We hebben de lijn Maastricht-Luik tussen 1991 en 1995 diverse keren bezocht. In deze aflevering staan de stroomsluis bij Gronsveld, het voormalige station Gronsveld en station Eijsden centraal.
Пікірлер: 24
@stevesylvester86319 жыл бұрын
Fantastic, reminds me of when I worked for Bombardier at BN
9 жыл бұрын
Steve Sylvester Hi Steve, thanks for your nice comment. It is good to reed that you enjoyed the movie.
@OverSpotterBlackHUS19958 жыл бұрын
Ik vind het leuk om naar MS80 op oude dienst te kijken. Nu rijdt die weer, maar tussen Hasselt, Luik en Maastricht.
4 жыл бұрын
:-)
@marcogeurts98815 ай бұрын
En nu de Arriva FLIRT 3 van Luik via Maastricht en Heerlen naar Aachen HBF
@OverSpotterBlackHUS19958 жыл бұрын
Mooi! Wat betekent 'bakermat'?
8 жыл бұрын
Een bakermat is een plaats waar iets vandaan komt, je kunt zeggen de thuisbasis.
@thijsmarsman4 жыл бұрын
ligt die spanningssluis nog steeds in Gronsveld?
4 жыл бұрын
Hoi Thijs, jazeker de sluis is nog steeds op die plek te vinden!
@thijsmarsman4 жыл бұрын
@ het is niet in de buurt voor mij maar zal eens proberen bij mijn ouders, en dan ga ik sws met de auto. Woon in Swalmen namelijk dus das wel een uur rijden
4 жыл бұрын
;-)
@europetrains20077 жыл бұрын
Leuke film meneer René ik ben net bij de overweg in Gronsveld geweest
4 жыл бұрын
:-)
@tessaweekamp30545 жыл бұрын
Waarom is die stroomsluis ver voor de grens geplaatst in plaats van kort voor de grens, zoals het geval op het traject Eygelshoven Markt - Herzogenrath?
5 жыл бұрын
Hoi Tessa, toen de elektrificatie van het baanvak Maastricht - Visé ging plaats vinden moest er op de centen gelet worden. Voor de stroomvoorziening van de bovenleiding zou er op Nederlands grondgebied een onderstation (transformatorhuis) gebouwd moeten worden wanneer de stroomsluis tussen Eijsden en Visé zou komen. In Visé was een onderstation dat genoeg vermogen had om de bovenleiding te voeden tot vlak voor Maastricht. Zo is de stroomsluis bij Gronsveld gekomen. Als het ware een bezuinigingsmaatregel. Op de lijn naar Herzogenrath heeft men voor de stroomvoorziening een splinternieuw onderstation gebouwd in Haanrade. Daarom ligt hier de stroomsluis heel kort bij de fysieke landsgrenzen. Groet, René
@tessaweekamp30545 жыл бұрын
@ enorm bedankt dat je altijd antwoord geeft
5 жыл бұрын
Tessa dat is graag gedaan!
@tessaweekamp30545 жыл бұрын
Ik weet dat ik heel erg laat ben met deze vraag, maar hoe komt het dat er niks gebeurd met die trein die de panto omhoog hield in de stroomsluis?
5 жыл бұрын
Hoi Tessa, dat komt omdat de bovenleiding aan de twee eindpunten extra hoog gehangen is om dat soort vergissingen op te vangen. Geluk voor de machinist is dat de stroomafnemer op de AM80 geen vergrendelde eindstand kent en daardoor weer mooi met de bovenleiding mee naar beneden komt.
@bartrazin4 жыл бұрын
@ Het is trouwens wel zo dat Belgische e-locs(zoals de reeksen 11.8 25.5 en 15)bij bovenleidingloze bruggen zoals over de ringvaart ook wel Kaagbrug in de Schiphollijn hun stroomafnemer moesten laten zakken in tegenstelling tot Nederlands materieel die alleen tractiestroom hoeven uit te schakelen. De Belgische bovenleiding hangt hoger dan de Nederlandse en dus zou een niet gestreken pantograaf de oversteek niet overleven en de bovenleiding zou waarschijnlijk ook gerepareerd moeten worden.
@tl11465 жыл бұрын
At first I thought, what kind of weird english is that? And then I realized it´s Dutch xD
4 жыл бұрын
I hope you could something understand of it.
@math.freens8729 жыл бұрын
Treinen rijden in Groot-Brittannië, evenals alle verkeer, links. Waarom geldt dat ook voor de treinen in België en Frankrijk? In Nederland, Duitsland, Oostenrijk, en de USA rijden de treinen rechts. Vanwaar die verschillen tussen de landen? Dank U.
9 жыл бұрын
Hallo Math. Freens, het feit dat de treinen in België en Frankrijk nog steeds links rijden heeft te maken met de bakermat van de spoorwegen, namelijk Groot-Brittanië. Men heeft de Engelse manier van trein rijden gewoon aangehouden. Immers de eerste treinen die op het Europese vaste land reden kwamen uit Engeland en werden door Engelse machinisten gereden. In de rest van Europa hebben de landen het rijden van de treinen aangepast aan het rechts rijden van het wegverkeer. Met vriendelijke groet, René