1930: Mooi Amsterdam - een prachtig portret van de hoofdstad en haar inwoners - oude filmbeelden

  Рет қаралды 117,005

De Verdwenen Stad Amsterdam

De Verdwenen Stad Amsterdam

9 жыл бұрын

Prachtige en heel diverse beelden van oud Amsterdam en haar inwoners in deze schitterende film uit 1930.
Meer historische filmbeelden van Amsterdam: / filmbeeldenamsterdam
De muziek:
0:01: Beethoven - Moonlight Sonata
5:29: Brahms - Hungarian Dance no.1
8:51: Dvorak - Symphony No.9 "De Nieuwe Wereld", deel 3: Scherzo-Molto vivace
Met o.a.: Raadhuisstraat, Prins Hendrikkade, Sint Nicolaaskerk, Montelbaanstoren, Oude Schans, Beurs van Berlage, Beursplein. Damrak, Koninklijk Paleis, Dam, Scheepvaarthuis (nu Grand Hotel Amrâth Amsterdam), Nieuwmarkt, De Waag, Geldersekade, Oudemanhuispoort (Universiteit van Amsterdam), Kloveniersburgwal, Oudezijds Achterburgwal, Binnengasthuis, Binnengasthuisstraat, Concertgebouw, Van Baerlestraat, Rijksmuseum, tuin, tuinen, siertuin, Rembrandthuis, Jodenbreestraat, standbeeld Rembrandt, Rembrandtplein, Spinozahuis, Waterlooplein, woonhuis / huis Spinoza, Mozes en Aäronkerk, het Arsenaal, Academie voor Bouwkunst, Joost van den Vondel, standbeeld Vondelpark, Vondelparkpaviljoen, Paviljoen, voormalige Filmmuseum, Vondel CS, Muiderpoort, Alexanderplein. Tropenmuseum, Tropeninstituut, Koloniaal Instituut voor de Tropen, Poppenkast op de Dam, Janus Cabalt, Jan Klaassen en Katrijn, straattekenaar, fietsers, fietsen, duivenmelken, duiven, duivenhouden, houden van duiven, diamantindustrie, Diamantbeurs, Beurs voor de/den Diamanthandel, Nieuwe Achtergracht, Weesperplein, bewerking diamanten, grootste diamant de Cullinan, onbewerkt / ruw en bewerkt, moderne architectuur, Amsterdamse School, Amsterdams Lyceum, Valeriusplein, Olympiaplein, Churchillaan / Churchilllaan 209, Churchilllaan 211, Begijnhof, Begijnhofje, begijnen, Reguliersbreestraat, Centraal Station, vogeltjesmarkt Amstelveld, stegen, steegjes, Utrechtsestraat, begrafenisstoet, de Amsterdamse haven, het IJ, Koninklijke Hollandsche Lloyd / Lloyd Hotel, Oostelijke Handelskade 34, schepen, scheepvaart, werven, Amstel, Blauwbrug, historische trams, verkeer, Hoge Sluis / Hogesluis, Sarphatistraat, ophaalbrug, Sloterkade, Schinkel, Schinkelhavenstraat, Theophile de Bockstraat, Munttoren, Muntplein, Hotel l'Europe, Herengracht 477, Herengracht 475, Herengracht 473, Herengracht 471, Herengracht 469, bewoners, inwoners, oldtimers, Verdwenen Stad Amsterdam, I Amsterdam, oud Amsterdam / vroeger en nu, Mokum, Amsterdammers, Amsterdamse geschiedenis, historie, heden en verleden, toen en nu.

Пікірлер: 76
@saigokun
@saigokun 8 жыл бұрын
Dit waren zeer mooie beelden die ook nog eens vergezeld gingen van prachtige muziek.
@Leto85
@Leto85 2 ай бұрын
Wat ontzettend mooi om dit zo te zien. En de muziek past er perfect afgestemd bij. Het feit dat dit gewoon al bijna 100 jaar geleden is. Het lijkt me heel gaaf om een vergelijking te zien met de beelden toen en over 6 jaar de beelden van 2030 op precies dezelfde plek, als mogelijk.
@omatattie
@omatattie Жыл бұрын
Intens gelukkig met dit filmpje.... Ik ben van 1936 e.e.a staat mij glashelder voor de geest.. Dank!!!!
