2:48 Hier wordt even een te snelle aanname over de 6000 cycli gedaan. De 6000 cycli slaat op garantie en meer dan 90% capaciteit. Na deze 6000 cycli kan de batterij nog makkelijk 12000 cycli mee maar zal de capaciteit van je batterij minder zijn.
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Klopt helemaal. De tand des tijds zal ook nog wel invloed hebben. Maar we kunnen niet echt in die glazen bol kijken.
@streamer66466 ай бұрын
Kun je in een oud huis met een eenvoudige 1-fase stroominstallatie met 3 groepen van 10A elk en een vaste smelt hoofdzekering (geen switch) ook zo'n super moderne thuisaccu installeren? Gaat dat goed?
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Zeker
@streamer66466 ай бұрын
@@instappenvanhetgasaf.4374 Geen kans op stoppen en zekeringen , die er uit vliegen? Een stop kan je zelf vervangen. De hoofdzekering niet itt bij een moderne installatie.
@Pim576 ай бұрын
@@streamer6646De thuis accu heeft een instelling waarbij je de waarde van je hoofdzekering opgeeft. Zo blijft alles dus heel.
@streamer66466 ай бұрын
@@Pim57 Dank voor dit inzicht.
@neiltvs6 ай бұрын
Het lijkt me dat een upgrade van je meterkast een stuk urgenter is dan een thuisbatterij
@busje8846 ай бұрын
in de zomer heb je al stroom van de zon (+/- op het zuiden van 7 uur s morgens tot 21.00 s avonds.. en ook véél over. (zit vaak nog 2 weken bij dat je op vakantie bent in de zomer) en tussen 21.00 en 7.00 wordt er maar heel weinig stroom verbruikt. (of het is heel heet en de airco staat aan) kortom de 2e dag zit de accu nog voor 70% vol en kun je nog maar een beeetje opslaan. enz enz die dingen zijn zéér duur. dus ik hou het qua thuis accu bij mijn electrische boiler van 185€ daar gaat 5 kw in en dat heb ik niet meer aan gas nodig om te doucen s avonds.
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Tegen een uur of 18:00 gaan de stroomtarieven enorm omhoog. Een slim accu systeem verkoopt dan de door jou opgewekte stroom en houdt dan ook nog rekening met je eigen verbruik
@erikdebeus28976 ай бұрын
Probleem is dat wanneer iedereen een accu heeft de prijs overdag minder hard naar beneden gaat en 's avonds minder stijgt. Oftewel als die accu daadwerkelijk doen wat de geleerden zeggen dan heb je geen prijs volatiliteit meer.
@DjLuCKyCHaRM6 ай бұрын
@@instappenvanhetgasaf.4374ja voor hoeveel dan? Wat een geleuter wat denk je wat de energie maatschappijen gaan doen als de batterij een standaard wordt voor de groot verbruikers? Dynamische contracten verdwijnen, je gaat meer leveringskosten betalen, hogere tarieven vergeleken een Henk & Ingrid. Plus al die zooi moet ook vervangen worden en kan dat straks nog mer subsidie. Ik heb een warmtepomp van 8000 euro, maar hoeveel kost die mij straks als die op is?
@JohanCompagner6 ай бұрын
@timkors1346 hoe dan? Leg dat nu eens uit met een voorbeeld... Even dan ook geen rekening houden met saldering. Dus nog een keer met een voorbeeld dan. Ik koop in voor een kaal tarief van 0 cent. Maar het kost mij dan natuurlijk 14 of 15 cent. (Belastingen). Dan verkoop ik dat later (in de nacht of zo) weer met een kaal tarief van 10 cent. Maar dan heb ik dus 4 cent verlies!
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Belasting kan je tegen elkaar wegstrepen bij salderen.
@JohanCompagner6 ай бұрын
@@instappenvanhetgasaf.4374ik zeg de hele tijd. Ik hou geen rekening met sakdering. Dat gaat er gewoon af. Dus daar moet je gewoon geen rekening mee houden.
@marcdecherf98506 ай бұрын
Waarom geen auto batterij instaleren als thuisbatterij? Voor dezelfde prijs heb je een batterij, met 4 keer meer capaciteit. Of een tweedehandse auto, heftruck batterij nog beter. Maar die worden massaal opgekocht door grote bedrijven om het net in balans te houden, als verdienmodel. Heel moeilijk aan te geraken, ik heb al een poging gedaan maar tevergeefs.
@arjanvandehaar50496 ай бұрын
omdat mijn auto overdag, als de zon schijnt bij kantoor staat of op de weg is richting klanten. auto staat alleen voor de deur als zon onder is!!! hoe wil je dan deze auto gebruiken??
