Mulțumesc domnule profesor pentru explicații pe înțelesul tuturor.
@MihaelaPiaskovski7 ай бұрын
Bună ziua. Hristos a înviat! Aștept cu nerabdare și savurez fiecare episod și ma minunez de descâlcirea istoriei, pe care o faceți. Sa fiți sănătos! Doamne-ajuta!
@vasileoros15967 ай бұрын
Tot ce am auzit , mi-a plăcut, deși citesc si unele le știu , aveți darul de a crea acea emoție , de credință a harului lui Dumnezeu , mulțumim pentru ep . foarte bun , așteptăm cu nerăbdare următoarele ep . D-mne ajută 💞🌹
@iulianolariu15837 ай бұрын
Mulțumim frumos, încă un episod de înaltă ținută. Continuați, suntem alături de dvs. Cu respect.
@Carmelusa7 ай бұрын
Bună dimineața domnule profesor . Vă mulțumesc cu recunoștință și pentru această postare . Dumnezeu să vă binecuvânteze .❤❤❤
@vladlivia18467 ай бұрын
Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți ! Sunteți minunat !❤ Multă sănătate și putere de muncă!
@sofiavisan65767 ай бұрын
Tot ce ați comentat adevărat este . Cu respect mii de mulțumiri pentru tot ce ne oferiți . În Vechiul testament așa s a întâmplat . Citesc Biblia ortodoxă Ceaslov Psaltira Viețile Sfinților, apocalipsa 13 se spune tot ce se întâmplă acum , . Marea a transformato Bunul Dumnezeu în sânge , sa se vadă Puterea lui Dumnezeu .totul este din putere Dumnezeiască .
@anaselar62307 ай бұрын
Un alt material....multumesc asteptam cu nerabdare.
@cosminbrad49667 ай бұрын
Mulțumesc pentru această prezentare . Urmăresc cu interes postările dumneavoastră 🙏👍.
@ovidiuifrim23557 ай бұрын
Bună ziua Domnule Profesor. Foarte interesant! Va mulțumesc.
@BogdanSorin-xr5ee7 ай бұрын
Hristos a înviat !❤
@cugetariapologetice34037 ай бұрын
Adevărat a înviat!
@MaximilianGudron7 ай бұрын
UIta domle un om destept bravo
@Adrianza-y3x7 ай бұрын
Foarte frumos! Mulțumim!
@elenaa62467 ай бұрын
Mulțumesc frumos!
@emiliagherman86637 ай бұрын
Mulțumesc.
@carmencosmescu7 ай бұрын
Vă felicit și vă mulțumesc pentru obiectivitate , folosiți că documentare multe alte surse în afară de Biblie . Egiptenii nu prezintă aceste evenimente , au fost poporul învins de Dumnezeu prin Moise și fratele său Aaron ( ca vorbitor ) . Dumnezeu nu și a arătat puterea față de zeii la care se închinau egiptenii , nu era necesar pentru că s a îndreptat asupra faraonului ( om) și nu imediat pentru că ar fi putut dar a vrut ca și egiptenii să i recunoască măreția , folosind cuvintul " învârtoșat " referitor la inima faraonului ; spre final faraonul s recunoscut fara echivoc . Exodul , mâna lui Dumnezeu. Să ne ajute Dumnezeu și acum și în toate veacurile .
@ConstantinCamenitaАй бұрын
Eu cred ca toate actiunile Domnului au fost in favoarea oamenilor,de aceea putem vorbi noi astazi
@tasiatudor61635 ай бұрын
♥️🙏🙏
@sanduafaceri27927 ай бұрын
❤❤❤
@IasminaCantemir7 ай бұрын
Am fost abonată dar am renunțat pt că nu ați răspuns întrebării mele și pt că sunteți selectiv vis a vis de răspunsuri. In plus, nu toate răspunsurile pe care le-ați dat unora, aveau sustinere biblică. Așa că prefer să rămân neabonată.
@2na686 ай бұрын
Sa nu va suparati pe mine dar am obs.ca : va inchinati si ortodox si catolic. De ce?
@cugetariapologetice34036 ай бұрын
Din respect pentru majoritate, eu fiind romano-catolic.
@carmen75577 ай бұрын
Dar ce spuneti despre " primus paribus"?
@cugetariapologetice34037 ай бұрын
Primus sine paribus nu face obiectul acestui canal, nu intru în asemenea dispute.
