Çok faydalı ...Bu konu karışık gibi görünmesine rağmen sayın hocamızın yalın anlatımı ile daha kolay özümseyebiliyoruz...Emeğinize sağlık Latif bey...tarihçeyi almak ta ayrıca bir artı değer..derslere devam...
6 жыл бұрын
Çok teşekkür ederim Rif'at bey, elimden geldiğince derli toplu hazırlamaya gayret göstereceğim..
@denizgezer42713 жыл бұрын
@ hocam ben hafızlık yapiyorum kuranı kerimi makamlı okumayi çok istiyorum ya
3 жыл бұрын
@@denizgezer4271 Bu derslerimi takip edin. Sonra bir makam üzerinde çokça durun, örnek eserler dinleyin ve o makamda kıraat yapın.
@metinkaya675 жыл бұрын
Çok büyük bir eksiği mükemmel bir şekilde karşılıyorsunuz,hakkınızı helal edin...
5 жыл бұрын
Teşekkür ederim, kimseden hak talebim yok :) faydalı olalım yeter.
@aabcxa6 жыл бұрын
Çok çok teşekkürler. Dersin hem içeriği güzel hem de anlaşılabilir 👏🏻👏🏻👏🏻
6 жыл бұрын
Anlaşılabilir olması özellikle önemli, teoriye boğarak keşmekeş oluşturmamak lazım..
@oktayyildirim36566 жыл бұрын
Latif bey.emeğinize sağlık.Minnettarız hocam...
6 жыл бұрын
Çok sağ olun..
@bagtarprensi4 жыл бұрын
Sayın hocam, ellerinizden öperim. Saygılar.
4 жыл бұрын
Estağfirullah Semih kardeşim..hem o kadar yaşlanmadım :))
@AYHAN0066 жыл бұрын
sayin hocam bilgilerinizle bizi aydinlattiginiz icin minnettariz takipciniz olarak en derin saygilarimla
6 жыл бұрын
Eyvallah, çok teşekkür ederim.
@refikbasar64276 жыл бұрын
Cok aydinlatici olmus hocam emeginize saglik cok karisik bir konu dersler ilerledikce daha iyi anlasilacaktir
6 жыл бұрын
Evet, dikkatlice takip etmek lazım.
@huseyinalidirik57335 жыл бұрын
Hocam çok çok teşekkür ediyoruz. Mümkün ise usul ve makam derslerinin devamını rica ediyoruz..Saygılar..
5 жыл бұрын
Hazırlayacağım inşallah, ancak vakit bulabiliyorum. Video hazırlamak çok uzun zamanımı alıyor..
@seymaalkan57463 жыл бұрын
Çok teşekkürler hocam elinize emeğinize sağlık ben Batı tarzından başlamıştım Türk müziğini nereden öğrenebilirim diye araştırma yapıyordum.Hazine buldum resmen çok teşekkürler
3 жыл бұрын
Çok sağ olun kardeşim, kolaylıklar diliyorum..
@cengizhanozkan55175 жыл бұрын
Çok faydalı bir ders oluyor. Teşekkür ederiz sayın hocam..
5 жыл бұрын
Eyvallah..bu dersleri devam ettireceğim inşallah..
@sratyolcusu44904 жыл бұрын
Çok teşekkür ederim çok faydalı bilgiler. Minnettarım 🌷
4 жыл бұрын
Kolaylıklar diliyorum. Acele etmeden ve ilgili dersleri takip ederek ilerleyin. Video bilgilerini kontrol edin.
@sratyolcusu44904 жыл бұрын
@ ✨🙏😊
@hakanbadur76 жыл бұрын
Tesekkur ediyorum hocam emeginize.
6 жыл бұрын
Eyvallah, sağ olun..
