#44 - Κατασκευή γραμμικού τροφοδοτικού, Μέρος 1

  Рет қаралды 11,900

fubar.gr

fubar.gr

Күн бұрын

Κυρίως άρθρο: fubar.gr/linear...
Τα γραμμικά τροφοδοτικά είναι απλά στο σχεδιασμό και την κατασκευή τους και έχουν λίγα εξαρτήματα, οπότε είναι δημοφιλές project για χομπίστες ηλεκτρονικούς.
Στο πρώτο μέρος παρουσιάζω τα βασικά εξαρτήματα του τροφοδοτικού, δηλαδή το μετασχηματιστή και τη γέφυρα ανόρθωσης και δείχνω πώς η επιλογή πυκνωτή εξομάλυνσης επηρρεάζει την τάση εξόδου.

Пікірлер: 17
@ΆφωνοςΣτέντωρ
@ΆφωνοςΣτέντωρ 4 жыл бұрын
Υπέροχο Γιάννη. Μπράβο!
@nikoskotsilitis1999
@nikoskotsilitis1999 7 ай бұрын
Ωραίο βιντεάκι Γιάννη. Να σε ρωτήσω εχεις κάποιο σχεδιο για εικονικο φορτιο 0-36 volt και 0-10 amper. Σε ευχαριστώ πολύ
@_.pavlidisa._
@_.pavlidisa._ 8 жыл бұрын
Πολύ ωραίο το βίντεο... Σε έναν μετασχηματιστή, όπως και σε αυτόν, πως μπορούμε να εντοπίσουμε το primary και το secondary τύλιγμα ;
@FubarGRblog
@FubarGRblog 8 жыл бұрын
Γενικά το primary εχει πιό λεπτό σύρμα και πιό πολλές σπείρες. Αντίθετα το secondary έχει πιό χοντρό σύρμα και λιγότερες σπείρες. Αν ο μετασχηματιστής είναι "κλειστός" και δέν μπορούμε να δούμε τα σπερώματα, τότε μετράμε αντίσταση με το πολύμετρο. Το δευτερεύον θα έχει σχεδόν μηδενική αντίσταση, το πρωτεύον θα έχει μερικά Ohm.
@_.pavlidisa._
@_.pavlidisa._ 8 жыл бұрын
οκ ευχαριστώ
@Nmadr
@Nmadr 9 жыл бұрын
Πολύ ωραίο βίντεο φίλε fubar! Ήθελα να σε ρωτήσω δυο πράγματα, το ένα σχετικό με το βίντεο και το άλλο λίγο άσχετο! 1) Το τροφοδοτικό στην τελική του μορφή θα το κάνεις Adjustable ή fixed; 2) Ποιος παλμογράφος είναι αυτός και τι παλμογράφο προτείνεις σε κάποιον που αγοράζει για πρώτη φορά; Τέλειο βίντεο πραγματικά. Είσαι από τους λίγους στην Ελλάδα που ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά και κάνουν ωραία βίντεο-Tutorials τα οποία συνδυάζουν θεωρεία και πράξη. Ελπίζω να συνεχίσεις έτσι! Είδα και κάποια comments στα προηγούμενα σου βίντεο "Κατέβασε το βίντεο κλπ" μην μασάς!!!
@FubarGRblog
@FubarGRblog 9 жыл бұрын
N2ma02d4r Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! 1) Αυτό είναι η βάση για όλα τα γραμμικά τροφοδοτικά, απο δώ και πέρα μπορεί με το LM317 (που θα μπεί έτσι κι αλλιώς) και ένα ποτενσιόμετρο να γίνει ρυθμιζόμενο. Αν μπεί μια αντίσταση αντί για ποτενσιόμετρο τότε θα είναι fixed. 2) Ο παλμογράφος είναι ο Rigol DS1052e. Είναι σχετικά παλιό μοντέλο και δέν θα τον πρότεινα για κάποιον που αγοράζει τώρα, καλύτερα το τωρινό entry level μοντέλο της Rigol, το 1054z. Η τιμή είναι γύρω στα 350€. Υπάρχουν και κάποιοι λίγο πιό φτηνοί στα 250-300 ευρώ (Owon, Siglent) αλλά κοίτα reviews πρώτα γιατι κάποια μοντέλα είχαν προβλήματα, αλλά γενικά και αυτά είναι αξιόλογα. Απο κεί και πέρα υπάρχουν και σε χαμηλότερες τιμές (Hantek, DSO nano κτλ), αλλά εκεί αρχίζει το χάος απο προβλήματα και bugs.
@davidbodo8233
@davidbodo8233 7 жыл бұрын
Στο 4:30 μετράς την είσοδο με του μετασχηματιστή με τα 230volt rms. Εδω δεν παίζει ρόλο η γείωση...,ε?kzbin.info/www/bejne/joDVea2HgqyDn9U Αφού ο μετασχηματιστής δεν παίρνει γείωση?
@FubarGRblog
@FubarGRblog 7 жыл бұрын
Σε αυτό το σημείο του βίντεο μετράω μόνο με τη μύτη του probe, χωρίς να έχω συνδέσει πουθενά το κροκοδειλάκι. Γενικά τη μύτη του probe μπορούμε να τη βάλουμε (σχεδον) οπου θέλουμε χωρίς πρόβλημα. Το κροκοδειλάκι όμως θέλει προσοχή.
@xaralamposmaniada6009
@xaralamposmaniada6009 7 жыл бұрын
η έτοιμες γέφυρες δεν κάνουν δουλειά;
@sodomakgomora2995
