Bir Öğrenme Modeli Olarak: Derin Öğrenme | Yeni Köye Eski Adetler | 19.Bölüm

  Рет қаралды 45,676

AçıkBeyin

AçıkBeyin

Күн бұрын

Yapay zeka, insanlığı ele geçirecek mi? İşte 100 puanlık soru. Yüzlerce spekülasyona konu olan bu sorunun muhtemel kaynağı, yapay zekanın insanlar kadar iyi öğrendiği düşüncesi. En karmaşık oyunlarda bile insana galip gelebilen işlem tabanlı bilgisayar zekası, belki bir gün insanlığı kontrol da edebilir. Peki yapay zekanın öğrenme gücü bizi neden bu kadar korkutuyor? Üstelik onu yapan yine bir insan iken. İşte bu noktada bugün ki Yeni Köye Eski Adetler bölümümüzün konusu devreye giriyor: Derin Öğrenme.
Yapay zekanın da gücünü aldığı bu öğrenme şekli aslında insanlarında gündelik hayatta kullandığı bir yöntem ama bunun farkındalığına sahip olamayabiliyoruz. Bir eğitim modeli olarak ise gelecek vaat edebilen bir yaklaşım olabilir. Haydi gelin derin öğrenme ile ilgili temel tartışmayı Sosyolog Eğitimci Ali Koç ve Sinan Canan Hocamız eşliğinde dinleyelim.
İyi seyirler.
AçıkBeyin'e Katıl!:
/ @acikbeyin
gibi videolarımızı görmek ve takip etmek istiyorsan kanalımıza abone olmayı ve zili açmayı unutmayın;
► bit.ly/AçıkBeyin
Önce kendimizin sonra da toplumun olumlu ve faydalı yönde dönüşümüne katkı sağlamak için buradayız…
AçıkBeyin Eğitim ve Danışmanlık
''Kendine İyi Bak... Göreceksin!''
Daha fazla bilgi için:
0 (216) 356 49 69
AçıkBeyin: www.acikbeyin.com/
Facebook: / acikbeyin
Instagram: / acikbeyinegitim
Twitter: / acikbeyinegitim
Linkedin: / açıkbeyin
00:00 Giriş
02:10 Derin Öğrenme Nedir?
06:00 İnsanlar Nasıl Derin Öğrenir?
09:40 Proje Temelli Öğrenme Nedir?
13:00 Robotlar Ve İnsanlar Yer Mi Değiştirdi?
15:40 Bir Düşünce Yöntemi Olarak: Derin Öğrenme
17:40 21.yy Kavimler Göçü - Yeniden Yapılandırma

Пікірлер: 87
@satikara396
@satikara396 Жыл бұрын
Harika bir programdı. İzlerken 90 li yaşlardaki dedem gözümde canlandı farkında olmadan bize derin öğrenmeyi öğretmiş aslında. Hâlâ her işini kendisi yapar evde arıza çıkaran her alet tarladaki her bitki elektrik su tesisatı inşaat alanı ne ararsan hepsine bir çözüm üretir kendi yapar. Çocukken her şeye bizi dahil eder her şeyin ucundan tutturdu. Hem sorunlara hem çözümlere bizi dahil etti. Bizi okullar değil dedem büyüttü aslında... Hâlâ durmuyor hep yeni bir şey denemeye çalışıyor sağlıklı ve dinamik çok şükür.
@senayaydogmus9539
@senayaydogmus9539 Жыл бұрын
Kendimi de dahil ederek ne olur bu sistemi eleştirip yanlışları tespit edenler artık doğruyu hayata geçirmek için aktif bir rol oynasınlar. Çünkü o kadar sadece eleştiriliyor ki artık eleştiriler bile bı yerden sonra anlamını yitiriyor.Sozun özü harekete geçmenin zamanı gelmedi mi yoksa hep böyle eleştirmekle mi kalacağız.
