29. Mindfulness - între psihoterapie și religie

  Рет қаралды 4,601

Cugetări apologetice

Cugetări apologetice

Жыл бұрын

Practica modernă a meditației mindfulness își are originea în budism, dar se prezintă ca fiind benefică oricui, indiferent dacă urmează un crez religios sau nu, pentru a face față stresului, a învinge depresia, sau pentru a avea un mai bun randament intelectual. În acest episod examinăm măsura în care poate fi separată practica mindfulness de viziunea budistă asupra naturii umane, și dacă poate fi considerată un echivalent al rugăciunii inimii, sau al altor forme de meditație creștină. Cu alte cuvinte, urmărim să înțelegem câtă psihologie și câtă religie găsim în mindfulness, și dacă poate fi o cale de urmat pentru un creștin.

Пікірлер: 35
@elenaprecup9306
@elenaprecup9306 9 ай бұрын
De fiecare dată când vizionez un material de-al dumneavoastră, simt sa va mulțumesc cu recunoștință pentru toate informațiile pe care ni le dați. 🙏🙏🙏❤
@elenasacuiu6955
@elenasacuiu6955 Ай бұрын
Mulțumesc ! Mulțumesc ! Mulțumesc !
@user-nv1gt4uu8u
@user-nv1gt4uu8u 4 ай бұрын
Foarte clar și succint explicat, vă ascult cu plăcere... consider felul dvs de a explica este mai concret și/sau la obiect însăși față de cei care sunt budiști ca în cazul acestui episod.
@nikepfos3801
@nikepfos3801 Жыл бұрын
Va mulțumim ca nu ați renunțat la emisiuni sunteți omul lui Dumnezeu la ora actuală lumea creștină arenevoie de oameni ca dumneavoastră.
@constantinadragubanu909
@constantinadragubanu909 Ай бұрын
❤❤❤VĂ MULȚUMESC MULT!
@florinradu7178
@florinradu7178 Жыл бұрын
Multumim pentru minunatele episoade si munca dumneavoastra
@constantamariagrigore3234
@constantamariagrigore3234 10 ай бұрын
Am tot căutat până v-am găsit , întâmplător...căutăm răspunsul ce este hermeneutica filozofica ?Mulțumiri, felicitari pentru minunea acestei meditatii, tehnica de liniștire a minții , am trecut și pe la energia Reiki...
@andreescueduard6933
@andreescueduard6933 Жыл бұрын
Mulțumiri!
@sanduafaceri2792
@sanduafaceri2792 8 ай бұрын
❤❤❤
@Ellymaxim
@Ellymaxim Жыл бұрын
In primul rand, multumim pentru video! Este mare nevoie sa combatem invataturile gresite la moda. Psihologia ca stiinta (in masura in care este stiintifica, multe abordari din cadrul ei fiind pseudo-stiintifice)/este relativ nou aparuta. De aceea notiunea de Buddha ca "psiholog antic" este hilara. In principiu psihoterapia la care faceti referire aici este terapia cognitiv-comportamentala (avand origini stoice) bazata pe mindfulness, insa exista si alte tipuri de psihoterapie cognitiv-comportamentala care nu includ mindfulness. In orice caz, am observat la terapeutii romani tendinta de a include mindfulness in practica lor, insa ei obisnuiesc sa inteleaga prin asta strict niste tehnici de reglare psihosomatica sau ceva la moda. Dupa cum ati sugerat, poate deveni mai mult decat atat, adica un pericol spiritual. Nu va fie frica sa va contraziceti psihoterapeutii. Simplul fapt ca mergeti la terapie nu inseamna ca trebuie sa acceptati si absorbiti tot ce propune terapeutul. Daca va impotriviti mindfulness-ului sau oricarei alte "invataturi" care contravine crestinismului, orice terapeut cu un simt etic si moral se va adapta astfel incat sa va respecte decizia, iar daca nu, cautati altul. Si nu uitati ca un terapeut care va impune sau va preseaza cu o filosofie de viata sau va schimbati religia sau sa faceti nu stiu ce meditatii si yoga nu este un terapeut care respecta normele deontologice ale profesiei sale, si e pe deasupra si imoral.
