7.3 lük depreme dayanabilen ve dayanamayan bina farkı

  Рет қаралды 267,815

Ahmet Özer

Ahmet Özer

Күн бұрын

Пікірлер: 243
@FurkanKara24
@FurkanKara24 Жыл бұрын
Çok pratik bir örnek çok basit bir anlatım. Umarım en kısa sürede gerekli yerlere ulaşır ve herkes tarafından izlenir. Emeğinize sağlık.
Жыл бұрын
Çok güzel bilgiler teşekkürler hocam, eğer tüm müteahhitler binaları deprem yönetmeliğine uygun inşa etseydi denetlemeler doğru yapılsaydı İnşaat konusunda uzman bu türden insanların görüşlerine önerilerine kulak asılsaydı bir çok insanımız hayatta olabilirdi
@agustinbarquero8898
@agustinbarquero8898 Жыл бұрын
birçok*
@ahmetylmaz1590
@ahmetylmaz1590 Жыл бұрын
@maverick_escapade aynn öyle önemsiz bi bilgi
@anocsalepo
@anocsalepo Жыл бұрын
9 şiddetindeki depreme dayanıklı bina nasil yapılır? 1- 5 katlı binada bodrum kat olacak ve bodrumda tüm perdeler 35 cm betonarme olacak 2- 10 katlı binada 2 bodrum kat olacak ve 2.bodrum perdeleri 40 cm,1.kat bodrum perdeleri 35cm betonarme olacak 3- zemin katta dukkan bile olsa 3 taraf 30 cm betonarme perde olacak. 4-kolonlar mimari güzel olsun mantığı ile azaltilmayacak (mimar geniş ve ferah yapı ister) 5-usta ve isciler sertifikali olacaklar ve memleketinden keseri kapan gelip ustayim diye ortalikta gezemeyecek. 6- Herkes müteahhit olamayacak. 7-Mühendislerde sadece sorumluluk değil yetki de olacak. Bu ülkede bunlar olur mu? OLUR. Balık kavağa çıktığı zaman
@alpersunay11
@alpersunay11 Жыл бұрын
7.3 büyüklüğünde depreme dayanma diye bir ölçüt olmaz. Büyüklük, depremde açığa çıkan enerjinin ölçüsüdür. Bu enerjinin, binanın depremin merkez üssüne göre konumuna ve üzerinde oturduğu zemin özelliklerine bağlı olarak oluşturacağı yatay ivme spektrumuna bakılır.
@FatihC.
@FatihC. Жыл бұрын
ok
@senoleker
@senoleker Жыл бұрын
Bu anlattığın dışında beni deli eden bir konu da içindeki tabaklar kırılmayan züccaciye dükkanı. Eğer bina sallansaydı, içindeki tabaklar yere düşerdi. Tabaklar masadan aşağı düşmediğine göre, o bina depremle imtihan edilmemiş demektir. Eğer içindeki tüm masalar sandalyeler dolaplar her şey devrileydi, tüm tabaklar kırılaydı da bina sağlam kalaydı, o zaman bina sağlammış diyebilirdik. Binanın içinde tabaklar bile devrilmemişse bu, binanın sağlamlığını değil, depreme maruz kalmadığını gösterir. Sıradan halk, haber yapan spikerler tamam da, mühendislerin, hem de profesör olmuş akademisyen mühendislerin bunu atlamalarını ve bu binayı "ne sağlam binaymış" diye anlatmalarını aklım almıyor. Konu hakkında bilgin var sanırım. Deprem dalgaları da, adına "dalga" dediğimize göre yansıma, tepe ve çukur noktalar, sönümleme gibi özelliklere sahip olmalı. Sahada deprem sırasında yansımalardan ötürü şiddetli sarsıntı dalgalarının sönümlendiği çukur bölgelerin oluşması söz konusu mu?
@yasarbayazt9107
@yasarbayazt9107 Жыл бұрын
​@@senoleker bana sormamışsınız ama sorduğunuz sorunun cevabı, deprem frekans hızının binanın kütlesel yapısıyla aynı frekansta eşleşmesi. Aynı zeminde yanyana iki farklı yükseklikte binanın depremde uğrayacağı ivme dolayısıyla salınımı farklı olacaktır. Frekans kısa dalga gelirse az katlı, orta uzunlukta orta, daha uzun dalgalar halinde gelirse uzun binaları etkiliyor. KZbinde rezonans testi olarak testleri mevcut.
@arifaykac548
@arifaykac548 Жыл бұрын
@@senoleker şenol bey illa binanın sallanıp yıkılmadığına ikna mı olmamız lazım? sismik izalatör varmış,hissetmemişler.Nihai amaç olarak kimsenin burnu bile kananamış.Yani ne bekliyorsunuz anlamıyorum? Aaa nu sallanmadı,dayanıksız mı bilemedik,memnun değiliz mi desinler?
@senoleker
@senoleker Жыл бұрын
@@yasarbayazt9107 Açıklamalarınız için teşekkürler. Rezonans ayrı bir konu. Bir elektronikçi olarak rezonansın gücünü biliyorum, benim burada sorduğum deprem dalgalarında yansıma sonucu bir girişim (enterferans) olup olmayacağı. Ses dalgalarında, deniz dalgalarında, radyo dalgalarında, her türlü dalgada bu olduğuna göre deprem dalgalarında da vardır muhakkak ama diğerleri gibi kayda değer bir etkiye sebep olup olamayacağını merak ediyorum.
@birdost4872
@birdost4872 Жыл бұрын
büyük yapılarda izolatör ufak yapıların zemin katlarında karbon elyaf zorunluluğu olsa kimse depremden korkmaz
@mehmetsahin9276
@mehmetsahin9276 Жыл бұрын
Korkmadığı gibi deprem olsun bile ister. O sallanmadan zevk almaya başlar insan. Yıkılma korkusu ya insanı kötü yapan.
@elturco5490
@elturco5490 Жыл бұрын
en iyisi japonların yaptığı raylı sistem 9.1 deprem oldu ölen kişi sayısı depremden dolayı değil de geneli tsunamiden dolayıydı
@hackbookpro_
@hackbookpro_ Жыл бұрын
unuttugunuz bise y var
@RedShark493
@RedShark493 Жыл бұрын
Mütahit beton ve demir'den çalmışsa, dandik ince demir kullanmışsa ne izolatör tutar nede elyaf. İzolatörün altındaki kolondan veya monte edildiği yerden gene kırılır yıkılır.
