Пікірлер
@alikolyigit1655
@alikolyigit1655 5 күн бұрын
emo tn-s sistemini önerirken, tedaş tt sistemine zorluyor. herşeyden önce bu ayrışmayı düzeltmemiz gerek.
@muha_ali544
@muha_ali544 4 ай бұрын
Elinizdeki dosyayi atabilme şansınız varmı
@user-gw1tv9ki2z
@user-gw1tv9ki2z 6 ай бұрын
hocam anlatımınız çok iyi videoların devamı gelir mi
@ercanyilmaz8234
@ercanyilmaz8234 8 ай бұрын
Supersiniz hocam
@tunahantekin3076
@tunahantekin3076 10 ай бұрын
Kitap kimin kitabı ?
@bestforever8081
@bestforever8081 Жыл бұрын
Allah razı olsun
@smert62
@smert62 Жыл бұрын
Hocam eline sağlık video için. Elektirikçi ev için 300 mA daha iyi olur dedi ? Bir sıkıntı olur mu? 300 mA taktırsam
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 Жыл бұрын
300mA yangın için kullanılır, ana panoda mevcuttur, siz ev için 30mA kullanın
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 Жыл бұрын
@@smert62 300mA ev için çok fazla, insanı korumaz, herhangi bir çarpma esnasında insan üzerinden daha fazla akım gitmesine izin vermiş olursunuz, standart insan için tehlikeli sınırı 30mA olarak görmüş ve bu şekilde yazmış, siz hayır ben insanı korumak istemiyorum diyorsunuz😉
@hecmakinakimya
@hecmakinakimya Жыл бұрын
Cok güzel bir çalışma
@yorumcu7766
@yorumcu7766 Жыл бұрын
Elektrik iç tesisat yönetmeliğini okurken bunlar ne diyordum şimdi oturmaya başladı hocam ağzınıza sağlık.🤌🤌
@alidalyan8056
@alidalyan8056 Жыл бұрын
şanlıurfa karaköprü GAP METAL den selam.
@ozdenbasmaya3945
@ozdenbasmaya3945 Жыл бұрын
kaç video izlemiştim mühürleme için anlamamıştım, sizin anlatımınız en açık olan anladım, teşekkürler.
@craiglodge8172
@craiglodge8172 2 жыл бұрын
hocam Ia=1,2*5*16 formülü nereden geliyor ve neden 5 saniye seçtik bir de 3 saniyede açtığını nereden anladık? izlemediğim birşeyler mi var? şimdiden teşekkürler.
@neiseo8523
@neiseo8523 2 жыл бұрын
3:10 dostumuzu siz mi çizdiniz
@cihatsarsilmaz1762
@cihatsarsilmaz1762 2 жыл бұрын
Kaçak akıma gelen hat ustenmi girilir yoksa alttanmi
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 2 жыл бұрын
www.starakim.com/kacak-akim-rolesi-nasil-baglanir
@turalulfanov6099
@turalulfanov6099 2 жыл бұрын
Hocam buradaki örneklerde (TT) trafo ile pano arasındaki kabloların endüktif reaktans ve rezistif direnç değeri kullanılmış yalnız tablo ile yük arasında ise sadece rezistif direnç kullanılmış bunun sebebini öğrenebilir miyim? Kabloların endüktif reaktans değerlerinin olduğu tablo varsa elinizde paylaşa bilir misiniz?Ben doğru düzgün kaynak bulamadım. Saygılarımla
@muratbaykal6550
@muratbaykal6550 2 жыл бұрын
İçeriğiniz için teşekkür ederiz. Nötr ve topraklama iletkeni kofrada yani yapı bağlantı kutusunda köprülenip TT sistem TNS'ye çevrilebilir tabi hesaplamaları ve testleri yapılarak, bu TNC olmaz, siz bunu TNC olarak tarif etmişsiniz, haksız mıyım açıklar mısınız?
@osmanbayrak7070
@osmanbayrak7070 2 жыл бұрын
Hocam iyigunler TN-S Şebeke tipinde kaçak akım veya yangın rolasi takmak zorunlumudur.
