8000 méter fölött a világ - Varga Csaba hegymászó a Nézőpontban

  Рет қаралды 35,346

Médiatér

Médiatér

2 жыл бұрын

A Nézőpont stábja kilépett a négy fal közül, és kiment a természetbe, hiszen mostani meghívottunk sokszor kijár a szabadba, ahol 8000 méternél magasabb hegycsúcsokat hódít meg. A jelenlegi legeredményesebb magyar hegymászó, a nagyváradi Varga Csaba expedícióiról, a hegymászás veszélyeiről és magyarságtudatáról is beszélt műsorunkban.
#mediater #szekelyhontv #nezopont #hegymaszas #expedicio #hegyek
► Portál elérhetősége: szekelyhon.ro
► Ide kattintva tud feliratkozni a KZbin-csatornára: bit.ly/2vFNhJa
► Facebook: / szekelyhon
► Instagram: / szekelyhon
► Az interjú teljes változata a Nézőpont podcast-csatornáján hallható: anchor.fm/nezopont
► Spotify: open.spotify.com/show/0hAMr45...
► Applikáció iOS-re: apps.apple.com/ro/app/id15640...
► Applikáció Androidra: play.google.com/store/apps/de...

Пікірлер: 44
@janosjaszkai3805
@janosjaszkai3805 Жыл бұрын
“Maradjanak meg Magyarnak a szülőföldükön, bárhol legyen ez a Kárpát medencéncèben” 🙏🏻
@ildikojuhasz354
@ildikojuhasz354 2 жыл бұрын
Gratulálok Csaba! További jó egészséget és jó szerencsét a küldetésedhez!
@tibcsilipcsi6152
@tibcsilipcsi6152 2 жыл бұрын
Minden tisztelt, minden Magyar nevében, s minden jóból jó sokat. Köszönjük néked, Csaba. 👏🤝
@andrassanta3114
@andrassanta3114 2 жыл бұрын
Kitartást, mindannyiunkért, köszönjük
@antalszentes2072
@antalszentes2072 2 жыл бұрын
Gratulálunk Csaba! Büszkék vagyunk rád! Nagyszerű ember vagy. Csodálom a magyarság iránti elkötelezetségedet!
@paxtonandras4270
@paxtonandras4270 2 жыл бұрын
aztán meg ha eltöri a lábát 4,5 millió Ft lehozni onnan, s plusz milliók mire haza kerül, felépül +- 3 év, aztán megint megy a qurva hegyre, megdögleni. De szeerssük, mert megmász egy ilyen magas hegyet, igaz volt már vagy 500 ember fent, de neki meg kell neki nem elég a Mátra. Zsoltnak sem volt elég, hulláját onnan hozták haza.... De diécséretes !
@okossuliradio8398
@okossuliradio8398 2 жыл бұрын
@@paxtonandras4270 Van egy jó mondás: Az okos ember a pokolban is feltalálja magát, az ostoba még a mennyországban is nyafog és panaszkodik. Te pedig a "mindenszarizmus" prófétája vagy.
@csabaungvari5881
@csabaungvari5881 Жыл бұрын
@@paxtonandras4270 1.Ha ott valaki eltöri a lábát,azt nem hozzák le. 2.Lehet hihetetlen,de nem a te adódból finanszírozzák a magashegyi mentéseket. 3.Erőss Zsolt(és a legtöbb fent maradt mászó)maradványait sem szokás/lehetséges lehozni,8000 méter fölött van. Az hogy nem értesz valamihez még nem jelent semmit. Viszont komoly bajod van a világgal,ez egyértelműen kiderül a kommentedből. Gyakorlatilag zéró ismerettel fröcsögsz,kritizálsz,számon kérsz és kétségbe vonsz élő vagy már halott embereket...na itt kezdődik a probléma. Szerencsére az ilyen oldalakon kiírhatod magadból a fájdalmaidat.
