Paperilla kolmi/neliuloittuutta on mahdoton esittää?
@JooKoo-sk4ex2 күн бұрын
Voisko joku miksata ton surinan pois kun mun misofonia alkaa päristä liikaa ja en pysty kuunella tätä luentoa😅 aihe on mahottoman kiinnostava mutta ei vaan pysty😑✌️
@mikkorantala598914 күн бұрын
Miksi ette ilmoita planeettojen sijainteja astelukuina.?
@ursafi10 күн бұрын
Tähtitaivas nyt on yleistajuiseksi tarkoitettu podcast. Asteet eivät oikein avaudu maallikoille. He, jotka osaavat asteita käyttää, todennäköisesti yleisimmin löytävät planeettatärppinsä jostain muualta kuin tästä podcastista.
@motti423815 күн бұрын
Kiitos, ymmärrykseni olevaisuudesta kasvoi
@LoganHunter8215 күн бұрын
Katselin että kuunsirpin yläpuolella 4.1.2025 on erittäin kirkas tähti. Onko tässä kyseessä Venus? Katselusuunta Keravalta etelän suuntaan klo 17:20. On seurannut kuuta jo parin tunnin ajan samaisella paikalla
@ursafi10 күн бұрын
Kyllä, kyseessä oli Venus. Tällaiset ongelmat ratkeavat nopeasti katsomalla esim. Ursan tähtikarttaa: ursa.fi/tahtikartta
@Haroilijaa16 күн бұрын
Poreallas on kyllä paras paikka bongailla tähdenlentoja ❤
@eilak970217 күн бұрын
Kiitos!
@henrylahteenmaki21 күн бұрын
En oo tienny et mitenkäs pluto. Onko plutoa vaikea havaita maasta. On minun suosikki planeetta. Vaikka sitä sanotaan planetoidiksi. Olis ihmeellistä jos sattuu pluto näkyyn maahan asti tähti taivaalla. Ollut jo pikkupojasta asti planeetta suosikki. Arvelisin ettei paljaalla silmällä näy. Et näkyykö esim jossain taivaan suunnassa jonakin tiettynä aikana kiikarilla tai kaukoputkella.
@ursafi10 күн бұрын
Pluto on hyvin pieni ja kaukainen kappale, ja sen näkemiseksi vaaditaan suurikokoinen kaukoputki (pääpeili vähintään 20 cm). Tällöinkin Pluto näyttäytyy pienenä himmeänä pisteenä taustataivaan tähtien joukossa, ja ongelmaksi tulee tunnistaa, mikä näistä pikku pisteistä on juurikin Pluto.
@tubez66622 күн бұрын
Loistava sarja, joka löytyisi Yleltä, jos se olisi yleishyödyllinen!
@ursafi9 күн бұрын
Tähtitaivas nyt tavallaan pyörikin aiemmin Ylellä nimellä Kuukauden tähtitaivas. Siinäkin Markku Poutanen oli asiantuntijana. Ursa otti konseptin siipiensä suojaan, kun Yle lakkautti Kuukauden tähtitaivaan. Toki Ursan versio on vähän elänyt ja muuttunut omanlaisekseen näiden 6 vuoden aikana, kun sitä on tehty.
@mattiporriainen6522 күн бұрын
Kyllä näitä kuuntelee, mut kun kaikki on niin kaukana, niin eipä se tule niin kongreettisesti sun silmille. Ainoa hassu juttu oli oumuamua ja ehkästä mustataukot. Kyllä noita tähtiä katselee kun oikea aika ja miettii kaiken-näköistä. Aurinko kun lakkaa nii eipä tääl mietitä. Nii ja toi kaukainen avaruus on taas juurikin parhaita mahdollisia arvauksia. Ei muutta. Kaikki voi kuitenkin olla jopa toisin. 🎅
@Jari197323 күн бұрын
Kiitos 👍
@sakaripeltola907223 күн бұрын
Höpö höpö,taas tuota negatiivista ajattelua pimeydestä!Tammikuussa aurinko on muuten lähinnä planeettaamme vaikka se vain vähän paistaa täällä napapiirin tienoilla on maan kiertorata sekä ellipsin muotoinen että sen läheisyys auringon suhteen vaihtelee eri planeettojen painovoimien vaikutuksestsa.Nyt päivä jo alkaa pidentyä ja koska aika juoksee nyt tosi kovalla vauhdilla on pian taas kevät ja kesä ja pessimistit saa jo alkaa valmistautua syksyyn vuonna 2025!