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Is een mogleijkheid. Ik zou het alleen wel prettig vinden dat mijn ‘tank’ vol zit wanneer ik de auto nodig heb. Ik denk dat een combi het meest zinvol is
@marcdecherf98506 ай бұрын
Maar de vraag is "Wat is de terugverdientijd van een thuisaccu" Met een grotere accu voor dezelfde prijs zal de terugverdientijd korter zijn. Dan kan je ofwel meer stroom zelf gebruiken ofwel meer stroom terug leveren als de stroomprijs hoog is met een dynamisch tarief. Iemand die overdag op de weg is, kan zo avonds zijn auto opladen met goedkope stroom en ook koken.
@PhilippeCJR6 ай бұрын
ik haal toch ook geen LPG uit de autotank om mijn cv te laten draaien...
@Max1weber6 ай бұрын
Zekers... Heb bij mensen thuis een Nissan Leaf accupakket geïnstalleerd... Gewoon van de sloop.. paar cellen vervangen... 1500 euro voor 40kw. De aansturing was effe puzzeltje maar ging prima uiteindelijk... Deye omvormer erbij 3 fasen in onbalans terug kunnen leveren 👍
@V2MB6 ай бұрын
Bedankt voor deze goeie video. Gisteravond heb ik jou (of iemand die op jou wil lijken) gezien op de fiets bij het kerkbrugje 😁
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Hahaha Dat kan kloppen👍
@kgkertfcjhg6 ай бұрын
Weer een fijne toevoeging aan kennis. Ik mag einde jaar eindelijk mijn A+++(+) nieuwbouw woning gaan betreden en kan niet wachten op de dan beschikbaar komende data om deze afwegingen te maken (dynamisch contract? en zo ja welke? Thuisaccu? zo ja welke capaciteit (zowiezo uitbreidbaar) laadpaal voor EV? zoveel om over na te denken en uit te puzzelen. Maar het zijn luxe problemen 🙂. Nu nog een betrouwbare overheid (lange termijn visie)
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Juist dan is dit systeem ideaal. Je kan de instellingen veranderen op de dan geldende situatie
@niels51456 ай бұрын
ik heb een vraag, je spreekt bij de overwegingen van een thuisbatt over altijd stroom (noodstroom). Ik was in de veronderstelling dat dat dus niet msg in NL. Bij stroom uitval schakelt de omvormer ook uit om te voorkomen dat bijv werkers die aan het net moeten werken alsnog gevaar lopen door terugleverende huizen. En ik dacht dat een noodstroom systeem niet mag tenzij het volledige stand alone is misschien, maar dat weet ik niet zeker.
@kaasmeester59036 ай бұрын
Ik heb hier ook wel eens naar gekeken. Naar mijn weten hoeft de noodstroomvoorziening niet geheel stand alone te zijn, maar er moet wel absolute zekerheid zijn dat het systeem geen stroom terug levert als het net is uitgevallen. Dat kan het systeem rond de noodaccu regelen, maar de regelgeving daarvoor ken ik niet. Een andere mogelijkheid is om de hoofdschakelaar te vervangen door een exemplaar met 3 standen: aan-uit-nood. Dan is het fysiek onmogelijk om noodstroom het net terug in te sturen, maar je moet wel met de hand overschakelen. Geeft je meteen de kans om de groepen uit te zetten van de energieslurpers. Let ook op dat de verschillende voorzieningen met elkaar samenwerken. Het beste is een omvormer die ook met een thuisaccu om kan gaan, maar er zijn ook thuisaccus die met een aparte omvormer kunnen samenwerken.
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Dat is ook uniek aan het Victron systeem dat deze dit goed regelt zonder gevaar bij werken
@PhilippeCJR6 ай бұрын
wat is het verschil tussen day ahead en onbalansmarkt? Tibber is day ahead toch? Wat moet je doen voor handelen op onbalansmarkt dan?
@Max1weber6 ай бұрын
€150.000,- inschrijving voor registratie van BSP / BRP en elke 15 minuten handelen... Kortom niet voor particulieren
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Er komen steeds meer accusystemen op de markt, vaak aangeboden door energieleveranciers, waarbij de accu's aan elkaar gekoppeld kunnen worden zodat er op de onbalansmarkt gehandeld kan worden. Vaak zijn de accusystemen gekoppeld aan een energie-leverancier.
@Max1weber6 ай бұрын
@@instappenvanhetgasaf.4374 dat noemen ze een VPP (virtual power plant) en inderdaad deze systemen kunnen op onbalans markt handelen. Let op " kunnen " vaak zijn het regionale ondersteuning (balancing supporting partie) echter de opbrengst is gigantisch maar wordt maar ten dele uitgekeerd. Daar zit het addertje. Je investeert in de support van de VPP. En dat kost je je Accu
@PhilippeCJR6 ай бұрын
@@instappenvanhetgasaf.4374 snap ik, maar wat is het praktisch verschil tussen onbalansmarkt systeem en day ahead systeem. Ik ken alleen maar de situatie waarbij je dynamisch tatief hebt. Wat is de andere situatie dan?