@paxtonandras4270
@paxtonandras4270 Жыл бұрын
@@csabaungvari5881 szerencsére a zsolt gyerekei apa nélkül nőnek fel..komoly bajod van neked apám.... nagyon..agyaddal..
@the.punisher801
@the.punisher801 Жыл бұрын
Haza hozták a hulláját? Miről beszélsz? Ott van a mai napig és ott is marad. Ez a srác a saját pénzét teszi ebbe bele és azért csinálja mert szereti. Neked van hobbid? Miért csinálod? Ha sokba kerülne és kicsit rizikósabb lenne akkor inkább nem? Így izgalmas az élet? Ez az ember az álmainak él és ezt tisztelni kell. Senki nem meghalni megy egy ilyen expedícióra. Amúgy meg mindegy, üljünk csak aztán sörözgessünk meg szóljunk jó nagyokat itt a komment alatt. Ez a legkönnyebb. 👍🇭🇺
@imreputer233
@imreputer233 2 жыл бұрын
Gratulálok Csaba! Inspiráló beszélgetés volt! :)
@zsolt5948
@zsolt5948 2 жыл бұрын
Gratulálok, sok kitartást és persze legyél nagyon óvatos!!! Hajrá Nagyvárad!!!
@attilatasciko4817
@attilatasciko4817 2 жыл бұрын
Azta , de jó ! Köszönjűk , Nagyszerű teljesitmény ! Örűlűnk ! Köszi , stb...
@monikadenes6519
@monikadenes6519 11 ай бұрын
Mennyire csodàlatos Ember! Mennyire elhivatott, hatalmas motivàcióval, pèldaèrtèkű èletszemlèlettel ès lenyűgőző magyarsàg tudattal! Büszkènk vagyunk Ràd Csaba!🙏😇😊
@andreaczuczi8105
@andreaczuczi8105 Жыл бұрын
Nagyon szimpatikus jó beszélgetés volt!
@krisztinabojcsev4240
@krisztinabojcsev4240 Жыл бұрын
Kedves Csaba! Nagyon szépen megfogalmaztad, a magyarnak lenni a szülőföldön gondolatát! Nagyon szimpatikus a mindenhez is való hozzáállásod!!!! Eddig nem igen foglalkoztam magashegyi mászással, sajnos Szilárd tragédiája terelte figyelmemet ez irányba és már nagyon sok beszélgetést hallgattam a témában, videókat néztem, hogy megértsem ezt a szenvedélyt és a vele járó kockázatokat, életveszélyt. Sok kérdésemre meg is jött a válasz és egy fontos dolgot is találtam a táplálkozással kapcsolatban, ami nagyon is befolyásolja a 8000-es és a feletti magasságban a hegymászók hidegérzetét és aztán az elzsibbadás kérdéskörét. A megoldást a keto-fehérje táplálkozás jelentheti a szénhidrát helyett....Biztosan tudsz róla! Nagyon vigyázz magadra és kívánom, hogy sikerrel valósítsd meg az álmaidat! Szeretet öleléssel! Krisztina
@realDonBen
@realDonBen Жыл бұрын
Maradjunk meg magyarnak, tegyük termôvé földjeinket és várandóssá asszonyainkat!
@csillaeory8542
@csillaeory8542 Жыл бұрын
Lett egy újabb kedvencem. Nagyon jól beszélsz Csaba .❤
@laco5211
@laco5211 2 жыл бұрын
Gratulálok, szép volt!
@bolcsekkove3592
@bolcsekkove3592 2 жыл бұрын
Jó beszélgetés volt, de szívesebben néztem volna, ha végig a Csaba által készített magashegyi videók lettek volna bevágva.
@mariaenikobilibok6374
@mariaenikobilibok6374 2 жыл бұрын
Gratulálok
@eprespacal1
@eprespacal1 Жыл бұрын
Nagyszerű ember vagy.
@cristianbathory7488
@cristianbathory7488 2 жыл бұрын
big for the flag !!!!👍👍👍
@margitvancea7058
@margitvancea7058 2 жыл бұрын
Ezerszer BRÁVÓ !!!
