2012_2406 : 7dag : Jan Jambon zet Alexander De Croo schaakmat

  Рет қаралды 32,237

stephrumm

stephrumm

12 жыл бұрын

/ 215308833705295872
Uittreksels uit het verslag van de plenaire vergadering van de Senaat, dinsdag 19 juni 2012 (namiddag zitting)
De heer Alexander De Croo (Open Vld). -- Ik moet zeggen dat dit voor mij een speciaal moment is, niet zozeer omdat het onderwerp toch wel enigszins en niet ongewild met mij verbonden is, maar ook omdat het de eerste keer is dat ik deze assemblee toespreek.
De voorzitster. -- Ik feliciteer u voor uw maidenspeech, mijnheer Decroo.
De heer Karl Vanlouwe (N-VA). -- Nochtans zetelt u toch al twee jaar in de Senaat, mijnheer Decroo?
De heer Bert Anciaux (sp.a). -- Uw voorzitter hebben we zelfs nog niet gehoord, mijnheer Vanlouwe.
De heer Alexander De Croo (Open Vld). -- Toch wel, één keer, geloof ik.
Mevrouw Freya Piryns (Groen). -- Het onderwerp dat we vandaag bespreken vindt de N-VA-voorzitter blijkbaar niet belangrijk genoeg.
De heer Alexander De Croo (Open Vld). -- Blijkbaar heeft mijn maidenspeech alleszins de aandacht aangescherpt, waarvoor dank. (...)
Mij is het er vandaag niet om te doen de voorgaande generaties daarover een verwijt te maken. Ik wil alleen duidelijk maken dat dit politiek probleem geen bagatel is, maar een belangrijke politieke kwestie. Ik vind het dan ook bijzonder stuitend dat collega's die van deze kwestie een belangrijk punt in hun partijprogramma hadden gemaakt, niet hebben deelgenomen aan de werkzaamheden van de commissie voor de Institutionele Aangelegenheden noch aan de plenaire vergadering. Dit dossier heeft meer dan vijftig jaar het politiek leven in ons land verlamd
De heer Karl Vanlouwe (N-VA). -- Mijnheer Decroo, wees eerlijk: het is vandaag de eerste keer sinds u verkozen bent dat u het woord neemt in de plenaire vergadering. U moet toch erkennen dat de leden van de N-VA-fractie intens hebben deelgenomen aan de discussies in de commissie voor de Institutionele Aangelegenheden. U zult vermoedelijk zelfs gezien hebben dat wij de taken onder de leden van onze fractie hebben verdeeld. Tot spijt van wie het benijdt vormt de N-VA nog altijd de grootste fractie in de Senaat en in de Kamer.
De meerderheid heeft de problematiek van BHV op een bepaald ogenblik in clusters opgesplitst. Daarop hebben wij de taken verder verdeeld onder collega Pieters, Broers en mezelf. In de commissieverslagen kunt u zien dat wij veel meer aan de discussies hebben deelgenomen dan de leden van de fractie van Open Vld. Als het gaat over de deelname aan de discussies over dit thema, hebt u volgens mij dan ook geen recht van spreken.
De heer Alexander De Croo (Open Vld). -- Alle respect voor de heer Vanlouwe , maar ik stel vast dat de politieke leiding van zijn partij compleet afwezig gebleven is in dit dossier. Een aantal leden van zijn fractie zijn daarin zeer actief geweest, maar ik vraag mij af waar de heer De Wever gebleven is in dit hele debat. Ik dacht dat het een belangrijk thema was, dat het één van de grote verwezenlijkingen is, en als hij kritiek heeft, had ik die graag in de commissie of vandaag hier gehoord.
De heer Wouter Beke (CD&V). -- Je kan niet tegelijk lijsttrekker zijn in elke gemeente, voortdurend in een bus van stad tot stad rijden om te zeggen: de kracht van de verandering is Bart De Wever, in de 308 gemeenten, de virtuele lijsttrekker in heel Vlaanderen zijn en tezelfdertijd opkomen voor de thema's waarmee je de verkiezingen gewonnen hebt en waarvoor je een mandaat gekregen hebt, namelijk een staatshervorming en Brussel-Halle-Vilvoorde. Die twee zaken kan je niet combineren. Dus begrijp ik dat de lijsttrekker, de grote man van de N-VA, hier vandaag niet is, en ik vraag daar enige clementie voor.
De heer Alexander De Croo (Open Vld). -- Wat de heer Beke zegt, is natuurlijk zeer pertinent. Mijn gemeente hangt ook vol met affiches van de heer De Wever. Ik zou hem willen welkom heten in mijn gemeente, om het debat aan te gaan over de stadskernvernieuwing van Nederbrakel of over het geplande cultureel centrum. Het is echter moeilijk om dat debat te voeren, want de lokale kandidaat is compleet onzichtbaar.
De heer Huub Broers (N-VA). -- Ik pleit schuldig voor de afwezigheid van Bart De Wever. Ik heb destijds altijd voor de affiches van Tindemans, Martens en Leterme gezorgd. Ik heb die populaire aanpak bij de N-VA ingevoerd.
Lees alles : senaat.be/crv/draft5-65.html
senaat.be/www/?MIval=/index_se...

Пікірлер: 10
@CB-xf6jc
@CB-xf6jc 11 ай бұрын
zelfs 10 jaar geleden was de Croo geen flut waard
@DBLCreations
@DBLCreations 6 жыл бұрын
Alee De Croo, t'was precies minder ineens?
@sp3c14l1st
@sp3c14l1st 10 жыл бұрын
hahaha de Croo zo ongeloofwaardig!
@Barre76
@Barre76 11 жыл бұрын
hahaha de Croo zijn smoeleke is goud waard
@jaspervth
@jaspervth 11 жыл бұрын
hohoho dat deed pijn :D
@krakpatsboemke
@krakpatsboemke 11 жыл бұрын
Woeahahaha dat moet gepikt hebben !! :D
@browerefried
@browerefried 10 жыл бұрын
Ik Woon in Gent en Volkgem. Bij de verkiezingen van 2012 heb ik 5(!) folders van NVA gekregen met een foto vanBart De Wever er op. Als dat dan geen eenmans partij is weet ik het ook niet meer. Maar ik ben wel blij dat de NVA (of moet ik bart zeggen?) weet wat voor intellect op hen stemt...
@ZenzDeluxe
@ZenzDeluxe Ай бұрын
Wat een achterlijk onzin loop je toch te raaskallen man.
Bart De Wever in Op1 over de Pim Fortuynprijs
12:44
N-VA
Рет қаралды 24 М.
Sander Loones: 'Wie denkt Vivaldi iets wijs te maken?'
13:40
ISSEI funny story 😂😂😂Strange World 🌏 Green
00:27
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 89 МЛН
Kitten has a slime in her diaper?! 🙀 #cat #kitten #cute
00:28
白天使和小丑帮助黑天使。#天使 #超人不会飞 #超人夫妇
00:42
Jan Jambon zet Filip Dewinter op zijn plaats
0:59
De Morgen
Рет қаралды 14 М.
Jan Jambon en Ben Weyts antwoorden op Patrick DeWael
6:28
stephrumm
Рет қаралды 8 М.
Raoul Hedebouw (PVDA) en Gert Bervoets (H.Essers) - De Weetstraat - Afl. 4
9:28
Voka - Vlaams netwerk van ondernemingen vzw
Рет қаралды 6 М.
Urbanus en de N-VA (Terzake)
8:25
VisNochVlees
Рет қаралды 121 М.
Jambon laat woorden in de mond leggen
2:20
De Ideale Wereld
Рет қаралды 25 М.