@cugetariapologetice3403
@cugetariapologetice3403 Жыл бұрын
Mulțumesc pentru completare.
@galaciucelena4639
@galaciucelena4639 Жыл бұрын
Poate faceți o emisiune despre rugăciunea Tatăl nostru ! Despre sensurile care au fost schimbate in timp.
@mirceacruceru9050
@mirceacruceru9050 6 ай бұрын
Va multumesc pentru excelentele emisiuni si explicatii pe care le dati. Exista vreo carte publicata cu toate aceste subiecte dezbatute in cele 49 de episoade? Va doresc o zi buna si la cât mai multe emisiuni de o asemenea calitate.
@cugetariapologetice3403
@cugetariapologetice3403 6 ай бұрын
Mulțumesc. Există două cărți pe care le puteți descărca gratis. Mergeți la episodul 1, la descriere sunt linkurile pt descărcare.
@SilviuDamse
@SilviuDamse Жыл бұрын
Rugăciunea neîmprăștiată este o înțelegere supremă a minții. Rugăciunea este urcușul minții spre Dumnezeu. (Evagrie Ponticul)
@nikepfos3801
@nikepfos3801 Жыл бұрын
Va rugam sa faceți un set de emisiuni referitoare la dumnezeirea mântuitorul Iisus Hristos. Multă lume nu mai crede astăzi și L considera un simplu profet.
@loredanatatu2064
@loredanatatu2064 2 ай бұрын
Ce părere aveți despre constelații familiale?
@cugetariapologetice3403
@cugetariapologetice3403 2 ай бұрын
Vă recomand următorul articol, care însă nu e scris din perspectivă creștină, dar totuși prezintă unele probleme ale metodei. Vindecarea adevărată poate veni doar de la Mântuitorul Iisus Hristos. feli-popescu.blogspot.com/2013/11/constelatiile-familiale-escrocheria.html?m=1
@danielabaci7112
@danielabaci7112 Жыл бұрын
De ce raportați totul la religie? Trebuie sa introducem religia în tot neapărat?
@cugetariapologetice3403
@cugetariapologetice3403 Жыл бұрын
Aceasta e natura canalului, de a raporta asemenea idei la credința creștină. Mă adresez cu preponderență celor care consideră că pot armoniza creștinismul cu asemenea practici.
@elenaprecup9306
@elenaprecup9306 9 ай бұрын
Dacă nu va convine subiectul. De ce nu mergeți pe alte canale? Suntem foarte mulți interesați de aceste informații . Mulțumesc!
@octavianbreban7562
@octavianbreban7562 Жыл бұрын
Cu respect îndrăznesc să vă pune o întrebare: Ce lumină a creat Dumnezeu în prima zi a creației pe care a numit-o zi? Ștind că Stelele, Luna și Soarele au fost create în ziua a patra zi a creației!
@cugetariapologetice3403
@cugetariapologetice3403 Жыл бұрын
Lumina aceea a primei zile nu era o lumină produsă de stele, precum soarele nostru, ci una produsă de El, de către Dumnezeu însuși. Lumina aceea are un sens metafizic, care precede creația fizică.
@octavianbreban7562
@octavianbreban7562 Жыл бұрын
@@cugetariapologetice3403 , vă mulțumesc foarte mult pentru răspus! Deci, înțeleg că: 1.Genesa trebuie interpretată filozofic nu literal. 2. Cu alte cuvinte, Dumnezeu în Geneza nu explică literal crearea vieții pe pământ. La prima vedere face sens, deoarece în Geneza Cap. 1, versetele 6, 7 şi 8 Cerul este localizat undeva sub norii, deasupra pământului! Este interesant că, în a treia zi a creației Dumnezeu crează vegetația care supravețuiește fără lumina Soarelui doar cu lumina venită de la Creator. Ștind că Soarele a fost creat în a patra zi așa zisei creație care de fapt nu e creație materială ci filozofică!? În situația aceasta apare o controversă: Știm că Dumnezeu este Spirit, de asemenea cunoaștem că lumina este duală, materie şi undă. Dacă lumina este spirituală atunci vegetația creată nu poate supravețui. Care este explicația punctuală pe care puteți să oferiți? Deoarece dacă nu înțelegem Geneza corect, nu înțelegem nimic din Biblie. Cu respect vă mulțumesc anticipat!
