Folosește codul "99vehicles" la checkout pe carVertical și ai o reducere de 20% sau intră aici direct - carvertical.com/99vehicles
@alexandru-ilea Жыл бұрын
Pentru suprafata aia foarte mare exista o gramada mare mare de tot de acoperisuri pe toate casele din tara asta. Noi ne-am pus panouri fotovoltaice de 20KW (41 de panouri) pe casa si am productie minima de 40 KW intr-o zi de ploaie si peste 100 KW in celelalte zile (vara, pe iarna n-am experimentat inca dar presupun ca un 30-40 tot produci si iarna). Am produs in aproximativ 2 saptamani peste 1.000 de kWh si am consumat 100 din ei. Restul ii pot da la vecini sa-si incarce masinile electrice. Gandestete ce potential exista daca doar 1 din 4 proprietari de casa isi pune panouri fotovoltaice din surse proprii sau din programul casa verde spre exemplu. Sa nu mai vorbesc de cladiri institutionale gen scoli unde statul prin ministerul de protectie al mediului ar trebui sa aloce fonduri ca sa fie instalate panouri pe toate acoperisurile in cel mai scurt timp posibil. Ar avea doar de castigat din asta.
@alexandru-ilea Жыл бұрын
Si sincer, cine isi permite masina noua de minim 10.000 de euro (un spring desi nu-i chiar o masina "decenta") mai scoate 10.000 si pentru panourile fotovoltaice ca doar nu-si cumpara masina din toti banii (asta daca nu-i retardat din punct de vedere al educatiei financiare gen).
@alexandru-ilea Жыл бұрын
De asemenea tarile principala poluatoare (China, SUA, UE si India) si-au luat toate angajamentul asta cu 2035 iar astea 4 zone polueaza cat pentru toate restul la un loc.
@bogdananghel9480 Жыл бұрын
mergi 400k cu alea electrice fara sa poluezi deloc, dar curentul ala de unde vine? majoritatea incarcatoarelor au curent din surse nu prea curate din pacate.
@ThePrivateGamer19 Жыл бұрын
Adica..?
@bogdananghel9480 Жыл бұрын
@@ThePrivateGamer19 3:08
@ThePrivateGamer19 Жыл бұрын
@@bogdananghel9480 ai mentionat de surse necurate, la aia ma refeream
@danielsandu4106 Жыл бұрын
Ai pus punctul pe i si ma bucur ca mai sunt oameni realisti si intregi la cap care isi pot da seama ca viitorul full electric e o fantezie.
@gabyn9264 Жыл бұрын
Razvan de cand a inceputo cu BMW-urile incepe e deschide ochii mai tare fata de unele lucruri
@3dward87 Жыл бұрын
probabil eu sunt intr-o fantezie de 2 ani de zile.. ca si restul care au fost mai deschisi la minte.
@gabyn9264 Жыл бұрын
@@3dward87 de ce?
@alexandru-ilea Жыл бұрын
@@gabyn9264 este sarcastic pentru ca are masina electrica si Daniel zicea ca este "o fantezie".
@3dward87 Жыл бұрын
@@gabyn9264 eram ironic, mi-am vandut fosilele, dacia spring e masina principala
@nickdaniel2803 Жыл бұрын
nu ai înțeles . Tocmai asta se vrea: mult mai puține autoturisme la o mie de locuitori. Articolul 11, lit. n din Legea 155/2023 spune concret acest lucru. În rest vorba aceea: râdem de teoria conspirației dar întotdeauna se întâmplă.
@liviufratila7046 Жыл бұрын
serios? 😅 si politicienii din ce parcari, borduri si asfaltari, isi mai fac banii? 😅
@marianionelpetri Жыл бұрын
De ce sa aiba tot natafletul mașină. Merge pina la colt după pâine si un pachet de țigări..
@liviufratila7046 Жыл бұрын
@@marianionelpetri adevarul e ca, s-a cam umplut tara de natafleti cu masina! nu mai ai loc de ei 😆
@SMAr2wo Жыл бұрын
@@marianionelpetrisau ala care lucrează la ghiseul de pasapoarte, sau CI....merge 2km cu masina pan la servici...nu-l vei vedea in autobus cu pwoolimea
@SMAr2wo Жыл бұрын
@@Gogugogugogu asa e
@SMAr2wo Жыл бұрын
De aia nu inteleg multi: prin tot ce fac mai nou, ei vor ca doar cei cu bani sa mai dețină autoturisme, clasa de jos, jos-mijloc si o parte din mijloc sa meargă frumos cu TC, bicicleta, pe jos...iar care vrea sa aiba temporar un autoturism, vor imprumuta de la cei cu bani(!firme de închirieri auto). La un moment dat se va vedea o discrepanța mare. Muncitorul in ploaie, frig, la semafor, asteapta sa se faca verde la pietoni, bogatul in masina full electric, la căldurică , comfort...si fara trafic si ambuteiaje. Asta se va aplica si in alte zone de comfort, nu numai in industria auto.
@sterry3535 Жыл бұрын
Exact, toti din guvern care sugereaza "reducere de emisii" si chestii renoibile, reducerea poluarii, etc. Sunt tot aia care au masini cu motor de 3-5.0L si merg cu Avion Privat pana la Mamaia (exagerez dar intelegi idea)
@remisprincenatu8974 Жыл бұрын
😄
@RupOase Жыл бұрын
@SMAr2wo doar ca... asa a fost dintotdeauna, chiar si cand nimeni nu dadea doi bani pe incalzirea globala. Diferenta o reprezinta valoarea imaginata din ochii celui care priveste. Inainte era discutia dintre Dacii si Oltcit-uri, dupa care au aparut masinile aduse din vest. Evident, cei care veneau cu Mercedes-Benz erau cei cu bani, iar cei care stateau sa bibileasca Daciile cu multe batai de cap si ciorapi de dama erau si cei care mergeau des la serviciu cu autobuzele. E ca in trecut, nimic nu s-a schimbat, doar ca acum observam pe pielea noastra cum natura s-a schimbat. Iernile geroase au devenit primaveri, iar verile temperate sunt un amalgam de furtuni sau caldura tropicala. Problema pe care o vad eu, mai degraba, este faptul ca business-uri precum magazinele online, similare cu acesta pe care il are Razvan, nu vor mai avea obiect de activitate decat in vanzarea de filtre si discuri/placute sau alte consumabile. Nu se vor mai face atat de multi bani din piese auto fiindca vor fi treptat inlocuite de altceva si e normal ca persoane ca Razvan, sau ca tine, care isi fac scenarii neverosimile de viitor vor tipa ca din gura de sarpe ca "vedeti ca nu sunt bune alea, pentru ca (motive puerile)". Basca, asa a fost si cu electrificarea in anii 1900. E celebra caricatura aceea americana si miscarea impotriva electrificarii gospodariilor; dar hei, doar cei care nu vad mai departe de 5 ani vor spune ca "oculta mondiala, muncitori in ploaie si 'nu cred ca asta e buna pentru ca'... "
@mihaillungu16 Жыл бұрын
"Asteptand sa se faca verde la pietoni"... Oare cum fac ăia din țările nordice de au si bani de maşini noi, dar merg la job cu bicicleta si transport in comun? In loc sa mearga ca romanii cu masina 😂
@beniaminrolea8891 Жыл бұрын
@@sterry3535 nu exagerezi deloc; vezi Davos !
@alingliga Жыл бұрын
Salut, nu uita de hidro pt productie. Infrastructura....da,daca nu este regandita din temelii, nu va merge, valabil si pt prosumatori
@misu377 Жыл бұрын
Pai și pentru reciclarea bateriilor cum e , atunci când le duc la Remat ? 🤔
@Albedo00.39 Жыл бұрын
Mi-am întrebat vecinul când își schimbă calul și căruța pe o electrică. A zis că îmi va răspunde pe Yahoo Messenger!
@Brzrazvy Жыл бұрын
Te salut. Din ce am înțeles, exista posibilitatea unor contoare Smart, care pot regla consumul pe mai multe circuite. De exemplu dacă locul tău de consum e de 5 kw, iar in locuința consumi 3, mașina se va incarca cu 2 kw și nu vor sări siguranțele. Succes pe mai departe.
