AHMEDİ HANİ HZ TÜRBESİ DOĞUBAYAZIT

  Рет қаралды 713

Emine Yabacıoğlu

Emine Yabacıoğlu

Күн бұрын

İSHAKPAŞA SARAYI YANINDA :Ahmed-i Hani Kimdir?
Büyük İslam âlimi, mütefekkiri ve mutasavvıfı olan Ahmed-i Hânî 1061 (1651) yılında doğdu. Babasının adı İlyas’tır. Nisbesini, Hakkâri yakınlarında bulunduğu söylenen Han köyünden veya burada yaşayan Hânî aşiretinden ya da mensubu olduğu Hâniyan ailesinden aldığı tahmin edilmektedir. Hânî, Doğu Anadolu’nun birçok yerini dolaşarak Arapça, belâgat ve dinî ilimleri okudu; ayrıca astronomiyle ilgilendi. Bir süre bölgenin kültür merkezi olan Cizre’de yaşayan ve Mem û Zîn adlı mesnevisini burada kaleme alan Hânî daha sonra Eski Bayezit’e (Doğubayazıt) gitti ve orada vefat etti. Yazma bir eserde yer aldığı kaydedilen, “Târe Hânî ilâ Rabbih” ibaresinin ebced hesabıyla karşılığı olan 1119 (1707) yılında vefat ettiği ileri sürülmektedir. Halk arasında velî olarak kabul edilen Hânî’nin Doğubayazıt’ta İshak Paşa Sarayı’nın yakınında bulunan türbesi halen ziyaretgâhtır. Bediüzzaman Said Nursî’nin de gençliğinde kabrini ziyaret ederek ondan feyiz aldığı nakledilir.
Hânî’nin Kürtçe olarak kaleme aldığı eserlerinin incelenmesinden önemli bir şair ve mutasavvıf olduğu anlaşılmaktadır. Ulûhiyet ve varlık konuları başta olmak üzere ahlâkî, sosyal ve kültürel meselelerdeki görüş ve düşüncelerini manzum eserlerinde dile getirmiştir. Kelâm konularında Sünnî ve genellikle de Eş‘arî görüşlerine bağlı olan müellif, kâinatın yaratılışı ile insanlara sorumluluk yüklenmesindeki sırlar üzerinde durur.
Tasavvufî düşüncesinin yanında dönemin sosyal sıkıntıları üzerinde duran ve halkın sahipsizliğinden yakınan Hânî, bu meselelerin sosyal dayanışma ve bilgilenme ile aşılabileceğini, kendisinin de eserleriyle bu hususta üzerine düşeni yapmaya çalıştığını ifade eder; kendi döneminde insanların ilim ve hikmet yerine maddî menfaatlere değer vermelerinden yakınır. Yalnızca ilâhî aşkın ve günahlardan sakınmanın insanları tam anlamıyla değiştirip onlara güzel vasıflar kazandırabileceğini belirten Hânî, bu hususta Molla Câmî, Molla Ahmed-i Ciziri, Feqiye Teyran gibi mutasavvıf şairlerin etkisi altında kalmıştır.
Hânî’nin İsmâil Bâyezîdî (ö. 1121/1709), Şerîf Han Cûlâmergī (ö. 1161/1748) ve Murad Han Bâyezîdî (ö. 1192/1778) gibi öğrenci ve takipçileri olmuştur.
Eserleri:
1. Mem û Zîn: Leylâ ve Mecnûn, Ferhad ile Şîrin türünde bir mesnevidir. Müellifin hâtime kısmında doğum tarihini verdikten sonra kitabı bitirdiğinde kırk dört yaşında olduğunu kaydetmesinden eserin 1104 (1693) yılında tamamlandığı anlaşılmaktadır. 60 bölümden meydana gelen eser yaklaşık 3000 beyit ihtiva eder. Hânî, bu eserinde ilahi aşk konusunu beşeri aşk hikâyesini vesile ederek akıcı bir üslûpla anlatması yanında kendi düşüncelerini, döneminin idarî ve içtimaî meselelerini, olayın yaşandığı Cizre bölgesinin kültürel özelliklerini de eserine yansıtmıştır.
2. Nûbahârâ Bıçûkân: Arapça-Kürtçe manzum bir sözlük olup 1094 (1683) yılında yazılmıştır. Giriş kısmında, Kur’an öğrenimini tamamlayan çocuklara sarf-nahiv derslerine geçerken kolaylık sağlanması amacıyla telif edildiği belirtilen eser, her biri farklı vezinde on üç bölümden meydana gelmektedir.
3. Aķīdâ Îmân: İman esasları ve diğer akaid konularının Sünnî görüşe göre açıklandığı seksen beyitten oluşan bir risâledir. Tevhid, nübüvvet, Allah’ın sıfatları, şefaat, dua, kıyamet ve âhiret gibi konuların açıklandığı eserde bazı ef‘âl-i ibâd meseleleri tartışılmış, bu tür meselelerde genellikle Eş‘ariyye’nin yaklaşımı benimsenmiştir.
4. Divan ve Çârkûşe: Her bir mısraı dört ayrı dilde (Arapça, Farsça, Türkçe, Kürtçe) yazılan çarkuşe adlı şiiri ile Divan adı verilen aşk, ayrılık ve kavuşma temalarının işlendiği bazı rubaileri günümüze ulaşmıştır.
Hânî’ye Yûsuf û Zelîha (Züleyħâ) ve Aķīdâ İslâm gibi bazı eserler nispet ediliyorsa da bunların ona aidiyeti tespit edilememiştir.
[Prof. Dr. M. Sait Özervarlı, “HÂNÎ, ŞEYH AHMED”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, cilt: 16; sayfa: 32]
SHEİKH AHMED-İ HÂNÎ
Ahmed-i Hânî, a great Islamic scholar, an expert and sufistic person, was born in 1061 (1651). His father's name was Ilyas. His ancestry is estimated to have been from the Han village, or the Hanî tribe, or from the Hanian family which he was a member of. The Hani village is said to be located near Hakkâri. Hânî traveled many places of Eastern Anatolia, studied Arabic, rhetoric and religious sciences. He is interested in astronomy as well. Hânî lived in Cizre, the cultural center of the region at the time, where he authored a mathnavi named Mem'u Zîn. Thereafter he went to Doğubayazit where he died. It is argued that the philosopher died in 1119 (1707)........
[Prof. Dr. M. Sait Özervarlı, “HÂNÎ, Şeyh Ahmed”, Turkiye Diyanet Foundation Encyclopedia of Islam, volume: 16; page: 32]