@joszoet40036 ай бұрын
Kijk naar de prijzen van panelen..Die thuisbatterijen kosten over 10 jaar de helft of minder... bij dubbel zoveel vermogen...
@hirukaru48356 ай бұрын
+ met solid state batterij, langere levensduur, kleiner en meer capaciteit en sneller laden.
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Het blijft altijd een vraag en aanbod spelletje. Mijn buren hebben 2 x zoveel betaald voor hun panelen die ze drie jaar later hebben laten installeren!? Maar toen wilde iedereen ze ineens. Dat zal bij de thuisaccu ook wel zo zijn wanneer het salderen echt verdwijnt.
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
@@hirukaru4835 Er schijnen op het gebied van solid state accu's nog grote uitdagingen te zijn die ze nog niet echt kunnen oplossen. De tijd zal het leren.
@justkiddin19805 ай бұрын
En als je nu helemaal niet aan het net wilt leveren?? Ik zou graag een thuisaccu willen hebben voor puur voor mijn eigen verbruik en als noodoplossing te dienen
@instappenvanhetgasaf.43745 ай бұрын
Realiseer je wel dat wanneer je bijvoorbeeld maar 8 panelen hebt, dat je dan al snel op een zonnige dag een 20 kWh opbrengst hebt. De meeste mensen verbruiken dat niet snel op een dag. Hoe groot moet je accu dan wel niet zijn wanneer het een week zonnig is? Je ontkomt er dus niet aan om terug te leveren aan het net of je moet je panelen uitschakelen wanneer de accu's gevuld zijn.
@TheVideohans6 ай бұрын
Het is een kosten baten analyse. Hoeveel verbruik je? Ben je 7 dagen in de week thuis of ben je meestal afwezig? Hoe is de isolatiewaarde van je woning? Hier kun je echt het meeste mee bereiken. Wat is je energie tarief? Ik heb b.v. erg veel geluk gehad met mijn 3 jaar contracten van 0,26 cent per kWh ook tijdens de Covid periode. En nu kun je weer voor € 0,26 een 3 jaar contract afsluiten. Ik denk, als je minder dan €100 per maand betaalt, dat alleen investeren in isolatie en apparaten met een laag verbruik zinvol is. Niet iedereen kan panelen op het dak plaatsen. Goede uitleg zoals altijd.👍
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Zo moet iedereen goed naar zijn eigen situatie kijken. Dank je!
@marcokoch646 ай бұрын
Alle maatregelen zijn vrijwel bedoeld om de terug duwen van energie te temperen, de beste manier om het netwerk te ontlasten is door de stroom zo veel mogelijk in huis te houden! Dus niet naar buiten te duwen. Dus de thuis accu moet goedkoper worden en of hoge subsidies
@edwardvandeketterij37866 ай бұрын
De panelen en de airco doen t prima hier. Ik onderneem niets meer tot er stevig en betrouwbaar beleid komt.
@CharlieMirakel6 ай бұрын
Betrouwbaar langdurig beleid gaar er nooit maar dan ook nooit komen. Helaas.
@AAb-xy6et6 ай бұрын
Ik denk dat het voor energie maatschappijen het meest interessant is om met grote woningbouwverenigingen samen te werken. Een dergelijke woningbouwvereniging zou dan een paar 1000 woningen moeten bezitten met overal dezelfde keukens. Onder deze keukens zit wat ruimte voor een accu en die kan dan op de perilex aangesloten worden en tevens zelf een perilex voeding aangeven aan een eventuele kookplaat. Op die manier hoef je alleen maar te wachten tot een huurhuis leeg staat en een accu op de perilex aan te sluiten. Die accu kan het lokale grid dan automatisch balanceren. De accu zit verstopt onder de keuken, dus je ziet hem niet of wat dan ook, hij zit op een aparte zekering in de groepenkast, dus dat zit ook goed, het enige is dat als het grid uitvalt je ook even niets aan je accu hebt (behalve koken dan). Op deze manier kan het grid wel enorm goed gebalanceerd worden. Een ander nadeel is dat de woningbouwvereniging ook zelf het internet zou moeten regelen, of dat de accu niet aan internet vast zit.
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Gaaf idee
@aredhaired6 ай бұрын
Wat vindt de brandverzekeraar er van ?
@aredhaired6 ай бұрын
Nu al 4% van de branden de oorzaak ! stichtingsalvage.nl/wp-content/uploads/2023/03/Jaaroverzicht_2022_Stichting_Salvage_080323_internet.pdf
@leonnelen1516 ай бұрын
Een thuisbatterij gebruiken tijdens een stroomstoring kan dat. Als er een stroomstoring is valt je omvormer ook uit zodat de monteurs die in je straat de storing moeten verhelpen geen stroomschok krijgen. Dat zou dan toch ook het geval zijn als je thuisbatterij dan nog aan staat?