@alexandru-ilea Жыл бұрын
Bine inteles, si sunt si statii care incarca doar cu excesul de curent electric daca ai fotovoltaic. Ceea ce trebuie sa se intample ca sa scapam odata de toata tarasenia este sa se puna prize de incarcare lenta in parcarile de la locurile de munca. Peste 80% din timp majoritatea masinilor stau intr-o parcare. Daca acele parcari vor avea incarcare lenta la toate locurile de parcare masinile s-ar putea incarca peste zi din curent-ul excesiv din fotovoltaice spre exemplu. Faci plan tarifar diferential in functie de ore si pui tarif mic pe timp de noapte si la mijlocul zilei cand este exces de energie si tarif mare de la ora 17 la 21 cand toti vin acasa pentru a nu supraincarca reteaua. Asta si cu acele contoare care limiteaza consumul la maximul alocat pentru locuinta proprie si ai rezolvat problema. Noi avem acum pe casa panouri fotovoltaice cu o capacitate de 20 KW care au produs doar azi pana la ora 14:48 (cat este acum cand scriu) 70 kWh. Pai cu 70 kWh incarcam complet o masina electrica deja si mai aveam inca 6 zile intr-o saptamana sa incarc si masinile la inca 5-6 vecini gen.
@dadu457 Жыл бұрын
Salut, te-ai gandit la sursa de energie electrica? Si acolo este destul de multa poluare
@andrein2598 Жыл бұрын
Din pacate domnul Razvan nu s-a prea documentat pentru acest clip si propaga niste narative false cum ar fi ca nu are cum lumea sa suporte full EV ceea ce este o prostie deoarece se porneste de la niste narative false. Trecerea la 100% electric nu se face instant ci in timp deci nici vorba de full ev intr-un an deoarece si productia de EV va dura pana va ajunge la 100% saturatie deci ne bazam pe frica si povesti. GRID-urile peste tot in lume produc in functie de consum deci exista o diferenta intre capacitatea totala a unei tari sa produca vs productie exemplu Romania consuma 6-8 mii de MW de curent pe zi dar capacitate de productie este 18.545 MW sursa: ANRE( se produce doar cat de consuma diferentele fiind vandute la export). Grid-ul se mareste de la an la an si se adauga noi capacitati de prodctie fie ea retail (oameni cu panouri) fie firme ce instaleaza campuri intregi de solar/eolian fie statul prin investitii. Odata cu cresterea anuala a consumului si crestearea in capacitate va fi mai proportionala. Iarasi exemplu in Norvegia acum se vand 80-90% EV masini noi anual deci doar EV... a crapat GRIDul lor avand in vedere ca de 2-3 ani minim se vand aproape numai EV masini noi ? .... Alt narativ e ala ca polueaza EV mai mult in ciclu de viata ceea ce este fals iar alt argument de poluare este acela ca bun bun electric dar cum producem curentul cu carbune ? pai e simplu dar lumea nu stie cum functioneaza tot acest sistem. De ex consumul Romaniei este asigurat din ceea mai mare parte de renewables Hydro, Solar, Eolian si Nuclear/Hidrocarburi/Carbune. Carbunele reprezinta doar 10-15% din productie in unele zile fiind chiar spre 0 carbunele fiind solutie pt PowerPeak. Cine crede ca gridul in viitor va fi cu carbune se inasala. Si cine tot comenteaza aiurea ca nu putem trai din renewables se insala deoarece Gridul deja traieste din renewables fiind tot timpul un MIX de energie, MIX-ul din renewables creste de la an la an iar carbunele/gazul si alte forme scad si ele. Ar fi multe de zis dar cine vrea cu adevarat sa stie anumite lucruri citeste si se documenteaza. Alt hint si asta nu este deloc conspiratie este ca SUA si statele vestice vor sa scape de dependenta de petrol din partea statelor problematice si sa fie independete energetic ca sa nu fie toti in postura Germaniei iar asta se face prin renewables. Pretul energie produse din solar a scazut din 2010 pana azi cu peste 100% si a devenit cea mai ieftina sursa de producere a energie electrice investiitle in solar fiind colosale. Cu timpul si productia de energie va fi mai verde fara doar si poate asta pentru postacii de serviciu care se bat in piept ca EV polueaza mai mult. Bateriile folosite NU SE ARUNCA IN CAMP sau se muta din loc in loc cum cred unii "destepti" . Bateriile contin materiale rare si scumpe deci nici vorba de asa ceva. 90-95% dintre ele se muta de pe masini pe energy storage iar restul care sunt neutilizabile sunt reciclate. ex: RedWoord Materials/ Li-Cycle . vedeti materialul : "Where Do EV Batteries Go When They Die?" facut de CNBC inainte sa comentati ca bateriile ajung ln camp. La momentul actual nu sunt destule baterii stricate pentru a putea mari capacitatea de reciclare deoarece inca nu au ajuns destule EV la EndOfLyfe pentru a putea fi reciclate. Deci durata de viata a bateriei nu este 10 ani paote fi 20-30 de ani daca este mutata in storage ceea ce este destul iar la final poate fi reciclate. Modele vechi de EV gen Nissan Leaf nu aveau sistem BMS si normal ca se strica bateria in 4-5 ani ani maxim. Rata de fail a bateriilor de pe tesla in cazul masinilor lor este de 1.5-2%.
@alexandruisac3490 Жыл бұрын
Superb....ai perfecta dreptate,ai omis prețul mașinilor electrice și de ce nu autonomia lor REALA.
@Etherion94 Жыл бұрын
Super bine spus. Sunt zone unde dacă pornesc mai mulți AC ul in casa crapă transformatoarele…despre ce vorbim. Viitor electric total este SF…😂
@mirceaalexandru9291 Жыл бұрын
Dom' inginer! %? Ce procent acordati consumului de hidrcarburi al masinutelor de plimbare in comparatie cu: camioane mici-TIR, avioane-elicoptere, speciale militare, locomotive diesel, vapoare, autobuze (alea de fac Spani, Olanda), tractoare-combine-etc, motociclete, drujbe, pompe irigatii/fantani, utilaje industriale-agricole? Am uitat de incalzirea locuintelor cu gaz-gaze naturale-motorina. Sigur nu am epuizat toti consumatorii.. Eu nu cred ca trece de 3-5 %.
@Andrew-rp1uf Жыл бұрын
Era o teorie conform careia daca s-ar instala panouri solare pe o suprafata foarte extinsa ar fi suficient sa alimentezi intreg globul Ce ne impiedica: nu exista infrastructura pentru a aduce si instala panourile acolo, ar duce la o catastrofa ecologica, costuri extrem de mari
@bodeapaul3259 Жыл бұрын
un lucru de luat in calcul la panourile solare e si durata de viata relativ scurta (undeva la 25 de ani) dupa care trebe schimbate. Asta creste foarte mult costurile pe termen lung comparativ cu o centrala nucleara de ex care are un cost foarte mare la inceput dar poate fi folosita sute de ani.
@DimitriBD Жыл бұрын
Cred ca nu ai înțeles .Din 2035 se vor vinde mașini noi numai mașini electrice,vor circula in continuare cele cu ardere interna ,dar o sa fie anumite restricții pt ele(ex: nu pot intra in orașele mari).Clar vor sa reducă si Nr mașinilor ,prea sunt multe.
@stefanvlasceanu6261 Жыл бұрын
Asta a spus și el
@parintenebun Жыл бұрын
Pai în Cuba nu au întrat în sec 21 cu tehnologia auto. Pana la electrice mai durează 50 de ani. Sau 100?
@mihaivasilecalancea7861 Жыл бұрын
Cum 0 emisii? Da emergia electrica injectata in sistemul de distributie cum e produsa? Tot cu 0 emisii? Si atunci? Cum ramîne? E zero s au nu e zero ?
@iulianbaicu6900 Жыл бұрын
Cum raman cu generatoarele????
@ciprianrou8203 Жыл бұрын
Despre efectele nocive ale câmpului electromagnetic dezvoltat de motoarele electrice asupra ocupanților vorbește cineva, s-au făcut măsurători ?
@ionutlacatusu1298 Жыл бұрын
Ce parere ai despre masinile care merg cu apă?
@sterry3535 Жыл бұрын
3:15 - si cand se duce bateria si nu mai merge reciclata, unde se duce? Tot in pamant ^^
@floriandevale2264 Жыл бұрын
La groapa de gunoi din România ,ocrotită de parlamentari,iar poliția și ministrul mediului nu o vede
@classic_opel Жыл бұрын
Nu esti energetician. Nu se poate cu nuclear. Nuclearul are nevoie de cateva ore pentru a reporni, in timp ce hidro are nevoie e 10-15 minute. Asta pentru ca trebuie sa ai echilibru in sistemul energetic (diferenta cat mai mica intre productie si consum), altfel se ajunge la supraincarcari si/sau iese din parametri (tensiune,frecventa). Cand sunt asa probleme, dispecerii cauta sa conecteze/deconecteze surse de energie si, in ultima faza sau supraincarcare, consumatori (pe vremea lui Ceasca, "dadeau afara" orase intregi ca sa poata merge fabricile). Aici vine BUBA cu "regenerabilele" pentru care e multa propaganda : nu poti controla cat soare si vant ai. Ba mai mult, nu poti nici sa faci program la priza, gen "este curent, hai Gigele cu Tesla la priza ACUM". Norvegia are 95% energie hidro (mult mai controlabila decat solar si eolian) si cam 20% din parcul auto PHEV si BEV. Cred ca benzina sintetica va fi viitorul, chit ca nu place propagandistilor cu interese financiare sau spalati pe creier. OK, nu e fix neutra climatic, dar reduce vreo 90% din emisiile CO2 per total si - partea cea mai faina - e drop-in. Adica adio poluare la sursa, nu e musai sa tot arunci si/sau reciclezi masini, ci poti folosi mai mult cele existente, impreuna cu infrastructura. M-am caznit sa calculez si masina de oras a familiei - Corsa din 2002 - este, dupa 21 de ani pe drum, un picut mai nepoluanta decat sa fi luat un BEV nou la fiecare 5 ani. Idem, oldtimerul de cursa lunga (Omega) ar face "paritate" cu un BEV dupa vreo 12-13 ani de condus, pentru simplul fapt ca e vechi si nu mai genereaza noxe de productie. Restul ? Ipocrizie, bani, poluare, povesti si CONSUMERISM. (my 2 cents, ca om cu studii su experienta in energetica).
