1 Dakikada Apartman
2:05
Күн бұрын
1 Dakikada Aidat
1:30
21 күн бұрын
1 Dakikada Kat İrtifakı
2:43
Sana Aşkımız Hep Bahar
1:10
1 Dakikada Kat Mülkiyeti
1:27
Apsiyon Mobil Ayrıcalıkları
1:39
Atamızın Gözünden ZAFER
1:05
3 ай бұрын
Пікірлер
@hasanozal8339
@hasanozal8339 Күн бұрын
Açıklamalar için teşekkür ederiz. Bir sorum olacaktı. Olagan genel kurul toplantısını tek seferde çoğunluklu cogunluksuz olarak yapabiliyor muyuz.Neden derseniz ilk toplantıya az katılım oluyor sonra ki hafta yapilan toplantida da cok fazla bir katılım olmuyor. Dolayısı ile tek seferde çoğunluklu cogunluksuz olağan genel kurul yapabiliyor muyuz. Teşekkür ederim
@AdnanDurmaz-gl4yr
@AdnanDurmaz-gl4yr Күн бұрын
Güzel bilgilendirme cok tesekkürler başarılar dilerim
@elcnelgn
@elcnelgn 2 күн бұрын
İpek hanımın işine olan hakimiyeti ve samimi anlatımıyla keyifle izledim
@deniztolgainci9974
@deniztolgainci9974 2 күн бұрын
Tebrik ediyorum. Çok başarılı bir program olmuş…
@Ogez00
@Ogez00 2 күн бұрын
Merhabalar. 250 dairelik bir sitede oturmaktayiz. Projede olan 4 tane süs havuzu bu yaz bir tanesi cocuk havuzu olarak kullanildi. Sadece klor atildi temizlenmesi icin ekstra hic bir sey yapilmadi bir yikim vs. Onumuzdeki yaz sus havuzlarinin iki tanesini buyuk yuzme havuzuna cevirmek istiyor site yonetimi. Bunu icinde demirbas adi altinda kat maliklerine bir para yıkıyor. Sitenin projesinde onlar sus havuzu. Bunun iptalini nasil gerceklestirebiliriz.
@mineerol2184
@mineerol2184 3 күн бұрын
Apartman girişinden bağımsız olan dükkan sahipleri de kat maliki mıdır?Karar defterinde yer almalımidir? Apartman içi temizlik ,otamat gibi hizmetten faydalanmadiğı halde giderlere katılmalı mıdır? Kapıcı dairesi yada ortak bir alanın kiralanmasına itiraz edebilir mi ? Bir başka deyişle daire sahipleri dükkan sahiplerinden de onay almalimıdır? Hayırlı akşamlar...
@Apsiyon
@Apsiyon 2 күн бұрын
Binadaki tüm bağımsız bölümleri üzerinde kat mülkiyeti kurulur. Bağımsız bölümlerin mesken, dükkan, işyeri vs. olması maliklerinin hak ve sorumluluklarını etkilemez. Apartman girişinin dışında olan dükkanların diğer bağımsız bölümlerden bir farkı yoktur. Nihayetinde binanın temeli, bodrumu, kapıcı dairesi, dış cephesi, çatısı tüm bağımsız bölüm maliklerinin ortak yeridir. Dükkan sahiplerinin onay vermediği kapıcı dairesinin kiralanması kararı uygulanamaz. Daha fazla bilgi için "Kapıcı Konutunu Kiraya Verip Apartmana Ek Gelir Elde Edilir Mi?" konulu www.apsiyon.com/blog/kapici-konutunu-kiraya-verip-apartmana-ek-gelir-elde-edilir-mi linkindeki yazımızı okuyabilirsiniz. Dükkanların kullanmadığı alanların giderlere katılıp katılmaması binanın tapu sicilindeki yönetim planında yazılı olan şekli ile uygulanır. Yönetim planında dükkanların masraflara katılımı ile ilgili belirlenmiş bir hüküm yok ise kat malikleri kurulu bu kararı alabilir. Daha fazla bilgi için "Site ve Apartmanlardaki İş Yerleri Aidat Öder Mi?" konulu yazımıza www.apsiyon.com/blog/site-ve-apartmanlardaki-isyerleri-aidat-oder-mi linkinden ulaşabilirsiniz.
@ebazirebazir5462
@ebazirebazir5462 3 күн бұрын
Merhaba biz notere gittik gerek yok dendi yapmadılar baska notere sordum oda aynısını dedi kanun varsa noterler neden uygulamıyor acaba
@Apsiyon
@Apsiyon 2 күн бұрын
Bahsettiğiniz konu karar defterinin mi? Yoksa işletme defterinin kapatılması mı? Anlaşılmamamıştır. Yine notere defteri kapatmaya gittiğiniz zaman Ocak ayı mıdır? Yılın başka bir zamanı mıdır? O da anlaşılmamıştır. Kat Mülkiyeti Kanununun "defter tutulması ve belgelerin saklanması" başlıklı 36. maddesine göre "yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri, 32 nci maddede sözü geçen deftere tarih sırasiyle yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecburdur." Kanunun 32. maddesi ise "kararlar" ile ilgili olup "Kat malikleri kurulu kararları (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühüriyle tasdikli bir deftere yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır; karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar. Bir husus hakkında ilerde çıkan anlaşmazlıklar, karar defterinde aynı hususa dair daha önce verilmiş bir karar varsa kaide olarak ona göre çözülür." O halde kanunda sözü edilen defter "karar defteridir." Yine 36. maddeye göre "bu defterin, her takvim yılının bitmesinden başlıyarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması mecburidir. Bu maddede yazılı görevleri yerine getirmiyen yöneticiye 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar uygulanır." Sorularınızın yanıtlarını "Yönetimin Yıl Sonu İşlemleri: Genel Kurul Öncesi Bilinmesi Gereken 14 Madde" konulu www.apsiyon.com/blog/yonetimin-yil-sonu-islemleri-genel-kurul-oncesi-bilinmesi-gereken-14-madde linkindeki yazımızın 13 ve 14. maddelerinde bulabileceğinizi düşünüyoruz.
@ebazirebazir5462
@ebazirebazir5462 2 күн бұрын
@Apsiyon evet apartman karar defteri işletme değil aralik sonu onaylatmadigimiz için ocaktada yapmadılar onlar büyük işletmeler için dediler
@ebazirebazir5462
@ebazirebazir5462 2 күн бұрын
@@Apsiyon çok bilgilendirici yazılar paylaşıyorsunuz teşekkür ederiz
@Apsiyon
@Apsiyon 2 күн бұрын
@@ebazirebazir5462 Bizi izlediğiniz için teşekkürler.
@Apsiyon
@Apsiyon 2 күн бұрын
@@ebazirebazir5462 Bir iletişimsizlik olmuş olabilir. Aşağıya Noterler Birliği Hukuk Danışmanlığının yorumunu bırakıyoruz. Bu arada söz konusu cezayı sadece sulh hukuk hakimi kesebilir. Onu da belirtmiş olalım. 16- 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre tutulması gereken defterler nelerdir? Açılış ve kapanış onayları ne zaman ve ne şekilde yapılır? 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 32 ve 36 nc maddeleri uyarınca; Bu Kanuna tabi yapılarda, kat maliklerinin kararları ile 36 ncı maddenin birinci fıkrasında belirtilen hususların yazıldığı karar defterinin tutulması, Bu defterin, (1) den başlayan sayfa numaralarını taşıması, kullanılmaya başlamadan önce her sayfasının noter mührüyle tasdik edilmesi ve ayrıca her takvim yılının bitmesinden başlayarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması, zorunludur. Bu defterin, her takvim yılının bitmesinden başlayarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılmaması durumunda yöneticiye 36 ncı maddenin son fıkrası yollamasıyla 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı ceza uygulanır. 634 sayılı KMK’ de “karar defteri” dışında başka bir deftere yer verilmemekle birlikte, uygulamada mali hususlara yönelik “işletme defteri” adı altında bir defter de tutulmakta ve bunun da noterliklerde onayı yaptırılmaktadır. 634 sayılı Kanunda sadece, karar defterinin (1) den başlayan sayfa numaralarını taşıyacağı, her sayfasının noter mührüyle tasdik edileceği ve ayrıca her takvim yılının bitmesinden başlayarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılacağı hükümlerine yer verilmiş, bunlar dışında bir açıklama yapılmamıştır. Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 105 inci maddesi “Türk Ticaret Kanunu ile Vergi Usul Kanunu dışındaki kanunlarla tutulması öngörülen defterlerin onaylanması, bu kanunlarla özel bir şekil getirilmemiş olması şartı ile yukarıdaki hükümlere göre yapılır” hükmünü içerdiğinden kat mülkiyetine tabi yapılarla ilgili tutulan defterlerin onaylama işlemlerinin Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 99 ila 104 üncü maddeleri hükümlerine göre yapılması gerekir.
@f.ozcelik2126
@f.ozcelik2126 4 күн бұрын
Yönetim planı kat irtifakı kurulduğu zaman yapılıyor.fakat sonradan satış yapıldıgı zaman alan kişi yapılan yönetim planını kabül etmek zorunda mı.
@Apsiyon
@Apsiyon 3 күн бұрын
Taşınmaz mal mülkiyetinin ve mülkiyetten başka ayni hakların kurulması ve devri için (satış,bağış,devir,miras gibi intikal işlemlerinde ) tapu sicil müdürlüğündeki bir memur tarafından düzenlenip taraflar ve gerekiyorsa tanıklar tarafından imzalanan, müdürce imza ve mühür ile tasdik edilen resmî bir akit (resmî senet) bulunmaktadır. Devir alan taraf yönetim planını kabul ettiğini imzası ve "okudum" ifadesi kabul eder. Dolayısı ile yönetim planı kabul edilmeden devrin gerçekleşmesi mümkün değildir.
@nedretinana8359
@nedretinana8359 4 күн бұрын
Apartmanda oturmuyorum ..evim 4 katli mustakil bina kendime ait ..kapi nin onu kime ait ? Komsu vb. Araba parkedebilirmi , kesin bir mevzuat varmidur hocam ..cok teşekkürler
@Apsiyon
@Apsiyon 3 күн бұрын
Kaldırımlar, yollar, sokaklar kamuya aittir. Araç park edilen bölümde park edilemez yasağı bulunmaması halinde sokaklara araç park etmeyi engelleyecek yasal bir engel bulunmamaktadır.
@NecdetUlku
@NecdetUlku 5 күн бұрын
Gayri resmi olarak yapılan apartman yöneticiliği süresinde yönetici harcamalarda yolsuzluk yaparsa, yani harcama hedabı vermez ise kanuni yaptırım uygulanırmı? Teşekkürler
@Apsiyon
@Apsiyon 2 күн бұрын
Kat malikleri kurulunda seçilen vekil yöneticinin olduğu kadar genel kurulda seçilmemiş olsa dahi vekil gibi davranan ve vekaletsiz iş akdi hükümlerine göre hareket ede kişinin de tabi ki maliklere hesap verme sorumluluğu vardır. Sözünü ettiğiniz hususlar var ise maliklerin herbirinin ayrı ayrı sulh hukuk, asliye hukuk mahkemelerine ve Cumhuriyet Savcılıklarına başvuru hakkı vardır. Daha fazla bilgi için "Yöneticinin ve Yönetim Kurulunun Hesap Vermesi" konulu www.apsiyon.com/blog/yoneticinin-ve-yonetim-kurulunun-hesap-vermesi linkindeki yazıdan faydalanabilirsiniz.