@WhoStoleMyAlias6 ай бұрын
Nee, want dan zou jouw thuisstroom naar de buren gaan en dan is die accu binnen tien seconden leeg én kapot.
@dj__grizzly6 ай бұрын
Als je 300 euro per kwu batterij betaalt en je betaalt 0.3 euro per kwu van het net dan moet je 30000kwu opslagen eer je je geld er uit hebt, dat is al snel 15 a 20 jaar. In de praktijk heb je er (bijna) niks aan in de winter en verder zit die batterij van april tot september na een paar uur al terug vol s'morgens en stuur je de rest dus even goed naar het net . Ik gok dan als je een professionele installateur laat komen met bekende merken en dan 500-1000 euro (of meer) per kwu batterij gaat betalen dat het dan onmogelijk is om de aankoop prijs terug te verdienen. (Tenzij je een nachtmens bent die de hele nacht alles op zet om die batterij elke dag leeg te krijgen in de zomer maanden :-)
@Max1weber6 ай бұрын
Verkeerde aannames: de kostprijs van een thuisbatterij: de kosten per kw worden verdeeld over 6000 cycli (stel 20kw - 6000 euro: is 0,05 euro per kWh) dus indien verschil tussen de dal en piek prijzen groter is dan loont een batterij. Maar voor de sizing van de batterij is het van belang om te kijken naar: basis load van de woning & wat verbruik je tijdens de piekmomenten (ontbijt / avondeten). De basis load wil perse kunnen dragen tijdens stroomuitval bijvoorbeeld. En de piekload wil je shiften jaar de daluren/zonne uren)... Imho : puur kijken naar eigen zelfvoorzienendheid. Dat handelen gaat er ook vanaf... Dus...
@joszoet40036 ай бұрын
Eindelijk een reeel verhaal...Begin dus niet aan die gekte, ook niet vanwege alle afval wat ooit komt ...
@dj__grizzly6 ай бұрын
@@Max1weberHoe kom je aan de prijs van 0.05 euro per kwu want ik kan niet goed volgen :-) ik probeerde te gokken hoe lang het voor een gemiddeld gezin zou duren eer ze hun geld er terug uit hebben. 6000 euro uitgeven daar start je mee. Vanaf dan bespaar je 0.3 euro per kwu (voorbeeld) die je niet moet kopen omdat ze uit de batterij komt . 20.000kwu (aan 0.3 euro/kwu) is 6000 euro, dus moeten ze toch 20.0000kwu opgeslagen en verbruikt hebben (s'avonds of als de zon niet schijnt) voor ze die 6000 euro terug verdiend hebben? En stel dat ze 's avonds 5kwu gebruiken (best veel) gedurende 8 a 9 maanden per jaar. gok : 5kw x 250 dagen is 1250kwu per jaar besparing dat zou dan 375 euro per jaar terug verdiend zijn (wat denk ik veel best hoog gegokt is) 6000:375 = 16 jaar terugverdien tijd Die batterij kan in theorie 6000cycli aan x 20kwu = 120.000kwu kan er in (theoretisch want in praktijk is er misschien 18kwu bruikbaar) dus in theorie kan je er dan ongeveer 36000 euro (120.000x0.3 euro) mee besparen maar dat zou bij veel mensen 100 jaar duren..
@Max1weber6 ай бұрын
@@dj__grizzly 20kw thuisaccu kun je minimaal 6000X van 0-100% opladen dat betekent dus 6000* 20 kw... Stel het kost 6000 euro is dat 0,05€ per kWh... Inclusief belastingen en btw
@Max1weber6 ай бұрын
@@dj__grizzly daarbij is in Nederland ongeveer 200cycli per jaar. Dus 30 jaar tot 80% depth of charge
@ReneArtoisMr6 ай бұрын
De kans dat batterijen in prijs dalen is erg groot, immers de batterij prijzen voor auto’s zijn ook fors aan het dalen. Daarnaast is de onzekerheid over wet en regelgeving erg groot, dus ik kijk de kat uit de boom. De kans dat ik over 2 jaar een 20kWh batterij kan kopen voor een fractie van de prijs van nu is groot.
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Het zal altijd een spelletje blijven van vraag en aanbod. Ook al worden in de toekomst de accu's goedkoper, wanneer de vraag weer groot is zal de prijs weer stijgen. Dat hebben we ook gezien bij zonnepanelen. Maar iedereen moet natuurlijk doen waar die zich prettig bij voelt.
@ReneArtoisMr6 ай бұрын
@@instappenvanhetgasaf.4374 Het blijft koffiedik kijken, afgaande op voorspellingen mbt elektrische auto’s is er een overcapaciteit aan batterij productie capaciteit. Dat is gunstig voor de thuisbatterij. Ook is het betaalbare aanbod voor 3 fasen accu systemen nog beperkt. Ik heb 24 Enphase micro omvormers verdeeld over 3 fasen. Echter de batterijen van dit merk zijn bizar duur, vooral de nieuwe is zéér prijzig en de oude hebben een laag afgegeven vermogen. Mijn huidige energiecontract (5 jaar) loopt nog ruim een jaar dus financieel is er nog geen prikkel voor mij. Maar ik volg het wel om een overwogen beslissing te nemen.
