Doamne, ce episod, ce oameni frumosi, ce povesti de viata! De cate ori aud istorisiri de felul asta (si am avut parte si in familie de batrani care mi-au lasat cate ceva din invataturile trecutului) imi trece orice nemultumire, orice revolta la adresa vietii mele. Suntem atat de norocosi si realizam asta atat de greu!
@ankageorgeana24735 жыл бұрын
Abia acum am dat de aceasta filmare si imi plange sufletul de cata onestitate exista in acesti oameni. Parca vin de pe alte planete.
@aleale47295 жыл бұрын
Oameni responsabili merita tot respectul
@damianhoratiu22875 жыл бұрын
Superb episod. Îmi amintește de bunici. Aceeași viață grea.
@carmenfocsa69443 жыл бұрын
De ce,în anii 50,se trăia greu,că doar veniseră comuniștii la putere?!
@frasinlemndivin3 жыл бұрын
@@carmenfocsa6944 ai avut creierul de unica folosinţă !
@augupartyano5 жыл бұрын
Fara scoala acei batrani, dar cu o limba romana perfecta, frumos exprimata si evidentiata. Cate mai retin ei din scoala, nici nu conteaza, cat timp vorbesc in grai popular romanesc, e ceva sublim! Multa sanatate, dragi buni!
@violetagiorgiogheorghe27165 жыл бұрын
Oameni foarte seriosi,pusi pe treaba,invatati cu greul,stiind ca nimic nu se face usor !!
@andrei20235 жыл бұрын
Ador aceasta emisiune 😍
@hughmungus55295 жыл бұрын
Ce oameni, tot respectul
@GeogeOprescu-kh6uf Жыл бұрын
Cine voia să iînvețe învața in condiții grele . Respect pt acești oameni care au deschis drumuri pt copii de la sate .
@daliaserban6924 Жыл бұрын
Asa a ajuns si a fost invatatoare si mama mea, D-zeu sa o odihneasca in pace!
@ghiote3 жыл бұрын
Ce spirit are DOAMNA Maria Popa!
@andreivenczel55003 жыл бұрын
Mulțumim pentru aceste minunate materiale și pentru creionarea corectă a ceea ce a fost, sunt tânăr dar cu un suflet îmbătrânit și ma bucura sa văd astfel de documentare! Mulțumim și învățătorilor și profesorilor care au așternut drumuri atât de frumoase pe care pășim cu drag! ❤️🙏🏼☺️
@andreealagrand3 жыл бұрын
O emisiune excepțională despre oameni,locuri și istorie a României! Felicitări TVR!
@constantincarp28253 жыл бұрын
🥰🥰🥰
@florinacosma52487 ай бұрын
Prin toate greutatile pe care acesti invatatori au trecut au educat si invatat generatii intregi care au fost mandria lor.RESPECT ptr aceste foste cadre didactice de atunci RUSINE cadrelor didactice de azi care nu sr ocupa de copiii ,asteapta doar cadouri de la copiii ne interesati daca acei copiii au posibilitzti sau nu ?Le trebuie doar salarii mari dar azi nu mai vezi copiii olimpici cum erau pana in 1989 pe vremea lui Ceaușescu. RESPECT inca o data acestor dascali MINUNATI !!!!!❤
@ionelaiana53344 жыл бұрын
Iubiți noștri dragi 😭😭😭🤗🤗🤗🤗 eu va iubesc enorm asa cum sunte-ți voi! ❤️😍❤️❤️
@carmenfocsa69443 жыл бұрын
Se scrie:SUNTEȚI,nu SUNTE-ȚI !
@doinamarin6285 жыл бұрын
Of ce viață grea. Mai ales d-na invatatoare dată afară din casă noaptea, copil fiind 😪
@carmensavu51223 жыл бұрын
Eu nu l-as fi iertat in vecii vecilor pe tata daca mi-ar fi facut asa ceva.
@frasinlemndivin3 жыл бұрын
@@carmensavu5122 😂😂😂
@marianneagoe73603 жыл бұрын
@@carmensavu5122 era vitreg tatăl.