@gokmeninik5375
@gokmeninik5375 6 күн бұрын
Selamlar, Müstakil tek katlı bir ev yapmak istiyoruz. Her türlü yasal izinleri alındı. Arsamiz köy yerleşik alani içindedir. İnşat yapım kredisine başvurduğumuzda bankadan şöyle bir bilgi verildi; "Krediye konu taşınmazın tek bağımsız bölümlü bir yapı olması halinde, ilgili yasal mevzuat gereği inşaat aşamasında kat irtifakı tapuların çıkarılmasında yasal olarak engel bulunmamasına karşın fiiliyatta tapu müdürlüklerince çıkarılmamaktadır. Bu yüzden ikinci bir taşınmaz ipoteği istenmektedir." Bu konu hakkında bir yorum yapabilir misiniz? Gerçekten böyle bir durum var mı? Saygılar.
@Apsiyon
@Apsiyon 2 күн бұрын
Müstakil tek katlı bir evde birden fazla bağımsız bölüm olmayacağı için kanunda bir engel olmasa da kat irtifakı kurulmaz. Konut kredisi ise . "Kat Mülkiyetli" veya "Kat İrtifak" tapusu olan . "tapunun niteliği (vasfı)" kısmında; "mesken, konut, daire, kargir ev, avlulu ev, dubleks- tripleks mesken, çatı arası piyesli mesken vb. "ifadelerinin yer aldığı taşınmazlara çıkarılır. Arsa tapusuna istinaden konut kredisi kullandırılmaz. Tamamlanmış konutlar, ekspertiz raporunda inşaat seviyesi %70'in üzerinde olan -konutun kaba inşaatının yanı sıra dış cephesinin tamamen bitmiş hali- ve kat irtifak tapusu oluşmuş konutlar için konut kredisi kullanıdırlır. Hiç başlamamış veya %70 tamamlanma seviyesinin altındaki konut projelerinde yüklenici firmaya tahsis edilecek garanti taahhüt kefalet limitleri çerçevesinde kredi başvuruları değerlendirilir. Bununla beraber arsa üzerinde bina olması ve tapuya ilave olarak yapı kullanım izin belgesi veya yapı ruhsatının olması durumunda binanın tamamının satın alınıyor olması ve tamamına ipotek konulması koşuluyla söz konusu kredi başvuruları değerlendirilebilir. Bankanın yukarıdaki durumların söz konusu olmadığı hallerde henüz kredi kullanacak olan konut ortada olmadığından ikinci bir taşınmaz ipoteği istemesi olağandır.
@gokmeninik5375
@gokmeninik5375 2 күн бұрын
@@Apsiyon Selamlar, Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler. Bizim günahımız evimizi tek katlı yapmak olarak anlıyorum :) "yüklenici firmaya tahsis edilecek garanti taahhüt kefalet limitleri çerçevesinde kredi başvuruları değerlendirilir." Bu şekilde nasıl ilerleyebiliriz, bilgi verme şansız var mı? Saygılar.
@Apsiyon
@Apsiyon 2 күн бұрын
@@gokmeninik5375 Bu konu çok sayıda bağımsız bölümlü yapılar yapan müteahhitler ile ilgili. Yapının yüklenici müteahhidi var ise kendisi ile görüşebilirsiniz.
@gokmeninik5375
@gokmeninik5375 2 күн бұрын
@@Apsiyon Selamlar, "çok sayıda bağımsız bölüm" dediniz noktayı koydunuz 😊 tek katlı ev olduğu için yine gol yedik. Yok mu bunun bir yolu 😊 Saygılar.
@gokmeninik5375
@gokmeninik5375 6 күн бұрын
Selamlar, Müstakil tek katlı bir ev yapmak istiyoruz. İnşaat yapım kredisine başvurduğumuzda bankadan şöyle bir bilgi verildi; "Krediye konu taşınmazın tek bağımsız bölümlü bir yapı olması halinde, ilgili yasal mevzuat gereği inşaat aşamasında kat irtifakı tapuların çıkarılmasında yasal olarak engel bulunmamasına karşın fiiliyatta tapu müdürlüklerince çıkarılmamaktadır. Bu yüzden ikinci bir taşınmaz ipoteği istenmektedir." Bu konu hakkında bir yorum yapabilir misiniz? Gerçekten böyle bir durum var mı? Saygılar.
@Apsiyon
@Apsiyon 2 күн бұрын
Müstakil tek katlı bir evde birden fazla bağımsız bölüm olmayacağı için kanunda bir engel olmasa da kat irtifakı kurulmaz. Konut kredisi ise . "Kat Mülkiyetli" veya "Kat İrtifak" tapusu olan . "tapunun niteliği (vasfı)" kısmında; "mesken, konut, daire, kargir ev, avlulu ev, dubleks- tripleks mesken, çatı arası piyesli mesken vb. "ifadelerinin yer aldığı taşınmazlara çıkarılır. Arsa tapusuna istinaden konut kredisi kullandırılmaz. Tamamlanmış konutlar, ekspertiz raporunda inşaat seviyesi %70'in üzerinde olan -konutun kaba inşaatının yanı sıra dış cephesinin tamamen bitmiş hali- ve kat irtifak tapusu oluşmuş konutlar için konut kredisi kullanıdırlır. Hiç başlamamış veya %70 tamamlanma seviyesinin altındaki konut projelerinde yüklenici firmaya tahsis edilecek garanti taahhüt kefalet limitleri çerçevesinde kredi başvuruları değerlendirilir. Bununla beraber arsa üzerinde bina olması ve tapuya ilave olarak yapı kullanım izin belgesi veya yapı ruhsatının olması durumunda binanın tamamının satın alınıyor olması ve tamamına ipotek konulması koşuluyla söz konusu kredi başvuruları değerlendirilebilir. Bankanın yukarıdaki durumların söz konusu olmadığı hallerde henüz kredi kullanacak olan konut ortada olmadığından ikinci bir taşınmaz ipoteği istemesi olağandır.
@aysen-kpss-ders
@aysen-kpss-ders 6 күн бұрын
Merhaba birşey soracaktım , kendi web sitemden dijital ürünler satmak istiyorum , kuveyttürk'den sanal pos alabilmem için şirket açmam lazım mış. Ve ben fatura vs keserken tamamen dijital ve otomatik kesilen bir sistem düşünüyorum . Muhasebeci tutmak istemiyorum açıkcası , aylık 1000 küsür lira henüz veremem. Kısacası sormak istediğim muhasebeci olmadan şirketimi kurabilir miyim ?, şirketi açıcam ve hiç bir giderim olmasın istiyorum ? Böyle birşey mümkün mü ?.....14
@Apsiyon
@Apsiyon 5 күн бұрын
Mümkün değildir. Bir mali müşavir veya online mali müşavir uygulaması ile çalışmanız gerekir.
@danyelbuyukask
@danyelbuyukask 8 күн бұрын
Merhaba, 12 dairelik bir apartmanda oturuyorum. 11 daire 80 metrekare altında 1 daire 129 metrekare. 5 araçlık otopark var. Şimdi onaylı projede bizim daireye yani 129 metrekare olan daireye 1 araç diğer 11 daireye 4 araçlık yer tahsis edilmiş. Fakat yönetici söylememe rağmen bizim yeri belirlemiyor ve sürekli sorun yaşıyoruz, ne yapabiliriz? Teşekkürler
@Apsiyon
@Apsiyon 6 күн бұрын
Binanızdaki otopark dağılımı otopark yönetmeliğine uygun görünüyor. 1. Belediyedeki yapı ruhsat eki olan projede (onaylı proje), 2. Tapu sicilindeki yönetim planının metninde ya da eki varsa o krokide 3. Bunlar yoksa genel kurul kararına göre otopark yeriniz belirlenmemiş ise genel kurulda bunu talep edebilir, komşularınızın kabul etmemesi halinde yerinizin belirlenmesi için sulh hukuk mahkemesinde dava açabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir ve " Site ve Apartmanlardaki Otopark Yerlerinin Kullanımından Doğan Sorunlar" konulu www.apsiyon.com/blog/site-ve-apartmanlardaki-otopark-yerlerinin-kullanimindan-dogan-sorunlar Linklerindeki blog yazılarımızdan faydalanabilirsiniz.
@voyager2303
@voyager2303 10 күн бұрын
Kat maliki degilim sitede sadece ikametim var elden bireysel olarak dava acabilirmiyim
@Apsiyon
@Apsiyon 9 күн бұрын
Dava konusuna bağlı olarak cevap değişecektir. Daha detay yazabilirseniz yanıt döneriz. "Yöneticinin ve Yönetim Kurulunun Hesap Vermesi" hakkında daha detaylı bilgi için www.apsiyon.com/blog/yoneticinin-ve-yonetim-kurulunun-hesap-vermesi linkindeki yazımızı okuyabilirsiniz.
@mehmetozlu1031
@mehmetozlu1031 10 күн бұрын
Hocam dilinize saglık. Kapalı otopark içerisine traktör ve iş makinesi konulması uygunmudur. Bununla ilgili bir yasal mevzuat varmı.
