Пікірлер
@berk-p9e
@berk-p9e 3 ай бұрын
reis çok teşekkürler oldu
@ger-v3x
@ger-v3x 4 ай бұрын
Abi Pubg Battlegrounds açılmıyor çalışıyor gösteriyor ama ekran falan gelmiyor
@ugurmnc7971
@ugurmnc7971 4 ай бұрын
Emeğine sağlık dostum
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 4 ай бұрын
Arkadaşlar selam herkese, bu videodan itibaren yazdığımız kodları aşağıdaki repository'de bulabilirsiniz: github.com/efekarakaya/a-z-ye-html5
@kasepriunalcatraz6780
@kasepriunalcatraz6780 6 ай бұрын
Node.js ile mern stack uygulamalar geliştirmek sence nasıl ? Yada backend api tarafında node.js yararlanmak mantıklı mı genel görüşlerini alsam bu tarafta ?
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 6 ай бұрын
İlk defa backend öğreniyorsan makul bir tercih olur ancak o stack'e çok güvenmeni önermem. Artık Express eskisi kadar popüler değil, çoğu şirket API'larını Express'ten Go'ya taşıdı aradaki performans farkından dolayı. Eğer JavaScript ekosistemi içerisinde kendini daha çok geliştirmeyi planlıyorsan backend tarafında Express'i öğrendikten sonra Nest.js, Hapi ya da Koa gibi frameworklere bakabilirsin. Ya da farklı bir dil ile backend öğrenmeyi de düşünebilirsin. Java + Spring Boot çok aranan bir ikili, misal.
@kasepriunalcatraz6780
@kasepriunalcatraz6780 6 ай бұрын
@@efefurkankarakaya şuan giriş aşamasında olduğum için node.js üzerinden devam edicem ama ileride olurda fikrim tutarsa go tarafına geçmeyi düşünüyorum çünkü gerçekten de çok bariz bir performans farkı var
@gunes-tan6126
@gunes-tan6126 6 ай бұрын
hocam sen php yi neden bu kadar ezdin yaw. php candır. yazılımı sevdirir. aradığın herşeyi hemde herşeyi bulursun bir google araması ile . hazır kod kütüphane paket ne ararsan. türkçe kaynakda boldur. laravel ve wordpress iş ilanı eksik olmaz. hızlı öğrenilir her türlü eksiğini tamamlar açık bırakamz sana. her projeyi geliştirebilirsin web ortamında çünkü kaynak boldur. günümüz özgür açık kaynak yazılım mantalitesinin ilklerinden ve bir şirkete (microsoft,google,apple v.b) bağımlı olmayan yazılım dillerinin en başarılısıdır.
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 6 ай бұрын
Ezmekten ziyade gözlemlediğim bu şekilde. Son 5 yılın geliştiricileri arasında PHP'yi öğrenenlerin çoğu ya okul ya da iş nedeniyle mecburen öğrenen kişiler. İsteğe bağlı olarak PHP öğrenen insan sayısı sanıldığı kadar çok değil. Mecburen öğrenen bu kişilerin çoğu da geleceğe sağlıklı yatırım yapmak için daha güncel programlama dillerine yöneliyor. Günümüzde doğrudan tercih nedeni olan bir özelliğinin olmaması ve yeni developer'lar tarafından ilgi duyulmaması nedeniyle de PHP'nin şu an marketi daralıyor. Ayrıca, PHP'nin günümüzde developer experience olarak sunabildiği herhangi bir artı yönü de maalesef ki yok. PHP ile codebase oluşturmuş köklü şirketler ve Laravel framework'ü olmasa, günümüzde kimsenin PHP arayacağını düşünmüyorum ben o nedenle. Wordpress developer olarak birinin zaten PHP dışında çok bir seçeneği yok; spesifik iş ilanları ya da freelance işler için bir kazanım gerçekleştirilecekse burada el ve kol bağlı kaldığı için PHP öğreniliyor. Yani bu PHP'nin bir niteliği olduğu için değil, platformlar PHP ile geliştirildiği için. Her projeyi geliştirmesine geliştirebilirsin tabii ki, ama bu sadece PHP özelinde değil; bunu diğer programlama dilleriyle de gerçekleştirebilirsin. Sadece aradaki efor değişir; ve ekosistem olarak JavaScript ve Python'ın çok daha modern ve işlevsel olduğunu söyleyebilirim. Eğer konu bir projeyi A-Z'ye geliştirebilmek ise. Başarıyı tartmak için burada kriterleri konuşmak gerek. Bir programlama dilinin FAANG şirketler