@motti423827 күн бұрын
Kiitos Syksy ,hyvin mielenkiintoista ,kyllä fysiikka on ihmeellistä
@TeppoTavio-y2mАй бұрын
Tosi mielenkiintoinen ja hyödyllinen video.Kiitos!
@-Fleksi-Ай бұрын
Lisää näitä pidempiä luentoja, jos mahdollista. 😊 Ihan parasta iltapuuhaa katsella ja kuunnella näitä ennenku menee nukkumaan. 🔭 Taitaa nyt olla kaikki videot katsottu ja pitää katella näitä uudelleen. 😁
@Fitzgerald.LaLunaАй бұрын
Näitä lähetyksiä on NIIN mielenkiintoista kuunnella ja juontajien äänet ja miellyttävä tapa kertoa tulevista taivaan tapahtumista, tekee siitä suorastaan nautinnollista. Kiitos hyvästä podcastista ja asiantuntevuudesta.💛🙏
@NanakiihАй бұрын
Kiitos paljon tästä! Pitää ihan uudestaan kuunnella koko pätkä
@e.t926Ай бұрын
Missä kaikki ovat? Mitä jos olemme yksin tässä maailmankaikkeudessa...
@BluesfaniАй бұрын
Olisi kiinnostavaa jos käsittelisitte JWST:n viimeaikaisia havaintoja ja mitä ne mahdollisesti vaikuttavat nykyiseen käsitykseen mailmankaikkeudesta
@ursafiАй бұрын
Tämä olisikin hyvä aihe! Valitettavasti Suomesta ei löydy kaikkien JWST:n tulosten asiantuntijaa. Paikallisten asiantuntijoiden puute on muutenkin isoin pullonkaula näiden esitelmien aiheiden valinnassa, mutta kiitos esitelmätoiveesta! Pidetään se mielessä.
@sirpahyttinen2986Ай бұрын
Yritänpä etsiä taivaalta Jupiterin ja Siriuksen. Kiitos!
@EmDzeiАй бұрын
Uutta tietoa minullekin tuon hehkun lähde eli nikkeli. Jokseenkin uusi ihannointi kultaan jos se syntyhistoria on noinkin dramaattinen: joko supernovan räjähdyksen yhteydessä neutronien "tykityksestä" tai kahden neutronitähden törmyksessä. En tiedä kumman teorian näistä ostan. Ehkä tuo kahden neutronitähden törmäys on vielä dramaattisempi. ;-)
@Juha-71Ай бұрын
Olipas jälleen asiapitoinen ja hauskakin Tähtitaivas Nyt-podi🤓👍Kiitos Anne&Markku🪐🌠🌙
@Jari1973Ай бұрын
Kiitos kuluneesta vuodesta! 👍
@illanvirkkuАй бұрын
Kiitos tähtitaivaan kuulumisista!💛✨🪐
@Jari1973Ай бұрын
👍👍
@3pii6pii9pii.Ай бұрын
Mahtavaa ja mielenkiintoista. !
@a-pa-ry2uiАй бұрын
Mielenkiintoinen esitys.
@JooKoo-sk4exАй бұрын
Kiitos Sivistävä pätkä jällee🫡
@KariSHeiskanenАй бұрын
Mielenkiintoinen luento, vaikka otsikkoasiaa sivutaan vain muutamassa sivulauseessa.
