1994-es árak, átszámolva helyenként megdöbbentőek.

  Рет қаралды 114,387

Őszinte Videók

Őszinte Videók

3 жыл бұрын

Műszaki cikkek, bútorok, és egyéb készletek. Számomra felfoghatatlan, mennyivel nagyobb a luxus manapság, mint jó 25 éve, és ez sokaknak mégse tűnik fel. Biztos mindenki a nyugathoz méri a mostani életkörülményeit, nem pedig a saját múltjához. Ember, több havi fizetés volt például egy sima mikrosütő. Akkor inkább az életben nem mikrózok meg semmit! Amúgy utólag rákerestem, és kicsit elcsodálkoztam, de Motorola még mindig van, és nem is annyira alacsony árkategóriás.
Rengetegen írják hogy így meg úgy rosszul számolok, mert az infláció máshogy volt, meg mittudomén... Meg hogy nem ennyi az átlag kereset. Én a ksh.hu adatai alapján tájékozódtam, nem pedig a hasamra ütöttem. Ott ennyi. Kész. Ezen nincs mit cáfolni. Ha valaki tud ennél hivatalosabb statisztikákkal foglalkozó oldalt linkelni, az tegye meg. Sokan azzal jönnek hogy sok a gazdag, az húzza fel az átlagot, stb. De akkor ezt 94-ben is el lehetne mondani. Az ÁTLAG az ÁTLAG. Benne vannak a gazdagok és szegények. És én nem fogok elkezdeni most mindenféle adókulcsokat meg inflációs százalékokat kiszámolni. A puszta lényeg pofon egyszerű: amennyit kézhez kaptál akkor, és most. Csak és kizárólag ebből indulok ki. És ez kb 11 szeres szorzó, de az egyszerűség kedvéért 10-re kerekítettem. Készülhetett volna a videó százalékos számítással is. Hogy x-y termék az aktuális ÁTLAG!!! fizetés x-y százalékába került akkor, és most. De úgy bonyolultabb lett volna... Sokkal...

Пікірлер: 512
@KarthikeyanNarain
@KarthikeyanNarain 3 жыл бұрын
A Motorolával kapcsolatban: Maga az 1928-as alapítású Motorola Inc. 2011-ben megszűnt!!! Utána lehet olvasni, tehát (bár egyáltalán nem néztem előzetesen utána, csak emlékeztem rá) nem mondtam hülyeséget. Jogutódja a Motorola Mobility lett, a Lenovo vásárolta fel.
@HollosySzabi
@HollosySzabi 3 жыл бұрын
Alapvetően nem kritizállak, csak azért nem baj, ha kicsit utánanézel az adott korban jellemző körülményeknek. A telefonok pl. ugyan még nagyok voltak, de már nem a kistáska akkumulátorosak, a TV-k akkoriban azért voltak javíthatóak, mert nem SMD alkatrészekből álltak és nem ragasztóval szerelték össze őket. A mai világ ilyen szempontból sokkal pazarlóbb.
@goodmanke
@goodmanke 3 жыл бұрын
Az Ericsson pl. el es virul, koszoni, csak consumer termekeket nem gyart
@huzoro
@huzoro 3 жыл бұрын
A Nokia a telefon üzletágát a Microsoft megvette, a cég most egyik vezető az 5g hálózatok kiépítésébe. 120 ezer ember dolgozik nekik, 9 országba és köszönik jól vannak.
@rajanko
@rajanko 3 жыл бұрын
Nagyon jó, hogy elővetted a régi árakat, de azért érdemes utána nézni, hogy a telefon tipusoknál névileg melyik nincs már. (Gúgli a barátod). Őszintén, nekem a Bosch telefon teljesen ismeretlen volt, s az tuti nincs a piacon mobiltelefonilag, de másban igencsak.
@huzoro
@huzoro 3 жыл бұрын
@@rajanko Ha a Bosch telefont nem ismered, fiatal vagy! -Én meg irígy! :-) Érdekesség képpen az Erikson egy álriportotos reklámba, ahol egy butuska hölgy kérdezet, azzal reklámozta a készülékét, (ami másfél gyufásdoboz méretű volt) hogy a fül és a száj köztí távolságot még ők sem bírják csökkenteni ezért nem lesz kissebb. Akkor a kicsi volt a jó, de jött a videó, érintőképernyő.....
@petertorjak9430
@petertorjak9430 3 жыл бұрын
30 ève egy lada 1200esre és 60.000ft fizetèsre vágytam. Mára sikerült elérnem 😂😂😂
@laszlo144
@laszlo144 3 жыл бұрын
😂😂😂😂👍
@M44Tas
@M44Tas 3 жыл бұрын
Na ez a hozzáállás hiányzik az emberekből... :)
@zsoltszendi3753
@zsoltszendi3753 3 жыл бұрын
:) :)
@cipicipike2744
@cipicipike2744 3 жыл бұрын
🤣🤣🤣🤣
@laszlovona
@laszlovona 3 жыл бұрын
Szakállas
@raekveny4716
@raekveny4716 3 жыл бұрын
Annyira nem értek egyet itt pár kommentelővel . Össze sem hasonlítható a mai életszínvonal 90-es évekkel... Ugyanis utólag visszagondolva a mi esetünkben igenis rohadt szegények voltunk. A szüleim ruha üzletben dolgoztak, mint eladók. Apámat rendszerint csak késő esténként láttam, mert miután letolta a 8 órát, ment máshova besegíteni szarért- húgyért. Évekig az egész családom egy szobában aludt(3 gyerek, 2 szülő), ha nem a nagyszüleimmel élünk valószínű éhen halunk. Egy tvnk volt, később is csak egy számítógépünk, több éves lelakott bútorokkal. Később nyaralás is éveken át csak Balatonon egy kedves rokon által. Nem ehettünk minden nap ezt-meg azt(pl. sushi, pizza társai ) , az édességet meg kiváltotta általában a sűrített tej. Nem mehettem osztalykirandulásra(síelés meg ilyenek mint a mai gyerkőcöknek, ugyan már 😃...még nyári táborra sem tellett) új ruháhat csak leselejtezve kaptam. Ne értsétek félre, imádom a családom és büszke vagyok rájuk, hogy hogy becsülettel és tisztességgel felneveltek bennünket, de utólag belegondolva baromi nehéz lehetett nekik, sokszor összeszorulhatott a szívűk. Ma ezerszer jobban élünk, mindenünk meg van, semmiben nem szenvedünk hiányt(tudom ezt nehéz vkinek lenyelni) csak az önsajnálatatás és kesergés sokkal könnyebb mindenkinek, mint megbecsülni azt amink van vagy épp megerőltetni magunkat a további igényeink kielégítéséért.
@peterv7902
@peterv7902 3 жыл бұрын
94-ben én császárnak éreztem magamat. Fősulin volt alapösztöndíj 3000 Ft. Egy pizza meg volt 240. Így hetente egyszer pizzériába mentem. De jött 1995, Bokros csomag, az alapösztöndíj megszűnt, tanulmányit nem kaptam, mert nem voltam jó tanuló, cserébe volt 2000 Ft tandíj, így egy év múlva 5000 forinttal éltem rosszabbul, ami akkor elég nagy pénz volt.
@Bakter75
@Bakter75 3 жыл бұрын
Igazad van....én is csak azért gondolok rá vissza szépen,mert akkor töltöttem a húszas éveimet,és ment a buli...de anyagilag egy rakás sz*r volt a 90-es évek.😃
@Stuffcucc
@Stuffcucc 3 жыл бұрын
A 90-es évek elején építkeztek a szüleim, vettek egy új Ladát. És nem voltak gyárigazgatók, vagy ilyesmik, hanem egyszerű alkalmazottak. Apám géplakatos egy gyárban, anyám könyvelő. Tehát még csak diplomájuk, de még csak nyelvvizsgájuk sem volt. Apámnak még érettségije se volt. Nekem ma új házat építeni, új autót venni esélyem sincs, hiába olyan "filléres dolog minden manapság". Ma mérnöki diplomával nettó 173e Ft-ot keresek. És tudom, ez az én hibám, mert csak sírok, sajnáltatom magam, mert ilyen buta tanulatlan paraszt vagyok, hogy nem húzok el Budapestre, Nyugat-Magyarországra, vagy nem disszidálok külföldre. A szüleimnek "annyira rossz" volt a 90-es években, hogy helyben simán megéltek. És amennyire gyerekként vissza tudok emlékezni, egyáltalán nem nyomorogtunk.
@folia83
@folia83 3 жыл бұрын
@@antonioxy5439 egyetertek. Netto siras megy a tobbseg reszerol most hogy milyen sz.r penzeket kapnak. Meg kell fogni a munka veget azt csinalni, vannak jo helyek es rosszabbak de elelmesnek kell lenni es fejleszteni magat az embernek. Nem sirni folyamatosan.
@Szilko1977
@Szilko1977 3 жыл бұрын
@@antonioxy5439 Muterék elváltak, apámnak alig kellett gyerektartást fizetnie két gyerek után. Anyám tanári fizuja szart sem ért,néha kellett hó végén kölcsönkérnie.Korrepetálást kellett vállalnia, de az sem fizetett jól... Szóval kibaszott csórók voltunk! 🙂 Ahhoz képest most tiszta habzsidőzsi van.
@r.b.7532
@r.b.7532 3 жыл бұрын
Engem édesanyám egyedül nevelt fel.Közjegyző mellett dolgozott de nem keresett sokat..Mindenem megvolt amire vágytam...Mindent megteremtett nekem.Egy szoba konyhás lakásban éltünk.Arra vágytam,hogy legyen egy saját szobám mint a többieknek...És mikor táborban voltam meg apámnál, addig meglepetésként megcsinaltatta nekem a külön szobát (nem tudtam róla)....Nagyon boldog voltam.El se tudom képzelni,hogyan csinálta,hogy mindent megadjon.
@DanielTAKD
@DanielTAKD 3 жыл бұрын
Anyád egy csodálatos nő :) Egy igazi anya, akinek a család a fontos.
@zoltanrevesz5321
@zoltanrevesz5321 2 жыл бұрын
Szívesen ajánlanám ezt a videót azoknak, akik a mai életszínvonalat köpködik. Igen, én is emlékszem 94-re, szinte minden számunkra elérhetetlen áron volt.
@jhjhjjhjhjhable
@jhjhjjhjhjhable 5 ай бұрын
Így igaz!! Ráadásul sok köpködő udvarában esténként 2-3 autó is áll.. Akkor meg egy rozsdás bicikli sem..