tarafından desteklenmesi ya da kullanılması o programlama dilini o şirkete bağımlı yapmıyor aslında, o nedenle PHP'ye alternatif olabilecek birçok açık kaynaklı ve başarılı programlama dili var. Python: github.com/python/cpython Node.js: github.com/nodejs/node Deno.js : github.com/denoland/deno Rust: github.com/rust-lang/rust Golang: github.com/golang/go Elixir: github.com/elixir-lang/elixir Golang'in arkasında Google, Rust'ın arkasında Mozilla olduğu için karşılaştırma yapmak çok doğru olmayabilir, ancak eğer kriter open-source olması ise bu diller / teknolojiler de open-source. Eğer kriter bir şirkete bağımlılığı ise Python ve Node.js'in de bu şekilde bir şirkete bağımlılığı yok. Sözün özü, burada olay PHP'yi ezmek değil; dönemin değiştiğini görebilmek. Yoksa herhangi bir programlama dili ile, herhangi bir istediğini yapabilirsin zaten ancak günümüzün teknolojik ihtiyaçlarını takip etmek, iyi seçmek gerek.
@gunes-tan6126
@gunes-tan6126 6 ай бұрын
@@efefurkankarakaya çok detalı bir şekilde anlatmışsınız cansınız sağolun. web geliştirme yapan birisinin php bilmemesi her zaman eksiklik olur ucundan kenarından mutlaka bakılması lazım. Ama yeni başlayan birisi için bende python ve javascript tavsiye ederdim. phpnin günümüzdede halen popülaritesini bitirmemesi her an bir devrim yapma potansiyeli devam ediyor. en son 8.3 sürümü çıkmıştı bakalım.
@MehmetSahin-ve8cl
@MehmetSahin-ve8cl 6 ай бұрын
Devamı gelecek mi ?
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 6 ай бұрын
Evet, gelecek.
@myxtor2312
@myxtor2312 7 ай бұрын
güzel içerik
@nomadybb1-66er7
@nomadybb1-66er7 7 ай бұрын
js c# java sprinboot python rest api bunları oturtunca en güzeli go öğrenmek çünkü sektör malesef junior go aramıyor hatta django yazanda trde pek aranmıyor backend bizim memlekette hızlı işler için php ama genel olarak c# java , nodejs ve güzel bir docker bilgisi biraz devops test kod güvenliği hakkımızda hayırlısı bu arada ruby mesela polonyada çok fazla gördüm almanya ve hollandada sırf ruby yazan küçük firmalar var django python rest api ise özellikle doğu avrupa fransa hindistan rusya gibi yerlerde çok görüyorum nasıl bir firmada çalışacağınız bile önemli tr'de python bazı savunma firmaları ve siber güvenlik firmalarında çok görünüyor
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 7 ай бұрын
Popüler olan tüm dilleri öğrenmek yerine ilk başta bir dil üzerinden konseptleri öğrenmek daha iyi bir yaklaşım olur diye düşünüyorum. Bu dili seçerken de tabii ki yaşanılan ya da iş aranılan bölgeye göre (ya da eğer işe girmek istenen spesifik bir şirket varsa o şirkete göre) tercih yapılması daha doğru olur. Go'nun şu an marketi diğer dillere göre daha yeni, o nedenle junior arayan olursa da ilan vermek yerine stajyer olarak alıp yetiştiriyor gördüğüm kadarıyla. Aslında junior ilana çıkmamak ile bir bakıma da haklılar, Go ile şu an sıfırdan sistem yazmak yerine çoğu şirket migration yapıyor; migration işlemini yapabilmeleri için de bu işi yapacak developer'ın migrate edilecek olan dilde ve Go tarafında en azından mid seviyesinde bilgi sahibi olması gerekiyor. Türkiye'de aslında ben birçok Python developer arayan şirket gördüm; spesifik çözümler için farklı framework tercihleri var kimi Flask, kimi Django, kimi FastAPI, kimi ise Pyramid arıyor. Direkt olarak Django back-end kullanan şirketler de var, ancak nerede olursa olsun Python ile düz bir back-end kariyeri çizmek eğer Data Science / Machine Learning gibi alanlara girilmeyecekse riskli bir hamle olur. Python'ın adı geçen ilanların neredeyse hepsinde (back-end developer dahil) veri bilimi tarafında bilgi aranıyor.
