2024 YILININ EN İYİ OYUNUNU UZUN UZUN KONUŞUYORUZ !!!

  Рет қаралды 8,837

Emin Çıtak

Emin Çıtak

Күн бұрын

Metaphor: ReFantazio, eski Persona geliştiricilerinin ellerinden çıkan yepyeni bir RPG olarak oyuncularla buluşmaya hazırlanıyor. Bu oyun, Persona serisinin klasik unsurlarını ve gerçek dünya temalarını, tamamen yeni bir hikaye ve mekanikle birleştiriyor. Metaphor: ReFantazio, Orta Çağ döneminde geçen ve modern dünyanın çarpık yönlerini eleştiren bir anlatıya sahip. Oyunda, karakterler bir kitabın içeriğinde, ayrımcılığın olmadığı, herkesin eşit olduğu bir dünyayı okuduklarında, bu ütopyanın yalnızca bir "metafor" olduğu ve gerçek dünyadan ne kadar uzak olduğu gözler önüne seriliyor. Baş karakterin yoldaşı Gallica'nın, "Gerçekten de bir fantezi gibi geliyor" demesi, bu mesajın ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyuyor.
Metaphor: ReFantazio'da klasik turn-based dövüş mekanikleri korunurken, yenilikçi bir sistem olan Archetype'lar tanıtılıyor. Persona serisinde olduğu gibi, dövüşlerde düşmanların zayıf noktalarını hedef almak büyük önem taşıyor. Ancak bu sefer, "Persona" yerine "Archetype" adlı sınıflar devreye giriyor. Her karakterin farklı yeteneklere sahip olduğu bu sınıflar, RPG oyunlarının geleneksel "savaşçı", "büyücü" gibi sınıflarını andırıyor. Hikaye boyunca kurduğunuz bağlar ve edindiğiniz tecrübeler ile bu sınıfları geliştirebilir, yetenek ağaçları sayesinde onları daha güçlü hale getirebilirsiniz. Metaphor: ReFantazio, oyunculara hem keşfetme hem de stratejik düşünme imkanı sunan, özgün bir oyun yapısı vadediyor.
Persona serisi ile tanıdığımız sosyal bağlantılar sistemi de bu oyunda yer alıyor. Ana karakter, yolculuğu boyunca farklı karakterler ile etkileşim kurarak, onların hikayelerini ve yaşadıkları ayrımcılıkları yakından gözlemleme fırsatı buluyor. Demo süresince görüldüğü kadarıyla, bu temalar oyunun merkezinde yer alıyor ve geliştirici ekip, eşitlik ve ayrımcılık konularını cesurca ele alıyor. Her karakterin farklı aksanlara ve konuşma tarzlarına sahip olması, oyunun evrenindeki çeşitliliği pekiştiriyor.
Metaphor: ReFantazio'nun görselliği ise oldukça etkileyici. Persona 5'ten tanıdığımız stilize edilmiş çizimler ve canlı renkler, oyunun kendine has atmosferini yaratıyor. Savaş animasyonları ve ara sahnelerde kullanılan anime tarzı çizimler, oyunun hem karanlık hem de büyüleyici havasını pekiştiriyor.
Atlus'un tecrübeli ekibinden çıkan bu yapım, Persona serisinin DNA'sını taşısa da, kendi ayakları üzerinde durmayı başarıyor. Eğer hem klasik bir RPG deneyimi hem de toplumsal temaları sorgulatan derin bir hikaye arıyorsanız, Metaphor: ReFantazio bu yıl radarınıza almanız gereken yapımlardan biri.
Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ @emincitak
Topluluk odaklı Discord kanalımıza da bekleriz: / discord
İçimdeki Dark Souls ve From Software sevgisini kanalize etmek için videolar hazıladığım kanalıma hoş geldiniz. Videolarını beğenerek ve kanala abone olarak siz de içeriklerime destek olabilirsiniz.
Beni sosyal medyada da takip edebilirsiniz:
Twitter: / emnctk
Instagram: / emin_citak
#persona5 #metaphorrefantazio #oyun

Пікірлер: 51
@OghuzKhaghan
@OghuzKhaghan 4 күн бұрын
Türkiyede jrpg kitlesi büyüyor yavaş yavaş ama birçoğu jrpglere paraları yetmediğinden mihoyonun gachalarına kaydı. Jrpglerin kitlesinin küçük olması çok doğal Türkiyede zira ps4ün sonlarına kadar hiçbir jrpg PS ve Nintendo dışına çıkmadı, ne pcye ne xboxa. Türkiye resmi olarak konsollar çok geç girdiğinden ve pcde korsan eskiden çok kolay olduğundan tarihsel olarak PCnin ağır bastığı bir yer. İnanın fallout 1-2 gibi pc exclusive oyunlar kendi anavatanı abdden daha popülerdi trde, zira abd o zaman snes ps1 gibi konsolların çok yaygın olduğu bir yerdi insanlar ff7 chrono trigger falan oynuyordu.