@baharli
@baharli Жыл бұрын
Çok kolaydı da
@take8392
@take8392 Жыл бұрын
Neyi elestirmek , herkes her seyi pekala iyi yapmiyor mu , dusunsene bu kadar degerli hocalar pek çokken ve her seyi cok iyi konusup yapiyorken nedendir ki elestiri ?!
@senayaydogmus9539
@senayaydogmus9539 Жыл бұрын
@@baharli kolay olacağını kim söyledik ama kolaylaşması için bir yerden başlamak gerek
@peridozeler3674
@peridozeler3674 Жыл бұрын
O kadar bozuk bir sistem var ki. Bir gun okula gitmeyen 11.sınıf ogrencisini 12ye geçiriyoruz. Ve daha niceleri
@Scbms1_9-09
@Scbms1_9-09 Жыл бұрын
Bu eğitimle yapılır ama en son eğitim kitaplarının üretimi içeriği ve öğretmenlerin konuları nasıl işlediğini veya işlemek zorunda kaldıklarını öğrenince ümidim pek kalmadı.
@mams4270
@mams4270 Жыл бұрын
Ben sizleri izledikce halen bu ulkeyi seven dusunen kafa yoran insanlarin oldugunu dusundukce unudumu hic kaybetmiyorum. Boyle olumlu seyleri gorunce avrupadan ulkeme kesin donus yapmak icin planlarimi hizlandiriyorum. Ve kadim bilgiye cok inaniyorum cunki o bilgilerle buyudum. Ikinizinde agzina emegine yuregine saglik muhtesemsiniz 👏👏👏
@eymensarcam8970
@eymensarcam8970 Жыл бұрын
Merhabalar benim oğlum 10 yaşında dün okulda bursluluk sınavı vardı ve çok yanlış çıkardığı için anne ben aptal olabilir miyim diye sordu bana ben gerçekten çok üzüldüm okula eğitim için yolluyoruz kendini öğrenerek daha iyi hissetmesi için ama çocuk okulda aptal olduğunu düşünmeye başlıyor ve bu çocuk normalde ticari bir zekaya sahip aynı zamanda bir arabanın bütün özelliklerini kendi araştırıp bulup bana öğretiyor normal hayatta pratik çözümler üretip hayatımızı kolaylaştıracak fikirler sunan bir çocuk okulda da kendini bu kadar aptal hissediyor Bir şeylerin yanlış gitti çok net değil mi
@yaseminylmaz885
@yaseminylmaz885 Жыл бұрын
Bayılıyorum bu ikiliye..insanın içini öyle güzel bir umutla dolduruyorsunuz ki..iyi ki varsınız..
@myoldestyoutube
@myoldestyoutube Жыл бұрын
İnşallah kendi girişimimde başarılı olduğumda sizin gibi harika insanlara, insanlarımıza destek vereceğim. Kadim bilgilerimizi, kültürümüzü tekrardan hatırlamamız, hatırlatmamız çok önemli.
@bekircayir1839
@bekircayir1839 Жыл бұрын
Kiymetli insanlar Almanya dan selamlar. ben ins sizden de aldigim gücle bu yolda yürüyorum. Bilgisayar ve Elektronik egitimi almis, bir teknik ögretmenim. Ayni zamanda hafizim. Almanya da bu konseptte bir online egitim platformu olusturmaya calisiyorum.
@kevsergunduz8723
@kevsergunduz8723 Жыл бұрын
Harika bir program olmuş. Çok teşekkürler. Eğitimci meslektaşlarıma, Derin öğrenme konusunda Jared Cooney Horvath'ı takip etmenizi tavsiye ederim. Neuroscience ve eğitimi harika bir şekilde birleştirmiş biri.
@sonbaharnrenkleri9803
@sonbaharnrenkleri9803 Жыл бұрын
İnşallah siz düşünürken ben hayata geçirim 😊 çocuklarıma buna benzer yöntemlerle eğitim vermeyi düşünüyorum Türkiye’ye döndüğümde
@zehraakn5029
@zehraakn5029 Жыл бұрын
Yıllardır aklımdan geçenleri söylediniz..bu topraklardan çıkacak eminim...iyi ki varsınız..tek eksiğimiz cesaret kesinlikle..