@shaxzoda122111 ай бұрын
Hocam merhaba ben sizi çok geç tanıdım. İlk önce bu derslerden çok şeyler öğreniyoruz. Hocam ben Özbekistandan sizinle nasıl ulaşabilirim. Ben de Özbek makam institüsünüde yüksek lisans okuyorum. Türk ve Özbek makamlarının benzerlik ve farklı yönlerini öğreniyorum. Sizin derslerinizden cok şey öğrendim. Ama yalnızca kendinizle özel bir sohbet kurmak istiyorum. Rica etsem olurmu
11 ай бұрын
Diğer sosyal medya hesaplarımdan ulaşabilirsiniz.
@mehmettunc114 жыл бұрын
Yüreğinize sağlık hocam
4 жыл бұрын
Eyvallah, sağ olun..
@ahmetgosterisli4 жыл бұрын
Elinize sağlık hocam 👏
4 жыл бұрын
Eyvallah..Bu seriyi sıra ile tamamlayın..
@zafersahin54362 жыл бұрын
Evet hocam gerekli bilgileri toplayıp ön çalışmayı yaptıktan sonra derse geçiyorum. Layıkıyla çalıştıktan sonra sınavda sorular nasıl çıkacak bilmiyorum. Türk Müziğiyle ilgili sınav soruları hiç görmedim. Konuyla ilgili kimden yardım alabilirim fikrim de yok. Sizden ricam eğer örnekleriniz varsa takdim eder misiniz hocam. Dörtlüler Beşliler, Diziler, Makamlar ile ilgili.
2 жыл бұрын
Alper Demir'in "Geleneksel Türk Sanat Müziği Solfej ve Nazariyatı" kitabından yararlanabilirsiniz.
@zafersahin54362 жыл бұрын
@ Çok teşekkür ederim hocam çok sağolun.
@atilla_26310 ай бұрын
Hocam bağlamada üç tane re perdesi var, bir alt boş tel de re oluyor,re minor hangisi oluyor?
10 ай бұрын
Minör kavramı ile bağlamadaki re perdelerinin direk ilgisi yok. Bağlama üzerindeki üç re perdesinin de portedeki yerleri farklı.
@atilla_26310 ай бұрын
@ teşekkürler hocam 🙏
@calmstafa5 жыл бұрын
ağzıbıza, emeğinize sağlık sayın hocam. müstefid bir çalışma olmuş, var olun
5 жыл бұрын
Eyvallah Mustafa bey kardeşim, ilmin zekatı öğretmektir.
@nipkhan3 жыл бұрын
Hocam tam anlayamadım videodan o nedenle yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Kisa sap bağlamada ırak segâh ve evic perdeleri nerelere denk geliyor acaba?
3 жыл бұрын
Kısas sapta evç perdesi yukardan 6. perde (Fa#), orta tel aynı perdede buselik fakat siz segah eseri ille yerinden çalacaksanız buselik perdesini kullanın. Çünkü bağlamanızda 1 koma bemollük perde yok.(bir önceki perde 3 koma bemol.) Kısa sapta ırak perdesi kullanamazsınız. Oktavı olan evç perdesini kullanmak zorundasınız.
@Ibrahim-ru8iw Жыл бұрын
İzledi
@mevlutozturk92056 жыл бұрын
Emekleriniz için teşekkürler. Hocam "Güçlü" biraz daha açarmısınız. (Hüseyni de güçlüsü Mİ, Uşşak da güçlüsü RE)
6 жыл бұрын
Makamları ayrı ayrı işlerken güçlü konusu daha bir netleşecek zihninizde..
@Ergin-derTapfere2 жыл бұрын
Türk Müziği'nin tüm yönleriyle anlatıldığı kesin kaynaklar gerwk.Bence Türk Müziği'nin " kitabı'' hala yazılmadı.Çok kapsamlı bir alan.Bir kere iki tam sesin arası bile 9 tane yarıma bölündüğü çok az müzik ( Arap ve Yunan) türü var.
2 жыл бұрын
Mutlaka tadil edilmesi gereken çok konu var ama bununla birlikte özellikle Türk Müziği Konservatuvarlarında okutulan oldukça kapsamlı çok sayıdaki kitabı da göz ardı etmemeli..