@Apsiyon
@Apsiyon 6 күн бұрын
Apsiyon Blog okurlarımız ve Apsiyon KZbin Kanalı İzleyenlerimiz bizlere aşağıdaki araç tiplerinin site veya apartman açık ya da kapalı otoparklarında park etmelerinin mümkün olup olmadığına ilişkin sorular yöneltmektedirler. a) Motorlu Araç Ruhsatı Bulunan (Trafik Tescil İşlemi Yapılmış Araçlar) • Motorlu karavan, • Römork, römorkör, • Panelvan, • Tır, kamyon, kamyonet, çekici, otobüs veya bunların römorkları, • Lastik tekerlekli traktörler, • Motorsiklet vs. b) Motorlu Araç Ruhsatı Bulunmayan (Trafik Tescil İşlemi Yapılmayan Araçlar) • Bisiklet, • Motosiklet, Mobilet, • Elektrikli binek araçlar, elektrikli hizmet araçları (club car vs) • Demir tekerlekli araçlar, at arabası, • Her türlü iş makineleri • Tekne, jetski gibi deniz araçları • Hava araçları (insansız veya insan taşıyan) • Çekme karavanlar Bu soruları toparlayarak benzer durumlarda değerlendirmek amacı ile sizlerle paylaşmaktayız. Hangi Araçlar Site Otoparklarına Park Edebilir? Kat Mülkiyeti Kanununa tabi ana gayrimenkullerin site içi yolları, açık yada kapalı otoparkları karayolu değildir. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği çerçevesinde değerlendirme yapamamakla birlikte öncelikle motorlu araç ruhsatı (Trafik Tescil İşlemi) yapılmış araçları sitelerde / apartmanlarda otoparka park edebilecek araçlar olarak değerlendirmek gerekir. O halde yönetim planı ya da yönetim planında bulunmuyorsa genel kurul kararı (ya da toplu yapıda temsilciler kurulu kararı) ile yasaklanmadıkça motorlu araç ruhsatı bulunan yani trafik tescil işlemi yapılmış araçlar site ve apartman otoparklarına park edebilir. Yönetim Planı Bazı Araç Tiplerinin Otoparka Girişini Yasaklar mı? Hangi motorlu araç ruhsatına sahip araçların site / apartman otoparkına park edebileceği ya da park edemeyeceği konusunda öncelikle tapu sicilindeki yönetim planını esas almamız gerekir. Yönetim planında trafik tescili yapılmış olsa dahi araç tipine göre örneğin, "motorlu karavan, romörk, römorkör, panelvan, tır, kamyon, kamyonet, çekici, otobüs veya bunların römorkları, lastik tekerlekli traktörler, motorsiklet parkı yasağı vardır veya bazılarının yoktur” şeklinde bazı araçların parkına yönelik kısıt konulmuş ya da izin verilmiş olabilir . Birçok yönetim planında garaj ve otopark yerlerinde bazı araç tiplerinin parkı yasaklanmış durumdadır. Yine yönetim planlarında kapalı ya da açık otopark yerlerinde motorlu araç ruhsatı olmayan bisiklet, motosiklet, mobilet, elektrikli binek araçlar, demir tekerlekli araç, at arabası, her türlü iş makinelerinin ve tekne gibi deniz araçlarının parkına ilişkin yasaklar da koyulabilir. Çekme karavanlar ile ilgili durum daha farklı ve tartışmalıdır. Eğer yönetim planında otopark alanında “römork, çekme karavan vs” araç tipine ilişkin bir yasak var ise dolayısı ile park edilemez. Motorlu ya da çekme karavan ile ilgili detayları bir bölümü yazı sonunda sizlerle paylaşalım. Yönetim Planında Yasak Bulunmuyorsa Bazı Araç Tiplerinin Otoparka Girişi Yasaklanabilir mi? Yönetim planında hüküm olmayan hallerde Kat Mülkiyeti Kanununa aykırı olmayacak şekilde kat malikleri kurulu her türlü kararı alabilir. Ancak yönetim planı bu konuda bir madde içeriyorsa yönetim planının ilgili maddesi değişmeden, maddeye aykırı şekilde kat malikleri kurulu kararı alamayız. Eğer yönetim planında belli bir araç tipine göre kısıt söz konusu değilse , bununla beraber araç tipi park alanında bir araç tipinin park etmesi yangın gibi riskler oluşturuyor, tekeri sebebi ile otopark zeminine, yüksekliği sebebi ile otoparktaki mekanik, elektrik, sıhhi veya yangın tesisat sistemine zarar vermesi söz konusu ise ya da kat maliklerini rahatsız edecek şekilde büyük, geniş, başkalarının parklarını ve geçişlerini engelleyen veya zorlaştıran bir duruma sebep oluyorsa kat malikleri kurulunda yasaklama kararı alınabilir. Bazı Araç Tiplerinin Genel Kurul Kararı ile Otoparka Girişini Yasaklarken Hangi Hususlar Ayrıca Dikkate Alınmalıdır. Trafik Yönetmeliğine ya da bu yönetmeliğin belediyelere verdiği yetkiye dayanarak bazı araçların şehir, ilçe içindeki karayolları ve sokak aralarında park etme ya da giriş yapmalarına ilişkin yasaklar vardır. Dolayısı ile bu tür yasakların olduğu ilçe ve mahallelerde aynı araçların site veya apartman otoparklarına park etmesi de olağan olarak kabul edilemeyecektir. Trafik Yönetmeliğinin 124. maddesinde “bir trafik işareti ile izin verilmiş olması, duraklama ve arızalanma halleri dışında, yerleşim birimleri içindeki karayollarında; kamyon, çekici, otobüs veya bunların römorkları, lastik tekerlekli traktörler ile her türlü iş makinelerinin bulundurulmaları ve parkedilmeleri yasaktır. Bu yasağa rağmen, yerleşim birimleri içindeki karayollarında parkedilmiş bu tür araçlar yetkililerce kaldırılır. Köy, kasaba gibi küçük yerleşim birimleri bu hükmün dışındadır.” Yine belediyelerin Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından tır parkları yerine mahalle içlerine park edilen tır ve kamyonlara da trafik polisleri ile birlikte cezai işlem uygulamaktadır. Çoğu ilçedeki zabıta talimatnamelerinde • Şehir içerisinde cadde, sokak, kaldırımlarda demir tekerlekli araç ve at arabası kullanmak yasaktır. • Büyük tonajlı kamyon ve tır römorkör, tırların sokak aralarına park etmeleri yasaktır. • Belediyece belirlenmiş yer dışında şehrin muhtelif yerlerinde meydan, cadde, sokak, boş alanlarda çevre yolu güzergâhında traktör, kamyonet, kamyon vb. araçlar; nakliye amaçlı beklemesi ve park etmeleri yasaktır. gibi maddeler bulunmaktadır. Sitedeki Otopark Yeri Bağımsız Bölümün Eklentisi ise ya da Yönetim Planında Tahsis Edilmiş ise Yasak Konabilir mi? Öte yandan bir aracın site/apartman otoparkından yararlanıp yararlanamaması otopark yerinin sadece o bağımsız bölüme eklenti yapılması yani özgülenmesi veya yönetim planında kullanımına tahsis edilmiş olmasına bağlı değildir. Bir bağımsız bölüm maliki “otopark yerim benim tapumun eklentisi savunması ile iş makinası gibi yine yönetim planına göre araç otoparkına giriş yasağı bulunan bir aracı eklentisi olan bir otopark yerinde bulunduramaz. Dolayısı ile kat mülkiyetine tabi gayrimenkullerde otoparklardaki kısıtlar bir malikin bağımsız bölümüne tapuda eklenti olarak beyan edilmiş olsun ya da tapudaki kayıtlı yönetim planında kullanıma amaçlı tahsis edilmiş olsun araç yerini kullanmamasına ilişkin değil, bir araç tipinin parkının yasaklanmasına ilişkin konulabilir. Daha farklı bilgiler için "Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-otopark-paylasimi-nasil-olmalidir ve " Site ve Apartmanlardaki Otopark Yerlerinin Kullanımından Doğan Sorunlar" konulu www.apsiyon.com/blog/site-ve-apartmanlardaki-otopark-yerlerinin-kullanimindan-dogan-sorunlar linklerindeki blog yazılarımızdan faydalanabilirsiniz.
@aydnuslu6847
@aydnuslu6847 10 күн бұрын
Anlatış konsepti çok güzel olmuş😂
@Apsiyon
@Apsiyon 6 күн бұрын
Bizi izlediğiniz ve nazik değerlendirmeniz için teşekkürler.
@osmanyagmur6929
@osmanyagmur6929 10 күн бұрын
Merhaba hocam. Benim soru biraz farkı olucak. 8 dairelik apartmanda oturuyorum.Oturduğum apartman da arka tarafda otopark var ama kullanılmıyor toprak ot çimen ağaçlık şeklinde bakımsız bir şekilde duruyor mecburun arabalar yol kenarına çekiliyor.Bu durum yaklaşık bina yapıldığından beri 10 yıldır böyleymiş. Arka tarafta otopark olarak kullanılacak alan olmasına rağmen yönetim yönetici tarafından yapılmıyor anladığım kadarıyla. Bu konu ile ilgili ne yapmak lazım haklarımız nelerdir. Teşekkürler.
@Apsiyon
@Apsiyon 10 күн бұрын
Eğer binanın arkasındaki yer belediyedeki onaylı mimari projede "otopark yeri" olarak görünüyorsa; Bakımsız olan alanın araçları park edebilmesi için elverişli hale getirilmesi toplantıya katılan kat maliklerinin salt çoğunluğu ile yani işletme projesi kabulü için gereken sayı ile karara bağlanabilir. Bu yer belediyedeki onaylı mimari projede "otopark yeri" olarak görünmüyor örneğin bahçe alanı (toprak) ise; Tüm kat maliklerinin beşte dördünün çoğunluğu ile bahçenin otopark yeri olarak kullanılmasına ilişkin karar alınabilir. Otopark olarak kullanım için toprak zemine beton atılması gerekiyorsa kararı almadan önce belediyenizle görüşünüz.
@muratmurat-mn1pv
@muratmurat-mn1pv 11 күн бұрын
merhaba binada bulunan ortak alan olan mescit, spor salonu, kapalı çocuk oyun alanı gibi yerlerde bu alanlar kullanılmasa bile bu alanlarda bulunan ısı pay ölçer cihazını 15 derecede yakmamız zorunlumudur.
@Apsiyon
@Apsiyon 10 күн бұрын
Yönetmeliğe göre merdiven sahanlığı, giriş holü, ısıtma merkezleri ve benzeri ortak kullanım mahallerinde, tüketim ölçülmez. Kullanıma bağlı ısı veya sıhhî sıcak su tüketimi çok olan yüzme havuzu, sauna, kapıcı dairesi ve benzeri mahaller için ise tüketimin ölçülmesi mecburidir. Binada bulunan ortak alan olan mescit, spor salonu, kapalı çocuk oyun alanı gibi yerlerde tüketim ölçülür. Mahal Sıcaklıklarının Asgari 15°C (Asgari Performans Kriteri) Olmasına İlişkin Kural: Yönetmeliğin 5/6. Maddesinde "Merkezi sistemlerde ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklıklarının 15 °c olacak şekilde ayarlanır." ifadeleri yer almaktadır. Bu maddedeki "bağımsız bölümler" ifadesi sebebi ile binada bulunan ve ortak yer ve tesisler olan mescit, spor salonu, kapalı çocuk oyun alanı gibi yerlerde uygulanmak zorunda değildir.
@Belgilar
@Belgilar 11 күн бұрын
Hocam biz yeni eve taşındık, 4 kat daire. 3 kat daire çok şikayet ediyor çocukların koşuyor sesi geliyor diye 😬 (çocuklarim 3 ve 1 yaşında) neymiş çocukların oturarak oynasınlar diyor🥵 bıktım artık hangi çocuk böyle oynarki. Evet yabancıyım bu ne gunahmı
@Apsiyon
@Apsiyon 6 күн бұрын
Öncelikle şunu belirtelim. Türkiye'deki kurallar ve yasalar vatandaşımıza olduğu kadar geçici ikamet izni olsun veya olmasın yabancılara, misafirlere, sığınmacılara aynı ölçüde uygulanır. Kimsenin bir diğerine üstünlüğü yoktur. Bu konuda müsterih olunuz. Gürültü Yargıtay kararlarına göre bir sesin rahatsız edecek ses boyutuna ulaşması için sürekli olarak veya sürekli olarak olmasa da dinlenme saatlerinde oluşması, şiddetli olması gerekmektedir. Yine gürültü öznel bir kavramdır, kişiden kişiye değişir. Bir komşu bir sesi gürültü olarak tanımlarken diğeri tanımlamayabilir. Tahammül Komşular birbirlerinin gürültülerine makul ölçülerde tahammül etmelidirler. Özellikle çocukların yarattığı sesler açısından yerleşik yargıtay kararları bu tahammüle atıflarda bulunur. Çocuk Sesleri Çocuğun yarattığı olağan oyun sesleri açısından , bu gürültüler akşam geç saatlerde , gece ve sabah erken saatlerde değilse ve çocuğun oyuncakları veya eşyaları sürekli olarak atma, vurma vs. şeklinde ortaya çıkmıyorsa ya da sürekli olarak devam etmiyorsa tahammül sınırları içinde değerlendirilecektir. Yargıtay kararları çocukların gürültülerine karşı müsamaha edilmesini oyun özgürlükleri içerisinde değerlendirmesine rağmen asıl olarak bir gürültünün rahatsız edecek ses boyutuna ulaşması için sürekli olarak veya sürekli olarak olmasa da dinlenme saatlerinde oluşması, şiddetli olması gerekmektedir. Çoğu zaman çocuğun anne babası da kendileri de aslında çocuklarının gürültüsünden rahatsız olmaktadır. Evde bir başka odada oynamalarını tercih etmekte, hava güzel ise balkonda ya da apartman veya site bahçesinde oyun oynaması için izin vermek sureti ile kendi zihinlerini rahatlamakta ve işlerini yapmaktadırlar. Çocuk gürültülerinin bertaraf edilmesi için en iyi tavsiye öncelikle rahatsız olduğunu ifade eden kişiler ile ebeveynlerin makul şartlarda konuşmalarıdır. Rahatsız olan komşu ile görüşmede çocuğun ebeveynlerinin de yaşadığı sorunları dikkate alınması önemlidir. Olayın özel durumuna bağlı olarak çözüm önerileri getirebilir. Örneğin çocukların gürültüsünden rahatsız olan komşunun daha çok yaşam alanı olan oda/mahallere komşu olan odalarda çocukların oynaması yerine başka odalarda oynamalarının sağlanması, dinlenme saatlerinde anne babalarının daha fazla ihtimam göstermesi veya çocukları ile ortak paylaşım ve oyunlar oynamaları rahatsızlıkları azaltacaktır. Yargıtay kararları gürültünün bertaraf edilmesi için gürültüyü yapan komşunun yaptığı eylemin yasaklanması yerine öncelikle ses yalıtımı ve akustik uygulaması yapmasına dair önerileri tavsiye etmektedir. Yine eğer gürültü ve titreşim şikayeti beraberce varsa mümkün olduğu kadar parke, seramik, mermer gibi sert zeminlerin üzerinde halı kullanımı, daha da konforlusu duvardan duvara halı, kullanımı, çocuğun çıplak ayakla yürümesi yerine topuk altında yumuşak ve kumaş vs. materyallerden oluşan ev ayakkabıları giydirilmesi, zıplama alışkanlıkları varsa kalın şilteler bulundurulması, ses ve titreşimin şiddetini azaltacaktır. Gerek yapının mimarisi, kat tabliyelerindeki statik vs. sebepler, zeminde kullanılan parkenin şiltesinin kalitesi gibi tercihler sebebi ile çoğu zaman gürültü ve titreşimler büyüyerek diğer komşulara ulaşabilir. Eğer maddi olarak imkan var ise sesin kaynağında ses yalıtımı yapılması mümkündür. Akustik halı, zemin ses yalıtım malzemesi, zemin mantar şiltesi konut tipi çözümler olarak sayılabilir. Eğer zemin döşemesinde yalıtım tercih edilecekse bir uzman firmadan yardım alınması tavsiye edilir. Rahatsızlık Devam Ediyorsa Bir taraf rahatsız olunca diğer tarafın hakları da eğer konu yargıya intikal ederse hakim tarafından korunacaktır. Yargıtayın gürültü konusundaki görüşünü yukarıda paylaştık. Yine belirtmek isteriz ki konu sizi çok rahatsız eden çözümsüz bir boyuta ulaşırsa eylem planı detaylarını www.apsiyon.com/blog/apartman-gurultu-yonetmeligi-sikayet-nereye-yapilir linkinden okuyabilirsiniz.