@fatmadogan8693
@fatmadogan8693 Жыл бұрын
Teşekkür ederim sizi ve sizin gibileri duyduğum ve gördüğüm için çok mutluyum,bu anları yaşatan Allah'a hamdolsun🙂✋
@ahmetu.2702
@ahmetu.2702 Жыл бұрын
Hocam konuşmanızla öyle bir tat ve farklı bir ufuk verdiğiniz için teşekkür ederim. Sizler bizim denizlerdeki deniz fenerimizsiniz siz aydınlatırsanız bizde cesaretlenip o denizde gemilerimizi yüzdürürüz o zaman 8. Ateşi yakıp 9. Ateş nasıl olsun diye düşünürüz.
@aysecavdarc7000
@aysecavdarc7000 Жыл бұрын
Bir çözüm çıkarsa bizden çıkar cümlesine tüm kalbimle inanıyorum 😎
@kafiyeszkafile224
@kafiyeszkafile224 Жыл бұрын
Çok güzel bir sohbet olmuş 👍 çevre bilincinin acaba tek tek bireylere değil aynı yoğun çabayla mesela her yıl tonlarca kirli atığı sorumsuzca doğaya bırakan tekstil devlerinde, buna benzer oluşumlarda mı öncelikle oluşturulması sağlanabilse…bireysel olarak plastik vs kullanımına dikkat etmek, geri dönüşüme önem vermek bir yere kadar katkı sağlar gibi geliyor.
@hacer31200
@hacer31200 Жыл бұрын
Sinan hocam ümidimiz sizlersiniz ne olur uyuyan şu topluma bir ön ayak olunca dirilişe geçsin insanlar buda ancak kadim eğitim ile olur ve olsun istiyorum ben kendi adıma Rabbim ilham eylesin o kuvveti ve cesareti sizlere versin inşallah..
@pnark6376
@pnark6376 Жыл бұрын
Çok teşekkür ederim değerli hocalar.. İyi ki varsınız! 🙏🏻
@yoncaozcelik7217
@yoncaozcelik7217 Жыл бұрын
İnsanı insan yapan kriz anında ne yaptığıdır 👍
@lindablack1248
@lindablack1248 Жыл бұрын
Sizleri dinledikçe umutlar büyüyor,teşekkürler Sevgili Hocalarımız❤️🌺
@semraaksoy355
@semraaksoy355 Жыл бұрын
Birlikte öğrenme ve derin öğrenmeyle ilgili söyledikleriniz o kadar doğru ki..8.ateş ..2136 yılında farklı bir eğitim modelinin de hayalini kurduğum Tek Zaman kitabımı size ulaştırabilsem keşke..Umarım hayallerimiz gerçek olucak bir gün.,
@saglklurunlerincele6150
@saglklurunlerincele6150 Жыл бұрын
Çok değerlisiniz👏
@zehrademir259
@zehrademir259 Жыл бұрын
Yıkılıyorsunuz, tam benliksiniz, 3 oğul annesi olarak dinliyorum...Ali Beynin hikayesi ümitle güvenle göz pınarlarımı titretti, irkildim çok şükür...
@fadimeyucel7281
@fadimeyucel7281 Жыл бұрын
İçeriklerin zenginlikleri bir yana dursun, birbirini gerçekten dinleyen daha sonra konuşan iki insan görüyorum.Youtoube videolarında ender görüyorum bu durumu.
@artunkurt
@artunkurt Жыл бұрын
Bu nasıl bir karizmadır Ali hocam
@Kudretmtbr
@Kudretmtbr Жыл бұрын
Dinlediğim en kaliteli muhabbetti.
@Can-xv8em
@Can-xv8em Жыл бұрын
Hocam Haluk Tatar ile birlikte video çekebilir misiniz ?