@georgfriedrichbernhardriem7018
@georgfriedrichbernhardriem7018 Жыл бұрын
@@elturco5490 ray halkın evlerinde yok
@autocadlisans
@autocadlisans Жыл бұрын
Tüm binaların temeline yakın kolonları özellikle güçlendirilmesi şart
@matu6700
@matu6700 Жыл бұрын
aynen abi hele hele deprem bölgelerinde!
@lindasa5968
@lindasa5968 Жыл бұрын
yok oraya bakkal daha fazla raf, galerici daha fazla araba kouacak. ahlaki guclendirseniz hersey cozuleck aslinda.
@kantarmert
@kantarmert Жыл бұрын
Deneyi anlamayan herkes atıp tutmuş. Soldaki bina yönetmeliklere uygun yapılmadığı için yıkılıyor. Deprem donatısı dediğimiz etriyeler olmadığı için kolonlar patlıyor ve bina yıkılıyor. Sağdaki binanın betonarme elemanları soldaki ile birebir aynı(yani yönetmeliğe aykırı); etriyenin eksikliğini gidermek için güçlendirme yapılıyor. Karbon elyaf kolonun patlamasını engelliyor ve bina yıkılmıyor. Bina ağır hasar da alsa can kaybı olmadan tahliyeyi mümkün kılıyor. Burada 3. bir bina daha yapıp statik hesaplarına uygun demir donatı kullanılarak yapılsaydı yönetmeliklere uygun binaların deprem davranışını vatandaşa göstermek için faydalı olurdu. Ayrıca yıkılan bina enkazını, kurtarma eğitimlerinde afad personeli halen kullanıyor. Muhtemelen piyasada bulunan karbon elyaf kumaşların dayanımını araştırmak için yapılmış bir deney olabilir.
@t1000se
@t1000se Жыл бұрын
Benim anlamadigim, neden kocaman evlerin incecik sadece 4 tane kolonu oluyor??? Bina alttan yukari dogru incelse daha dayanikli olmaz mi? Neden hep alt inceden başlıyor???
@bugraturk
@bugraturk Жыл бұрын
Evet dediğiniz doğru normalde doğru olan sizin dediğiniz gibi yukarı çıkıldıkça kolonların küçülmesidir çünkü her çıkılan katta kolonların taşıması gereken yük miktarı azalıyor özellikle gökdelen inşaatlarına dikkat ederseniz yukarı çıkıldıkça kolonların bariz şekilde küçüldüklerini görebilirsiniz ama konut inşaatlarında çok başvurulan bir yöntem değildir genelde kalıp maliyetini arttırdığı ve işçilik hataları olabileceği için kaçınılır
@endoplazmikreti1kulum
@endoplazmikreti1kulum Жыл бұрын
Şu yıkılan binadan yine sağ çıkılır, fark ettiniz mi? Çöktüğünde yine tutucu kolonlar katları tutmayı başardı. Buradan bina yıkılsa bile kolonların ve zeminin sağlamlığıyla birlikte ölüm oranı indirgenebilir. Tabi bu mantıkta binalarından 3 kattan fazla olmaması şartı da aranır..
@aharundemir
@aharundemir Жыл бұрын
bu çalışmada güçlendirme yapılan binanın 7,3'lük depreme dayandığını nereden anladık.
@dystopia1686
@dystopia1686 Жыл бұрын
Collapse olmadı hasar gördü belki depremden sonra yıkılıp yeniden yapılması bile gerekebilir ancak güçlendirilmeyen bina gibi collapse olup içinde yaşayanlara mezar olmadı. Bu çalışmada ki yatay eksen hareketi 7.3 lük bir depremde binanın yatay eksende yapacağı hareket hesaplanarak simüle edilmiştir. Unutmayın deprem öldürmez yıkılan yapı öldürür.
@boluspor7938
@boluspor7938 Жыл бұрын
Anlamadık... Binalara deprem falan uygulanmamış... Bildiğin dümdüz itmişler binaları.
@muammeradak3931
@muammeradak3931 Жыл бұрын
inşaat mühendisi değilim ama diye başlayıp inşaat mühendislerine kafa tutan bir hayli yorum yapılmış. okumak eğlenceliydi. diğer yandan o incecik kolanlarla tabi ki yıkılır diye tepki gösterenler ise herhalde videoyu izlerken başka şeylerle de ilgileniyordu... ve bu yorumlara sebep olan yayımcı arkadaş ise --------- '7.3 lük depreme dayanabilen ve dayanamayan bina farkı'------------- diye yanıltıcı bir başlık atarsam daha çok izlenirim şeklindeki şark kurnazlığının dayanılmaz cazibesi içindeydi...
@mustgs1905
@mustgs1905 Жыл бұрын
ben elektrikle uğraşıyorum. mesela bir yol aydınlatmasında trafodan ilk çıkan kablo en sondaki kabloya göre daha kalındır.sona doğru çekilen güç azaldığı için. ancak binalar zeminde hangi kalınlıkta kolon varsa en üste kadar o şekilde çıkıyor yanlış değilmi sizce..
@goktug123123
@goktug123123 Жыл бұрын
Bunun cevabını ben de merak ettim, yüzlerce katlı gökdelenlerde genellikle üstlere çıkıldıkça katlar küçülüyor. Nedenleri muhtemelen tam olarak tutmasa bile benzer olduğunu düşünüyorum
@fatihfurkancubukcuoglu5951
@fatihfurkancubukcuoglu5951 11 ай бұрын
üst katlara doğru kolon boyutları azalabilir 5 katlı bir binada tabi gerekmez ama yüksek katlı binalarda azalır
@QuickFixx
@QuickFixx Жыл бұрын
Kolonlar kolum kadar geniş.Uflesem zaten düşecek bina.Binaların yıkılmasına hiç şaşmadım.