@kgtuuhffmkk8907
@kgtuuhffmkk8907 3 жыл бұрын
Az a helyzet, hogy marha becsapós ám így összehasonlítgatni. Magamból indulok ki. 1994-ben önkormányzati ügyintézőként kerestem nettó 18000 forintot. Az felénk, egy vidéki közalkalmazottnak egy király fizetés volt. Összehasonlítva az általad említett huszonpárezerrel, már karcsú. Három-négy havi fizetés volt egy olyan videómagnó, ami már nem a legalja. Kb ugyanennyi egy 55 cm-es teletextképes HASZNÁLT, bizományis színes tévé. Egy havi nettóból kimentem Brüsszelbe vonattal, egy másik haviból meg hazajöttem. Emlékszem: akkor még cigiztem. Egy havi gyenguszka fizumból 450 doboz cigarettát tudtam venni. Ma ugyanez az attrakció legalább félmillióba fájna. A mobilok még annyira gyerekcipőben jártak akkor, hogy nem is érdemes velük foglalkozni. 170 000 volt egy táskaméretű Ericsson... Új nyugati autók egymilliónál kezdődtek, és rengeteg típus közül lehetett válogatni 1,2 és 2 millió között. Eltelt 26-27 év, nem is olyan rengeteg. Most kicsivel az általad említett átlagbér fölött keresek. Valóban, a műszaki cikkek szerelmeseire eljött a kánaán. De a minőség... Az valami borzasztó! Lassan annak örülök, ha megveszek valamit, hazaviszem, és működik! Sok már be se kapcsol, vagy ha igen, a performansza csapnivaló. Jó, ha kibírja a garanciát. Szervíz? Felejtsd el! A műszaki dokumentáció szabályos úton beszerezhetetlen (mivel üzleti titok), csak ha dolgozik ott ismerősöd, és kilopja a service manualt. Viszont abban sincs sok köszönet. Itt már nem az megy, hogy kiment benne egy bizti, majd kicserélem, elfüstölt egy 85 forintos tranyó, vagy megszakadt egy 3 forintos ellenállás. Itt már szinte a burkolatának is külön firmware-je van, és minden főbb egységnek illesztőprogramja. A forrasztópáka meg a csillagcsavarhúzó ide már kevés lesz, még ha a kezedben a kapcsolási rajz, akkor is. Változnak az idők, és nem feltétlenül a mi előnyünkre változnak.
@peternieder8117
@peternieder8117 3 жыл бұрын
Egy kezdő szakmunkás pék fizetés akkoriban 17-18.000.- volt. A matek meg annyiból volt érdekes, hogy 10.- volt a kenyér. Egy disco belépő 100-120.- és egy pár cola hozzá és meg is voltam 200.-ból. Szinte minden sokba került a mai árakhoz viszonyitva, de saját fizetésből simán tudtam venni minden hónapban valamit 10-15 ezer forintért. Jól számolom, akkor a fizetésem 50-70%-át magamra tudtam költeni. NA, most egy Somogy megyei munkás a gyártósori munkával keres 150-170.000.-et. Nagyon nagyvonalúan használva a számításokat, rezsire elkölt 70.000.-et, vesz ételt, arra nagyon alap módon számolva 2000.-/napot számoljunk. Az 130.000.- és, ha esetleg van egy autónk havi 20.000.- és már ott vagyunk, hogy nem kell agysebészeti diploma, hogy kigondoljuk, hogy akinek van egy hitele, az már minuszba kerül, vagy nem eszik, vagy nem fizet rezsit, tehát elöbb-utóbb ismét összecsapnak a hullámok. Semmi extra, sem egy doboz cigi, sem egy pár sör a kocsmában. Akinek gyereke van, az még annyit sem tud, mint amit most összeszámoltam. Semmire nem marad.... És itt jön az, hogy akkoriban egy TV-t 15-20 évre gyártottak. Egy gép sem a garancia lejárati idő után a következő napon romlott el. Nem kellett 3 évente TV-t és évente, kétévente telefont venni. De ami a legfőbb dolog volt, hogy senki nem a szomszédank akart megfelelni, hogy nekem ilyen meg olyan menő cuccom van, közben meg kilóg a seggem a gatyából. Ezért van ilyen siralmas állapotban az autópark MO-n, mert veszek egy német prémium kocsit, mert hát kell a csajozáshoz, aztán a parkolóban meg nem szabad lejtőnek állni, mert elgurul, mert nincs pénzem megcsináltatni a kéziféket rajt. Főleg, "jajj ne cseréljünk olajat, mert az drága!" Na ezek a gondok, és szerintem nem is fogják sokat ezt feltétlen megérteni.
@amhun6678
@amhun6678 3 жыл бұрын
Na de az emberek többsége nem egyedül él. 2-3 kereső is van egy családban.
@peternieder8117
@peternieder8117 3 жыл бұрын
@@amhun6678 Meg átlagban azoknál van gyerek is. Igy kb egy az arány.
@grzes2681
@grzes2681 3 жыл бұрын
Ez nagyon érdekes volt. Köszi!!!
@tidusfamous8054
@tidusfamous8054 3 жыл бұрын
Az a baj ,hogy a kommentek egy részén is látszik a nosztalgia szemüveg okozta emlékezet kiesés....az ember alapvetően a jóra emlékszik emiatt tényleg elhiteti magával "régen minden jobb volt"...sajnos nem ,rengeteg dolog jóval rosszabb volt és kevesebb volt az igény ....ha hirtelen visszakerülnének ezek az emberek többsége mondjuk ide 94-be szerintem nagyon hamar depresszióval küzdenének mivel ahhoz az életszinvonalhoz ami most megszokott eszméletlen mód hiányozna....
@valkuratekszaszikopo9618
@valkuratekszaszikopo9618 3 жыл бұрын
Azért azt hozzátenném, hogy akkoriban nem sokan vásároltak keravillban műszaki cikket. Meg fotexben sem. Ausztriából rengetegen hoztak be sokkal olcsóbban műszaki cuccokat, de az egyik újságodban szereplő Videoton TV-t sem 53.000-ért vettük pont '94-ben, hanem 32000-ért. Az a tv a mai napig használatban van... Akkoriban egy középkategóriás "dobgépes" szintetizátor, amivel a nagyon menő lagzis zenészek vendéglátóztak, gyakorlatilag egy új autó ára volt. Annak a hangjával ma büntetni lehet, míg egy mai Casio elektromos zongora kenterben veri a legtöbb pianinót minden tekintetben. A technológia fejlődésével egy csomó mindent olcsóbb lett előállítani, így eladni is olcsóbban lehet. Viszont az akkori átlagkereset megtévesztő. Akkora árrések voltak a nagykerek és a régi rendszerben működő elavult kiskereskedelmi hálózat között, hogy sorra nyíltak a garázsdiszkontok, italdiszkontok, akik kisebb árréssel is kerestek annyit, hogy megérje csinálni. Hiába volt alacsony az átlagkereset, akkor ha volt egy 1000-esed szombaton, 200 forintért bementél a diszkóba, a maradék elég volt a filmszakadásig történő lealjasodáshoz. Szóval azért a rezsi és az alapélelmiszerek nem voltak ennyire elszállva, a minőségről nem is beszélve.
@davidnagy2894
@davidnagy2894 3 жыл бұрын
Ha jól emlékszem akkoriban Shopping City Süd volt a magyarok kedvenc célpontja akkoriban. Tényleg igaz ott jóval olcsóbb volt a műszaki cikk mint idehaza.
@peterv7902
@peterv7902 3 жыл бұрын
1988 és 1989 között be lehetett hozni, de utána magas vámot és ÁFÁ-t kellett fizetned érte, így annyira nem érte már meg behozni. Igaz, kint visszakaptad az ottani ÁFÁ-t.
@danielujhelyi-kiss2796
@danielujhelyi-kiss2796 3 жыл бұрын
Azért a szórakozás ekkor is hely kérdése volt, 95-ben balatonparton nem volt ritka az 500ft-os csapolt sör(Balatonfüred)
@stautmustachevulgrinas4959
@stautmustachevulgrinas4959 3 жыл бұрын
Jó de hozzá kell tenni hogy akkoriban ezek a csúcsmodellek voltak, ha belegondolunk hogy egy mai csúcs tv 1millió felett van a szekrény is ha nem bútorlapból hanem rendes fábol vagy véletlenül normáli tölgyből van az is az eget veri. Ma már a gagyi olcsó kúltúráját éljük amiket évente cserélnek.
@pitthe7676
@pitthe7676 3 жыл бұрын
A drága dolgok sem sokkal jobbak a mai világban.
@Bakter75
@Bakter75 3 жыл бұрын
A Videoton tévé akkor sem volt csúcsmodell.....94-ben 12 ezret kerestem.....még a fizetési papírjaim most is megvannak (állami cégnél).Szóval a katalógus alapján csak 7 hónapot kellett volna azért melóznom.😃
@zoltanberkes8559
@zoltanberkes8559 3 жыл бұрын
Ezek nem voltak csúcsmodellek. Tök átlag cuccokkal van tele az újság. Igen, ennyibe kerültek a dolgok. Csak akkoriban nem ment el a fizetés a rezsire, össze lehetett spórolni egy ház vagy lakás árát (mondjuk hitellel) stb. Az ingatlanok nagyon megdrágultak. A rezsi is sokkal több. A benzin is sokkal drágább.
@sandorpuzser7995
@sandorpuzser7995 3 жыл бұрын
Ezek akkor prémium termékeknek számítottak. Sóvárogva néztük kisvárosi prolicsaládként az ilyesmiket. Pont ugyanúgy ahogy a maiak a mostani újdonságokat Galaxy Fold, Tesla, stb...amugy ismerősömék most adtak el egy asztalt valami lóvés suttyónak 5.2 milláért, szóval akinek pénze van azt az ár nem érdekli, a többi meg igyekszik olcsón megúszni a hétköznapokat, pont mint régen.
@pitthe7676
@pitthe7676 3 жыл бұрын
@@sandorpuzser7995 És a legdurvább sokan sóvárognak vagy akár sikerül is megvalósítani és boldogságot nem ad megkapod aztán belesüllyed bármi a szürkeség mocsarába.
