Soc romanès i aprenc català, moltes gràcies senyor, molt bé explicat!!!
@DianaluciaSgpАй бұрын
Hoy toca Maraton de videos sobre Fonètica catalana para mi examen de mañana 😃
@ManelGarciaMartínАй бұрын
No t'empatxis!
@StopModlicАй бұрын
gracies per aquest video!
@ManelGarciaMartínАй бұрын
No es mereixen. Ets molt amable.
@Tobiesmas2 ай бұрын
No entenc perquè, en l'últim vers, el punt i seguit no anula l'elisió. En la realitat el punt t'obliga a la pausa i per tant a pronunciar clarament les dues vocals. Comptant aquesta elisió fa que el còmput sil·làbic sigui una abstracció deslligada de la realitat "física" del poema. No sé si m'explico...
@ManelGarciaMartín2 ай бұрын
Els poemes tenen una estructura rítmica i mètrica i els textos que els conformen una estructura sintàctica. Un punt obliga a una pausa, però això no regeix a l'estructura rítmica. Si el punt trenqués la sinalefa, els vers seria incorrecte perquè tindria una síl·laba de més.
@markus44102 ай бұрын
Moltes gràcies 🫡
@ManelGarciaMartín2 ай бұрын
No es mereixen. Ets molt amable.
@manologarcia18523 ай бұрын
estas llegint
@ManelGarciaMartín3 ай бұрын
?
@MuhammadHusnainIqbal6 ай бұрын
Molt bona explicacióo
@ManelGarciaMartín6 ай бұрын
Gràcies, ets molt amable.
@maiteferrerdiaz22107 ай бұрын
Hola Manel, bona tarda. Em dic Maite i he entrat a la UOC després de superar les proves per més de 45 anys. Ara tinc 59, i estic fent filologia catalana (Llengua i Literatura Catalanes-UOC). Evidentment, no vaig fer batxillerat, soc descendent de l'EGB i, per tant, em falta base. Vull agrair-te aquests vídeos que per mi suposen la síntesi que necesito per situar-me i entendre els conceptes que treballem directament de les gramàtiques del IEC o be de material auxiliar que aporta el centre. Els teus vídeos són per mi una eina i uns recursos molt valuosos. Moltíssimes gràcies!
@ManelGarciaMartín7 ай бұрын
Moltes gràcies pel teu comentari, Maite. És molt gratificant per a mi. M'encanta que estiguis estudiant filologia s la teva edat, quan molta gent diu estar de tornada de gairebé tot (jo en tinc seixanta-un). Endavant!
@edithsusanacenturion80037 ай бұрын
Xd
@masterchief.20149 ай бұрын
Gracias tenia feina de Català era d’aixo pero igualment era de copiar.
@ManelGarciaMartín9 ай бұрын
No es mereixen, ets molt amable.
@gotpedra42749 ай бұрын
Alguna recomanació per saber-se la taula en què s'especifica el mode i punt d'articulació, i si és oberta o sonora.
@ManelGarciaMartín9 ай бұрын
Doncs, la veritat és que no, més enllà d'intentar relacionar les grafies de la llengua catalana amb els sons...
@gotpedra42749 ай бұрын
@@ManelGarciaMartín Gràcies igualment. Jo ja em se una part de la taula de memòria però sóc conscient que en les PAU et ficaran mots diferents i depenent de la pronuncia, hauré de pensar com es El un determina mot. Per exemple, abella, la "b" tindria un punt d'articulació bilabial , mode d'articulació fricatiu i sonor. Segons aquest mot, em pregunte si la "b" de bonica seria igual?
@ManelGarciaMartín9 ай бұрын
@@gotpedra4274 El consell que et dono és que miris les preguntes de fonètica dels exàmenes de Selectivitat dels últims anys (en tens des del 2000 fins al 2023). Si mires l'apartat 3.4 de l'opció B, hi trobaràs la pregunta de fonètica. No has de patir massa per aquesta pegunta. De fet, és més aviat un regal. Vull dir que, per exemple, els últims anys han demanat sempre d'identificar els cinc sons alveolars fricatius sords [s] o els cinc sons alveolars fricatius sonors [z] d'un breu text. I atenció: en algun cas la pregunta estava mal plantejada perquè hi havia algun so més de la categoria demanada. En qualsevol cas, la milllor preparació per a Selectivitat, és repassar els exàmens passats.