@elibalke3563
@elibalke3563 Жыл бұрын
WENS U HET BESTE TOE, HOGE LEEFTIJD ,RESPECT,MIJN PARTNER WORD BINNENKORT 82JR,IK BEN EEN VR VAN 1955 GEBOREN EN WOONACHTIG IN AMSTERDAM,FIJNE BINNENSTAD IS HELAAS WEG
@johanbruijnooge
@johanbruijnooge 3 ай бұрын
​​@@elibalke3563 U hoeft niet te 'schreeuwen', ik ben 1 jaar jonger dan U maar nog niet doof!
@ginasmit4455
@ginasmit4455 6 ай бұрын
Prachtig ben van 1935 amsterdam geboren en lan g gewoond heb in augustus jl nog een rondvaart gemaakt en ik vond het prachtig nog steeds❤
@omatattie
@omatattie Жыл бұрын
Zo vreemd om trams langs de Amstel te zien rijden...mijn Amsterdam bijna uit mijn jeugd...Nog steeds, na 40 jaar ziek van heimwee. . Maar zó genieten...Wat een luxe om dit filmpje met die hemelse muziek te ontdekken. Dank U zeer....
@peterstringa3350
@peterstringa3350 Жыл бұрын
Ook ik als geboren en getogen Amsterdammer ben al bijna 25 jaar weg en vaak heimwee. Tegelijkertjd weet ik dat ik nooit meer in Amsterdam zal leven.........Vanwege de combinatie vocht en astma/ bronchitis was ik de eerste 44 jaar van mijn leven ziek en constant oververmoeid. Een half jaar nadat ik uit Amsterdam was vertrokken werd ik gezond en merkte toen pas wat de vocht voor een impact had gehad. Pas toen kon ik eindelijk normaal functioneren en enigzins denken. Het alledaagse Amsterdam was voor mij mijn Liefde, maar gelijktijdig mijn Lijden.
@thephilosopherofculture4559
@thephilosopherofculture4559 4 жыл бұрын
Op 7:43 zie je de destijds wereldberoemde diamantslijperij Asscher aan de Tolstraat waar de ruwe diamant The Cullinan van 3100 karaat in 1906 in 9 grote en 96 kleine diamanten werd gekliefd. Maanden kon Asscher er niet van slapen want het Engels koningshuis stond toen op het toppunt van haar macht en heerste over een kwart van de Aarde. Op een nacht liep hij naar beneden, pakte een hamer en een beitel en gaf meteen, in één keer, zonder aarzelen de grote klap die gelukkig goed uitpakte. Het grootste brok is nu een peervormige diamant van 530 karaat, genaamd De Ster van Afrika, en zit nu in de scepter van de Engelse kroonjuwelen, net onder het tempelierskruis.
@kristinam7928
@kristinam7928 3 жыл бұрын
En hoeveel hebben de Afrikanen gekregen voor de diamanten?
@majagoedegebuur9451
@majagoedegebuur9451 5 жыл бұрын
Inderdaad vergane glorie,! Maar nog steeds fascinerend, Mooi Amsterdam, ik ben er graag,!!!
@blueangel9746
@blueangel9746 4 жыл бұрын
Amsterdam one of the Most Beautyful cities in the World, ever.
@_BhagavadGita
@_BhagavadGita 3 жыл бұрын
Long live Amsterdam.
@whhendriks
@whhendriks 8 жыл бұрын
Daar kan ik uren naar kijken, geweldig mooi. En de rust wat ervan uit gaat.
@emailphone7013
@emailphone7013 3 жыл бұрын
Zo had het altijd moeten blijven....kon het maar
@loeknoordman6995
@loeknoordman6995 8 жыл бұрын
De toerist anno nu bezoekt nog steeds dezelfde locaties als in 1930. Hoe meer er verandert hoe meer hetzelfde blijft. We zijn allemaal bezoekers van de stad. We blijven een tijdje en dan vertrekken we weer. De stad leeft langer dan wij. Beetje nostalgie is leuk maar om nu te denken dat het leven toen beter was getuigt van gebrek aan historisch besef. 1929 was het begin van een enorme werelwijde economische crisis. De armoe in Nederland was een groot probleem. Het Jordaanoproer, waarbij doden vielen, begon in 1934. In Duitsland kwam Hitler aan de macht in 1933. De eerste wereldoorlog was pas12 jaar daarvoor tot een eind gekomen. Mooie beelden, mooie muziek en nostalgische gevoelens wellen gemakkelijk op. Maar we hebben het nu echt vele malen beter dan toen.