@anastasiamanakova1842
@anastasiamanakova1842 11 күн бұрын
Bir sitede vekaleten toplantı yapmak için pasaportunuzun fotokopisine ihtiyacınız var mı?
@Apsiyon
@Apsiyon 11 күн бұрын
Bir kat malikinin vekili olarak toplantıya katılacaksanız kendisi tarafından verilmiş olan vekalete ve sizi genel kurulda kimse tanımıyorsa kimliğinizi belirtecek bir belgeye ihtiyacınız olacaktır. Eğer kimlik yada ehliyet gibi bir belgeniz yoksa veya Türk Vatandaşı değilseniz pasaportunuz da geçerli bir belgedir. Daha fazla bilgiyi "Olağan Genel Kurul Toplantısında Vekaletin Önemi" konulu www.apsiyon.com/blog/olagan-genel-kurul-toplantisinda-vekaletin-onemi linkindeki yazımızdan edinebilirsiniz.
@emineyasar7126
@emineyasar7126 11 күн бұрын
Hocam brüt olarak bordoda yazılanı baz alacağız değil mi ona göre hesaplama yapılması gerekiyor. Yanıtlarsanız çok sevinirim
@Apsiyon
@Apsiyon 11 күн бұрын
Doğrudur. Kıdem tazminatı hesaplanırken işçinin fiilen eline geçen ücreti üzerinden değil, sigorta primi, vergi sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın belirlenen son, giydirilmiş ve brüt ücret üzerinden ödeme hesaplanır. İşçinin ücretine ilaveten işçiye süreklilik arz edecek şekilde ödenen para ve para ölçülebilir tüm menfaatler bu ödemede dikkate alınır. Daha fazla bilgiyi "Kapıcıların ve Site Çalışanlarının Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?" konulu www.apsiyon.com/blog/kapicilarin-ve-site-calisanlarinin-kidem-tazminati-nasil-hesaplanir linkindeki yazımızdan edinebilirsiniz.
@AkifEroğlu-d7w
@AkifEroğlu-d7w 13 күн бұрын
Çok teşekkür ederiz hocam bilmediğimiz çok şeyler öğrendik sağ olun
@Apsiyon
@Apsiyon 12 күн бұрын
Bizi izlediğiniz ve takip ettiğiniz için telekkür ediyoruz.
@AkifEroğlu-d7w
@AkifEroğlu-d7w 14 күн бұрын
Tek aidata ceza uygulayabiliriz ısınmayı uygulayabilir miyiz
@Apsiyon
@Apsiyon 13 күн бұрын
Aidat Gibi Diğer Sabit Yatırım, Yenileme, Güçlendirme ve Demirbaş Giderleri de Gecikme Tazminatına Tabi Midir? Site ve apartman yönetimlerinde aylık ortak gider borçlarına gecikme tazminatı uygulanması, her zaman kat malikleri ve kiracılar için alışa gelmedik bir durum oluşturmaktadır. Uygulamada aylık aidat bedeli, demirbaş, yakıt gibi kalemler birbirinden ayrı olarak düşünülmekte ise de, ortak gider olarak aidatları, demirbaş borçlarını, yakıt giderleri, kapıcı/işçi ücretlerini, asansör bakım masraflarını vs. kısaca ortak alanların işleyişinin idamesi için gerekli olan tüm gider ve harcamalar için gecikme tazminatı uygulanır. Bunların sayılanların tamamı aslında ortak gider ve avans payıdır. Daha fazla bilgi için "Gecikme Tazminatı Nedir, Nasıl Uygulanır?" konulu www.apsiyon.com/blog/gecikme-tazminati-nedir-nasil-uygulanir linkindeki yazımızı inceleyebilirsiniz.
@royalblueyonetim
@royalblueyonetim 14 күн бұрын
selamlar 600 dairelik sitede yöneticiyim 400 daire dolu 200 firmada 5 ortak problem yaşıyor 3 senedir aidat vermiyorlar. Ben geldiğimde 5 ortağı icraya verdim. icra devam ediyor avukat alacağımıza karşılık boş daireleden borca karşılık satılıp hesaba geçmesinin en az bir seneden fazla sürebileceğini söyledi. 2025 işletme projesi hazırlıyorum önceden yaptığımız gibi boş dairelerede aidat salıyorum fakat ödeme yok . Ben 400 dairelik mi proje yapmalıyım yoksa 600 lük yapıp bunların ödemeyeceği 200 lüğü 400 mi paylaştırayım. kanun ne diyor, benim durumum da olanlar varmıdır. Teşekkür ederim
@Apsiyon
@Apsiyon 13 күн бұрын
Kat Mülkiyeti Yasasının 20. maddesi hükmüne göre kat malikleri anagayrimenkulün genel giderlerine katılmakla yükümlüdür. Kat malikleri ortak yer ve tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya bunlardan yararlanmamak durumunda kaldıklarını ileri sürerek bu genel giderlere katılmaktan kaçınamazlar. Ayrı Yasanın 33. maddesi gereğince kat malikleri kurulu kararına razı olmayan kat malikleri anagayrımenkulün bulunduğu yer sulh mahkemesine başvurarak, hakimin müdahalesini isteyebilirler. Mal sahibi dairelerini müteahhidden eksiksiz olarak teslimalmışsa, teslim gününden başlanarak hesaplanan genel gider borçlarını ödemesi gereklidir (Y.5.HD.6.2.1984.t., 1984/885 E., 1984/938 K.) Teslim gününden önce müteahhide ait olan bağımsız bölümlere ait ortak gider ve avans paylarından müteahhid sorumludur. Dolayısı ile gecikmiş olunsa da yönetiminizin görev alması ile alacaklara takip başlatmanız yerinde olmuş. Yeni yıla ait işletme projeniz sizin tüm giderlerinizi ifade edecektir. a) İşletme projenize müteahhid tarafından ödenmeyen ortak gider ve avans paylarının yıllık toplam tutarını hesap ederek ayrı bir kalemde göstermek sureti ile yine müteahhid dahil tüm bağımsız bölümlere dağıtabilirsiniz. Bu durumda tüm bağımsız bölümlere örneğin 600 bağımsız bölüm var ise tamamına dağıtım yapılacaktır. İşletme projesinin (yıllık bütçenin) yönetim planına dayanmadan bir kısım bağımsız bölümlere dağıtılması başka itiraz ve hukuki girişimlere sebep olabilecektir. Özetle 200 bağımsız bölüm müteahhide ait ise bu öngördüğünüz kalemin sadece müteahhid dışında kalan 400 bağımsız bölüme dağıtılması doğru değildir. Bütçenin ilgili kalemi "iade olacak finansman giderleri" ya da "şüpheli tahsilata ilişkin iade edilecek giderler" olabilir. b) Yukarıdaki dağıtım yerine daha doğru olanı müteahhid tarafından ödenmeyen ortak gider ve avans paylarının yıllık toplam tutarını hesap edilmesi ve işletme projesi haricinde ayrı bir bütçe ile kiracılardan değil, sadece kat maliklerinden sebebi de belirtilerek istenmesidir. Yeni işletme projesi ise müteahhid ödemiş ödememiş dikkate almadan ne gerçekleşecek ise onu hesap ederek yapılmalıdır. BU ilave bütçenin adı"iade olacak finansman giderleri" ya da "şüpheli tahsilata ilişkin iade edilecek giderler" olabilir. Bu durumda örneğin 600 bağımsız bölümde 200 bağımsız bölüm müteahhide ait ise bu öngördüğünüz kalemin sadece müteahhid dışında kalan 400 bağımsız bölüme dağıtılması kat malikleri genel kurul/ temsilciler kurulunda kabul edilmiş ise mümkündür. Dİkkat edilmesi gereken husus ise müteahhidden ilgili bütçenin dönemine ait olacak ve tahsil edilecek tüm bedellerin ana parası, gecikme tazminatı, yasal faiz ve ferrileri ile ilgili bütçeye aalacak olarak kaydedilmesi ve bütçeden sorumlu tutulan maliklere dağıtılmasıdır.
@Serhat-y3u
@Serhat-y3u 15 күн бұрын
Merhaba hocam ben 2018 yapimi bir daire alacamda ama evi. Üstüne kredi cekilmiyor ve kat ittifakı
@Apsiyon
@Apsiyon 13 күн бұрын
Merhabalar, "üzerine kredi çekilmiyor ise" banka ekspertiz raporunda sebebi yazacaktır. Dolayısı ile banka gayrimenkulün mevcut durumunu değerlendirir. Bina yapım yılı 2018 olarak belirtmişsiniz, yapı ruhsat tarihi bir kaç sene önce olmalı. Banka konut kredisini tanımlamıyorsa ekspertiz raporunda yapının iskanı olmamakla beraber yapı ruhsatının süresi dolmuş ve yenilenmemiş olabilir. Genellikle bu durumda bankaların kat irtifaklı bağımsız bölümlere kredi verdiğini bilmekteyiz. Ancak banka ilgili konuta hiç bir şekilde kredi kullandırmıyorsa; yapı ruhsatının olmaması, yapı ruhsatının iptal edilmiş olması, yapı ruhsatına aykırı inşaat yapılması (örneğin imar durumuna aykırı fazla kat /metrekare/ bağımsız bölüm yapılması) gibi durumlar söz konusu olabilir. Ruhsat tarihini bilmeden sebebi uzaktan kestirmek zor. Gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyenin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü , Kentsel Dönüşüm Müdürlüklerine tapu sahibi olan bir kişi elinde tapusunun fotokopisi ile bir uğrar ise yukarıdaki sorunlardan hangisinin/hangilerinin olduğunu öğrenebilir. İskan müasaadesi yok ve imar mevzuatına aykırı işlemler var ise kararı size bırakmak gerekir. Öncelikle kat mülkiyetli, mecbur iseniz kat irtifaklı olup bankanın kredi verdiği bir gayrimenkulü tercih etmeniz yerinde olur. Bir yapının neden iskan (yapı kullanım izin belgesi) alamadığını bilmeden bağımsız bölümlerinden satın almak çoğu zaman üzüntüye sebep olur. Satış bedeli çok çok uygun, oturmayı değil yatırım amaçlı düşünüyorsanız, kısa zamanda prim yapacağına inanıyorsanız ve değer kazanacak bir durumda ise gayrimenkulü alıp bir süre satabilirsiniz. Daha fazla bilgi için ... "Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-irtifaki-ve-kat-mulkiyeti-hakkinda-bilmeniz-gerekenler linkindeki ve "Apartman ve Site Yönetim Planına Nereden ve Nasıl Ulaşılır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-yonetim-planina-nereden-ve-nasil-ulasilir linkindeki yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz.