@oguzhanyilmaz1362
@oguzhanyilmaz1362 2 жыл бұрын
Su ana kadar gordugum bilgi sayibi olan az kisilerden birisisin. Aslinda seninle bir olup Elektrikli arabalarin sarj kutusunu yapip kurup satmak isterim (icinde yazilimli ve telefon hatti olanlardan). Dusunursen bana ulas istersen.
@oguzhanyilmaz1362
@oguzhanyilmaz1362 2 жыл бұрын
Iste buya isten anlayan biri ana sigorta, kacak akim ve 4 sartel( umarim turkcesi dogrudur🙂) 6000W gore ayarlammis gercek tesisat budur. (Tek merak ettigim salterlerinde 2P olani yokmu, onu istememin sebebi - yide iptal etmek isterim. Ama bunu gordumya bu bile bana yeter.)
@yakupkeser248
@yakupkeser248 2 жыл бұрын
Okullarda şimdi ne anlatılıyor bilmiyorum.Ancak TT ,TN diye topraklama veya koruma sistemi olmaz.Sıfırlamalı şebeke veya topraklamalı şebeke olur.Veya zayıflatıılmış topraklı şebeke veya yalıtılmış nötr/topraklamalı şebeke olur. 1-Sıfırlamalı şebeke Aglasakson yani ABD ve İngiltere gibi ülkelerde kullanılır.Bu tip şebeke de ayrıca bina veya cihaz topraklaması yapılmaz. Elektrik şebekesinden trafo topraklıdır ve nötr hattı buradan alınır. Gelen nötr hattı ile cihaz koruması yapılır.Binalar içinde nötr teli izolesiz çıplaktır.faz arası 190 faz nötr arası 110 volttur.Prizler fişin ters takılmaması cihaz gövdelerine faz verilemesi için özel yapılır.Fişi ters takamazsınız.Eskiden İstanbulda bazı semtler de vardı. 2-Topraklamalı şebeke ise ,elektrik şebekesinin trafosu topraklıdır.Bu aynı zamanda nötr hattıdır.Bu şebekede her binanın topraklaması yapılır.Ve toprak direncinin düşük olmasına çalışılır.Nötr hattı ve topraklama hattı izolelidir.Fişler prizlere ters de takılabilir.BU ŞEBEKE SİSTEMİ TÜRKİYEMİZ DE VE AVRUPA ÜLKELERİNDE KULLANILAN SİSTEMDİR.FAZ ARASI 380 ,FAZ NÖTR ARASI 220 VOLTDUR. BU ŞEBEKE DE 1 NO DA ANLATTIĞIM SIFIRLAMA YAPILAMAZ.YASAKTIR.10.5 KV/400 V MAHALLİ TRAFODAN CERYAN ALAN HİÇ GÜNAHI OLMAYAN BİR İNSANIN ÖLÜMÜNE SEBEP OLURSUNUZ.bURASI OKUL DEĞİL.LÜTFEN BU TOPRAKLAMA KORUMA SİSTEMİNDEN BAŞKA BİR SİSTEMİ ANLATMAYINIZ. 3-Zayıflatılmış topraklamalı şebeke de trafo veya generatör fazlarına PETERSEN bobini denilen bobinler bağlanıp ,bu bobinlerin uçları topraklanır. 4- Toprağı olmayan ,yani yalıtılmış topraklı denen şebeke de jenaratör veya trafo çıkışı üçgendir.Eski İzmir ceryanı böyle idi.Burada nötr hattı yoktur.Evlere iki faz girer ve ikisinde de sigorta olurdu.Ama fazın birine değildiğinde veya kaçak olduğunda tehlike olurdu.Çünkü binaya gelirken hatlar ile toprak arasında kapasitif direnç olması sebeb idi.Onun için yalnız Elektrik motorları vs olan yerlerde topraklama yapılırdı.Faz arası da 220 volt idi. Tekrar ediyorum.Halkımızı ,vatandaşımızı tehlikeye atıyorsunuz.Önüne gelen zenaatkar oldu çıktı.Topraklama yaptık ama direnç yüksek veya daha iyi olsun diye şebeke nin nötrünü alıp birleştirmek onunla korumaya kalmak cinayetdir.Toprak korumalı şebekelerde sıfırlama koruma yasaktır. Daha önce 1666 ohm vs diye anlattığınız doğru ama burada anlattığınız sakıncalı.Herkes de bunu anlatıyor.Şimdi elektrik şebeke şirketleri bunları nasıl bulsun?