@frasinlemndivin3 жыл бұрын
@tina rmeileh 🤣🤣🤣🤣🤣
@MagdaCiceu8 ай бұрын
😢
@cornelaciobanitei3694 жыл бұрын
Tot respectul
@elenaverjelschi4563 Жыл бұрын
De admirat acest film documentar Îmi aduc aminte cu drag de ani petrecuți in clasele elementare Pur și simplu îmi iubeam învățătoarea din clasa Întâi 🙏😍 Salutari de sănătate și numai bine din USA
@bluewind7955 жыл бұрын
Sa va ganditi si la acei dascali care faceau alfabetizarea, dupa '48.Mergeau prin sate, cu glodul pana la genunchi, mai ales seara, si incercau sa-i invete pe oamenii aceia , la lumina lampilor de gaz nr.5, sau gazoaielor, macar sa stie sa se iscaleasca si sa stie sa buchiseasca. In anul '55 fratele meu era un copil f. mic atunci cand el s-a strecurat pe langa buna mea, si a mers cu ea la alfabetizare. Ea iesise in pensie dar a vrut sa participe la alfabetizare. A vazut cu proprii lui ochi , cat de mult efort era sa-i faca pe oamenii aceia traumatizati si saraciti de razboi, sa invete carte.
@augupartyano5 жыл бұрын
Doamne, cat de corect scrii, cat de coerent! Gandeste-te ca azi nu se mai scrie nici picur din cat de corect ai scris si nu mai este comunism, saracia in masa, la fel si lipsa accesului in scoala. Sunt putine scoli "uitate de lume", dar analfabetismul este mult mai ridicat azi!
@romeoionescu20595 жыл бұрын
dacă vrei să înveți o poți face, dacă nu vrei, nu te obligă nimeni. Este mai greu dacă stai la țară, dar nic acolo nu te pune nimeni să stai, au fost milioane care au plecat în ultimii 70 de ani. Totul e să vrei, dar la oraș este mai stresant
@augupartyano5 жыл бұрын
@@romeoionescu2059 tu glumesti? Spune aceste cuvinte unui copil de 7 anisori! La tara faci ce spun adultii, nu ce vrei!
@romeoionescu20595 жыл бұрын
@@augupartyano ai înțeles cu totul altceva
@augupartyano5 жыл бұрын
@@romeoionescu2059 Lumineaza-ma, geniule, te implor! Ce am inteles altceva? Desi imi vine sa scriu acelasi lucru despre tine, ca ai inteles foarte abstract ce am scris, dar nu o fac, astept sa-mi raspunzi la ce am intrebat.
@lxlx34584 жыл бұрын
Thank you!
@miluteanuelvira3118 Жыл бұрын
Poate nu aveau școală, dar au o inteligență nativă, bun simț, educație solidă si valori etice...Oameni adevărați...Poate aveau patru clase, dar ce învățaseră la școală n-au uitat toată viața...
@untrecator48775 жыл бұрын
Asa ar trebui sa arate si astazi un invatator si un profesor.
@muntemunteanu37904 жыл бұрын
Nu existã nici o investitie mai bunã ca studiile.
@gigivasile55135 жыл бұрын
Greu a mai fost. Cinste lor !
@DorelPuchea5 жыл бұрын
Am cu adevărat un fel de „cult” pentru învățătorul meu, care, din păcate, acum nu mai este... La fel și pentru profesorul meu de limba română, care mi-a fost, după aceea, coleg și director.
