Adevarul despre Hustle Culture (ca Editor Video)

  Рет қаралды 341

Ioana Rac

Ioana Rac

Күн бұрын

Пікірлер: 12
@garagecommunity
@garagecommunity 3 күн бұрын
Salut. Foarte nice subiectul abordat! De asemenea și setup-ul și luminile. Spor!
@thesaurus.22
@thesaurus.22 3 күн бұрын
Atenție, urmează un comentariu foarte lung cu detalii care vă pot afecta emoțional! :D În primul rând, ai un content bun și de calitate. Felicitări! Am făcut editare video full time aproape timp de vreo 10 ani pentru clienți din toată lumea. Deși am fost expert în Premiere, DaVinci și Avid MC, eu am renunțat la freelancing deoarece am simțit că nu mai scap de stresul acesta despre care ai vorbit și tu în video. Mai ales la început am fost și eu cu gândul că măcar sunt “free” și fac ce vreau și wow ce cool este, dar am ajuns la punctul unde am pierdut o groază de momente cu familia, am pierdut prieteni, am pierdut alte oportunități de carieră, si după câțiva ani de stat pe scaun și hustle all day all night am început să am și tot feluri de probleme fizice și psihice, etc. Clienții vin și pleacă, și deși am avut și colaborări lungi de 2-3 ani și am ajuns la zeci și sute de milioane de vizualizări și subscriberi și "tot ce vrei" ca un editor, pot spune că chiar și așa am fost fără oprire in căutare de “joburi/ proiecte”. Pe lângă altă parte după o vreme simți că nu numai că nu ai timp de nimica, dar nici banii nu îți mai ajung deși lucrezi zi si noapte. Aici am primit deja replici pe alte forumuri că “tu ești de vină dacă nu știi negocia și lucrezi ieftin”. Ah daaa, corect, bine punctat, într‐un fel așa și este. Dar ce să faci dacă ai găsit cumva cu greu un gig mai mare și bun care necesită o grămadă de experiență, și nesimțit fiind ridici și tu puțin prețul după ceva timp de colaborare ca să nu muncești degeaba sau pe bani de slug@ (scuze pentru expresie), iar imediat primești replica de la client că “mulțumim, dar băiatul din Bangladesh face “același lucru” pentru 1/4 din prețul cerut de tine”. Personal am pățit de nenumărate ori, de prea multe ori. Un editor din SUA câstigă chiar si $35-50 de dolari pe oră, sau 4-500 de $ pe proiect sau un video mai lung editat pe KZbin. Da, așa merită să faci editare și Hustle Culture, că dacă ești bun și cu experiență poți face și 10-15k de $ pe lună, ce și acolo este considerat un salar bun, dar până când noi românii indiferent de experiență suntem puși de străini în aceeași oală cu cei din Bangladesh si India, la noi din păcate e mai mult hustle decât culture. Scuze dacă comentariul meu este un pic mai negativ. Nu vreau nici să generalizez, deoarece probabil sunt si la noi în România freelanceri care au succes și câștigă bine. Asta e experiența mea, si cum ai punctat și tu în video, cred că cu un job 9 to 5 chiar dacă nu ești la fel de liber, poți echilibra chestiile personale și importante puțin mai bine. Ioana, ai un content sincer și cred că are loc și adevărul mai puțin frumos din spatele acestei “hustle culture”. Poate o să faci un clip ma lung unde vorbești și tu mai în detalii despre probleme similare din experiența ta proprie. Eu iți doresc mult succes, si sper să reziști și să ai proiecte de succes în continuare. Keep it up!
@anaoicar
@anaoicar 3 күн бұрын
In primul rand, iti multumesc pentru comentariul sincer si lung pe care l-ai lasat. Cred ca tocmai aceste impartasiri de experiente ne ajuta colectiv ca editori si apoi ca oameni. Eu am lucrat si pe proiecte pe care castigam 100$/video, dar si pe proiecte unde castig 1500$/video. Din experienta mea, pot spune ca persoanele care platesc 1500$/videoclip nu cauta editori in Bangladesh, ci cauta editori reali, seriosi, profesionisti. De obicei, varianta 3rd world countries se aplica la 1) canale care nu au buget/views 2) persoane care fac youtube ca hobby si nu ca business 3) oameni care nu vor sa creeze echipe long term, agentii care vor sa scl@veasca editorii ca sa faca profit de pe munca lor. Am primit oferte sa lucrez si sa ofer procentaj din munca mea agentiilor, am primit oferte sa lucrez full time pentru salarii mici, am primit oferte sa lucrez pe putini bani pentru ca ‘iti dau mult de munca’ si le-am refuzat pe toate. Ca freelancer poti sa castigi cateva mii de euro pe luna, ca sa scalezi trebuie sa faci mai mult decat prestari de servicii; sa vinzi produse sau sa delegi munca ta si sa creezi o agentie. E greu sa gasesti editori seriosi punct, dar e si greu sa trainuiesti pe cineva care dupa cateva luni pleaca altundeva. Nu o sa vreau sa fiu editor toata viata, mereu am spus si o sa spun in continuare ca am vrut sa fac productie; din fericire am inceput sa lucrez ca producator, pentru mine viitorul arata placut. Insa pot sa inteleg de ce pentru alte persoane nu este, si consider ca aceste discutii si comentarii ne ajuta pe toti sa ne deschidem perspectivele si sa mergem la urmatorul nivel. Multumesc mult inca o data pentru ganduri! O sa ma gandesc cum o sa intru mai deep in subiect, e o idee pt viitor 🙌🏻
