Пікірлер
@Royaliize
@Royaliize 12 күн бұрын
Rigtig god video der er på Dansk og under danske vejr forhold, har prøvet med musaen et par, og ja har misted planter til over vanding. Jeg synes at de gror meget bedre i jorden end i Potter. Havde en nede i kælderen vinteren over der faktisk overlevede dog med svamp på selve stammen desvære. Hvor store skal de være før man kan lade dem være på Friland Vinteren over?
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen 10 күн бұрын
Hej og tak. Ja det er lidt grænsesøgende. Jeg vil sige, at det er en god ide at lade en plante overvintre som stueplante i en stor potte den første vinter og så plante ud om foråret med overskårne blade. I videoens start kan du se hvilken størrelse min havde da jeg plantede den ud. Det er svært at sige helt hvilken størrelse den så skal have om efteråret, men jeg ville give det et skud på friland uafhængigt af størrelsen, fordi vi aldrig ved hvor hård vinteren bliver. Vh. Henrik
@wonderingpiper
@wonderingpiper 28 күн бұрын
This came across my KZbin front page and I'm glad it did 😊 thank you for taking the time to share this with the world 🌱
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen 26 күн бұрын
Many thanks! I really appreciate that🙂
@julielund1863
@julielund1863 29 күн бұрын
Woah, vildt at den overlevede vinteren! 😮 Det års vinter var virkelig streng
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen 29 күн бұрын
Ja jeg blev også overrasket. Tænker måske også det har været alt den sne vi havde i Østjylland der isolerede. Måske man skal passe bedre på hvis vi får en vinter med mere barfrost
@EPErnst
@EPErnst Ай бұрын
Som teenager arbejdede jeg på en planteskole, hvor jeg så den første gang. Ikke i salgsdrivhuset, men ude på kompostbunken. Forklaringen var, at de havde haft den i nogle krukker i haven året før, og smidt de visne planter på komposten om efteråret. Havde den selv i haven nogle år, men forspiring har været lidt på hold siden jeg flyttede for et par år siden og ikke længere har drivhus. Tak for en påmindelse om at den skal på næste års forspiringsliste. 👍
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen Ай бұрын
Der er ikke mange der kender den, så spændende du er stødt på den for så mange år siden. Har du erfaring med overvintring fra dengang? Tænker specielt på om jeg kan finde nogle flere varianter til spiring ultimo februar i huset
@EPErnst
@EPErnst Ай бұрын
Nej, har ingen erfaring med overvintring. De overvintrede den netop ikke på planteskolen, men lod dem stå og smed dem på komposten når de ikke var pæne mere. Har et år prøvet at have en potte i et uopvarmet drivhus. Og selvom det kun kom under 0 grader nogle få gange, så mistede de alle blade og kom de ikke igen næste år. Hvor har du dine frø fra? Synes at de er ret svære at finde i plantecentrene.
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen Ай бұрын
@@EPErnst Ja de er tydeligvis tropiske. Jeg fik frøene af en bekendt, så hvor de kommer fra ved jeg ikke. Gad vide om frøkapslerne indeholder spiredygtige frø? Ellers mener jeg godt man kan finde webshops der har dem
@EPErnst
@EPErnst Ай бұрын
@@HenrikHPedersen Udfra den oplevelse jeg havde på planteskolen (der faktisk mere var et gartneri), så burde de være spiredygtige. Men måske de skal have nogle måneder i en (varm?) kompostbunke først. Synes øvrigt også at huske at de dengang fortalte mig at den blev brugt til at lave amerikansk olie.
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen Ай бұрын
@@EPErnst Så vil jeg prøve at tage frøene inden frosten kommer, og måske også prøve den med kompostbunken ved at par af dem. Og ja de laver amerikansk olie af frøene som de vist også kalder castorbønner.