@andrein2598 Жыл бұрын
Cateva lucruri ar fi de adaugat cum ar fi ca deja mix-ul energetic al multor tari contin surse de energie ce nu pot fi controlate cum ai spus tu dar ideea nu este si nu a fost ca sa avem 100% eolian sau solar ci un mix de energie regenerabila care deja exista si este realizabil sa tinda spre 100% in viitor. Power peak plants fie ele pe carbune sau nucleare sunt dupa cum bine ai precizat slow pentru a stabiliza gridul si foarte costisitoare de aceea acum din ce m-am documentat se trece la solutia battery energy storage pentru GRID o solutie aproape instanta pentru peak consumtion care poate stabiliza in cateva secunde GRIDul . Nu este super raspandit dar se pare ca asta e cea mai buna solutie sa stabilizezi GRIDul intr-un mix de surse regenarabile si nuclear
@mateiflorin4248 Жыл бұрын
puterea instsalata de productie in Romania este 18 TW si se produce/consuma 6TW.
@Alexcdag Жыл бұрын
Măi aceștia care ziceți că mașinile electrice poluează mai mult decât cele cu motoare cu ardere internă, voi v-ați gândit industria PETROLIERĂ (extracția și prelucrarea țițeiului) cât de mult POLUEAZĂ pentru crearea combustibililor, a uleiurilor, a tuturor elementelor??? Iar aici nu vorbesc de atmosferă, ci de deversări deșeuri petroliere (plasticul este un produs al industriei PETROLIERE) în ape care devin din ce în ce mai poluate. În ceea ce privește infrastructura, in mod normal TRANSELECTRICA ar trebui să se implice în crearea de linii de transport NOI, fapt care... nu prea se întâmplă că deh... N-AVEM BANI!
@cipacip4550 Жыл бұрын
Ce părere ai de toyota camry din Nascar?
@RNCerus Жыл бұрын
De hidrogen nimic?
@stefangherman8408 Жыл бұрын
Eu când vine vorba să-mi imaginez un viitor electric, eu îl văd în mijloace de transport public, gen tramvaie, troleibuze și trenuri. Autobuzele electrice apar și ele, dar în mare parte mi se par o prostie atâta timp cât există troleibuze cu baterie și care au autonomie în afara rețelei. Mașinile electrice sunt mașini mici și stric pentru mers prin oraș. Și mașini plug-in hybrid pentru drumuri în afara orașului. Camioanele cu baterie diesel-hybrid pentru transport marfă. Cam așa îmi imaginez eu un viitor electric.
@Vladez57c Жыл бұрын
Nu ar fi imposibil sa mergem doar cu electrice dar sa fie statii de incarcare exact cum sunt astea de carburant normale . Si incarcarea sa ajunga la un nivel de in 10 minute sa iti incarci bateria... ca asa in 5 minute ai facut plinul cu benzina si pleci . Si plus de asta sa aibe autonomie mare , cat ca unele pe carburant normale . 1000 km/2000km.. Cum am prins si eu pe cineva cu un Hyundai , am ajuns la descarcare la 4 dimineata , odata cu mine a intrat si el in parcarea magazinului sa isi puna masina la incarcat .. si statea in masina pe telefon ..
@Biobio2023hazard Жыл бұрын
Ce fac cu camioane ca intra aia cu ele in cladirile de guvern
@nistorandrei_21 Жыл бұрын
Salut! La ce sa fiu atent când achiziționez un Cayenne 2012?.. ce versiune și ce combustibil sa fie cel mai fiabil ?
@liviufratila7046 Жыл бұрын
la asa masina si la cat costa, tu nu ai habar si intrebi? ai bani de aruncat pe ce zic altii? sau banii sunt de la pescareala?
@grozdi1 Жыл бұрын
Ia-ti unul electric... 😜
@totuldelavantsisoare3821 Жыл бұрын
Te contrazic am una electrică și folosesc 80 % numai energia din panouri dar ai omis că energia pe care o folosim nu este mai mare de 10% de cât ne poate da planeta
@Hakan89 Жыл бұрын
Trebuie sa se treacă de la bateriile de litiu la cele cu grafen , dar nu prea se vrea 😅
@beniaminrolea8891 Жыл бұрын
Te salut din Montréal, Razvan & urmaritori. Am apucat bucurestiul comunist in anii 80 si chiar mai târziu cand treceai pe oriunde fara trafic; deloc. De un an am în familie (o foloseste sotia cel mai mult) un Crostrek 2023 PHEV, autonomie anuntata 24 km electric (vara vreo 30 si iarna vreo 23...), apoi merge hibrid. Aici curentul este 100% hydro (cu ceva neglijabil eolian si solar). Nu am observat o crestere a consumului casnic de curent, decând masina se încarca acasa. La servici sunt 15 statii de încarcare gratuite (platesti doar parcarea ca toti ceilalti), dar sotia nu are acces (când începe ea lucru altii au ocupat deja aceste statii) . Când eu lucrez noaptea si mai iau masina ei, atunci am acces. Consumul (nu mixt, ci asa cum este utilizata) este 2.3 vara si 3.7 iarna. Distanta pâna la servici este 22 km, autostrada cu trafic 80%. Pâna ca un electrician autorizat sa instaleze o borna de încarcare in garajul casei noastre, nu puteam sa am masina la incarcat si aspiratorul, de exemplu; acum nu sunt probleme, borna are 30-40 A (variabil in functie de cum cere masina). Incarcarea in oras costa 1$/h (salariul minim 15~, parcarea pentru ne-electrice cam 2.5-3.5 $/h, electricele platesc doar incarcarea pe unitatea de timp, nu de curent). Problema mare este ca acest curent este transportat de la 1000+km, aerian. Cand este polei (se intampla rar, nu in fiecare an) se intrerupe curentul pentru zile intregi. Sa vezi atunci ce se intampla cu cei cu masini electrice... Un PHEV merge pe benzina... Asa ca ai dreptate cu PHEV sau hybrid. PHEV se merita doar daca ai incarcare acasa macar, preferabil si la servici. Hai sa iutam pentru o clipa de RO, in US guvernul a comandat un studiu si concluzia a fost ca: daca din masinile actuale 1/4 ar fi electrice, infrastructura de transport curent electric (EN: grid) nu ar face fata. Destul de clar; studiul presupunea ca curentul ar fi gratuit..., ceea ce evident nu este posibil. PHEV mai sunt bune pentru orasele poluate, unde poti merge doar electric. Deja guvernul a taiat subventiile la cumpararea unei masini electrice sau PHEV. Nota: aici nu se plateste impozit la masini, cilindreea sau felul de combustibil nu sunt relevante... Electricele si PHEV au insa niste facilitati: gratuitati pe anumite autostrazi / poduri, dreptul de folosinta a benzilor de transport in comun, etc...
@mihaibucu Жыл бұрын
Salut, pentru a nu induce in eroare oamenii care încă mai spera la o “viața de poveste” in cacanada, trebuie menționat ca plătești plăcile de înmatriculare anual - este practic impozitul din România. In plus, de ziua ta de naștere, plătești și pentru permisul de conducere. Sutele de dolari acumulate in urma acestor taxe cântăresc greu la bugetul familial.
@beniaminrolea8891 Жыл бұрын
@@mihaibucu asa este; platesc permisul o anume sumă de bani pe care o câștig in 2 ore de muncă și cam 3 ore echivalent pentru dreptul de a circula. Hai sa zicem o zi de muncă. Așa ceva cred că orice Român ar plăti fără probleme. In schimb, dacă am un accident nu plătesc spitalizare sau alte chestii, totul se decontează dintr-un cont in care se strâng o mare parte din banii pe care ii plătesc de ziua mea, sau la 6 luni, pentru permis sau înmatriculare. Viața de poveste nu este pe nicăieri, dar sa nu comparăm totuși RO cu CAN.
