Heya, weer een goed uitziende installatie en steeds meer en meer gedetailleerde informatie en video nice I like it
@tnlvme2 жыл бұрын
Hoi, op 7:12 heb je het over 'holders' in het tweede gat. Ik begrijp het dat hiermee de panelen blijven liggen als je ze wilt vastzetten en dat dit handig is, maar zitten deze 'holders' standaard bij de zonnepanelen of koop je die apart, of verzin je daar zelf iets voor? Alvast bedankt. Gr. Vincent Edit: ik heb ze vlgs mij gevonden: ClickFit EVO - Montagehulp?
@oppadmetdezonnestroom2 жыл бұрын
Hiii! Klopt de montage hulp! Goed gevonden👌. Deze is zeer makkelijk en bespaart een hoop fysieke kracht aangezien de panelen tegenwoordig groot en zwaar genoeg zijn! Thankx 4 watching🌴☀️
@edwardvanhazendonk2 жыл бұрын
Ziet er strak uit en zeer wel doordacht!
@oppadmetdezonnestroom2 жыл бұрын
Dankjewel Edward!🌴☀️
@fryske.tynster2 жыл бұрын
blijf met de video.s komen dan kijken we onder het genot van een biertje er met plezier na wel ben ik altijd benieuwt hoe je de juiste punten vna buiten vind om de panelen vast te zetten aan het dak
@oppadmetdezonnestroom2 жыл бұрын
Hiii dat is heeel leuk om te lezen! Proost! De juiste punten vind je door je aan de maten te houden die de fabrikant je opgeeft😉 Dankjewel voor het kijken en proost! Volgende filmpje is aan de gevel monteren🌴☀️
@jeroengest18822 жыл бұрын
vraagje, Hoe monteer je die bovenste dakhaken als je de pan daarboven niet omhoog kan schuiven omdat die onder de nokvorst zit?
@oppadmetdezonnestroom2 жыл бұрын
Hii Jeroen, met de harry Potter truc. In het filmpje van aankomende zaterdag leg ik dit uit (zelf je pv installatie landscape plaatsen) blijf kijken☀️🌴
@jeroengest18822 жыл бұрын
@@oppadmetdezonnestroom thanks, ben benieuwd.
@koossuperpats6274 Жыл бұрын
@@oppadmetdezonnestroom heb je een linkje?
@080478702 жыл бұрын
het zit er goed uit
@oppadmetdezonnestroom2 жыл бұрын
Dankjewel Tenk!🌴☀️
@Gossepenui2 жыл бұрын
Bedankt voor alle inzichten!
@oppadmetdezonnestroom2 жыл бұрын
Ook bedankt voor het compliment!☀️🌴
@karlverwimp28652 жыл бұрын
Misschien een stomme vraag maar belast je de N kabel niet te veel aangezien die door de 3 fases gedeeld wordt?
@oppadmetdezonnestroom2 жыл бұрын
Hii Karl, stomme vragen bestaan niet. Bij elk 3 fase apparaat is dit zo dus nee de N wordt niet teveel belast. Groetjes thankx 4 watching☀️
@Danny-pp8xz2 жыл бұрын
waarom gebruik jij ymvk op het dak deze kabel vergaat door zonlicht?
@kittsdiy2 жыл бұрын
yep beetje zelfs met XVB in Belgie .. ook nie gemaakt om in zon te liggen .. Maar hier liggen ze onder panelen zal het mss wel meevallen ? Wat is het alternatief ? Je zou mss die ymvk in een uv bestendig flexbuis kunnen steken ?
@Danny-pp8xz2 жыл бұрын
@@kittsdiy daarom gebruik je neopreen kabel op het dak .