@nomadybb1-66er7
@nomadybb1-66er7 7 ай бұрын
​@@efefurkankarakaya evet haklısınız ben malesef hep python üzerinden ilerledim ayrı olarak nodejs ile bazı basit projeler geliştirdim pyhon ile genellikle veribilimi ml modelleme gibi alanlarda projeler üzerinden gidiyordum ama okul bitip memlekete dönmek isteyince uzaktan iş ararken backend buldum umarım bu alanda geliştiririm kendimi.
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 7 ай бұрын
@@nomadybb1-66er7 Eğer ilgin varsa işin ile paralel olarak kesinlikle data science / machine learning tarafına devam etmeli ve kendini geliştirmelisin. Şu an kariyerin back-end developer olarak devam ediyor ya da başlamış olsa bile ileride iki tarafta da olan bilgi birikimin sana harika fırsatlar yaratabilir ki birden fazla alanda çalışmak, bilgi sahibi olmak ileride çok daha değerli olacak. Ayrıca, eğer back-end tarafında eksik olduğunu düşünüyorsan bir dönemliğine önceliğini bu tarafa vermen, o açığı kapatman için çok daha iyi olur.
@abc-bb1ku
@abc-bb1ku 7 ай бұрын
Backend için, PHP hakkında ne düşünüyorsun, selamlar.
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 7 ай бұрын
Selam, eğer yeni başlayacaksan bence PHP yerine daha modern bir dil tercih etmelisin. PHP günümüz ihtiyaçlarını pek karşılayamayan bir dil. Sektörde 2023 yılından itibaren Laravel nedeniyle tekrardan aranmasına ve popülerleşmesine karşın yeni yetişen yazılımcıların büyük çoğunluğu PHP'ye ilgi duymadığı için sektörde PHP'nin marketi daralıyor. PHP'nin performans ve ekosistem noktasında diğer dillere karşı yetersizliği nedeniyle bu dili uzun süredir yazan kişiler de artık sektörde farklı teknolojilerle çalışabileceği işler aramaya başladı. Hali hazırda iyi bir PHP bilgin varsa, sektörde şu an işe girmeni sağlayabilir belki ama birkaç sene sonrası için zor gibi duruyor.
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 7 ай бұрын
Arkadaşlar selam herkese, 8:55'te CSS'e betikleme dili demişim :D Orada bir hata var, CSS bir betikleme dili değil stillendirme dilidir. Bir diğer kısımda da Three.js ile geliştirilen uygulamalara D3.js demişim. İncelediğimiz web uygulamaları D3.js değil Three.js ile yazılan uygulamalar.
@VahipÜstün
@VahipÜstün 7 ай бұрын
Süper hocam beklediğim video dilinize emeğinize sağlık
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 7 ай бұрын
Çok teşekkürler.