@jsb7975
@jsb7975 4 жыл бұрын
Lijkt wel een dreigement. Beetje globalist zal het met je eens zijn. Die ziet toch wat ie ziet ? ( en daarbuiten niet ) Plebs moet z'n mond houden. Toch ?
@touraneindanke
@touraneindanke 3 жыл бұрын
ZEKER WETEN !
@willemvaningen2747
@willemvaningen2747 3 жыл бұрын
Materieel gaat het beter, maar daar draait het niet om in het leven. Wat heb je aan zaken als de samenleving door de hoeven zakt, niets dus. Dan zit je met alles wat men heeft op een mentale vuilnisbelt. En als je daar zit heb je niets aan een langer leven. De mensen toen hadden het beter !
@yellfire
@yellfire 2 жыл бұрын
@@willemvaningen2747 Natuurlijk is er heel veel mis in de huidige maatschappij. We hebben het gevoel op een kantelpunt in de globale geschiedenis te staan; Climate change, bankroet van t kapitalisme, digitale technologie die ons leven gaan beheersen, verschuiving vd industriële machtsverhoudingen (china), traditionele politiek hebben geen oplossingen meer, etc etc. . . Maar ook ; Nederland staat in de top 5 van rijkste landen ter wereld. Nederland staat in de top 5 van gelukkigste mensen ter wereld. Als je werkelijk gelooft dat het vroeger beter was, moet je als je wilt, eens het youtube kanaal van 'Gemeente Amsterdam' bezoeken. Daar vind je oude filmpjes over het harde leven in Amsterdam in de jaren 30. De prachtige historische beelden verhullen de bittere werkelijkheid waarin de overgrote meerderheid van de bevolking destijds leefde.
@p.h.b.2617
@p.h.b.2617 5 жыл бұрын
Wat een mooie film
@seuradu8065
@seuradu8065 3 жыл бұрын
Ik hou van deze filpje en ook music Tragische Uverture en ook Simfony ( New World ) Dvorak .Mooi filpje echt mooi !
@mariliafonseca4761
@mariliafonseca4761 4 жыл бұрын
PAIS LINDO MARAVILHOSO
@HALOWAP
@HALOWAP 9 жыл бұрын
Zo had het altijd moeten blijven....kon het maar
@rubengheraw1
@rubengheraw1 9 жыл бұрын
Hans Lodder heb je gelijk zo ha het moeten blijven, geen parkeermeters, geen rotzoois
@qqleq
@qqleq 5 жыл бұрын
Lekker veel armoede, mooi man.
@IcanseeeverythingwhatyouDohere
@IcanseeeverythingwhatyouDohere 4 жыл бұрын
qqleq2 tenminste weinig aan criminaliteit en belastingen en meer rechten en plichten dan nu.
@anton-scottgoustin5425
@anton-scottgoustin5425 3 жыл бұрын
Ludwig VAN Beethoven! Midnight sonata...
@rudolfdieters910
@rudolfdieters910 8 жыл бұрын
mooie filmbeelden van Mokum ,maar wat een droevige muziek
@willemvaningen2747
@willemvaningen2747 3 жыл бұрын
Fraaie muziek ! Erachter gemonteerd door iemand met een uitstekende smaak.
@omatattie
@omatattie Жыл бұрын
niet gewend om klassieke muziek te beluisteren? Zoooo ongelooflijk mooi en tijdloos, net als ons Mokum.
@minicar47
@minicar47 5 жыл бұрын
Toen was het nog echt Amsterdam 😢
@jcarlossilpa1716
@jcarlossilpa1716 4 жыл бұрын
Saudades ... eterna saudade desse país que amo.
@jooproos6559
@jooproos6559 3 ай бұрын
Ik denk dat zeker 90 % van de gebouwen er nog steeds staan!🙂 Voor de rest is het allemaal heel erg 1930..
@reginaschaft8783
@reginaschaft8783 3 жыл бұрын
De muziek maakt het een begrafenis terwijl er nog zo veel moois te zien is in het huidige Amsterdam.