@ThePilotDaniel Жыл бұрын
Mare adevar spui, si mai sunt inca multe de spus pe aceasta tema, dar nu se vor spuse.
@marianionelpetri Жыл бұрын
Ceva nu bate la calcule. Guvernul României aprobă 10 miliarde de dolari pentru inarmare . Deci bani sunt .ar fi dar nu este interes
@tudoralexandru8740 Жыл бұрын
boss, nu o sa incarci de la bloc. toyota o incarci de acasa? te duci frumos la statie rapida si incarci acolo
@georgesbv1 Жыл бұрын
asta e unul din punctele de vanzari ale electricelor, ca pleci mereu cu masina incarcata.
@Ziua1310 ай бұрын
de multe ori stai la peco la coada si acolo se rezolva cu alimenatul in 5-10 min , cu o electrica stai si 30 de minute sa incarci , daca toata lumea sau numa 50% sa fie electrice iti dai seama cate stati trebuie sa fie
@tudoralexandru874010 ай бұрын
@@Ziua13 fii serios, se incarca foarte repede, și de obicei faci altceva în timpul ala (ex cumparaturile)
@Ziua1310 ай бұрын
@@tudoralexandru8740 acuma da dar pe viitoe cand sunt numa electrice tu chiar crezi ca pui in priza si te duci sa faci cumparaturile ? chiar crezi ca o sa fie asa multe stati sa iti permiti asta ? eu nu cred
@tudoralexandru874010 ай бұрын
@@Ziua13 sigur vor fi. uita-te la Norvegia unde au trecut toți pe electrice fără probleme
@MrGlebALEX Жыл бұрын
Poti sa setezi cu cat incarci masina... dar cu cat setezi o putere mai mica, cu atat iti ia mai mult timp.... dar, depinde de nevoile fiecaruia... peste noapte o poti lasa la incarcat.. ca ai dat exemplu spring.. a doua zi, te duci la munca si revii acasa... si aia e..
@deprintraficadunate5325 Жыл бұрын
La partea cu poluarea, te inseli. Exista un studiu facut de Volvo in acest sens. Autovehiculele electrice polueaza mai mult si in faza de constructie (mai mult cu aprox. 70%) dar si la scoaterea din circulatie (acele baterii sunt extrem de greu de ecologizat si costa mult). Inca nu exista un stdudiu pentru partea de reciclare dar facand un mic exercitiu de imaginatie, gandeste-te ca daca doar masinile din Bucuresti ar fi electrice (si sunt "doar" vreo 300k bucati) partea de "ecologizare" dupa expirarea duratei de functionare a baterrilor ar fi un cosmar. Mai este un aspect: o masina electrica polueaza in avans, in faza de constructie. Daca ea nu se vinde sau nu circula minim 100.000 km, sau are accident cu dauna totala in primii 10.000 km ma indoiesc ca va iesi pe plus. Daca o masina termcia pateste acelasi lucru, poluarea scade semnificativ daca e sa luam ciclul ei de viata. Ca sa nu mai spun ca si in timpul folosirii active, nu e chiar tocmai verde, atat timp cat nimeni nu poate garanta ca tu vei incarca doar energie provenind de la eoliene, hidroncentrale sau panouri solare, cu exceptia cazului in care ai acasa asa ceva. Una peste alta, oricat ar trage unii pe ideea asta, singurul avantaj al masinilor electrice este faptul ca muta poluarea din orase in afara lor (ceea ce nu e putin lucru si este un fapt pozitiv). Restul sunt povesti.
@andrein2598 Жыл бұрын
Acel studiu e horse shit facut de un automaker...atata lume care chiar crede ca bateriile ajung pe camp dupa durata lor de viata in masina =)) Cititi oameni buni si informativa-ti... dupa utilizarea in masina 90-95% din baterii sunt fara defect doar au capacitatea initiala micsorata si care inca se mai pot folosi in aplicatii de storage de energie iar restul reciclate. Acum gresesc si eu ca la ce articole sunt pe net normal ca oameni nu inteleg anumite aspecte si care e treaba cu masinile electrice baterii poluare etc. Pe scurt nu este adevarat ca EV sunt mai poluante pe parcursul duratei lor de viata.
@remisprincenatu8974 Жыл бұрын
articolul ala e o mare aberatie, l-am citit si eu. acolo e vorba doar de amprenta de carbon, emisiile de CO2. daca s-ar pomeni de poluare la toate nivelurile, termicele depasesc cu mult electricele chiar din faza de constructie prin simplu fapt ca au de sute de ori mai multe componente care trebuie proiectate, fabricate, transporate. ape uzate si deseuri nu s-a luat in calcul in articol. sa luam doar niste exemple: ambreiaj, cutie de viteze, injectoare, pistoane, arbori cotiti, tevi de esapament, catalizatoare, filtre de particule, egr-uri, furtunuri, bujii, si inca alte sute de piese care la electrice lipsesc. industria construcoare pt toate aceste componente, care repet, la electrice lispesc, polueaza foarte mult. apoi iar nu s-a pomenit de lantul de extractie, transport si rafinare petrol. alt poluator colosal. nu mai puneti botul la vrajeli din alea, ca e la mintea cocosului, ca oricat de mult cobalt, nichel si litiu s-ar extrage, nu se ajunge cu poluarea nici la unghia mica fata de cat se polueaza la constructia unei maisni termice. chiar ca restul sunt povesti
@RupOase Жыл бұрын
Atat ca, ecologizarea o face mai departe posesorul de EV. Multe startup-uri de reciclare a bateriilor se plang de faptul ca nu gasesc baterii de reciclat fiindca proprietarii de EV-uri, dupa ce ajung la concluzia ca bateria masinii lor nu poate fi folosita pentru a mai merge cu masina, si-au mutat-o in gospodarie unde tine casa pentru cateva zile complet off-grid. Apoi, studiu facut de Volvo? Ti-a sunat foarte impartial, nu ?
@alexandru-ilea Жыл бұрын
@@RupOase Corect, bateria cu 70% din capacitatea initiala sa zicem poate fi considerata proasta pentru masina dar excelenta pentru casa. Mai duce inca 10 ani ca si baterie de rezerva in cazul unei pene de curent.
@georgesbv1 Жыл бұрын
E dubios și dacă introduci toate emisiile folosite pt extragerea petrolului, rafinare, transport.
@FotoFilmEvents3 күн бұрын
Iti dai seama ca daca Vodafone gandea ca tine si astazi aveai net gprs Lucrurile se schimba si. daca vrem si daca nu vrem noi Reglementarile si piata o vor cere, iar metodele de a produce energie electrica sunt nenumarate si pot inlocui cu usurinta industria petroliera
@antonioraresghibirdic9812 Жыл бұрын
Apreciez calitatea video👏
@c-g-s5691 Жыл бұрын
De ce Corola de 1.5, benzina, are garanție 100 de mii de km și Corola de 1.6 are garanție 200 de mii? Mă lămurești, domnu’ Răzvan?
@gorunescupunctro7693 Жыл бұрын
Este într-adevăr o țintă ambițioasă, și probabil realizabilă pe termen mediu-lung. Energia electrică nu este un impediment, de la soare ne cade te Terra într-o oră energia pe care umanitatea o consumă într-un an, așadar e doar o chestiune de a reuși s-o recoltăm eficient. În definitiv și carburanții fosili sunt tot energie solară stocată. În plus de asta, randamentul motorului electric (de 80-90%) este net superior drivetrain-ului clasic cu motor cu ardere internă, ce are un randament de (teoretic 30-40%) dar în realitate de 12% în utilizarea zilnică. Este cam aceeași revoluție tehnologică dintre motorul cu aburi (cu ardere externă), cu un randament de 8-10-12% și cel cu ardere internă. Și cu toții știm ce s-a întâmplat cu motoarele cu aburi în cam 50 de ani de la apariția motoarelor cu ardere internă. Probabil că o dată cu mase critice de bani investite în domeniu de către marii fabricanți auto, avansul tehnologic va accelera, eficiența mașinilor electrica va crește, și nu e de eliminat probabilitatea ca tehnologia bateriilor să facă un mare salt înainte, stocarea energiei fiind factorul limitator, atât ca densitate de energie, cât și ca preț/disponibilitatea materiei prime. Industria estimează că în 2030 prețul unui drivetrain electric îl va egala pe cel al unuia termic, undeva pe la 6000-8000 EUR. Mai pui caroseria și sistemele și aia e mașina.