@luxkarsk5494
@luxkarsk5494 Жыл бұрын
Şuan yaptırmak istyoruz binamıza ama güvenilr bir teknik hesap ile yapcak bir ekip nasıl buluruz birde bilimsel dayanağı nedir
@behsatekici5154
@behsatekici5154 Жыл бұрын
Kocaman binaya 6 tane incecik kolon atmışsınız. Çökmesi gayet normal.
@ahmetfozer
@ahmetfozer Жыл бұрын
İncecik kolonlara sahip binalardan biri çöküyor diğer sağlam, burda sağlam olanı neden sağlam diye sorgulamak gerekmez mi
@behsatekici5154
@behsatekici5154 Жыл бұрын
Sağlam dediğiniz de kullanılamaz duruma geliyor deney sonucunda. Yapılması gerekenler: 1) Kolon sayısını artırmak (bana göre en az 12 olmalı), 2) Kolonların kalınlığını artırmak, 3) Kirişlerin derinliğini artırmak, 4) Zemin katta kolonların arasını taşıyıcı malzemeden oluşan duvarla örmek.
@gtasanandreasbutunmodlar8748
@gtasanandreasbutunmodlar8748 Жыл бұрын
Bir çok ülkede sadece en fazla 4 kata izin veriliyorken bizim gibi fay hattı depremi çok olan ülkede neden 15 20 kat yapılmasına izin veriliyor
@biochem30
@biochem30 Жыл бұрын
Erzincanda 3 kat ama bir yolunu bulup 5 kat yapanlar arttı
@AdemKaraLIVE
@AdemKaraLIVE Жыл бұрын
Valla istersen 100 kat yap. Saglam dayanikli ve depreme göre insa edilirse katin hic bir önemi kalmiyor.
@ozhan309
@ozhan309 Жыл бұрын
O zaman prefabrikte yaşayalım. çözüm kat değil bence sağlamlık japonya mesela.
@arienka5264
@arienka5264 Жыл бұрын
@@ozhan309 Japonyanın alternatifi yok. Mecbur dikey inşaat yapmak zorunda. Bizim toprağımız büyük nüfusunumuz da öyle çok felan değil. Bizim ülkede mal candan daha değerli olduğu için daha fazla para kazanma uğruna dikey bina modasına geçtik. Hükümet te destekledi bunları malesef.
@zeuspros
@zeuspros Жыл бұрын
@@arienka5264 haklısın mesala ankara konya falan full boş aslında tekli evlere geçsek deprem bizi etkilemez apartmanlardan daha iyi olur
@abdullahozkar6105
@abdullahozkar6105 Жыл бұрын
BAKIN KOCA KOCA PROF DR MÜHENDİS VS HEPİNİZ BOŞ ADAMSINIZ HEPİNİZİ KINIYORUM....TÜNEL KALIP YAPACAKSIIIIIN TÜNEEEEEL. GEVELEYİP DURUN....
@huseyintans4543
@huseyintans4543 7 ай бұрын
Bahsettiğiniz sistem deprem olmayan ülkeler tercih ediyormuş , isveç isviçre vs hemen herşeye atlamayın
@randomcrashingfacility31
@randomcrashingfacility31 7 ай бұрын
geveleyen sizsiniz
@graufox
@graufox Жыл бұрын
4 katlı bir binanın ilk iki katına güçlendirilme yapılması mantıklı mıdır? (Biliyorum elbette incelenmesi gerekir fakat sık yapılan, olan bir şey midir?)
@semihfurkan4482
@semihfurkan4482 Жыл бұрын
Ya arkadaş bunlardan bize ne ? Halka bunları anlatmanın bir anlamı yok. Devlet işini düzgün yapacak, denetleyecek. Biz bitmiş binayı alırken bunları nerden bilecez nerden görecez ? Burada en büyük sorumlu devlettir. Binaları iyi denetlemek zorundadır. Para alırken alıyor ama denetime gelince iş rüşvet falan.
@muzzi1984
@muzzi1984 Жыл бұрын
bahsettiğin olay timur soykan'ın son twitlerinden birinde "ölüm halayı" diye bir videoda anlatılmış. akp'nin yolsuzluk, imar, rant halayı. yer nurdağı.
@muhammedtalhaturk8178
@muhammedtalhaturk8178 Жыл бұрын
Kentsel dönüşüm yaptiricaksaniz binaya ekstradan gidip insaat muhendisi ve mimar tutacaksiniz onlar denetlicek rapor vericek
@nediryani862
@nediryani862 Жыл бұрын
Devlet değil belediye sorumlu burada partizan çığırtkanlığı yapmayin
@LeventK
@LeventK Жыл бұрын
​@@nediryani862 Abi parti ne alâka adam devleti eleştiriyor
@kc4ca
@kc4ca Жыл бұрын
ya arkadaş itü'deki bir profesör gitmiş üniversitede araştırma yapmış. güçlendirmenin ne kadar önemli olduğunu 2017'de anlatmış. bunu anlatan adama değil, bundan haberi olan ama kılını kıpırdatmayan yönetime kız.
@MahmutHocaAnlatyor
@MahmutHocaAnlatyor Жыл бұрын
ilk iki kattaki kolonlar karbon elyaf kumaşlar enine doğru sarılarak güçlendirildi...bu kadar bile önem alamadık mı 50 bin kişi öldü!! yazıkları olsun!
@AlperAYKUT
@AlperAYKUT Жыл бұрын
Karbon Elyaf işinde ehil olan firmalar nerden bulabiliriz. Şimdi bu işten para kazanmak isteyen simsarlar cıkacaktır. Boyle bir firma öneriniz var mı ?
@yunusemre5348
@yunusemre5348 Жыл бұрын
Dowaksa karbon elyaf üretiminde türkiyede lider kardeşim
@mehmetqq7281
@mehmetqq7281 Жыл бұрын
peki deprem anında kaç cm oynuyor bu kolonlar 1 oynuyorsa mesela mümkün değil kurtarmak
@ilkernl387
@ilkernl387 Жыл бұрын
Arkadaşlar çok takıntılı bir milletiz. İzolatör de izolatör. Bu sistemi isteyip duracağınıza radye temel üstüne tünel kalıp zorunlu olacak deyin olsun bitsin. Yüksek yapılarda da buna ilaveten fore kazık uygulandığı zaman, konu kapanır gider. Japonya' da da her yapıda izolatör yok, demir donatıları sağlam, dayanımı iyi beton (c20 ve üstü) ile üstte ki sistemler ile yapıyorlar binaları, çok çok yüksek yapılar ise bazen çelik gövde ile imal ediliyor. Hepsi bu.
