Ο Παπάγος ήταν το ανάχωμα στη μη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, την μεγάλη ευκαιρία της χώρας να σταθεί στα πόδια της. Όπου μετά το θάνατο του ο Καραμανλής συνέχισε με τον συνεχή δανεισμό. Ξένων επιβουλές από τότε. Δεν άλλαξε ποτέ το προτεκτοράτο Ελλάδα από το 21.
@ZAVADIAKOS-z6c4 ай бұрын
Από δεξιούς τι να περιμένει κανείς.
@ipsa-uae90507 ай бұрын
Φιλότιμη προσπάθεια εξαγνισμού του Παπάγου. Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά 1. Ο Παπάγος είχε πάντα προνομιακή μεταχείριση από το παλάτι. Είχε εκπαιδευτεί στη στρατιωτική σχολή Βελγίου χωρίς να περάσει από τη ΣΣΕ, και ήταν πάντα σε επιτελικές θέσεις και εξέχον μέλος της βασιλικής καμαρίλας. Υπήρχε βέβαια λόγος γι΄ αυτό. Ήταν γιος κυρίας επί των τιμών και συμβούλου του Γεώργιου 'Α. Κάποιοι βέβαια, ορμώμενοι από την εκπληκτική ομοιότητά του με τον βασιλιά αλλά και της έντονης φημολογίας της εποχής, τον θεωρούσαν νόθο τέκνο του. 2. Κατά την διάρκεια του πολέμου δεν πήγε ποτέ στο μέτωπο. Διηύθυνε τις επιχειρήσεις από το ξενοδοχείο της Μ. Βρετανίας. Έκανε τεράστια σφάλματα διατάζοντας κατά μέτωπον επιθέσεις σε ορεινό έδαφος σε συνέπεια αχρείαστες απώλειες και ποτέ δεν σκέφθηκε την πλαγιοκόπηση και κατάληψη της Αυλώνας που θα ανάγκαζε τους Ιταλούς σε οπισθοχώρηση στα Τίρανα. 3. Παρέμεινε στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της κατοχής προφανώς για να είναι σύνδεσμος της βασιλικής οικογένειας με τους ναζί. Άλλωστε το ΄41 πολύ πιο πιθανή φαινόταν η επικράτηση των Γερμανών παρά των Εγγλέζων. 4. Ούτε κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πήγε στο μέτωπο. 5. Υπέθαλψε τις δράσεις των Κυπρίων για Ένωση χωρίς να μπορέσει έστω και στοιχειωδώς να αναλύσει τη διεθνή σκηνή. 6. Δεν αντέδρασε στα Σεπτεμβριανά, το πογκρόμ του 1955 κατά του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, παραμένοντας πειθήνιο όργανο των "συμμάχων" του ΝΑΤΟ.
@pgtodoris7 ай бұрын
Λέγεται ότι ο λόγος που δεν άφησε την Αθήνα για να πάει στο μέτωπο το 40 ήταν ο φόβος του ότι ο Μεταξάς ως γερμανόφιλος που θεωρούνταν πιθανόν να τα «έβρισκε» με τον άξονα προς απογοήτευση της Βρετανίας. Πάντως δεν υλοποίησε το σχέδιο των Βρετανών ενόψει της Γερμανικής επίθεσης, τον χειμώνα του 40-41 για σημαντική σύμπτυξη του μετώπου με αποτέλεσμα να πέσει στη δυσμένεια του Βασιλιά και αυτός ήταν μάλλον ο λόγος που δεν ακολούθησε την κυβέρνηση στην Μ. Ανατολή. Εξάλλου σύνδεσμος με τους Ναζί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία από το 1943 δύσκολο να ήταν. Σύμφωνα με μέλος της Αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στα χρόνια του Εμφυλίου ο Παπάγος ήταν χαρισματικός στην οργάνωση των επιχειρήσεων και στα logistics όπως και στην επιβολή αυστηρότατης πειθαρχείας στο στράτευμα αλλά υστερούσε σημαντικά στο πεδίο της μάχης, (εκεί θεωρούνταν ικανότατος ο υποστράτηγος Θρασύβουλος Τσακαλώτος). ‘Όντως είχε την ανυπομονησία να ενωθεί η Κύπρος με την Ελλάδα επί των ημερών του και σε αυτό διαφωνούσε έντονα με τον Μαρκεζίνης ο οποίος μονίμως υποστήριζε ότι δεν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες για ανακίνηση του θέματος και η Ελλάδα θα το πλήρωνε ακριβά. Αυτός ήταν και ο λόγος που διελύθη η συνεργασία των δύο ανδρών συν το γεγονός ότι ο Παπάγος θεωρούσε ότι ο Μαρκεζίνης τον επισκίαζε. Πάντως πειθήνιο όργανο των συμμάχων δεν ήταν διότι αν ήταν δεν θα υποστήριζε τον αγώνα των Κυπρίων, κάτι που πολλοί λένε ότι το πλήρωσε με τη ζωή του. Πειθήνιο όργανο ήταν ο Καραμανλής που τον διαδέχτηκε και μας οδήγησε στη συνθήκη Ζυρίχης Λονδίνου εξαιτίας της οποίας δεν επισκέφθηκε ποτε την Κύπρο (πρωτοφανές για Έλληνα ηγέτη) φοβούμενος την αποδοκιμασία του Κυπριακού λαού.