@FurkanYFH
@FurkanYFH 4 күн бұрын
Çok mutlu oldum Metaphor videosu görünce. Türkiye'de bu oyun türünün değer görmesi beni çok mutlu ediyor. Sağ olun. ❤
@kederliijiro
@kederliijiro 3 күн бұрын
Geri sarma özelliğinin bana göre asıl bulunma sebebi late game içerisinde özellikle bir bossta yanlış bir hata yaptığınız zaman tekrardan deneyebilmeniz. Bunu örneklendirecek olursam bir boss içerisinde bir hata yaptınız ama aynı zamanda ölemiyorsunuz fakat şuanki durumunuzla sizin de öldürmeniz aşırı uzun sürecek. O sırada retry özelliğini kullanıp zaman kaybını engelleyebilirsiniz.
@lordakca
@lordakca 4 күн бұрын
15:08 Şampiyonlar ligi gibi bir liste
@kitukun
@kitukun 4 күн бұрын
lordum burada ne yapıyorsunuz
@lordakca
@lordakca 4 күн бұрын
@@kitukun refantasio dediler geldim
@FurkanYFH
@FurkanYFH 4 күн бұрын
Harbiden tr deki tüm 4 kişilik jrpg kitlesi toplanmış
@cnarzapata7572
@cnarzapata7572 4 күн бұрын
Ülkede yavas yavas da olsa jrpg türü büyüyor. Belki seneye degil ama en az 2 sene sonra bu turun degerinin bilinecegini dusunuyorum.
@burakkarakurt374
@burakkarakurt374 2 күн бұрын
umarım bir tık ertenelir veya game awards da 2025 de dahil olur çünkü 2025 de expeticon 33 çıkıyor ve çok merak ediyorum ubisoftun eski çalışanların yaptığı batı temali jrpg mi yoksa atlas all stars takımın metaphor mu batılıları tavlayacak ve nasıl tartışmlara çıkacak çok merak ediyorum.( tabii metaphor kazanırda gene o gerilim olmasını istiyorum ve bence komik olur batıların yaptığı bir jprg vs batıları tavlamaya çalışan jrpg in kapışması umarım olur.)
@197919791979fatih
@197919791979fatih 3 күн бұрын
BU ARADA ŞU METAPHOR OYUNUNU SADECE BEN Mİ SHIN MEGAMI TENSEI V benzetiyorum yanındaki periye kadar aynı nerdeyse Harita izlenimide o hissi verdi bana grafik dahil alla alaaa🤔🤔🤔
@actruse
@actruse 3 күн бұрын
Jrpgnin ulkedeki baz istasyonundan muazzam bir video gelmis. Senelerin getirdigi gurmeligi boyle uzun uzadiya seyretmek cok mutlu edici. Ikinizin ortak icerikleri umarim canli yayin, podcast veya videoessay tarzinda da gelir.
@middleagedmutantninjaturtle18
@middleagedmutantninjaturtle18 4 күн бұрын
mert Günhan özlemişim, ara sıra sırf onun icin ateş meclisi acıyorum can sungurun kanalında
@allame-icihan
@allame-icihan 4 күн бұрын
Mert günhanın kanalı var biliyorsun değil mi?
@SERGEN456
@SERGEN456 3 күн бұрын
tam sürümü bitirdikten sonra da bu ekipten bir inceleme yayını isteriz:)
@mcnsful
@mcnsful 3 күн бұрын
Türkiye’de JRPG oynayan belli bi kitle oluştu. Bu oyunları hem oynayan hem de yorumlayan bi kanal olsa baya izlenme alır aslında.