@altayturk4639
@altayturk4639 Жыл бұрын
İyi güzel ama gözardı edilen bir vaziyet var.Evlerin büyük bir kısmını mühendisler-mimarlar yapmıyor.Taşra,kırsal,aşiret,şehirdeki taşra (getto) halk inşaat yapıyor,inşaatçılar kask bile takmıyor.2-3 kat dikilmiş gecekonduyu 4-5 hatta 6 kata çıkartıyorlar.İnşaatta çalışan Türk bile değil,suriyeli.Herif "abey ben her iş yapar" diye giriyor inşaattan zerre anlamadan parasını alıp gidiyor,yaptığı bina umrunda bile değil.Kullanılan çimento-demir,bunun dışında kalan teknik yalıtım işleri konuşmuyorum bile.
@ghs01965
@ghs01965 Жыл бұрын
Hocam bu uygulama her binaya yapılabilir mi? Bizim binamız Adana Seyhan'da zemin kat dahil 10 katlı. 2017 yılında yapılmış son deprem yönergesine uygun. Köşe kolonlar bodrumda toprakla bitişik ancak ana kolonlar ortada ve etrafları boş veya duvar var, sanırım sarılabilir. Bu depremlerde herhangi bir hasar (bazı sıva çatlakları dışında) almadık. Ancak temelde su yalıtımı olmadığı için nemden boya dökülmeleri var. Yaptırmayı tavsiye eder misiniz?
@Teri_Berk
@Teri_Berk Жыл бұрын
Temelde su yalıtımı olmaması, mimarın yanlışına işaret eder. Mimar böyle teferruatı düşünecek kişidir, o düşünmemiş ise o bina, sinek küçüktür misali sorunludur.
@Bisikletsever
@Bisikletsever Жыл бұрын
Görüntülerde binanın kolonu patlıyor ve yıkılıyor. Peki hocam en alt katta kolon sayısı arttırılıp bununla birlikte kolonlar kalınlaştırılsa bina daha dayanıklı olmaz mı ?
@barskdrt6840
@barskdrt6840 Жыл бұрын
esneklik olmazsa bu sefer gene yıkıl kutu gibi devrilir
@ahmetylmaz1590
@ahmetylmaz1590 Жыл бұрын
@@barskdrt6840 temelinide ona göre yapacksın
@wraith2717
@wraith2717 Жыл бұрын
@@barskdrt6840binanın demirleri bu yuzden vardır zaten betonun esneme payı çok çok düşüktür icindeki demir esneyerek enerjiyi emer ayni sekilde etriye çiroz cok önemli demir cok kullanılsa bile etriye olmazsa maalesef bir anlamı kalmıyor.
@AhmetYlmaz-lv6zs
@AhmetYlmaz-lv6zs Жыл бұрын
Bizimki akraba binası ağır hasarlı önce bunu söyleyeyim Dedem vefat etmeden önce ilk kattan sonra çocukları için kat çıktı kolon yetersiz kalınca binada arıza belirtileri çıktı durduk yere (statik denge bozulmuş) sonra zemine dört beş tane destek katmışlar zemine çubuk gibi ayrıca bina yapılırken de malzemeyi çok katsın demişler ve de sert zemine gelene kadar kazmışlar temelde ama kuzeydeki kolonlarda zemin yumuşak bu arada kuzey taraftaki kolon çatlamış yarıya kadar dediğim gibi ağır hasarlı çok şükür ucuz yırttık ama artık herkes dağılır muhtemelen akraba binası bir gecede dağıldık hayırlısı olsun Allah merhametlilerin en merhametlisidir tevekkül lazım ben olsaydım belki yapmazdım ne depremi derdim ama büyükler yapmış helal olsun
@mrtonyukuk8944
@mrtonyukuk8944 Жыл бұрын
Kac katlı kac yılı yapımıydı karma beton mu yaptınız hangi bölgedeydiniz?
@AhmetYlmaz-lv6zs
@AhmetYlmaz-lv6zs Жыл бұрын
@@mrtonyukuk8944 Adıyaman bir 25 yıldan fazla oldu yapılalı ama hepsi aynı senede olmadı bina olarak yapamazlardı da zaten ekonomi yetmez mecbur kat üste kat çıkarak yavaşça yapmışlar, asıl problem zemini kazarken zeminin güneyinde sert zemine kadar kamışlar ancak kuzeyinde yumuşak zeminken güneyde kaya çıkmış diye durmak zorunda kalıp temeli oraya atmışlar sonuç olarak kuzeydeki(yumuşak zeminde olan) kolonlar çatlamış, kırılmış vs
@AhmetYlmaz-lv6zs
@AhmetYlmaz-lv6zs Жыл бұрын
@@mrtonyukuk8944 Neden?
@xyrecep
@xyrecep Жыл бұрын
TOKİ ve KİPTAŞ veya eski Emlak konut binaları hepsi ayakta.
@turkaya
@turkaya Жыл бұрын
Yanlis anlasilma olmasın da, elyafla sar yeter mi demek bu. Anlamadım maalesef
@xyrecep
@xyrecep Жыл бұрын
Tünel kalıp neden yıkılmıyor orada etriye neden suçlanmıyor.
@saimdemir328
@saimdemir328 Жыл бұрын
bu karbonfiber uygulamasını inşaat aşamasında kullansak zamanla bir sorun oluşur mu?
@xxxloyd
@xxxloyd Жыл бұрын
niçin kolonlar binanın dış kenarlarında değilde iç tarafta
@tarkanufuk7123
@tarkanufuk7123 Жыл бұрын
"Deprem yönetmeliğimizde 2007 yılından bu yana bu tür ve benzeri güçlendirme konularıyla ilgili uygulama esasları yer alıyordu." ..............