@rauzervierkantable6 ай бұрын
Ik ben op zoek naar je naam, kan 'm niet vinden. Wat is je naam? Groet, Ronald
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Hans
@henkzaanstad22566 ай бұрын
40 KWH opladen ( net als een oplaadbare batterij OF een Ebike accu ) accu vol , dan zelf je stroom gebruiken. EN je afmelden bij je energiemaatschappij
@CharlieMirakel6 ай бұрын
Sorry maar ik vermoed dat je niet goed begrijpt waar de knelpunten zitten...
@Mercheuber6 ай бұрын
In het winter kan je misschien 2 kw per dag opwekken als je geluk heb... Als je met warmtepomp of aircos Verwarmd dan heb je veel meer kw per dag nodig.
@WiljanWiljan6 ай бұрын
Inderdaad zoals u al aangeeft...de materie is zeer complex. En het rijk geeft ook niet aan dat er een stimulans komt voor de thuis batterij.
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
De btw is terug te vorderen bij een aanschaf wanneer je ook kan aantonen dat je een dynamisch contract hebt
@bfiftytwo11556 ай бұрын
De stimulans is door terugleveren onbetaalbaar te maken.
@eudorian1116 ай бұрын
6000 Euro investering, die 1000 Euro per jaar bespaart en na 15 jaar volledig is afgeschreven... levert 15.000 Euro in 15 jaar op. Een 7% rendement bij een start van 6k op een beleggersrekening kom je na 15 jaar ook op ongeveer dat uit. Lijkt me een stuk minder risico, en je hoeft niks te doen!
@pulpermannetje6 ай бұрын
Wel lullig als je over 15 jaar de pijp uit bent.
@dirkvanturennout96986 ай бұрын
Wanneer de salderingsregeling vervalt kun jij je opgeslagenstroom niet meer aan het net terugleveren want dan ben jij je belasting en toeslagen die je over de stroom betaalt hebt tijdens het laden van je accu kwijt. Het opheffen van de salderingsregeling zorgt ervoor dat jij je batterij nooit meer terugverdient!!!!!
@bartbarenbrug37716 ай бұрын
De stroom die je eigen panelen 's middags opgewekt hebben kun je natuurlijk prima 's avonds voor een betere prijs verkopen. Daarbij heb je geen last van de energiebelasting. Maar ik zie je punt als het gaat om handelen op de day ahead markt:als je daar ineens een extra 13ct/kWh aan verschil tussen inkoopprijs en verkoopprijs moet gaan hebben dan denk ik dat je batterij heel lang mee zal gaan, want veel cycles zal 'ie niet meer maken (voor handelen dan). Daar ligt denk ik wel een rol voor de overheid om ervoor te zorgen dat het peak-shaven dat zulk handelen meebrengt gestimuleerd blijft worden (misschien via de KOR ofzo, omdat je dan toch als ondernemer bezig bent). Maar of er zoiets komt is maar de vraag, dus iets om rekening mee te houden.
@Flaggyt6 ай бұрын
@@bartbarenbrug3771sowieso gaat een thuis batterij nooit terugverdient worden, zeker niet als ze gemeengoed worden. Die dingen gaan namelijk zorgen dat de volatiliteit helemaal uit de markt verdwijnt. Dus er is geen lage en hoge prijs meer dan, althans zo gering dat je die batterij nooit terugverdient. Als je nu zo'n ding hebt kan je ws wel je eigen geld er weer uithalen, moet je wel even de investeringskosten en het gemist rendement van je investering meerekenen. Stel dat je batterij 10 jaar mee gaat en die heeft €5000 gekost dan moet die batterij 10.000 opleveren. Want een gemiddeld jaarlijks rendement van rond de 6% over 10 jaar met een beleggingsfonds is goed haalbaar. Minder risico dan een batterij die een half jaar na de garantie de geest geeft...
@rinse-esnir40106 ай бұрын
Juist met een salderingsregeling verdien je de batterij niet terug omdat je het stroomnet als gratis batterij gebruikt. Zonder saldering kun je nog steeds stroom terugleveren. Die kun je echter niet meer van je totale gebruik aftrekken.
