyorum. Siz bunu derslerinizde zaten veriyorsunuz. Ayrıca anlattığınız konulara tam hakimsiniz ve inanarak anlatıyorsunuz. Bu da anlattığınız kitlede heyecan oluşturuyor ve mesleği sevdiriyor. Üniversitede bu dersi aldım ve ne kadar çok şeyi bilmediğimi farkettim. Şu an akışkanlarla alakalı bir işte çalışmıyorum, sadece mesleki bilgilerimi tazelemek adına konuyu kendime tekrar hatırlatma maksadıyla izliyorum. Şu ana kadar çok faydalı oluyor. Ayrıca kendi görüşüm, mühendis olarak hangi kapsamda, hangi alanda çalışırsak çalışalım, temel mühendislik konularını çok iyi bilmeliyiz. Bu konuların teoriğini iyi bilmek hem gündelik hayatta hem de alanı farketmeksizin iş alanında gerçek mühendis etiketiyle gezmemizi sağlar. Sizin dersleriniz o etiketi almak için iyi bir referans. Tekrardan teşekkürler, kanalınızın daha iyi yerlere gelmesi dileğiyle. İyi çalışmalar.
@TahsinEngin-Akademi2 ай бұрын
Samimi düşünceleriniz için çok teşekkür ederim
@ozdmeryy2 ай бұрын
Hocam zorla çalışmaya çalışırken son kısımda verdiğiniz bilgilerle derin bir ürperme yaşadım. Sadece maddi gözle değil böyle hak nazarıyla bakabilen manaya inebilen hocalar çoğalsa keşke. Allah razı olsun teşekkürler
@yigit37862 ай бұрын
Hocam felsefe bilmeden çok boş yapmayın. Akışkanlar dinamiği için burdayız.
@TahsinEngin-Akademi2 ай бұрын
İyi ya ben de akışkanlar mekaniğinin felsefesinden bahsediyorum. Ayrıca bu kanalı baskı altında zorla mı izletiyorlar sana?
@bahattineren17732 ай бұрын
hocam bu kadar detaylı ve kaliteli olan hiçbir video yok,sağolun.
@bahattineren17732 ай бұрын
Hocam çok teşekkür ederim,sağolun.
@bahattineren17732 ай бұрын
teşekkür ederiz hocam.
@bahattineren17732 ай бұрын
sağolun hocam
@ENES-gc9rv2 ай бұрын
Hocam size ne kadar teşekkür etsem azdır sınıfımda akışkanlar dinamiğini alanlar arasında sizden çalışan tek bendim .Diğer arkadaşlara sizi önerdiğimde bana söyledikleri örnek vs çözmüyor diye çalışmıyorum derlerdi ,bense sizin neyin neden olduğunu anlatarak gittiğiniz için sizle devam ettim.Günün sonunda finalde 2.yle aramda dağlar fark oluştu ve dersi AA ile veren tek kişi oldum size ne kadar teşekkür etsem az.Bu arada dersi anlamak için çalıştım diğer arkadaşlar gibi not için çalışmadım :)
@TahsinEngin-Akademi2 ай бұрын
Bu güzel geri bildirim için çok teşekkür ederim.
@bahattineren17732 ай бұрын
Hocam Allah sizden razı olsun, çok sağolun.
@bahattineren17732 ай бұрын
Hocam sağ olun ,çok sağ olun.
@bahattineren17732 ай бұрын
reisimiz
@bahattineren17732 ай бұрын
ah hocam siz olmasanız bitmiştik
@bahattineren17732 ай бұрын
Hocam çok sağolun hayatım boyunca bu yaptığınız iyiliği unutmayacağım.
@bahattineren17732 ай бұрын
Hocam sağolun, Allah sizden razı olsun, çok teşekkür ederim.
@analizor2 ай бұрын
Teşşekürler hocam
@abdulganifrt3 ай бұрын
Tahsin hocam merhaba; Bir sorum olacaktı. Suyun özgül ağırlığı 1000 kg/m3 Prizini almamış betonun özgül ağırlığı 2400 kg/ m³ Hocam, Beton dökülürken kalıba gelen basıncı ve basınç kuvvetini hesaplamak için 2400 mü yoksa 1000 mi kullanılması doğrudur. Bu bu şekildeki tüm homojen ve heterojen karışımlar ( çamur bulamacı, çimento şerbeti) için hangi değeri esas almalıyız. Teşekkür ederim
@TahsinEngin-Akademi3 ай бұрын
Beton elbette
@sevgi8283 ай бұрын
Çok güzel anlatıyorsunuz hocam emeğinize sağlık
@TahsinEngin-Akademi3 ай бұрын
Teşekkür ederim
@Made_by_profs3 ай бұрын
Makine mühendisliği okumaya başladığımdan beri herkes söylüyor işte bir zaman sonra sevdiğiniz alanı bulacaksınız vb . Bulamamıştım ve artık bu yüzden üzülüyordum bile fakat sanırsam sevdiğim alan bu olabilir 😀.