@simonafrentescu68282 жыл бұрын
Extraordinar! Stiau 4 clase, dar era atunci scoala precum liceul acum. Unii copii erau deștepti ,dar dupa razboi, ramasesera orfani de tati, mame singure ,cu pamant cu cote sa dea daune rusilor, cu comunistii care i-au deportat, i-au bagat in inchisori pe cei mai instariti, caci i-au declarat chiaburi. Acum copiii celor intervievati ,au lasat de izbeliste parintii ,au plecat, nu e deajuns doar sa ii auda la telefon. Cei ce nu ii mai au, nu se intorc in sate, si casele sunt pustii. Iata diferenta dintre Romania de atunci si Romania de azi. Peste noi a venit pandemia , ne-am schimbat in rau, nu mai avem omenie ,nu mai este uniune , multi sunt chiar lenesi si la sate, buni de muncă. Politicienii i-au tinut asa ,ii tin pe multi pentru vot, de ani de zile. Se alege praful ,este ordin, din alta parte, peste cinci ani ,generatia buna specialistii destepti ,buni de meserie, vor iesi la PENSIE. Daca ne mai vand ,acesti politicieni pentru bani,fara suflet si constiinta, vom ajunge pe mainile unor tineri iresponsabili intrati prin toate sistemele tarii, pe usa din dos , multi semianalfabeti , dar cu proptele politice, nu vad decat dezastru. Avem atatia oameni bolnavi , tiparl invatatorilor ,doctorilor clinicieni, cu valori si respect si spirit civic, nu se mai fabrica. Vai de cozonacul romanesc! Traim din amintiri.
@Ioan1905 жыл бұрын
22:35 😥
@damianhoratiu22875 жыл бұрын
Dar și un rechizitoriu la adresa situației dinainte de 1948. Că avem nostalgici și ai interbelicului, nu doar ai ceaușismului. Cu nostalgii la fel de întemeiate (gen "Domne, ce școală se făcea pe-atuncea")...
@TheBluesSociety5 жыл бұрын
Nu compara mere cu pere...In perioada interbelica erau analfabeti in toata Europa ! Revolutia industriala este cea care a determinat si nevoia de alfabetizare! Un taran care ara cu plugul tras de boi n-are nevoie sa stie sa se iscaleasca insa unul care ara cu tractorul trebuie sa acumuleze cunostinte de legislatie rutiera si de mecanica ca sa obtina carnetul de conducere...De aici si nevoia de alfabetizare !
@damianhoratiu22875 жыл бұрын
@@TheBluesSociety Nu compar mere cu pere. Romania interbelica se pretindea civilizata, bla bla bla. De fapt era Bangladeshul Europei, isi lasa cetatenii sa vegeteze in cea mai neagra mizerie.
@miamehela90312 жыл бұрын
@@damianhoratiu2287 Romania interbelică avea doar vârfuri care puteau fi luate de model de restul societății.
@damianhoratiu22872 жыл бұрын
@@miamehela9031 Avea pe dracu. Se vede ca nu cunoasteti situatia reala. O paduchelnita balcanica, asta era Romania interbelica.
@miticamalanca89142 жыл бұрын
Nu-i mare lucru ca acele vremuri să se întoarcă ! Semne sunt...politicienii să trăiască ! Ce este grav !? Nu mai suntem în stare să lucrăm pământul și nici să-l respectăm pentru că doar el ne dă hrană. O investiție și o mai mare atenție dată agriculturii cred că ar fi salvarea noastră. Pentru asta ne trebuie politicieni competenți, cinstiți și patrioți...nu jnapani și arivisti!
@miticamalanca89142 жыл бұрын
Erau pedagogi bine pregătiți, dedicați dar și elevii erau respectuosi cu profesorii lor. Greu se intra la o facultate dacă nu erai apt din punct de vedere al pregătirii în domeniul pentru care optai. Acum toți cei care au peste nota 5 la bacalaureat pot să facă o facultate și cei mai mulți sunt aproape analfabeți. Bineînțeles că avem și copii de excepție , cu care în primul rând se mîndresc miniștrii educației..de parcă ar fi făcut ceva pentru ei. Este vorba doar de munca lor și efortul părinților care i-au susținut. Atunci cum să condamni sau să judeci un asemenea copil talentat , când el alege să plece unde este apreciat!?
@romeoionescu20595 жыл бұрын
școală puțină dar viață fără stres. Aveau animale, le creșteau, cultivau pământul și au trăit mai mult, uneori, decît cei cu facultăți și viață mult mai stresantă.