@aletcantasi
@aletcantasi Жыл бұрын
Bilgi için çok teşekkürler. İstanbul ve İzmir deki eski sistem ile ilgili hatırladıklarınızı paylaşırsanız sevinirim.
@yakupkeser248
@yakupkeser248 Жыл бұрын
@@aletcantasi Anlatmışım.İzmir'e elek.,telefon,su şebekesini yapan Belçika firmalarıdır.Halen devre dışı kalmış ilk üretim yerinin binasının iskeleti duruyor.Soma dan linyit geliyor ve buhar üretilerek elk üretiliyor.Jenaratörler çok ufaktı.Şehir tek veya çift katlı evlerden yapıldığı içi seyrek ve uzun mesafelere götürülecek hatlar ucuza getirilmek isteniyor. Bir adet tel eksik çekiiyor.Nötr yok.Üçgen fazlar arası 220 idi.İstanbul da Silahtarağa Fransızlar tarafından yapılmış.Zonguldaktan getirilen taş kömürü ile çalışıyordu.Şebekesinde yer altı ekleri filan çok enteresandı.Muhtelif semtlerde faz arası 190 faz nötr arası 110 volt şebeke vardı.Ama genelde 220 faz notr faz arası 380 v şebeke vardı.Genaratörler üzerinde faz yerine evre, gelirim,akım diye etiketler vardı.Yani Türkçeleştirilmiş. TEK bunların hepsini düzenli hale getirdi.Ama 1980 ihtilalinden sonra şebekeler normal voltajlara getirilebildi.Çünkü elk şebeke ve santallerin bir kısmı belediyelere ait idi.Santraller TEK e geçse de şebekeler ve dağıtım belediyelerde idi.Belediyeler elk satar parayı vermezdi.Eh devlet olarak sizde şehir enerjilerini kesemezdiniz. Önce adı TEK de değildi ETİBANK idi.Kısacası bugünlere kolay gelinmedi.Voltaj düşüklüğü,frekans düzeltilmesi 40 sene önce filan oldu.Eskiden akkor filamanlı denilen enkandesen ampuller de voltaj düşüklüğünde %85 varan ışık kaybı olurdu.Gece 23 den sonra fabrikaalr vs devre harici olur lambalar kösen olmaktan ,siyah beyaz tv lerde titremekten kurtulurdu.frakan 48,5 -50 arasında sürekli değişirdi.Tv ler de regülatörler kullanılırdı.Motorlar da düşük voltajın karesi kadar moment düşmesi sebebi ile daha güçlü motorlar kullanılır,buna rağmen yanardı.Bobinaja giden motor adeta bobinajcıya abone olurdu.Sargının biri bazıları tarafından eksik sarılırdı.Aslında buna gerek de yoktu.Dünya da hatta Hindistan vs de halen sargı başları kesilip diğer taraftan vurulup çıkarılıyor.Bir de ise yak ve çek usulüne deva.Öyle olunca da saç,tenekeye dönüyor.Gauss 14.400 den 5 .000 ,6500 vs düşüyor.TEK de işler daha ciddi ve düzenli ,daha kısa yoldan vatandaşa hizmet veriliyordu.Şimdi allak bullak oldu.Arıza bildirmeye çekiniyorum.Aslında elk ve telefon şebekeleri düzeltilince yok pahasına aldılar.Elemanlar savruldu.Yazık oldu.Telekom a yazık oldu.Yok pahasına gitti.Çok değerli arsaları vardı satıldı vs vs. Buradaki her konudaki bilgilere itimat etmemek lazım.Biri çıkıp şu otu yersen diye ahkam kesiyor.Bunlar yasal ollarak yasak ama dinleyen yok.Aynı ot farklı yerlerde ,farklı yetişip özellikleri bile değişik oluyor.Avrupa da bunlar satılıyor ama ekimi yapılıp,kontrol ve tahlilleri vs yapılarak piyasaya sunuluyor.Batı da böyle salkım saçak ot satan veya manav da ve manav gibi kuyumcu/ altın satan da yok.Yasak. Benim de burada hatalarım/yanlışlarım olmuştur.Ama mühim olan prensipte hata yapmamaktır.Hoşça kalın.
