Hoi Martijn, Heb je een video waar in wordt gegaan op regelgeving door Nederland, en overleg met instanties (denk aan classificatie grond, bestemmingsplan e.d)? Laten we zeggen als ik 1000m2 landbouwgrond kan kopen bij mij in de buurt (N-H Noord), dan wordt het op de meeste plekken lastig om een voedselbos erop aan te leggen. De gemeenten hebben een kwaliteit/bestemmingsplan waarin men het open weide landschap wilt handhaven, c.q. verbeteren. Mede hierom wil men regels omtrent aanleg nieuwe fruitboomgaarden, en dan ook "Agro-forestry" aanpassen (fruitbomen en bomen-kweekgoed niet meer als uitzondering plaatsen op landbouwgrond). Tevens wilt men de bestaande fruitboomgaarden die er nog over zijn weg het liefste weg hebben vanwege de open ruimtelijk visie. Vanwege het open weide landschap heb je hier in de omgeving dan ook weer te maken met beschermde weidevogel zones/Natura2000 e.d. Meeste kans die ik lijk te maken is eigen grond met woonbestemming met een tuin van 500m2-1000m2. Hoe ervaar jij dit met jouw e.a. voedselbossen door Nederland?
@guensberg2 жыл бұрын
Top! Samenvatting met timestamps: • Stap 1: Maak een goed ontwerp en beheerplan, waarin driedimensionaal gedacht wordt en de factor tijd wordt meegenomen 0:47 • Stap 2: Kies goed plantgoed, met een sterke onderstam en veel energie (niet te klein) 4:38 • Stap 3: Beheer zorgvuldig: bescherm tegen wildvraat, vertrap/mulch onkruid rondom je boompjes, zorg voor voldoende water, blijf beheren (rechtzetten na storm, hinderende takken snoeien, etc.) 6:26
@devoedselboss2 жыл бұрын
top, dank!
@kaatbiesemans-hoogewijs49043 жыл бұрын
dank voor deze heldere samenvatting, Martijn, heel leerzaam. Ben het helemaal eens met de noodzaak van slim beheer.
@jokelemans73293 жыл бұрын
Enorm bedankt voor al je lessen tnt Martijn; ik probeer je tips zeker allemaal mee te nemen in de ontwikkeling en aanleg van ons eigen voedselbos(je).
@TrampoJack3 жыл бұрын
Bedankt Martijn! Ik denk dat je tips ook nuttig zijn op grotere (landbouw) schaal
@equinegardening10253 жыл бұрын
Hele goede en duidelijke video! Bedankt voor het delen van deze kennis!
@maximgeerts3 жыл бұрын
Goeie film, ik mis trio's, stikstof fixers en werken met meerdere lagen.
@devoedselboss3 жыл бұрын
Er komen natuurlijk enorm veel zaken kijken bij een ontwerp waar dit inderdaad goede aanvullingen zijn, dank!
@arthurbuitelaar47853 жыл бұрын
Goed filmpje, bedankt! Weet je waar goede informatie te vinden is over hoe lang verschillende bomen er over doen om hun maximale grootte te bereiken? Ik probeer er bij het ontwerpen altijd wel rekening mee te houden, maar vind het lastig deze info te vinden.
@devoedselboss3 жыл бұрын
Hoi Arthur, goede vraag. Helaas kan ik deze vraag niet zo eendimensionaal beantwoorden. De groei van bomen en struiken is namelijk van veel factoren afhankelijk. Mogelijk groeien ze op jou lokatie twee keer zo snel als bij mij. Bodemtype, bodemgezondheid, microklimaat, gezondheid van de plant bij aankoop zijn bv allemaal factoren die de groeikracht (mede) bepalen.
@maartenzeeful Жыл бұрын
Interessant, maar voor de glastuinbouw......ben niemand eigenlijk maar miisschien een keer
@kaatbiesemans-hoogewijs49043 жыл бұрын
fruitboompjes (laagstam) met zwak groeiende onderstammen zouden wel kunnen als wijkers in het systeem? 🤔
@devoedselboss3 жыл бұрын
zeker Kaat, maar de grond mag dan niet al te arm zijn want dan produceert de boom (bijna) niet.
@kaatbiesemans-hoogewijs49043 жыл бұрын
@@devoedselboss hier bij ons in de zware rivierklei moet je als boom heel erg je best doen om NIET te produceren :)
@nicodemusk29493 жыл бұрын
Je video werd gedeeld op Telegram kanaal ‘Voedselbos (food forest) met meer dan 1000 voedselbosliefhebbers!
@biekken8492 жыл бұрын
Wildvraat kan inderdaad een probleem zijn. Daarnaast vegen reeen hun gewei aan de bast van boompjes. Bescherming hiertegen is cruciaal.