@alidenizoguz6228
@alidenizoguz6228 Жыл бұрын
yer alıyordu demiyor, yer alıyor durumda diyor
@RexarSRT
@RexarSRT Жыл бұрын
@@alidenizoguz6228 aynı şey değil mi ikisi
@Estanceviri
@Estanceviri Жыл бұрын
2007 sonrası kaç bina yıkıldı peki? 2018 yönetmeliği çok iyi bir yönetmelik ama 2007 de kesinlikle kötü değil. Hatta bu depreme 99 yönetmeliğini bile uygulasan gayet ayakta kalıyor(Bodrum kolonları ciddi zarar görür ve çok ağır hasarlı olur bina ancak ayakta kalır). Güçlendirme çok pahalı bir işlem. Zaten bina belirli bir yaşa geldikten sonra uygulanıyor ve maalesef bizim insanlarımız için ulaşılır bir yöntem olmuyor. En iyi seçenek kentsel dönüşüm ve hızla yapılması gerek.
@xyrecep
@xyrecep Жыл бұрын
İnşaat müh statik hesap yapıyor , Teknik uygulama sorumlusu var , Belediye kontrol ediyor, bir de yapı denetim var. ama binalar depremde yıkılıyor, insanlar ölüyor,; Bilimciler mühendisler jeologdan dan en son iskana kadar her kes SUÇLU. Süslü daire alanda.
@halilpalo4133
@halilpalo4133 Жыл бұрын
Bizim öyle biseyler yapmamiz lazim ki Yapi da depremden sonra kullanilabilsin can kaybida olmasin .
@GodricGryffindortr
@GodricGryffindortr Жыл бұрын
inanılmaz bir dayanım
@zekeriyausta8223
@zekeriyausta8223 Жыл бұрын
peki hocam son depremlerde karbon kumaşla güçlendirilmiş binalar ne oldu sonuçlarını görme imkanı varmı
@mehmet-karatas
@mehmet-karatas Жыл бұрын
ikiz binalardan, güçlendirme yapılan ayakta yapılmayan yıkılmış durumda. videoları vardı ama nerede olduğunu hatırlayamadım hatay olabilir.
@muhammed_sf29
@muhammed_sf29 Жыл бұрын
Hem bina hasar almayacak hem can kurtaracak tek çözüm sismik izolatör bunu her binaya koymak artık zorunlu olmalı.
@youtubeaccount7137
@youtubeaccount7137 Жыл бұрын
O bir çözüm değil malum bakımı zahmetlidir. Kanaatimce videodaki çoğu evler için daha iyi bir çözüm maliyeti düşük ve bakımı minimum
@muhammed_sf29
@muhammed_sf29 Жыл бұрын
Bu sadece can kurtarır binayı kurtarmaz.@@youtubeaccount7137
@oktan375
@oktan375 Жыл бұрын
Bravo hocam, inşallah kerizler de anlar işin önemini...✌️👏❤️
@unknownqweasd
@unknownqweasd Жыл бұрын
sonunda videoyu açıklamışlar. arkadaki vinçlerin binayı ittirdiğini iddia edenler vardı, açıklamasız videoda.
@aharundemir
@aharundemir Жыл бұрын
ha arkadan kepçe itelemiş ha yandan hidrolik kollar ne farkı var. depremi simüle etmez ki bu.
@unknownqweasd
@unknownqweasd Жыл бұрын
@@aharundemir evet depremi simule etmez ama kepçeyle ittirmekten çok daha bilimsel bir deney.
@ThyEyes
@ThyEyes Жыл бұрын
yapilarin güclendirilecegine, cirkin kacak yapilar hepsi yikilmali yerlerine Dubai da oldugu gibi depreme dayanikli güzel gökdelenler kurulmali, bi gökelenin ceversine parklar, agaclar göller konulup cirkin görüntü ortadan kaybolur.
@1Dark_Side
@1Dark_Side Жыл бұрын
2:16sn Abi hiçmi Demir atmadınız Kolon Tuz gibi Ufalanıyor ""Bence Standart bir Bina yapılmamış"" Yıkılacak nede olsa diye Malzemeden çalınmış
@tanerozdemir5933
@tanerozdemir5933 Жыл бұрын
Bu binaları gördüm ve hala ordalar.
@karakataryus
@karakataryus Жыл бұрын
İTÜ♥️
@kigabuma
@kigabuma Жыл бұрын
Bu videoda da yine analdık ki, aslında insanları deprem değil çürük binalar öldürmüş. Yani bu, aslında o 40 bin kişi hala aramızda olabilirdi demek.
@crAsh34crAsh
@crAsh34crAsh Жыл бұрын
olayın püf noktası etriye
@BiTanMedya47
@BiTanMedya47 Жыл бұрын
bu testler yeterli degil bence gercek depremde yer altindan geliyor sallanti titresim vs yer remen yukari kalkiyor iniyor, bu tarz testler yapilmali
@HeavyMedal
@HeavyMedal Жыл бұрын
Bantlıyorsunuz yani kolonları, bu mudur çözümünüz?
@Landing_Pilot
@Landing_Pilot 11 ай бұрын
Amazing video
@enesdenizkalkan5339
@enesdenizkalkan5339 Жыл бұрын
Nedense aklıma turboflex reklamları geldi
@lindasa5968
@lindasa5968 Жыл бұрын
ahlaki guclendirseniz hersey cozuleck aslinda.
@erneibollmtt1263
@erneibollmtt1263 Жыл бұрын
Bizim olayımız bilgisizlik değil. Ahlaksızlık ve vurdumduymazlık.
@jagers4810
@jagers4810 Жыл бұрын
2 kere ard arda gelen depremde sağdaki de yıkılır adamların 60 katlı binaları yıkılmıyor
@xyrecep
@xyrecep Жыл бұрын
Bu Etriyeye bu kadar takılmak çok yanlış ,Deprem yatay kuvveti binanın yüküne en alttaki kolon nasıl dayansın, Bu YÜK e ancak perdeler dayanabilir. istersen kolonu 5 cm etriyelerle sar yine yıkılır. Beton toz buz olduk dan sonra etriye günah keçisi.
@u.goncu48gmailcom
@u.goncu48gmailcom Жыл бұрын
Perde betonları da birleşim yerleri önemli diye duydum.