@aletcantasi
@aletcantasi Жыл бұрын
@@yakupkeser248 İstanbul'da bazı semtlerde 110 Volt olduğunu duymuştum daha önce ama sebebini bilmiyordum sizden öğrenmiş oldum teşekkür ederim. İzmir' deki sistem de çok ilginçmiş gerçekten, tesisat 2 fazdan beslendiği için acaba anahtarlar falan 2 kutuplu muydu?
@ahmetacar1434
@ahmetacar1434 2 жыл бұрын
Hocam merhaba yeni yaptığımız fabrika topraklamasını TN-S olarak yaptık ancak kafama takılan bir şey var. Fabrikada bulunan ekipmanlara enerji kablosu üzerinden gelen topraklama haricinde bir gövde topraklaması yapamadık. Bu daha sonra sıkıntı yaratır mı? Bildiğim kadarıyla enerji kablosu ile gelen topraklama kablosu hem panoda hem de ekipman panosunda metal aksamlarla birleşiyor.
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 2 жыл бұрын
Hocam merhaba, TN-S mantığı o zaten. Trafo tarafı topraklı olup, ekipmanlar PE iletkeni ile topraklanıyor.
@ahmetacar1434
@ahmetacar1434 2 жыл бұрын
@@elektrikbilgisi38 Hocam tekrar merhaba anlattıklarınızdan anladığım TT sisteminde hata akımı bağlı bulunduğu ekipmanın gövde topraklaması üzerinden dönüş sağlarken TN-S sisteminde bu dönüş enerji hattıyla gelen topraklama kablosu üzerinden yapıldığından ayrıca tekrar bir gövde topraklamasına ihtiyaç duymadığıdır. Yanlışsam düzeltin lütfen
@elektrojen7347
@elektrojen7347 3 жыл бұрын
Hocam sigortalar ve tms salterlerde kA değerlerinin secimi ve gerekliliği ve kompanzasyon panosu tasarımı ile ilgili video yaparmisiniz.
@nadirbelli882
@nadirbelli882 3 жыл бұрын
Çok teşekkür ederim. Kimi zaman başa sararak tekrar dinledim. 30 mili amper hesabının nereden geldiğini hep merak ederdim. Emeklerinize sağlık.
@Emre.altun.
@Emre.altun. 3 жыл бұрын
Allah sizden razı olsun hocam
@ferhatsisginoglu8593
@ferhatsisginoglu8593 3 жыл бұрын
Hocam emeğinize sağlık çok yararlı bir video. Sunumu paylaşabilir misiniz acaba. [email protected]
@ibonovruzov14
@ibonovruzov14 3 жыл бұрын
👍
@ceyhunquliyev6532
@ceyhunquliyev6532 3 жыл бұрын
salam bu relenin baglantisinda deyisiklik olarsa. yeni asgidan r.s.t.girsek yuxaridan da n. problem olarmi
@husmenmazlum5755
@husmenmazlum5755 3 жыл бұрын
A1, A2 yi ters bağlarsam dolur. A2 ye 220VAC A1 e nötr bağlasam, nüve ters hareket edip kontaklar çekmez mi?