@willemvaningen2747
@willemvaningen2747 3 жыл бұрын
Prachtige muziek, van iemand met goede smaak. U bent klaarblijkelijk al lang niet meer op een begrafenis geweest In 2021 wordt daar veelal volstrekte drek gedraaid.
@elisabethraaijmakers6130
@elisabethraaijmakers6130 Жыл бұрын
@@willemvaningen2747 Is die piano wel gestemd ? Wat een jankerd !!
@peterstringa3350
@peterstringa3350 Жыл бұрын
Krijg de takke met je idee over de musiek, xegt een Amsterdammer dannnnnn
@ssballs
@ssballs 9 жыл бұрын
En geen auto te bekennen op de grachten.
@johanbruijnooge
@johanbruijnooge 3 ай бұрын
En geen fietsen te bekennen ìn de grachten.
@kutamsterdam
@kutamsterdam 4 жыл бұрын
Prachtige stad alleen jammer dat de ziel eruit is.
@peterstringa3350
@peterstringa3350 Жыл бұрын
De ziel?, De siel zal je bedoele
@tomm4073
@tomm4073 7 жыл бұрын
Rotterdam was toen ook zo "mooi". Tien jaar later lag die prachtige stad in puin, dankzij de nazis. Amsterdam is gespaard gebleven, door het oog van de naald. Goede bijdrage voor de jeugd van nu.
@remcovanek2
@remcovanek2 3 жыл бұрын
De moord op onze joodse landgenoten was ook een ramp. Daarna lag de joodse hoek in puin.
@elizabethbruno9280
@elizabethbruno9280 2 жыл бұрын
Remco Van Ek, Conheço Amsterdam desde 1983,durante minha primeira viagem à Europa. Conheci a casa Anne Frank Nem sabia que tinha um bairro judeu! Agora entendo porque ninguém nunca falou nas minhas várias à Amsterdam O bairro judeu ficou em ruínas após o nazismo Por sorte a Sinagoga portuguesa ficou em pé A maior sinagoga da Europa Também ninguém nunca me falou! Agora infelizmente tão cedo voltarei a viajar!
@omatattie
@omatattie Жыл бұрын
@@remcovanek2 Mijn jeugd lag in de Jodenhoek en later Amsterdam Oost het grootste Getto van Nederland. Amsterdam huilt nog steeds om hen....
@theovanderstorm3171
@theovanderstorm3171 10 ай бұрын
Bij die begrafenisstoet liepen wel heel veel kraaien. Enig idee wie daar ging?
@ThePeeterd
@ThePeeterd 8 жыл бұрын
excuus,tweede deel is inderdaad dvorak
@verdwenenstad
@verdwenenstad 8 жыл бұрын
+peter dop De muziek: 0:01: Beethoven - Moonlight Sonata / 5:29: Brahms - Hungarian Dance no.1 / 8:51: Dvorak - Symphony No.9 "De Nieuwe Wereld", deel 3: Scherzo-Molto vivace
@emailphone7013
@emailphone7013 3 жыл бұрын
11:23 twee turken .
@roelneef2466
@roelneef2466 2 жыл бұрын
Enorm mooi. Toen was de stad nog ZONDER al dat gespuis! , en al die verdovende middelen!
@peterstringa3350
@peterstringa3350 Жыл бұрын
Nou toen was er ook al gespuis. In de Jordaan, de Pijp, Kinker- en Spaarndammerbuurt.
@theovanderstorm3171
@theovanderstorm3171 10 ай бұрын
En de alcohol en hier en daar een opiumkit.
@lennito5
@lennito5 2 жыл бұрын
Weet iemand welk gebouw te zien is vanaf 13:15 ?
@verdwenenstad
@verdwenenstad 2 жыл бұрын
Dezelfde vraag is reeds eerder gesteld. Zie de commentaren bij die reactie.
@theovanderstorm3171
@theovanderstorm3171 10 ай бұрын
Volgens mij graansilo Korthals Altes in de Oude Houthaven.
@ThePeeterd
@ThePeeterd 8 жыл бұрын
muziek van dvorak?lijkt verdacht veel op beethoven
@verdwenenstad
@verdwenenstad 3 жыл бұрын
De muziek staat beschreven in de informatie bij de video.
@margadenbode2855
@margadenbode2855 2 жыл бұрын
Jammer dat er niet staat wat of waar het is
@verdwenenstad
@verdwenenstad 2 жыл бұрын
Die informatie is te vinden in de beschrijving van de video.