@gaborkorodi9234
@gaborkorodi9234 11 ай бұрын
Ez a beszéd! Hajrá magyarok! Hajrá Csaba!
@krisztinabojcsev4240
@krisztinabojcsev4240 Жыл бұрын
Korábban kudarcot vallott az amerikai Ami Ballingert illeti, ő korábban már hatszor feljutott a csúcsra, de akkor, 2017. május 27-én sikerült ez neki először oxigénpalack segítsége nélkül, úgymond „tisztán”. Egy évvel korábban, 2016-ban már megpróbálkozott az akkor 40 éves (kísérteties egybeesés a szintén 40 éves Suhajdával) amerikai alpinista a tiszta csúcsmászással, de sikertelenül. Ezek után a siker érdekében gyökeresen átalakította a felkészülését és a táplálkozását. Amikor 2016. május 24-én megindult a csúcstámadásra a 4-es táborból, magabiztosnak, gyorsnak és erősnek érezte magát, meg volt győződve, hogy siker koronázza vállalkozását. Legfeljebb az lehetett gyanús neki, hogy fázott. Először csak remegni kezdett, aztán elfehéredett a keze, és nem is tudta felmelegíteni. Egy idő után leküzdhetetlen, kontrollálatlan remegés lett úrrá rajta, és egyáltalán nem érezte a kezét. Nem tudta használni a karabinereket az előre kifeszített köteleken. Kétórányira lehetett a csúcstól, amikor, nagyon okosan, úgy döntött, hogy nem folytatja, nem teszi kockára az életét, és visszafordult. Amíg lehetett… Érdekes módon eközben társa, Cory Richards feljutott a csúcsra. Egy idő után szinte megfagyott Ballinger eleinte a felszerelés hiányosságának tulajdonította a kudarcot. Azt gondolta, esetleg nem szigetelt megfelelően a kesztyűje és a kabátja, esetleg nem volt elég nagy az izomtömege, vagy elég vastag a zsírrétege. Aztán elkezdett valami másra gyanakodni. Megtudta, hogy Richardsot az Uphill Athlete nevű cég készítette fel, és úgy döntött, legközelebb ő is igénybe veszi az ő segítségüket. Az Uphill Athlete arra a következtetésre jutott, hogy Ballinger 2016-os visszafordulásának az oka a szénhidrátalapú táplálkozásban keresendő. A mászó energiarudakat evett akár óránként, totálisan szénhidrátalapon táplálkozott, és ahogy a legtöbb profi hegymászó, ebben semmi kivetnivalót nem látott. „Hegymászás közben nem ettem semmi mást, csak szénhidrátot. És reggeltől estig állandóan éhes voltam” - emlékezett vissza Ballinger. Az ok a szénhidrátban keresendő Az Uphill Athlete specialistája helytállónak tűnő magyarázattal állt elő: „Annak, aki szénhidráttal veszi magához a táplálékot, legfeljebb háromnegyed órára elegendő tartalék üzemanyag van a szervezetében glikogén formájában. Ha ez elfogy, folyamatosan enni kell, hogy az energiaszint kielégítő legyen. A legtöbb csúcson ez a módszer kielégítően működik, de az Everest halálzónájában, 8000 méter fölött, már nem; az emésztőrendszer alig működik, a mászónak hányingere van, és nem tud semmit sem a szájába venni. Amikor 2016-ban Ballinger keze kihűlt, ez azért volt, mert elfogyott a tartalék glikogénje. A vészesen csökkenő energiaszint miatt ilyenkor a vérkeringés centralizál, a létfontosságú szerveket, a szívet, tüdőt, az agyat táplálja, és a végtagokba nem jut vér. Zsírt kellett volna égetnie, de a szervezete erre nem volt felkészülve.”