@sodomakgomora2995 8 жыл бұрын
πολυ ωραιο βιντεο και καινουργιο μελλος παλμογραφου που περιμενω και αλλα βιντεο σχετικα με το παλμογραφο. επιδει εχω 2 τροφοδοτικα παγκου που εχω φτιαξει και θελω και τριτο :P εχω και το παλμογραφο να κανω και μερικα πειραματα και θα ηθελα αν μπωρεις να ανεβασεις το σχηματικο για το μεταβλητο φορτιο με τις βατικες αντιστασεις που εχεις να το φτιαξω και εγω να δοκιμασω. ευχαριστω πολυ.
@FubarGRblog
@FubarGRblog 8 жыл бұрын
Αυτό που δείχνω στο βίντεο δέν είναι πολύ καλό, απο την αποψη οτι δέν υπάρχει γραμμικότητα στον έλεγχο με το ποτενσιόμετρο και είναι πολύ δύσκολο να το ρυθμίσεις σε κάποιο συγκεκριμένο ρεύμα. Δέν θυμάμαι ακριβώς πως το είχα κάνει, νομίζω είναι οι δύο αντιστασεις παράλληλα μεταξύ τους, η μία τους άκρη συνδέεται στο + της πηγής και η άλλη στο drain του mosfet. Το source του mosfet συνδέεται στο - της πηγής. Αν θυμαμαι καλά, χρησιμοποιώ ένα 7805 και ένα διαιρέτη τάσης ωστε η μέγιστη τάση στο gate να είναι περίπου 2.5 volt. Στη συνέχεια αυτά τα 2.5 volt τα ελέγχω με το ποτενσιόμετρο, έτσι ωστε η τάση στο gate να μπορεί να μεταβληθεί απο 0 εώς 2.5 volt. Είναι στο πρόγραμμα να σχεδιάσω ένα καλύτερο εικονικό φορτίο με opamp, αλλά δέν έχω χρόνο
@sodomakgomora2995
@sodomakgomora2995 8 жыл бұрын
θα περιμενω το σχεδιο για το εικονικο φορτιο :D
@layeraddict
@layeraddict 8 жыл бұрын
Όσον αφορα το θέμα με της διόδους με μπέρδεψες!Μαρεσουν τα βιντεο σου,τα βλέπω όλα.Στο βιντεο αυτο εδω -> kzbin.info/www/bejne/jYSrh5pveMmaZ9U το καταλαβα καλύτερα.Προσπαθω να μαθω ηλεκτρονικα,εισαι για μενα κατι σαν μεντορας!
@FubarGRblog
@FubarGRblog 8 жыл бұрын
+NoCoke Ευχαριστώ!
@thomastsiaoysis4357
@thomastsiaoysis4357 9 жыл бұрын
ωραιο θεμα ανεβασες φιλε συνεχισε ετσι.... τροφοδοτικο με μετασχιματιστη απο φουρνο μικροκυματων με δικο σου τυλιγμα στο δευτερευων πηνιο μπορει να γινει? η υπαρχει προβλημα γιατι θα βγαζει πολλα αμπερ.... ενοοω τροφοδοτικο με ποντεσιομετρο 0-50 βολτ..... ποσα χιλιοστα θα πρεπει να ειναι το συρμα στο δευτερευων......
@FubarGRblog
@FubarGRblog 9 жыл бұрын
thomas tsiaoysis Τα βάτ (δηλαδή ρεύμα επι τάση) που μπορεί να δώσει ένας μετασχηματιστής εξαρτώνται κατα κύριο λόγο απο το μέγεθος του πυρήνα. Οπότε γενικά ή θα βγάλεις μικρή τάση και μεγάλο ρεύμα, ή μεγάλη τάση και μικρό ρεύμα ή κάτι ενδιάμεσο. Οι μετασχηματιστές των φούρνων δέν είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, πιστεύω αν του κάνεις δευτερεύον τύλιγμα για 50 Volt θα βγάλει 2 με 3 Ampere το πολύ. Γενικά με μετασχηματιστές δέν έχω ασχοληθεί, αλλά πιστεύω οτι θα είναι 1000 φορές καλύτερα (και πιθανόν οικονομικότερα) να πάρεις έναν έτοιμο με τα χαρακτηριστικά που θέλεις παρά να ξανατυλίγεις μόνος σου το δευτερεύον.
pumpkins #shorts
00:39
Mr DegrEE
Рет қаралды 115 МЛН
Help Me Celebrate! 😍🙏
00:35
Alan Chikin Chow
Рет қаралды 86 МЛН
Ozoda - Lada ( Official Music Video 2024 )
06:07
Ozoda
Рет қаралды 31 МЛН
#46 - LM317, θεωρία και πρακτική
20:54
fubar.gr
Рет қаралды 39 М.
Έλεγχος και διάγνωση βλάβης σε ηλεκτρονική πλακέτα IGBT ισχύος
26:47
#47 - Εισαγωγή στα DC to DC buck converter
14:46
#772 Basics: Switching Power Supplies (part 1 of 2)
26:17
IMSAI Guy
Рет қаралды 440 М.
DIY Τροφοδοτικό Πάγκου απο PSU Η/Υ (for makers) GR
19:09
Ardumotive - Arduino RPi Projects & Unboxing
Рет қаралды 21 М.
How does an Electric Motor work?  (DC Motor)
10:03
Jared Owen
Рет қаралды 18 МЛН
Λειτουργίες παλμογράφου - Μέρος Α
10:42
pumpkins #shorts
00:39
Mr DegrEE
Рет қаралды 115 МЛН