@Biggieboy1982
@Biggieboy1982 3 жыл бұрын
Az arányokat kell nézni. Hiába "csak" 23000 Ft az átlagkereset, ha annak mondjuk a negyedét félre tudtad tenni és összespóroltad karácsonyra a hűtőt. Most hiába 265000 az átlagfizetés, ha 300.000 kell a megélhetéshez. (Mondjuk vicckategória az átlagfizetés, néhány mészáros lőrinc szintű milliárdos fizuja jól felnyomja. Ma az átlagfizetés jó ha 150 körül van átlagembernél)
@gaborfeher741
@gaborfeher741 3 жыл бұрын
1994-ben még az átlagfizetésből meglehetett élni, szórakozni járni, belföldön utazni, tankolni (96-98 felé ez már sokat romlott és azóta is romlik). Azt sem szabad elfeledni, hogy akkoriban társadalomban mennyien kerestek az átlag bér felett, szerintem többen mint napjainkban, még ha nem is sokkal, de felette. A Domus bútor volt akkor a prémium márka, a videó magnó és a mobil telefon meg luxus, a PC szintén, jó ha az utcában volt egy embernek, de akkoriban teljesen mások voltak az emberek igényei, nem mai szemmel kell nézni. Plusz-t ki a fene vásárolt, csak szűk réteg, nem ezekre voltunk rá kattanva. Az elromlik kidobom nem volt divat, mindenki használta amig csak lehetett. (különben is mindenki Ausztriából hozta a műszaki cikkeket, vagy Német rokonoktól a VHS magnót, C-64et)
@istvansalamon1313
@istvansalamon1313 3 жыл бұрын
Hirdetés az ötvenes évekből. "Világ vevő rádióért Szentendrei ingatlant adnék."
@atasnonsense
@atasnonsense 3 жыл бұрын
igen, maszekolt mindenki, GMK-zott, stb...de most is az van, hogy több műszakban dolgoznak az emberek, meg maszekolnak, több munkahely van és sajnos nincsenek sokan bejelentve és ki vannak szolgáltatva a mocskos vállalkozóknak...
@vidoq86
@vidoq86 3 жыл бұрын
szia 8:44nél látszodik a Bánó-féle Fokhagyma - Galagonya - Fagyöngy kapszula 496ft, én pont 2 napja vettem kipróbálásra, 5500ft volt :D
@gergelylazar6647
@gergelylazar6647 3 жыл бұрын
Anyám fizetése akkoriban 30000 Ft körül volt, és az nagyon jónak számított. Kezdő fizetése 1800 Ft volt 1976-ban. Az akkori osztálytársai 1500-1700 körül kaptak, ő kapott 1800-at. Abban az időben nyugati cikkből bármit el lehetett adni, mert az jó volt. 5-6 éves lehettem, amikor egy 40.000-es mikrót vettek. Whirlpool márkájút. Most 2021 van és én 28 éves vagyok, kutya baja a gépnek. Drága volt, igen. De minőségi termék. Ma is ugyanennyibe kerül a minőségi termék. Miért akartak olyat venni akkor? Mert az működött 20-30 évig. Ha az embernek kevés a fizetése, akkor ilyeneket kell vennie, hiszen pont azt nem engedheti meg magának, hogy 4-5 évente cserélgesse.
3 жыл бұрын
Te most azt írtad le kb, hogy ha nekem pl van egy 150 ezres fizetésem, akkor vegyek 180-200 ért mikrót. Ha veszek a 20 ezresből 5 évente 50 évig van mikróm. Nem azért vették azt, mert azt akarták, hogy sokáig tartson, hanem mert nem volt más. Bementél egy üzletbe és vetted ami volt, mert nem volt net, hogy megnézd. Pesten is volt vagy 20 üzlet, ami ott volt azt megvehetted.
@PcManagerTeam
@PcManagerTeam 3 жыл бұрын
@ Ez így van. Ráadásul ha megveszem a legdrágább mikrót akkor arra hol fogok 20év garit kapni hogy megérje nekem is ha pl elromlana mégis.
@amhun6678
@amhun6678 3 жыл бұрын
Tényleg jó volt neki. Nekem 98-ban volt bruttó 32ezer, vagyis nettó 28ezer, két műszakban!
@gergelylazar6647
@gergelylazar6647 3 жыл бұрын
@ Akkor is volt már 25 ezerért is mikró, meg talán 20-ért is. A 40-50 ezres már nagyon minőségi volt.
@vekkerandras
@vekkerandras 3 жыл бұрын
olyan Videoton színes televízió egy jó 25 évig működött nagyanyámnál :)
@MetalTrabant
@MetalTrabant 3 жыл бұрын
Nekünk is olyan volt, vagy 10-12 évet nálunk is kihúzott :) Mekkora nagy dolog volt az, a kis szar szovjet Elektronikához képest, amit még kézzel kellett tekergetve hangolni... ez meg már távkapcsolós volt! Űrtechnika vazze'! :D
@PapajoTV
@PapajoTV 3 жыл бұрын
waww jó volt ez az Időutazás :-)
@jozsefjoni7066
@jozsefjoni7066 3 жыл бұрын
Budapesttől 20-30 km-es körben 120-150 ezer volt egy építési telek 94-ben. Most 15-25 millió. Ez mutatja a legfrankkóbban a kűlömbséget, mert lakni ,meg enni a legfontosabb. Ekkor még az elektronikai cikkek tartósabban és az élelmiszer is minöségibb volt. Aztán megjelentek a hiénák, az űgyeskedök, seftelök stb.
@tranceyy
@tranceyy 2 жыл бұрын
Az ingatlanpiac az speciális, egyszer csak bedől. Akkor jön majd el az én időm, és sz*patom taknyosra a mostani rongyrázókat, mehetnek majd világnak CSOK-ostul, gyerekestől :))))
@mrskensington9739
@mrskensington9739 3 жыл бұрын
A lényeg:akkor is szar volt a rabszolgának,meg most is!Ennyi.
@johny.tayl.7325
@johny.tayl.7325 3 жыл бұрын
Most azért sokkal jobban él mindenki...90es években a Bokros csomag miatt meg az alacsony fizuk miatt nagyon nehéz volt.
@johny.tayl.7325
@johny.tayl.7325 3 жыл бұрын
@@garazsgeza5728 nem tudom barcikán mennyi egy mentős fizuja,itt Debrecenben egy ismerősöm most 200at kap okj,s mentős szakmával.Meg ne ragadjunk ki példákat,összességében akkor sokkal nehezebb volt az élet.
@johny.tayl.7325
@johny.tayl.7325 3 жыл бұрын
@@garazsgeza5728 sztm sokkal jobb...ismerősi körömben mi denki jobban él mint akkor.A lakás viszont jóval drágább lett,azt ugyanolyan nehéz megvenni mint akkor,de,sztm ez külföldön sincs másképp.
@johny.tayl.7325
@johny.tayl.7325 3 жыл бұрын
@@garazsgeza5728 na ja,de ha azt nézzük nyugaton se tudsz lakást,házat venni,mert arányaiban annyival drágább ott is.Pl amerikában,németben stb,sokkal kevesebb a magántulajdonban lévő lakás mint Magyarországon.
@johny.tayl.7325
@johny.tayl.7325 3 жыл бұрын
@@garazsgeza5728 tehát szegénység relatív.A kommunista Magyarországon olcsó volt házat venni,építeni az autó vagyonokat ért egy ház árát is akár,nyugaton drága volt a ház olcsó autó,relatíve jobban éltek mint a szoci országok de háza csak keveseknek volt.Végül.kiderül,hogy nyugaton se olyan tuti az élet,lim lomra több jut ugyan,de az ingatlant ott is keményen meg kell fizetni.
@gabormagistral1402
@gabormagistral1402 3 жыл бұрын
Ez nagyon jo volt! 😃 ha esetleg tudnál még más árakat is mutatni
@fuliroka
@fuliroka 3 жыл бұрын
Jó kis videó, jó látni ezeket a dolgokat.
@ejntarhen2530
@ejntarhen2530 3 жыл бұрын
A poén az hogy most is egy Motorola telefonról nézem a videót ;) pontosabban egy 2020as kiadású rol. :))
@bencecsepanyi-istok7963
@bencecsepanyi-istok7963 3 жыл бұрын
Én szintén. (:
@anagysemmi6334
@anagysemmi6334 3 жыл бұрын
A valódi Nokia és a Motorola már másfajta termékeket gyárt, amely nem az átlag fogyasztóknak kínálnak (pl. a Motorola rádió pushtotalk-kokat vagy a nokia egy 360 fokos gömb kamerát)
@bencecsepanyi-istok7963
@bencecsepanyi-istok7963 3 жыл бұрын
Amit A Nagy Semmi mondott, valójában nem semmi. Pontosan így van, ahogy írod. Legjobb tudomásom szerint viszont maga a fejlesztés az övéké. De lehet tévedek.
@lehel92
@lehel92 3 жыл бұрын
Van Motorola, csak már a Lenovo tulajdonában van. Már nem is olyan jó.
@foxboiii96
@foxboiii96 3 жыл бұрын
@@marcijel1 HMD-ből csak finn van, sajnálom de 1-es.
@Popigte
@Popigte 3 жыл бұрын
Annó a Pannonnál indulásnál vettünk kapásból egy gh197 es Ericssont, 98 ezerért. Istenem ,de dúrva volt...ja vonalasunk nem volt 😆 Aztán 98ban egy Sony tv 129 ezerért... kép a képben. Ott volt Amerika,a panelban.
@dobronteiferenc5628
@dobronteiferenc5628 3 жыл бұрын
Ne is mond. Akkor Sony Vega 60 Hz-es Tv volt a csúcs. Plusz volt külön megvehető állványa is. :D
@flass90
@flass90 3 жыл бұрын
Black friday < Domus napok
@bajcsyzoltan74
@bajcsyzoltan74 6 ай бұрын
Mindenki fusizott vagy két vagy három helyen dolgozott.Már aki valami el akart érni tiszteséges úton..Mint pl a szüleim.Köszönöm nekik az úton is!
@zoltanvarga8050
@zoltanvarga8050 3 жыл бұрын
Köszi ez jó volt! Én 92 környékén 14 000 ezret kerestem kutya nehéz idők voltak! Rá egy évre 3x ára emelték az üzemanyag árát 120 ft ra
@christianszilagyi2146
@christianszilagyi2146 3 жыл бұрын
En erre emlekszem kaptam 1990-ben egy uj BCA-Amerika versenykerekpärt 21.000 forintert es akkor volt a Taxis szträjk olyan jo volt gyerekkent az összes hidon Budapesten ezzel közlekedni. Persze az embereknek rosz volt 32 forintrol 62 forintra emeltek a super Benzin ärät 1990-ben egyik naprol a mäsikra az emberek szabadulnak a rosz forintol ki ingatlant vett ki aranyat ki 10 deka sajtot es sajnos akik a 10 deka sajtott vettek azokbol volt több.