@alatomalbeth3947
@alatomalbeth3947 Жыл бұрын
Tök jó! Nekem tériszonyom van,ezért még a kertben álló 3 méteres szilvafára sem mászok fel…nemhogy ezekre a benga hegyekre…!😂😁🤣😆😇🧐
@daragokaroly6442
@daragokaroly6442 Жыл бұрын
Mit mászkáltok a mások földjén, talán kicsi a Kárpát medence?
@titkos8
@titkos8 Жыл бұрын
Jó beszélgetés
@steve1435
@steve1435 Жыл бұрын
Sok Sikert Csaba, Sok 8000-est, minimum 14-et! (🙂)
@andrasmrgtx
@andrasmrgtx Жыл бұрын
Oxigénnel mászni az olyan mint pálinkával jól érezni magad
@alatomalbeth3947
@alatomalbeth3947 Жыл бұрын
A túrdöfranszon doppingolnak is mint az állat!😂😆😁👏🏻👏🏻
@kvantumteologia
@kvantumteologia 10 ай бұрын
X magasság fölött kötelező lenne az oxigen palack. Miért engednek ilyen abnormalitast ? Legközelebb jön az ejtőernyős ugrás ernyő nélkül. A gyorsaság is eldonthetne ki a jobb.
@Mr.Mengele
@Mr.Mengele Жыл бұрын
Oxigén nélkül .... főleg 8 ezer méteren,ha megéri ....
@josvafoimark352
@josvafoimark352 Жыл бұрын
13 hegymászót lőttek le hahaha.....kicsit furán jött ki
@ilonabolvari3359
@ilonabolvari3359 Жыл бұрын
Ajajj, azt hiszem, szerelmes lettem. 😊❤
@judith904
@judith904 Жыл бұрын
Az asszimiláció szerintem pozitív dolog. Főleg ember-természet relációban
@fanthazara
@fanthazara 7 ай бұрын
Ezt kifejtenéd, légyszi!
@Ferenc-zc3ib
@Ferenc-zc3ib 3 ай бұрын
Racz Judit 2024 :14:12
@alatomalbeth3947
@alatomalbeth3947 Жыл бұрын
Szeintem amúgy az igazán kemény az lenne,sportemberileg,ha valaki egy fecske fűrdőgatyában,búvárpipával,békatalppal,és egy szigonnyal a kezében mászná meg a Mount Everestet…Az megsüvegelendő lenne!👏🏻👏🏻👏🏻🤔🤔🧐🧐
Hegymászás a Himalájában - Ács Zoltán (2018.03.28)
1:04:30
Líceum TV
Рет қаралды 83 М.
Дибала против вратаря Легенды
00:33
Mr. Oleynik
Рет қаралды 4,6 МЛН
Always be more smart #shorts
00:32
Jin and Hattie
Рет қаралды 44 МЛН
MEU IRMÃO FICOU FAMOSO
00:52
Matheus Kriwat
Рет қаралды 44 МЛН
KINDNESS ALWAYS COME BACK
00:59
dednahype
Рет қаралды 44 МЛН
8000 méter felett élek igazán - Varga Csaba hegymászó portréja
43:49
🗻 KILIMANDZSÁRÓ 🗻
34:41
Hegymászónaplóm
Рет қаралды 4,6 М.
Titkok és gyógyítás: Székelyföld népi bölcsessége
1:00:22
Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont
Рет қаралды 42 М.
„Naivan hittem a román jogállamban”
42:20
Médiatér
Рет қаралды 18 М.
Élet egy konténerházban // 5 év tapasztalatai
18:12
Csorba Dániel
Рет қаралды 349 М.
Magyarország nemzeti parkjai - Dunántúl /teljes film/
2:05:26
Imre Malak
Рет қаралды 358 М.
Mi történik a halálzónában? - Mozaik
9:40
Erdély TV
Рет қаралды 59 М.
Meghallgatta a Kancsendzönga expedíció vezetőjét a MHSSZ
2:55:54
Дибала против вратаря Легенды
00:33
Mr. Oleynik
Рет қаралды 4,6 МЛН