@sultanpapagani8239
@sultanpapagani8239 3 жыл бұрын
Hocam kolay gelsin mühürleme yaparken elinizi starttan cekince motor çalışmaya devam edicek fakat mühürlemedeki açık kontakta tekrardan butondan elimizi çektigimizde orasıda açılmıcakmı yani motorun durması gerekmezmi
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 3 жыл бұрын
Merhaba, mühürlemenin mantığı elimizi butondan çektikten sonra da motorun çalışmasını sağlamaktır, otomasyonun en temel bilgilerindendir, mühürleme mantığı yazıp şekil üzerindemçn daha net öğrenebilirsiniz
@sultanpapagani8239
@sultanpapagani8239 3 жыл бұрын
@@elektrikbilgisi38 hocam tam anlatamadım start butonumuzdan elimizi çektigimizde kapalı kontak tekrardan açılıcak ve motor durucak mühürleme yapsak bile mühürlemedeki kapalı kontakda açılmıcakmı ? Bunun mantıgını anlayamadım aslında
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 3 жыл бұрын
@SULTAN PAPAĞANI www.heryerdeyazilim.com/plc-ve-kumanda-devrelerinde-muhurleme/ buradan bi mühürleme mantığına bakar mısınız? Yazarak anlatmak çok zor
@sultanpapagani8239
@sultanpapagani8239 3 жыл бұрын
@@elektrikbilgisi38 teşekkürler
@mertsen8764
@mertsen8764 3 жыл бұрын
Kaçak akım rölesinde siemens mi legrand mı daha iyidir?
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 3 жыл бұрын
Evime schneider takmıştım ama legrand daha iyidir diye tahmin ediyorum, bilmiyorum
@oguzkaanpolat6963
@oguzkaanpolat6963 2 жыл бұрын
@@elektrikbilgisi38 hocam merhaba öncelikle Allah razı olsun lütfen bizlere videoda yapmaya devam edebilir misiniz lütfen buna çok ihtiyacımız var gerçekten Udemye Platformunda da yapabilirsiniz size maddi deste,k açısından ve bizler için, çok güzel olur gerçekten, lütfen dikkate alsbilir misiniz
@user-kq2dc4iy5m
@user-kq2dc4iy5m 3 жыл бұрын
Merhaba, 55 dairelik bir binada oturuyorum. Gök gürültüsünün olduğu günler kaçak akım rölesi binadaki birçok dairede olduğu gibi bende de atıyor. Ancak geçen gün güneşli bir günde binadaki 10 dairede kaçak akımlar attı. kaldırdık attı,kaldırdık attı. 10 dk sonra düzeldi. Elektirkçi geldi,bunu yapan dairelerdeki kaçak akım rölelerini sigorta ile değiştirdi ? Ben değiştirmedim.Sizce sorun nedir ??
@ismetkaymaz3775
@ismetkaymaz3775 3 жыл бұрын
merhabalar , işletme topraklaması ve koruma topraklamasının yayılma direnci olarak nereyi modelleyebiliriz ? Örnek 8 deki Rb işletme Ra koruma topraklamasının yayılma direnci diyebilir miyiz ? teşekkür ederim
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 3 жыл бұрын
Merhaba, ismail bey, evet bizim TT topraklama sisteminde, kısa devre anında hem cihazın bulunduğu noktadaki topraklama değeri hem de trafo merkezi topraklama değeri mevcuttur, ve dediğiniz gibi Ra ve Rb olarak düşünebilirsdiniz
@ismetkaymaz3775
@ismetkaymaz3775 3 жыл бұрын
@@elektrikbilgisi38 Bu topraklama değeri topraklayıcının referans toprağı ile arasında olan direnç dir değil mi ?
@ismetkaymaz3775
@ismetkaymaz3775 3 жыл бұрын
bu direnç topraklama şekline göre değişir diyebilir miyim
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 3 жыл бұрын
@@ismetkaymaz3775 tabiki değişir, tek kazık kullanmakla, 4 kazık kullanmak, hatta aralarındaki mesafeyi artırmak, yatay iletken kullanmak gibi çeşitli senaryolardan çeşitli sonuçlar elde edilir, günümüzde modern yazılımlar ile hesap yapılabiliyor veya internette bazı sayfalar hesap sonucu veriyor, tabiki toprağın özgül direnç değerine de ihtiyaç vardır ve bu wenner metodu ile ölçülür veya schlumberger
@ismetkaymaz3775
@ismetkaymaz3775 3 жыл бұрын
@@elektrikbilgisi38 kafama takılın son bir sorum kaldı mail adresinizi verebilir misiniz ? görsel olarak daha iyi anlatabileceğim .