@Pancariano
@Pancariano 3 күн бұрын
Teşekkürler! harika bir içerik. jrpg severler olarak (3 kişi) çok mutlu olduk :D
@fatihuslu7960
@fatihuslu7960 2 күн бұрын
Turkiyede on siparise acilmadi ama global key satan bazi magazalarda Turkiyede etkinlestirilebilir yaziyor o sekil olur mu acaba
@kaofizz7641
@kaofizz7641 4 күн бұрын
Atlus oyunlarındaki formül okadar zevkli ki mekanikler aynı olsa bile sıkılmadan 200 saat gömüyorsun :D. Başka oyunlarda göremeyeceğimiz temalara sahip olunca hemen içine çekiyor adamı. Tek kötü yanı çok fazla sağmaları. Sadece Persona 5'in 6 tane oyunu var .d ve arada balon oyunları da yok değil. Bu oyun için de konuşucak olursam bence yine çok keyifli bir yapım 2 hafta sıkılmadan gömerim muhtelemen ama oyunda çakma velvet room ve Igor olmasıda fazla persona olmuş be hocam
@mahesvaraa.2357
@mahesvaraa.2357 3 күн бұрын
Muhabbetin iyi olduğu güzel bir video olmuş.
@Tarnished23
@Tarnished23 23 сағат бұрын
Haftada bir böyle video çekin be. olmadı ayda bir
@cerenoa
@cerenoa 4 күн бұрын
Mükemmel bir ikili, mükemmel yorumlar, mükemmel bir oyun ve sonuç olarak mükemmel bir video teşekkürler ağabeyler.
@Batukhanify
@Batukhanify 2 күн бұрын
Süper muhabbet olmuş, bu tarz nishe oyunlar hakkında muhabbetlerinizin devamını bekliyoruz. Birde persona 5 Royal i tamamen bitirdim. Şu anda persona 3 reload oynuyorum ancak başlarda bayağı sıkıldım, oyun açılacak mı bir motivasyon verirseniz sevinirim.
@Iotiwe
@Iotiwe 5 сағат бұрын
@@Batukhanify social linklerine odaklan ve social stat kas ( hepsini çok tryhard oynamadan eşit kasarsan kasım ayında vesaire maxlenir, fuuka için courage, mitsuru için academics, yukari için charisma fullemen lazım)
@yusufbilgic
@yusufbilgic 4 күн бұрын
Tam sürümü oynayınca da aynısından isterizz
@Nerete_1
@Nerete_1 2 күн бұрын
Oyunun steam sayfasında ön sipariş açılmadı. Herhangi bir şekilde pc'de ön sipariş yapabilme imkanım var mıdır?
@Ronan610
@Ronan610 3 күн бұрын
Çok persona 5 olmuş gibi görünüyor, tamam persona 5 kötü bir oyun değil ama en az 3 defa aynı oyunu oynadık zaten 3 4 5, 3 ünün de savaş sistemi benzer, mert şey diyor adamlar bir sistem kurmuş değiştirmek kolay değil diye ama mesela yakuza onlar da bir jrpg onların da birçok oyunu var ama ona rağmen like a dragon ile savaş sistemini direk değiştirdiler ve like a dragon infinite w ile yeni sistemi mükemmellrştirip aşırı zevkli bir sistem yaptılar, o kadar dinamik çevre etkileşimi olan ve çeşitli bir savaş sistemini görünce persona 5 den sonra metaphor için acaba ne değişiklikler ne büyük yenilikler gelecek dedim özellikle karşılarında artık bu derece iyi bir jrpg varken hiçbir şey çıkmadı persona 5 i sağdan soldan uzatıp getirmişler, 5 sene önce olsa ağzımın suyu aka aka oynardım ama şimdi bg3 gibi bir strateji efsanesi gördüm, like a dragon iw gibi çevresel etkileşimi, olan müthiş dinamik ve çeşitli bir oyun da gördüm bunlardan sonra persona 5 den devşirme bir sisteme iyi gözle bakmam mümkün değil maalesef.