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 7 ай бұрын
Arkadaşlar selamlar, videoda bahsetmeyi unutmuşum: "format on save" yazdığımız kısımda eğer "format on paste" yazarsanız ve karşınıza çıkan seçeneği işaretlerseniz bu sefer herhangi bir yapıştırma (paste) işlemi yaptığınız zaman, kod yapıştırdığınız dosya formatlanır. Bu bilgiyi de böylelikle paylaşmış olayım, herkese kolay gelsin 😇
@GamerAslan
@GamerAslan 7 ай бұрын
Roadmap videolarınız gerçekten de çok güzel. Mobile developer roadmap için de bir video çekecek misiniz acaba?
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 7 ай бұрын
Selam, değerli görüşlerin için çok teşekkürler. Aslında mobil taraf için de bir roadmap incelemesi yapmak istiyorum lakin mobil taraftaki yetkinlikler çok farklılaşabiliyor çalışılan platforma ya da kullanılan teknolojiye göre. Şu an aklımda onun için net bir çizelge yok o yüzden. Full-stack roadmap'inden sonra bir düşüneyim bunu.
@VahipÜstün
@VahipÜstün 7 ай бұрын
Hocam aynısının full-stack veya back-end versiyonu da gelir mi acaba açıklamalarınız gerçekten güzel ve dikkat çekiyor teşekkür ederim
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 7 ай бұрын
Selam, öncelikle ben teşekkür ederim değerli yorumun için. Evet, gelecek. Bu hafta içerisinde back-end için roadmap incelemesi yapacağım. Full-stack ile back-end'in roadmap'lerini ayrı olarak değerlendirmek gerek. O yüzden full-stack için ayrı bir video daha çekeceğim ancak muhtemelen full-stack videosu sonraki haftaya kalacak.
@VahipÜstün
@VahipÜstün 7 ай бұрын
@@efefurkankarakaya Teşekkür ederim bekliyoruz hocam <3
@revialx
@revialx 8 ай бұрын
Bazı yerlerde özellikle ios için kotlin, swift gibi şeylerin kullanıldığını hatta Android içinde flutter kullanıldığını görüyorum fakat flutter de ios için mobil uygulama geliştirme yapamıyor muyuz veya swiftte Android için? Yazılım öğrenmeye front-end alanında başlayan birisinin hem ios hem android üzerine mobil uygulama geliştirmek istiyorsa react native öğrenmesi yeterli olur mu sence? Optimizasyon, hız, performans gibi ya da buna benzer bir sıkıntı çeker miyiz? Ayrıca video için teşekkürler emeğine, ağzına sağlık. Js bekliyoruz hocam
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 8 ай бұрын
Öncelikle çok teşekkürler desteğin için :) iOS için güncelde Objective-C, Swift, Flutter ve React Native kullanılıyor. Objective-C ve Swift, iOS tarafı için native development ortamı sağlarken React Native ve Flutter Cross-Platform bir development ortamı sağlıyor. Android tarafında da Java, Kotlin, Flutter ve React Native kullanılıyor. Son zamanlarda mobil tarafta Java'nın adını çok duymasak da, hala legacy codebase'lerde kullanılmaya devam etmekte ya da React Native'e native kod yazarken Java kullanılabiliyor (normalde React Native'e JavaScript ile kod yazılıyor ancak Android özelinde kod yazmak gerektiği zaman Java tercih edilebiliyor). Bunlar normal koşullarda takip edilen dil tercihleri, ancak günümüzde 3rd party tool'lar ile Kotlin ile iOS'a build alabilen ya da Swift ile Android'e build alabilen geliştiriciler de var. Ne kadar sağlıklıdır tartışılır, ancak bana çok makul bir tercih gibi gelmiyor. İkinci soruna gelirsem, React Native ilk aşamada fazlasıyla yeterli olur. React Native çok performanslı bir framework, elbette kendi içerisinde limitasyonları var; bazı yetersiz olduğu noktalar ya da performans üst sınırları mevcut. Ancak yeni başlayan birinin bunlara takılması pek mümkün değil. Gönül rahatlığıyla React Native öğrenebilirsin yani
@revialx
@revialx 8 ай бұрын
@@efefurkankarakaya Bilgi için teşekkürler
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 8 ай бұрын
@@revialx Rica ederim, başarılar.