@christianszilagyi2146
@christianszilagyi2146 3 жыл бұрын
1992-ben 1DEM 50 forint volt es ez evben jött ki az uj Honda CBR 900 Fireblade 122 loerös volt elkepesztö erös es 21.000 DEM volt az uj ära az 1.050.000 forint volt. 1992-ben egy Alfa Romeo 75 Qvadrofolgio Verde 1992-ben gyärtottäk az utolsot 192 loerös volt 40.000 DEM tehät 2 millio forint volt. Sajnos 1992-ben hetente csak 3000 forint körül kerestek jobban järt az aki kiment feketen nemetorszägba a nyäri szünetbe mert 20 DEM netto volt a fizetes tehät 1992-ben az 1000 forint/ora.
@zoltanberkes8559
@zoltanberkes8559 3 жыл бұрын
A TV-k képméreténél ne felejtsd el, hogy ezek CRT-k voltak. Nem a kép átmérőjét adták meg (mint most), hanem a képcső beépítési méretét. Valójában pl. az a 63 cm az inkább olyan 58 cm körül volt.
@SzupiMester
@SzupiMester 3 жыл бұрын
Nem lehet összehasonlítani azt a kort a maival. Sokkal nagyobbak az igények most. Akkor jobb volt, sokkal jobb. Még úgy is, hogy nem volt meg mindenünk. A legfaszább a 80-as évek voltak 😁
@jutuber304
@jutuber304 3 жыл бұрын
Nagyon köszönjük ezt a videót! ...én akkor voltam rendőr, és csak úgy lehetett megélni, hogy másod és harmadállás. ...egy albérlat kéthavi fizetésbe került, egy lepukkant tragacs meg annyi, mint most egy fullos kocsi... az ingatlan meg... gyűlöletes. Malibuban sem volt drágább.
@huzoro
@huzoro 3 жыл бұрын
Elég sokszor kérték tőlem a rendőrök a büntetést zsebbe, bocs, ezek szerint téged nem szponzoráltalak.
@jutuber304
@jutuber304 3 жыл бұрын
@@huzoro nem tudhatod :-)
@huzoro
@huzoro 3 жыл бұрын
@@jutuber304 Igaz! Nem mutatkoztak be. Egyébként az unokabáttyám akkoriba költözött Ózdról Pestre és lett erősáramú villamosmérnökből gazdasági nyomozó. Szabadidejébe egy benzinkút mellett "sétálgatott" minden nap, mert legálisan nem válalhatta az őrzést.
@jutuber304
@jutuber304 3 жыл бұрын
@@huzoro ismerős trükkök egyike... :-)
@richardvarga3710
@richardvarga3710 Ай бұрын
@@huzoro 1998: motoros rendőr megáll az autó mellett a pirosnál, bekopog: "átmentél a piroson, adj egy ezrest" pénz kinyújt, rendőr elveszi, elhúz. :) Manapság meg? Nem mernek intézkedni. pár napja történt egy drogos szarhoz 8 közterület felügyelő és 6 rendőr kellett, álltak mint egy darab fa és bámúltak, nem mertek hozzá se szólni, várták a mentőt... Meg minden szarért feljelentés, súlyos bírságok, büntetőügyek, stb. és utóbbi esetben súlyos börtönévek is akár. Igaz, éjjel nappal nyitva van, meg légkondis a dutyi ma már, de nekem jobban tettszett, amikor adott a rendőr két nagy pofont a hülyegyereknek és mehetett haza.
@vgamer8320
@vgamer8320 3 жыл бұрын
Senkit sem akarok megsérteni, avagy elkeseríteni, különösképpen magamat nem. De ezekre nekem ma sem tellik 😂
@alexnagy2044
@alexnagy2044 3 жыл бұрын
Bocsi, ha elkeserítelek, nem az a célom, de ez rohadt jó!😀😂 köszi!✌
@rikaristudio
@rikaristudio 3 жыл бұрын
Akkoriban tényleg igaz volt, hogy már nyugati árak voltak, de még keleti bérek. Most már nem vagyunk ennyivel lemaradva, bár még mindig volna mit behozni.. A műszaki cikkek jó részét pedig még Európában gyártották, európai béren foglalkoztatott dolgozókkal. Még nem vitték ilyen mértékben Kínába a termelést. Plusz a termelés automatizálása sem állt még a mai szinten.
@iccakailovag5422
@iccakailovag5422 3 жыл бұрын
Nem vagyunk lemaradva fizetesben?:))) 735 euro atszamolva az atlag, akkor szerinted?
@rikaristudio
@rikaristudio 3 жыл бұрын
@@iccakailovag5422 le vagyunk maradva most is nagyon, de nem annyival, mint a 90-es években. Az sokkal durvább volt.
@juditl1642
@juditl1642 3 жыл бұрын
@@rikaristudio Igen, akkor még Németországban 10-12* annyi volt a fizu mint Mo-n, azaz 1 hónap alatt megkerestek annyit mint mi 1 év alatt. Bár szerintem akkor még azért nagy volt az árkülönbség is Mo. és Németo. között.
@rezsojuhasz3053
@rezsojuhasz3053 3 жыл бұрын
Én annyit tudok ehhez hozzátenni, hogy a Budapesti Nagybani Piacon 93-94 körül egy láda (kB 25-30kg) fejeskáposzta került 1000-1500 forintba, most sokallják érte a 3000 forintot, de krumplit is adtunk 94 körül 100/kg-ért most 80-120 között lehet eladni. Még mielőtt valaki jön "habzó szájjal" én eladom a krumplit 80-ért amit megvesz egy nagykeres amit tovább ad 140-160-ért egy zöldség futárnak, aki elviszi a "kisboltba" 200-250-ért és a boltos adja 300-400 között. Engem meg szidnak, hogy milyen rohadt drágán ad mindent a "paraszt". Ennyi a matek. 😉
@nagyszabolcs8197
@nagyszabolcs8197 3 жыл бұрын
A baj nem is ez, hanem hogy akkor pl simán kinézett 20-30 év stabilan egy cégnél. Meg fura valahogy mindenkinek volt hol laknia, még ha egy garzon is.. ma meg a legjobb lelkiismeretű munkavégzés mellett is sokszor kereshet uj állást az ember 3-5évente.. a saját lakás egy álom, már hitelre is.. 12 millió forint errefelé és lyuk.. ugyan ez Bp-n 30 millió.. basszus hitelt nem kap rá a medián keresetű ember. Marad az albi, ami megint kiszámithatatlan, meddig lakhat ott az ember, meg 100+ rezsi albira egy álom már.. és nézd meg mennyi a bérminimum, ami felett alig 20 ezerrel van a medián.. tényleg nagyon szuper.. Lassan nézhetjük a híd alatt a 4K tv-t, mert olyan olcso lesz, hogy összekoldulja rá az ember a pénzt. Csak épp biztos munkahely és biztos lakhatás nincs. Hurrá. Mondjuk igaz éhen halni legalább nem fogunk. :) majd lesz krumpli meg ócsó budget felvágott meg 4K TV a hid alatt. Arany élet. :)
@Stuffcucc
@Stuffcucc 3 жыл бұрын
Ma is a 98-ban vett 55cm-es tv-t nézem. Anno ez 50e Ft körül volt. Ma már 80 centis lapos tv-kel lehet 30-40e-ért is venni. Nem arról van szó, hogy nincs ennyi pénzem. Hanem arra a napi átlag pár percre, amennyit nézem, nincs igényem újat venni, a régi jó működőt meg a kukába dobni, csak azért mert ez a divat. Inkább más dolgokra költök, amik nekem fontosabbak. Pl telefont nagyságrendekkel többet használom, mint a tv-t.
@agnesstellabosze8334
@agnesstellabosze8334 3 жыл бұрын
Nem tudom akkoriban milyen mértékben érvényesült a tervezett elavulás, de biztos nem pár év alatt mentek tönkre 😅
@luxusbuszslusszklucs
@luxusbuszslusszklucs 3 жыл бұрын
A Keravillban vettem 63 Centis Grundig TV-t '93-ban. 15 évig használtam probléma mentesen.
@alcanthallas
@alcanthallas 3 жыл бұрын
Vagy ha tönkre is ment, szerelhető volt és/vagy nem dobta vissza a biztosító, hogy "gazdaságtalan" a javíttatása. Megy a sírás a petpalackért, meg a nejlonzacskóért. De a műszaki cikkek (ugyan csak) 1-es besorolású műanyagját, ami kőolajszármazék. Azt két kézzel dobáljuk ki kilószámra... Dettó káros anyag kibocsájtásos hiszti....
@peterv7902
@peterv7902 3 жыл бұрын
@@luxusbuszslusszklucs 2001-es szintén Grundig, a tévé oké, a gyári távirányító viszont jó egy év alatt tönkrement, az utángyártott meg 2-3 év alatt, most egy tanítható van helyette.
@peterv7902
@peterv7902 3 жыл бұрын
@@alcanthallas Na ja, az autók is sok műanyagot tartalmaznak, igaz, most már azt általában bontóba viszik, de párt éve a kertünk előtt hagyták, de benne maradt a MOL-kártya, így utolértem, és elvitettem vele az autót.
@zsoltzombory8553
@zsoltzombory8553 3 жыл бұрын
Az a poén, hogy a mobil telcsik-nál sokkal rosszabb volt akkor a helyzet, nekem 98-ba lett az első telefonom egy nokia 2110 és 1 évet bírt, az aksija katasztrófa, telefonálás közbe kikapcsolt, egyáltalán nem bírták a leejtést, a következő egy fokkal jobb volt, majd így tovább, első okostelóm 9 éves (samu galaxy ace 2), muterom még mindig haszmálja eredeti aksival(!)
@Trollkergetok
@Trollkergetok 3 жыл бұрын
A “rossz minőségű” vhs szalagról általában azért megy el a kép mert a magnó karbantartásának hiánya szépen megeszi a szalag szélét ahol a track jel van. Egy automata track es 2000 res évek beli lejatszó sok esetben még azokat is elviszi.
@erigabu
@erigabu 3 жыл бұрын
nem, itt arról beszél szerintem, hogy rengeteg régi VHS elvesztette mára a mágnesességét..