@EPErnst
@EPErnst Ай бұрын
Tak for endnu en god video. I min gamle have lykkedes det mig at få dem til at overleve to vintre. Stammerne rådnede dog begge vintre, trods forskellige metoder. Da jeg flyttede gravede jeg 3 små skud op af den lille klump og kom dem i en stor potte. Da jeg endnu ikke har fundet et godt sted til dem i haven, så har jeg haft dem i min frostfrie udestue om vinteren. Væksten går stort set i stå om vinteren, da de få timers sol de får på en heldig dag ikke er kraftig nok til mere. Alligevel er de vokset kraftigt i år, stammerne er ca. 1-1,5m, og bladene nåede loftet allerede i juni. Så den er alt for stor. Desuden afgiver dens blade efterhånden så meget væske om natten, at den er et problem at have inde. Tør ikke plante den ud i haven nu, tænker at det er for sent. Så overvejer at skære den ned til 50 cm, og få den gennem vinteren med så få og små blade som muligt og plante den ud til maj. Eller vil den kunne overleve, hvis jeg planter den ud nu og giver den et tykt lag kompost og beskytter den?
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen Ай бұрын
Hej Ernst - tak skal du have. Spændende erfaring du har med Musa basjoo. Jeg ville nok ikke plante den ud nu, men gøre som du beskriver. Jeg tror det med at få en hel sæson til at sætte dybe rødder nok hjælper. Men igen bliver det en mild vinter ville det sikkert gå med den store plante du har. Du kan evt. have den i så stor en potte du overkommer, og så holde den så meget som muligt til den tørre side for god rodudvikling, så du har en stor klump at plante ud til foråret.
@kennethvestergaard1240
@kennethvestergaard1240 2 ай бұрын
Hej, tak for dine gode råd og info her på kanalen. vi har købt to palmer trachycarpus fortunei, og ville høre dit take på vinteropbevaring, kan forstå at der er flere måder folk pakker dem ind på om vinteren. Vi har en terrasse der er 30 cm over jorden hvor vi har skåret et hul i bræerne som stammen stikker op af, vi har hørt folk bruge bobleplast, hør tæpper og meget andet. hvad tænker du det bedste er at pakke det ind i til vinteren og skal stammen også have noget omkring over terrassen, eller under. Pft.
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen 2 ай бұрын
Hej Kenneth. Tak skal du have! Tillykke med palmerne. Hånden på hjertet, så findes der ikke et enkelt svar på dit spørgsmål, hvorfor jeg valgte at skrive en hel håndbog om emnet. Bogen kan købes på nettet eller hos mig. Se evt. videoen om sjældne arter af trachycarpus. Jeg arbejder desuden på en blok på min hjemmeside www.frilandspalmer.dk til efteråret. En blok der bl.a. skal hjælpe folk når nu vinteren nærmer sig - vh. Henrik
@EPErnst
@EPErnst 3 ай бұрын
Selv blev jeg, som kun 9 årig, medlem af Nordisk Kaktus Selskab, da jeg var dybt fasineret af især kaktus, men også andre eksotiske planter. Her elskede jeg at læse de mange beskrivelser af hårdføre kaktus arter i medlemsbladet. Så jeg har i snart mange år haft en drøm om et stort kaktusbed, desværre har jeg ikke rigtig en god placering til et sådan bed. Eneste sted med sol stort set hele året, er en smal stribe langs husets syd-sydvestlige side, men er ikke helt færdig med at "forhandle" med fruen.
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen 3 ай бұрын
Hej Ernst - Håber du får forhandlingerne på plads med fruen. Jeg tænker også det vil være en god beskæftigelse at sidde og nusse lidt med kaktusser når vi engang bliver ældre:)
@EPErnst
@EPErnst 4 ай бұрын
Sjovt, jeg har været igennem stort set det samme. Tilbage i 1990'erne købte min ekskone og jeg en 2300 kvm stor grund i en landsby nord for København. Grunden var udstykket fra nabogrunden, og havde været en del af deres 9000 kvm park lignende grund. Så masser af store og flotte træer, især birk, de fleste af bedene var desværre nedlagt, af samme årsag som hos dig. Hendes mand var død 20 år inden, nu var hun 80 og synes at det var nok at slå en 6000 kvm græsplæne en gang om ugen, så hun solgte 2300 kvm til os. Men fantastik at få stor og "tilvokset" have og et helt nyt hus. Selvom vi nok fældede halvdelen af de træer vi havde på grunden, så mindende over halvdelen stadigvæk mest om en åben skov. Vi solgte huset pga skilsmisse efter knap 10 år som ejere, men nåede dog at få etableret en ret interessant have på de år. I dag har jeg kun en have på 550 kvm, som efter to år stadigvæk mest er en græsplæne uden andet end et enkelt æbletræ. Så drømmer mig ofte tilbage til, at jeg havde en have, der minder om din, men uden palmerne.