@phoenixalbastru37065 жыл бұрын
Tu cred ca nu ai habar ce înseamnă sa trăiești la țara! Știi ce e aia sa depinzi mereu de capriciile naturii sau știi cât e de greu sa muncești fizic? Știi cât stres este in a asigura îngrijirea animalelor ssu cultivarea recoltelor???? Ăla stres nu biroul din ziua de azi!
@alexalexsara5 жыл бұрын
😍😍😍😍😍😍
@muntemunteanu37904 жыл бұрын
Cum ?????o fi reusit bunicii nostrii cu 4 clase sã educe pe pãrintii nostri si pe noi ca nepoti. Sã stim sã dãm bunã ziua👏 sã fi om e lucru mare sã pierzi timpul pe internet o fi ceva oare? Azi elvii vorbesc cu TU fatã de profesora, zero respect ZERO viitor. Bunul simt face tot.
@activistcoder3 жыл бұрын
eu cred ca aveti niste probleme la date , nu ai cum ca in perioada '21-'32 sa inscrii in scoli 16 milioane , cand in '30 la recensaman totalul era de 18 milioane. deci ceva nu se pupa.. Im retrag cuvintele . s=ar putea ca face sens.
@muntemunteanu37904 жыл бұрын
Azi avem toate conditiile si nu se face nimic. Azi lipsã totalã de bun simt si vocabular extrem de vulgar. 4 clase dar bun simt 18 clase dar nu stie tineretul sã dea bunã ziua. E extrem de rusinos cum e situatia azi 2020.
@foxydoxy74605 жыл бұрын
👍
@mariahildenbrand10433 жыл бұрын
In 1932 ,nici nu era.populația țării de 16 milioane...cum să se fi înscris la şcoală 16 milioane!!! Atenție la ce declarați...nu induceți in eroare ...ascultători
@jennidita27775 жыл бұрын
Tatal meu, Dumnezeu sa l ierte, a facut 4 clause pt ca asa se facea dar, matematica,, El zicea,, aritmetica,, ia placut, si nul intrece nimeni nu ca acum
@scolimusatine4 жыл бұрын
Minunat, emoţionant... JOS PĂLĂRIA, TVR!!! Încercând s-aduc un minim RĂSPUNS BUN în numele Măriei Sale, EDUCAŢIA, am creat pagina aceasta unde ostenesc aşa, după pricepere, în voluntariatul meu de suflet căutând să informez pe toată lumea: de la ucenicii într-ale buchiselii, la părinţi (şi bunici), până la dascăli... Vă aşteptăm să ne treceţi webpragul! facebook.com/oprisardeleanu
@ionutlacatusu29225 жыл бұрын
Soarta acestei femei dată afară la miezul nopții in cămașă a avut o și bunicul meu , fie i țărâna ușoară , a fost un om , mai rar așa . Bunicii sau chinuit mult nu a avut condițiile din zilele noastre dar au ieșit unii inginerii alții doctori ...etc .Și se făcea școală , adevărata .
@tudoritamarin21983 жыл бұрын
😥😥😥
@templierknight5 жыл бұрын
Fara supărare ,dar situația in ardeal si banat nu a fost atât de rea ca si n emisiunea prezentată.
@TakeThatLaCioc4 жыл бұрын
cristi cristian dar cum a fost?
@gelujitianu47374 жыл бұрын
Acolo, bazele invațămâtului general a fost pus de austrieci dupa 1700, pentru ca aveau nevoie de contribuabili scoliti si eficienti. In Banat, pentru ca resursele de stat nu erau suficiente, li s-a cerut proprietarilor de pamant (nobili maghiari) sa finanteze scolile, iar acestia, desi maghiarii reprezentau doar 5-6% din populatie, au conditionat ca finanteaza doar daca invatamantul se desfasoara in limba maghiara. Ca urmare, romanii (si sarbii) au trebuit sa se multumeasca cu modestele scoli de pe langa biserici ... Conditiile din cele trei provincii românești nu au fost identice si de aici diferentele ... In Bucovina, pe care austriecii nu au vrut sub niciun chip sa o cedeze spre administrare ungurilor (dupa aranjamentul din 1867 cand a aparut dualismul austro-ungar - convenit doar pentru 50 de ani, adica pana in 1917!) situatia a fost si mai favorabila, pentru ca austriecii au investit foarte mult in invatamant, având nevoie de buni contribuabili pentru visteria imperiala ... In Transilvania / Ardeal lucrurile s-au schimbat dupa unirea bisericii cu Roma (1699), dar si pentru românii ramași ortodocși .... a se vedea situatia din Brașov (Scheii Brasovului) si scoala din Sibiu .... cu marele prestigiu al lui Andrei Șaguna in fața imparatului de la Viena ... Deci, a nu se intelege că situatia invațămantului ardelean se datoreaza dominației maghiare ...