@kittsdiy2 жыл бұрын
@@Danny-pp8xz dat is soepele snoer kabel dacht ik.. weet niet of dat zou mogen comform A.R.E.I in Belgie ( geen idee in NL ) Alles moet ook Cca zijn nu van kabel ( nieuwe CPR regels )
@Danny-pp8xz2 жыл бұрын
@@kittsdiy neopreen is inderdaad flex maar vergaat niet door de zon
@kittsdiy2 жыл бұрын
@@Danny-pp8xz Coax en utp voor buiten gebruik ik bijvoorrbeeld altijd PE kabel ( polyethyleen ) Geloof dat de trunk kabels van de omvormers ook zoiets zijn . Maar naar zekering kast met soepele kabel mag in sommige landen niet altijd . ymvk is vrij std in nederland denk ik .. mogen we in Belgie nie gebruiken is geen Cca maar Dca brandklasse dacht ik . Hier hebben we XVB Cc . Maar zou ik ook nie in direct zonlicht leggen.. eerder in buisje/flexbuis .
@loupangt62462 жыл бұрын
Vraagje, waarom zaag je de profielen niet beneden al af en doe je dat op het dak past? Is toch handiger om al je profielen beneden uit te meten van te voren en alvast te zagen?
@kittsdiy2 жыл бұрын
Ik denk gewoon makkelijker op het dak.. dan weet je zeker dat het juist is .. hier en daar een mm verschil en je profiel is te kort ...
@oppadmetdezonnestroom2 жыл бұрын
Hii klopt, hou niet van 2x zagen dan is de accu sneller leeg🤣 Groetjes thankx 4 watching☀️🌴
@loupangt62462 жыл бұрын
@@kittsdiy oke, ja ieder zijn ding. Als je het gewoon goed uit meet ken het niet misgaan. Je weet de maten van je panelen.
@loupangt62462 жыл бұрын
@@oppadmetdezonnestroom hoe bedoel je 2x zagen? Stel je legt 2 panelen naast elkaar landscape van 1.70 breed dan weet je dat je dus 3.40 m moet hebben + 1cm tussenklem + 5cm(weerzijde) voor eindklem + dop.( Heb ff vd valk systeemmaten genomen. Je weet van tevoren dus al dat je profiel 3.51m lang moet zijn. Scheelt naar mijn ervaring weer werk op het dak haha. Maar ieder zijn eigen werkwijze. Je maakt mooie videos, ben een trouwe volger. Keep it up💪🏽
@kittsdiy2 жыл бұрын
9:31 Mooie setup .. zie je tegenwoordig precies vaker die emat ( chinatroep) groepen en die CHIN(A)-Troep automaten lol . Geen idd of ze zo slecht zijn als sommige beweren.. zijn zoiezo een stuk goedkoper dan de reguliere merken .. ( hager/schneider/teco/eaton etc ) . Ook wel vreemd in Belgie raden ze aan zonnepanelen op 300mA aardelek te plaatsen . Hier zit een aardlekautomaat van 30mA .. nuja enkel die QS1 erop .. zal wel geen probleem zijn . ( elke omvormer lekt een beetje maar 30mA zal wel niet zeker ) .
@dennishoane68082 жыл бұрын
het is met sommige omvormers bij het opstarten een lekstoompiek hebben van boven de 30mA daar adviseertde fabrikant ook en 300mA
@dennisbakkenes2 жыл бұрын
Omvormers horen altijd minimaal een aardlekbeveiliging van 100mA te hebben.
@jaccohuisman2 жыл бұрын
Kiezen voor het huismerk van een importeur (dus de echte fabrikant is onbekend!) om een paar Euro besparen vind ik geen goed idee. Zo'n aardlek is geen speeltje, maar een beveiling. Ik zou toch altijd voor een bekend merk met een goede reputatie kiezen.
@kittsdiy2 жыл бұрын
@@jaccohuisman yep das ook mijn mening.