@theovanderstorm3171
@theovanderstorm3171 10 ай бұрын
Welk moment bedoel je, bij welke tijdstempel? De meeste plekken worden in de film benoemd.
@freddywessels2941
@freddywessels2941 7 жыл бұрын
gewelig,zelfs de jan evertsenstaat staat er op..
@verdwenenstad
@verdwenenstad 7 жыл бұрын
Hartelijk dank voor je reactie. Leuk dat je de Jan Evertsenstraat herkende. Kun je aangeven wanneer die in beeld is. Kan dat aan de informatie bij het filmpje toegevoegd worden. Bij voorbaat dank.
@verdwenenstad
@verdwenenstad 7 жыл бұрын
Neem aan dat je dit filmpje al kent: kzbin.info/www/bejne/ZojagGSZpJ5rlc0 Is te zien op het zuster-kanaal van dit KZbin-kanaal: kzbin.info
@ingridniemantsverdriet8155
@ingridniemantsverdriet8155 7 жыл бұрын
freddy wessels
@blueangel9746
@blueangel9746 4 жыл бұрын
@@verdwenenstad Amsterdam , the Beautyful Old Lady of North Europe.
@robincockus
@robincockus 4 жыл бұрын
@@verdwenenstad volgens mij op 8:42
@roelneef2466
@roelneef2466 2 жыл бұрын
Toen was er nog geen schorem in de stad en vernieling zoals nu!
@verdwenenstad
@verdwenenstad 2 жыл бұрын
Hoe weet jij dat?
@henkknaap8781
@henkknaap8781 4 жыл бұрын
Verschrikkelijke muziek,,,,,jengelende dreun en dan Slavische dans ....beroerde keuze
@willemvaningen2747
@willemvaningen2747 3 жыл бұрын
Prachtige muziek, zeergoede en smaakvolle keuze. Duidelijk van iemand die niet tot de onderkant behoort.
@uhuburu4515
@uhuburu4515 3 жыл бұрын
Mooie beelden, jammer van die uitvaartmuziek.
@willemvaningen2747
@willemvaningen2747 3 жыл бұрын
Prachtige muziek, harmonieus, verrassend. Stukken beter dan het debiele lawaai dat ons overal tegemoet tettert. Wat dat betreft is onze samenleving echt naar de verdommenis. Er zijn mensen die denken dat rappen ook muziek maken is, en dan heb ik het nog niet over de schunnige teksten. De onderkant heeft het overgenomen !
@mayrakopjansen2814
@mayrakopjansen2814 2 жыл бұрын
Mooie beelden alleen de muziek is voor een begrafenis beter
Geschiedenis van Joods Amsterdam deel 1
56:45
AT5 extra
Рет қаралды 40 М.
顔面水槽をカラフルにしたらキモ過ぎたwwwww
00:59
はじめしゃちょー(hajime)
Рет қаралды 35 МЛН
Be kind🤝
00:22
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 18 МЛН
Can You Draw The PERFECT Circle?
00:57
Stokes Twins
Рет қаралды 95 МЛН
Java (1919)
10:38
Eye Filmmuseum
Рет қаралды 37 М.
De Jordaan in Amsterdam
7:17
Filmcollectief
Рет қаралды 70 М.
Beerput van Haarlem
7:42
Archeologie Haarlem
Рет қаралды 45 М.
Het horrorhotel van Amsterdam
5:08
Gemeente Amsterdam
Рет қаралды 177 М.
Armoede in de Jordaan in de 20e eeuw | ANDERE TIJDEN
18:57
Andere Tijden
Рет қаралды 150 М.
Geschiedenis Tramlijn Amsterdam   Haarlem   Zandvoort
44:47
Ajax1900
Рет қаралды 68 М.
Het Jordaangevoel: een verdwenen stukje Amsterdam of niet? - een film van Siroy Loman
10:26
BABY Comedy : Baby helps homeless people
1:00
BABY Comedy
Рет қаралды 8 МЛН
Son Trend😜 #shorts #fyp #komik #parodi #tiktok #trend
0:21
DKomedi
Рет қаралды 2,5 МЛН
Tom and Jerry 🍓🤣❤️🙈 #shortvideo #funny #tiktok #youtubeshorts
1:00
BETER BÖCÜK SHORTS
Рет қаралды 9 МЛН