@georgesbv1 Жыл бұрын
Randamentul de 12% presupune mașini vechi fără start stop, nimic hibrid, clima în blana, ambuteiaje sau distante foarte scurte. Dacă tot faci calculele alea mai taie și la electrice câteva procente ca și alea trebuie racorite, dar mai ales încălzite. Și acolo trebuie răcire la baterii sau la motoare. Am mers pe bolt 4 în mașină în Spring. Ăla e o conserva pe roți. Eficienta prin prisma inutilității în afara orașului.
@cautarepvp2079 Жыл бұрын
Bine punctat, insa, un om de rand de la noi isi face treaba cu o masina de 2000-3000 de euro zilnic, si nu are nu stiu ce cheltuieli, cu o masina electrica poate sa faca asta? Nu prea
@rolandbertici2609 Жыл бұрын
Ai ffff mare dreptate!!! Altii se caca in curte dar noi vrem masini full electrice? Altii nu am tras apa/canalizare si o sa reuseasca sa puna panouri solare de mii de euro pe casa? E o mare gluma… imposibil!
@cristealeonardo5281 Жыл бұрын
Ce parere ai despre electricele cu range extender?
@alexandru-ilea Жыл бұрын
Sunt la fel ca si niste masini plug-in hibrid doar ca teoretic mai fiabile. De ce? Pentru ca motorul care genereaza electricitate nu este conectat la cutie de viteze, ambreaj, cardan etc si functioneaza intr-un regim la o turatie relativ constanta in care arde cel mai eficient. In principiu sunt masini electrice cu care nu ramai in pana prostului daca ai uitat sa o pui la incarcat sau ai avut un drum in plus si nu-ti mai ajunge curentul din baterie.
@adelinbarza Жыл бұрын
Idee pentru video sau ce parere ai despre e-combustibilul făcut de Porsche?
@marinilinca3201 Жыл бұрын
Să vedem, poate trecem la tracțiune hipo.
@claudiuparvulescu2007 Жыл бұрын
...se prefigrau de mai multa vreme aceste aspecte ale implementării tehnologiei electrice pe domeniul auto. ..așa că ...mai e mult până departe.
@GeoXT Жыл бұрын
Atât timp cât scoatem fumul din oraș, măcar la asta să ajute electricul.
@emilapostol9112 Жыл бұрын
Cand tragi linie si iti faci temele bine ramai cu linia
@ciucas2929 Жыл бұрын
Astea ar fi cateva probleme aduse de catre mine, numerotate, daca vrea cineva sa stea sa se gandeasca la o rezolvare la ele poate sa scrie la fiecare punct. 1. De unde facem rost de atatea materiale prime: cupru, zinc, cositor, litiu, minereuri scumpe. 2. Cat de repede se pot incarca niste baterii ca sa nu astepti dupa celalalt (mai ales intr un oras mare) plus spatiul necesar acestora. 3. Infrastuctura trebuie luata aproape de la 0. O sa trebuiasca niste poli de producere a energiei electrice in orase pentru a nu avea pierderi mari pe transportul la distante lungi. 4. Statiile de transformare trebuie refacute toate. Echipamentele actuale (separator, contactor, intreruptor, etc) trebuie schimbate pentru ca nu duc curenti asa mari. 5. Ce facem daca se produce o calamitate, trecem iar la diesel?! 6. Ce facem cu materiile rezultate in urma fuziunii nucleare. (in spatiu probabil) 7. Mentenanta proasta facuta de om va duce acele masini la niste bombe. 8. Masinile cu foarte multa tehnologie pot fi hack-uite mai ales daca sunt conectate la internet. Imi plac masinile electrice insa nu le vad inca o varianta, poate in vreo 30 de ani pentru ca chiar si daca vrei sa gasesc rezolvare la problemele de mai sus, o sa-ti ia foarte mult timp sa le implementezi.
@MusteaMihaiDan Жыл бұрын
1. Tehnologiile se schimba. Sunt baterii pe Sodiu (Na). 2. Deocamdata in 20 de minute. Peste 10 ani va scadea la 10 minute sau chiar 5. 3. Infraestructura de la zero? De ce? Aduci imbunatatiri, mai tragi ceva cabluri trifazice. 4. De ce amesteci curentul trifazic cu cel monofazat? 5. Nu știu la ce calamitate te gandesti. 6. Se folosesc in noile reactoare nucleare. 7. Deocamdata datele statistice nu tin cu tine. Noile baterii, LFP, Sodiu, nu iau foc. O bomba este o dacie pt GPL. 8. Foloseste si tu autentificare aditionala, pune-ti o parola de 40 de caractere si dormi linistit. O seara placuta!
@Andrei.C-777 Жыл бұрын
Aspiratoare pe baterii
@raresbotis8121 Жыл бұрын
Multe sate nu au transport in comun pentru a ajunge în oraș și noi visam sa fie electrice ....
@catalinmiclaus1172 Жыл бұрын
1:25 "nu ai fluide" .... ba da, masinile electrice au fluide pt racire, mai putine, dar au ..... nu sunt chiar asa simple cum se vehicula la inceput: o baterie si un motor electric .....ele au multa electronica ce trebiie racita, deci nu sunt chiar asa simple nici ele.
@petrutriboi6852 Жыл бұрын
Cei cu masinile pe Hidrogen?
@richardsdma Жыл бұрын
vrajeala pentru cei care nu stiu.
@cautarepvp2079 Жыл бұрын
14:21 si la 13:50 foarte bine punctat
@Chronos36 Жыл бұрын
Masinile electrice polueaza de 10 ori mai mult. Nu sunt destule minerale in pamant pentru atatea baterii apoi acele baterii sunt imposibil de reciclat. Pe deasupra, in tarile reci masina electrica are dezavantaje foarte mari fata de una pe combustie.
@gamerul Жыл бұрын
Nu cred ca partea de final a unui video se numeste Extro. Mai degraba Outro.
@hadryantar Жыл бұрын
Soluția care o vad eu ar fi daca mâine cineva miniaturizeaza un reactor nuclear și îl pune pe o mașină electrică , vorbim de o autonomie , sa zicem , de 1 an de zile mașina sa meargă nonstop . Apoi acel mini reactor nuclear ar fi dat cuiva să îl recicleze din motive de siguranță. Nu ești conectat la rețea. Dar asta pare mai degrabă SF . O altă soluție realista ar fi tot un motor termic , dar care are ca combustibil un lichid care nu poluează , făcut din alge sau ceva de genu. Mașinile electrice azi sunt mai degrabă un experiment, o chestie mișto dar imposibil de realizat la nivel global. Problema omenirii tot timpul a fost sursa de energie.
@Madalin-i3l Жыл бұрын
La începutul clipului voiam sa dau cu hate, la sfârșitul lui deja spuneam " asa e frate! "!
@nickzane4695 Жыл бұрын
Am auzit si eu ca in viitor toate automobilele vor fi electrice. Dar n-am auzit ca vom mai avea toti automobile😁😁😁
@susp3kt538 Жыл бұрын
Salut Răzvan, e posibil sa greșesc, corectează-ma tu. Intr-un video anterior legat de mașinile electrice pe care l-ai facut ziceai ca o mașină pe combustie interna ca să polueze la fel ca una electrica este necesar ca cea pe combustie sa meargă 1 milion de km.
@MinescuIMarius Жыл бұрын
Baiatul asta are un magazin online prin care vinde uleiuri si filtre auto... La o masina electrica nu mai ai nevoie de ele. Prefera sa tina teava de esapament in nasul pietonilor. Sa murim toti de cancer si alergii. Mai face si el un ban...
@GeorgeZaharia Жыл бұрын
da vor sa impuna ca toti sa avem electric... dar masinile de familie... 5 locuri... dar daca iti iei tir? .... asta e consumu mai mare... dar ai dieselache... numa in ciuda le faci... bagi ca autoutilitara... taxe mici... spatiu cacalau... nu mai auzi unu .... ba nnu am spatiu in masina.... ai practic dormitor in masina... singura problema ar fi cu parcarea... dar gasim noi o solutie...
@IVGabriq Жыл бұрын
Nu vor avea toți electrice, dar majoritatea mașinilor vor avea un grad de electrificare, deci majoritatea vor fi electrice si hibride in următorii ani.
@tudoralexandru874010 ай бұрын
vor avea toți electrice în câțiva ani, hibridele sunt doar o faza
@iuliancalina9062 Жыл бұрын
Sunt curios ce va fi
@grozdi1 Жыл бұрын
Masina electrica e o mare mizerie, o mare păcăleala. Nu au absolut nici un viitor. Fraierii sunt invitati să puna botul. Ceea ce se spune aici este, ca aspect negativ, mai mult sau mai puțin acoperitor. Producerea bateriilor poluează, reciclarea lor costă si poluează, la cat te tine o baterie la ora actuală, etc., nu merită o investiție in masina electrica. Masinile electrice sunt cumva, de unica folosință, pt că la cât te ține si cât costă inlocuirea bateriei, îți bagi... ,,deștu-n gât". Ca pițigoiul... 😤
@vladalex5727 Жыл бұрын
vad ca stii cu astea cu poluarea. te intreb: cati mWh comsumi pt pt extras si rafinat petrolul? stii? sau: cat se degradeaza o baterie de electrica si de ce factori depinde degradarea-stii? sa mai intreb? . daca stii sa dai raspuns -da-l ! daca nu -atunci nu te intrebuinta
@grozdi1 Жыл бұрын
@@vladalex5727 tălică știe câți MWh consumi ca sa obții o baterie auto? Știi câți MWh consumi ca s-o reciclezi? Dacă stii, raspunde. Dacă nu, nu te intrebuința! Auzi? Mi se pare mie, sau tălică esti unul din fraierii care a pus botul la această vrăjeală cu politica? 🤔 Get lost, worm!