@mete2622
@mete2622 17 күн бұрын
Site garajında çarpışan arabaların sahiplerinden biri sigortaya vereceğim diye kamera kaydı isterse yönetici olarak verebilir miyiz? KVKK'ya aykırı davranmış olur muyuz?
@Apsiyon
@Apsiyon 2 күн бұрын
Kamera kayıtları kişisel veri içermektedir. Kamera kayıtları aşağıdaki gerekçelerle de olsa malik ve kiracılara paylaşılamaz. Arabalarına ufak ya da büyük çaplı zarar veren araçları tespit etmek, Çocuklar arasında ki tartışmalarda yaşanılan olayları görmek Çocukların bisikletleri ,topları vb eşyaları kaybolunca tespit etmek Ya da kapıda kendilerini izleyen araçları görmek amacıyla yönetimden kamera kayıtlarını talep etmektedir. Ancak talep halinde kamera kayıtlarını görmek amacı ile yetkili olan kişiler kamera kayıtlarının çözümlemesini yaparak kayıtları en az iki imza ile tutanak haline getirebilir, ilgili tarihteki kaydı adli/kolluk işlemlerde kendilerinden talep edilme ihtimaline karşı için belirli süre ile saklayabilir. CCTV kamerası ve kaydı kullanan apartman ve site yönetimlerinin aşağıdaki hussuslara dikkat etmesi ve tercihen KVKK konusunda uzman bir danışmandan destek alarak sistemin işleyişi ile ilgili kuralların yazılı hale getirilerek hazırlatılması tavsiye edilir.
@HızırBilir
@HızırBilir 17 күн бұрын
Mrb mutayit arkadaşımın aileleriyle kaldığı apartmandan kat irtifakli daire almak üzereyim. Binaya 2020 de girmişler. İskanı ben ne yapip edip alacağım dedi. Sizce ne yapmam gerekir. Su ve elektrik aboneliği ayrı imiş her dairede
@Apsiyon
@Apsiyon 12 күн бұрын
Binayı arkadaşınız mı yapmış? Kendileri 2020 de gelmişler ama bina ne zaman yapı ruhsatı almış? İskanı ne yapıp edip alacağım dediğine göre imar barışından faydalanılmamış mı? İhtiyaç yok muydu gibi konular var. Su ve elektriğin ferdileşmesinin ya da tek sözleşme olmasının sadece maddi olarak bir farkı var. Binadaki haklarınızı güçlendirmez. Öncelikle iskan almamış bir binadan banka kredisi kullanın veya kullanmayın ekspertiz yaptırılmadan bağımsız bölüm alınması sakıncalıdır. Ne aldığımızı bilmemiz riskleri de bilmemiz anlamına gelecektir. Ekspertiz raporu gayrimenkulün mevcut durumunu değerlendirir. Bina yapım yılı 2020 öncesi, yapı ruhsat tarihini bilmiyoruz. Yapı kullanım izni yani iskanı yok. İskan neden alınmamış ? Araştıracağınız konu bu. Ruhsat tarihini bilmeden sebebi uzaktan kestirmek zor. Gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyenin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü , Kentsel Dönüşüm Müdürlüklerine tapu sahibi olan bir kişi elinde tapusunun fotokopisi ile bir uğrasın. Yapı izin belgesi (iskan müsaadesi) neden verilmediğini tespit ediniz. Daha fazla bilgi için ... "Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-irtifaki-ve-kat-mulkiyeti-hakkinda-bilmeniz-gerekenler linkindeki ve "Apartman ve Site Yönetim Planına Nereden ve Nasıl Ulaşılır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-yonetim-planina-nereden-ve-nasil-ulasilir linkindeki yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz.
@HızırBilir
@HızırBilir 12 күн бұрын
@Apsiyon teşekkürler
@ebazirebazir5462
@ebazirebazir5462 17 күн бұрын
Bize temixlik şirketi geliyor para makbuzu veriyor odeme yaptigimda ödemeyi ibandan atmam daha iyi olurmu acaba
@Apsiyon
@Apsiyon 10 күн бұрын
Merhabalar , Daha iyi olmaz daha kötü olur. Giderlerle ilgili tüm işlemlerde de fatura veya fiş alınmalı ve harcamalar bu belgelerle düzenli ve detaylı olarak raporlanmalıdır. Bu sayede mali bir sıkıntı olduğunda yönetici belgelerle durumu ispatlayabilir. Vergiye Tabi Olmayan Bina Yönetimleri Neden KDV Ödeyerek Fatura Almak Zorundadır? Apartman ve site yönetimlerinin vergi kanunları karşısında bir mükellefiyeti olmadığı ifade edilebilirse de, apartman ve site yönetimleri de nihai tüketiciler gibi yaptıkları işlemlerde belge alma yükümlülüğüne sahiptir. Dolayısıyla gerçek veya tüzel kişiler gibi fatura ve benzeri belgelerle tevsik edilen bir işlemde karşı taraf durumundaki yönetimlerin de gerekirse fatura, makbuz vb. bBelge almaları zorunluluk arz etmektedir. Apartman ve site yönetimleri fatura almadığında ise genel anlamda beş açıdan sorunla karşı karşıya kalabilir. Birincisi KMK açısından yaptıkları işlemleri belgelendirememe sorunudur. Bu durumda güvenilirlik azalacağı gibi kat malikleri tarafından şüpheli yaklaşımlar ve tenkitler artar. İbra işlemleri sırasında sorunlar yaşanabilir. Kaldı ki vekil pozisyonundaki bir yöneticinin ya da yönetim kurulu üyelerinin yaptıkları harcamaları belgelendirmesi işin özünde bir görevdir. Hesap verilebilirlik açısından çok önemlidir. İkincisi ise vergi hukuku açısındandır. Vergi Usul Kanununun (VUK) 353/1. maddesi uyarınca verilmesi ve alınması icabeden bir faturanın verilmemesi ve alınmaması durumunda, düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine her bir belge için, özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır. Diğer bir ifadeyle vergi kabahati işlenmiş sayılmakta ve vergi idaresi tarafından para cezası hesaplanmaktadır. Örneğin apartmana bir temizlik şirketi hizmete ilişkin ödeme karşılığında fatura kesmek yerine para makbuzu veriyorsa hem kazancını vergilendirmiyor, hem de Katma Değer Vergisi (KDV) açısından hazineyi kayba uğratıyor demektir. Bu durumda apartman yönetimi de vergi ziyalarından dolayı sorumlu olacaktır. Burada dikkat çekilmesi gereken bir başka husus var. Apartman yönetimi para makbuzu karşılığında ödemelerini hizmet veya ürün sağlayan ticari şirketin ya da ortaklarının veya üçüncü kişilerin banka hesaplarına havale/eft yolu ile yapmaktadırlar. Bu durumda söz konusu banka işlemi maliye tarafından bu sayılan gerçek veya tüzel kişi hesaplarında yapılan incelemeye takıldığı taktirde site/apartman yönetimine de özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Üçüncü bir durum da ticari uyuşmazlıklarla ilgilidir. Mal veya hizmet satın alınan kişilerle apartman ve site yönetimi arasındaki uyuşmazlıklarda da alınmayan fatura nedeniyle sorun yaşanabilir ve yapılan işlemin ispatında güçlüklerle karşılaşılabilir. Fatura ticari işlemlerde kimin borçlandığını gösteren, hangi mal veya hizmetin işleme konu olduğunu ortaya koyan önemli bir belgedir. Bu anlamda yönetimlerin mal veya hizmet satın aldıkları kişilerle yaşayabilecekleri olası ihtilaflarda da fatura vb. bBelgeler önemli birer delildirler. Dördüncü olarak satın alınan bir mal, alınan bir veya hizmet veyaile yaptırılan bir işin garantisinin ispatına yöneliktir olarak da farura alınmasında büyük fayda vardır. Faturası bulunmayan bir işin garantisinden söz etgmek mümkün olmayacaktır. Beşinci olarak özellikle temizlik, teknik işler, yapım, tamir, yenileme, revizyon, inşaat ve renovasyon işlerinde taşeron işçilerin çalışmasında iş güvenliğine ilişkin sorumlulukların tam yerine getirebilmesi için fatura belgesi önemli hale gelmektedir. Böylece taşeron işçilerin ortak alan olan apartman ve site yönetimi işyerinde Sosyal Güvenlik çerçevesinde çalışması, iş kanunu ve iş güvenliği kanununa uyumun sağlanması mümkün olabilecektir. Örneğin apartmana bir temizlik şirketi hizmet veriyor. Hizmetine ilişkin ödeme karşılığında para makbuzu veriyorsa o şirket çalıştırdığı temizlik elemanının ilgili apartmanda çalıştığını sosyal güvenlik kurumuna bildirmiyor (şube işyeri açmıyor) hatta çalışanını SGK’lı yapmıyor (kayıtsız işçi çalıştırıyor), SGK kaydı olsa dahi primlerini ödemiyor olabilir. Bu gibi durumlarda apartman yönetimi işçiye karşı temizlik şirketi ile birlikte ve müteselsilen sorumludur. Apartman ve Site Yönetimine Fatura, Makbuz vb. Belge Verilmeyen İşlerde Belge Düzeni Nasıl Yapılmalı? konulu blog yazımıza www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-yonetimine-fatura-makbuz-vb-belge-verilmeyen-islerde-belge-duzeni-nasil-yapilmali- linkinden ulaşabilirsiniz.
@ebazirebazir5462
@ebazirebazir5462 2 күн бұрын
Cok tesekkurler​@@Apsiyon
@aestheticman2662
@aestheticman2662 18 күн бұрын
Gercekten guzel bir calisma olmus....Sag olun!
@aestheticman2662
@aestheticman2662 18 күн бұрын
Guzel bir calisma olmus....Kolayca akilda kalir.
@turgaypamukcugil6312
@turgaypamukcugil6312 18 күн бұрын
Çok başarılı bir etkinlikti herkesin emeğine sağlık..
@bayramkarakaya6698
@bayramkarakaya6698 20 күн бұрын
hocam merhaba 2012 de yapılmış bir bina ve bir tapu var kat irtifaklı görünüyor. Dairenin iskanı alınmış fakat kat mülkiyetine geçilmemiş risk durumu nedir sizce dairenin tüm abonilkleri kendine ait ve apartman full dolu insanlar yaşıyor. ileride sorun yaşama durumum nedir. Banka kredisi ile evi alacağım banka durumu değerlendirir mi.
