Episodul e lung, așa că ascultați doar temele care vă interesează :) 0:00 Introducere 8:28 Creștinismul și problemele sale (Jordan Peterson) 46:02 Pierderea moralității Occidentale 52:22 Nihilism activ vs nihilism pasiv 54:12 Dostoievski vs Nietzsche (în multe, multe...detalii) 2:01:34 Tirania moralității în viziunea lui Nietzsche 2:10:32 Evoluția lui Darwin și interpretarea greșită a lui Nietzsche 2:23:02 Concluzia 2:27:56 Moartea Dumnezeilor
@trainspottingtech232 жыл бұрын
Mulțumesc! Foarte plăcut videoul! 🙂
@ileanamarindiu77493 жыл бұрын
🌟 ❤️ Reverență, Oameni talentați, mulțumesc cu stimă infinită! 📝📘👍💯
Amândoi imi plac la fel de mult,insa Nietzsche ma motivează zi de zi.Il ador,îl percep ca pe noul meu testament.Multumim Andrei,te salut din Munții Pădurea Neagră🌺
@valeriumircealaszlo42935 жыл бұрын
Este o adevarata placere sa te ascult,cu toate ca de multe ori vorbesti in dialect. Si cu toate astea,ai un talent inascut de a explica filosofia si psihologia intr un fel,intim. Rar am intalnit un asemenea talent,un asemenea "dar".
5 жыл бұрын
mulțumesc, și da, ai dreptate, sunt conștient de dialect; și exprimarea mea în română trebuie dezvoltată, mai am mult de lucru la acest capitol :)
@pavelturuta31574 жыл бұрын
Aceste veșnice interogații ale Totului prezintă o filosofie ("chiar de la începuturile ei") uneltitoare de util, un fel de tentație de sustragere din "herghelia", de chimicalicati universale a unui favor-garantie-securitate a viului, care totuși garantat falimentează in descompunere. Este indiscutabila (?) lipsa de sens a viului (inclusiv al omului), or dimensiunea "admisă"( de intâmplările universale ) a timpului nostru de a fi vii poate sa fie numită cu (sau) sens doar datorită Uneltei (oricare),- inventată (...), ea este un sens în a ne securiza, transformind in "comestibil" cea ce "nesătulele" noastre instincte poftesc și prin intermediul imaginației noastre. Astfel scumpa noastră filosofie este o uneltitoare de unelte împotriva pericolelor, pericole care oricum ne omoară..,despre ce sens "longeviv" al existenței noastre putem să raționăm. Nimic mai comic și naiv decit sa punem în discuție fericirea, frumosul, și în mod deosebit dragostea (oricare).
@alfredflorin44195 жыл бұрын
In sfarsit! ❤️ Multumim! ❤️
@ileanamarindiu77493 жыл бұрын
🌟 Felicitări pentru lectura excepțională și complexitatea informațiilor! 📝 📖 📚
@ancaklemenz82744 жыл бұрын
Multumesc frumos respect si reverenta.
@madiox773 жыл бұрын
Să trăiți.
@constantamariagrigore32342 жыл бұрын
Am făcut o pasiune pentru M.Eminescu de când eram copilita, am ajuns prin urmare la I. Kant , Schopenhauer...Apoi m-a fascinat la modul totul , absolut M. Eliade , filozofia religiilor e o bijuterie remarcabilă , proza fantastica ,...Apoi i-am descoperit pe Cioran și Nietzsche Kierkegaard dar cel mai mult mi-a încălzit inima , spiritul Nietzsche, nihilismul . Acum rămân pe nihilism la toți gânditorii propuși de tine , in plus nu ai spus nimic de C. Noica , are patru aspecte al nihilismului , prioritar fiind existențialismul , L. Blaga un filozof excepțional , 12 cărți scrise , docent , cunoscut în America , noua nu mi se spune mai nimic , l-au băgat sub covor , e dureros , necinstit , nu am descoperit cine știe ce despre el , îmi pare Rău ...Tu ești un om, un gânditor extraordinar , modest , o gândire profundă și nu ești orgolios , ne privești și pe noi egali cutine , jos pălăria .Acum ascult ,,Nopți albe "de Dostoievski...respect , mulțumiri pentru tot ce faci pentru noi....
@lucamangiulea26124 жыл бұрын
Iti multumesc pentru aceste videouri. Sunt masterand la Sorbona la filozofie, dar cunosc cum se studiaza aceasta in europa de est. Mi-ar face o enorma placere sa putem discuta vreodata, sa pot sa va intalnesc sau cel putin sa va ajut platforma. Tot respectul meu!