@ayseguldeniz911
@ayseguldeniz911 Жыл бұрын
Tüm sınavların israrla çoktan seçmeli yapilmasi, notların da aritmetik ortalama ile verilmesi mantığı da amacı da açıkça anlatıyor zaten..
@mehmeteminsahin2723
@mehmeteminsahin2723 Жыл бұрын
Mükemmel bir bölüm olmuş. Teşekkürler.
@hulyaakaknc6309
@hulyaakaknc6309 Жыл бұрын
Çocukken Robinson Cruise kitabı beni çok yönlendirdi.cocuklar artık bahçede çamur oynayamiyor.yol gösterici bir kaynak bence.sevgiler.
@nryimmogl1677
@nryimmogl1677 Жыл бұрын
Hocam o birileri siz olsanız keşke, sizden çıksa ha bi cesaret deyip🤗içeriği deep learning, yaşayan okulun
@neclabuyuk2278
@neclabuyuk2278 Жыл бұрын
Merhabalar, yine can alıcı konuşmalar, umut sizde bizde yanınızdayız.Bu derin konuyu biraz daha açalım ☀️
@bonibon_826
@bonibon_826 Жыл бұрын
Kesinlikle ben de "Açık Beyin" de bir umut olduğun düşünüyorum .
@mervenuribis9478
@mervenuribis9478 Жыл бұрын
İyi ki varsınız 🤗
@sukruates1786
@sukruates1786 Жыл бұрын
Böyle mesleğinin gerekliliğini bilen ve kalifiliyeli insanları heba ediyoruz ne yazık ki. Adam sırf okul görmek için yurt dışına çıktığından bahsediyor, bizler turistik olarak bile bir okulun önünden geçmiyoruz. Bu kafaları kullanmamak bu ülkenin en büyük ayıbıdır benim nezdimde.
@Lasforkatten
@Lasforkatten Жыл бұрын
Bu ekonomi +kültür meselesi.bazi insanların eline para geçtikçe ev arsa alır bazıları ev(yatirim) +bilgi+kitap+seyehat alır buda gezerken okuyan felsefesi
@Mahmut_Can_SABIRLAR
@Mahmut_Can_SABIRLAR 9 ай бұрын
Önemli olan bilmek değil onunla hemhal olabilmek.
@inciozsendil
@inciozsendil Жыл бұрын
"Bir çözüm çıkacaksa bizden çıkar." Duymaktan bu kadar memnun olduğum, güven duyduğum bir cümle daha söyleyemezsiniz. Aranıza bir de sorumluluk sahibi, bilgisi, deneyimi ve insan sevgisi yüksek bir psikolog aldınız mı? ne müthiş olur....
@fuzuliisler268
@fuzuliisler268 Жыл бұрын
Bir öğretmen adayı olarak şunu söylemek isterim. Her bir öğretmen adayı da öğretmeyi hocalarından öğrenir ve bizim görmüş olduğumuz eğitim modellerinden hiçbirinin yaparak yaşayarak öğrenme olduğunu düşünmüyorum bu nedenle ileride -bunun bilincinde olsam dahi- öğrencilerime nasıl öğretebileceğim bilmiyorum çünkü örneğini görmedim. Biz formasyon derslerini alırken bile sözel olarak aldık nasıl bunu uygulayabilirim ki? Bu bir zincir ve bir yerde kırılması gerek ve umarım olur
@potansiyel7021
@potansiyel7021 Жыл бұрын
acaba deep learning algoritmalarını mı tartışıyorlar diye açmıştım ama video yine de tatmin etti baya güzel, kanala abone oldum
@user-fn5th1zz2s
@user-fn5th1zz2s Жыл бұрын