@giannisf19737 ай бұрын
Υπάρχουν φωτογραφίες από επισκέψεις του στο Μέτωπο. Στην κατοχή συνελήφθη από τους ναζί και στάλθηκε στο Νταχάου. Οι Κύπριοι ήθελαν την ένωση με την Ελλάδα. Ο Παπάγος πήγε κόντρα στους Αγγλους και Αμερικανούς για αυτό ενώ ο Καραμανλής ήταν πιο συνεργάσιμος. Οταν έγιναν τα Σεπτεμβριανά ήταν σοβαρά άρρωστος από ασαφή ασθένεια. Γράφεις υπέθαλψε λες και πρόκειται για έγκλημα. Η αριστερίλα δεν κρύβεται.
@DimitrisKambanos7 ай бұрын
Σωστά
@stathispletsas48987 ай бұрын
Ποια βασιλική καμαριλα , όταν έβγαλε την στρατιωτική σχολή των Βρυξελλών,2 χρόνια εκπαίδευση, τα προηγούμενα χρόνια σπούδαζε στην Ελλάδα, κατατάχθηκε στον Ελ Στρατό με το βαθμό του ανθυπίλαρχος,και τοποθετήθηκε ,υπασπιστής του τότε υπουργού Στρατιωτικών,και μετέπειτα πρωθυπουργού τησ Ελλάδος Ε.Βενιζελου, και φυσικα ,αυτό είναι βασιλική καμαριλα; Τωρα, αν ήταν νοθοσ γιος του Γεωργίου Α , εσύ που το γνωριζεισ αυτό, ήσουν καμαριέρα στα ανάκτορα,και κρατούσες το φαναράκι την ώρα που ο Μεγαλιωτατοσ ,έκανε τα κέφια του..
@StaurosPapadakis6 ай бұрын
Το 1955 ήταν βαριά άρρωστος στο νοσοκομείο και οι Γερμανοί τον είχαν στείλει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης
@StaurosPapadakis6 ай бұрын
Διαβάζω τα σχόλια και πολλοί λένε αρλούμπες...τη να κάνουμε να τα βάλουμε με τις μεγάλες δυνάμεις? Καλός ή κακός είμαστε μία μικρή χώρα και οι μεγάλες δυνάμεις αν δεν είχαμε αυτή την ιστορία θα μας φερόντουσαν χειρότερα,το θέμα είναι να παίζουμε καλά τα χαρτιά μας και να κερδίζουμε ότι μπορούμε,είμαστε ένα κράτος 200 χρονών,τα 200 χρόνια για την ιστορία είναι ένα τίποτα και πρώτα πρέπει να κοιτάμε να παράγουμε τόσο όσο να ταΐζουμε τον λαό μας,μετά να κάνουμε βαριά οικονομία,επίσης να παράξουμε ένα αυτοκίνητο που μπορεί να το αγοράσει ο καθένας και φυσικά δεν θα μπορεί να συγκριθεί με τα ξένα αυτοκίνητα,έχουμε το εργοστάσιο της Σιτροέν που μπορεί να παράξει 200 αυτοκίνητα το χρόνο,καλό είναι να πιέσουμε να μεγαλώσουμε αυτό το εργοστάσιο και να παράγει 100.000 αυτοκίνητα και σιγά-σιγά το Πόνυ θα γίνεται καλύτερο,αλλά πολλοί έχετε πάει σε 2 ξένα στρατόπεδα και δεν σας ενδιαφέρει η χώρα και καλό είναι να φύγετε από την χώρα και να πάτε σε αυτές τις χώρες που υποστηρίζεται με τόσο ζήλο..έτσι ξεκίνησε ο εμφύλιος που βασικά ήταν συμμορητοπόλεμος
@petrospapadopoulos37507 ай бұрын
Πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η Ελλάδα αν ειχε αναλάβει ο Μαρκεζίνης αντί του αμφιλεγομενου Καραμανλή. Χάρη στην οικονομική πολιτική του Μαρκεζίνη μπόρεσε να αναπτυχθεί η Ελλάδα. Μια πολιτική που προσέφερε σταθεροτητα της οικονομίας μέχρι το 1974 οπότε επανήλθε ο Καραμανλής και μας πήρε ο διάολος.