@cugetariapologetice3403
@cugetariapologetice3403 Жыл бұрын
@@octavianbreban7562 Capitolul 1 din Geneza nu a fost scris pentru a răspunde unor asemenea întrebări. Pentru noi e firesc să ni le punem, însă nu vom găsi acolo răspunsuri pe măsura așteptărilor noastre, ci pe măsura așteptărilor primilor destinatari, poporul evreu de pe vremea lui Moise, în urmă cu vreo 3200-3400 de ani. Încercați să explicați teoria relativității unui copil de 10 ani într-un mod în care să priceapă ceva, să presupunem că el își va nota ce i-ați spus, și apoi când crește mare și devine fizician recitește notițele acelea. Ce va spune despre explicațiile dvs de atunci? Că e complet greșit ce i-ați spus. În poziția acelui copil era poporul evreu la formarea sa, ei nu aveau cum să înțeleagă creația, decât sub forma pe care o găsim în Geneza. Ea nu a fost scrisă ca un manual de astronomie, paleontologie, sau altceva, ci drept introducere la formarea poporului evreu. Asta se vede din proporția de text alocată de la creație până la Avraam (11 capitole) și apoi vieții lui Avraam, strămoșul lor - 12 capitole pt un singur om. Deci acesta e marele context în care trebuie să înțelegeți primele 11 capitole din Geneza. Punctual, e adevărat că vegetația nu poate supraviețui fără lumină, din punct de vedere material (Moise probabil nu știa de fotosinteză), dar poate supraviețui prin păstrarea sa în existență e către Dumnezeu în chip supranatural. Apoi mai este o încercare de a explica acele discrepanțe într-un mod care, poate, vi se pare mai plauzibil. Zilele creației ar fi de fapt etapele în care Dumnezeu își revelează creația, adică îi arată omului creația sa în această ordine, fără ca acele etape (zilele creației) să fie cronologic în acea ordine.
@octavianbreban7562
@octavianbreban7562 Жыл бұрын
@@cugetariapologetice3403, Deci, am înțeles din răspunsul Dumneavoastre că, Dumnezeu este o persoană incapabilă să prezinte planul Său de mântuire pe înțelesul tuturor generaților. Că, planul Lui Dumnezeu este relatat în funcție de technologie, educație, inteligență, e.t.c. Acuma înțeleg de ce în lumea de astăzi există o diversitate de religii, credințe, dedominații! Privind cu atenție observ că la baza fundamentării religilor există un muritor care reglementează religia respectivă. Foarte puțini sunt aceia care are ca reglementator pe Isus Cristos Fiul Lui Dumnezeu a lui Avram, Isac şi Iacov. Cine vorbeşte să vorbească Cuvintele Lui Dumnezeu, astfel, Ieremia capitolul 17 versetul 5: Aşa vorbeşte Domnul: „Blestemat să fie omul care se încrede în om, care se sprijină pe un muritor şi îşi abate inima de la Domnul! Întrebare, Care este Chipul Lui Dumnezeu? Isa 30.1-2; Isa 31.1; Isa 31.3;
@stelianpetrescu5695
@stelianpetrescu5695 Жыл бұрын
​@@octavianbreban7562 Așa este..De altfel este scris (chiar de către Pavel) :"Cine crede că ȘTIE ceva..nu a cunoscut cum trebuie..."-dar astfel de versete sunt ocolite..sau chiar distorsionate..-Se vede că religiile n-au făcut decât să-l 'creeze' pe D-zeu după chipul omului...când ,de fapt,stă scris 'invers'...;cu toată dragostea....)
