22.04.2018 - 1’e 3 Şurup İle Petek Kabarttırma Denemesi Sonucu

  Рет қаралды 30,488

Arılıkta Bir Gün

Arılıkta Bir Gün

6 жыл бұрын

Пікірлер: 40
@dotatr4863
@dotatr4863 5 жыл бұрын
fatih uzuner paylasim yapmisti 1 e 1 ve 1 seker 3 su verirsen bile ayni oranda petek kabartir diye. onemli olan seker diye bilimsel incepeme sonucu cikmis Almanyada. yani kisacasi diyo ki bosuna arilarinizi uzmeyin 1 e 1 verin.
@mehmetklc8968
@mehmetklc8968 6 жыл бұрын
Merhaba videolarınızı çok faydalı buluyorum lütfen çekimleri geciktirmeyin. Musadenizle size bir sorum olacak ben Güneydoğu'da yaşıyorum hangi ayda bal hasadı yapmam daha iyi olur bide bal hasadı yapılırken peteklerde yavru yokmudur bu durumlarda ne yapılmalı
@ArlktaBirGun
@ArlktaBirGun 6 жыл бұрын
Mehmet Kılıç Bey teşekkür ederim. Bölgesel olarak ana nektar akımı tarihi değişiklik gösterir. Çevrenizdeki eski arıcılardan bu konuda bilgi alabilirsiniz. Ya da sırlanan çerçeveleri hasat edebilirsiniz. Nektar akımı kesilmişse sırlama yarıda kalabilir, bunu da göz önünde bulundurarak hareket etmeniz gerekir. Açık yavrulu çerçeveler hasat edilmemelidir. Öyle ki ben kapalı yavrulu çerçevelerdeki yavrular çıkmadan da hasat yapmıyorum. Fakat kapalı yavrulu çerçeveleri süzüp yeniden kovana veren arıcılarımız da var. Bunun kararı size ait. Petekli bal üretiyorsanız ana arı ızgarası kullanmanızda fayda var. Bu konuda da bir video çekeceğim önümüzdeki günlerde. İyi seyirler.
@durmussefagm
@durmussefagm 4 жыл бұрын
Selam... videodan (02:00) mum renginin değişikliği ile yetersiz besleme veya az nektar gelişi arasında bir ilişki olduğu anlaşılıyor, konu hakkında tecrübenizi mi aktardınız ya da bunun bilimsel dayanağı mı var? Cevap için şimdiden teşekkür ederim...
@ArlktaBirGun
@ArlktaBirGun 4 жыл бұрын
Sefa DURMUŞ Bey, Bal mumunu genç işçi arılar, abdomenlerinin alt kısmında yer alan bezlerden plakalar halinde salgılarlar ve salgılanan bu plakalar saydam renge yakın beyazlıktadır. Yeni kabarmış çerçevelerde kahverengi tonlarında kirlilik görürseniz bilin ki bunlar arının kovan içindeki eski çerçevelerden kemirdiği mum parçalarıdır.
@huseyinbayram6218
@huseyinbayram6218 4 жыл бұрын
@@ArlktaBirGun bak birşey daha belledik,
@gk.25dadas
@gk.25dadas 3 жыл бұрын
Benim nacizane fikrim şuruptaki şeker miktarinin azlığından kabartamadı sebebi arı zamanını şuruptaki suyu uçurmaya harcadı bire bir şurupla denemenizi tavsiye ederim
@birnefesshhat2470
@birnefesshhat2470 5 жыл бұрын
Bu işlem alt kattaki açık yavrularla ilgilenen bakıcı arıların üst kata çıkmasına neden olup yavruların üşümesine sebep olmazmı?
@ArlktaBirGun
@ArlktaBirGun 5 жыл бұрын
aytekin apil Bey, Uygulamanın yapıldığı hava sıcaklığı yavru üşümesi riski olmayacak düzeyde. Öte yandan kolonide yavru bakan ve petek kabartan bireyler farklı yaşlardadır. Dolayısı ile çok olağanüstü bir durum olmadıkça bireyler kendi işlerini aksatmadan yapmaya devam ederler. Bol bereketli sezonlar.