@identhun
@identhun 3 жыл бұрын
Kb. a 3x-os árak a reálisabbak a műszaki dolgoknál, de akkor is brutál mennyi minden változott :D Az a 63cm-es Videoton, nekünk is volt, ráadásul az egyik tervezője egy helyi tv szerelő, és ha elromlott, jött és hozta a saját maga által, még a gyárban használt programozó távkapcsolót is, akkoriban tényleg csúcstechnológia volt.
@fatumteam
@fatumteam 3 жыл бұрын
Én imádok iylne régi lapokat olvasni, nagyon jó korrakzot festenek. És igen geci jól élünk :D
@pitthe7676
@pitthe7676 3 жыл бұрын
A különbség ma már mindegy mennyit fizetsz szar minden tartósság nuku.
@TheLordKROK
@TheLordKROK 3 жыл бұрын
Azért szeretnék én 265 ezer netto-t keresni itthon ... De tudjuk milyen a statisztika, ha egy hétig megy a hasad meg egy hétig szorulásod van, akkor statisztikailag minden rendben volt ...
@jhjhjjhjhjhable
@jhjhjjhjhjhable 5 ай бұрын
Menj kamionosnak, és a szűk MILLIÓ is megvan NETTÓBAN!! Nem sírdogálni kell meg tüntikézni, hanem akarni, és tenni!! Vagy kussolni.
@peterv7902
@peterv7902 3 жыл бұрын
1995-ben vettünk mikrót, egyszer lett javítva, és 2016-ig bírta. Bár javítható lett volna, de a kezdő áramfelvétele mindig levágta a biztosítékot, így trükközni kellett vele egy kicsit, az új helyen meg már nem működött az a trükk. 1996-os és 1997-es rádiósmagnók még mindig működnek! 44 vagy 47 volt 1995-ben a videó, a Bokros csomag miatt megugrott az ára, a magnó meg 16-17 körül volt az egyik, a másik meg 13.
@Bad022
@Bad022 3 жыл бұрын
Nem lehet összevetni. Akkoriban elenyésző volt a rezsi a mai árakhoz képest.
@Theworthsearcher
@Theworthsearcher 3 жыл бұрын
Igen. Kb. 300 ezer Ft volt egy lakás, és 800 ezer egy ház, 1-2-5 ezer a teljes rezsi + telefon, az étel is töredéke volt a mostani árnak.
@kalozjack6563
@kalozjack6563 3 жыл бұрын
95-ben 2,9 millióért adtuk el a lakásunkat. 49m2. Vidéken 700 volt egy ház,falun! A rezsi akkor is sok volt! Még valami? 😄
@Bakter75
@Bakter75 3 жыл бұрын
@@Theworthsearcher Milyen lakás,milyen ház volt ennyi? 😃 Egy új Suzuki Swift volt 94-ben 8-900 ezer,a házak,lakások ára már bőven a millió felett voltak.😃
@istvanbotos8621
@istvanbotos8621 3 жыл бұрын
@@Theworthsearcher 96-ban az első lakásom a XI-ben, 31 nm+ pár nm galéria 2 millió volt. 2 szobás panelt 1,5 körül lehetett volna venni Albertfalvan. Ismerős a VII-ben, földszinti 27 nm-es lakást vett 1,6-ert talán. 300 ezer úgy lehetett a lakás, amikor a bérlő megvehette az önkormányzattól.
@Theworthsearcher
@Theworthsearcher 3 жыл бұрын
@@istvanbotos8621 Hmmm...
@istvanburuzs9843
@istvanburuzs9843 3 жыл бұрын
Tanulságos, köszi
@markdavid215
@markdavid215 4 ай бұрын
Mondjuk ezek tartottak is valameddig. Nem 3 hetig mukodott egy hűtő:D
@gaborbosnyak415
@gaborbosnyak415 3 жыл бұрын
94' - ben az átlagember közel sem vásárolta ezeket a dolgokat, Ez inkább a felső 10, vagy 100 ezernek szólt ez az újság. Az biztos, hogy a műszaki cuccok TV, MIKRO stb. kevesebbe kerülnek, mint egy pár cipő!
@grzes2681
@grzes2681 3 жыл бұрын
Motorolát felvásárolta 2014-ben a Lenovo. A márkanevet a mai napig használják, ha jól tudom. A Nokia telefongyártó részlegét a Microsoft vásárolta fel 2013-ban. A márkanevet egy kevésbé ismert ázsiai cég vette meg és használja a mai napig, ha jól tudom. Az Ericsson meg ment a Sony-hoz ugye. A Bosch meg már tényleg mindent gyárt ami elektromos, alig meglepő a telefon...
@OtterMage
@OtterMage 3 жыл бұрын
Kicsit tévedsz a Nokiával kapcsolatban. a Nokia az a finneké, 2014-ben ugyan megvette a Microsoft, de 2016-ban vissza is került :) en.wikipedia.org/wiki/HMD_Global
@grzes2681
@grzes2681 3 жыл бұрын
@@OtterMage Erről még nem hallottam, köszi!
@anagysemmi6334
@anagysemmi6334 3 жыл бұрын
A valódi Nokia mást gyárt mint a HMS
@-_VIP_-
@-_VIP_- 2 жыл бұрын
@@anagysemmi6334 HMD
@SzkepTipus
@SzkepTipus 3 жыл бұрын
Ebből a videóból gyönyörűen látszik mennyire nincs tisztába a mai fiatalság a múlt s jelen árértékével, sem a reális fizetésekkel. Teljes homály, lebutított generáció, fogalmuk sincs semmiről. A következő generáció még fizikai sutább is lesz és még butább is. Csak az online életmód, fizikális hobbi megszünt pl.: kismotorok szerelgetése, tuningolás, rc modellezés (de nem készen boltban vett), bicikli váztól kezdve összeszerelés, kerék küllőzés, legózás is kihalóban így a megoldó képességük sem fejlődik és még sorolhatnám. A tereken, játszókon megszünt a bandázgatás, játszás; fogócska, bújócska, tollas, háziversenyek, élő beszélgetés, na meg igy az udvarolgatás. Ezeket is online letudják, aztán pornón nevelkedve jöhet amit ott láttak. És ehhez még sok mindent írhatnék. Értékarány szegénység miatt nem is becsülnek meg semmit. Nagyon kevés aki kivétel.
@richardvarga3710
@richardvarga3710 Ай бұрын
Így van. Lebutult a társadalom. Felszáll és buszra és nem köszön a sofőrnek, nem azért mert bunkó, hanem nem tud megszólalni, nem tudja mit mondjon és hogyan. Nem képesek életképes egyed nemzésére se. Viszont a cigányok, annál inkább, így szaporodnak. Az un. Magyar nők meg inkább mennek hozzájuk meg az arabokhoz, ment ezekhez a kis genetikai hulladékokhoz. az 1970 es években volt egy kísérlet. Egerekkel. A lényege az volt, hogy az egereknek megteremtették az ideális környezetet, volt nekik mit enni, megfelelő hőfok, világítás, játékok, terület, nem kellett macskáktól tartani és élelem is volt bőségesen, stb..., tehát minden az egerek igényei szerint volt kialakítva: két dolgok volt: enni meg szaporodni. Az első évben rendesen szaporodtak, aztán elkezdtek fiatal egyedek kiválni a csoportból, akik nem foglalkoztak a többi egérrel, sőt agresszívek voltak velük szemben. A fiatal nőstények megtámadták a hímeket, a hímek nem voltak hajlandó a nőstényekkel foglalkozni, külön klikkesedtek és csak a kinézetükkel foglalkoztak (igen, az egér is mosdik, mint ahogy a macska is, persze technikailag máshogy, de tisztálkodnak ők is). sőt, a nőstények elkezdték támadni a hímeket, az idősebb szaporodni akaró hímeket sem engedték magukhoz. Az egérkolónia elkezdett fogyni, mert több volt a halál, mint a születés. a kísérlet 1000 valahanyadik napján az utolsó egér is elpusztúlt, az idealizált egértársadalom kihalt. Nos, kb. ez vár ránk is. Tudósok kínaiakon már felfedezték a korabeli kísérletben résztvevő egerek viselkedési jeleit. züllik az ember nem kicsit.
@HollosySzabi
@HollosySzabi 3 жыл бұрын
Nem a videoszalagon ment el a kép, hanem valószínűleg a lejátszódban a gumiszíj öregedett el, ha azt cseréled, máig lejátszhatóak a VHS felvételek, nekem vannak és működnek!
@Sisko8207
@Sisko8207 3 жыл бұрын
265? 2 hónapra értendő?
@erigabu
@erigabu 3 жыл бұрын
attól függ hol, budapest és környékén "meg lehet keresni" ... persze, az is igaz, hogy van aki jóval többet keres van aki meg alatta (de cserébe arrafelé sokkal drágább a lakhatás, az étkezés, kb. minden), a sokat keresők eléggé felhúzzák az országos átlagot. hülyeség az átlagot nézni emiatt, inkább mediánt kellene nézni.
@tamararudolf8805
@tamararudolf8805 3 жыл бұрын
vannak nokiák a mai napig, pl a 7.1-es. nagyon jó, én szeretem most is ezt a márkát
@baloghsandor4519
@baloghsandor4519 3 жыл бұрын
Szia 👋 csinálhatnáll olyan videót hogy régi élelmiszer újság
@zsombi5694
@zsombi5694 3 жыл бұрын
Oks
@nagyzoltangabor
@nagyzoltangabor 3 жыл бұрын
Régi szép idők.
@istvanbalogh2033
@istvanbalogh2033 3 жыл бұрын
Tény, hogy az 1993-as Videoton tévénk még most is működőképes. Szerintem több volt az átlagkereset, és nem voltak fizetésben ekkora szélsőségek mint manapság. Arra emlékszem kb. 120 Ft-ból kijött a reggelim, egy 576 KByte újság kb. 300 Ft volt. Faterom fizetése 42.000 Ft körül mozgott, de sokan dolgoztak másodállásban feketén még valamit, hogy kiegészítsék a jövedelmüket.