Konunu özü biz insanlar hala doğaya bağlı yaşayan biyolojik canlılar olarak doğanın temel yaşam bilgisi öğrenmeli. İnsanın yeni bir doğal yaşama yönelmesi doğanın içinde yeni yaşam mekanlarının yaratılmasına bağlı.Ve bunu hep birlikte yapmak ögrenme ve yaşamın bütünlüğünü ortaya çıkaracaktır Köy enstitülerinde olduğu gibi. Aynı çocukken birlikte heyecanla ve sevgiyle oyun oynamak gibi.Oyunu eğitimin ve yaşamın içinde düşünmek beraber yaratmak ve gülmek paylaşmak hepberaber😄 Saygılar,
@derya_oguz7
@derya_oguz7 Жыл бұрын
Kuzey Amerika hikâyesinden çok etkilendim.. içimde bir meşale yaktı...Nereden öğrenebiliriz okuyabiliriz bu hikayeleri acaba? Bir kaynak varmı tavsiye edebileceğiniz? Çocuklarımla okuyalım öğrenelim meşalemiz yansın 🙂
@DougSosli
@DougSosli Жыл бұрын
Lutfen bu ulkede yspulmasi geteken en bastaki is egitim sistemi cocuklar heder oluyor ve nesil potansiyeli kaybediyor bir ebeveyn olarak bunjn icin ne yapulmadi getekiyorsa desteklemeye hazirim Saygilar
@linzer-mm1fj
@linzer-mm1fj Жыл бұрын
Sohbet çok ümitvar bir yöne evrilip sonlamış :) köklerimizle, hamurumuzla, bilim ve cesaretimizle neden olmasın ? 🪐
@desenyaraman9131
@desenyaraman9131 Жыл бұрын
Merak ettiğim bir konu var. Eskiden biz birsey farkliysa, ailelerimize, baba lambam yanmiyo ya da anne çantam yok derdik. Simdi cocuklar hesap sorar gibi ; baba neden lambam yanmiyor ya da neden cantam yok diye soruyor. Ne değişti ya da neyi yanlış yapiyoruz. Cok merak ediyorum.
@rahimeertugral4090
@rahimeertugral4090 Жыл бұрын
Derin öğrenme...Çok merak ettim...
@perihanmhc343
@perihanmhc343 Жыл бұрын
Sayenizde derin ogrenmenin farkina vardim.Ben yere (pek çoğumuzda olduğu gibi) yere çöp atamıyoru.Bu kültürle şunla bunla alakalı olabilir ama derin öğrenme budur bence.Ama geri dönüşüme kağıdı bazen atıyorum bazen amaan diyebiliyorum.Annemin bir lafı vardı haraam yarıyı geçince helal olur derdi.Bunların hepsi derin öğrenmeyle alakalı bence.Yasantına yarıyı geçerek sokmalısın bazı şeyleri.
@sevgiackgoz8012
@sevgiackgoz8012 Жыл бұрын
Otel odasında sadece plastik cub ile çalışan bir kahve makinası var. Kettle yok. Ama benim çay için sıcak suya ihtiyacım var. Makinanın cub’ı alttan ve üstten delince harekete geçtiğini farkettim. :) Kullanılmış kahve cubımı alttan ve üstten yeniden delinecek şekilde ayarlayınca, az kahve kokulu sıcak çay suyum oldu.
@rahimeertugral4090
@rahimeertugral4090 Жыл бұрын
Hamburgerin paketini de yere atıyor...
@merve6552
@merve6552 Жыл бұрын
Öğretim programları yeniden ele alınıp öğrenciye yaparak yaşayarak öğrenme imkanı sağlayacak öğretim yöntem ve teknikleri ile programlar yenilenmedikçe ve öğretmenler buna hazır hale getirilmedikçe söylenilenler hep sözde kalacak.
@busrayuksel8682
@busrayuksel8682 Жыл бұрын
İzlemeden beğeniyorum 😊
@nesimiyasar4274
@nesimiyasar4274 Жыл бұрын
Girişi biraz daha kısa tutabilirsiniz. Teşekkürler.