@constantapopa75752 жыл бұрын
Era bine că școala îi invata să știe a citi și a iscăli
@octavianstoicescu18814 жыл бұрын
Adevăruri despre trecut discoteca
@tudordominte74725 жыл бұрын
Si acum cite clase fac?
@tudordominte74725 жыл бұрын
@Ionuț Andrei da am plecat cam tiirziu din Ro.dar am facuto si nu regret nici o secunda. E groaznic ce mentalitate au rominii .ce comportanent si tot ce se intimpla acolo. Va indreptati cu o viteza nebuna spre un haos si o distrugere totala.tara de curve si cocalari imi este sciirba .te natia asta.GROAZNIC
@TheBluesSociety5 жыл бұрын
@@tudordominte7472 Dar tu din ce natie te tragi mon cher !? Crezi ca daca ai plecat la mama dracului ai devenit altceva !? Cine vorbeste asa despre poporul in mijlocul caruia s-a format ca om este o javra! Din cauza javrelor tradatoare ca tine merge asa prost in Romania...Hai sictir !
@phoenixalbastru37065 жыл бұрын
Tudor Dominte eu am plecat din România dar mi-e dor di jale după țara in fiecare zi. Fericiti cei care au avut curajul sa rămână și sa-și duca crucea acolo. Ma rog numai sa ma aducă Cel de Sus înapoi!!
@marianneagoe73603 жыл бұрын
@@TheBluesSociety corect! Cei ca el s-au bucurat la lovitura de stat în '89
@izmgeo23605 жыл бұрын
Culmea . Toti sunt moldoveni !
@traianbogdan89135 жыл бұрын
Sunt moldoveni pentu că emisiunea este făcută în moldova rominia
@izmgeo23605 жыл бұрын
@@traianbogdan8913 Aici vorbim despre o regiune, care nu toate colțurile tării o venerează. În schimb aici (Moldova) se poate spune că a fost leagănul culturii românești. Dar nu am înțeles niciodată de ce atâta ură insuflată chiar și din mass-media între români. Am fost o nație puternic conservată cultural și lingvistic de-a lugul mileniilor. În schimb de când ne-am unit am început să facem niște diferențe între noi. Și asta doare. Cei din Transilvania sunt acum buricul. Ei în documentare , orașe istorice , dezvoltare.O fi lăsat ceva urme Caritas-ul și vămile noastre către vest. Dar asta este o altă discuție.Oltenii cuceriți de baroni și interlopi.Dobrogenii își văd de mazărea lor , iar moldovenii cu alcoolul și sărăcia. Iar cei de peste Prut ignorați în mare parte. Asta este imaginea României actuale. În schimb sunt prea fericit ( a murit politic PSD-ul ) . Iar dacă alegătorii o vor face din nou o pasăre phoenix , atunci ... Dumnezeu cu mila ! Numai respectul unul fată de celălalt ne va salva. Să ajungem să ne respectăm , să ne iubim ca și cum am fi despărtiti , și să sărim tot timpul unul în apărarea celuilalt. Asta este tot ceea ce îmi doresc ! ROMÂNIA TE IUBESC !