@motti4238Ай бұрын
Kiitos hyvin mielenkiintoista,pitääpi liittyä ursaan siellä on järki
@MrBlitsBlitsАй бұрын
Tiedetäänkö miksi kappaleet kokevat "voiman" joka vetää heitä kaareutuvan aika-avaruuden suuntaan? Mikä se mekanismi on? Jos vertaa sähkömagneettiseen voimaan, niin eikös siinä ole tunnettu ja erilainen mekanismi? Varaus tuottaa kentän joka reagoi toisen varauksen kentän kanssa ja voima välittyy sitä kautta. Fotoneitakin saatetaan vaihtaa? Kaareutuvan aika-avaruuden kanssa ei ole tietääkseni kenttää eikä gravitoneja. Valon säteen pieni tsittuminen käy järkeen, mutta miks pieni massallinen kappale käyttäydy lähes samalla tavalla? Mikä saa sen "putoamaan" suurempaan massaan? Tiedetäänkö sitä syytä?
@ursafi5 күн бұрын
Carlo Rovelli muotoilee tämän kirjassaan Valkoiset aukot näin: "Kivi putoaa siksi, etttä se seuraa paikallisen ajan hidastumisen aiheuttamaa aika-avaruusvääristymän mukaista liikerataa."
@motti42382 ай бұрын
Kiitos ,kiintoisaa .maailma on ihme.eipä näitä ihmisen järjellä ymmärretä
@-Fleksi-2 ай бұрын
Kiitos 🌠
@henrylahteenmaki2 ай бұрын
Katsoin et suomen korkein ilmanpaine ennätys on vuodelta 1907 1066 lukemaltaan. Katsoin forecan mittauksen 17.20 mittaus jossa oli tänään korkea ilmanpaine 1031.9. tänään ollut tampereella pilvistä. 9.11.2024 on nimetty vuoden harmain päivä. Tää oli nimensä mukainen päivä tampereella.
@motti42382 ай бұрын
Radio Suomen sunnuntai vieras ohjelma hy:n teoreettisen fysiikan professori kertoo kvarkki gluon neutriino kantsii kuunnella .kyllä tiede on jänskää
@PeMaPud2 ай бұрын
Kiitos huippu esitys!
@mattiporriainen652 ай бұрын
Ajassa 56 min. No voihan siinä olla useampikin mustaaukko pyörimäs, jotka vaikuttaa tähden huojuntaan. Näiden rata ei vaan pyöri ehkä auringon editse. Samalla tavalla kun meidän aurinko huojuu planeettojen vaikutuksesta. Ei se massa sit olekkaa laskettavissa samoilla arvoilla.
@motti42382 ай бұрын
Ainehan on energiaa ja vain 1 % on massaa eli kappaleet ovat vahvassa vetovoimassa
@EmDzei2 ай бұрын
Heikillä miellyttävä ääni, jota oli ilo kuunnella. Hieno esitys. Kysynpä: Tapahtuuko tai voiko edes tapahtua, että esim. massiivinen aurinko, neutronitähti jne. imisikin itseään paljon massiinottoman mustan aukon itseensä? Mitä siinä tapahtuisi?
@ursafi2 ай бұрын
Mitä tarkoitat massiinottomalla?
@KissMyTurku112 ай бұрын
Kiitos Kari. Toivoisin enemmän aikaa niille tyhmille kysymyksille jatkossa.
@henkka212 ай бұрын
Oon tähtitieteilyn alottelija/harrastelijavalokuvaaja ja mihin noita kyssäreitä voi heittää? Tai onko Herra Professorilla osoitetta mihin voisi laittaa viestiä?
@ursafi2 ай бұрын
Ursasta voi aina aloittaa! Meille voi lähettää viestiä osoitteeseen [email protected].
@ismokanto83042 ай бұрын
tosi mahtava ja innostava aloitus, jäänpä jo siksi kuuntelemaan.