@erlakijeno3456
@erlakijeno3456 3 жыл бұрын
Azért nem minden 10x-es ár most sem. Véleményem szerint ez az általánosítás nem fedi a valóságot teljesen. Más kérdés, hogy az ár/érték/fizetés vásárlói értéke hogyan alakult azóta... Pl.: Energizer 10-es elem 94-ben 88/db, a zöld ufósban -ugyan épp nem kapható- 99/db volt. De ez csak egy kiragadott részlet. Amúgy más vonatkozásban nekem is van összehasonlítási alap (informatika), mert "véletlenül" megőriztem... :-D
@scattyweb
@scattyweb 3 жыл бұрын
van egy 1999-es TV ujságom az se rossz :D
@adamboros7850
@adamboros7850 3 жыл бұрын
Húha, jól kihúztad a gyufát, azoknál, akiknek az általad halottnak nyilvánított márkájú telefonja van :D
@roberthajdu1928
@roberthajdu1928 3 жыл бұрын
Mivel pont egy idős vagyok a katalógussal, nem tudom pontosan hogy nézett ki a piac, de azért biztosan volt akkoriban is olcsóbb alternatíva, ha mástnem legalább használtan. Akkoriban még a gyártók nem fedezték fel, hogy az örök életűre gyártott termékeikkel hosszabb távon maguk alatt vágták a fát. Ha már a mikrohullámú sütőt említetted, nálunk 1998 óta üzemel egy Whirlpool, ami még szerelőt sem látott soha, manapság is biztos gyártanak hasonló minőséget, legalábbis a gyártó palettáján találtam 300 000-ért is készüléket.
@bandyel2007
@bandyel2007 3 жыл бұрын
Az árak nyugatiak, a bérek keletiek, pont mint manapság....
@kabirbody
@kabirbody 3 жыл бұрын
60 Ft volt a kenyér akkor. Mennyi ma?
@erigabu
@erigabu 3 жыл бұрын
pesten, a "jó kenyér" kb 10x-e ha az 1 kg-t vesszük alapnak (legalábbis ott kezdődik valahol).. csak sok kenyér már "csak" 750, 600, 500, 450g kiszerelésekben van így nem tűnik annyira fel a drágább ár.
@DanielTAKD
@DanielTAKD 3 жыл бұрын
300-400 forint egy kiló. Manapság.
@firemann74
@firemann74 3 жыл бұрын
1994 be voltam 20 éves Elkezdtem dolgozni, az akkori minimálbér volt 15000 ft 95 be bevonultam a seregbe , majd 96 január 31 szereltem le . Feketén lehetett 40-60 ezret keresni. Normál munkahely volt csak nem voltunk bejelentve . 1998 ba már 30 ezer ft volt a minimálbér .
@mikloskovacs988
@mikloskovacs988 3 жыл бұрын
Azért azt hozzá kell tenni, hogy ez valoban nem volt egy olcsó katalógus. De ez még a mobilkorszak eleje volt, és még szó szerint luxus volt a mobil, a vezetékes telefon kb ekkor kezdett elérhetővé lenni sokka számára. Csak halkan mondom, hogy ez elott 2-3 évvel a “táska” vagy “koffer” mobil -szintén Ericsson- 300-400.000Ft-ba került!! A autóra tehető mágnesantenna volt plusz 35.000 a Westel450-nél! Az informatikai és távközlési területet nem lehet összehasonlítani sosem 2-3 évtizeddel korábbi vagy későbbi időszakkal. Nem véletlen, hogy ritka volt akkoriban a mobil, valódi státuszszimbólum. A mosógép és mikro árak amik talán a leginkább összehasonlíthatóak a mai korral, hiszen nincs számottevő különbség és az valóban irreális, mivel a fizetés szorzó nem is 10x hanem inkább 12x. Tehát egy alap mosógép került “600.000Ft-ba” és egy átlagos mikro “400.000Ft-ba”. Ma szinte a legdrágább gyártónál kerül ennyibe. Ez tényleg furcsa. Érdekes videó volt valóban, köszönjük!
@daneru
@daneru 3 жыл бұрын
Akkoriban főleg a vállalkozók, ú.n. újgazdagok tudták ezeket simán zsebből kifizetni. Apám is szinte naponta megkereste a 10-20 ezer forintokat akkoriban vállalkozóként.
@erikvass2299
@erikvass2299 3 жыл бұрын
Ugyanez van manapság is, a vállalkozók, akik jól vállalkoznak, és rátermettek vállalkozni, havi szinten több millió forintokat megtudnak keresni. A bérből és fizetésből élőknek volt és lesz nehezebb mindig.
@Bakter75
@Bakter75 3 жыл бұрын
@@erikvass2299 Ma az egy havi fizetésemből veszek egy középkategóriás 150-170 centis "úhádénégykámiegymás" tévét.94-ben az alap sz*r színes tévét megvettem 4 havi keresetemből. 😃 Még csak nem is vagyok vállalkozó.
@ztabletsony8075
@ztabletsony8075 3 жыл бұрын
@@erikvass2299 Ez egy kiválló hozzászólás.
@sandorbanoczy9490
@sandorbanoczy9490 3 жыл бұрын
Helyes árfolyam változás 6,485 szeres érték, a KSH adataihoz viszonyítva 1994 és 2020 között. De még így is elég drága minden... :D
@peternieder8117
@peternieder8117 3 жыл бұрын
Sándo! Tehát, akkor 64.85.- a kiló kenyér a KSH szerint? :-O
@werinter
@werinter 3 жыл бұрын
A kaja és úgy az alapvető élethez szükséges dolgok drágábbak lettek jóval, a műszaki cikkek és a nem feltétlen szükséges dolgok, pedig sokkal olcsóbbak. Én pont 94-es vagyok, apámat megkérdeztem, azt mondta neki akkor kb 50 ezer volt a fizetése. Mondjuk 97-ben meg tudtak venni egy 200+nm-es családiházat, szóval az ingatlan is olcsóbb lehetett.
@szabosandor1852
@szabosandor1852 Күн бұрын
Nos én a kádár rendszerben születtem és dolgoztam simán kilehetetett jönni az akkori fizetésekből . Megjegyzem a luxus akkor is drága volt.
@nagydris
@nagydris 3 жыл бұрын
A ma tízszeres fizetés nem jelenti egyből azt, hogy tízszer drágább mindent. Ahhoz, hogy a két kor árai között reális összehasonlíthatóság legyen érdemes a vásárlóer-paritás szempontjából megvizsgálni őket. A TV-nél pl tökéletesen meg lehet figyelni vagy a telefonoknál. Anno akár 3 havi átlagkereset kellett egy tv vagy egy kisebb hűtő megvételéhez. Ma ez jóesetben megvan egy havi bérből. Telefont meg aztán lehet venni a havi átlag kereset feléért is, de lehet a kétszereséért persze. De a 99.999 forintos készülékért anno 5 hónapot kellett dolgozni. Ma elég a legdrágábbakért 2 max 3 hónapot. Mindenestre nagyon érdekes volt látni a régi eszközöket. Köszi :)
@Theworthsearcher
@Theworthsearcher 3 жыл бұрын
Hát ezek tényleg durva árak. De az emberek jobban is vigyáztak a dolgaikra. ;)
@wishgrant1188
@wishgrant1188 2 жыл бұрын
590 azaz mai árfolyamon 6000 ft volt egy számológép? Én oké tisztában vagyok hogy régebben több volt a kézimunka meg ezeknek az összecsavarozása-szerelése, de mondjuk ezt összehasonlítom egy mai 500 ft-os számológéppel amit a helyi kínaiban is megkapok....hááát, lenne különbség
@_wave64_
@_wave64_ 3 жыл бұрын
4:51 Ilyen konyhaasztal terítőnk volt, kb. 20 év óta először látok ilyen mintát újra. Az 1994-es árakban elég sok minden benne volt, pl. a tehetősebb embereket a rendszerváltás után könnyebben le lehetett húzni olyan minőségi cuccokkal, amikre vágytak, de 89-ig nem voltak kaphatóak. A telefonvonalak bekötése is hosszadalmas volt, sok helyen az infrastruktúra sem volt meg; sokaknak szüksége volt telefonvonalra és megvolt a pénze arra hogy egy GSM telefont vegyen, mintsem hogy kivárja amíg a Matáv beköti a faluba a vezetékes telefont.
@Mike__channel
@Mike__channel 3 жыл бұрын
Öszintén... Motorola telefon most is van... hát most vettem egy felsőkategoriásat
@belahobor8378
@belahobor8378 3 жыл бұрын
Annak idején (1998 körül)55cmes tvt vettem 80.000ftért Hatalmas volt a régihez képest De amúgy regen mégis jobban meg lehetett êlni mert az egyéb kiadások alacsonyabbak voltak És amit megvettêl az 10-20évig birta
@headtungsram6920
@headtungsram6920 3 жыл бұрын
Haver te nagyon el vagy tévedve. A számítási módszert kidobhatod a kukába ezzel a szorozzuk tízzel témával 😀 a lap címét is el kéne olvasni rendesen. Minőség. Nem az akkori gagyit mutatja benne. A termékcsoportoknak is teljesen más árai voltak, látszik pl hogy egy hűtő sokkal olcsóbb mint egy videómagnó. A mobiltelefon pedig akkor kb senkinek sem volt, annyira új volt, ezért is fölösleges hasonlítgatni az árakat. Az újság amúgy király.
@970ronaldo
@970ronaldo 3 жыл бұрын
téglafonhoz még annyi: akkoriban 125 Ft/perc volt a telefonalas, szorozd be 10-zel a mai árhoz :)
@dy9ivk
@dy9ivk 3 жыл бұрын
Nehéz összehasonlítani az 1994-es és 2020-as, illetve most már 2021-es árakat. 1994-ben az átlag életszínvonal alacsonyabb volt, mint ma. Árakat meghatározza a kereslet-kínálat törvénye. 1994-ben épp, hogy csak berobbant a vadkapitalizmus és az újságban szereplő termékek kereslete jóval alacsonyabb volt, mint ma. 1994-ben még kevesebb volt a "made in China". Azóta nagy részt olcsó kínai munkaerővel vannak előállítva termékek. Szóval rengeteg tényező van, nem csak az infláció. A bal oldalon található Motorola telefon 1992-ben még, mint 100ezer forint volt. 1994-ben még az SMS szolgáltatás sem létezett.
@atasnonsense
@atasnonsense 3 жыл бұрын
én anno vettem modellvasutat kemény 750Ft-ért, most 30-35e Ft körül van az ára... :-)
@Bakter75
@Bakter75 3 жыл бұрын
De biztosan nem 94-ben.Mert akkor már az is több ezres tétel volt.