@bartbarenbrug37716 ай бұрын
Dat klopt voor stroom die je nu over hebt en later uit het net "terughaalt" op het moment dat je panelen te weinig leveren. Ik keek specifiek naar een ander geval: waarbij je de stroom uit het net haalt op het moment dat die goedkoop is midden op de dag), opslaat in de batterij en later teruglevert op het moment dat de dynamische prijs hoog is (begin van de avond). Het verschil (min wat overhead zoals de round trip efficiency van de batterij) kun je in je zak steken. Dus stroom niet voor eigen gebruik, maar om te handelen, waarbij de prettige bijkomstigheid is dat de pieken en dalen in vraag en aanbod wat vereffend worden. Daar doet het pijn als je de energiebelasting die je betaald bij het laden van de batterij uit het net niet meer kan wegstrepen tegen dat wat je teruglevert. Dan heb je ineens veel grotere verschillen in piek en dal prijs nodig wil dat zich (financieel) nog lonen. Er blijven zat andere voordelen over aan een thuisbatterij natuurlijk, maar dat specifieke verdienmodel stort aardig in elkaar tenzij de overheid daarvoor een speciale constructie zou aanbieden (denk ik, maar als ik iets mis over specifiek dit handelen, hoor ik het graag).
@JohanCompagner6 ай бұрын
Precies deze fout wordt zo vaak gemaakt, en ik hoopte in deze video die echt rekening voorbeelden te zien.. want de batterij komt na de meter te staan dus je koopt in met energiebelasting wat denk ik 15 cent is of zo. Dat betekent dat je een verschil van moet overbruggen van 15 cent voor dat je winst maakt.. wanneer krijgen we nu eens dat soort berekeningen te zien met voorbeelden van bv de afgelopen maanden...
@johannes3-166 ай бұрын
Maar de terugleverboete moet je ook rechts meenemen
@henkzaanstad22566 ай бұрын
Terugverdien tijd zal sneller zijn als je BV een 40 KWH thuisaccu neemt EN je stroom zelf gaat gebruiken en je laat afsluiten van je Energiemaatschappij. Dus zelfvoorziening en eigen Baas
@DiAngeloTheSecond6 ай бұрын
En een kerncentraletje in de winter zeker
@AAb-xy6et6 ай бұрын
Vergeet ook niet dat de prijs van accu's ieder jaar met 15% daalt, dus een accu van nu 6000 euro, kost over 3 jaar nog maar: 6000*0,85*0,85*0,85=3600 euro. Wanneer je dus 3 jaar simpelweg wacht, scheelt je dat weer een paar 1000 euro in aanschafskosten. 2027 of 2028 lijkt me dan dus een prima moment om het aan te schaffen.
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Prijs wordt ook bepaald door vraag en aanbod. Zo hebben buren twee keer zoveel betaald voor hun zonnepanelen die ze drie jaar later dan ons hebben aangeschaft..... Nu zijn ze weer supergoedkoop
@AAb-xy6et6 ай бұрын
@@instappenvanhetgasaf.4374 Dat kan kloppen, wereldwijd gezien daalt de prijs eigenlijk nagenoeg continu, maar de lokale belastingdienst kan gekke prijzen veroorzaken, evenals corona e.d.
@Max1weber6 ай бұрын
Als particulier zit je niet op de onbalans markt...
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Wel met accu's van energieleveranciers die de accu's koppelen tot één grote accu.
@Max1weber6 ай бұрын
@@instappenvanhetgasaf.4374 Nope dat zijn vpp (virtual power plants) dan zit jij als particulier niet op de onbalans markt maar de partij waarbij jij 30% van je thuis Accu ter beschikking stelt
@Max1weber6 ай бұрын
En dan krijg je nog een schijntje (5% ongeveer) wat zij er op verdienen. Maar je accu gaat wel minder lang mee
@roepieroepie53336 ай бұрын
Zo verstandig geweest om helemaal niet te investeren in zonnepanelen etc. De lage stroomprijs laat dat helemaal niet toe, dat je überhaupt kunt spreken over een terugverdientijd😊. Isoleren en gasverbruik naar beneden brengen is de enige optie. Een nieuwbouw woning aanschaffen welke gebouwd met gwp is de enige optie. Qua comfort lever je dan wel in. Persoonlijke ervaring. Koken op electra vind ik ook een no go...
@Flaggyt6 ай бұрын
Je ben 10 jaar te laat bedoel je? Ik heb 26 zonnepanelen liggen de eerste 10 hebben zich al lang terugbetaald en de laatste 16 zijn hard op weg. Ik betaal 0 euro voorschot en heb een vrijstand slecht geïsoleerd huis uit 1906 en voor ongeveer 500/600 euro per jaar aan hout voor de houtkachel, kan goedkoper maar dan moet ik zelf gaan kloven. De kosten zijn er inmiddels uit, en ondanks de versoberingen qua salderen verdien ik de komende 20 jaar nog steeds met de zonnepanelen. Of ze ooit vervangen gaan worden betwijfel ik. Als je nu nog moet gaan investeren zou ik het ook niet meer doen waarschijnlijk. Koken op inductie is trouwens fantastisch 2 jaar geleden overgestapt van gas, nooit meer terug.