@Kadirr_t6 жыл бұрын
Daha önce bu kürdi, bu Barça uşak dedikkerinde bir şey anlamiyordum. Bu parca Kürdi bir parca dediklerinde si" lerin benol olduğunu usak denildigindeŞimdi si"lerin diğez oldugunu anladim.sanirim doğru anlamisimdir. Diğerlerini daha anlayamadim. O portelerin basinda gösterilen bemol ve diğez ler Muzaffer sarisözen'in emeği varmış. Ayriyeten kendisine musekkiriz.. tşk hocam yanlisim varsa duzeltiniz.
6 жыл бұрын
Uşşak makamında si ler diyez değil, koma bemolü. Halk müziği yazımlarında kullanılanlarda Muzaffer Sarısözen'in katkısı var.
@Kadirr_t6 жыл бұрын
@ anlasilan bemollere diezlere biraz daha calismaliyim🤔🤔
@mahmutnebikzlar16434 жыл бұрын
Si diyez diye bişey yoktur.
@maestromina3 жыл бұрын
Hocam özel dörtlüleri ve beşlileri ezberlemek için kolay bir yöntem var mı
hocam do diyez hicaz değil mi uzzal olarak mı telaffuz ettiniz?
3 жыл бұрын
Hicaz makamı ailesi temelde dört makamdan oluşur. Hicaz uzzal onlardan biridir. İlerleyen derslerimde daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
@yusufuyat38813 жыл бұрын
@ teşekkürler duyarlılığınız için.
@edaceylan74924 жыл бұрын
👌👍🏼🌹
4 жыл бұрын
Teşekkürler..
@lepreponderant52636 жыл бұрын
Hocam bu dörtlü-beşli olayı çok ama çok saçma değil mi sizce de? Öğrenme kolaylığı olsun diye öğretiliyor hep ama bence kafa karıştırmaktan öteye gidemiyor. Abdülbâki Nâsır Dede'nin nazariyat kitabında bu konular hassasiyetle incelenmiş esâsen. En basitinden Uşşâk makâmı: Uşşâk dörtlüsü diyoruz örneğin ama Nâyî Osman Dede'nin Uşşâk mevlevî âyinine baktığımız vakit bu dörltü ve beşlilerle hiç alâkası olmadığını tam tersine nevâ civârından başladığını ve bayatî karakterine büründüğünü bazen de acem perdesinde fazlaca temâsını görüyoruz. Nerdeyse bayatî gibi ama değil çünkü aşağıda kusursuz bir uşşâk kalış var. Öyle karışık ve girift konular ki elân açıklığa kavuşturulmuş değil. Size kolaylıklar diliyorum.
6 жыл бұрын
Belki meseleyi tersinden ele almak lazım; eserler makamın teorisinin lazımı böyle diye şekil almıyor da, eserler ciddi bir tetkike tabi tutulup nazariyat oluşturuluyor. Elbette ki dörtlü beşli sistemi çok eleştirilere tabi tutuldu, fakat bununla birlikte meselenin daha rahat izah edilebileceği düşüncesi ile nazariyatın bu şekilde ele alınmış olabileceği kanaatindeyim. Saba makamında dörtlü beşli yerine üçlü-altılı sistem var, bu böyle diye sistem çöküyor değil. Makam seyirlerinde geçkiler, çeşniler itina ile ele alınmış, sebebi örnek verdiğiniz eserde olduğu gibi bariz geçkilerden kaynaklanıyor. Kahir çoğunluk ve ana hatlar ne ise ona göre de makam belirleniyor. Daha uç bir örnek var, Saadettin Kaynak'ın "Dertliyim Ruhuma Hicranımı" eseri: Segah başlıyor ve çok belirgin bir nihavent ile bitiyor ama kimse o esere Nihavent şarkı demiyor.
@lepreponderant52636 жыл бұрын
@ Kıymetli hocam bahsettiğim mesele geçki değil ama bu tartışmanın sonu olamayacağına daha evvel de defâlarca tanıklık ettiğim için devam etmiyorum. Sizi haddim olmayarak kutlamak istiyorum çünkü bana Türk Müziğinin aslında halk müziği, klasik müzik vs. diye ayrılmadan bir bütün olduğunu tekrar hatırlattınız. Elinde bağlama olup da Türk Müziği makamlarının inceliklerine bu denli vakıf birini görmeyeli epey olmuştu. Saygılarımla...