@atasnonsense
@atasnonsense 3 жыл бұрын
@@Bakter75 nemtudom pontosan mikor vettem/ kaptam...karira kértem, azt tudom, már nagyobbacska gyerek lehettem...asszem 82-től volt kapható az a készlet gondolom külföldön, mire bejött ide, az min. egy év, vidéken laktam, az plussz 1 év, akkor kb 84 körül kaphattam... :-))) Azt tuom, hogy azt hittem, hogy adnak hozzá sínt, stb, de nem volt benne semmi, így évekig még csak nézegettem...aztán később vettem hozzá trafót és síneket is...meg több mozdonyt, kocsikat, váltót használtan, meg pár épületet, stb-t... :-)
@hatnullaegy
@hatnullaegy 3 жыл бұрын
Az akkori mobiltelefonok nem nagyon fértek el a zsebekbe, meg nehezek is voltak hozzá. Én úgy emlékszem, hogy vagy táskában hordták őket, vagy a derékszíjra csíptették spéci tokokkal. Érdekes, hogy ebben az újságban nincsenek "manager kalkulátorok":D. Pár éve tudtam meg, hogy mire használták őket. Egy számológép, amiben volt telefonkönyv és naptár funkció, mert régen ezek a telefonokban nem voltak. :D
@hykao
@hykao 29 күн бұрын
új Motorolám van jelenleg. :) Anno 95-ben vettem az első telefont. Kb 100e volt, egy Siemens S3+, az előfizetés hozzá kb. 50e. percdíj 100 körül per perc. Kb. mintha ma 1.5 milliót hagyna ott az ember egy készülékért és egy előfizetésért.
@zoltanzelenak5936
@zoltanzelenak5936 3 жыл бұрын
És akkor egy Galaxy Fold2/Iphone 12 Pro Max a drága. Pár napja a Media Markt-ban a haveromnak vettünk egy Galaxy A31-et 85000-ért. Ahogy néztem az árakat,kifejezetten olcsó lenne vissza számolva 8500-ért.
@ajtoboritas
@ajtoboritas 3 жыл бұрын
Kgst piacról hallottatok? Emberek 90%-a ott vásárolt meg mindent is!
@gaborfeher741
@gaborfeher741 3 жыл бұрын
Jó kis Lengyel piacok!
@jhjhjjhjhjhable
@jhjhjjhjhjhable 5 ай бұрын
Sok orosz búvárszivattyú működik még most is azok közül..
@jhjhjjhjhjhable
@jhjhjjhjhjhable 5 ай бұрын
@@gaborfeher741Meg a jó kis lengyel csajok!!
@powerkee4963
@powerkee4963 3 жыл бұрын
60 Ezer forintért vettem egy Thomson Android Smart tv-t ami 32'es volt...
@emmettlbrwn
@emmettlbrwn 3 жыл бұрын
A Bosch nemhogy mobilt gyártott, de ugyanúgy villanymozdonyt, konténereket és még sorolhatnám.
@foxboiii96
@foxboiii96 3 жыл бұрын
A fűrészt meg a levélfúvót ki is hagytad xd
@emmettlbrwn
@emmettlbrwn 3 жыл бұрын
@@foxboiii96 Jaja! Elég széles a paletta!
@balusecurity1
@balusecurity1 3 жыл бұрын
Sőt még vagyonvédelmbe is. Ott vannak.. Kamerás meg figyelő rendszereek (cctv). Behatolásjelzők. Tűzjelzők-től az autó akkumulátorig minden van ott😂😂. Már csak a Bosch akkus vibrátor hiányzik a palettáján😂😂
@dodokukucs7038
@dodokukucs7038 3 жыл бұрын
Ez egy negyedévente megjelenő termékkatalógus volt. Ingyen elvehetted a boltokban... A 90-es években ("a nagy szabadság beköszöntével) mindent el lehetett adni a keleti piacon, bármennyiért... Akkor ezek a termékek csúcsszínvonalat képviseltek, ma megmosolyogtatóak! Ezek szerint 1994-ben a Hajdú felültöltős mosógépet 39.000 Ft-ért vették a szüleim... De a mai napig működik! Az is érdekes, hogy e cégcsoportból ma mi van meg? Talán az Ofotért egyedül. Semmi más. :( A mobiltelefon akkor szenzációs újdonság volt, mondjuk ilyen árakkal, nem csoda, hogy nem terjedt el. Anyám 1996-ban vett egy "féltéglát" Nokia típust.
@zsomborsomogyfoki
@zsomborsomogyfoki 3 жыл бұрын
Így 2008-as születésemmel nem tudom felfogni milyen lehettet az élet úgy a 70-es évek elejétől a 90-es évek végéig. Most valaki mondja meg, milyen volt rendszerváltozás előtt és után. Rossz volt vagy sem? Szüleim, nagyszüleim azt mondják, hogy összehasonlíthatatlan volt a kettő. Valami tetszik nekem a múltban. Olyan furcsán vonzódom hozzá. Egyébként a videó tetszik, jó lett.
@jankikrisztina1543
@jankikrisztina1543 2 жыл бұрын
Szia Zsombor! Igaza van a szüleidnek, összehasonlithatatlan, a rendszerváltás előtti élet a mostani élettel. Mi olyan igazi színes, zajos offline életet éltünk. Nem volt divatozás, trapper farmer, Tisza cipő, ifjúsági áruház, és úttörő áruház volt, ahonnan öltöztünk. Kb minden lány, ugyanolyan ruhákban járt, a fiúk is egyforma ruhákba jártak, mert csak konfekcio ruhák voltak. Ami azt jelenti, hogy volt mondjuk 5 féle lányka ruha, 5 féle lányka szoknya, 5 féle lányka kabát, stb, zöld, kék, sárga, piros, barna színben. A fiúknak is ugyanolyan konfelcios ing, póló, nadrág, pulóver, így nem volt rivalizálás, kinek divatosabb a ruhája. Voltunk kisdobosok, úttörők, így mindig gyüléseken, örsi foglalkozásokon, csapatgyüléseken voltunk, meg iskolai szakkörökön, így nem volt csavargás. A szüleink 8 órás munkaidőben 8 óra munkáját végezték, vokt reggeli, ebéd, illetve kávé szünetük, és munka után, nem zombiként hullafáraftan értek haza mint most, hanem volt energiájuk levinni a gyerekeket játszótérre, a Szomszédokhoz átjártak, a gyerekeik együtt játszottak. A játszóterek mindig tele voltak. Fára mászunk, bujocskáztunk, bicikliztünk, fociztunk, suli után mindig együtt voltunk, napi szinten együtt voltunk. Megbeszéltük miről mit gondolunk. Unatkozni sose unatkoztunk, nem is tudtuk mit jelent. Tv-t nem néztünk, de nem is volt nagy választék, volt MTV1, MTV 2 csatorna. Hétfőn nem volt adás, az MTV 2 délutántól volt adás. Nem volt zsebpénzünk, de nem is kellett, boldogok voltunk, sok barátság kötődött. Telefonunk nem volt,vezetékes sem. Lakótelepen nőttem fel, csodálatos volt akkor gyereknek lenni. Nem volt ciki 12 évesen babával, plüss játékokkal játszani, aludni, nem akartunk idősebbek látszani. Könyvtárba jártunk, és videokazetta kölcsönzőbe, sok filmet csak narrátoros verzióban láttunk, amikor egy ember mondta végig a film teljes hanganyagát. Csodálatos életünk volt akkor, valóban teljesen más mint most. Lassabb, nyugodtabb,élhetőbb élet, az offline térben🙂
@hoestermeloe
@hoestermeloe Жыл бұрын
Nézd meg a Budapest Retró, Balaton Retró, Magyar Retró filmeket, ezek elég jól mutatják a különbséget. Szerintem nem jobban éltünk, hanem jobb volt élni. Nekem az akkori nyugalom hiányzik legjobban. 🎃
@miklosrez3032
@miklosrez3032 8 ай бұрын
szervusz Zsombor. A 70-es évek második felében voltam általános iskolás. Papírgyüjtéskor összeálltunk, délután gyűjtöttük a papírt a házakból. Az utcai kapuk akkoriban tárva nyitva voltak. És egy délután 20-25 forintot megkerestünk. Egy gombóc fagy 1-1,5 forint volt. 79-ben megnyílt a felújított Gellért fürdő belső része. Ámultunk, hogy az alagsorból a medencébe láthattunk vastag üvegablakokon keresztül. S tudtunk venni szülői segédlettel tíz alkalmas tanuló bérletet a Gellértbe. És a szüleim nem kerestek rosszul, de kimagaslóan sem. Ma a Gellért megfizethetetlenül drága. Ha nem vágytál presztizs dolgokra, akkor kényelmesen meg lehetett élni átlagos keresetből. Olcsó volt a lakhatás, a külföldre utazás viszont méregdrága volt. Ma lehet fillérekért utazni bárhova, viszont a lakhatás lett méregdrága. Kopottas volt a 70-es évek Budapestje, de emberibb is volt. Igaz, mihez képest volt Budapest kopottas? A metró, az aluljárók makulátlanul tiszták voltak. A Déli pályaudvar elképesztően modernista kinézetű volt. Ma pedig egy bazári kupleráj.
@papppeti1952
@papppeti1952 3 жыл бұрын
Bocsi! HA! Elromlott a TV-d vagy a mosó géped, kb 6 9 év után, elvitted a Gelkába vagy más szervizbe és megjavították. Ma az 50.000,-Ft os Philips Gőzállomást kettő év után kidobhatod, mert nem éri megjavíttatani, amibe egy kis kapcsoló 2 dollár, de a szerviz bevizsgálási díja alapból, 5.000,-Ft és az alkatrész beépítése a rezsi óra díjjal 15.000-Ft.ba jön ki! A Nespresso tejhabosítója 25.000,-Ft. Nekem elromlott. Amennyiben még garanciális, adnak egy újat, ha nem kidobhatod, mert nem javítják. Mivel még nekem van szakmám és műszerész vagyok, Szétszedtem és kiderült, hogy csak egy hó biztosíték ment tökre benne. (ilyen minden melegítő eszközben van pl, vasaló) Az alkatrész 200,-Ft volt a célszerszám klt. 2.500,-Ft egy óra alatt szét és össze szereltem. Ugyan így a kenyérsütő bordás szíjat (itt már meg is térült a célszerszám készlet ára) ami szétmállott ? Most a Philips vasaló vár egy un. gőzgépbe való szivattyúra. Szóval az biztos, hogy tartósabbak voltak a régen gyártott tartós fogyasztói cikkek!!!!! A Duna TV- nk 16 évig bírta közben kb. 11 évesen már meg kellet megfűteni a képernyőt!
@szabodorian8729
@szabodorian8729 3 жыл бұрын
Az a fura,hogy mindennek kb random ára volt. Van ami nagyon drága, van ami nem. Egyébként ez azért van szerintem, mert nagyon sok új technológiát "fedeztek fel" és ezért lehettek ennyire nagyon drágák.