@1altnsoy
@1altnsoy 3 жыл бұрын
Çok güzel olmuş hocam.
@hamzaozcelikbas7699
@hamzaozcelikbas7699 3 жыл бұрын
Hocam emeğinize sağlık. Video daki dokümanlara dosya veya pdf olarak ulaşabilir miyiz acaba?
@gokhanyavuz2812
@gokhanyavuz2812 3 жыл бұрын
Videoların devami gelsin abi
@volpii
@volpii 3 жыл бұрын
çok şükür doğru düz anlatan biri çıktı karşıma
@burakayan3360
@burakayan3360 3 жыл бұрын
harika !
@mugoemo946
@mugoemo946 3 жыл бұрын
start stop olayını anlamıyordum. stop butonu basmayınca sürekli iletim halinde. start sadece basınca iletim halindeymiş. ben nolmal butonla yapardım bu mühürlemeyi start stop özellikli almazdım. 10 numara anlatım
@handsome25some29
@handsome25some29 3 жыл бұрын
10 numara olmuş emeğimize sağlık , yangın korumayıda ekleseydimiz dahada iyi olurdu..300ma seçilme sebebide yangın çıkma ihtimalindendir ,bunun hesaplanışıda olsaydı iyi olurdu..çok teşekkürler
@dirsehan888
@dirsehan888 3 жыл бұрын
mükemmel
@bukalemuntv5144
@bukalemuntv5144 3 жыл бұрын
Hocam size acil ulaşmam lazım nasıl iletişim kurabiliriz
@aliulu8668
@aliulu8668 3 жыл бұрын
Hocam bizim evde topraklama hattı yok eski yapı bunu taktırsam iş görür mü yine lütfen cevaplarsanız sevinirim.
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 3 жыл бұрын
Lütfen bunu okuyunuz... www.topraklamaolcumu.net/kacak-akim-rolesi-topraklama-olmadan-calisir-mi/
@mustafayucell998
@mustafayucell998 3 жыл бұрын
Çok açıklayıcı, teşekkürler. Kaçak akım rölesi nasıl test edilir ve rölenin kendisinin arızalı olup olmadığı ne zaman anlaşılır hakkında bilgi verebilir misiniz?
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 3 жыл бұрын
Teşekkür ederim. Kaçak akım rölesi üzerinde test butonu vardır. Bastığınızda devre kesiliyorsa çalışıyor demektir. Hatta ayda 1 kontrol etmek sağlıklı olacaktır. İyi günler
@oguzkaanpolat6963
@oguzkaanpolat6963 2 жыл бұрын
@@elektrikbilgisi38 hocsm Allah sizlerden razı olsın ama keşke videolara devam etseniz ne güzel olır lütfen videolara tekrsr devam eder misiniz 🙏
@ruhsalzeka6673
@ruhsalzeka6673 3 жыл бұрын
Çabanız için teşekkürler. Çok güzel bilgilendirdiniz.
@yusufhazretleri4652
@yusufhazretleri4652 3 жыл бұрын
Tns' de RCD kullanmak zorunlu olmasa gerek diyorsunuz. Tns' de faz toprak hata akımı canlı üzerinden akarsa, devre kesici devreyi nasıl açacak?
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 3 жыл бұрын
Yusuf bey, tns de neden rcd ye gerek olmadığını şöyle açıklayayım yada TT de niye gerekli olduğunu, bir kısa devre anında sistemde kısa devre akımı akar, bu akım direnç ile sınırlanır yani 230v bir sistemde, 2ohm luk bir dirençle karşılaşırsa 115A kısa devre akımı akacaktır ki bu değer gayet iyidir çünkü 16A lik bir şalteri 0.4s de attırır çünkü B type sigorta 5*In yani 5*26=80A üzeri aktığında anında sigorta atıp insanı korur, ancak sistemdeki direnç değeri örneğin 4 ohm olduğunda 57.5A akar ve sigorta istenen zamanda açamaz ve insanı korumaz bu yüzden direncin yüksek olduğu sistemlerde RCD ye gerek duyuur, tns de ise topraklama kablosu direk olarak trafoya bağlı olduğu için bina topraklaması değeri hesaba katılmayacağı için ve kablonun direnci düşük olduğundan belki sistemden 230A akacaktır ve şalter anında atacaktır, işte sebebi budur
@yusufhazretleri4652
@yusufhazretleri4652 3 жыл бұрын
@@elektrikbilgisi38 hocam şu anlattiginiz temel Senaryo ile bir insanın gidip faz kablosunu tuttuğunu nasıl aciklayacaksiniz. Ben size hata akımı bir insan üzerinden akacak diyorum. Sadece faz iletkenine dokunan birisi için ne P ne Pen nede N hattının bir önemi kalmiyor. Hata akımı insanın direnci kadar bir enpedansla toprağa akiyor. İnsan üzerinden akan bir hata akımı nasıl otomatik kesiciyi actiracak. Hangi insandan 150 a ie geçecek.