@loupangt62462 жыл бұрын
Wat bedoel je precies met china troep? 90% van de spullen komt uit china, ook de kwaliteitsspullen
@FerryStienstra2 жыл бұрын
Vraag is waarom je zo vaak APsystems micro-omvormers plaats bij mensen. Het kost in eerste instantie meer aan kabel (prijs van de grijze kabel die je gebruikt en je wagu's), je hebt meer verlies (niet heel veel maar toch wat tov 6mm2 naar je grote omvormer, en meer werk met al die extra kabels/dozen te maken.
@kittsdiy2 жыл бұрын
Meer verlies ?? elk paneeel gaat afzonderlijk naar omvormer ..en minder last van schaduw zoals met string omvormers . Aan panelen hangt 4 mm solar kabel .. als het heel ver is naar je string omvormer wordt idd soms 6mm gebruikt .. maar de meeste gebruiken gewoon 4mm hoor . Maar dat het duurder is kan idd best .. ik vind vooral het nadeel als er één omvormer kapot is .. mag je het dak op .. en moet je panelen afnemen het grootstre nadeel van micro omvormers .. en kapot is meestal wegwerp ( volledig ingegoten dus niet herstelbaar ) . Maar idd hij plaatst idd echt wel veel micro omvormer systeme bij particulieren . Hier in Belgie worden toch meer string omvormers geplaatst denk ik . ( al dan niet met die dure optimizer troep die enorm stoort op RF ) .
@FerryStienstra2 жыл бұрын
@@kittsdiy het is meer verlies als je met 230v transporteert of 800v waarbij je ontzettend veel meer kabels ook nog eens moet trekken met dozen en alles. Honeybees per set panelen is denk ik efficiënter en dat schaduw probleem heb je dan natuurlijk ook niet. Apsystems per 4 panelen kost al gauw €240,- en voor €140,- heb je een set Honeybees. En dat storen op die lage band valt toch wel mee?
@kittsdiy2 жыл бұрын
@@FerryStienstra hangt allemaal van situatie af .. mss is het maar 5 of 10 meter naar de meterkast in dit geval .. dan is dat verwaarloosbar . een 5G2,5 en wat aftakdozen kost nu ook de wereld niet . Maar id die APsystems zijn nie echt goedkoop . Voor RF storing ben ik ook meer voor string omvormer .. die micromvormers storen ook wel soms . Een 4-5 KW omvormer 3 fasig is anders ook nie zo goedkoop van bijvoorbeeld SMA . vs 3 x een QS1 .. Ik denk in dit geval het niet zoveel verschil had gemaakt string of micro omvormers in prijs. HoneyBees ken ik niet ? Optimizer merk wss ( bijvoorbeeld solaredge ) mag je snel 40-50 euro per paneel extra rekenen .. x12 panelen .. Ben er geen fan van weer extra connecties ook ..zit je per paneel al aan 4 MC4 stekkers ..etc . In zweden willen ze zelfs optimizers verbieden - blijft een groot probleem in algemeen solarr-omvormers voor de lage banden als radioamateur . veel systemen voldoen echt niet aan EMC normen . Het Zweedse bureau voor elektrische veiligheid Elsäkerhetsverket wil optimizers verwijderen die radiostoring veroorzaken. Daarmee dreigt Zweden met een verbod op optimizers voor zonnepanelen. Dat meldt de Zweedse radioamateurvereniging SSA. Het moet eenvoudig zijn voor de elektricien om het goed te doen.