@elztelorgu3392
@elztelorgu3392 6 жыл бұрын
Hayirli gunler yaklasik bir hafatadir cikmis bir bakire ana arim var bir hafta gecmesine ragmen yumurlamaya baslamadi ne yapa bilirim
@ArlktaBirGun
@ArlktaBirGun 6 жыл бұрын
ferhat okusluk Bey çevresel etkenlere bağlı olarak bu süre 3 haftaya kadar uzayabilir. İdeal durumda ana arı doğumundan 10 gün sonra günlük yumurta kontrolü yapılabilir.
@mehmetmuslukal6890
@mehmetmuslukal6890 5 жыл бұрын
Bunu kuluçkalıktada yapabilirmiyiz..yoksa sadece balıktamı kulanalım
@ArlktaBirGun
@ArlktaBirGun 5 жыл бұрын
Lütfen videoları baştan sona seyredin, benim bu yöntemi başarısız bulduğumu göreceksiniz.
@cirkincirkin4890
@cirkincirkin4890 6 жыл бұрын
arı şurubu gözlere doldurursa nereye yumurtlayacak. yapılan en büyük yanlış çok şurup vermek
@ArlktaBirGun
@ArlktaBirGun 6 жыл бұрын
Sayın çirkin çirkin, Bu uygulamada arıya ihtiyacından fazla petek verilmişti. Dolayısı ile yavru alanının kısıtlanması söz konusu değil. Yorumunuz için teşekkür ederim. Bereketli sezonlar.
@bakimentes9373
@bakimentes9373 3 жыл бұрын
Bal akımına 20 gün kadar var. 2 katlı kovanlarıma bugün anaarı ızgarası attım. Şerbet bala karışmaması için besleme yapmayı düşünmüyorum artık: 1) Anaarı yumurtlamayı kesmiş full bloke olan peteklerdeki yavrular çıkmış üst kata az az verdiğim şerbeti serpmişler. Yumurtlamayı bırakma sebebi nedirdinlenöeye mi çekilmiş olbilir besin yetersiz geldiği için mi yumurtayı kesmiştir ne yapabilirim? 2) bu kovanlarda kabarması yarım kalmış peteklerim var her kovanda 1 2 tane sizce ızgaranın altında mı kalsa bal akım dönemine kadar kabarır yoksa üst katta mı daha çabuk kabartırlar.
@ArlktaBirGun
@ArlktaBirGun 3 жыл бұрын
Ana arının dinlenmeye çekilmesi gibi bir şey söz konusu olmaz, bu mevsimde sürekli bir kuluçka faaliyeti olması beklenir. Petek kabartma davranışı ızgara altında daha istekli olur.
@bakimentes9373
@bakimentes9373 3 жыл бұрын
@@ArlktaBirGun teşekkürler peki ne yapabilirim kek vereyim mi mesela destek olur mu
@ArlktaBirGun
@ArlktaBirGun 3 жыл бұрын
@@bakimentes9373 ana arı varlığından emin misiniz? Petek gözlerinde yavru atacak yer var mı? Koloni anasız kalmış olabilir.
@bakimentes9373
@bakimentes9373 3 жыл бұрын
@@ArlktaBirGun anaarı mevcut petek gözlerinde kapalı yavrular çıkmış gözler boş şu an günlük yumurta var ama bloke şeklinde değil çok az
@turan_hoca
@turan_hoca 3 жыл бұрын
Sonuç. Kapalı yavrulu çerçevenin etrafı kabartılmış. Diğer yerler işlem görmemiş. (1nci hafta) Demek ki yukarı 1 kapalı atınca yanına sağ ve sol yanına 1er ham vermeli. 2nci hafta 2nci kapalı çerçeve de yukarı çekilince yanına 1 ham daha atmalı(toplam 5 petek oldu). 3ncü kapalı da yukarı atıldığında yanına 1 ham daha atılmalı. Aşağıdan her çekilen kapalı yavrulu çerçeve için de aşağıda 2 nolu yere 1 ham girilmeli(1 haftada hem kabartma hem de yavru atma işlemi bitiyor.) Bu yöntemle haftada 2 petek kabartarak gidiyoruz. Şerbet ölçüsü 1/1. Ana arılar F2 karniyol.