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 3 жыл бұрын
@@yusufhazretleri4652 bey, konuya hakim olmadığınızı görüyorum ve çok net videoda anlatmıştım, insan üzerinden bir akımdan bahsetmiyoruz, iki paralel iletkeniniz var biri 1000ohm diğeri 1 ohm, bu durumda örn, 1 ohm üzerinden 100 A geçeeken 1000ohm üzerinden 100mA geçer, ama ikisindeki gerilim düşümü de 100V yapar , benim anlattığım konu topraklams, yani faz iletkenine gidip direk dokunmayı kapsamıyor, hata veya kaçak ifadesi niçin kullanılır, örneğin bir cihazın gövdesine kaçak olmuştur ve insan dokunur ve akım akmaya başlar, nereden 2 yoldan, 1) insan 2) iletken veya toprak, biz iletken var kabul edelim ve onu 1ohm alırsak bu durumda elden ayağa çarpılma durumunda insanı 1000ohm alırsak yukarıda anlattığım tablo çıkar, yani siz insan üzerinde 5s boyunca 30mA gibi bir kaçak akım geçirmek istemediğiniz için yani ölmesin diye ya RCD kullanırsınız veya TNs gibi sistemler, inşallah bu sefer olmuştur.. Zira videoların tamamını izlerseniz çok daha iyi oturur, bir bütün
@yusufhazretleri4652
@yusufhazretleri4652 3 жыл бұрын
İlk yorumda hata akımı canlı üzerinden akarsa ne olacak diye sormuştum. Bir dünya bilinen teoriyi sıralayıp soruya cevap vermiyorsun. Sonra benim yazdıklarım faza dokunmayı kapsamaz diyorsun. Sana faza dokunma sorulmuş zaten konuda yetersizliğinden lafı evirip cevirmişsin. Tns sistemde RCD ye gerek yok diyorsun, gidip faza dokunursan öleceksin bu kadar basit. RCD olursa olmeyeceksin bu kadar. Tns de RCD ye gerek yok dedikten sonra konu zaten kapanmakta.
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 3 жыл бұрын
@@yusufhazretleri4652 ingilizceniz varsa okuyun, umarım anlarsınız... Kendini beğenmiş bir insana yardım etmem ama yine de bir kişi daha bişey öğrensin www.electrical-installation.org/enwiki/Characteristics_of_TT,_TN_and_IT_systemswww.electrical-installation.org/enwiki/Characteristics_of_TT,_TN_and_IT_systems
@abdurrahimacar1820
@abdurrahimacar1820 3 жыл бұрын
Hocam. 30A toroid röle insan hayatını korur mu. Süresi falan ayarlansa. Ayarlanabilir mi. Yani koruyabilir mı toroid. Korursa kaça ayarlansa korur (30 ma hariç)
@abdurrahimacar1820
@abdurrahimacar1820 3 жыл бұрын
Abi neden topraklama ile ilgili daha fazla video çekmiyorsun. Senden öğrenecek çok şeyimiz var. Yönetmelik standart vs.