@pani..923
@pani..923 Жыл бұрын
Hocam o cesaretsizlik durumu öngörememeden kaynaklı sanırim bir ara demiştiniz yine bilinmeyen canımızı sıkar bizim, bilince kafa rahat. Cesarette aynı şekilde bilinmezlik içeriyor biraz
@selaminb4624
@selaminb4624 Жыл бұрын
🙏🏻
@bilgebaykus9841
@bilgebaykus9841 Жыл бұрын
Merhaba, okul öncesi eğitimindeki çeşitli yaklaşımları (montesori, waldorf vb.)konu alan bir içerik çok iyi olurdu. Zira ebeveynler olarak bu konuda kafalarımız çok karışık
@izzetakbasli
@izzetakbasli Жыл бұрын
Sayın hocam önemli bir konu ve arka planda da kuvvetli bir alt yapısı var ama bahsettiğiniz derin öğrenme kavramını yanlış anlıyorum snaıırm. Derin öğrenme eğer yapay zeka ile alaklı olan deep learning ise bu kısımda ki deep kısmı esasında nasıl öğrendiğini anlamadığımızdan ötürü deep olarak nitelendirilmiş. Günümüzde yeni algoritmalar ise explainable AI odaklı olarak, sistemi açıklayan algoritmalar mevcut. Sizin konunuza belki daha yakın olabilcek AI modeli transfer learning olabilirdi. Saygılarımla.
@isaisa1678
@isaisa1678 Жыл бұрын
Derin öğrenme bir konu için yazılmış bir algoritma değil. Bir şeylerin davranış kalıbını istatistiksel olarak öğrenme. Kimse go oyunu nasıl öğrenir diye bir algoritma yazmıyor.
@vuralcabuk3238
@vuralcabuk3238 Жыл бұрын
öğrendiğimizi kullanamıyoruz abi. genel bir yadırganma mevcut. toplumsal gelişemeyince bireyselde gelişemiyoruz. birimiz hepimiz için var ama hepimiz birimize karşı hep özetle :( :)
@serhatsinankilic
@serhatsinankilic Жыл бұрын
👍🏻
@hilalozturk5619
@hilalozturk5619 Жыл бұрын
Sanırım bu programda bir yerlerde bir çeviri sitesinden bahsedilmişti. İzleyeli bir süre oldu da hatırlayan yazabilir mi?
@semraatag228
@semraatag228 Жыл бұрын
@zeynepguler7918
@zeynepguler7918 Жыл бұрын
cimere rica minnet ali koç befendiyi milli eğitim bakanı olarak görmek istiyoruz die yazalım (yardımcılığını açık beyin=sinana canan)
@eces690
@eces690 Жыл бұрын
M.E bakanı olmakla olmuyor bu işler. Bu sistem Ziya Selçuk'u bile tüketti.
@Lasforkatten
@Lasforkatten Жыл бұрын
@@eces690 ziya selçuk akrabam
@aylaakinci6609
@aylaakinci6609 Жыл бұрын
Türkiye' nin musluktan en çok gereksiz ve boşa akıtılan musluklarını hocam tespit ediyor..Hükümet de Saray musluklarını,din görevlileri musluklarını, tarikat musluklarını azaltsın...Yeni tanıştığım gencecik bir öğretmen, okulda 2 Türkçe öğretmeni 4 tane din öğretmeni olduğunu belirtti.. Demek ki düşüncenin manüpülesi ve yeteneği bu yönde olacak..Yine beynimizi açtınız seviliyorsunuz🙏
@ersanerkilinc
@ersanerkilinc Жыл бұрын
Lego hakkında Ben de geçen gün aynısını eşime söyledim. legolar bizim çocukluğumuzda hayalle yapılan bir şeyken şu an tamamen bir plan üzerinden giden saçma sapan bir şeye dönüştü.
@salihasaglam7350
@salihasaglam7350 Жыл бұрын
Sayın hocalarım, sizin anlattığınız yere gelene kadar çocuklar burnunu silmeyi, ayakkabı bağlamayı, mont giymeyi bilmiyor. Kalemi kaybolduğu zaman ne yapabileceğini dahi düşünemiyor. Sorun çözme becerisi, el becerisi sıfır... Velilerime dedim ki çocuklarınıza saksıdaki çiçek gibi davranıyorsunuz. Ağzına yemek veriyor. Ordan oraya kucağınızda taşıyorsunuz. Gerçek hayat başlayınca da o güzel çiçekler sararıp soluyor. Açıkçası derin öğrenme bence evde başlar. Becerikli ve sorun çözebilen çocuk zaten büyüdüğünde de derin öğrenmeyi kendisi de yapabiliyor. Yaparak yaşayarak öğrenme hiç kalmadı maalesef...