6 жыл бұрын
@@lepreponderant5263 İyvallah..
6 жыл бұрын
@@lepreponderant5263 Eyvallah kardeşim, ben de ayrımın şiddetle karşısındayım..
@blinkforme57265 жыл бұрын
Başlangıçta orjinal bir sistem yapılsaydı belki hiç sıkıntı olmuyacaktı batı müziği portesinden. Microtonal bi müzik sistemi bana kalırsa kafa karıştırnaktan başka bir şey değil birinin çıkıp bu düzeni ya kökten değistirmesi yada ufak oynamalarla daha anlaşılır kılması gerekiyor bence yoksa bu müzik bu topraklarda kala kalacak ki burda bile ömrü ne kadar olur şüpheli !
5 жыл бұрын
Batı müziğini ölçü alarak konuya bakmayı bırakacak olursanız iş daha rahat anlaşılır hale gelir. Batı müziğinde çok sesli zenginlik varken Türk müziğinde çok makamlı zenginlik var, bunu yadsıyamayız. Batıda birçok üniversitenin Türk müziği kürsüsü vardır.Batı Türk müziğini ilgi ile takip eder ( belli seviyenin üzeri). Genel manzara sizi yanıltmasın; memleketimizde senfoni orkestrası konserlerinin müdavim seyircisi klasik Türk müziği korolarının seyircisinden daha kalabalık değil. Türk müziği sistemine küçük bi giriş yapacak olursanız müthiş bir okyanusla karşılaşırsınız.
@blinkforme57265 жыл бұрын
@ haklısınız hocan biraz dar kafadan baktım işe dediginiz gibi Yurt dışında da ilgi büyük yine dediginiz gibi müziğimiz bir okyanus sahsen batı müziğini tam çözememiş biri olarak Türk sanat müziği gözümü baya korkutuyor ayrıca bir işi tamamlamadan diğerine geçmek pek cazip gelmiyor yinede videolarınızı takip etmeyi sürdüreceğim. Sizden ögrendiklerimi az cok elektrik gitar üzerine uygulayabilirsem ve müziğimiz hakkında az cok birsey ogrenebilirsem o yinede bana kârdır Cevapladığınız için çok teşekkür ederim hocam çok büyük bir iş yapıyorsunuz saygılar
5 жыл бұрын
@@blinkforme5726 Teşekkür ederim kardeşim. Branşım olmamakla birlikte en azından belli bir seviyeye kadar temel verebilmek için gitar dersleri de yapıyorum.
@blinkforme57265 жыл бұрын
@ klasik gitar çok tarzım degil fakat yinede birşeyler ögrenmek adına o derslerinizi de takip edeceğim hocam tekrardan teşekkürler
@onurunabisi4 жыл бұрын
Teşekkürler
4 жыл бұрын
Sağ olun..
@mustafavakit18823 жыл бұрын
Hocam mrb
3 жыл бұрын
Merhabalar kardeşim, eyvallah..
@alperenozbenaydnlar778811 ай бұрын
Sadece farkındalık olarak söylüyorum. Bati müziği kolay kullanışlı. Bizimkisi tarhana çorbası gibi.bi suru farsca kelime kalabalığı
11 ай бұрын
“İnsanlar bilmedikleri şeylere düşmandırlar” Hz. Ali Konuya biraz vakıf olduğunuzda farkı daha iyi anlayacaksınız..
@alperenozbenaydnlar778811 ай бұрын
Muzaffer sarisozen gibi normal bemole diyeze 2 3 yaz gec.yok tks tanimini manini.yok buyuk munecced kucuk munecced.bu sistemsizlikle hic bir sey uretilmesi mumkun degil.sadece rarkindalik..sozum kimseye degil.sadece mevcur realiteye