Aigai Antik Kenti’nin Çöplüğünden Çıkanlar Dönemin İnsanlarının Yaşam Tarzlarını Ortaya Koydu

  Рет қаралды 5,326

Ihlas News Agency

Ihlas News Agency

3 жыл бұрын

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde bulunan 2800 yıllık Aigai Antik Kenti’nde su tutmadığı için kullanılamayan ve daha sonra çöplüğe dönüştürüldüğü tahmin edilen çukurdan çıkan nesneler, dönemin insanlarının yaşam biçimlerine dair önemli bulguların keşfedilmesini sağladı.
İhlas Haber Ajansı KZbin Kanalına Abone Olmak İçin:
► bit.ly/IHA-Abone
Türkiye’nin en önemli antik kentleri arasında yer alan Aigai Antik Kenti’nde 2021 yılı kazı çalışmalarına başlandı. Tarihi milattan önce 8. yüzyıla kadar uzanan ve 12 Aiol kentinden biri olan Aigai Antik Kenti’nde Yunusemre Belediyesi sponsorluğunda gerçekleşen kazı çalışmalarında bu yıl da önemli bulgular elde edildi. 2800 yıllık kentte o günün insanları tarafından oluşturulan su sarnıçları hayranlık uyandırdı. Kentte her yağan her bir yağmur damlasını çeşitli büyüklüklerdeki su sarnıçlarına yönlendiren dönemin insanları böylelikle ihtiyaç duyulan su kaynağını da sağlamış oldu.
Ayrıca kentte yağmur suları ile atık suların karışmaması için toprak künklerden kurulan kapalı sistemler de dikkat çekti. Yağmur suları sarnıçları kapalı sistem ile akarken, kentin atık suları ise farklı bir su yolundan dışarı boşaltılmış. Öte yandan sarnıçların halen daha su tutması ise dikkat çekti.
2800 yıllık antik kentin çöplüğü tarihe ışık tuttu
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Klasik Arkeoloji Öğretim Üyesi ve Aigai kazısı başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin başkanlığında yürütülen çalışmalar sırasında keşfedilen bir su sarnıcı ise diğerlerinden oldukça farklı olduğu görüldü. Yapılan araştırmalarda su sarnıcı amacıyla kazılan çukurun su tutmadığı için daha sonra çöplüğe dönüştürüldüğü ortaya çıktı. Özellikle üretim atölyelerinin bulunduğu alanda yer alan çöplük kentteki yaşamın izlerine de önemli ölçüde ışık tuttu. Dönemin insanlarının yaşam biçimlerinden yeme içme alışkanlıklarına, üretim olanaklarından kentteki geçim kaynaklarına kadar pek çok bilinmeyenin keşfedilmesini sağlayan çöplük kazı heyetinde heyecan uyandırdı.
“Kentte her dönemde yüzlerce sarnıç var”
Aigai Antik Kentinde kullanılan su sarnıçları hakkında bilgi veren Manisa Celal Bayar Üniversitesi Klasik Arkeoloji Öğretim Üyesi ve Aigai kazısı başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, “Aigai günümüzde Yuntdağı üzerine kayalık bir araziye kurulmuş antik kent. Burası 2800 yıl önce kuruluyor. Kurulduğu günden itibaren en önemli ihtiyaç su tabi ki de. İnsanların hayatta kalması için temel ihtiyaç su. Suyu sağlamak için tek yolları var. Kayalık ve yüksek bir tepe olduğu için dışarıdan su getirme imkanları yok. Kuyu da yapamıyorlar. Tek yöntem ise sarnıç. Ana kayaya çukurlar oyuyorlar ve yağmur sularını topluyorlar. Kentte her dönemde yüzlerce sarnıç var. Bunlar irili ufaklı; mekanlar içinde sarnıçlar var, avlu içi sarnıçlar var, kamusal alanlarda sarnıçlar var. Bunlar büyük ihtimalle Aigaililerin burada yaşamasına olanak vermiş” dedi.
“Gökyüzünden düşen her damla suyu mutlaka sarnıçlara yönlendirmişler”
Antik dönem insanlarının her bir yağmur damlasını sarnıçlara yönlendirdiğini söyleyen Sezgin, “Aigai’deki su sistemleri gerçekten de müthiş. Bu su mühendisliği açısından antik dönemin su teknolojisi açısından iyice çalışılması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Bütün dertleri yağmur sularını toplamak. Bununla ilgili olarak çatılardan gelen yağmur sularını pişmiş toprak künklerle sarnıçlara yönlendirmişler. Yetmemiş anayolların altına temiz su kanalları yapmışlar. Yollardan akan temiz suları da kamusal alanlardaki sarnıçlara yönlendirmişler. Yollardaki atık su kanalları da var. Hem temiz su için hem de atık su için kanal sistemi oluşturulmuş. Gökyüzünden düşen her damla suyu mutlaka sarnıçlara yönlendirmişler” ifadelerini kullandı.
#haber #sondakika #gündem
================================
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
► www.iha.com.tr
İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
► / iha.com.tr
► / ihacomtr
► / ihacomtr
► plus.google.com/+ihatr_ihacomtr/
İhlas Haber Ajansı hakkında
www.iha.com.tr/hakkimizda.html
İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
►www.iha.com.tr/hakkimizda.html

Пікірлер: 7
@bariskent
@bariskent 4 ай бұрын
2 kez gittim sarnıçlara bu kadar dikkat etmemiştim. Bir dahaki gidişime daha iyi inceleyeceğim. Bir de röportaj yaptıkları uzmana bir yaka mikrofonu verememişler kameramanın bütün nefes alış verişini dinledik.
@zamannsonu9546
@zamannsonu9546 3 жыл бұрын
Yaka mikrofonu olsaydı iyiydi. Görülmeye değer bir yer, yakın çevrede olanlara tavsiye ederim.
@aliekin1603
@aliekin1603 3 жыл бұрын
Çok güzel bir video dewami varmı
@ilkererden5597
@ilkererden5597 9 ай бұрын
Tamam sarnıçlar varda kuruldukları yerin iki yanından da dere geçiyor ?
@enterasanbilgiler1682
@enterasanbilgiler1682 Ай бұрын
Ülke tarih kaynıyor,biz açımızdan gebwriyoruz
@bjornironside6337
@bjornironside6337 2 жыл бұрын
Koskoca tarih yatiyor be nasil bi memleketiz bu yapi avrupada olcak yildizi parlatilmisgi
@muammeracar591
@muammeracar591 3 жыл бұрын
Juams
OMG🤪 #tiktok #shorts #potapova_blog
00:50
Potapova_blog
Рет қаралды 17 МЛН
Gizemli Tarih: Derinkuyu | TRT Belgesel
45:22
TRT Belgesel
Рет қаралды 1,3 МЛН
Aigai Antik Kenti'nde Bulunan 1800 Yıllık Yazıtın Sırrı Ortaya Çıktı
6:01
Demirören Haber Ajansı
Рет қаралды 1,6 М.
THE HIDDEN TREASURE OF THE KIRKHARAMIS
21:46
Talha Uğurluel
Рет қаралды 565 М.
Aigai Kazı Bşk. Doç.Dr.Yusuf Sezgin ile özel röportaj
23:50
Aktüel Arkeoloji Dergisi
Рет қаралды 2,8 М.
Şanlıurfa'nın Gizemli Taşları
38:36
Hakan Çelik
Рет қаралды 59 М.
Dünyanın Ötesinde Yaşam Varmı - Evrenin Gizemli Yerleri
3:55:40
Paso Video Uzay
Рет қаралды 802 М.