Pentru definitia Liliacul este un animal carnivor nu incalca regula contextualizarii intrucat termenul de liliac are dublu sens de floare ?
@catalincostea85956 жыл бұрын
Bună seara, Ați putea realiza un video în care să detaliați inducția completată și incompletă? Vă mulțumesc!
@15marcelrus6 жыл бұрын
Planul a fost ca pana duminică să filmez toate "pregătirile" la logică (deci, inclusiv inductia). Deși sunt puțin întârziat, incă mai cred că pot să realizez planul. Dacă vor fi întârzieri, sper să nu fie mai mari de 3 zile!
@catalincostea85956 жыл бұрын
În regulă. Vă mulțumesc pentru răspuns!
@ursuadrian19686 жыл бұрын
In clasificare, regula claritatii si preciziei criteriului este regula criteriului unic sau a celor 3 elemente?
@15marcelrus6 жыл бұрын
Mie nu-mi spune nimic regula clarității și preciziei criteriului. La definiție există o regulă a clarității și preciziei. La clasificare nu există (cel puțin eu nu știu să existe) o astfel de regulă. Până acum eu nu am mai auzit de așa ceva.
@ursuadrian19686 жыл бұрын
@@15marcelrus In ghidul meu de pregatire pentru logica 2018 de la editura Delfin scrie asa: Reguli de corectitudine a clasificarii: 1. Regula claritatii si preciziei criteriului: criteriul clasificarii trebuie sa fie astfel formulat incat sa determine in mod enivoc orice element. Ex: Daca incercam sa clasificam oamenii in functie de "cumpatare" nu vom obtine clase bine determinate, intrucat criteriul este prea vag. Eroarea criteriului multiplu pe acelasi nivel al clasificarii apare atunci cand pe unul din nivelele clasificarii sunt utilizate cel putin 2 criterii diferite. 2. Regula completitudinii 3. Regula intersectiei claselor 4. Regula omogenitatii. si atat. Credeti ca este gresit ? Dvs ati dat 5 exemple
@15marcelrus6 жыл бұрын
Nu cunosc cartea respectivă. Regulile expuse în video sunt cele din manualul de logică. (autori Elena Lupșa, etc, editura Corvin) Prima regulă pe care ai formulat-o pare să combine 2 reguli. Prima parte a formulării aduce vag cu regula celor 3 elemente din manual. A doua parte a formulării este regula criteriului unic din manual. Regula 2 și 4 există și în manual. Iar regula 3, dacă într-adevăr este formulată astfel (bănuiesc că e formulată ca regula non-intersecției claselor) e cam ciudată. Părerea mea: învață clasificarea din manual. Cred (sper) că subiectele la examen vor fi formulate tinând cont de modul în care teoria este expusă în manual.
@ursuadrian19686 жыл бұрын
@@15marcelrus Multumesc
@rrrrrrrr54714 жыл бұрын
Îmi puteți explica de ce clasificarea oamenilor în funcție de profesie este incorecta și încalcă regula opoziției iar fundamentul clasificării ce presupune
@15marcelrus4 жыл бұрын
Nu înțeleg întrebarea. Bănuiesc că subiectul era formulat diferit; cred că preciza și anumite clase care se încrucișau...
@@rrrrrrrr5471 Părerea mea e că respectiva clasificare e incorectă pentru că nu respectă regula celor 3 elemente. Clasificarea nu precizează clasele clasificării. Deci, părerea mea e că, niciun răspuns nu e corect. Fundamentul clasificării = criteriul clasificării. E exercițiu din culegere?
@rrrrrrrr54714 жыл бұрын
@@15marcelrus da in spate zice că e b
@lrtyloby82424 жыл бұрын
5. Repartizarea în aceeași clasă atât a peștilor, cât și a delfinilor, pe baza faptului că sunt animale acvatice, ar fi o clasificare: a. corectă b. incorectă, prea abundentă c. incorectă, cu criteriu multiplu d. incorectă, neomogenă Când aveți timp va rog să îmi explicație de ce e d😇
@15marcelrus4 жыл бұрын
d. delfinii doar par pești, dar nu sunt. Regula omogenității cere ca la repartizarea unui element într-o clasă (grupă), acesta să "merite" să stea în acea grupă, nu doar să pară că merite.