@florinpicui7450 Жыл бұрын
Tesla chiar are un sistem prin care tine toate lichidele în aceeași temperatura
@alexcri2010 Жыл бұрын
Noi nu suntem în stare sa avem o infrastructura normala care alte tari o au de 50 de ani... Sa vorbim despre full electric e clar fantezie
@ionungureanu8964 Жыл бұрын
Cine știe cum se reciclează bateriile?
@guraumadalin2751 Жыл бұрын
Multe studii, arata ca din punct de vedere al poluarii, cel mai eficient, ar fi sa avem masini hibrid si hibrid plug in si apoi usor usor sa facem trecerea spre electric, cu o tehnologie avansata care va aparea peste 20 ani! La situatia actuala din U.E., ma refer la infrastructura, ar fi posibil, sa trecem pe hibrid, dar nu pana in 2035! Nu e sustenabil economic si nici din punct de vedere al materiei prime! Pana in 2035, nu o sa fim in stare sa trecem la hibrid, ...... la electric, nici vorba! Trecerea treptata, se va face oarecum fortat, nu prin interzicerea motoarelor termice, ci prin scumpirea combustibilului (cresc accizele intentionat) si impunerea unor taxe imense pentru aceste masini. Te vor face sa renunti la termic, tocmai pentru ca, nu iti mai permiti sa detii o astfel de masina! In Romania, acum electromobilitatea o sa cam bata pasul pe loc! De ce? Pai, majoritatea stam la bloc si deci, achizitionand o masina electrica, trebuie sa ne folosin de statiile publice de incarcare! Pe langa fatul ca sunt putine, nu e nici rentabil economic sa te bazezi doar pe ele. Daca facem un calcul realist, la 2,2-3 lei pe Kwh, costul de deplasare e similar cu cel al unei masini cu combustie interna, partea proasta e ca pierzi timp la incarcare si mai dai si foarte mul;ti bani pe o masina noua! In concluzie, de ce sa trec pe electric!? Dau aprox. 32000 euro pe masina, sa ma deplasez cu un cost similar cu cel al masinii mele termice? Ba mai pierd si timp la statia de incarcare si ma stresez ca nu e libera!? Lumea va trece pe electric, cand va deveni, in primul rand, rentabil din punct de vedere economic! Cati din cei care au deja masini electrice au luat masina pentru a salva planeta!? Au achizitionat masina electrica, pentru ca a fost gratis, sau aproape gratis, sa te deplasezi cu ea, pana acum un an!
@gykful Жыл бұрын
Preluat La ce puternic e soarele de afara, ma tot uit la noutățile privind energia regenerabilă. Ca urmare am gasit acest material, pe care l-am preluat. Astept parerile voastre! “DESPRE MAREA MINCIUNĂ „ZERO EMISII”: Bateriile nu creează electricitate - ele stochează electricitatea generată în altă parte, în special prin cărbune, uraniu, centrale naturale sau generatoare diesel. Deci afirmația că o mașină electrică este un vehicul cu emisii zero nu este deloc adevărată. Deoarece 60,2% din energia electrică produsă în Statele Unite provine din combustibili fosili, prin urmare 60,2% din mașinile electrice din SUA sunt pe bază de carbon. Dar asta nu e tot. Cei care se entuziasmează de mașinile electrice și revoluția verde ar trebui să se uite mai atent la baterii, precum și la turbine eoliene și panouri solare. Bateria tipică de mașină electrică cântărește 450 kg și are aproximativ dimensiunea unei valize. Conține 11 kg litiu, 27 kg nichel, 20 kg mangan, 14 kg cobalt, 91 kg grafit și 180 kg aluminiu, oțel și plastic. Există peste 6000 de celule litiu-ion separate în interior. Pentru a realiza fiecare baterie BEV, va trebui să procesați 11.340 kg sare pentru litiu, 13.600 kg minereu de cobalt, 2.268 kg de rășină de nichel și 11.340 kg de minereu de cupru. Per total, trebuie să sapi 226.800 kg de pământ pentru o baterie. " Cea mai mare problemă a sistemelor solare sunt substanțele chimice folosite pentru a transforma siliciul în învelișul folosit pentru panouri. Pentru a obține suficient siliciu pur, acesta trebuie tratat cu acid clorhidric, acid sulfuric, fluor, triclorotan și acetonă. În plus, sunt necesare galiu, arsenid, diselenidă de cupru-indian-galiu și telurudă de cadmiu, care sunt, de asemenea, extrem de toxice. Praful de silicon este un pericol pentru muncitori, iar gresia nu poate fi reciclată. Turbinele eoliene sunt ceva mai bun în ceea ce privește costurile și distrugerea mediului. Fiecare moară de vânt cântărește 1.688 tone (echivalentul greutății a 23 de case) și conține 1.300 tone de beton, 295 tone de oțel, 48 tone de fier, 24 tone de fibră de sticlă, iar metalele rare greu rămase, pigodiu și disprosiu. Fiecare dintre cele trei lame are 5.216 kg si are o durata de viata intre 15 si 20 de ani, dupa care trebuie inlocuite. Nu putem recicla pale de rotor uzate. Sigur, aceste tehnologii își pot avea locul, dar trebuie să privești dincolo de mitul libertății emisiilor dăunătoare. Să devii verde poate sună ca un ideal utopic, dar dacă privești costurile ascunse și încorporate într-un mod realist și imparțial, vei descoperi că ”mișcarea verde” face mai multe daune mediului Pământului decât pare. Nu trebuie să fim împotriva mineritului, vehiculelor electrice, energiei eoliene sau solare. Dar trebuie să arătăm realitatea!” (text preluat)
@sorinniculusca1689 Жыл бұрын
O sa fie cat mai putine autoturisme si eu vreau sa se intimple asta...nu mai vreau ca unu care are bani sa isi cumpere masina de 4000 de euro si sa scoata fum la greu...viitorul e electric (cel putin in Europa) cine nu e de acord sa mearga in India..punct...treceti la biciclete,trotinete,masini electrice cat mai repede...ca o sa fie taxe imense pe masinile cu combustie interna!
@zeeteavathepipe3184 Жыл бұрын
Cine nu e de acord cu ce?
@cautarepvp2079 Жыл бұрын
Deci pentru ca tu nu ai sau nu vrei masina cu combustie interna, ne fortezi si pe noi sa nu vrem? plm, vrajeala, bogatii lumii polueaza cat vor ei, si noi oameni de rand sa nu avem eh?
@Cristi-tz8de Жыл бұрын
Producatorii auto vor trece de buna voie la ev, mai devreme de 2035. Preturile pt ev scad exponential, la fel va creste si adoptia lor.
@claudiuvasadi Жыл бұрын
buna dimineata, normal k e o vrajeala
@badaraizator Жыл бұрын
Parerea mea este ca aceasta falsa frica: "nu avem infrastructura" nu este intocmai adevarata. Momentan avem cateva mii maxim in Romania de masini electrice. Este si normal ca si infrasctructura sa creasca in zona aceasta, la fel cum a fost si inainte (sa zicem acum 40-50 de ani) nu existau aceleasi nr de "Peco-uri" ca si in ziua de azi. Si nu stiu daca exista o tara in lumea asta ca isi doreste sa fie 100% pe ZERO CO2. Poate unele vor sa elimine din aceste noxe, producere de masini noi etc, dar sa fii zero in viitorul 50-100 de ani exista sanse, dar mici intr-adevar. Totodata, masina sta pe loc intre 10-12 ore si atunci poate sta la incarcat simplu si fara bataie de cap. Dar normal, fara ajutorul institutiilor publice, cu greu dar nu imposibil.
@mariustunea9730 Жыл бұрын
Solutia e electric, dar cu reducerea numarului de masini cu 80%-90%. NU avem nevoie de atatea masini.