@journeyrickman
@journeyrickman 3 жыл бұрын
Az a Grundig magnóm volt gyerekkoromban ,ami az újsàgban van.😂
@thetasktv
@thetasktv 3 жыл бұрын
Ennyit arról hogy régen minden jobb volt.
@folia83
@folia83 3 жыл бұрын
pontosan. Mindenki sir folyamatosan...ugy unom mar...
@kristofmolnar1596
@kristofmolnar1596 3 жыл бұрын
Nem az élet volt drágább, hanem a luxus tárgyak. Mellesleg nagyjából az nem keresett akkor pénzt a saját szintjén aki nem akart.
@alexnagy2044
@alexnagy2044 3 жыл бұрын
@@folia83 Majd felnőssz Te is, és ugyanúgy előjön a nosztalgiázás, ami ezt érezteti veled.
@folia83
@folia83 3 жыл бұрын
eleg oreg vagyok mar en :) nosztalgiazas jo dolog, haverok sztorik stb. ..de pozitiv attituddel es realisan kell latnunk a helyzetunket. Mert kulonben melankolikussa es passziva vallunk, elkezdjuk hibaztatni kornyezetunket es bele is sullyedunk ebbe az altalunk eloidezett szituba, kozben a kormanyt uniot , a fonokunket hibaztatjuk...
@alexnagy2044
@alexnagy2044 3 жыл бұрын
@@folia83 Ez-esetben viszont ne haragudj! Teljesen egyetértek miként látod, és mi az, ami még az egészséges része. (Csak a mostani fiataloknál folyton ezt olvasom és általánosítottam) Minden jót!
@Lucifermymaster
@Lucifermymaster 3 жыл бұрын
A t28 as ericsson 250 000 ft volt csak szólok, akkor kerestem 22 000 ft ot. Az első mobilom egy 80 dkg os ericsson 172 volt😂
@Bakter75
@Bakter75 3 жыл бұрын
98-ban vettem az első mobilom,ami 40000 volt,én meg kerestem 28-30-at havonta,egy Nokia 5110......most egy havi fizetésemből vehetnék egy almás telefont a 10-es szériából.Na és persze a percdíja 160 forint volt csúcsidőben....áhh...alig volt rablás. :D
@tibcsi67
@tibcsi67 3 жыл бұрын
Akartunk venni egy műszaki cikket részletre,de be kellett volna fizetni egy valag pénzt.Mondtam,ha lenne,akkor valószínűleg nem állnék itt sorban.Hát sajnos "nem tudunk micsinálni", jött a válasz. Nyeltem egy nagyot,de legszívesebben köptem volna egy nagyot. Szóval így volt ez.
@eszkep
@eszkep 3 жыл бұрын
Ez ráadásul Bokros-csomag előtti korszak :-) 1995 szeptember hónapra, köztisztviselőként a nettó fizetésem 16 900 Ft volt. A számítógépek árait is nézzétek meg...! :-)
@EdemTodd
@EdemTodd Күн бұрын
2:04 jófogáson találtam egy ugyanolyan szekrénysort 240.000-ért, plusz igény szerint hozzá illő asztalt is adnak 35.000 forintért. Szóval igaz hogy használtan, de 275.000 forintért asztallal együtt meg lehet venni ugyanazt a szekrénysort, amit annó 94-ben asztal nélkül 337.000 forintért árultak. Azét az nem semmi 😅
@attilah7907
@attilah7907 3 жыл бұрын
Nekem volt akkor egy 7200as Motorolám a Westelnél. 125e Ft-ért adták. 42xx volt az előfizetői sorszámom. Ment a rablás rendesen. Pont mint most. Árak nyugatiak bérek közel sem. A hasznot meg valakik zsebre teszik.
@tranceyy
@tranceyy 2 жыл бұрын
Te akkor jó nagy burzsuj voltál tetya.
@krisztiankocsis609
@krisztiankocsis609 3 жыл бұрын
Anno nem arra ment ki a játék,hogy párévente vegyél mindenből újat. A minőség minőség volt mindenből és jó eséllyel kiszolgált egy életet.
@dodokukucs7038
@dodokukucs7038 3 жыл бұрын
@NoMoneyNoFunny Hajdú felülöltős aut. mosógép! 26 év után is működik! De a Lehel hütő is a 29.-ket tapossa... :) Sőt van egy Hi-fim 1995-ből. Rádió, egy kazettás deck, és a Cd is működik!
@estrophy
@estrophy 3 жыл бұрын
'75-ös gyártású LEHEL hűtőt használok ;) Orion HS280 hangfalon veretem a zenét SE1025b erősítőn 1982-ből... az 1991-es 190es mercimet nyáron sajnos összetörtem. Sorolhatnám, mennyi mai napig működőképes cuccom van a múlt évezredből.
@attilakappel2709
@attilakappel2709 3 жыл бұрын
Minőség,tartósság....... Micsoda???? Szüleim 74ben vettek egy Minszk hűtőszekrényt és láss csodát ma is működik!!! Egy 1969ben gyártott Bang&Olufsen rádióerősítőt használok és láss csodát működik!!!ja és teszem hozzá nagyon komoly ma gyártott hifit kell mellé tenni hogy lepipálja hangzásban
@estrophy
@estrophy 3 жыл бұрын
@NoMoneyNoFunny nem az a lényeg, hanem hogy van, amiből a régi "jobb", mert jobban szerelhető, tartósabb. Pl. a Mercedesem, amit 600ezer kilométerrel törtem össze, és a 200as utazót utsó percig tudta, miközben gombokból tartottam fenn, mivel nem volt túlbonyolítva. Persze közrejátszik, hogy autószerelő vagyok, de épp ezért talán hitelesebb is így a véleményem.. nyilván haladni kell a korral, de ha valami nagyon ki van találva, azt kár cserélgetni évente, csak hogy divatosak legyünk. Ez lett volna a kommentem lényege
@dodokukucs7038
@dodokukucs7038 3 жыл бұрын
@NoMoneyNoFunny Nyilván a technika fejlődés van. Lehel hűtő jelentem nálam van! :) A számítástechnika pl. túl gyorsan fejlődik, már az a baj... :(
@rahelann
@rahelann 3 жыл бұрын
Pezsgőtablettáért jelenleg ha minőségi simán kifizetsz 1500-2000 ft-ot, úgyhogy minden reális
@ropeti
@ropeti 3 жыл бұрын
Akkor még a műszaki cikkek zömét nem Kína gyártotta és minőségek készültek.
@lkedvenc6898
@lkedvenc6898 3 жыл бұрын
1. Sohasem szabad az emlékek meg érzelmek mentén átgondolni a dolgokat, mert baromságra jutunk. Mint pl. azok, akik szerint akkoriban jobb volt az élet. Erre találták ki a számokat: meg kell nézni a kereseteket meg az árakat, és akkor kijön, hogy mekkora a fejlődés. 2. Csalóka az árarányok változása. Pl. a műszaki cikkek, élelmiszerek, ingatlan, autó egymáshoz képest is változnak. 3. Ne feledjük el, hogy akkoriban nemrég volt a rendszerváltás, és rohadtul fejletlen volt a kereskedelem. Egy pár nagy cég extrahaszonnal lekaszálta a piacot. Nagy verseny nem volt, az biztos.
@sanci1218
@sanci1218 3 жыл бұрын
A használt bolt a bizományi. De zalogházban (zaci)ban is lehetett olcsóbban kapni.
@zoltanberkes8559
@zoltanberkes8559 3 жыл бұрын
A Polaroid fényképezőgép esetében nem a gép volt drága, hanem a használata. Csak a Polaroid cartridge-ét tudtad venni hozzá és nyilván azon volt a haszon.
@jhjhjjhjhjhable
@jhjhjjhjhjhable 5 ай бұрын
Butítsd le jobban az információt, mert így nem értik az ifik..
@Thejano1998
@Thejano1998 3 жыл бұрын
De azt azért tegyük hozzá, hogy mennyit fejlődött a technika, ezzel együtt nőtt a sok olcsó, gagyi szemét gyártása is. A minőséget akkor is meg kellett, s most is meg kell fizetni, viszont gagyi termék jóval kevesebb volt, tervezett avultatás folyik sajnos. Azok a mikrók ma is flottul üzemelnek, van egy pont 26 éves Samsung mikróm, teszi a dolgát, rendesen. Ma egy 22 ezres mikró hány évet megy el? Csoda, ha 5-öt, s akkor nagyvonalú voltam. Több pénze volt az embereknek, mert nem volt ennyi reklám, amik csak arra ösztönöznek, hogy vásárolj, költsed a pénzed, ha nincs, vegyél fel a hitelt, ilyenekből akkoriban jóval kevesebb volt, kiszámíthatóbb világ volt az akkori.
@smitya
@smitya 3 жыл бұрын
eladom a bit coin-jaim és mikroba fektetek...
2020🔬Legnagyobb tudományos felfedezései
13:30
Tízes Lista
Рет қаралды 361 М.
Получилось у Миланы?😂
00:13
ХАБИБ
Рет қаралды 5 МЛН
6 máig gyártott ősrégi autó 2019 [TECHNOLÓGIA]
20:19
Elfnet.hu
Рет қаралды 132 М.
VHS a szegény ember orsós magnója? Tényleg jobb mint bármi?
21:29
Laid Back: Sommerkoncert, Nemoland, Christiania (15.5.2016)
31:55
Christiania TV Online
Рет қаралды 297 М.
Menjé Má Ba*meg Autósiskola - [Így vezess a magyar utakon]
7:06
Palóc Videotéka
Рет қаралды 99 М.
Ódon épület borzongató rejtelmes helyiségei
13:59
Őszinte Videók
Рет қаралды 28 М.
Napi 25 ezer mobiltokot gyárt és hat országba exportál, 19 évesen
17:06
She realized that true happiness was not near this guy 😇🦄❤️‍🔥
0:12
iPolina Queen of the Cringe 👑
Рет қаралды 78 МЛН
САКЕНДІ ҚАТЫНЫ ҚЫЗҒАНЫП ҚАЛДЫ
0:31
Ән - көңілдің ажары.
Рет қаралды 438 М.
Быстрые листья для голубцов
0:36
Мистер Лайфхакер
Рет қаралды 9 МЛН
Света квадробер в парке! Часть 4 #shorts
0:31
Настя AmyMyr
Рет қаралды 1,1 МЛН