@ilhan-lq9pb
@ilhan-lq9pb Жыл бұрын
Yetkililer bu izinleri saglam olmayan binaya kim veriyo onlari temizleseniz buraya harcadiginiz vakitle onlari bulup islerine son verseniz
@bilalbanazili3914
@bilalbanazili3914 Жыл бұрын
tamam çok iyi siz yaptıysanız neden 2 yıllık binalar yıkıldı?
@Caffiel
@Caffiel Жыл бұрын
Go on ..
@HALUKKKAYA
@HALUKKKAYA Жыл бұрын
ÇOK FARK VARRR !!!
@kerim.sezginn
@kerim.sezginn Жыл бұрын
En önemli sebebi hocam kötü malzeme ve izaatör olmaması
@sirmaximillianvonstauffenberg
@sirmaximillianvonstauffenberg Жыл бұрын
iyi öğrendiniz şu izolatörü ama ne tür yapılarda kullanılır onu da öğreneydin keşke
@youtubeaccount7137
@youtubeaccount7137 Жыл бұрын
Izolatör her binada kullanılmaz ve çok masraflıdır. Bide bunların her 5 senede bakımı var.
@kiristek7634
@kiristek7634 Жыл бұрын
​@@sirmaximillianvonstauffenbergahah ayni dusuncedeyim sen demesen ben yazacaktim :D
@m.erdemb
@m.erdemb Жыл бұрын
Sismik İzolatörler , farklı ama bitişik yapılarda kullanılamıyor çünkü farklı yapıların deprem anında farklı frekanslar ile hareket etme olasılığı var. Bu yüzden İstanbul'a ve çoğu kente uygun değil. Ancak birbirinden bağımsız ve aralarında belli mesafe olan yapılarda kullanılabilir.
@muratdasci6151
@muratdasci6151 Жыл бұрын
Binamıza yapyoruz
@aytekaksu9743
@aytekaksu9743 Жыл бұрын
Ne kadar ödediniz
@xyrecep
@xyrecep Жыл бұрын
Kolonun orta kısmını karbon fiber sarmanın anlamı yok, Momentin en yüksek olduğu noktadan beton artık dayanamıyor.
@mst300
@mst300 Жыл бұрын
Vay be
@fenerbahcecumhuriyeti8035
@fenerbahcecumhuriyeti8035 Жыл бұрын
Avrupada yasiyorum, bizdeki gibi sadece 6 tane kolon uzeri durmuyor binalar, an katlar ozellikle duvarlar dahil komple beton, boyle sacma insaatlar sadece bizim ulkemizde gorulur anca
@toxichuman208
@toxichuman208 Жыл бұрын
Ve buna rağmen tek bir daire 3 milyon tl. Kiralar dandik bir daire için 5 bin tl.
@orhan709
@orhan709 11 ай бұрын
Boş verin kolonları güçlendirmeyi raylı sistem e geçilsin
@turbocombatarmseu
@turbocombatarmseu Жыл бұрын
Yil olmus 2023 hala kolon kullaniliyor. Tunelleme zorunlu olmali.
@xyrecep
@xyrecep Жыл бұрын
Bu eski binalar da hesap kitap yokmu , mühendisler hesap yapmadımı , siz Hocalar bilimle uğraşmıyor ne iş yapıyordunuz. illa bir japon gelip çimdik mi atacak size.
@frederic0chopin
@frederic0chopin Жыл бұрын
Bunlar da depremden sonra akıllandılar.
@safiturk313
@safiturk313 Жыл бұрын
Aaa bilim , yaşıyormuydu la bilim?
@Sezdik
@Sezdik Жыл бұрын
Bu simdi bilimsel bir deney oylemi?
@rstk4408
@rstk4408 Жыл бұрын
İTÜ'de bilim ne gezer, değil mi?
@Sezdik
@Sezdik Жыл бұрын
2023 yilindayiz. Itu hangi yilda kalmis yazik
@ozeryavuzaslan7618
@ozeryavuzaslan7618 Жыл бұрын
@@rstk4408 vinç ile deprem yaratmak, çok bilimsel değil mi? Daha doğrusu deprem mekaniği ile çok iyi örtüşüyor değil mi? 😂
@rstk4408
@rstk4408 Жыл бұрын
@@ozeryavuzaslan7618 Doğrudur tabi, siz inşaatı ve mekaniklerini İTÜ'deki İnşaat profesöründen daha iyi biliyorsunuzdur. Bunu geçelim, birincisi deprem etkisi vinç ile yapılmıyor. İkincisi depremde binaları yıkan en büyük etkenlerden birisi maruz kalınan yanal ivmeler, ve burada da güçlendirmenin binanın yatay salınımında ne kadar iyileşme sağladığı ölçülmüş. Basit ve anlaşılır.
@ozeryavuzaslan7618
@ozeryavuzaslan7618 Жыл бұрын
@@rstk4408 cevap vermek için cevap verme, spektral ivmelerin bir periodu, sismik dalgaların genliği var. Ayrıca deprem dalgalarının oluşturduğu kuvvetler 3 boyutludur; yatay, dikey ve derinlik olarak açığa çıkar. Burada sadece yatay düzelemde bir güç uygulama var. Zemine dayalı olarak bu ivmeler değişir. Japonya'da, ABD'de depreme dayanıklılık testlerini böyle yapmıyorlar, zeminde devasa pistonlar var. Büyüklük aynı olup farklı farklı ivmeler uygulayabildikleri düzenekleri var. Uygulanan güç tek yönlü vektörel kuvvet. Sismik dalgaların bir frekansı var, genliği var. Bina yüksekliğinin ortasından pistonlarla itip duruyorlar. Periodik bir güç uygulanmıyor. Zemin hareket ettirilmiyor. Yani zemin üzerinde bir ivme yok. 😂 at kafasına bak. Yani 7.3'iük bir deprem senaryosu yok. Uygulanan maddenin yapı bütünlüğünü korumada önemli bir katkısını biliyoruz. Moleküler yapısının güçlü bir bağ kurduğunu biliyoruz ama sen deprem senaryosu uygulamıyorsun burada. Binanın 7.3lük depremde nasıl bir davranış sergilediğine bakmıyorsun. Ha deselerdi ki, yatayda kuvvet uyguladık ki, burada ivmesel bir kuvvet yok. Neyse, düz vektörel bir kuvvet uyguladık, carbon elyaflı madde ile sarılan kolonlar bu yatay kuvvete daha çok dayandı deseler doğru olurdu. Olmayan bir deprem senaryosunu yapmışsın gibi konuşursan, konuyu bilen, konudan anlayanlar deprem dayanıklılık testi yapmadığını anlar. Keza zaten sen de boş konuşuyorsun. 😂 itülü proflardan daha iyi mi bilecen, acınası bir durumdasınız. Yani sen benim eğitim seviyemi, ne bölümü mezunu olduğumu matematik, fizik eğitimi alıp almadığımı bilmeden at kafası gibi konuşuyorsun. Neyse şak şaka devam et karşim doğru yoldasın.