@hydradragonantivirus
@hydradragonantivirus 10 ай бұрын
Gel beraber işletim sistemi veya antivirüs yapak.
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 10 ай бұрын
Arkadaşlar linke tıklayarak videoda yazdığımız koda ulaşabilirsiniz: github.com/efekarakaya/isletim-sistemleri/blob/master/fat32/Reading-A-File-In-FAT32-Recursive/Program.cs
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 10 ай бұрын
Arkadaşlar şu link aracılığıyla videodaki koda ulaşabilirsiniz: github.com/efekarakaya/isletim-sistemleri/blob/master/fat32/Reading-A-File-In-FAT32/Program.cs
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 10 ай бұрын
Arkadaşlar şu link aracılığıyla videodaki koda ulaşabilirsiniz: github.com/efekarakaya/isletim-sistemleri/blob/master/fat32/Introduction-to-FAT32/Program.cs
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 10 ай бұрын
Arkadaşlar şu link aracılığıyla videodaki koda ulaşabilirsiniz: github.com/efekarakaya/isletim-sistemleri/blob/master/SemaphoreExample/Program.cs
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 10 ай бұрын
Arkadaşlar şu link aracılığıyla videoda yazılan kodlara ulaşabilirsiniz: github.com/efekarakaya/isletim-sistemleri/blob/master/Semaphore-WaitOne-ve-Release/Program.cs
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 10 ай бұрын
Arkadaşlar videoda yazılan kodlara şu link aracılığıyla ulaşabilirsiniz: github.com/efekarakaya/isletim-sistemleri/blob/master/InterlockedCompareExchange/Program.cs
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 10 ай бұрын
Arkadaşlar videoda yazılan kodlara şu link aracılığıyla ulaşabilirsiniz: github.com/efekarakaya/isletim-sistemleri/blob/master/InterlockedExchange/Program.cs
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 10 ай бұрын
Arkadaşlar videoda yazılan kodlara şu link aracılığıyla ulaşabilirsiniz: github.com/efekarakaya/isletim-sistemleri/blob/master/AtomicOps-and-Interlocked/Program.cs
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 10 ай бұрын
Arkadaşlar videoda yazılan kodlara şu link aracılığıyla ulaşabilirsiniz: github.com/efekarakaya/isletim-sistemleri/blob/master/Thread-Types-and-Join/Program.cs
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 10 ай бұрын
Arkadaşlar videoda yazılan kodlara şu linkten ulaşabilirsiniz: github.com/efekarakaya/isletim-sistemleri/blob/master/Deadlock/Program.cs
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya 10 ай бұрын
Arkadaşlar videoda yazılan kodlara şu linkten ulaşabilirsiniz: github.com/efekarakaya/isletim-sistemleri/blob/master/RaceCondition-and-Lock/Program.cs
@thos2225
@thos2225 10 ай бұрын
Ben Nightcore türkçe şarkılar yaparcaktım ama telif yerim diye korkarım o yüzden bildiğiniz yemedi :D
@hydradragonantivirus
@hydradragonantivirus 10 ай бұрын
Güzel video devam.
@onuranl2346
@onuranl2346 11 ай бұрын
yarimci bir video olmuş. teşekkürler.
@oguzhankandakoglu1360
@oguzhankandakoglu1360 Жыл бұрын
Yeni kesfettigim bir kanal, basarilarinin devamini dilerim :) Nodejs Adamdir
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya Жыл бұрын
Çok teşekkür ediyorum Oğuzhan :)
@CoReeYe
@CoReeYe Жыл бұрын
Semaphore yerine semaphoreslim çoğu zaman daha iyi bir tercih
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya Жыл бұрын
İhtiyaca göre değişebilir tabii. Eğer daha geniş kapsamda bir kullanıma ihtiyaç var ise (process'ler arası iletişim gibi) Semaphore daha iyi bir tercih olur, ancak eğer scope daha küçük ise SemaphoreSlim daha ideal bir tercihtir.