@bittechtec7 ай бұрын
O explicatie pe masura.😇
@becausecontextmatters52607 ай бұрын
Despre impietrirea inimii faraonului, evitati intentionat sa mentionati ca Dumnezeu este cel care o face. 7:2-3 "Tu vei spune tot ce-ţi voi porunci Eu, iar fratele tău Aaron va vorbi lui Faraon, ca să lase pe copiii lui Israel să plece din ţara lui. Eu voi împietri inima lui Faraon şi Îmi voi înmulţi semnele şi minunile în ţara Egiptului." 9:12 "Domnul a împietrit inima lui Faraon, şi Faraon n-a ascultat de Moise şi de Aaron, după cum spusese Domnul lui Moise." 10:1 "Domnul a zis lui Moise: „Du-te la Faraon, căci i-am împietrit inima lui şi a slujitorilor lui, ca să fac semnele Mele în mijlocul lor" 10:20 "Domnul a împietrit inima lui Faraon, şi Faraon n-a lăsat pe copiii lui Israel să plece." Se pare ca Dumnezeu il influenteaza pe faraon si nu-l lasa sa elibereze evreii, si chiar cand faraonul vrea sa ii lase, Dumnezeu intervine si ii impietreste inima astfel incat sa se razgandeasca. Care este logica acestor actiuni? Apoi manuscriptul lui Ipuwer nu are nici o legatura cu Exodul, necesita multa gimnastica mentala si interpretare ca cele descrise sa poata fi asociate cu scrierile din biblie. Acest manuscript descrie o invazie, adica opusul unui exod, si tulburari sociale, iar singurul lucru pe care il are in comun cu biblia este schimbarea nilului in sange, care dupa ati aratat la min 41:00 este din cauza cadavrelor care au fost aruncate in el "apa le este mormantul". Iar sa spuneti ca singura rasturnare sociala din istoria de mii de ani a egiptului antic este exodul si Ipuwer nu putea vorbi despre altceva e chiar ridicol.
@cugetariapologetice34037 ай бұрын
Dacă papirusul Ipuwer nu vorbește de Exod, atunci despre ce vorbește? Aveți o idee mai concretă?
@trijoy70767 ай бұрын
Pai fara Duhul Sfant suntem ca niste telefoane fara internet sau curent. Poate ca Dumnezeu i-a blocat lui Faraon accesul la net sau electricitate(mai pe intelesul nostru) si l-a lasat sa isi arate "divinitatea" proprie.🙄🤔
@becausecontextmatters52607 ай бұрын
@@cugetariapologetice3403 Evident nu sunt destule date ca sa se poata identifica concret, vorbim despre un manuscris incomplet, sunt mai multe speculatii, mai ales despre perioada Hyksos. Dar in text se mentioneaza explicit de invadatori asiatici in delta, se da de inteles si un razboi civil dupa cum ati si prezentat "tatal isi vede fiul ca pe un inamic" sau "un om este ucis de fratele sau", se vorbeste despre arcasi si oameni cu scuturi, deci cel mai probabil este o lupta pe teritoriul Egiptului, ceea ce duce la cadavrele din Nil care il transforma in sange. In exod nu este vorba despre nici o lupta sau invazie, doar despre fuga evreilor, deci aceste caracteristici nu pot fi ambele adevarate in acelasi timp. Apoi, dupa cum ati mentionat se face referire la o rasturnare a ordinii sociale, unde sclavii devin stapani, sau cel putin asa este descris intr-un mod poetic de Ipuwer, acolo unde ati citat ca "aur, lapislazuli, argint, malachit, carneol si bronz sunt puse la gatul sclavelor" face parte dintr-o descriere mai elaborata care accentueaza ca totul este pe dos: "cel ce nu poseda proprietate e acum bogat" "saracul a devenit bogat si cel ce detinea proprietate acum nu are nimic" "cel ce era mesager acum trimite pe altu" "cel ce nu avea robi acum este stapanul robilor" "cel ce cersea in zdrente acum castroanele ii dau pe dinafara" "cel ce nu isi putea face sandale acum poseda averi" "cel ce nu isi putea face sarcofag acum are mormant" "cel ce nu isi putea construi o barca are acum corabii" etc, etc Pe langa asta mai spune cum nobilimea nu mai este recunoscuta, probabil asta include si dinastia faraonolul, insa ca sa leg asta cu videoul precent unde l-ati identificat pe Amenhotep II cu faraonul exodului, acolo ati spus ca in toamna anului -1446, dupa exod, faraonul a avut o campanie militara in sudul Canaanului pentru a captura sclavi. Asta este practic imposibil daca luam in calcul aceasta rasturnare a societatii si devastare a tinului cum este descrisa in acest manuscript.
@cugetariapologetice34037 ай бұрын
@@becausecontextmatters5260 Mulțumesc pentru atenția cu care vizionați aceste episoade. Manuscrisul lui Ipuwer NU vorbește de invadatori asiatici în deltă, despre asta vorbesc alte surse. Fiecare speculează despre ce ar putea fi vorba, pe baza propriilor asumpții. Acea referință despre podoabe puse la gâtul sclavelor nu e o referință la vreun război civil, sau la vreo invazie străină, pentru că e vorba de o acțiune voită a celor bogați, nu de un jaf. Iar acea campanie a lui Amenhotep II din sudul Canaanului se justifică tocmai prin disperarea la care ar fi ajuns Egiptul în urma plăgilor și a plecării sclavilor evrei.
@becausecontextmatters52607 ай бұрын
@@cugetariapologetice3403 Sursa mea e o carte a egiptologului Alan Gardiner numita in engleza "The Admonitions of an Egyptian Sage" care contine si o traducere pe langa comentariu, poate puteti sa-mi spuneti ce spune in sursa dumneavoastra in paragraful (4.5) Cat despre podoabele de la gatul sclavelor nu se mentioneaza ca este o actiune voita a bogatilor, dupa cum am precizat, face parte dintr-o descriere de ansamblu unde totul este pe dos.