@Ollie123-bs6sf6 ай бұрын
Je bent veel te laat en hebt veel geld laten liggen. Natuurlijk helemaal je eigen keuze, maar probeer niet stemming te maken met verkeerde info ajb
@marceldenouden92076 ай бұрын
Inductie voor koken, werkt perfect. En geen CO2 en waterdamp van het verbranden van gas. Zonnepanelen allang terug verdiend. Batterij lijkt me ideale toevoeging, maar nog te duur. Ik zou 'm vooral willen gebruiken voor maximaliseren van eigen gebruik.
@roepieroepie53335 ай бұрын
@@Ollie123-bs6sfte laat! Waarmee? het is gewoon flauwekul. Ik zit in de makelaardij en weet dat de koopwoning gemiddeld om de 8 jaar verkocht word. Dat zijn de cijfers. Momenteel is er een steeds groter wordende groep potentiële huizenkopers die geen zonnepanelen willen. En daar sluit ik mij bij aan. Ik zie alleen maar nadelen en geen voordelen. Huizen met zulke installaties zijn moeilijker te verkopen
@roepieroepie53335 ай бұрын
@@Flaggytbij mij was het net andersom, mijn hobby is koken, 4 jaar geleden nieuwe keuken aangeschaft met een gas 110 cm kookplaat. Ik had een inductiekookplaat dat was echt een ramp. Maar dat zullen alle hobby chefs beamen 😊
@tomhoornstra13796 ай бұрын
De toren van Babel is uiteindelijk ook ingestort. Die had een tamelijk slechte terugverdientijd.
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Hahaha. Hoe lang heeft die gestaan?
@CharlieMirakel6 ай бұрын
Recent rapport van CE Delft stelt dat er op dit moment geen goede business case bestaat voor een thuisbatterij. Dit zijn kundige mensen, hebben er verstand van. Ofwel, dure investering die je nooit terug kunt verdienen.
@AAb-xy6et6 ай бұрын
Nooit is een groot woord natuurlijk en TU Delft wordt gesubsidieerd door Shell. Klein beetje nuance dus. Wel ben ik erg benieuwd naar het rapport.
@CharlieMirakel2 ай бұрын
@@AAb-xy6etEens, 'nooit' in de zin van de businesscase die men opstelde. Blijft een momentopname😉
@AAb-xy6et2 ай бұрын
@@CharlieMirakel Bij mijn weten daalt de prijs van thuisaccu's met zo een 15% per jaar, zoals zonnepanelen ruwweg met 11% per jaar in prijs dalen. Om eerlijk te zijn is mijn verwachting dat het simpelweg een kwestie van tijd is voor thuisaccu's een prima business case worden.
@koosvanpetten556725 күн бұрын
Ben hier geen voorstander van omdat batterijen, daar kan van alles mee gebeuren en wat denkt u van de vervuiling om die te produceren? Men denktt hier weer alleen maar aan eigen gewin, maar je moet verder denken en kijken wat dit voor ellende voor het milieu in de toekomst oplevert .
@hvwees6 ай бұрын
Terugleverkosten, geen terugleverboete.
@SolAce-nw2hf6 ай бұрын
Ik denk dat een thuisaccu heel veel toe kan voegen en dat er zeker manieren zijn om een deel van de kosten er uit te halen. Maar voor eventuele winst hoef je het niet te doen. Dan loont het meer om gewoon zo veel mogelijk extra panelen te leggen voor hetzelfde geld en dan in 2027 met de opbrengst een veel kleinere en waarschijnlijk betere thuisaccu te kopen om onder het restje energiebelasting van de donkere uren uit te komen. Daarbij is het natuurlijk wel leuk om een thuisaccu te kopen of zelf te bouwen, maar zie het dan gewoon als hobby of goede daad en zie de onbalansmarkt en dynamische tarieven als het beperken van de kosten.
@stefan27966 ай бұрын
Bij ons gaan de zonnepanelen uit zodra we ons verbruik hebben bereikt, simpel.
@jaxikepto6 ай бұрын
Blijven jullie nou aan het leuteren, als je een nieuwe auto koopt accepteerd iedereen dat als je naar buiten rijd ben je een onwaarschijnlijk bedrag kwijt, om maar nog te bedenken over de jaren daarna. Ik hoor geen mens die dit vergelijkt met de belachelijke prijzen van het OV. Hou op met dit gelul het gaat erom hoeveel betaal ik aan het eind van de maand. Ja en als je weinig wil betalen moet je investeren een tv verdien je ook niet terug, of weet een van deze wijsneuzen daar ook iets mee terug te verdienen.
@arjanvandehaar50496 ай бұрын
tja en over 2 jaar zijn er solid state batterijen en heb antieke techniek thuis staan!! zonde van je spaargeld om dat nu in batterijen stopt. nooit nu wat doen. wacht nog 2 jaar. want voorlopig is salderen er nog tot 2027 nu doen is echt dief van je portemonnee
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Net als bij zonnepanelen sta je over 2 jaar in de rij en stijgen hierdoor de prijzen.