@Apsiyon
@Apsiyon 19 күн бұрын
Merhabalar, banka ekspertiz raporunda sebebi yazacaktır. Dolayısı ile banka gayrimenkulün mevcut durumunu değerlendirir. Bina yapım yılı 2012 olarak belirtmişsiniz, yapı ruhsat tarihi bir kaç sene önce olmalı. İskanı olduğundan emin olun, söylemler hatalı kullanılıyor olabilir. Ruhsat tarihini bilmeden sebebi uzaktan kestirmek zor. Gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyenin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü , Kentsel Dönüşüm Müdürlüklerine tapu sahibi olan bir kişi elinde tapusunun fotokopisi ile bir uğrasın. Yapı izin belgesi (iskan müsaadesi) alınıp alınmadığını , alındı ise elektronik ortamda tapuya bildirilmesine ilişkin sorunu tespit edebilirsiniz. Eğer belediye elektronilk ortamda tapu müdürlüğüne bildirim yaptı ise o durumda tapu tarafında örneğin yönetim planı olmaması gibi durum söz konusu olabilir. İskan müasaadesi var ise ancak tapuda yönetim planı eksikliği gibi bir sebepte kat mülkiyetine geçilemedi ise satış bedeli uygun ise ve değer kazanacak bir durumda ise gayrimenkulü alabilirsiniz. Daha fazla bilgi için ... "Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-irtifaki-ve-kat-mulkiyeti-hakkinda-bilmeniz-gerekenler linkindeki ve "Apartman ve Site Yönetim Planına Nereden ve Nasıl Ulaşılır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-yonetim-planina-nereden-ve-nasil-ulasilir linkindeki yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz.
@Motodiamond
@Motodiamond 20 күн бұрын
Kat irtifaklı bir daire aldım. Fakat şubat ayında iskanı alınmış. Tapuya otomatik kat mülkiyet işlememiş. Bunun nedeni nedir? Ne yapmam gerekir? Bina yapım yılı 2019
@Apsiyon
@Apsiyon 20 күн бұрын
Öncesinde en alttaki linklerden bir sorgulama yapıp tapudaki güncel durumu öğrenebilirsiniz. Bina yapım yılı 2019 olarak belirtmişsiniz. O halde yapı ruhsat tarihi daha eski. İskan alımı için yapı ruhsatı tarihinden itibaren 5 yıllık bir süre vardır. Bu süre ruhsat yenilemesi ile 5 yıl daha uzatılabilir. Ruhsat tarihini bilmeden sebebi uzaktan kestirmek zor. Bağlı bulunduğunuz belediyenin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü , Kentsel Dönüşüm Müdürlüklerine tapu sahibi olan bir kişi elinde tapusunun fotokopisi ile bir uğrasın. Yapı izin belgesi (iskan müsaadesi) alınıp alınmadığını , alındı ise elektronik ortamda tapuya bildirilmesine ilişkin sorunu tespit edebilirsiniz. Eğer belediye elektronilk ortamda tapu müdürlüğüne bildirim yaptı ise o durumda tapu tarafında örneğin yönetim planı olmaması gibi durum söz konusu olabilir. Eksikliği tespit edip yeniden bize yazabilirsiniz. Daha fazla bilgi için ... "Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-irtifaki-ve-kat-mulkiyeti-hakkinda-bilmeniz-gerekenler linkindeki ve "Apartman ve Site Yönetim Planına Nereden ve Nasıl Ulaşılır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-yonetim-planina-nereden-ve-nasil-ulasilir linkindeki yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi adına belediyeden yapı ruhsatı eki olan onaylı mimari projeyi, tapu sicilinden taşınmaz kaydını (aşağıda linkte var) edinip [email protected] a göndererek daha fazla yardım alabilirsiniz. Web tapudan durum sorgulama: Bağımsız bölümünüzün tapusu kime ait ise o kişinin TC bilgisi ve şifresi ile EDevlette "Tapu Bilgileri Sorgulama" www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama bölümüne gidiniz. Orada kişiye ait tüm gayrimenkuller sıralanmış olacaktır. İlgili gayrimenkulü seçiniz. "Detaylar" butonuna tıklayınız. Açılan sayfada "Taşınmazınızın üzerinde bulunan (şerh,beyan,rehin,irtifak hakkı vb.) için" tıklayınız." Yazan bölüme tıklayınız. Anagayrimenkulün kat irtifaklı / kat mülkiyetli durumuna ilişkin bilgi burada yazıyor olmalıdır. Daha detaylı kayıtlara ulaşmak için yine webtapu.tkgm.gov.tr/giris sistemine Edevlet şifresi ile giriş yaptığında webtapu.tkgm.gov.tr/vatandas/tasinmazlar-liste Taşınmaz Listesi bölümünde herhangi bir taşınmazının "i" “tapu bilgileri” ikonuna tıkladığında yeni isim soyadı ile tapu sicillerini dökebilir, çıktısını alabilir. BU bölümde de yönetim planı bilgisi bulunacaktır. veya 2) Tapu Kayıtlarına ulaşmak için Bireysel veya Kurumsal Giriş için “Bağımsız bölümünüzün tapusu kime / tüzel kişiye ait ise o kişinin TC bilgisi ve şifresi ile webtapu.tkgm.gov.tr/giris sistemine Edevlet şifresi ile giriş yaptığında webtapu.tkgm.gov.tr/vatandas/tasinmazlar-liste Taşınmaz Listesi bölümünde herhangi bir taşınmazının "i" “tapu bilgileri” ikonuna tıkladığında tapu sicillerini dökebilir, çıktısını alabilirsiniz. Bu bölüme gelindiğinde açılan sayfada “Tapu Kaydı (Aktif Malikler için Detaylı - ŞBİ var)” kutucuğu işaretlenmeli ve “İNDİR” butonuna basılmalıdır. Belge içinde kat irtifaklı / kat mülkiyetli durumuna ilişkin bilgi bulunmaktadır.
@lee.felixx270
@lee.felixx270 24 күн бұрын
Kapıcıyı çıkarıp tekrar işe almak suçmu
@Apsiyon
@Apsiyon 20 күн бұрын
Tabi ki suç değil. Ancak ne amaçlı işten çıkarılıp yine ne amaçla işe geri alındığı ile ilgili kat maliklerinin aleyhine çok sayıda durum ortaya çıkabilir. Örneğin kapıcının sözleşmesinin yıllık olarak yapılıp, ilk yıl sonunda işten çıkarılıp yeniden belirli süreli yıllık iş sözleşmesi yapılması durumunda artık o sözleşme belirsiz sürelidir. Özetle kıdem tazminatı ödenmemesi, yıllık izinlerin verilmemesi gibi amaçlarla kapıcı işten çıkarılıp yeniden işe alınıyorsa bir gün ödenmeyen söz konusu ücretler mecburen ödenecektir. Daha fazla bilgiyi "Kapıcıların ve Site Çalışanlarının Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?" konulu www.apsiyon.com/blog/kapicilarin-ve-site-calisanlarinin-kidem-tazminati-nasil-hesaplanir linkindeki yazımızda bulabilirsiniz.
@IManifestoo
@IManifestoo 26 күн бұрын
merhaba ben flüt çalıyorum ve bir komşum beni site yönetimine şikayet etmiş. flütümü sadece saat 11:00 ile aksam 19:00 arası çalıyorum konservatuara çalışmam gerektiği için de çalmak zorundayım. ayrıca kendisi benimle görüşse idi belki ortak bir karar alabilirdik fakat kendisi sadece şikayet etmiş. ne yapmam gerekir ? çalmamak gibi bir şansım yok sonuçta işim bu olacak, işim bu. müstakil evler çok pahali. Ayrıca yan ve alt komsumuz rahatsız olmuyor başka birisi şikayet etmiş.
@Apsiyon
@Apsiyon 24 күн бұрын
Site yönetiminizin size bu konuda yaptırım uygulama yetkisi yok. Ancak gelen şikayeti size iletmiş. Yargıtay kararlarına göre bir sesin rahatsız edecek ses boyutuna ulaşması için sürekli olarak veya sürekli olarak olmasa da dinlenme saatlerinde oluşması, şiddetli olması gerekmektedir. Yine gürültü öznel bir kavramdır, kişiden kişiye değişir. Bir komşu bir sesi gürültü olarak tanımlarken diğeri tanımlamayabilir. Yan ve alt komşunuz gürültüden şikayetçi değilse bir de üst komşunuzla görüşün. Onların şikayet etmemesi halinde sesin bir başka yere ulaşarak gürültü olarak tanımlanması mantığa pek uygun gelmiyor.Müzik aletini çalarken pencerelerinizin kapalı olmasına, yatak odalarına komşu mahallerde çalmamaya özen gösterin. Müzik alateini çalma saatleriniz uzun ancak dinlenme saatleri olmadığını da belirtelim. Öğle saatlerinde ara vermeye çalışın. Siz zaten doğru çözümü biliyorsunuz. Komşunuzun konuyu yönetime değil öcelikle size iletmesi ve ortak bir çözüm yolu bulunması doğru olurdu. Yargıtay kararları gürültünün bertaraf edilmesi için gürültüyü yapan komşunun yaptığı eylemin yasaklanması yerine öncelikle ses yalıtımı ve akustik uygulaması yapmasına dair kararları önemsemektedir. Dolayısı ile çözüm müzik aletinizi çalmamanız değil, görüşme-uzlaşma bunları olmaması durumunda mümkün olduğu kadar akustik ve/veya ses yalıtımı uygulamalarının tarafınızdan yapılmasıdır. Daha fazla detayı www.apsiyon.com/blog/apartman-gurultu-yonetmeligi-sikayet-nereye-yapilir linkinden okuyabilirsiniz. Başarılar...
@mehmetgulec4504
@mehmetgulec4504 26 күн бұрын
Hocam merhabalar 8 daireli bir apartmanda yöneticiyim.. 2 ay önce yöneticiliği aldım,her hangi bir karar defteri yada işletme defteri alamadan, arızalanan asansör parçası,2 aylık aidat, kapı hidroliği vs gibi giderler için para topladım hepsi yapıldı sorum şu; 2 ayın sonunda karar defteri ve işletme defteri alsam, notere onaylatsam ve önceki yapılanları yazsam olurmu
@Apsiyon
@Apsiyon 24 күн бұрын
Anlaşılan yönetici olurken de bir karar yazılmamış. Ya da karar defterini önceki yöneticiden almayı atlamışsınız. 8 bağımsız bölümlü bir apartmanda ayrıca işletme defteri tutmanıza gerek yok. Çok fazla hesap hareketi olmayacağı için karar defterine yazmanız yeterli. Tabi ki bir karar defteri alabilir ve malik sıfatınız var ise notere gidip onaylatabilirsiniz. Karar defteri genel kurulun aldığı kararları yazmak içindir. Sonradan doldurmanız doğru olmaz. Ancak defteri satın aldıklatan sonra komşularınıza imzalatma imkanınız var ise 2 ay önceki toplantıda ne karar alındı ise toplantının hangi tarite yapıldığını da yazın (alınmayan kararları yazmayın) komşularınıza imzalatın ve notere götürerek onaylatın. Daha fazla bilgi için "Apartman ve Site Toplantı Tutanağı Nasıl Yazılır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-toplanti-tutanagi-nasil-yazilir linkindeki yazımızdan faydalanabilirsiniz.
@mehmetgulec4504
@mehmetgulec4504 24 күн бұрын
@@Apsiyon çok teşekkür ederim 🖐🏿 iyi çalışmalar
@halilmazlum9925
@halilmazlum9925 26 күн бұрын
Çok önemli bir konuda bilgilendirme yaptığınız için teşekkürler ❤
@Apsiyon
@Apsiyon 24 күн бұрын
Bizi izlediğiniz için teşekkürler.