@thesaurus.22
@thesaurus.22 3 күн бұрын
​@@anaoicar Sunt 100% de acord cu tine. Foarte bine ai punctat că nu toți clienții vor să lucrezi pe bani de Bangladesh (bineînțeles am avut și eu proiecte serioase unde am și câștigat niște bănuți), dar trebuie să luăm în considerare și faptul că majoritatea freelancerilor (mai ales cei care au pornit pe drumul Fiverr, Upwork, etc.) se întâlnesc cu clienți neserioși zilnic, și lucrează la proiecte precum ai descris și tu, adică cu diferite canale de KZbin, influencere, social media, TikTok, etc, etc. Pentru unii acest stres care vine cu neseriozitatea clienților în această nișă să zicem și instabilitatea financiară poate deveni epuizant foarte repede. Clienții cu bani și cu un background serios sunt mai mult agenții de media, studiouri, firme serioase de PR/marketing, și nu numai, dar să ajungi să lucrezi cu astfel de clienți este foarte foarte greu, deoarece au un sistem de recrutare diferit și trebuie să ai și noroc, sau o pilă cum ar veni. Bineînțeles ai șanse mult mai mari să ai succes și să și câștigi bine dacă ai un portofoliu și website cu un business plan pus la punct cum ai explicat și tu într‐un video anterior. Pentru mine personal in the end acest hustle interminabil din nefericire (sau poate din fericire) nu a meritat, dar mă bucur să văd că mai sunt oameni ca și tine care au drive puternic pentru acest domeniu și nu se lasă. Mult success și sper să faci mai multe clipuri interesante. Chiar au nevoie și românii de content de calitate.
@panaraull
@panaraull 4 күн бұрын
Sunt video editor si rezonez mult cu povestea ta, chiar ai un content unic si tare, congrats 👏
@anaoicar
@anaoicar 4 күн бұрын
Multumesc pentru comment! Ma bucur sa aud ca ti-a placut. Daca simti, spune-mi cum e pentru tine sa fii editor si cum simti presiunea hustle culture-ului in viata profesionala :)
@panaraull
@panaraull 4 күн бұрын
Sunt clasa a 11-a si sunt editor de 2 ani, in ultima perioada luasem multe colaborari si tot asa ca tine incepusem sa dorm putin 4-5-6 ore, avand si liceu e destul de greu, dar imi place mult si vreau sa raman pe asta. Momentan sunt doar pe RO.
@Daniel_F_RJM
@Daniel_F_RJM Күн бұрын
Poate ar merge sa incerci sa faci freelancing dar in your own schedule? Gen iti setezi anumite ore de munca si nu mai faci nimic in afara acelor ore, decat poate un text/call here and there? Eu nu sunt freelancer, dar sunt curios daca s-ar putea ceva de genu.
@anaoicar
@anaoicar Күн бұрын
@@Daniel_F_RJM Da, asta e o solutie, si un program de somn normal, un program de sport etc.
@tomitzak
@tomitzak 4 күн бұрын
Un sfat pentru o persoana nu paralela cu calculatorul dar care ar vrea sa se apuce de editat, de un canal de youtube insa imi e foarte greu deoarece te simti coplesit cand deschizi premiere pro, nu stii sa editezi si nu stii de unde sa iei melodii cu tenta trista/fericita depinde de video etc.. imagini s.a.m.d.. Multumesc!
@anaoicar
@anaoicar 4 күн бұрын
Buna! Gasesti tutoriale despre premiere pro peste tot pe internet, am facut si eu unul pentru incepatori cu cele mai de baza lucruri; ca melodii, cauta site-uri care au melodii fara copyrights si alege de acolo, daca vrei stock footage exista un site gen pexels care ofera stock footage gratis. Indiferent de cum editezi, ce e cel mai important e sa incepi. O sa cresti calitatea in timp, pe masura ce inveti. Spor!
@tomitzak
@tomitzak 4 күн бұрын
​@@anaoicarMultumesc pentru raspuns si incurajare.. sper sa reusesc de data asta.
YouTube s-a schimbat. Postează ACUM! (dacă ai curaj)
8:40
Ioana Rac
Рет қаралды 2,1 М.
Ottawa, Canada - Ziua României - 01 Dec 2024
32:04
Cinematic Path
Рет қаралды 4,1 М.
黑天使被操控了#short #angel #clown
00:40
Super Beauty team
Рет қаралды 61 МЛН
小丑女COCO的审判。#天使 #小丑 #超人不会飞
00:53
超人不会飞
Рет қаралды 16 МЛН
1% vs 100% #beatbox #tiktok
01:10
BeatboxJCOP
Рет қаралды 67 МЛН
Cum am devenit Editor Video International din Romania
18:06
Ioana Rac
Рет қаралды 11 М.
ANGAJATI LA MOBEXPERT cu DAN SUCU (La Munca: S4, Ep. 3)
50:18
Bazele Editarii in Premiere Pro 2024
43:26
Ioana Rac
Рет қаралды 1,8 М.
Avocatura solo & burnout ⚓ Lup x Zlati
1:10:10
Penalmente relevant
Рет қаралды 2,9 М.
Ep. 01 “Am fost la un pas de moarte de atâtea ori" | Cristi Kovaci
1:08:06
黑天使被操控了#short #angel #clown
00:40
Super Beauty team
Рет қаралды 61 МЛН