@oppadmetdezonnestroom2 жыл бұрын
Hii interessante antwoorden hier. Wat ik merk is dat micro omvormers al opstarten bij 1watt dus ook langer doorgaan, per paneel afleesbaar dus ieder voor zich. Mocht je geen schaduw hebben gewoon een SMA. Maar ook daar moet een stroomkabel van naar de meterkast die vaak ook te dun word uitgevoerd... Waarom plaats ik ze zoveel? Omdat ik in loondienst zit en monteer wat ik moet monteren. Veel klanten willen micro omvormers jegens geen geheimen. Apsystems stoort niet echt met de nieuwere series, hoor veel meer over Solar Edge... Thankx 4 watching🌴☀️
@FerryStienstra2 жыл бұрын
@@oppadmetdezonnestroom Dat opstarten met 1W ga je natuurlijk niet het verschil mee maken, en ik hoop ook niet dat je dat zo verkoopt aan je klant. Die dikke YMVK kabel is dan ook wel ff een operatie om vanaf je schuine dak helemaal naar de meterkast terug te trekken lijkt mij, maar ik snap de gedachte van je baas; lekker uren schrijven ;)
@edwardvanhazendonk2 жыл бұрын
Ieder paneel kan 100% van zijn energie kwijt
@oppadmetdezonnestroom2 жыл бұрын
Jazeker☀️🌴
@ronaldbrouwer19792 жыл бұрын
In theorie 100% maar dat haal je niet in NL
@Martin71822 жыл бұрын
In NL kun je meer halen dan 100% 😀 Maar de QS1 kan niet meer dan 1400W.
@ronaldbrouwer19792 жыл бұрын
@@Martin7182 er word gevraagd om vermogen (watt) niet om de opbrengst (kwh/jr). 350wp is gemeten bij 1000w/m2 instraling. In NL kom je niet veel verder dan 800w/m2 zonlicht instraling. Ik haal ook meer dan 100% opbrengst van mijn 5075wp installatie. Maar veel hoger dan 4300watt kom ik niet.
@Martin71822 жыл бұрын
@@ronaldbrouwer1979 Precies, het gaat om vermogen. In midden NL haal ik met een stringomvormer tot zo'n 112% Wp op koude momenten.
@ronaldbrouwer19792 жыл бұрын
@@Martin7182 vreemd. Waarschijnlijk geeft je omvormer toch de kwh waardes weer (bijv in een grafiek per kwartier) dat wil per merk nog weleens verschillen. Solis geeft bijv. Watt in de grafiek aan, en Enphase Kwh in de grafiek. Als je er echt een meter tussen zet zal ie vast niet meer dan ga 80% van je WP vermogen aangeven. Maargoed als het wel zo is heb je natuurlijk een een super installatie.
@Martin71822 жыл бұрын
@@ronaldbrouwer1979 Gerapporteerd met de slimme meter in de meterkast dus die vertrouw ik wel. Het is helemaal niet vreemd dat panelen tijdelijk iets meer dan Wp leveren. B.v. na bewolking/regen.
@martienstofmeel21922 жыл бұрын
Knap gedaan weer. Niets voor mij op zo'n hoog dak.
@oppadmetdezonnestroom2 жыл бұрын
Dankjewel! Thankx 4 watching☀️🌴
@Martin71822 жыл бұрын
"Elke omvormer zijn eigen trunk kabel", dat is natuurlijk niet het idee van een trunk kabel🤣
@oppadmetdezonnestroom2 жыл бұрын
Dit is de qs1, dus een 4 kanaals omvormer. Als je er 3 hebt, en een trunkkabel is 1 fasig dan zul je toch echt 3 trunkkabels moeten steken. Kijk even wat andere video's daar zie je dat er bv 4 omvormers op 1 kabel zitten. Thankx 4 watching☀️🌴
@Martin71822 жыл бұрын
@@oppadmetdezonnestroom Bedankt. Dat weet ik ook wel, maar ze zouden eigenlijk geen "trunk" moeten heten. Het oorspronkelijke idee van "trunk" in het algemeen is dat er maar 1 van is. Je zou eigenlijk een 3-fase trunk kabel moeten hebben, maar dan zit je met het verdelen van de omvormers over de fasen. Je wilt natuurlijk per omvormer zelf de fase kunnen kiezen. Hoe dan ook, mooi filmpje weer! En mooi spul dat Clickfit Evo; het klikt vast voor dat je er ergen in hebt😀