Am descoperit cu plăcere acest nou episod. Foarte interesant, vă mulțumesc pentru toate informațiile prețioase, explicate cu atâta elocvență. A fost puțin amuzant faptul că, înspre finalul episodului, mă gândeam să aduc și eu un omagiu tuturor victimelor expuse nemiloaselor ritualuri străvechi, în chip de ofrande. Desigur, in contextul chiar al acelor vremuri și nu raportat la ideologia neomarxista de astăzi.Tocmai atunci ați venit dvs. cu precizările legate de eventualele noastre luări de poziție militantiste! Ce drăguț! Totuși, de multă cruzime a dat dovadă specia din care facem parte de-a lungul istoriei... Dar ce ne facem fiindcă și astăzi, chiar sub nasul nostru, se petrec fel de fel de ritualuri oculte in care protagoniști sunt oamenii, începând chiar cu bebelușii! Să ne păzească Dumnezeu de asemenea păcate! Numai bine, domnule profesor!
@rosucrisan4930Ай бұрын
Multumim mult! 🤗
@Nenea2aАй бұрын
Interesante aceste istorii ale diverselor credinte ale diverselor popoare din vechime. O noua istorie a religiilor. Cei ce sunt interesati, va multumim!
@elenanechifor5274Ай бұрын
Mulțumesc !
@Ioan-MPАй бұрын
Vă salut cu deosebit respect, foarte prețioase informații. Multă sănătate Vă doresc
@georgebrindoiu4903Ай бұрын
Ce cruce este cea de pe logo-ul canalului?
@cugetariapologetice3403Ай бұрын
Este pe un munte lângă Arosa, în Elveția, aproape de Chur.
@ionursachi1240Ай бұрын
Din rațiuni de imparțialitate amintesc că si Iefta a adus ca jertfă lui Yehova Elohim pe fiica sa.(povestea se găsește in cartea Judecători cap 11) Deci nu putem vorbi de un model grecesc deoarece jertfele umane erau prezente in antichitate la toate popoarele și au tot ținut ajungand și la meșterul Manole.
@cugetariapologetice3403Ай бұрын
Cartea Judecători e un alt gen de literatură decât Leviticul. Leviticul expune Legea lui Moise la modul normativ, pe când în Judecători vedem cum s-a aplicat Legea, adică mai deloc, ducând la căderea poporului într-o situație tot mai tragică. Din această serie de căderi face parte și fapta lui Iefta (sau Ieftae), care a fost alegerea sa, urmând obiceiuri canaanite. Legea lui Moise nu numai că nu cere jertfe umane, ci le și interzice (Deuteronomul 12,30-31).
@ionursachi1240Ай бұрын
@cugetariapologetice3403 Se poate să aveți dreptate. In opinia mea analizând evenimentele în spiritul imparțialității aș spune că nici jertfirea Ifigeniei nu a fost făcută potrivit normativelor date de zeii mitologiei elene, ci a fost o convenție personală între un om și o zeitate. La fel cum și Iefta nu aș spune că a acționat potrivit cu obiceiurile Canaanite ci a făcut o înțelegere personală cu IHWH. Din moment ce textul indică faptul că "Duhul Domnului" era peste Iefta îmi pare puțin deplasată o deducție că Iefta ar fi acționat in spirite Canaanite. Judecatorii 11:29 - "Duhul Domnului a venit peste Iefta. Iefta a străbătut Galaadul şi Manase; a trecut la Miţpe, în Galaad, şi din Miţpe, din Galaad, a pornit împotriva fiilor lui Amon." Judecatorii 11:30 - "Iefta a făcut o juruinţă Domnului şi a zis: „Dacă vei da în mâinile mele pe fiii lui Amon," .... Totodată sper că se înțelege faptul că o analiză pentru a fi edificatoare se impun a fi comparate normele legale ale unui popor doar cu normele legale ale altuia. Nici Codul lui Hammurabi nu prevede jertfe umane aduse zeităților. De fapt jertfele umane vin din Lumea Veche iar legea lui Moise se numără printre primele care au interzis astfel de ritualuri religioase și au înlocuit sacrificarea întâiului născut cu un animal prin procesul de răscumpărare.
@cugetariapologetice3403Ай бұрын
Dar faptul că Duhul Domnului era peste Iefta, nu înseamnă că Domnul i-a luat capacitatea de liberă alegere. Deci el nu a făcut acel lucru împins de Duhul Domnului. Și da, aveți dreptate, nici la greci nu era o regulă.
@ionursachi1240Ай бұрын
@@cugetariapologetice3403 faptul că eu presupun o posibilă variantă iar dvs alta ambele păreri rămân doar presupuneri. După cum mulții alții au interpretat acest eveniment felurit influențați de cultura și convingerile personale. Părerile variază de la opinia că în realitate fiica lui Iefta a dus o viață de schivnic (echivalent al morții) până la opinia că a fost arsă literalmente sau că ea s-a jertfit deliberat cunoscând juruința tatălui său, fiind astfel considerată izbăvitoarea lui Israel de amenințarea Amoniților
@carmencosmescuАй бұрын
Mulțumesc.
@Adrianza-y3xАй бұрын
Are Dumnezeu în ceruri un ,,locaș” și pentru sufletele de animale, păsări..etc Dumnezeu își iubește întreaga creație, nu doar pe om.