Felicitari,mi-a placut prezentarea,ca de fiecare data
@damocarte2 күн бұрын
Mă tare bucur! 🙏
@Geanina_C2 сағат бұрын
Câte amintiri, Ionică... Na, c-am devenit nostalgică acum... 🥰 Îţi multumesc pentru acest episod, pentru că ai adus în atenţie şi clasicii noştri. În anii de şcoală i-am citit cu toţii mai de voie, mai de nevoie, cât şi cum a putut fiecare. Iar după şcoală, i-am mai lăsat în pace, bucuroşi că am terminat cu lecturile obligatorii. Dar sunt de acord cu tine, să-i lecturezi din nou la maturitate, eventual şi cu un bagaj de lecturi mai consistent în spate, poate fi o experienţă revelatoare. Pe vremea mea (nu m-am putut abţine 🤭), nu se studiau toate aceste opere, însă romanele au rămas cam aceleaşi.
@damocarte2 сағат бұрын
Mulțumesc și eu că l-ai vizionat. N-ar fi rău să încerci să citești sau recitești unele dintre ele. O să rămâi plăcut surprinsă. Sunt sigur! 🤭
@SmokyThePot62 күн бұрын
Frumos episod si interesant. Felicitari! Nu cred ca depasisem episodul "Lostrita" in cazul lui Vasile Voiculescu dar voi incera si "Ultimul Berevoi".
@damocarte2 күн бұрын
Mă bucur că ți-a plăcut. Chiar te rog să citești și "Ultimul berivoi"! 😍
@Geanina_C2 сағат бұрын
Uite şi topul meu, după clasificarea făcută de tine: 1. La ţigănci. 2. Amintiri din copilărie, dar şi Harap-Alb. 3. Eminescu (dar mi-au plăcut mai degrabă Scrisorile), Arghezi, mi-ai făcut poftă să-l recitesc pe Voiculescu. 4. Nu prea îmi place să citesc teatru, dar la recomandarea ta, am să citesc Meşterul Manole, Matca şi poate Zalmoxe. 5. Mi-au plăcut mai multe romane, e greu de ales; ar fi cam aşa: Ion, Moromeţii, Maitreyi, Baltagul, Enigma Otiliei. Mi-ar plăcea să recitesc Ion şi te încurajez foarte mult să faci un episod despre Harap-Alb, este pur şi simplu fascinant.
@damocarte2 сағат бұрын
Frumos și topul tău! 😁
@emilian445Күн бұрын
Ar fi fost interesant ce părere ai de dezbaterea electorală
@damocarteКүн бұрын
Greu cu politica la mine! 😅
@C.Claudiu.Күн бұрын
Dupa un nou episod marca DamOCarte, noi cu cine votam?
@damocarteКүн бұрын
Mă tem că nu te pot ajuta din punctul ăsta de vedere. 😅 Votăm cum ne dictează conștiința.
@C.Claudiu.Күн бұрын
Ionica, Ionica... Indirect, ne ajuti sa-l identificam mai bine pe Agamemnon Dandanache in viata reala. Dar mai bine depolitizam cultura, ca sa putem vota cu mintea limpede. Salutari!
@damocarteКүн бұрын
@C.Claudiu., e cel mai bine așa. Cititorii cu cititorii, repetenții cu repetenții. 😅
@C.Claudiu.Күн бұрын
❤@@damocarte
@lidia655216 сағат бұрын
Dar cine ești?
@damocarte15 сағат бұрын
Salutare! Eu sunt Ionică, un absolvent de Litere cu suflet bătrân. Îmi place să pălăvrăgesc despre cărți, filme, încerc să fac tot felul de paralele (nu la fel de bine ca Nadia 🤭), încurajez oamenii să citească și îmi doresc ca în timp să ne adunăm cât mai mulți aici pe KZbin, să creăm o comunitate, și să discutăm cu plăcere despre cărți și nu numai. Tu cine ești? 🤭 Cu cine am plăcerea de a discuta? 🤗
@lidia655214 сағат бұрын
@@damocarte eu sunt lector la Facultatea de Litere București. Apreciez munca ta.
@damocarte14 сағат бұрын
@lidia6552, mulțumesc tare mult! Contează enorm să am susținere din partea unor oameni ca tine. 😍
@ibp31142 күн бұрын
berevoi, nu berivoi
@damocarte2 күн бұрын
Mulțumesc pentru comentariu. Din ce știu, varianta cu 'e' ("berevoi") nu există în dicționare.. Am căutat în DEX, ultima variantă de DOOM, în MDA, nu l-am putut găsi. În schimb, am găsit termenul cu 'i' ("berivoi") într-un dicționar onomastic din 1963. Prima intrare din acest dicționar arată cam așa: BERIVOI nume slav format din tema веp „a lua”. 1. Beriv/oe b. (17 B IV 509); -oi (Paș); -oiu, -oești ss. Am citit nuvela din ediția a cărei copertă apare și în video și pot confirma că peste tot apărea termenul "berivoi". Desigur, am văzut destul de multe ediții tipărite sub titlul "Ultimul berevoi". Având în vedere mica cercetare pe care am făcut-o, aș înclina să cred că varianta cu "i" este cea corectă. Dacă sunteți pasionat(ă) de etimologie și mă puteți lumina în această privință, chiar mi-ar face o mare plăcere să învăț mai multe despre istoria acestui cuvânt. 😁
@ibp31142 күн бұрын
@@damocarte Nu am mers cu săpăturile atât de adânc și nu m-am gândit la toate aceste aspecte. S-a întâmplat să citesc o ediție unde apare forma „berevoi”. Nu exclud posibilitatea ca Vasile Voiculescu să fi utilizat „berivoi” și aceasta să fie forma corectă a cuvântului. N-ar fi primul caz de adaptare/actualizare.
@damocarte2 күн бұрын
@ibp3114, da.. Am văzut ediții pentru colecția de povestiri a lui Sadoveanu intitulate "Hanul Ancuței", deși Sadoveanu a numit-o clar "Hanu Ancuței" 😅. Dar, cum zicea Alexander Pope: "To err is human and to forgive divine", trecem cu vederea astfel de greșeli și ne bucurăm de operele astea minunate! 😁
@ibp3114Күн бұрын
@@damocarte Avem un caz flagrant - ediția princeps Mihail Eminescu - Poesii. Între timp, Mihail a devenit Mihai, iar poesiile au devenit poezii. Știind de „berevoi”, am crezut că „berivoi” e o scăpare și de aceea am intervenit. Acum realizez că problema e ceva mai complicată.
@damocarteКүн бұрын
Înțeleg. Cred că în cazul "poesii" e vorba de o formă veche, adaptată apoi la contemporaneitate. Cât despre numele poetului știm foarte bine că el a fost românizat, adăugându-i-se sufixul onomastic specific numelor de familie românești (-escu). Astfel, Eminovici transformându-se în Eminescu. Cred că la fel s-a considerat și cu prenumele, că Mihai ar suna mai româneşte decât Mihail. 😅 E doar o presupunere.