@fuuRuuu
@fuuRuuu Жыл бұрын
Eline yüreğine sağlık. Çok güzel bir seri olmuş tebrik ederim. İyi çalışmalar.
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya Жыл бұрын
Çok teşekkür ederim.
@hacergkk
@hacergkk Жыл бұрын
çok teşekkürler 🫶🏻💗
@lunzywe
@lunzywe Жыл бұрын
Linux ile ilgili nasıl kullanılır/bilinmesi gerekenler tarzında video çeker misin?
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya Жыл бұрын
Benim de aklımda bu şekilde bir düşünce var bir süredir, önümüzdeki günlerde tekrardan bir düşüneceğim. Teşekkür ederim :)
@selinarslan806
@selinarslan806 Жыл бұрын
🙃 likelandı
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya Жыл бұрын
Çok teşekkürler :)
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya Жыл бұрын
Arkadaşlar bu arada videoda bahsetmemişim, o nedenle buradan bahsedeyim: maximumCount değerini ne kadar verirseniz, Semaphore o kadar thread destekler. Misal, 10 verirseniz; Semaphore içerisinde maksimum 10 tane thread çalışabilir.
@selinarslan806
@selinarslan806 Жыл бұрын
çok teşekkürlerr, çok yardımcı olduu 💫
@altasbatuhan
@altasbatuhan Жыл бұрын
Sistem programlama alacaklar için büyük nimet, ağzına sağlık :d
@MuhammedEminOzdemirr
@MuhammedEminOzdemirr Жыл бұрын
Kardeşim ellerine sağlık Kırıkkale'nin buna ihtiyacı vardı sfgjsfsfhm
@Mustafa-td9lo
@Mustafa-td9lo Жыл бұрын
Çok faydalı oldu, teşekkürler
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya Жыл бұрын
Rica ederim, faydalı olmasına çok sevindim 🙏
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya Жыл бұрын
Arkadaşlar, videoda S <= 0 yazıp "0'dan küçükse" demişim; o "küçük eşittir ise" olacak. Onun açıklamasını da buradan yapayım, concurrency (eşzamanlılık) dünyasında her zaman beklenmeyen durumlar olabileceği için eğer Semaphore'a girebilecek thread sayısı 0'ın altına düşerse pozitif bir değere tekrar çıkana kadar işlem yapmasını engelliyoruz orada.
@uguralgl3535
@uguralgl3535 Жыл бұрын
abi cevaplarsan sevinirim programı indirdim ama ses gelmiyo nası çözebilirim
@semih.1
@semih.1 Жыл бұрын
Elinize sağlık
@ereno.3525
@ereno.3525 Жыл бұрын
reverb seçeneği yok ...??
@s9de
@s9de Жыл бұрын
Bununla sped up müzik yapılabiliyor mu
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya Жыл бұрын
tabii, nightcore kısmına bakabilirsin onun için
@baartwo
@baartwo Жыл бұрын
@@efefurkankarakaya guncel video gelir mi uygulama ile ilgili
@efefurkankarakaya
@efefurkankarakaya Жыл бұрын
@@baartwo aslında düşünmüyor değilim, bakalım. eğer fırsatım olursa önümüzdeki günlerde ayarlamaya çalışacağım
@kaays_lordoffrenziedflame
@kaays_lordoffrenziedflame Жыл бұрын
keşke fifa 23 de çalışsa ea'in yeni saçmaliği anti cheat yüzünden oynanmiyor wine is not supported hatası veriyor. Neyse fifa 22 oynariz biz de :)
@bekireser6
@bekireser6 Жыл бұрын
allah senden 1000 kere razı olsun
@genjitr_nightcore_
@genjitr_nightcore_ 2 жыл бұрын
ben nightcore sarki videolari yapmaya çalisiyom gelismeye çalisiyom telefondan yaptiğim için çok iyi olmuyor pcde iyi değil videoyu yeni gördüm izliyorum simdi