een paar kritiekpunten: 1) socialisme is niet hetzelfde als gelijkheid, socialisme is een situatie waarin de werkende klasse de productiemiddelen bezit 2) sociaaldemocratie is geen socialisme, sociaaldemocratie streeft naar een verzoening tussen de werkende klasse en de kapitalisten (wat overigens niet kan) en streeft dus niet naar een situatie waarin de werkende klasse de productiemiddelen heeft 3) marx was een communist, een marxist om precies te zijn. Volgens het Marxisme dient de staat altijd één klasse, onder kapitalisme de kapitalisten en onder socialisme de werkers en is het enkel een middel van onderdrukking om de andere klasse te onderdrukken. Marx wil het kapitalisme omverwerpen en vervangen met socialisme, hij wil dat de werkende klasse de kapitalisten door de nu door de werkers beheerde staat onderdrukt, dit heet de dictatuur van het proletariaat. als alle landen socialistisch zijn zal de staat vanzelf weggaan want er zijn dan geen kapitalisten meer. Het anarchisme is totaal anders want volgens het anarchisme moeten de werkers de staat niet gebruiken om de kapitalisten te onderdrukken maar moeten ze de staat afschaffen, anarchisten wijzen de dictatuur van het proletariaat dus af en hierdoor zijn het geen marxisten en willen ze geen revolutie volgens marx' idee.
@Chaff2 жыл бұрын
ik denk dat je eerder kritiek moet hebben op de minister van onderwijs die al het leerwerk voor het jaar opschrijft. Ik denk dat meneer jort deze informatie niet vanuit zichzelf heeft bedacht, mijn docenten hebben het ook zo uitgelegd. Ookal is het niet volledog correct, dit is ook niet een van de hoofdonderwerpen van deze context.
@Rezistenza19982 жыл бұрын
@@Chaff klopt zeker. Het is in Nederland zo dat wat er in de schoolboeken staat wordt bepaald door grote corporaties die verdraaiingen willen geven aan de geschiedenis. Zo word bijvoorbeeld de "democracy index" in onze atlas compleet bepaald door de mediamagnaat economist group die door deze rijke families word beheerd: "The Agnelli family's Exor paid £287 million to raise their stake from 4.7% to 43.4%, while the Economist paid £182 million for the balance of 5.04 million shares which will be distributed to current shareholders. Aside from the Agnelli family, smaller shareholders in the company include Cadbury, Rothschild (21%), Schroder, Layton and other family interests as well as a number of staff and former staff shareholders." dit is slechts een van de vele voorbeelden van propaganda in ons onderwijs.
@Chaff2 жыл бұрын
@@Rezistenza1998 Ik ben het met je eens dat het onderwijssysteem zeer eenzijdig is en niet de volledige waarheid spreekt. Ik hoop dat het ooit in de toekomst veranderd maar ik denk het niet.
@squeezesab1r9222 жыл бұрын
@Klaas Konijn joost van oort heeft nu 2 playlists online staan over hc verlichting. Wat ie het verschil en welke raad je me aan om te bekijken?