@arowanakangal1
@arowanakangal1 6 жыл бұрын
Kuluçkalıktan 1 adet kapalı yavrulu çerçeve alınıp, 2 ham petek arasına koyarak kat atılmış olsa; günlük besleme yapılıp, yeni ham petekleri aralara girsek daha hızlı bir sonuç alabiliriz. İlk seferde 3 çerçeve var. Bu çerçevelerin iç yüzleri kabartılınca 2 ham petek daha giriyoruz. Bu ham peteklerin birisi 2. sırada, diğeri de 4. sırada olacak. Yani toplamda 5 çerçeveye çıktık. Kabardıkça aralara yeni ham petekler giriyoruz. Her defasında 2 ham petek... Normalde de ham petekleri en sondaki yavrulu çerçevenin dışına girmek gerekiyor. Daha hızlı kabartılıyor ve kraliçeye yavru alanı açılmış oluyor. Bu süreçte ana arı ızgarası kullanmıyorum. Kraliçeye fazlasıyla yumurta alanı oluşturuyorum. Bu da kabartma isteklerini yükseltiyor olabilir.Tabi her doğru her yerde geçerli olmuyor.
@ArlktaBirGun
@ArlktaBirGun 6 жыл бұрын
Sayın arowanakangal1, Bahsettiğiniz uygulamaya benzer şekilde koloni yönetimi yapıyoruz. Bu videodaki uygulamayı ise bazı arkadaşların deneyip başarılı olmaları üzerine, kendimiz gözlemlemek istedik. Ama bizim çalıştığımız ırklar ve bölge için çok uygun olmadığını gördük. Bereketli sezonlar.
@arowanakangal1
@arowanakangal1 6 жыл бұрын
Teşekkür ederim, size de bereketli sezonlar... Dediğiniz gibi tecrübe ederek sonuca ulaşmak en sağlıklısı oluyor. Almanya'da uygulanan bir yöntemi denediğimde ben de başarılı olamamıştım. Bu sebeple deneme yapmadan bütün kovanlarda yeni bir uygulamaya geçmek riskli olabiliyor.
@arigemisi3579
@arigemisi3579 5 жыл бұрын
Üst kata kapalı yavru değil boş kabarmış petek koymuştu.Arıyı ısıtmakla uğraşmaktan iyi kabartmamış olabilir.
@ArlktaBirGun
@ArlktaBirGun 5 жыл бұрын
Ertan GÜL Bey, Uygulamayı yaptığımız dönem hava sıcaklıkları yavru ısıtma sorunu olacak değerlerde değildi. Ayrıca yavru büyük oranda doğmuştu. Teşekkürler.
@faruk3137
@faruk3137 6 жыл бұрын
İsmail hocam gerçekten ırk farkına mı bağlıyorsunuz ?
@ArlktaBirGun
@ArlktaBirGun 6 жыл бұрын
Ömer benzeri uygulamaları yapan ve başarılı sonuç elde eden arkadaşlar var. Uygulamayı yaptıkları dönemde doğadan az da olsa nektar geliyor onların bölgelerinde. Ben başarıyı buna bağlıyordum hep. Gördüm ki benim bölgemde de doğadan nektar gelmiş ama arı bunu petek kabartmak için değil stoklamak için kullanmış. Bu da benim ırksal davranış farkına bağlamama sebep oldu.
@faruk3137
@faruk3137 6 жыл бұрын
Anladım abi benimde aklıma bizim gibi 1100 rakımda arıcılık yapan arıcılara. Kafkas ırkı ideal gibi gelmeye başladı koloni pik noktasına yazın ortasında başlıyor vede bizdede temmuzda akım başlıyor. Oğul kontrolu için gec uyanana vede geç gelişen koloni daha rahat olmaz mı ? Ne dersin arıcının en zorlandıgı iş meme kontrolu vede oğul riski değilmi ?
@ArlktaBirGun
@ArlktaBirGun 6 жыл бұрын
Ömer ırk seçimi yaparken rakımın yanında iklim, flora gibi etkenlere de bakmak gerekir diye düşünüyorum. Orta Anadolu arısı dikenli bitkilerden bal toplama konusunda çok başarılı iken, Kafkas arısı daha tüylü yapısından dolayı aynı başarıyı gösteremiyor mesela. Kafkas arısının dil uzunluğu ile nektar aldığı bir çok kır çiçeğinden de diğer ırklar faydalanamıyor. Bölgendeki nektar kaynaklarına göre tercih yapman faydalı olacaktır. Oğul eğilimi ırksal bir davranış olmakla birlikte birçok farklı uygulama ile engellenebilir. Sırf gelişimi nispeten yavaş diye oğul eğilimi düşük olmayacaktır. Koloni yönetimi doğru yapılmadığı müddetçe en az oğul eğilimine sahip arı bile oğul verebilir.
