13.-luku Kiina ja Japani (7.-LK oppikirja)

  Рет қаралды 488

Jussi Kämäräinen

Jussi Kämäräinen

2 жыл бұрын

Kirjoittamani peruskoulun 7.-luokan historian oppikirjan kolmastoista luku äänikirjana. Vapaasti käytettävissä opiskeluun.

Пікірлер: 3
@kyyyni
@kyyyni 5 ай бұрын
Asia joka Edo-kauden (Tokugawa-shogunaatin) aikaisesta Japanista voi helposti jäädä vähälle huomiolle on se miten monessa suhteessa maa oli kuitenkin pitkälle kehittynyt. Vuoteen 1853 tultaessa Japanissa oli todennäköisesti maailman korkein lukutaitoisten osuus väestöstä ja ehkä myös korkein kaupungistumisen aste (jälkimmäinen varsinkin ehkä tulkinnanvaraisempi mitattava, mutta hyvin korkea tämä oli silti). Edo (nykyinen Tokio) oli ehkäpä (tulkinnan varaa toki tässäkin) maailman suurin kaupunki 1800-luvun puolivälissä - niin kuin se on sattumoisin useimpien lähteiden mielestä tätä kirjoittaessanikin vuonna 2024. Tämä kaikki siis ennen Meiji-restoraatiota ja länsimaistumista. Tätä taustaa vasten Japanin äärimmäisen nopea kehitys kaikilla mittareilla pian Perryn kasuaalin laivastovierailun jälkeen Meiji-kauden aikana ei olekaan enää aivan niin ihmeellistä. Pohja oli monessa mielessä (mm. lukutaito, koulutuskulttuuri, kehittynyt raha- ja finanssijärjestelmä) hyvä samalla tavalla kuin se oli hyvä myöskin "myöhään" teollistuneessa Saksan keisarikunnassa suurin piirtein samalla ajanjaksolla. En ole seiskaluokkalainen vaan aikanen ihminen, tuli vaan törmättyä videoon kun on kiinnostavaa katsoa miten historiaa opetetaan. Historian opettaja tai historioitsija en ole, joten sen suhteen varaus. Lähteitä: Tsujimoto Masashi: Maturing of a Literate Society - Literacy and Education in the Edo period (17th - 19th century). Journal of Japanese Trade & Industry, March/April 2000. en.m.wikipedia.org/wiki/Edo_period
@jussikamarainen5256
@jussikamarainen5256 5 ай бұрын
Kiitos asiantuntevasta kommentista. Peruskoulun historiassa monet asiat käydään läpi hyvin nopeasti ja pintapuolisesti. Aikaa syventymiseen ei yksinkertaisesti ole. Valitettavasti.
@kyyyni
@kyyyni 5 ай бұрын
Joo, tiedän vallan hyvin ettei syvälle ehdi mennä. Ajattelin että kommentin sisältö olisi relevantimpi ehkä jossain lukiokurssissa tai koululaisten projektityössä. Peruskouluytimekkäästi riittänee ymmärtää että Japani ei ollut kaikissa suhteissa takapajula vaikka teknistieteellisesti olikin jäänyt Eurooppaa hieman jälkeen.
14.-luku Yhdysvallat kasvaa suurvallaksi (7.-LK oppikirja)
14:38
Jussi Kämäräinen
Рет қаралды 503
21.-luku Suomen sisällissota (7.-LK oppikirja)
13:04
Jussi Kämäräinen
Рет қаралды 644
HAPPY BIRTHDAY @mozabrick 🎉 #cat #funny
00:36
SOFIADELMONSTRO
Рет қаралды 18 МЛН
Historian taitaja 7, luku 15
3:31
Sanoma Pro
Рет қаралды 10 М.
12.-luku Imperialismi (7.-LK oppikirja)
9:53
Jussi Kämäräinen
Рет қаралды 491
A 12-year-old app developer | Thomas Suarez | TED
4:41
TED
Рет қаралды 11 МЛН
Saksan rajamuutokset
17:27
Jussi Kämäräinen
Рет қаралды 1,3 М.
Lesson 7: Where Do You Want to Visit?
5:01
VOA Learning English
Рет қаралды 74 М.
18.-luvun 2/3-osa Ensimmäisen maailmansodan taistelut (7.-LK oppikirja)
7:56
🌠 Lapsille - Feenix-lintu
27:53
Kuparikettu
Рет қаралды 251 М.
16.-luku Nationalismi (7.-LK oppikirja)
8:22
Jussi Kämäräinen
Рет қаралды 388
HAPPY BIRTHDAY @mozabrick 🎉 #cat #funny
00:36
SOFIADELMONSTRO
Рет қаралды 18 МЛН