@ergencUgur
@ergencUgur 3 күн бұрын
yakuzanın batıya çıkmayan oyunları da sayarsak aynı sistemi 12 oyunda kullandılar, oturmuş bir sistemi değiştirmek o kadar kolay değil ama katılıyorum infinite w sıra tabanlı dövüş sistemini ileriye taşıyan oyundu metaphorun o sistemi geçebileceğini sanmıyorum
@kaofizz7641
@kaofizz7641 3 күн бұрын
@@Ronan610 Oyunun fragmanı ilk yayınlandığı bende aynı düşünüyordum büyük yenilikler bekliyordum ama smt savaş sistemini ve persona çağırma sistemini direk koymuşlar. Ancak günün sonunda ben bu oyundan keyif alıyorsam neden iyi gözle bakmam mümkün olmasın. Adamlar gayet uğraşıp düzgün bir evren ve içine çeken bir tema yaratmayı başarmışlar yani aynı mekanikler ama içi daha doldurulmuş ve yine sıkılmadan oynayacağın, hikayesinden keyif alacağın bir oyun yapmışlar e oyun dediğimiz şey bizi kendine bağlayıp keyif almamızı sağlamak değilmi ve bu oyun bunu başarıyor ise üstüne gömmeye gerek yok. Tabiki eleştirileceğiz özellikle velvet room gibi bir mekan olmasını bende hoş karşılamadım ama sırf IW gibi veya harhangi bir oyun da çok daha iyi bir savaş sistemi gördüm diye bu oyunu kaçıracak olmak büyük kayıp. Şahsem bende sıkıntı bulsam da yine çok eğleneceğim bir oyun yaptıkları için Atlus'tan memnunum
@Ronan610
@Ronan610 2 күн бұрын
@@kaofizz7641 Dediklerinin birçoğuna katılıyorum, ama işte bu oyunlar bir senede çıkmıyor asssasins creed olsa tamam derim bu oyun olmazsa diğerinde olur ama bu oyunların çıkması en az 3 4 sene 3 4 sene de hiçbir kayda değer değişiklik getirmeyip full fiyat isteyince insan bir hadi lan oradan diyor bugün en azından benim için elden ring kalitesinde değilse fromsoft için bg3 değilse larian için veya rdr2 kalitesinde değilse rockstar için laf edeceksem persona 4 den 5 e geçerken ki gelişmeyi göstermezse hele de yanda gerçekten daha iyisi varken atlusu da eleştiririm, eski devasa 200 300 lük persona katoloğu gitti max 40 kadar olan arcetype sistemi geldi romance gitti yerine bir şey gelmedi, zaten persona da olan ekip konuşma sahneleri güya diplomasi adı altında duruyor ekleme çıkarma yok, bu oyun yeni değil ki bildiğin eskinin kırpılmış hali, yani en azından görünen o bir çıksın bakalım gerçekten aşırı büyük yenilikler gelmiş mi, ben sanmıyorum ama inanana bir şey diyemem.
@flap6228
@flap6228 2 күн бұрын
​@@Ronan610 persona karşılaştırman çok saçma. Personada'ki 200 personanın da oynanışa kattığı bir şey yok. Onun cazibesi pokemon toplar gibi persona toplayıp ortak havuzdan yetenek atamak. Angel ve Satan personalarını oynanış olarak birbirinden ayıran hiçbir şey yok. Burada taktığın her ana arketip sana en başta yeni bir pasif silah vermenin dışında her birinin kendine özel synthesis saldırısı var. Aynı şekilde bir kısmının da yetenek mantığı bambaşka. Bir kaç örnek vereyim Merchant kaynak olarak Mag kullanıyor ve saldırısı tamamen risk-ödül sistemine bağlı öbür yandan düşmanların hamlesini çalan arketip vs. derken uzatabilirim. İw ile karşılaştırman da abes olmuş. RGG her oyununda aynı haritayı ve aynı mini gameleri kullanıyor. Üstüne içerik çok iyi ekliyorlar ama bu adamlar da sıfırdan oyun yapmıyor. Oynanışın gelişmesini istemene kimse laf etmez ama elma ile armutu karşılaştırmışsın. Metaphor sadece sıra tabanlı dövüş sistemine sahip bir rpg değil, oyun içinde bulunan takvim sistemine göre dizayn ediliyor. Savaşa ağırlığı vermeleri işin sosyal hayat ve hikaye anlatımından taviz vermeleri demek.
@flap6228
@flap6228 2 күн бұрын
Bu arada persona karşılaştırmanı sadece persona toplamak konusunda saçma buluyorum. Yoksa social life tarafında elbette aynı mantık.
@eastcalm9575
@eastcalm9575 23 сағат бұрын
Persona 3 reloadı 50 saat oynadım ama bitirecek kadar da beğenmedim sizce Refantasia sarar mı? Yoksa aynı kalitede bir iş mi beklemeliyim?
@emincitak
@emincitak 14 сағат бұрын
Persona 3 muhtemelen çok tekdüze gelmiştir ama unutma aslına sadık bir remake o. Ve p3 çoooook eski bir oyun. Bence sarar ama oyun fiyatları malum, belki indirim beklenebilir
@starsmydestination4971
@starsmydestination4971 4 күн бұрын
ben basit bi adamım, mert günhan gördüğüm yere tıklarım.