@nikepfos3801
@nikepfos3801 Жыл бұрын
Lumea are nevoie sa înțeleagă diferențele între religii și sa l vadă pe Iisus Hristos ca Dumnezeu.
@danielabaci7112
@danielabaci7112 Жыл бұрын
Ce părere aveți despre faptul ca Biblia ar fi fost scrisa de evrei si ca Isus este un fals profet, creat tot de ei? Sunt anumite grupuri pe Facebook care speculează asta. Cum va raportați dvs. la toate astea? Sper poate un video pe acest subiect?
@cugetariapologetice3403
@cugetariapologetice3403 Жыл бұрын
Biblia a fost într-adevăr scrisă de evrei. Profeții Vechiului Testament, Mântuitorul și apostolii erau toți evrei. Dar Isus nu a fost un profet fals, ci tocmai împlinirea așteptărilor acelor evrei, dar nu în modul așteptat de ei. El a fost mai mult decât un profet, a fost Dumnezeu-Fiul întrupat pentru mântuirea noastră.
@elenaprecup9306
@elenaprecup9306 9 ай бұрын
​@@cugetariapologetice3403Amin!❤🙏🙏🙏
@Nenea2a
@Nenea2a 2 ай бұрын
De ce toti inteleptii au fost in trecut? ...cam la inceputul lumii... ca sa zic asa. Toata intelepciunea de care se leaga sau comenteaza toti filozofii actuali a fost creata la inceputuri... adica nu in timpurile actuale unde se spune ca evolutia e mai mare. In timpurile ce au trecut de atunci si pana acum, ca filozofie, lumea pare sa stagneze sau sa decada. Minunile pe care le-a facut Iisus au fost in trecut si nu acum. Care e rostul venirii lui Iisus atunci si nu in perioada asta? Ce s-ar fi intamplat daca ar fi venit in aceasta perioada pe pamant si nu atunci? Buda la fel, ceilalti la fel... au fost in timpuri de inceput... ca sa zic asa. De ce atunci si nu acum? Ce se intampla daca in loc de 400 de ani de robie erau 1200 de ani de robie sub egipteni ai israelitilor?... Sa fi fost Moise acum sa-i scoata pe israeliti din Egipt si sa filomeze toti "robii" cu telefoanele mobile cum se desparte marea in doua. Sau cum ii vindeca Domnul Iisus pe atatia oameni ce erau stransi in jururl lui mereu cand se intampla sa faca vindecari. Nu se spune ca ii vindeca fara sa fie vazut. Cu atat mai mult acum cand fiecare are telefoane si poate pune in direct pe facebook sau youtube... si multe alte intrebari/nedumeriri asemanatoare...
6. Teoria evoluției și misterul originii vieții
45:21
Cugetări apologetice
Рет қаралды 11 М.
35. Evanghelia eseniană, Mama Pământ și veganismul religios
41:11
Cugetări apologetice
Рет қаралды 6 М.
Как быстро замутить ЭлектроСамокат
00:59
ЖЕЛЕЗНЫЙ КОРОЛЬ
Рет қаралды 13 МЛН
Emoții, manipulări, frică, rușine - p. Athanasie Ulea, p. Teologos
26:17
O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte
Рет қаралды 32 М.
16. Radiestezia și ghicirea cu pendulul
45:48
Cugetări apologetice
Рет қаралды 30 М.
20. De ce îngăduie Dumnezeu răul?  (Introducere)
37:51
Cugetări apologetice
Рет қаралды 10 М.
53. Cum au încăput animalele pe arca lui Noe și cât de mare a fost potopul?
40:10
50. Cain, păcatul strămoșesc și limitele psihoterapiei
37:39
Cugetări apologetice
Рет қаралды 7 М.
Depărtează-te de ei...! - Vieți schimbate
49:30
a7tv
Рет қаралды 3,4 М.
54. Îngerul Mastema, Turnul Babel și dobândirea unui renume
31:28
Cugetări apologetice
Рет қаралды 18 М.