@mervedogramac6992
@mervedogramac6992 27 күн бұрын
Merhaba sorumu cevaplarsanız cok sevinirim yan apartmanımdaki komşumun bahcede baktigi köpekten yillardir büyük rahatsizlik duyuyoruz köpeğe cogu gün hic bakılmıyor gün boyu uluyor ve hayvan av köpeği gün boyu evimin icinde kopek sesi var heryere şikayet ettim ama bir sonuc alamadim ne yapmalıyım
@Apsiyon
@Apsiyon 27 күн бұрын
Merhabalar, yan apartman dediğiniz için videomuzdaki bazı çözümler maalesef size uygun değildir. Mevzuatta, hayvan sahipleri ile hayvanın zilyetliğini elinde bulundurmasa da bakımını ve beslenmesini sürekli veya geçici olarak üstlenen kişiler de bakım süresince hayvanın vereceği zararlardan kusursuz sorumlu olup Borçlar Kanununda düzenleme yapılmıştır. Ancak hayvanın gürültüsüne ilişkin yapacağınız şikayetler ifade ettiğiniz gibi sonuçsuz kalabilecektir. Ancak hayvanın bakılmadığına, zarar verildiğine, beslenmediğine ilişkin ispat edebilecek iddialarınız var ise belediye zabıtasında şikayette bulunabilirsiniz.
@Irfan-ou6pr
@Irfan-ou6pr 28 күн бұрын
Hocam merhaba, bizim sitemizde (19 bağımsız bölüm var, bahçeli dubleks villa sitesi) çocuk parkı yok. Bahçeler de bağımsız bölüm maliklerince tel çit ile çevrilmiş durumda. Geriye çocukların topluca oyun oynayacağı tek alan site otoparkı kalıyor. Ve bu otopark da benim evimin önünde. 3 yıldır bütün uyarilarima rağmen çocukları buradan uzaklaştıran adım, veliler de duyarsız. Burası otopark alanı ve akşama kadar burada futbol oynanıyor, benim arabam kale direği olmuş durumda. Ben ayrıca site yöneticisi oldum yeni. Çocukların otopark alanında top oynamadini, bisiklet binmesini ve yüksek sesle bagirmalarini yasal olarak nasıl engelleyebiliriz. Saygilar
@Apsiyon
@Apsiyon 27 күн бұрын
Merhabalar, öncelikle çözümü zor olan bir konu ile karşı karşıyasınız. Yargıtay kararları çocukların gürültülerine karşı müsamaha edilmesini oyun özgürlükleri içerisinde değerlendirmesine rağmen asıl olarak bir gürültünün rahatsız edecek ses boyutuna ulaşması için sürekli olarak veya sürekli olarak olmasa da dinlenme saatlerinde oluşması, şiddetli olması gerekmektedir. Aracınızın göreceği zararları bir şekilde ebeveynlerden tahsil edebilirsiniz. Ancak sorun aslında bu da değil. Çocukların otopark alanında top oynamasını, bisiklete binmesini ve yüksek sesle bağırmalarını ortdan kaldıramayacak ama bazı yaklaşımlar ile azaltabilirsiniz. 1. Yasakçı bir yönetici olmayın, alternatif üretmeye çalışın. 2. 19 bağımsız bölümlü bahçeli dubleks villa sitesinde çocuk oyun alanı atlanmamış ancak yapılmamış olabilir. Bazen de eski yapılarda kaldırıldığını görüyoruz. Belediyeye kimlik ve tapunuzu fotokopisi ile uğrayıp ortak yeşil alan, çocuk oyun alanı ruhsat projesi eki olan mimari projede (veya vaziyet planında ) var mı bir bakın. Eğer yok ise genel kurul kararı ile (toplantıya katıların yarısından bir fazlası) yani bir bütçe ayrılması kararını kolaylıkla aldırabilirsiniz. 3. Projede rastlamaz iseniz tapu sicilindeki yönetim planına bakın. Oyun alanı, oyun parkı gibi bir ifade var ise ve de uygun bir ortak alan var ise oraya yaptırmanız (aynı çoğunluk ile) imkanlı hale gekir. 4. Dördüncü maddeye geldik ama hala şüphedeyiz, bağımsız bölümler söz konusu tel çitleri projeye göre ya da yönetim planına göre mi yapmışlardır. Müteahhid de uygulamayı hatalı yapsa farketmez. Mülk sahiplerini ilgilendirir. İnsanlar kendilerine hukuksuz da olsa ayrılmış, kullanımlarına bırakılmış olan alanları kaybetmek istemezler. Bir alternatif yaratılabilir. 5. Bu maddeye kadar sorunu çözemedi isek, genel kurulda da yasaklayıcı, sınırlandırıcı bir karar alamadı isek sorunu suhuletle çözmeniz zaman alacacak veya mümkün olamayacaktır. Huzurlu bir yaşam! dileriz.
@ilyassayman917
@ilyassayman917 29 күн бұрын
Merhaba. Ortak yerin yarısı benim kiraya verirken 2 ayrı sözleşme yapsak benim payım bana diğerlerinin payları diğerlerine gibi. Ben vergimi aldığım pay oranında veriyorum ama diğerleri vermiyor, kendi iira kontratı kendime olsa olurmu. Saygılar
@Apsiyon
@Apsiyon 27 күн бұрын
Ortak yer olduğuna göre tüm maliklerin rıa göstermesi ile bir sözleşme yapılacak. Her ortak arsa payı oranındaki kira gelirini kendisi beyan edeecek ve diğer aldığı kiralar var ise onlara ilave edecek. Diğerlerinin vergisini verip vermemesi bina yönetimini veya vergisini ödeyen malikleri ilgilendirmez. Herkes kendi kazancı açısından kendi sorumluluğunu taşır. İfade ettiğiniz gibi aynı kişi ile iki farklı sözleşme çok daha fazla sorun yaşamanıza sebep olur. Daha fazla bilgi için "Ortak Alanlardan Kira Geliri Elde Eden Kat Malikleri Dikkat: Verginiz Çıkabilir" konulu www.apsiyon.com/blog/ortak-alanlardan-kira-geliri-elde-eden-kat-malikleri-dikkat-verginiz-cikabilir linkindeki blog yazımızdan faydalabilirsiniz.
@tugbaatikyamac1230
@tugbaatikyamac1230 Ай бұрын
👏👏
@tugbaatikyamac1230
@tugbaatikyamac1230 Ай бұрын
👏👏
@tugrulpolat4393
@tugrulpolat4393 Ай бұрын
Yıllardir elden odedim hocam kirayı ev sahibi bana odedigim halde bana 1 yillik kira ödemedi diye icra takibi göndermiş bu konuy hakkinda bilgi verirmisniz tşkler
@Apsiyon
@Apsiyon 27 күн бұрын
Maalesef ülkemizde pek çok konuda mevzuat var ancak işletilmiyor. Şimdi devletimiz buradaki vergi kaçağı ile ilgilendi ve yıllardır aslında var olan zorunluluğu uygulanabilir ve denetlenebilir hale getirdi. Aşağıda ifade ettiğimiz yürürlükten kaldırılan eski tebliğde iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem kiralayana ceza kesilirken konut kiralamalarında kiracıya ceza uygulanmıyordu. TBMM'de Temmuz ayında kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kiracıya da ceza kesilmesi imkanı getirilirken söz konusu ceza tutarları artırıldı. Bu kapsamda kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayan, elden gerçekleştirenlere her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Kesilecek ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak. Eski uygulamada bu, kira tutarının yüzde 5'i ve asgari 3 bin lira olarak uygulanıyordu. Kiracı, ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi halinde, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek. Gelelim durumunuza aşağıdaki yazdıklarımız eski bir yazımızdan alıntıdır. Sizin evsahibinizde 2 nolu maddeyi kullanmış. Maalesef eğer elden ödediğinizi ispat edemez iseniz tahliye kararınız çıkar ve geriye doğru talep ettiği kiraları ödemek durumunda kalabilirsiniz. Avukatınız yıllardır! elden ödendi ifadenize dayanarak bir savunma yapacak, bir mülk sahibinin yıllarca bir başka kişiyi mülkünden bedelsiz faydalanmasına rıza göstermesi hayatın olağan akışına aykırıdır. O halde sadece bir yıldır ödemedi iddiasına karşı daha önce banka veya PTT ile ödediğinizin ispatını yapmasını gerektirecek şekilde savunma yapılacak. Unutmayalım evsahibinizde son beş yıllık kira vergi ödemelerinden sorumludur. Bu noktaya gelmiş iseniz siz de maliyeye ihbar kozunuzu kullanabilirsiniz. (Bir avukat ile görüşmeden karar vermeyin) Aşağıdaki yazıyı yıllarca kullandım. Netice hiç değişmiyor maalesef. Hep aynı sonucu veriyor. Geçmiş olsun. Kiranın elden ödenmesi kiracı için bazı sorunlar oluşturabilir. Mülk sahibi üç sebepten kiranın elden tahsil edilmesini istiyor olabilir. 1) Banka hesaplarına haciz konulmuş veya konulacak olabilir. 2) Kiracıyı tahliye etmek istiyordur. Kiranın ödemediğini iddia edecektir. 3) Kira gelir vergisi ödemekten kaçmak, vergi kaçırmak istiyordur. 500 Türk Lirasının Üzerinde Kira Ödemelerinin Neden Banka Ve PTT Üzerinden Ödenmesi Gerekir Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan genel tebliğde belirtildiği gibi, konut kiralarında aylık kira bedelinin 500 Türk Lirasının üzerinde olması durumunda veya günlük ya da haftalık olarak kiralanan konutlarda ise belirli bir alt sınır olmadan kira bedelinin tamamının banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) aracılığıyla gerçekleştirilmesi zorunludur. Bu kurala uymayan konut sahipleri için para cezası öngörülmüştür. Bu konuda detaylara aşağıda “Kira Ödemelerinin Banka Ve Ptt Üzerinden Ödenmesi Zorunluluğu” bölümünden ulaşabilirsiniz. 500 Türk Lirasının Alında Kalan Kira Ödemeleri Nasıl Yapılmalıdır? Genel tebliğin altında kalan kira miktarlarında (kira bedeli 500 TL ve altında ise) veya tebliğe rağmen daha yüksek kira bedelleri için elden yapılan ödemede ise ödemenin yapıldığına dair mal sahibinin imzası gerekir. Banka ve PTT ile yapılan ödemeler mutlaka mülk sahibinin hesabına ve hangi aya ait kira ödemesi olduğunu belirten açıklama ile yapılmalı. Başkalarının hesabına yapılan ödemeler kira ödemesi yerine geçmez. Banka ya da PTT haricinde elden kira ödemesi yapıyorsanız, her ay için kirayı ödediğiniz tarih, hangi aya ait olduğu, kira bedeli, mülk sahibi tarafından imzalanacak bir listeyi kullanmayı ve korumayı ve saklamayı unutmayınız. 500 TL'ye kadar olan kirayı elden teslim etmeniz durumunda çoğunlukla kira sözleşmelerinin arkasında hazır bulunan listeye ( tarih, ödenen kira dönemi ve bedeli , teslim alan adı soyadı , teslim alanın imzası olan çizelgeyi) mülk sahibinin her ay kirayı teslim aldığına dair imzasını almak gerekir. Aksi halde "ödenmeyen kiralara" ilişkin icra takibi ve tahliye davası açılır. Bu dava sonuncunda tahliye edilirsiniz. Kira ödemelerinizi yaptığınızı ispatlamak durumundasınız. Kira Ödemelerinin Yukarıdaki Usullere Göre Ödenmemesi Halinde Vatandaşların kanun, yönetmelik ve kurumların tebliğlerine kayıtsız şartsız uyması halinde mağduriyet yaşanmaz, devlet ve mahkemeler hak kayıplarını korur. Bir kiranın banka veya posta çeki ile ödenmesi gereği , buna muhalafet edilip mülk sahibinin gelir vergisi ödemesinden kaçması amacı ile elden ödeme yapılıyorsa en azından bir imza alınması malumdur. Ev sahipleri 500 TL üzerindeki kra bedelini elden teslim almakta ısrar ediyorsa, kira gelirlerine ilişkin vergi vermek istemiyor demektir. Kiracının iyi niyeti, ev sahibi tarafından kötüye kullanılabilir. Kiracı olarak ödemenin banka veya PTT kanalı ile ödenmesine ilişkin yükümlülükte kiracıya uygulanacak bir cezai müeyyide olmamakla beraber, aksi davranışta ev sahibinin vergi kaçırması imkanı doğmuş oluyor. Ev Sahibi Kira Ödemeleri İçin Banka Bilgisi Paylaşmıyor İse Artık evden çıkarma tehditlerinin önemi olmadığını her vatandaş biliyor. Ev sahibiniz sizi kirayı ödemiyor veya geç ödüyorsunuz gerekçesi ile dava edebilir. Kira sözleşmenizin var olması yeterlidir. Uzun süre kira ödemeden oturduğunuz iddiası hayatın olağan akışına aykırıdır. Kiracısı olduğunuz mülkün tarafınızdan ödenmiş enerji faturaları mevcut. Size açacağı davada mecur için ödenen doğalgaz, elektrik, su vs. faturaları ile konuşma kayıtları ve yazışmalar delil olacaktır. Tarafınıza kiranın ödenmediğine dair icra takibi başlatılırsa veya noterden tebligat alırsanız beklemeden icraya veya tebligata (noter yolu ile) itiraz ediniz. Uzun süre kira ödemeden oturduğunuz iddiası hayatın olağan akışına aykırıdır. Sürecin devamında kat maliki kiracı ilişkilerinde uzman bir avukata ihtiyacınız olacak. 500 TL üzerindeki kiralarda bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için ev sahibi banka hesap numarasını ısrarla sizinle paylaşmıyor ise kira sözleşmesindeki kiralayan ad soyad , adres ve TC nosuna posta şirketi (PTT) yolu ile kirayı ödeyiniz. Günümüzde çok mümkün değil ama 500 TL altındaki kiralarda ise bundan sonra kirayı ifade ettiğimiz çizelgeye imza alarak ödemeye hemen başlayın. En son kira için dahi uygulasanız geriye doğru eski kiraları da tahsil ettiğinin emaresi olacaktır. Kira Ödemelerinin Banka Ve Ptt Üzerinden Ödenmesi Zorunluluğu Maliye Bakanlığı kira ödemelerindeki vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla 01.01.2008 tarihinden itibaren işyeri ve konut kiralarının banka ve ptt üzerinden ödenmesi zorunluluğu getirmiştir. 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ( www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=213&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=4 ) mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendiyle Maliye Bakanlığına, mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirme ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirleme yetkisi verilmiştir. Bu yetkiye istinaden Maliye Bakanlığı, işyeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemelerin banka veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsikine ilişkin olarak 268 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ( www.resmigazete.gov.tr/arsiv/23566.pdf ) ile aşağıdaki düzenlemeleri yapmıştır. 298 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ( www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/06/20170609-11.htm ) ile 01.07.2017 tarihinden geçerli olmak üzere günlük ve benzeri kısa süreli kiralamalarda tevsik zorunluluğuna ilişkin olarak 268 Seri No’lu GVK Genel Tebliğinde değişiklik yapılmışt
@tugrulpolat4393
@tugrulpolat4393 27 күн бұрын
@Apsiyon cokkk tşkler hocam sağolun var olun
@memduh4166
@memduh4166 Ай бұрын
Merhaba hocam, asansör bilye değişimini ve hidrofor şartel değişim giderini kiracı mı yoksa ev sahibi mi ödemek durumundadır?