@borakurucu1510
@borakurucu1510 3 күн бұрын
Çok eğlenceli bir video olmuş elinize sağlık
@serhattatat
@serhattatat 3 күн бұрын
Kesilen 32 dakikayı da istiyoruz
@emincitak
@emincitak 3 күн бұрын
@@serhattatat ahahaha yok be kesmedik
@godlessfox7667
@godlessfox7667 4 күн бұрын
bu ikiliyi daha sık görsek keske
@efesarpan
@efesarpan 9 сағат бұрын
Normalde çıksın diye bekleyecektim ve 50 küsur GB indirmeye üşenmiştim ama öyle bir sulandırdınız ki ağzımı oynayacağım demosunu da Allah kahretsin jsjxkwn
@197919791979fatih
@197919791979fatih 3 күн бұрын
FINAL FANTASY 16 LAF SÖYLETMEM AĞA 🙃 ADAMLAR OYUNU EFSANE YAPMIŞLAR, ŞU AN NEW GAME PLUS MODUNDA YENİDEN BAŞLADIM SIRF ULTIMA SİLAHINI YAPMAK İÇİN👌
@OghuzKhaghan
@OghuzKhaghan 3 күн бұрын
@@197919791979fatih oyunu dmcnin izinden giden hack and slash oyunu olarak düşünürsen gerçekten combatı şahane ama jrpg olarak düşünürsen inan gow ragnarök bile daha jrpgdir. En temel ekipman sistemi yok bir kere oyunda, iki kılıç arasındaki tek fark damagelerinin daha yüksek olması 90ların başındaki jrpglerde bile ekipmanların özellikleri öyle kompleksti ki, mesela ff6nın final bossunu gizli bir bossu yenerek elde edilen bir mızrağı başka bir özellik veren yine gizli bir bosstan düşen bir ekipmanla birleştirerek sadece iki turda yendim, normalde çok zor bir boss halbuki.
@XMysterious0101
@XMysterious0101 3 күн бұрын
Neye göre yılın oyunu merak ettim
@emincitak
@emincitak 3 күн бұрын
4 kişilik jrpg lobisine göre fkfld
@EmreBilalTecimer
@EmreBilalTecimer 4 күн бұрын
Hype'mı bastım bekliyorum...🥰 (Devamını)
@caltusv
@caltusv 4 күн бұрын
Atlus oyunları sanki Ingilizce dublaj oynanırmış gibi hissettiriyor
@FurkanYFH
@FurkanYFH 4 күн бұрын
Bir çok atlus oyunu oynadım japonca tavsiyemdir, dublaj olunca çoğu karakterin kişiliği bile doğru yansıtılamıyor maalesef atlus oyunlarında
@emincitak
@emincitak 4 күн бұрын
Benim iyi olarak gördüğüm bi Persona 5 var. Hele 4'te ingilizce dublaj direkt berbattı.
@MehmetTheLastConcueror
@MehmetTheLastConcueror 4 күн бұрын
Bence bu senenin en iyi oyunu Final Fantasy 7 rebirth Emin abi
@realgame8344
@realgame8344 4 күн бұрын
elden ring 2 gelene kadar herkes yılın oyunu söylemini hayatından kaldırsın.
@samibutyeagerist
@samibutyeagerist 4 күн бұрын
bi ara catherine oynama sansimiz varmi
YÜZÜKLERİN EFENDİSİ Final Konsey & Özgür Turhan İle
2:01:22
Yüzüklerin Efendisi - Orta Dünya
Рет қаралды 130 М.
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "İlk akla geleni yapmayın!" / Cem Yılmaz
1:18:21
Как мы играем в игры 😂
00:20
МЯТНАЯ ФАНТА
Рет қаралды 3,4 МЛН
Win This Dodgeball Game or DIE…
00:36
Alan Chikin Chow
Рет қаралды 45 МЛН
How do Cats Eat Watermelon? 🍉
00:21
One More
Рет қаралды 12 МЛН
2021 YILININ EN İYİ OYUNLARINI KONUŞTUK! (23 OYUN)
47:43
Multiplayer
Рет қаралды 231 М.
Ne Neolitik, Ne Devrim / Emrah Safa Gürkan - Historik 43
20:51
RINGS OF POWER FİNAL BÖLÜMÜ DERİN İNCELEME (Spoiler İçerir)
1:03:33
Orta Dünya - Legendarium Türkiye (LOTR - Orta Dünya)
Рет қаралды 83 М.
İÇİMİZDEKİ CASUSU BULUYORUZ!
25:44
Multiplayer
Рет қаралды 49 М.
MERT GÜNHAN JRPG TIERLIST YAPIYOR! - (WIRED PEOPLE)
12:46
WIRED PEOPLE
Рет қаралды 6 М.
TYT Matematiği Tek Videoda Full Tekrar Et!
3:55:55
tonguç KAMPÜS
Рет қаралды 692 М.
DISCORD YASAKLANDI - ŞİMDİ NE OLACAK?
8:05
Emin Çıtak
Рет қаралды 19 М.