@PhilippeCJR6 ай бұрын
dat van die solid state hoorde ik precies 3 jaar geleden ook al...hehe. Gelukkig bouw ik m zelf, 17kwh voor 1800 euro.
@comep97020226 ай бұрын
Dat is een leuk bedrag. Misschien moet je daar eens een filmpje van maken.
@PhilippeCJR6 ай бұрын
@@comep9702022 die zijn er genoeg, zoek maar op offgridgarage :)
@Max1weber6 ай бұрын
Heb juist de prijzen laten stijgen omdat de vraag stijgt. De vraag zal toenemen en over twee jaar sta jij in de wachtkamer
@Dik-Wakker-Horlogepolijsten-NL6 ай бұрын
Warmtepomp, thuis opslag batterij, zonnepanelen tja wat is voordeliger? Wat vaak niet wordt meegerekend is het gegeven dat al die toevoegingen ook stuk kunnen gaan en dan moet er een “mannetje “ bijkomen en dat kan behoorlijk wat kosten met zich meebrengen. En wat heb je ‘s winters aan een batterijtje als er geen zon schijnt om deze op te laden(?) En dan die zonnepanelen die werden eerst gepromoot en nu je ze hebt krijg je verhalen dat het oneerlijk is voor degene die ze niet hebben etc. Ik denk dat ik bij nader inzien deze panelen maar weer van mijn dak laat halen en op marktplaats zet. Geen teruglevering boetes enz Dan ben je echt van het hele gezeur af. Zo gaat dit nu eenmaal in een wereld op zijn kop.
@neila4846 ай бұрын
We zijn genaaid met zonnepanelen en worden straks ook genaaid met thuisbatterijen. En je nabestaanden worden genaaid als je de pijp uit gaat.
@GT-id9yt6 ай бұрын
Allemaal theoretisch gewauwel…over een paar jaar worden de thuisbatterij opslagkosten in rekening gebracht door de energieleveranciers. Want je komt weer aan hun winstgevendheid 🤣🤡
@rinse-esnir40106 ай бұрын
Leg uit hoe een energiebedrijf opslagkosten in rekening kan brengen, als je zelf die opslag hebt aangeschaft.
@GT-id9yt6 ай бұрын
@@rinse-esnir4010 Net zoals ze nu terugleververgoeding in rekening brengen voor je zonnepanelen, die heb ik ook zelf aangeschaft 😉
@rinse-esnir40106 ай бұрын
@@GT-id9yt ze vragen kosten voor het gebruik van hun netwerk als batterij. Niet voor het feit dat je zonnepanelen hebt. Zodra de saldering afgeschaft is en je het netwerk niet meer als batterij kunt gebruiken verdwijnen de terugleverkosten.
@GT-id9yt6 ай бұрын
@@rinse-esnir4010 energiebedrijven hebben geen netwerk, die zijn in handen van de netbeheerders. Ze doen dit alleen maar omdat ze minder omzet en winst maken.
@rinse-esnir40106 ай бұрын
@@GT-id9yt je begrijpt wel wat ik bedoel. Energiebedrijven nemen je stroom in de zomer af die dan een paar cent waard is en leveren je in de winter gratis stroom terug die enkele dubbeltjes waard is. Daar gaat het versimpeld om. En niet om de zonnepanelen zelf. Als je die los koppelt van het electriciteitsnet betaal je geen terugleverkosten.
@fryske.tynster6 ай бұрын
Je steld dit veel te rooskleurig jij gaat nooit van 750 naar 150 we hebben namelijk 5maand totaal geen olpbrengst en afgelopen jaar nog langer gehad ook de 250 cycli gaat niet werken als je goed koop wil inkopen op momenten dat je dan niks zelf opleverd. Je gaat dan veel meer cycli gebruiken.
@instappenvanhetgasaf.43746 ай бұрын
Op dit moment loopt het nog zoals ik vooraf heb berekend. Het aantal cycli zal niet veel hoger uit komen dan 250 want op een grijze dag zit er niet veel verschil tussen in en verkoop. Dan doet het accusysteem daar niets mee
@johnveerkamp150111 күн бұрын
dan ben ik al dood !!!!!
@instappenvanhetgasaf.437410 күн бұрын
Houd moed! Mensen leven steeds langer...
@autonieuwtjes6 ай бұрын
NIET investeren in accu's dus !!!! Ook niet veilig met gelijkstroom in je huis, denk aan vlamboog bij een defect....
@rowanbroekman39296 ай бұрын
Pas je een beetje op met je mobieltje? De accu daarin is ook DC.
@autonieuwtjes6 ай бұрын
@@rowanbroekman3929 da s maar een heeeel lage spanning, geen vlamboog mogelijk....
@rinse-esnir40106 ай бұрын
@@autonieuwtjesEr is wel eens een vliegtuig neergestort door brand in telefoon accus. Dat is een van de redenen waarom daar nu strikte regels voor gelden.