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen 4 ай бұрын
Hej Ernst - det var dog en rigtig spændende historie. Og interessant for mig at vide, at der findes andre som har været igennem noget lignende. Nu nåede vi jo ikke lige at ses da jeg kørte til København. Men får du tid, mulighed og lyst er du naturligvis meget velkommen her evt. til havedagen som bliver den 31. august. Go dag!
@pilot2987
@pilot2987 4 ай бұрын
Hej Frilandsexpert i palmer 🙏 Jeg har skriv en gang en mail for nylig ✉️👍. Jeg har fået dit svar 😀tak for det. Jeg bor i Horsens, og jeg har set en af dine palmer træ 😏waooo den var virkelig smukt. Så jeg ville gerne forsøge, her os mig. Mit spørgsmål til dig er, om du sælger stadigvæk nogle af dine egne palmer der er opvokset i Danmark? Der jeg er meget interesseret 👍. Mvh pilot 😉
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen 4 ай бұрын
Hej Pilot - Tak for din henvendelse🙂. Jeg har palmer som er "børn" af palmen i Horsens og andre steder, men det er små frøplanter. Jeg har desværre ikke længere den store palmeproduktion. Jeg vil evt. anbefale dig "hvis du vil have lidt palmeeffekt at købe en importeret, og så dyrke lidt frøplanter ved siden af, så vokser de sig langsomt større hvis det går galt med den importerede. Du er velkommen til at kigge forbi hvis du er i Aarhus omegnen en dag. Mvh. Henrik
@EPErnst
@EPErnst 4 ай бұрын
Du fik lige sat mig på arbejde der. De første 15 sekunder af din video var jeg overbevist om at mit headset ikke virkede. Hvordan ser du australsk kålpalme sammenlignet med Yuccaer?
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen 4 ай бұрын
Der er lidt forvirring om den betegnelse, så bare for at være sikker. Tænker du på Livistona australis eller Cordyline australis?
@EPErnst
@EPErnst 4 ай бұрын
@@HenrikHPedersen Cordyline australis er den "de" kalder kålpalme, selvom den ikke har noget med en palme at gøre. Her har jeg især dyrket den røde version, den helt grønne, der skulle være mere hårdfør, har jeg ikke kunne finde i Dannmark.
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen 4 ай бұрын
@@EPErnst Jeg kan ikke sige jeg har den store erfaring, selvom jeg dog engang havde den røde som jeg slog ihjel i en hård vinter. Jeg er faktisk ved at spire den grønne, så måske har jeg den til havedagen den 31. august
@EPErnst
@EPErnst 5 ай бұрын
Hej Henrik. Jeg har dyrket Fatsia japonica i 10-12 år og synes at det er en fantasisk plante. De to første jeg købte bl.a. plantet to ret forskellige steder. Den ene langs en vestvendt smøge mellem for- og baghaven, hvor den har fået sol fra omkring middag, både sommer og vinter. Den anden i baghaven, et sted hvor den har fået næsten fuld sol i sommerperioden, men stort set ingen sol i vinterhalvåret. Begge har vokset godt, men den i baghaven er frosen lidt tilbage flere gange end den med blot en lille smule vintersol. Ligner mest et problem med vinterfugt efterfulgt af frost, så knopperne rådner. I år synes dog at være deres hidtil bedste, hvor de alle er ekstra ordinært flotte og store. Må have været den våde april og varme maj.
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen 4 ай бұрын
Hej Ernst. Spændende erfaringer du har gjort med mikroklima. Den ældste jeg har er vel ca. 6-7 år, og den står i fuld sol fra kl. ca. 10 - 20 om sommeren og får ingen sol om vinteren - den har klaret sig dårligst. Den som får let skygge under birketræer, men også vintersol har klaret sig bedre. Og ja de har det med at rådne lidt tilbage, men jeg oplever dem alligevel lidt mere hårdføre end tetrapanax eksempelvis.