@margaescorival609611 ай бұрын
Bona vesprada. Sóc un alumne que està preparant-se per a les PAU i he vist que en algunes proves et demanen descriure el tema i les bàsiques del text. Tanmateix, m'he adonat que en alguns textos no hi ha introducció o conclusió i ja m'ha ocorregut més d'una vegada que he ficat que tenia introducció, cos i conclusió quan no tenia una part. Voldria preguntar-te si tindries algun consell a l'hora de saber si falta alguna part? Moltes gràcies, salutacions.
@ManelGarciaMartín11 ай бұрын
És d'esperar que tot text tingui una divisió en plantejament, nus i desenllaç (si és un text narratiu; si és un text argumentatiu, hauria de tenir tesi, argumentari i conclusió). Tanmateix, es pot donar un text que, per exemple, no tingui plantejament. Penso per exemple en l'inici de "Crónica de una muerte anunciada" de Gabriel García Márquez, que comença in media res: "El día que lo iban a matar, Santiago Násar..." A més, un text dels de Selectivitat és sovint un fragment que pot no estar complet. Cal doncs, revisar-lo acuradament i esbrinar si hi ha les tres parts preceptives o no.
@marinaforgas3318 Жыл бұрын
Gràcies!!
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
No es mereixen. Ets molt amable.
@arnaugarciaestrach3521 Жыл бұрын
Quanta gent hauria d'aprendre això, like.
@margaescorival6096 Жыл бұрын
Pots explicar els valors d'un text argumentatiu? Segons el nostre llibre un text pot tenir valors, fets, etc... Per exemple en un anunci de maquillatge el valor seria la bellesa
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
El que comentes té a veure amb la publicitat, que és una manera d'argumentar que té les seves normes específiques, però s'allunya bastant de l'argumentació estricta.
@xavierfernandezflores1709 Жыл бұрын
gracias, crack.
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
No es mereixen. Ets molt amable.
@oscaralonso4789 Жыл бұрын
Gràcies, molt ben explicat.
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
No es mereixen. Ets molt amable.
@DylanWashintongg Жыл бұрын
gràcies, m'has ajudat molt i gracies a tu he aprovat!
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
No. Segur que ha sigut perquè has estudiat! M'alegro que el tutorial t'hagi servit.
@srtaesthergv Жыл бұрын
Moltes gracies
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
No es mereixen. Ets molt amable.
@rosagallardo8064 Жыл бұрын
Mol bé explicat imposible no entendre. D'aquests professionals ens hem d'aprofitar.
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
Gràcies!
@rosagallardo8064 Жыл бұрын
Excel·lent professional. Mol bé explicat.
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
Gràcies de nou. Pot estar molt ben explicat, però no estic gens satisfet del to. És un dels primers vídeos que vaig penjar i és una mica rígid. Però, el que són les coses, és amb diferència els més visitat.
@ramoncoll5945 Жыл бұрын
Hola Manel, estic seguint el curs de llatí, que em sembla molt interessant, però no trobo els videos 15 a 18 ni 20 a 22. existeixen? Mil gràcies. Ramon
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
Ramon, no acabo d'entendre què és el que demanes. Pots especificar més, si us plau?
@ramoncoll5945 Жыл бұрын
@@ManelGarciaMartín
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
@@ramoncoll5945 Ramon, empenso que ara he entès el que demanes. La numeració a què fas referència té a veure amb els temes de la programació de la matèria amb els meus alumnes. Si no apareix a la llista el video que demanes és que (encara) no l'he fet. Ho sento.