@StaurosPapadakis7 ай бұрын
¨Οτι θες λες και ευτυχώς που ζει η γιαγιά μου και μου είπε πως όταν ανέλαβε ο Μαρκεζίνης την οικονομία την πλήρωσε ο φτωχός λαός..έχεις κι άλλα να μας πεις?
@petrospapadopoulos37507 ай бұрын
@@StaurosPapadakis πες στην γιαγιά σου πως αν δεν είχε κάνει την υποτίμηση έναντι του δολαρίου η οποία κράτησε σταθερή ισοτιμία ένα προς τριάντα, η Ελλάδα θα ήταν Αφρικανικό κράτος σήμερα. Όλες οι μεγάλες εταιρείες αναπτύχθηκαν λόγω της οικονομικής σταθερότητας που πέτυχε ο Μαρκεζίνης για σχεδόν 30 χρόνια.
@yiannimil16 ай бұрын
@@StaurosPapadakis ηταν Πανεπιστιμιακη η γιαγια σαν την δικη μου... που με το ζωρι να ψηφιση ΠΑΣΟΚ για να παρει λιγο καλυτερη αγροτικη;; παντα ο λαος πληρωνει η ξεπληρωνει, φιλε
@StaurosPapadakis6 ай бұрын
@@yiannimil1 Πάντως είδαμε και τον Στουρνάρα που είναι μορφωμενος άνθρωπας και με κυνικό τρόπο είπε πως έπαιξε τα λεφτά του ΙΚΑ και είπε την περίφημη λέξη-Παίξαμε και χάσαμε και σε ρωτάω αν είχες οικονομίες στην τράπεζα και τις έπαιζα στο Καζίνο χωρίς να σε ρωτήσω και της έχανα τη θα μου έκανες? Τέλος χρηματηστίριο παίζει κάποιος για να γίνει μέτοχος σε κάποια εταιρία και κάθε χρόνο από τα κέρδη της εταιρίας παίρνει κάποιο ποσοστό,αλλά οι ειδήμωνες έκαναν το χρηματιστήριο τζόγο και τέλος υπάρχει το σπλιτ που όταν η εταιρία πάει καλά οι μετοχές τις 2αζονται ή 4άζονται..τώρα αυτούς που τζόγαραν στο χρηματιστήριο και έχασαν δεν τους λυπάμαι γιατί δεν ήξεραν τη έκαναν και στην αρχή το 80% περίπου έβαλε 1μυριο και είχε πάει η αξία στα 5μύρια και αντί να πούνε θα βγάλω τα 3μύρια και θα παίξω με τ'άλλα 2 αυτοί συνέχισαν να παίζουν ώσπου τα έχασαν όλα..ο λαός περίμενε πως θα πλουτίζαν όλοι..πάντα μα πάντα ο 1/1000 βγάζει λεφτά
@rixter695 ай бұрын
@@StaurosPapadakis Γνωστη οικονομολόγος η γιαγιά σου. E ρε τι διαβάζουμε
@mikebeles59644 ай бұрын
Εχω διαβασει ενα βιβλιο Βρετανου διπλωματη....το μεγαλυτερο λαθος του Κυπριακου ηταν η βιασυνη to timing ....εκεινη την εποχη ειχε ξεσπασει η κριση του Σουεζ....με τον Νασερ....που εκλεισε τη διωρυγα ..ειναι δυνατον εκεινη τη στιγμη....οι Βρετανοι να μας παραχωρουσαν την Κυπρο ????