4 жыл бұрын
Mulțumesc, Luca! Aș fi curios să vorbim, de ce nu. Presupun că ești mult mai instruit în filosofie decât mine dacă faci master, eu-s doar un amator :) Adaugă-mă pe facebook dacă vrei: facebook.com/andrei.vasilachi.3
@bogdan68055 жыл бұрын
Mi-a fost dor si mie sa te revad, in sfarsit am ce sa ascult la scoala in orele libere! Am terminat recent de citit ''Nasterea Tragediei'' si vreau sa-ti spun ca m-a ajutat destul de mult episodul precedent cu Nietzsche ca sa inteleg mai bine aceasta carte (Cu toate ca si unele enunturi erau cam grele pentru mine ca sa le inteleg). Cu acea carte am facut o exceptie (imi trecuse repede prin mana) pentru ca ma pregateam sa incep sa-i citesc pe rationalisti (citisem multi antici in vacanta si am zis sa merg cronologic) si sa vin incet incet spre contemporaneitate dar un profesor mi-a recomandat sa incep sa citesc ''Istoria religiilor'' ale lui Mircea Eliade. El spunea ca daca citesc acele carti o sa-i inteleg mai bine pe restul de mari ganditori ( am ''Critica ratiunii pure'' si am zis: Hai ma, ce poate fi asa greu de inteles? Am citit o pagina de a lui Kant si sa fiu sincer nu am inteles nimic :)) ). Vreau sa te intreb: 1. Ce parere ai tu despre aceasta recomandare sau daca ai tu vreo alta recomandare? si 2. Vei vorbi si despre acea generatie '' 27 '' (Cioran, Tutea etc) sau despre unii rationalisti cum ar fi Wilhelm von Leibniz ( monadologia lui pe langa altele m-a facut sa iubesc filosofia) ?
5 жыл бұрын
N-am citit "Istoria religiilor", dar e pe listă. Eliade e respectat mult și în afara spațiului Românesc, de altfel ca și Cioran, așa că merită de citit, cred eu. Kant, hahaha, da... eu nu glumeam în episodul 6, el e foarte plictisitor și complicat. Traducerea și explicația ceea a mea e foarte simplificată; dar el e unul din cei mai importanți filosofi pentru ca să înțelegi modernitatea (încearcă să găsești alți autori care-l explică, îți va fi mai ușor. eu mă voi întoarce la el, dar mult mai târziu). Despre generația 27 voi vorbi dar la fel mult mai târziu. Trebuie să termin seria Existențialismului (care, probabil, va avea încă 2 episoade) și pe urmă mă reântorc în antichitate la Greci, că totuși am sărit peste ei, iar ei îs tare importanți ca să înțelegi contrastul lumii de atunci cu a noastră. Pe Leibniz puțin îl cunosc, o să trebuie să-l citesc. Mulțumesc pentru mesaj! :)
@endoujotarox44554 жыл бұрын
Uitandu-ma la aceste episoade ale tare am putut observa faptul că, deşi poate în anumite opinii nu pot fi de acord cu tine, trebuie să recunosc că aduci un plus mare comunităţii tale. Văd că ai ca sursa de inspiraţie interpretările celor de la The School of Life şi te pot întelege perfect, vreau si eu sa încep tot asa un proiect pe youtube pe tema filosofiei si a literaturii, pentru că am văzut că intr-adevar in strainatate se poate, si ar trebui să se poată şi la noi. Un continut forte util pe canal, mai mult de ascultat decat de vizionat, dar pot intelege de ce-l faci aici si nu pe soundcloud sau alte platforme nu atat de cunoscute precum youtube. Iti urez mult spor si sper să ajungi la oameni la care de obicei filosofie nu ajunge asa usor!
4 жыл бұрын
*4 months later* merci, sunt și pe soundcloud și alte platforme, de fapt ;)
@victoriagherca50062 жыл бұрын
Zeus (din Olimp) nu era nemuritor? Unde este acum?
@victoriagherca5006 Жыл бұрын
Omul, cel mai nemilos animal.
@Radio123154 жыл бұрын
Sistemul moral si axiologic crestin e minunat, dar metafizica crestina e inspaimantatoare, insa coexista iremediabil, astfel incat ar trebui evitate in contemporaneitate.
@Carolboss13 жыл бұрын
2:28:00 Cand ai inceput sa povestesti despre ultimii ani din viata lui Nietzsche si inaintand inspre moartea sa m-a cuprins un fior si un amestec de emotii alcatuit din tristete, regret si o nota de grandoare si admiratie, daca ar sti el numai cata lume il citeste acum... Amandoi asa cum spui si tu sunt niste "Dumnezei" ai literaturii. Dar in opinia mea, Nietzsche>Dostoyevski.
3 жыл бұрын
De fiecare dată când vorbesc de moartea lui Nietzsche, mi se face trist... Eu sunt cam ambivalent față de ambii, e dificil să-l aleg pe unul ca favorit. Uneori sunt în "faza Dostoievski", alteori Nietzsche devine mai relevant.
@Carolboss13 жыл бұрын
@ absolut, cand il citesc pe Dostoyevski simt ca aflu alte pareri si argumente la multe "de ce?" ..... dar in schimb la Nietzsche... cand il citesc simt ca mi se confirma niste crezari ale mele pe care eu nu am inteligenta sa le pun in cuvinte.