@SagucuTegin
@SagucuTegin Жыл бұрын
AFAD kum havuzunda depremcilik oynuyor
@muzzi1984
@muzzi1984 Жыл бұрын
afad'ın başarılı olması için max 3-4 binanın çökmesi lazım.. bir de bunlar 2019 yılında pazarcık'ta 7.5 deprem olacak diye tatbikat yapmışlar. ona rağmen hazır değiller. asrın felaketi vs hikaye
@mrbrowneyes74
@mrbrowneyes74 11 ай бұрын
Hiç uğraşmayın.Japonya'ya gidin örneğini görün gelin burda uygulayın.
@efeyanr
@efeyanr Жыл бұрын
ULAN MADEM BUNU BİLİYORDUNUZ NEDEN UYARLAMADINIZ ŞAKA GİBİ
@murcell9157
@murcell9157 Жыл бұрын
Kürdan gibi kolonlarla o binanın yıkılmaması mucize olurdu zaten. Apaçık algı çalışması.
@rstk4408
@rstk4408 Жыл бұрын
Yıkılmayacak sağlam binayla deney yapmanın zaten anlamı yok. Yıkılmayacak sağlam binaya güçlendirme yapılmasına da gerek olmadığı gibi. Bina bilerek zayıf tasarlanmış ki güçlendirme işe yarıyor mu, yaramıyor mu sonuç görebilmek için.
@murcell9157
@murcell9157 Жыл бұрын
@@rstk4408 Bunun reelde bir karşılığı yok. Madem deneme yapılıyor; neden 7.3 ile deneniyor da olma ihtimali en yüksek değer olan 8.5 ile denenmiyor?
@rstk4408
@rstk4408 Жыл бұрын
Reelde nasıl karşılığı yok? Karbonfiber güçlendirme uzun zamandır uygulanmakta olan ve başarılı bir güçlendirme yöntemi. Burada da deney ile iki özdeş binada güçlendirme yapılanla yapılmayan arasındaki fark ortaya koyulmuş. Hocamızın sunumunda binanın yanal deplasman limitlerindeki artış üzerinden kıyas yapıyorlar, ki deneyin amacı da zaten bu. 8.5'e göre güçlendirme yaparsan ve bina da buna uygunsa 8.5'e dayanıklı hale de getirebilirsin?
@eel6365
@eel6365 Жыл бұрын
CHP pişmanlıktır
@Gorkemdadas
@Gorkemdadas Жыл бұрын
akp diyecektin galiba
Жыл бұрын
Peki bunlar deprem olmadan önce neden yapılmadı afad çalışıyor izlenimi vermek amaç boş binaların içindeki boş kafalar ..
@burhansahin7443
@burhansahin7443 Жыл бұрын
Bu adam profesör olduysa vayyy halimize! Üstü üstüne Çevre Ve Şehircilik Bakanlığında görevli sanırım?! Oradaki deney ticari ürün(karbon kaplama) pazarlama amaçlı yapılmış ve bina çökmeye dayanıksız olarak tasarlanmış? binalardaki çıkmalar çook çool aykırı yapılmış+ kolonlar ince. O bina zaten deprem yönetmeliğine aykırı!
@bugraturk
@bugraturk Жыл бұрын
Malzemenin yatay ötelemelere karşı dayanıklılığı test edilmiş buradaki yapılar tabiki yönetmeliğe uygun değiller deneyin amacına uygun değişkenler kullanılmış ve gayette başarılı bir deney deprem sırasında tıpkı buradaki gibi binalar yatayda salınım yapar ve deplasman yapar buradaki deneyde ilgili malzemenin bu deplasmanlara karşı dayanıklılığı test edilmiş ayrıca karbon elyaf güçlendirme yeni bir şey değil güçlendirme projelerinde çözüm alternatifi olarak bulunan bir malzeme
@burhansahin7443
@burhansahin7443 Жыл бұрын
@@bugraturk zerre kadar mühendislik bilgim eğitimim yok; siz benim ne demek istediğimi tam anlamadınız : Çevre Ve Şehircilik bakanlığı ürün pazarlama tanıtım yeri olmuş! asli görevi O binaların yönetmeliğe göre yapılmasını sağlamak ve denetlemek olmalıydı. Düzgün(kurallarına uygun) yapılan binalarda bu tür güçlendirme(ürün tanıtımı) çalışmasına ihtiyaç olmazdı!
@bugraturk
@bugraturk Жыл бұрын
@@burhansahin7443 beyefendi dediklerinizin büyük kısmında haklısınız binaların projeye uygunluğunun denetlenmesinde büyük zafiyetler var lakin bu ürün tanıtımı değil karbon elyaf malzemenin performansı test edilmiş ve bir takım bilgiler elde edilmiş video sırasında gördüğünüz grafikler bu deney sonucunda elde edilmiş verilerdir ve karbon elyaf bir güçlendirme çözümüdür ve bir alternatiftir bizim için
@burhansahin7443
@burhansahin7443 Жыл бұрын
@@bugraturk Sizi tanımıyorum ama bende oluşturduğunuz algı; bu ürünün üreticisi-pazarlamacısı! Bu testi yapan sanırım üretici firma, eğer afad-çevre bakanlığı ise vaay halimize! Bir bina gerekli statik hesaplama ve uygun malzeme kullanımı ile 9 şiddetinde depreme dahi dayanıklı oluyor. Video, çevre ve şehircilik bakanlığının yayınladığı bir video mu?
