Рет қаралды 32,717
Cinci retete super gustoase de salata pentru toata vara: salata greceasca, salata bulgareasca (shopska), salata cu pui crispy, salata compusa, salata de rosii cu branza.
1. Salata greceasca. Pentru o portie mare de salata eu folosesc asa:
• Doua rosii medii. Tai rosiile in sferturi, apoi feliez sferturile si asa obtin bucatele de o dimensiune perfecta pentru salata. Le pun intr-un castron mai adanc in care sa pot amesteca mai tarziu.
• Doi castraveciori mici, pe care nu ii decojesc complet, astfel incat rondelele sa iasa mai frumoase, cu pete de culoare
• O jumatate de ceapa rosie, nu foarte mare, taiata semiluni. Nu uitati daca ceapa cruda va face rau la stomac, trebuie doar sa o puneti intr-o strecuratoare si sa o spalati bine sub jet de apa rece.
• O jumatate de ardei gras, neaparat verde.
• 10-15 masline fara samburi.
• 70 g cubuletele de feta cremoasa.
• Si o lingurita oregano uscat.
Si asta este tot. In momentul servirii, dregeti salata cu sare, ulei de masline si otet, dupa gustul vostru!
2. Salata bulgareasca - Shopska
• Doi castraveciori curatati de coaja
• Doua rosii nu prea mari
• O jumatate de a ardei gras verde - puteti sa puneti si ardei bulgaresc - arata ca un ardei iute lung dar nu este iute deloc
• O jumatate de ceapa rosie, nu foarte mare, taiata semiluni
• Cateva frunzulite de patrunjel
• 70 g telemea rasa pe razatoarea cu ochiuri mari
Bineinteles veti drege apoi salata cu ulei otet si putina sare, doar daca mai este nevoie.
3. Salata compusa / platou compus
Intr-un platou mediu ca marime, punem doua triunghiuri subtiri de branza la mijloc (aprox 50 g). Poate fi feta sau telemea. De jur imprejur aranjam asa:
• Ardei kapia copt. Noua la restaurant ne-a fost servit fasii de ardei copt simplu, dar eu pun fasii de ardei din salata, adica deja a stat in dressing cu ulei, otet si arome.
• Triunghiuri mici de rosii, simple
• Cateva rondele de castraveti
• Fasii de ardei copt verde, dar de data aceasta bulgaresc - cel lung care nu este iute. Si acesta a stat in dressing.
• Si cateva masline
Sotul meu o consuma ca si garnitura la friptura. Doar pune sare si ulei de masline peste rosii si castraveti si nu amesteca ingredientele intre ele.
4. Salata cu pui crispy
Salata cu pui crocant este foarte simpla. Intr-un castron incapator puneti o mana buna de frunze de salata sau mix de frunze de salata la punga.
Pun un castrevete mic decojit, o rosie taiata bucatele, si doua bucati medii de pui crispy, feliate. Puiul crispy il fac dupa aceeasi reteta de snitel clasic, doar ca folossesc bucatele mai inguste de piept, si in loc de pesmet normal folosesc pesmet panko sau fulgi de porumb. Va las retetele de snitel clasic si snitel la cuptor la sfarsit si in primul comentariu, daca sunteti interesati.
Asta este tot. Apoi salata se drege in mod obisnuit.
5. Salata de rosii cu branza.
Salata de rosii cu branza este preferata mea si evident nu are nevoie de mult explicatii: contine doar rosii si branza sfaramata pe deasupra. Mie imi place combinatia cu telemeaua veche de oaie, dar orice branza telemea este foarte buna.
Singurul lucru pe care vreau sa il punctez aici este despre cum se drege salata de rosii.
In primul rand nu uitati despre secretul pe care vi l-am spus la salata clasica de rosii. Daca vreti mult sos la salata, puneti o rosie data pe razatoare. Pentru o salata si mai rafinata puteti sa strecurati pulpa din rosia data pe razatoare si sa puneti numai apa. Astfel bucatile de legume nu vor avea un aspect mozolit.
Un alt aspect pe care vreau sa-l discut este despre otet. Acum cativa ani intr-o reclama TV foarte cunoscuta, cineva a avut o replica de genul acesta: "numai la carciuma se pune otet in salata de rosii".
Pana atunci nu era nicio problema cu otetul in salata de rosii, de atunci tot aud periodic diferite comentarii cum ca este interzis sa pui otet in aceasta salata.
Unde este adevarul? Rosiile fata de alte legume au aciditate. Intr-adevar o astfel de salata are nevoie de mai putina acreala in comparatie cu o salata verde spre exemplu (dar nu deloc).
Pentru un castron mare de salata asa cum vedeti in video, cativa stropi de otet sunt suficienti. Pentru gustul meu, o salata de rosii nu va fi niciodata completa fara acesti stropi de otet - nu pot s-o numesc salata! Daca pentru gustul vostru este suficienta aciditatea naturala a tomatelor, si nu mai trebuie sa utilizati otet... este perfect, nu puneti! Dar sub nici o forma nu se poate spune ca este interzisa utilizarea acestui ingredient la salata de rosii.
Asta este tot pentru azi dragilor, sper ca v-au fost utile aceste idei. Sa aveti pofta!