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 3 жыл бұрын
Abdurrahim bey, aslına bakarsanız elektrik ile temel bilgileri çektim, amacım elektrik öğrencilerine destek olmaktı ve sonra fırsatım olmadı ama yakın zamanda başlarım
@abdurrahimacar1820
@abdurrahimacar1820 3 жыл бұрын
@@elektrikbilgisi38 Abi valla çok isteriz. Böyle açıklamalı kanıtlı bilgiler lazım bize. Herkes bir şey uyduruyo. 1 ohm, 2 ohm 5 ohm. Size özelden soru sorabilir miyim??
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 3 жыл бұрын
@@abdurrahimacar1820 tabiki sorabilirsiniz, bildiğim bir konuda yardımcı olurum, mail adresinizi yazın lütfen
@abdurrahimacar1820
@abdurrahimacar1820 3 жыл бұрын
@@elektrikbilgisi38 [email protected] ulaşırsanız çok sevinirim
@ahmetcelik777
@ahmetcelik777 3 жыл бұрын
Selamün aleyküm Mustafa bey, iletişime geçebileceğim e-posta yada benzeri bir hesabınız var mı acaba [email protected]
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 3 жыл бұрын
Size mail gönderdim
@Blooppenheimer
@Blooppenheimer 3 жыл бұрын
Hocam. Köyde yapılacak bir ev var. Köydeki trafodan TN-S mi yoksa TT mi besleme verildiğini şu an bilmiyorum. Ne önerirsiniz? TN-S olsa dahi temel sırasında temel topraklaması yapılıp, temeldeki galvanizleri bakır elektrodlara bağlayarak yere gömüp, buradan bir topraklama barası çıkarmayı önerir misiniz? Yıldırım topraklamayı da düşünürsek ne olur ?
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 3 жыл бұрын
Kardeşim, türkiyede TN-S sistemi görmek çok zordur, sadece özel firmalar yapıyor, o yüzden köyünüzde TT olduğuna eminim... Siz topraklamayı iyi yapıp, topraklama barasına bağlayınız...
@Blooppenheimer
@Blooppenheimer 3 жыл бұрын
@@elektrikbilgisi38 teşekkürler. sabahtan beri en uygun torpraklama uygulamasını arıyorum. Topraklama yönetmeleiği o kadar karışık hazırlanmış ki işin içindekilerin bile kafası oldukça karışık :) Bakalım köydeki müstakil ev için, TT besleme sisteminde kullanılacak en uygun topraklama uygulamasını bulabilecek miyim?
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 3 жыл бұрын
@@Blooppenheimer 30x3.5 şerit iletken ile evin etrafında dönün ve her köşeye 1metre boyunda kazık çakınız ve şerit iletken ile irtibat yaparak(Topraklama Dağıtım Klemensleri ile) topraklamanızı çelik donatıyla birleştirirsiniz, bu uygulama yeterli olacaktır... Eğer herhangi bir sorunuz olursa çekinmeden sorun, bildiğim konularda yardımcı olurum
@Blooppenheimer
@Blooppenheimer 3 жыл бұрын
@@elektrikbilgisi38 temel topraklama ile 0,5 ohm un civarı/altı değere ulaşamamaktan çekiniyorum. Daha sonra megerle ölçüp yeniden kazmaktansa, temel topraklamasında galvanizle dönüp topraklama barası için uç çıkarken, aynı baraya bağlanacak şekilde 2-4 bakır elektrot da temelin kazısına çakıp uç çeksem mi diyorum. Daha az uğraştırıp daha iyi sonuç almak için.
@elektrikbilgisi38
@elektrikbilgisi38 3 жыл бұрын
0.5 ohm gibi çok düşük bir değere ulaşmanızdaki amaç nedir, siz trafo merkezi inşa etmiyorsunuz... Tedaş ve diğer kurumların 5ohm, 3ohm, 2ohm gibi değerlerine bakmayın, kaçak akım rölesini takmak her halikarda mecburi olacaktır, tabiki ne kadar düşük olursa şalterin açması o kadar hızlı olacaktır ve insan üzerine düşen akım miktarı da azalacaktır ancak bu kadar düşük değerlere ulaşmak için çok büyük maliyet gerekebilir, siz en iyisini yapın ama değere takılmayın, KAKR takınız
@huseyinatasoy5412
@huseyinatasoy5412 3 жыл бұрын
artık video atmıyor musunuz ?