@lopez231984 Жыл бұрын
Putine lacune de logica..tari bananiera ca oricum au putine masini acuma ce.o sa faca ele cu elctricile ..pai alea oricum nu cauzeaza poluare nici acum plus ca multi merg cu scutere etc..pt restul usor usor infrastructura plus tehnologii la baterii noi, mai dureaza 20 30 ani..este timp
@Holiman1989able Жыл бұрын
In primul rand sa scapam de masinile diesel si sa se face teste de noxe pe bune . Iar cu masinile electrice nu va faceti probleme ca nu are romanul bani de ele .
@lucianene7741 Жыл бұрын
E clar, vremea lor nu a venit inca. Pentru cine vrea o experienta apropiata exista hibridele.
@cristirobert3223 Жыл бұрын
Nu domnule! E simplu! Pui taxe atat de mari pe masinile cu combustie interna incat omul obisnuit va renunta la ea.
@CatalinIvan1 Жыл бұрын
Este pentru cei care stau la casa, iar ceilalti la statii de incarcat
@mateiflorin4248 Жыл бұрын
cand a inceput Ford sa produca masini ieftine, influencerii vremii: reteaua nationala e carburanti nu duce, este o prostie, huo! vor sa ne prosteasca.
@florinpicui7450 Жыл бұрын
Asta vreu sa o explici tu
@alexnightwolf7664 Жыл бұрын
Poate sa fie si pe degeaba tot 1.9 2.0 tdi cumpara romanu
@ioanfilipcic4506 Жыл бұрын
In sfârșit se deșteaptă lumea
@erio.hedrt. Жыл бұрын
Nu vad ce este asa placere in electrica pt o familie normala...
@salapolivalenta77 Жыл бұрын
Sa nu uitam cat de mult polueaza producerea masinilor electrice si ce dezastru ecologic creeaza deseurile bateriilor. Nu mai zic ca bateriile sunt depasite din punct de vedere tehnologic, capacitatea de stocare raportata la greutate este mica. Cand s-o inventa o baterie care la aceeasi greutate stocheaza triplu si se incarca si mai repede, atunci, da, va avea mult mai mare sens. F bine punctat, ar costa miliarde sa schimbi la nivel de tara toata infrastructura ca sa incarci acasa, lasa statiile de incarcare. Eu vad un viitor hibrid, motoare cu ardere interna cu combustibili sintetici sau hidrogen, daca si aia de la Porsche sunt prosti, sa ma scuzati. Mi-a placut clipul, f cerebral si f realist explicat, nu cai verzi pe pereti
@ionbadea2003 Жыл бұрын
vorbesti prostii, in China, in orasele mari, 80% din masini sunt deja electrice. Transportul in comun 100% electric iar scutere una doua ratacite mai sunt pe combustie
@MegaCalin11 Жыл бұрын
Fa un video cu Eco Drive! El singur te ar contrazice
@eunu692811 ай бұрын
Clip haios Armagedon-ist :)
@virgilcercel8553 Жыл бұрын
Sunt cu ochii pe voi😊
@vulvamare Жыл бұрын
stai pe ei, să-mi iei o grijă de pe cap ... 😊
@JuaNyto1993 Жыл бұрын
masinile electrice au rolul de a reduce foarte mult mobilitatea oamenilor si in special iarna cu o masina electrica te temi sa pleci dintr un oras in altul ca e posibil sa ramai pe acolo cateva zile
@MrGlebALEX Жыл бұрын
te referi la trotineta?
@florinpicui7450 Жыл бұрын
Nu exista mașina fara lichide
@ionutorbu686 Жыл бұрын
Totul este greșit la nenea acesta. Recomand, dincolo de cărțile de specialitate (iar aici din păcate dacă nu ești electrician ori fizician poți avea mari pb) emisiunea colegului de breaslă (Atenție, cad mere!).
@MinescuIMarius Жыл бұрын
Urmeaza calea banilor si ai sa descoperi adevarul din spatele acestor clipuri. Nu este vorba doar de Razvan care isi vede businesul amenintat, este vorba de toti youtub-erii. Nimeni nu spune de dezastrul pe care il creaza masinile pe combustie interna in randul populatiei. Cancer, alergii... Este criminal sa vezi copii in caruciore plimbati pe trotuarele din orase cu teava de esapament in nas... Culmea, baiatul asta a fost si inspector ITP... Oare cate madini cu DPF-off o fi trecut?
@cautarepvp2079 Жыл бұрын
@@MinescuIMarius Da in momentul de fata nu putem schimba viata de zi cu zi si sa folosim electrice, treptat se va face schimbarea.. in 50 de ani poate 😂
@valentinovidiucornea4525 Жыл бұрын
Fals, prima sursă regenerabilă de energie electrică va fi Soarele! Este chiar gratuită, trebuie doar să mai așteptăm până tehnologiile se vor îmbunătăți și se vor îmbunătăți, garantat, trebuie să avem doar puțintică răbdare. Falsă este și problema cu infrastructura. NU TREBUIE SĂ ÎNCĂRCĂM BATERIILE ACASĂ că nici nu avem sonde și rafinării în curte pentru motoarele cu aprindere internă!!! Pur și simplu trebuie să gandim așa - ce-ar fi dacă în loc de statii de carburanti am avea statii de alimentare cu energie electrică, mă refer la număr și repartizare teritorială. Pornind de la gândirea asta se vor creea și rețelele corespunzătoare de alimentare. Este imposibil să avem toți acum dar în timp se poate ajunge la momentul în care vom avea toți, mă refer la toți posesorii de auto de pe planetă. Să nu uităm că petrolul se va termina, la un moment dat! Va fi doar problema, electric sau hidrogen sau ambele.
@marianioneanu1584 Жыл бұрын
Varianta pe care o văd eu pluzibilă este următoarea:standardizarea formei și dimensiunilor bateriilor astfel încât să se potrivească la orice mașină electrică și în plus să fie amovibile.Te duci la stația de încărcare,scoți bateria descărcată,introduci bateria încărcată.În cadrul stației se face managementul bateriilor:încărcare,urmărirea gradului de uzură,scoaterea din uz a celor epuizate,introducerea în uz a celor noi.
@_Teo_Dor Жыл бұрын
Cate telefoane mobile ai vazut sa aiba baterie detasabila pe care sa o incarci doar in afara telefonului intr-un dispozitiv specializat?@@marianioneanu1584
@MinescuIMarius Жыл бұрын
Razvan nu ti-am comentat la clipuri pana acum pentru ca am crezut ca esti oarecum impartial. Acum ai dat-o rau de gard. Se spune... Urmeaza calea banilor... Ai un busines cu uleiuri, filtre... Masina electrica iti va desfiinta acest busines. Ai fost inspector ITP. Cunosti toate aspectele referitoare la noxe si importanta functionarii perfecte a motoarelar termice. Cunosti componenta noxelor. Cat sunt de cancerigene, cat sunt de alergice. Sunt dezgustat ca un coleg inginer face un clip mizerabil ca asta pentru un pumn de arginti. Iti plimbi copilul prin oras cu teava de esapament in nas? Ai fost curios cat este de mare concentratia de noxe in aer intre blocuri? Care este gradul de reinprospatare a aerului? Daca esti baiat destept studiaza asta... Dar stai putin, tu nu citesti comentariile lungi...
@4costindan Жыл бұрын
Dacă-ți place mașinile electrice de ce mai zici că e vrăjeală? Sunt dezamăgit .... rămânem sa ne otrăvim și pe noi și copiii noștri iar tu pui umărul la asta.
@kysmwr Жыл бұрын
4:03 chiar daca energia nucleara este curata, si se gasesesc resurse suficiente pentru asigurarea energiei marii parti a populatiei pentru multi ani de acum incolo, aceasta nu este o sursa regenerabila din considerentele urmatoare: 1. siguranta 2. nevoia de materiale radioactive 3. necesitatea de a depozita deseuri radioactie extrem de periculoase, si care in cazul unui accident de orice fel pot produce o poluare extrem de ridicata La momentul actual Romania obtine cea mai mare parte a energie electrice din surse hidro, care nu sunt exploatate decat intr-un mic procent. BEV-urile sunt doar o treapta intermediara de a trece la vehicule electrice, eu pot vedea un viitor electric doar in cazul dezvoltarii masive a tehnologiei folosirii hidrogenului in transport, cat si dezvolatarea bateriilor in sensul folosirii materialelor mai putin poluante si a reciclarii eficiente ale acestora.
@andrein2598 Жыл бұрын
Trebuie avut in vede ca GRID-ul este compus intotdeauna dintr-un MIX de energie si fiecare are un rol plus ca in viitor se va inlocui peaker plants cu battery solution pentru a balansa GRIDul la nevoie aproape instant. In viitor se va trece pe renewables chiar daca unii cred ca gata nu avem soare nu avem energie sau nu avem vant nu avem energie. In timpul zilei renewables vor asigura energia in principal iar noaptea dupa ce dispare solarul inca ramane Nuclear, Eolian, Hydro si stocarea in baterii. Deci ideea ca eolian nu e o solutie, solar nu e o solutie sau nuclear nu sunt solutii pur si simplu nu au fundament. Totul este un MIX iar acest MIX devine de o buna bucata de vreme mai verde carbunele fiind ineficient in power peak plants vs battery storage solution la fel si centralele nucleare pt power peak.