Пікірлер
İSHAK PAŞA SARAYI - DOĞUBAYAZIT - AĞRI
11:40
Emir Hüseyin Gezi Rehberi
Рет қаралды 1,5 М.
Blue Food VS Red Food Emoji Mukbang
00:33
MOOMOO STUDIO [무무 스튜디오]
Рет қаралды 36 МЛН
Sivas Soğuk Çermik
4:33
Gezdiğim Yerler 👍
Рет қаралды 1,1 М.
AĞRI DOĞUBEYAZIT İSHAK PAŞA SARAY AHMEDİ HANİ BELGESEL
10:16
Vedat Baltan Ağrı doğubeyazıt
Рет қаралды 1,2 М.
İSHAK PAŞA SARAYI ve EFSANESİ 🎧
15:57
AAD Kanal
Рет қаралды 139 М.
Ahmed-i Hani Müzesi gün sayıyor
2:46
Diyadinnet.com
Рет қаралды 1 М.
SİNOP İNCEBURUN YOLU
19:30
Emine Yabacıoğlu
Рет қаралды 274
DÜNYANIN İLK KALORİFER SİSTEMİNİN KULLANILDIĞI SARAY
11:13
Seyyah Gurme
Рет қаралды 2,4 М.
Blue Food VS Red Food Emoji Mukbang
00:33
MOOMOO STUDIO [무무 스튜디오]
Рет қаралды 36 МЛН