@kadiradal4437
@kadiradal4437 6 жыл бұрын
Irk farkı karnıyol olsa kabartırdı😂
@mehmetmuslukal6890
@mehmetmuslukal6890 5 жыл бұрын
Ustam bu dedigin.! 1.şeker 3 sumu oluyor.
@ArlktaBirGun
@ArlktaBirGun 5 жыл бұрын
Doğrudur Mehmet Bey.
@mehmetmuslukal6890
@mehmetmuslukal6890 5 жыл бұрын
@@ArlktaBirGun kabartması kaç günü buldu .ve verim alabildinmi.yoksa yarın bende yapacam
@servetcelebi4123
@servetcelebi4123 3 жыл бұрын
2, 1 verseydin
@huseyinkaraca8062
@huseyinkaraca8062 3 жыл бұрын
Dört litre şurup nereye gitti bizim
@ArlktaBirGun
@ArlktaBirGun 3 жыл бұрын
1 şeker 3 su şurupta toplam şeker miktarı çok düşük olduğu için buharlaşıp uçmuştur :) Kuluçka faaliyetinin bu denli yüksek olduğu zamanlarda koloninin tüketimi de çok yüksek oluyor.
@davuttopuz3746
@davuttopuz3746 3 жыл бұрын
Ari dışarı getirip nehire döktü 🤷‍♂️
01.07.2018 - İtalyan Arıda Bal Kontrolü
9:45
Arılıkta Bir Gün
Рет қаралды 23 М.
Clowns abuse children#Short #Officer Rabbit #angel
00:51
兔子警官
Рет қаралды 77 МЛН
Mama vs Son vs Daddy 😭🤣
00:13
DADDYSON SHOW
Рет қаралды 35 МЛН
日本ミツバチの採蜜②
12:12
ブンブンミツバチ
Рет қаралды 842 М.
Dörtlü Destek Kovanından Arı Bölme - Nogay Arıcılık - 17.06.2017
14:28
Ahmet Sarıkaya - NOGAY ARICILIK_ Arı ve Doğa
Рет қаралды 52 М.
Varoa İle Doğal Mücadele - Gerzevil Arıcılık
3:03
Gerzevil Arıcılık
Рет қаралды 441
15.04.2018 - 1'e 3 Şurup İle Petek Kabarttırma Denemesi
4:31
Arılıkta Bir Gün
Рет қаралды 39 М.
Arilar ile yasami ic ice gecmis bir genc...
14:09
PİR HABER AJANSI
Рет қаралды 157 М.
Türkiye'de balcılığı 'bal gibi' yapan biri: Beyza
7:04
Nilay Örnek
Рет қаралды 52 М.
01.07.2018 - Posof Ekotipi Kafkas Arısında Bal Kontrolü
8:35
Arılıkta Bir Gün
Рет қаралды 49 М.
Kovan Uçuş Deliği Daraltma
3:26
Arılıkta Bir Gün
Рет қаралды 6 М.
Eşek Arılarına Karşı En Etkili Tuzak(?)
2:59
Arılıkta Bir Gün
Рет қаралды 49 М.
Он решил проверить свои силы💪🏾
0:28
FilmBytes
Рет қаралды 1,4 МЛН
Haha...🤣 Get Ready For My Coke Surprise!🥤💦 #funnycat #catmemes #trending
0:23
#农村人干活就是这么实在 #animals #funnyanimals #pets
0:10
松鼠养殖场
Рет қаралды 23 МЛН
ОРЕЛ который 20 ЛЕТ летал с GPS трекером 😱 #Shorts
0:28
ОРЕЛ который 20 ЛЕТ летал с GPS трекером 😱 #Shorts
0:28
Great war  🐕‍🦺🐕Belgian Malinois ❌ training dog #malinois #becgie#germanshepherd #chó #pets #dog
0:14
Он решил проверить свои силы💪🏾
0:28
FilmBytes
Рет қаралды 1,4 МЛН