@kysmwr Жыл бұрын
@@andrein2598 exista grafice care arata utilizarea energiei electrice la diferite domenii la diferite ore, centrala nucleara de la cernavoda produce energie extrem de liniar, adica nu are peak-uri, peak-urile energetice sunt asigurate mai mult de hidrocentrale, plus ca acestea nu ar fii o problema deoarece meru putem importa si exporta energie, necesarul fiind asigurat la orice ora. Stocarea energiei in baterii este una dintre cele mai proaste solutii, atat timp cat putem obtine energie electrica prin alte moduri este de preferat sa o facem. abteriile sunt mari poluatori, resursele sunt limitate, au o durata de viata scurta, etc. Mixul energetic clar este mai mult decat obligatoriu, nu poate exista o singura sursa de energie, iar centralele nucleare mai pot fii folosite inca cateva zeci de ani deoarece reprezinta o alternativa mai curata a CET-urilor
@andrein2598 Жыл бұрын
@@kysmwr din pacate nu intelegi despre ce povestesc eu aici. Energia nucleara de la cernavoda este liniara dar in lumea asta mare si lata aceste centrale pot fi folosite in anumite cazuri pentru peak consumtion in cazuri mai extreme ai scos din context sau nu ai inteles ce am vrut sa spun. Ma refer la peak consumtion overall din tot mixul. Pentru a stabiliza acest mix este nevoie de peak plants in multe cazuri care pot fi pe carbune sau nucleare etc. Tocmai ca nu mereu sa poate importa sau exporta energie nu asa merge gridul iar in aceste cazuri intervin peak plants sau se scade productia sau se exporta depinde de cazuri. Sa spui ca stocarea in baterii sunt cele mai proaste solutii vine din ignoranta sau nestiinta cand tocmai aceste solutii sunt cumparate in masa la ora actuala deoarece ofera stabilizare a gridului instant si costuri extrem de reduse fata de a pune peak plants in functiune pt cate minute/ore. Multa lume are o gandire rudimentara cand vine vorba de baterii dar conteaza cum si la ce le folosesti. Solutiile battery storage nu trebuie sa inmagazineze energie pt zile/saptamani la rand ci de obicei vad ca sunt solutii de 2 sau 4 ore indeajuns pt a stabiliza gridul si a scadea costurile masiv sa nu mai vorbim de cate pagube imense se pot evita. La fel ca mixul de energie si battery storage este must in sistemele moderne. Vezi pe electrica la consum zilnic deja a aparut la productie si sectiunea "instalatii de stocare" .
@SamSeama Жыл бұрын
O altă problemă a bateriilor actuale, mai ales cele care conțin multă energie per cm^3, e că nu rezistă la hâțânat prin gropi, accelerat, frânat, etc. Din acest motiv apar din ce în ce mai multe vehicule care iau foc sa își omoară proprietarii cu șocuri electrice. Trebuie să rezolvăm problema siguranței sistemelor dense energetic.
@andrein2598 Жыл бұрын
Hai ca mi-ai facut ziua =))
@liviufratila7046 Жыл бұрын
cine trebuie sa rezolvam? noi?😅
@SamSeama Жыл бұрын
@@liviufratila7046 noi oamenii. Doar nu angajam extraterestrii sa ne rezolve problemele.
@liviufratila7046 Жыл бұрын
@@SamSeama pai eu sunt reptilian, ma speriasem! deci, voi oamenii, nu noi, extraterestrii. asa e, ok!
@classic_opel Жыл бұрын
Densitatea energetica vreo 10% din cea a benzinei. De-aia merita benzina sintetica - e un mod foarte eficient de stocare a energiei.
@gykful Жыл бұрын
Preluat La ce puternic e soarele de afara, ma tot uit la noutățile privind energia regenerabilă. Ca urmare am gasit acest material, pe care l-am preluat. Astept parerile voastre! “DESPRE MAREA MINCIUNĂ „ZERO EMISII”: Bateriile nu creează electricitate - ele stochează electricitatea generată în altă parte, în special prin cărbune, uraniu, centrale naturale sau generatoare diesel. Deci afirmația că o mașină electrică este un vehicul cu emisii zero nu este deloc adevărată. Deoarece 60,2% din energia electrică produsă în Statele Unite provine din combustibili fosili, prin urmare 60,2% din mașinile electrice din SUA sunt pe bază de carbon. Dar asta nu e tot. Cei care se entuziasmează de mașinile electrice și revoluția verde ar trebui să se uite mai atent la baterii, precum și la turbine eoliene și panouri solare. Bateria tipică de mașină electrică cântărește 450 kg și are aproximativ dimensiunea unei valize. Conține 11 kg litiu, 27 kg nichel, 20 kg mangan, 14 kg cobalt, 91 kg grafit și 180 kg aluminiu, oțel și plastic. Există peste 6000 de celule litiu-ion separate în interior. Pentru a realiza fiecare baterie BEV, va trebui să procesați 11.340 kg sare pentru litiu, 13.600 kg minereu de cobalt, 2.268 kg de rășină de nichel și 11.340 kg de minereu de cupru. Per total, trebuie să sapi 226.800 kg de pământ pentru o baterie. " Cea mai mare problemă a sistemelor solare sunt substanțele chimice folosite pentru a transforma siliciul în învelișul folosit pentru panouri. Pentru a obține suficient siliciu pur, acesta trebuie tratat cu acid clorhidric, acid sulfuric, fluor, triclorotan și acetonă. În plus, sunt necesare galiu, arsenid, diselenidă de cupru-indian-galiu și telurudă de cadmiu, care sunt, de asemenea, extrem de toxice. Praful de silicon este un pericol pentru muncitori, iar gresia nu poate fi reciclată. Turbinele eoliene sunt ceva mai bun în ceea ce privește costurile și distrugerea mediului. Fiecare moară de vânt cântărește 1.688 tone (echivalentul greutății a 23 de case) și conține 1.300 tone de beton, 295 tone de oțel, 48 tone de fier, 24 tone de fibră de sticlă, iar metalele rare greu rămase, pigodiu și disprosiu. Fiecare dintre cele trei lame are 5.216 kg si are o durata de viata intre 15 si 20 de ani, dupa care trebuie inlocuite. Nu putem recicla pale de rotor uzate. Sigur, aceste tehnologii își pot avea locul, dar trebuie să privești dincolo de mitul libertății emisiilor dăunătoare. Să devii verde poate sună ca un ideal utopic, dar dacă privești costurile ascunse și încorporate într-un mod realist și imparțial, vei descoperi că ”mișcarea verde” face mai multe daune mediului Pământului decât pare. Nu trebuie să fim împotriva mineritului, vehiculelor electrice, energiei eoliene sau solare. Dar trebuie să arătăm realitatea!” (text preluat)
@MrUnknow2011 Жыл бұрын
o mica eroare,bateriile nu cred ca tin pana la 400.00
@gelurobitu275 Жыл бұрын
“de ce e imposibil sa avem toti” motivul 1: nu sunt materiale - e fals. nu se fac maine toate masinile ci in timp. 2 - e argument pro, aia cu infrastructura e reala, dar argumentul cu sigurantele e pueril - ingeneral masinile se incarca la 2,2 kwh, cam cat un aspirator/cuptor/plita. Sigur ca reteaua trebuie sa se dezvolte, dar asta tine de strategia fiecarei tari. Nu vrem sa facem infrastructura?nu facem! noi decidem ce vrem. Daca peste 10 ani vom fi cu 200 de ani in urma vestului in loc de 100 cu cat suntem acum, perfect! e alegerea noastra!
@georgesbv1 Жыл бұрын
50% din români nu stau la casa, iar 90% din care stau nu au panouri. Mulți nu au parcare în curte. Să spui că încarcă la priza normală e aberant.
@gelurobitu275 Жыл бұрын
O aberatie pe care o fac de jumatate de an aproape zilnic. Incarc masina la o priza obisnuita.
@georgesbv1 Жыл бұрын
@@gelurobitu275 dacă ai casa e ok, dar repet la bloc eu parchez la 200m de bloc. Probabilitatea ca să se instaleze prize la fiecare loc de parcare e foarte redusă
@gelurobitu275 Жыл бұрын
@@georgesbv1 La bloc nunse preteaza momentan, dar in viitor mi se pare posibil ca locurile de parcare de la primarie sa fie dotate cu prize obisnuite, de incarcare lenta.
@georgesbv1 Жыл бұрын
@@gelurobitu275 și cine sa plătească cablul și curentul?