@bugraturk
@bugraturk Жыл бұрын
@@burhansahin7443 hocam o zaman demir kullanan gördüğünüzde de siz demir simsarısınız diyelim bu malzemenin onlardan farkı yok ilgili malzeme güzel bir güçlendirme alternatifidir fakat dediğinizde haklısınız doğru projelendirme ile gayet dayanıklı yapılar elde edebiliyoruz burada neyi tercih edeceğimize karar verme aşamasına geldiğimizde ise devreye mühendislik giriyor en ekonomik ve en işlevsel olan çözüm bizim için doğru olandır eğer bunu düşünmeyeceksek o zaman mühendisliğin bir anlamı kalmaz yapalım tüm binaları 100x100 kolonlarla kale gibi yapıp geçelim mühendislik bu değildir
@aliellidokuzoglu9582
@aliellidokuzoglu9582 Жыл бұрын
O KOLONLAR ÖYLE LEYLEK BACAKLI İSE GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ, BOŞ İŞ YAPMIŞSSIN
@ahmetfozer
@ahmetfozer Жыл бұрын
Mavi olanlar teleskop demirleri diğer beyaz görünen de 40 cm x 25 cm kolonlar. O leylek bacağı dediğin kolonlar elyaf kumaşlarla 7.3 yatay gerilime dayanıyor. Deprem bölgesinde bu sağlamlıkta olsaydı bir çok binamız ayaktaydı belki
@sirmaximillianvonstauffenberg
@sirmaximillianvonstauffenberg Жыл бұрын
7.3 şiddetinde depreme dayanmış nasıl boş iş kafan mı iyi senin
@DiogenesTabellarius
@DiogenesTabellarius Жыл бұрын
Ulan avel ali test yapıyorlar, o binayı sen gir yaşa diye mi yaptılar koca koca kolon atacaklar?
@fikretbakay5206
@fikretbakay5206 Жыл бұрын
@@ahmetfozer mesele 7,3 olması degil hocam gölcükte 40 atom bombası demiişlerdi bur da şimdiki yaşanan 400 -500 atom bombası gücünde asıl kimse bunu karışıyacak bina inşaa etmemişlerdi tahmin etmediler ama bundan sonra sonra 400 ten aşagı bina onu gücü karşılarmı karşılazmı önce ona bakılmalıydı zemin o binayı karşılarmı bilmiyoruz ,ayrıca biriken enerji miktarı bilemiyoruz bunu toprakta hesaplama bulma yapamıyoruz bun yönelik teknoloji yok tubitak bunlar içn teknoloji araştırması yapacak kuruluş yok ikincisi bizdeki binalar zeminle yerle baglantılı hepsi ayırmak da yok ev yada apartman çevresini o gücü karşlayacak ve etkisini azaltacak aynı zamanda set görevi yapacak zeminde birşeylerin olması gerekir .ayraca dar radarı geliştirilen bunu bir tür sonar gibi geliiştirip zaminde fay zeminlerde enerji yi bulma hesaplama ve yöne dogru birikme yapıyo bunu ögrenemeyi saglayan sistemeler geliştirilmesi lazım belki 5 -10 dk zaman kazandırabilir esas yeraltında fay içinde gözlememe yapabilmek camera sistemli hemde enerijiyi ölçebilmek bunda baya mesafe alabiliriz
@ahmetfozer
@ahmetfozer Жыл бұрын
@@fikretbakay5206 400-500 atom bombası gücünde dendi yalnız sonuçta sağlam ayakta kalan binalarda oldu, demek ki sağlam bina da yapılabiliyormuş
@oguzkk
@oguzkk Жыл бұрын
Şaka mısınız siz arkadaş. O binayı değil karbon fiber ile ahşap kalas ile bile sar saydınız biri diğerine göre daha güçlü olacaktı ve zayıf olan yıkılacak di. Karbon fiber ile kaplı yapının dayanım gücünü ölçme mişsiniz
@alyaparkteam4793
@alyaparkteam4793 Жыл бұрын
Nasıl ölçmemişler? Arada 10 kata yakın sarsılma şiddeti farkı var diyorlar biri diğerinden 2 saniye sonra yıkılmıyor ki.
@melihcansayn3368
@melihcansayn3368 Жыл бұрын
bu yöntem nasıl olur da uygulanmaz ya?
@fenerbahcecumhuriyeti8035
@fenerbahcecumhuriyeti8035 Жыл бұрын
Klasik Türk yapısı, binanin altinda sadece kolon var, ne perde var ne beton duvar
@EternalFlameProductions
@EternalFlameProductions Жыл бұрын
Adamların örneklerinde bile kolonlar çitos gibi. Oğlum bu kadar mı zor kalın kolon yapmak. Tekme atsam yıkılcak gibi duruyor.
@omeriva
@omeriva Жыл бұрын
😲
@milesreniclay
@milesreniclay Жыл бұрын
Elyaf melyaf hikaye çelik kullanmazsan her bina çöker...
@ccoollppaann
@ccoollppaann Жыл бұрын
Olum çökmemiş işte görmüypr musun?
@zekeriyausta8223
@zekeriyausta8223 Жыл бұрын
peki hocam son depremlerde karbon kumaşla güçlendirilmiş binalar ne oldu sonuçlarını görme imkanı varmı
@twitchizle
@twitchizle Жыл бұрын
öyle bi bina mı varmış
İNŞAAT KOLONLARINA DEPREM TESTİ YAPTIM!
30:35
Uras Benlioğlu
Рет қаралды 3 МЛН
BİNALARI YIKILMAZ YAPAN YÖNTEMİ TEST ETTİM - KARBON FİBER KAPLAMA
25:04
Правильный подход к детям
00:18
Beatrise
Рет қаралды 11 МЛН
How to treat Acne💉
00:31
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 108 МЛН
Depremde hayat kurtaran Sismik izolatörü inceledim!
10:03
ShiftDelete.Net
Рет қаралды 602 М.
Bina Güçlendirmesi Nasıl Yapılır, Daire Başına Maliyeti Ne Kadar?
8:36
HT Bilim Tarih Felsefe
Рет қаралды 45 М.
Правильный подход к детям
00:18
Beatrise
Рет қаралды 11 МЛН