@canturkdogan2224
@canturkdogan2224 Жыл бұрын
👏👏💜
@sebileacar
@sebileacar Жыл бұрын
8.ateşin kıvılcımlarını küçük görünen bir topluluk çıkardı. Eğitim için toplanıldığında sadece sakallılar değil, kıvılcımları başlatan ve yürütmeye devam eden kadınlar da çağrılabilir mi? Zira ardımıza baktığımızda kadınları, anaları eğitimde daha fazla görürüz. Sakal işin latifesi tabii. Bu arada bu yayın önceki yayınlardan daha bütüncül ve genişti. Teşekkürler.
@gulaydikici2240
@gulaydikici2240 Жыл бұрын
Tarimi ogretelim cocuklara
@gulaydikici2240
@gulaydikici2240 Жыл бұрын
Çünkü cocuklarin buna ihtiyaci var.
@Lasforkatten
@Lasforkatten Жыл бұрын
Ben vernel bile kullanmiyom .salcami bile evďe yapiyom.🙂👍
@kaganturgut9298
@kaganturgut9298 Жыл бұрын
Bence yapay zekanın öğrenmesi ile insan öğrenmesini karşılaştırmak çok mantıklı değil. Çünkü konsept olarak evet kulağa mantıklı gelse de aslında öyle değil. Yapay zeka öğrenmesinde bir çok teknik ve metod var sizin bahsettiğiniz içlerinden spesifik bir tanesi. Örneğin tekrar sayısı bile eğitim sürecinde etkili eğer tekrarı fazla tutarsanız elinizdeki yapay zeka bu sefer çalışmamaya başlayacak. Veya youtubeda da bulabilirsiniz yapay zeka araba sürmeyi öğreniyor şu oyunu öğreniyor şeklinde. Evet hatadan ders alıyor ancak hatanın sonuçlarıyla yüzleşmiyor. İnsanla karşılaştırılmasını bu sebeplerden dolayı mantıklı bulmuyorum çünkü hiçbir insan bir konuyu yapay zeka kadar düzenli sık ve verimli tekrarlayamaz ve her hatada sonuçla yüzleşmesi gerekir. Bunlar olsa bile çok mantıklı değil çünkü bir yapay zekatı eğitmeden önce yardım alacağım donanımın ne kadar güçlü olduğunu biliyorum. Yani elimdeki işlemci be kadar güçlü ekran kartına ihtiyacım var mı varsa hangisini kullanmam gerekir. Donanımsal yeterlilikleri sağladıktan sonra eğitim sürecine geçiyorum. Ancak daha kalem tutmak için kasları tam gelişmemiş çocuklara yazı yazmayı öğretmeye çalışıyoruz. Ek olarak bahsettiğiniz şeyde girdi ve çıktı belirli. Yani şöyle sistem şöyle işliyor a-> c ye giden bir paternim var ancak benim ileri devam ederek aynı patern ile z yi bulmam lazım. Tek başıma ya hesaplayamam ya da yanlış veya çok geç hesaplarım aynı durumda bu paterni bir yapay zekaya verip z yi olmadan tahmin ettirebilirim. Sonuç olarak a olayı yaşandı bir pattern ile c olgusuna ulaştım. Eğitim için ne vereceğimi biliyorum nasıl kullanacağımı biliyorum ve ne alacağımı da biliyorum. Bir çocuğu eğitirken bu verilerin hiç birini bilmiyoruz ayrıca ben x donanımı ile aynı şeyi yapsam da z ile de yapsam aynı sonucu alacağım tek fark biri daha yavaş diğeri daha hızlı öğrenecek. Bu verilere sahip olsam bile her çocukta sonuç tamamen farklı olacak birinde çalışan diğerinde çalışmayacak.