@hondacbr77845 жыл бұрын
În toată țara a fost așa ,si in Oltenia si in Călărași ,etc dar nu sa mediatizat în zilele noastre ,mai ales după război ne-au ocupat Rușii si a fost teroare până au plecat ! Întrebați bătrânii și o sa va spună ce făceau în tara ,cam prin anii 1962 a început să se mai liniștească apele , în 1958 nu erau grădinițe și ne duceau părinții pe la tara ,unde era foamete ,si sărăcie ! Acum se da la televizor că sunt sate rămase ca acum 100 de ani ,.Si sa meargă turiștii să se simtă bine! Dar sunt localități izolate unde nu sa făcut nimic ,asta nu o arată!
@hondacbr77845 жыл бұрын
Am să-ți răspund de ce să ajuns așa , în tara asta ! După 1947 a fost o campanie împotriva intelectualilor si in toate posturile cheie au fost plantați fanatici inculți si spălați pe creier! Teroarea asta a fost si după moartea lui Dej în 1965 cînd a fost pus de rusi Ceaușescu ,un analfabet fiu de cizmar ,ca să fie manevrat de toată clica si spionii rămași în tara ,! Știi ce facultăți absolveau majoritatea muncitorilor din fabrici care au ajuns în PCR mari secretari si tot soiul de membrii agramați erau trimiși la Academia Ștefan Gheorghiu de unde erau specializati în toate domeniile ! Inclusiv economie politica la greu ! Si acessti absolvenți au avut locuri calde în primarii si in miliție armata,etc ! Dar este mult de povestit tot ansamblul acesta dacă nu ai o vârstă să fi prins începuturile sfârșitului unui popor hăituit si umilit este greu de înțeles !
@izmgeo23605 жыл бұрын
@@hondacbr7784 După nickname ai părea mai tânăr . După detalii mai citit. Dar ai trăit în acele vremuri ?!!!! Istorie știm cu toții !
@sloop815 жыл бұрын
S-a muncit enorm la alfabetizare dar acum sunt prea multi analfabeti cu 12 clase. Romania dupa 89 a fost distrusa si la capitolul asta, nivelul de educatie este in coborare. O sa fie nevoie de o noua alfabetizare in curand
@15dines4 жыл бұрын
Oare? Ma rog nu cred ca te referi in mod special la cuvantul analfabeti stricto sensu, ci lato sensu. Dar lucrurile stateau la fel si atunci. Doar ca acum sunt mai vizibili si se pot "exprima".
@lucianboar34894 жыл бұрын
57% in '30 , cu diferente imense intre zone . de exemplu in basarabia si cadrilater cea mai mare parte a zonelor erau cu alfabetizare de pana la 30%, in timp ce in plasa Brasov era peste 90% (singura din tara), iar in plasa Saliste, din Marginimea Sibiului, de 80-90%. Zic de Saliste pt ca era plasa cu cel mai mare procent de etnici romani alfabetizati din toata Romania Mare, altele din jur cu analfabetism similar aveau si sasi multi, deci nu se poate afirma cu siguranta ca si in randul romanilor de acolo era inspre 90%. Apropo, singura zona din Basarabia cu peste 80% alfabetism era Tarutino, unde erau majoritari colonistii germani adusi de rusi in sec 19.
@felixnicolau61685 жыл бұрын
Cred ca s-au chinuit tare sa gaseasca oameni care sa vorbeasca despre viata grea. Era nasol rau--coasa, nu aspirator de iarba, citit, nu cluburi, merci cu animalele, in loc de internet cafe. Ieseau caractere oribile, nu ca acum
@ankageorgeana24735 жыл бұрын
Dar chiar si asa, tot e mai bine sa ai mai mult de 4 clase sa poti observa ce se intampla in afara tarii tale. Pentru ca, a fi preponderent o populatie agrara, cu doar cativa intelectuali si mai ales, intelectuali la putere de care tu nu ai habar, este foarte periculos. Iti poti pierde avutul si tara. Avem exemple in istoria noastra.
@yiman73704 жыл бұрын
Din păcate nici in ziua de azi nu e prea mare diferență in romania între ce a fost din ce povestesc acești oameni si ve este acum... tot violența domestică și analfabetismul sunt la țară...