@Apsiyon
@Apsiyon 27 күн бұрын
Merhabalar, Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) gider cinslerine göre bir ortak giderin malik tarafından mı yoksa kiracı tarafından mı ödeneceği konusunda bir değerlendirme yapmamıştır. KMK’ya göre tüm giderlerin asıl sorumlusu kat malikidir. Mevzuatta çeşidine bağlı olmadan tüm giderlerin kat malikleri tarafından ödenmesi sayılmış olup, kiracıların ortak gider ve avans paylarından direkt sorumlu tutulması gibi ifade yoktur. Ancak kiracı ile malik arasında düzenlenen kira sözleşmelerinde binanın ortak giderlerinin kiracı tarafından ödeneceğine dair hükümler bulunmaktadır. O halde uygulamada kira sözleşmelerinde genellikle bulunan hükümlere göre aslında her bir bağımsız bölüm için ayrı ayrı karar vermek gerekirken uygulamada rutin giderlerin kiracılar tarafından ödeneceğine dair genel bir kabul oluşmuştur. İfade ettiğiniz parçalardan rulmanlar asansörün her bakımında kontrol edilir, asansör bakımcısı rulmanın çalışma ömrünü arttırmak için çeşitli müdahaleler yapar, rulmanlar genellikle asansör şaftındaki kir, toz, yağ vs. bağlı olarak uzun sürede değişir, periyodik değildir. Hidrofor şarteli ise genellikle su baskını, nem vs. etkilere bağlı olarak değişir, perdiyodik değildir. Sadece periyodik giderler olarak da değerlendirmek doğru olmayabilir. Periyodik olmayan bir harcama genel bütçe içinde ihmal edilebilir bir bedelde olabilir. Bu durumda ortak gider avansı (aidat) bütçesinden yani işletme projesinden de gerçekleştirilebilir. Bu konuda daha fazla bilgi için "Apartman Aidatını Kat Maliki Mi Öder, Kiracı Mı?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-aidatini-kat-maliki-mi-oder-kiraci-mi linkindeki yazımızdan faydanabilirsiniz
@selmaozturk915
@selmaozturk915 Ай бұрын
Merhaba tapumda eklenti depo yaziyor bina kentsel dönusum gibi verildiginde binada diger bagimsiz bölumlerle ayni paymi duser yoksa eklenti bolum ayrica pay olarak eklenirmi
@Apsiyon
@Apsiyon Ай бұрын
Eklentilerin kendilerine özgülenmiş arsa payları yoktur. Bağımsız bölümünüzün arsa payına dahildirler. Kentsel dönüşüm uygulamalarında bağımsız bölüm malikleri arsa payları oranında hal sahibi olacaklardır. Binanın yeniden ihya edilmesi halinde depo olacaksa bu alanların eklenti olup olmadığı konusu noter sözleşmelesinde ve eki olan mimari projede görüşülebilecektir. Daha fazla bilgi için "Bağımsız Bölüm Nedir? Bağımsız Bölüm ve Eklenti Arasındaki Fark" konulu www.apsiyon.com/blog/bagimsiz-bolum-nedir-bagimsiz-bolum-ve-eklenti-arasindaki-fark linkindeki blog yazımızı okuyabilirsiniz.
@yasincelikkaya6535
@yasincelikkaya6535 Ай бұрын
Mrb 20 dairelik binanin kapici dairesini kiraya verdik suan 4000 oturuyor illaki ocakda bir zam daha yapilacak peki bu kirayla vergiye tabimiyiz birde sahsim adina kiraya vermeye karsiyim imza vermesem kiraya verebilirlermi kapici dairesini teşekkürler
@Apsiyon
@Apsiyon Ай бұрын
Hali hazırda ortak yeriniz kiraya verilmiş ve anlaşılan en az bir yıla yaklaşmış. Dolayısı ile daha önce rıza gösterdi iseniz bu rızanızı şimdi geri çekmeniz mümkün olmayacaktır. Daha fazla bilgiyi "Kapıcı Konutunu Kiraya Verip Apartmana Ek Gelir Elde Edilir Mi?" konulu www.apsiyon.com/blog/kapici-konutunu-kiraya-verip-apartmana-ek-gelir-elde-edilir-mi linkindeki yazımızdan edinebilirsiniz. Yazımızdaki gereklerin yerine getirilmediğini düşünüyorsanız sulh hukuk mahkemesinde dava açabilirsiniz. Ortak yerlerden elde edilen kira kazancı bağımsız bölümlerin arsa payları oranında kat maliklerine ait olup, dolayısı ile gelir vergisi de kat maliklerinin her birine ve ayrı ayrı aittir. Örneğinizde; Kapıcı konutundan elde edilen aylık kira bedeli 4000 TL ise 2024 yılında toplam kira geliri 48.000 TL dir. Bağımsız bölümlerin arsa paylarının aynı olduğunu varsayarsak bu durumda 20 bağımsız bölüm hesabı ile ; 48.000 TL / 20 = 2400 TL her bir bağımsız bölüm malikinin yıllık beyan edeceği ortak alan kira geliri olacaktır. Her yılın 1-31 Mart tarihleri arasında bir yıl önceki kira gelirleri beyan ediliyor. O halde 2024 yılı kira gelirlerimizi 31 Mart 2025 tarihine kadar beyan edeceğiz. Birden fazla kira gelirimiz var ise binanın ortak yeri olan kapıcı dairesinden payımıza düşen toplam gideri kira gelirlerimize ekliyoruz. Kira gelirlerini beyanına ilişkin daha fazla detaylı bilgi için "Ortak Alanlardan Kira Geliri Elde Eden Kat Malikleri Dikkat: Verginiz Çıkabilir" konulu www.apsiyon.com/blog/ortak-alanlardan-kira-geliri-elde-eden-kat-malikleri-dikkat-verginiz-cikabilir linkindeki yazımızdan faydalanabilirsiniz.
@elvinsunay
@elvinsunay Ай бұрын
ADA ile sadece yazışarak mı iletişime geçebiliyoruz? Örneğin, site yöneticileri her zaman teknolojiyi iyi kullanabilen bireyler olmayabilir. Özellikle belli yaşın üstündekiler 10 dkda bir cümle yazabiliyor. Bu duruma çözüm olarak sesli asistan mecvut mudur? Eğer mevcutsa bunun da kısa bir videosunu bekliyoruz ⭐
@Apsiyon
@Apsiyon Ай бұрын
Merhabalar, kullanıcılarımız ADA'ya WhatsApp üzerinden sesli mesaj da gönderebiliyor. ADA tüm dillerde gönderilen mesajlara cevap verebiliyor. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Yorumunuz için teşekkür ederiz, iyi ve sağlıklı günler dileriz. www.apsiyon.com/ada-dijital-asistan
@Apsiyon
@Apsiyon Ай бұрын
ADA ile Apsiyon yazılımı kullanan sitelerdeki daire sakinleri WhatsApp üzerinden yazılı veya sesli mesaj kaydedip göndermek sureti ile iletişim kurabilirler. Dolayısı ile WhatsApp'ın sesli mesaj özelliği sesli asistan görevi görmektedir. ADA'nın WhatsApp Numarası: +90 850 277 49 66 ​ Site Yöneticileri İçin ADA: ​ 🎯 Gelen e-postaları ADA yanıtlayabilir. ​ 🎯 Yazılı ve sesli olarak iletilen konulara çözüm sunar. ​ 🎯 İlgili sakinleri arayarak, onlara kişiselleştirilmiş bilgilendirme mesajlarını okur. ​ Site Sakinleri İçin ADA: ​ 🎯 Sakinler, bakiye bilgilerini ADA'dan öğrenebilirler. ​ 🎯 Aidat ödemeleri için ADA'dan ödeme bağlantısı isteyebilirler. ​ 🎯 Yazılı ve sesli sorularına anında yanıt alabilirler. ​ 🎯 ADA ile yeni talepler oluşturur veya mevcut taleplerinin durumunu sorgulayabilirler. ​ Daha fazla bilgi için "ADA: Apsiyon Dijital Asistan ile Tanışın!" konulu www.apsiyon.com/blog/ada-apsiyon-dijital-asistan-ile-tanisin linkindeki yazımızı okuyabilir, ADA ile tanışmak için www.apsiyon.com/ada-dijital-asistan linkine erişebilirsiniz.
@dr.mustafaalpay2521
@dr.mustafaalpay2521 Ай бұрын
.