@KadirPeker
@KadirPeker Жыл бұрын
Derin öğrenme ile ilgili bir şeyler öğrenmek istiyorsanız o program bu program değil...
@tugbasld
@tugbasld Жыл бұрын
Öğretmene düşük not verecen diyor hahahahahha
@InoFootBallK
@InoFootBallK Жыл бұрын
Boşa ümit veriyorsunuz. Kırk sene sonra da eğitim ile ilgili aynı sorunları konuşuyor olacağız
@keremyoner
@keremyoner Жыл бұрын
Batılılar öğrenmeyi makinelere devrettikleri için özgür düşünemiyorlar mı diyorsunuz? Buna inanıyor olmak bana gerçekten çok komik geliyor. Video boyunca da derin öğrenmenin yapay zeka bağlamındaki anlamıyla ilgili oldukça yanlış ifadeler kullandınız, sanıyorum ki yapay zeka araştırmalarının detaylarını pek de bilmiyorsunuz. Sadece öğrenmeyi devretme kısmıyla ilgili yorum yapacağım. Bahsettiğiniz makine öğrenmesi mesela sizin instagramda hangi gönderileri beğendiğinizi öğrenip sizi daha fazla uygulamada tutmak için buna uygun videolar çıkarabiliyor. Şimdi bir insan bunu yapabilir mi? E tabii ki sonuçta buradaki temel öğrenme algoritmasını bir makine/bilgisayar yerine bir insan da elle uygulayabilir veya tamamen kendi algoritmasını uygulayarak da bir sonuca ulaşabilir, makineler eğer sihirli bir şekilde bu sonuca ulaşmıyor belirli adımları takip ediyorsa pekâlâ bir insan da benzerini yapabilir. Peki bunu milyonlarca instagram kullanıcısı için aynı anda ve bir makinenin yapmayacağı işlemsel hataları yapmadan yapabilir mi insanlar? Tüm insanları toplasak bile yapamaz. O yüzden öğrenmenin makinelere devredilmesi konseptini pek anlayamadım. Eğer ki bahsettiğiniz ChatGPT gibi dil modellerindeki gelişmelerle düşünmenin makinelere devredilmesi ise o zaman farklı bir konuyu tartışırız zaten. Ayrıca yapay zeka bağlamındaki derin öğrenmenin olabilecek en iyi öğrenme yöntemidir (ve bunu söylerken insanlardaki öğrenme ve makinelerdeki öğrenme kavramlarını benzer olaylarmış gibi değerlendiriyorsunuz fakat bırakın öğrenmeyi henüz zekanın hem insan hem yapay zeka bağlamında ne anlama geldiğini net bir şekilde söyleyemiyoruz) gibi bir iddiayı neye dayanarak söylüyorsunuz?
Dikkat Et Değişiyorsun | Önce CAN Sonra CANAN | 191.Bölüm
27:09
СНЕЖКИ ЛЕТОМ?? #shorts
00:30
Паша Осадчий
Рет қаралды 8 МЛН
Children deceived dad #comedy
00:19
yuzvikii_family
Рет қаралды 6 МЛН
VERİ YALAN SÖYLEMEZ - Herkes İçin Yapay Zeka - Bölüm 3
10:17
Erkekliğin Sonu Geldi Mi? | Yeni Köye Eski Adetler | 11. Bölüm
25:52
Olumlu Düşünmek | Sinan Canan | DenizBank Deniz Akademi
21:33
Deniz Akademi
Рет қаралды 730 М.
Yankı Odaları | Yeni Köye Eski Adetler | 21.Bölüm
22:21
AçıkBeyin
Рет қаралды 14 М.
Визуализация гравитации
10:00
Макар Светлый
Рет қаралды 13 МЛН
СНЕЖКИ ЛЕТОМ?? #shorts
00:30
Паша Осадчий
Рет қаралды 8 МЛН