@ramoncoll5945 Жыл бұрын
Bon dia de nou, gràcies per la resposta i perdona la confusió. Estic parlant del curs de llengua llatina que tens penjat a KZbin. no trobo ni el capítol 15 "La tercera declinació (3) els substantius de tema en -i" ni els següents16,17, 18, 20, 21 ni el cap 22.. És possible que m'enviïs els enllaços a aquests capítols? No trobo la manera de veure'ls. Agraeixo la teva col·laboració. Cordialment. Ramon
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
@@ramoncoll5945 Ho sento, Ramon. Com et deia abans, aquests videos no existeixen, de moment.
@llucfarreshernandez2310 Жыл бұрын
Ei Manel! l'expressió "mai no" és equivalent a "sempre"?
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
No. És una forma d'expressió més formal. Però equival a "mai".
@ElHispanista09 Жыл бұрын
Moltes gracies, m'has salvat perque divendres tinc examen d'aixo
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
No es mereixen: ets molt amable. Espero que t'hagi anat bé.
@ElHispanista09 Жыл бұрын
@@ManelGarciaMartín et puc fer una pregunta? Quina diferencia hi ha entre la rima asonant i la consonant? I que es un haikú?
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
@@ElHispanista09 La rima és la coincidència de sons a partir de l'última vocal tònica entre dos versos o més. La diferència entre rima assonant i rima consonant és que a la rima assonant només hi ha coincidència (només rimen) els sons vocàlics mentre que en el cas de la rima consonant rimen tots els sons, vocàlics i consonàntics. Un haikú és un poema breu tradicional japonés format per disset síl·labes, distribuïdes en tres versos de 5, 7 i 5 síl·labes respectivament.
@ElHispanista09 Жыл бұрын
@@ManelGarciaMartíngracies a ti he tret molt bona nota a l'examen. Gracies! De debo
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
Me n'alegro!
@jaimediaz7284 Жыл бұрын
Fa cinc anys que estic estudiant català i encara no m'aclareixo amb aquest tema d'ús de que i què, igual que l'ús de verb haver-hi. Però a poc a poc. Vaig començar a estudiar l'1 octubre 2017. Tinc setanta anys, i a l'escola estava prohibit el català a Sant Adrià de Besòs, vaig néixer a Badalona-Artigues el 1953 i amb quatre avis andalusos. Però ara ja no em moriré sense saber escriure el català, millor o pitjor, però escriuré, perquè no penso deixar d'estudiar-ho mai, fins a la meva mort. Salutacions i gràcies.
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
Jaime, per endavant la meva admiració pel teu compromís amb l'aprenentatge del català. Jo també vaig viure la prohibició de la llengua catalana al col·legi i sóc fill d'un murcià i una granadina (que sempre em van inculcar l'amor al català, i això que la meva mare no el parla). Si necessites cap aclariment, no dubtis a posar-te en contacte amb mi. Endavant!
@Juliabananafish Жыл бұрын
Ets molt generós. Gràcies!
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
Per què ho dius? I, en qualsevol cas, moltes gràcies.
@Juliabananafish Жыл бұрын
@@ManelGarciaMartín Per tots aquests vídeos, sempre tan precisos, tan ben explicats.
@josepoyato8952 Жыл бұрын
Wau, avui he descobert un tresor. Des de fa tres anys estic intentant aprendre català, des de Granada, i aquests àudios són del millor que he sentit. Mil gràcies....per difondre aquesta llengua tan entranyable.
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
Gràcies a tu. Ets molt amable. I ànims!
@despertaferro17142 жыл бұрын
Gràxies. Li trucaré no pas el.
@ManelGarciaMartín Жыл бұрын
Exacte!
@josepascual46222 жыл бұрын
Me sirve pa aprobar hermano
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
Així ho espero!
@大馒头-p8i2 жыл бұрын
Porque a veces el pronombre se pone delante y a veces atrás del verbo?
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
La posició dels pronoms febles depèn del mode verbal: indicatiu i subjuntiu porten el pronom davant; infinitiu i imperatiu porten el pronom darrere. A les formes perifràstiques que barregen dos modes verbals els pronoms poden anar en una posició o en l'altra (exemple: el vaig veure o vaig veure'l).
@gloriabadenes86052 жыл бұрын
Moltes gràcies, Manel
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
Gràcies. Ets molt amable.