@TahsinEngin-Akademi3 ай бұрын
Buna çok sevindim 😊
@g.15084 ай бұрын
Hocam videonun sonundaki eğimli borularda gama değerini nasıl elde edebiliriz? Sabit bir sayımıdır ?
@TahsinEngin-Akademi4 ай бұрын
Gama ro (yoğunluk) ile g’nin çarpımından ibaret, yani akışkanın özgül ağırlığı.
@yusufhey79814 ай бұрын
Özel ders veriyor musunuz. Sadece 3-4 kez olsa çok yeterli olur benim için
@TahsinEngin-Akademi4 ай бұрын
Ben özel ders vermiyorum, KZbin derslerim zaten özel ders niteliğinde😊
@elifyigit984 ай бұрын
Öncelikle videolar için çok teşekkürler hocam. 2mü nün nereye gittiğine bende takıldım ama sonra yardımcı olacak bir açıklama buldum :) lazım olursa diye arkadaşlara link bırakayım " Incompressible Newtonian fluid" kısmında sadeleştirmenin nasıl olduğu gösteriliyor. en.wikipedia.org/wiki/Derivation_of_the_Navier%E2%80%93Stokes_equations
@TahsinEngin-Akademi4 ай бұрын
Çok teşekkür ederim katkınız için
@ertunctorun16114 ай бұрын
Hocam bu derslerin videolarını çekip ücretsiz yayınlıyor olmanız ve kendi anlatım üslubunuz ve sistematiğiniz paha biçilemez nitelikte. Çok teşekkürler. Ben bir mezun makine mühendisi olarak karşılaştığım mühendislikte karşılaştığım problemlerin çözümü için eğitimlerinizden yararlanıyorum. Varolun
@TahsinEngin-Akademi4 ай бұрын
Çok teşekkür ederim bu güzel sözleriniz için, yararlı olduysa ne mutlu
@kadirfarukeren6604 ай бұрын
Hocam ağzınıza sağlık çok güzel anlatıyorsunuz. Allah razı olsun.
@ahmetseyfi45375 ай бұрын
Teşekkürler emeğinize sağlık 🎉
@AhmetcanKaya-xj9xf5 ай бұрын
hocam 9.01 de -ro.g.h olması lazım değil mi ro.g.h değil de yukarı doğru çıkıldığı için
@TahsinEngin-Akademi5 ай бұрын
İfade “PH = “ olarak yazıldığı için sorun yok, eşitliğin sol tarafına aldığınızda dediğiniz gibi işaret negatif olur.
@engineer44-s6n5 ай бұрын
mat2 yı verırsem söz çalısşmaya baslıcam buradan
@altayaga42755 ай бұрын
Hucam bu Rx saglanmasi icin boru kelepcesi nasil hesaplanir?! İnternette buna rastladım “The clamp force for a pipe can be calculated using the formula P = (2 * A * S) / (D - t), where P is the clamp force, A is the cross-sectional area of the pipe, S is the yield strength of the pipe material, D is the outer diameter of the pipe, and t is the thickness of the pipe wall. onaylıyor musunuz ?🙏🙏🙏
@TahsinEngin-Akademi5 ай бұрын
Akışkan dinamiği açısından uygulanması gereken dış kuvvetin ne olduğu önemlidir. Bu bağlantının kelepçe veya başka bir bağlantı elemanı (örneğin civatalı) ile yapılmış olmasının bizim açımızdan önemi yok. Buradaki analiz kullanılacak bağlantının karşılaması gereken en düşük kuvveti verir. Kelepçe seçimi makina elemanları ve mukavemet perspektifinden yapılmalıdır.
@zaragranita6 ай бұрын
cok guzel anlatim. mezuniyetten yillar sonra bilgileri tekrar hatirlamak ve pekistirirken icin cok faydali oldu.
@TahsinEngin-Akademi6 ай бұрын
Çok teşekkür ederim
@muratoguz29116 ай бұрын
very good
@muratoguz29116 ай бұрын
very good
@muratoguz29116 ай бұрын
very good
@muratoguz29116 ай бұрын
very good
@berkaybasoglu33896 ай бұрын
Tahsin Hocam, pompa ile sürülen akışlarda Su darbesi olayı çok önemli oluyor ve özel ilgi verilmesi gerekiyor. Bu olayın incelenmesinde pompa ve motorun atalet momentlerinin bir etkisi olur mu?
@TahsinEngin-Akademi6 ай бұрын
Bu risk varsa pompanın çıkışına zaten bir çekvalf konulur. Böyle bir durumda pompa veya motorun dönme ataleti önemsiz olacaktır. Basma hattının aniden tıkanması veya vana ile tıkanması durumunda da atâlet yine önemsiz olacaktık ve çekvalf yoksa pompa artık pompa olmaktan çıkacaktır.