@EPErnst
@EPErnst 4 ай бұрын
@@HenrikHPedersen Ja, tetrapanax har jeg heller ikke haft stort held med. Havde een nogle år, men efter at været froset helt ned et par gange, så kom den slet ikke op igen det 3. år.
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen Ай бұрын
@@EPErnst Det har jeg faktisk slet ikke oplevet. De er altid kommet op igen endda uden jorddække, så måske du blot har været meget uheldig et år.
@EPErnst
@EPErnst Ай бұрын
@@HenrikHPedersen Måske fordi den var meget lille. Den var nok ikke tykkere end en lillefinger da den blev plantet og havde ikke vokset specielt meget om sommeren. På en af de engelske kanaler, hørte jeg at de fortalte at "Rex" udgaven var noget mere hårdfør, end den almindelige Tetrapanax. Og min var i hvertfald ikke "Rex". Måske dine er?
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen Ай бұрын
@@EPErnst Mine er faktisk varianten stereoroidal giant som jeg så mener jeg hørte var den mest hårdføre? Art eller ej så er den i live stadig men fryser de fleste år ned. Har i år prøvet at plante nogle aflæggere i min skyggefulde junglehave. De har graner som overstandere, så er spændt på om de over tid klare sig bedre eller dårligere.
@wialikarla
@wialikarla 5 ай бұрын
Hej Henrik.. Meget interessant at høre dig fortælle om palmer. Tak for det. Hvor kan man få fat i din bog ? 🌴😎
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen 5 ай бұрын
Tak tak. Du kan google Palmer i haven, så kommer den på diverse webshops, hvor du kan få den billigst. Du er også velkommen til at købe den hos mig signeret inkl. en palmespire og 10 danske frø. Jeg træffes på 51437905. Min hjemmeside kan faktisk godt findes pt ved at skrive frilandspalmer.dk i din browser.
@PlasBachGarden
@PlasBachGarden 6 ай бұрын
That's a beautiful magnolia!
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen 4 ай бұрын
Thank You
@jakobhansen1813
@jakobhansen1813 6 ай бұрын
Fantastisk video. Tak for det. Jeg har selv overvejet at prøve mig ud i bananpalmen:) hvorfor er det tinetotia er blevet forbudt?
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen 6 ай бұрын
Tak Jakob. Ja basjoo er sjov at arbejde med. Specielt efter en mild vinter. Gunnera tinctoria blev forbudt i 2017 i hele EU fordi den viste sig invasiv i det sydvestlige Irland, hvor det jo næsten er frostfrit. Hvorfor det så skulle gælde hele EU ved jeg ikke. Jeg købte min omkring det tidspunkt som Gunnera manicata, men det har som nævnt vist sig at være en tinctoria, hvorfor jeg efterfølgende har købt en Gunnera cryptica.
@egzotycznePodbeskidzie
@egzotycznePodbeskidzie 11 ай бұрын
Congratulations 👏👏👏👏 and greetings from Poland🇵🇱
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen 11 ай бұрын
Thanks. I know there are many who grow palm trees in Poland too. Many nice videos, but unfortunately I don't know the language😂
@susannekloster4883
@susannekloster4883 Жыл бұрын
Sikken en dejlig, smuk og tankevækkende video. Mange tak 🌻 Gad vide om jeg kan få sådan et par palmer til at gro i min have..
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen Жыл бұрын
Skønt at høre🙂. Du kan helt sikkert få palmer til at vokse i din danske have🌴.
@EPErnst
@EPErnst Жыл бұрын
Tak for videoen! Meget inspirerende.
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen Жыл бұрын
Hej Ernst. Dejligt at den kan inspirere. Du er selv en stor inspiration for mig
@Sisterlevi1
@Sisterlevi1 Жыл бұрын
Tak for en inspirerende video. Meget interesseret i bananplanten, hvis jeg kan finde en egnet plads i min have til foråret 😊
@HenrikHPedersen
@HenrikHPedersen Жыл бұрын
@@Sisterlevi1 Tak tak🙂. Bananplanten er den japanske fiberbanan Musa basjoo🌴