@teolegend142 жыл бұрын
Moltes gràcies Manel García Martín
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
No es mereixen. Ets molt amable.
@6nizvr2 жыл бұрын
molt bon vídeo, gràcies!
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
Gràcies a tu. Ets molt amable.
@joseptim2 жыл бұрын
gràcies!!!
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
No es mereixen. Ets molt amable.
@yesica56992 жыл бұрын
moltes gracies!!
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
No es mereixen. Ets molt amable.
@marcmoreno45952 жыл бұрын
Moltes gràcies. És un plaer escoltar aquesta càtedra, perquè sí, açò és pura i gran càtedra. Enhorabona.
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
No n'hi per tant! Ets molt amable.
@carl86592 жыл бұрын
Que cansinos con el dichoso idioma cocinado a gusto de cuatro iluminados
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
.
@maildelcarles2 жыл бұрын
El “què” el dius “qué” amb la e tancada. Per què?
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
És un error, certament. "Què" es pronuncia amb e oberta a tot el domini lingüístic català. Suposo que té a veure amb el meu origen lingüístic castellanoparlant. Cursiosament, sempre he tingut més problemes amb les es obertes que amb les os obertes.
@t_botox22342 жыл бұрын
moltes gracies dema tinc examen de cat
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
Que et vagi bé, demà!
@isabelmariapascualavella62242 жыл бұрын
moltes gracies no ho entenia pero amb tu si
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
M'alegro que t'hagi servit!
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
Me n'alegro! Gràcies pel teu comentari.
@ohquenick85442 жыл бұрын
Moltes gràcies, està molt be el teu relat.
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
Gràcis a tu. Ets molt amable.
@ohquenick85442 жыл бұрын
Està molt bé, moltes gràcies tot i que no estic d'accord en tot el que dius. Suposo que tot això es només una eina que faràs servir per aprofundir en altres conceptes.
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
Gràcies pel comentari. En efecte, aquest document és només una aproximació al concepte antropològic del mite. No tinc cap intenció d'aprofundir-hi més perquè, en efecte, es tracta d'un breu esboç per als meus alumnes de Batxillerat; però estaria molt interessat a saber les parts amb les quals no et mostres d'acord. Gràcies!
@consuelotrujillo12492 жыл бұрын
Molt útil! On podem aconseguir les fotos dels quadres d'organització?
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
Gràcies. Podràs trobar el quadres complts de fonemes a Internet sense problemes.
@lkj94782 жыл бұрын
Excelent
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
Gràcies. Ets molt amable.
@marionicolas77222 жыл бұрын
moltes gràciesss!!!!
@ManelGarciaMartín2 жыл бұрын
No es mereixen. Ets molt amable.
@junjiexu87563 жыл бұрын
Gràcies campió!
@ManelGarciaMartín3 жыл бұрын
No es mereixen. Ets molt amable.
@laiaescuder99453 жыл бұрын
Moltes gràcies, ho he pogut entendre molt bé
@ManelGarciaMartín3 жыл бұрын
No es mereixen. Ets molt amable.
@ManelGarciaMartín3 жыл бұрын
No es.mereixen. Ets molt amable.
@centredestudisedukat83313 жыл бұрын
Però hi no és un pronom de CI.
@ManelGarciaMartín3 жыл бұрын
Sí que ho és, quan entra en contacte amb pronoms de tercera persona en funció de CD (LI es transforma en HI i s'inverteix l'ordre, tal com explico al tutorial).
@ManelGarciaMartín3 жыл бұрын
Et recomano que vegis el tutorial "Prova substitució pronominal CD + CI 01".
@centredestudisedukat83313 жыл бұрын
@@ManelGarciaMartín Gràcies, Manel, ja ho conec tot això, però tinc molt desacords amb la nova gramàtica, i aquest n'és un.
@ManelGarciaMartín3 жыл бұрын
@@centredestudisedukat8331 Però això no és nou! És fabrià!
@centredestudisedukat83313 жыл бұрын
@@ManelGarciaMartín Pel que sé, en Pompeu Fabra va observar que al català central en començava a produir aquest fenomen, però els valencians fan un ús correcte del pronoms. É