@deltakappa49707 ай бұрын
Ο Στεφανοπουλος ήταν εντελώς ανίκανος. Πριν αποφάσιζε για κάτι, ρωτούσε πρώτα τη μανούλα του.
@kostaskoropoulis58317 ай бұрын
ο περιβοητος και...Σκαταρχης.....
@ΓιώργοςΤεμ7 ай бұрын
Φιλε, δεν μας τα λες καλά. Περιμενα σοβαρη αναλυση. Θα μας τον βγαλεις ηρωα
@MONOEPIC5 ай бұрын
Μιλαμε για ανθρωπους ανδρείκελα που δεν τολμουσαν να πουνε οχι στον ξενο παραγοντα σε τιποτα και ποτε μη τυχον και χασουν την καρεκλα.Ολα τα άλλα ειναι να χαμε να λέγαμε...
@Stergios-gz2yw5 ай бұрын
Ήταν ο αρχηγός του ΙΔΕΑ. Η συνέχεια αυτού έφερε την Χούντα. Η Χούντα έφερε την εισβολή στην Κύπρο.
@rixter695 ай бұрын
Το πολυτεχνείο έφερε την εισβολή στην Κύπρο.
@Stergios-gz2yw5 ай бұрын
@@rixter69 Όχι, οι ιπτάμενοι δίσκοι.
@rixter695 ай бұрын
@@Stergios-gz2yw Είπες πολλές ασυναρτησίες νωρίτερα, δεν μου κάνει εντύπωση και αυτή που είπες τώρα.
@Stergios-gz2yw5 ай бұрын
@@rixter69 Ε, πες μας λίγα ακόμα φιλοχουντικά.
@rixter695 ай бұрын
@@Stergios-gz2yw Η πραγματικότητα είναι. Μετά τον πολυτεχνείο ο δικτάτορας Ιωαννίδης δεν ήρθε; Αποδέξου την πραγματικότητα.
@takiskourosakis7 ай бұрын
Κατά πόσο αληθεύει η φήμη ότι ο Καραμανλής είχε ταχθεί στο πλευρό των Βουλγάρων Κομιτατζήδων στη Μακεδονία?!
@deltakappa49707 ай бұрын
Στους βαλκανικούς πολέμους ήταν ακόμα μικρό παιδί. Αν αναφέρεσαι στον β' παγκόσμιο, εκεί ήταν άφαντος. Ήταν αρκετά πονηρός, έδειξε ουδέτερη συμπεριφορά, για να μην βλάψει το όνομα του.
@takiskourosakis7 ай бұрын
@@deltakappa4970 Εννοείτε στον Β' παγκόσμιο...
@yiannimil16 ай бұрын
@@takiskourosakis αυτο σου ειπε
@DimitrisKambanos7 ай бұрын
Ο κύριος "ανήκομεν εις την δύσιν" ξέρετε ποιος είναι... Ο κύριος "προσκυνούμε τη Δύση"!
@stathispletsas48987 ай бұрын
Φυσικά και γνωρίζουμε ποιοσ είναι, είναι αυτοσ, που άλλαξε την Ελλάδα, που κατήργησε το ιδιώνυμο,του Ελ.Βενιζελου και Γ. Παπανδρέου,που ειχαν στην παρανομία τουσ κομμουνιστές, είναι αυτοσ, που όταν έπεσε η δικτατορία, δεν αρνήθηκε στον Γκιζίκη να του παραδώσει την εξουσία οπωσ έκαναν άλλοι πολιτικοί, που τα είχαν κάνει,επάνω τουσ,οι χεστεσ..είναι αυτοσ ,που έκανε την Ελλάδα Ευρώπη, είναι αυτοσ που κυβερνούσε την Ελλάδα, χωρισ να δανείζεται, και που δεν άφησε χρέη, όταν παρέδωσε την εξουσία.. Άλλοι είναι αυτοί,που όλοι μαζί τα φάγανε,και σε έστειλαν στο ΔΝΤ για 99 χρόνια.. Δόξα και τιμή στον εθνάρχη Κ.Καραμανλη..
@typenull33675 күн бұрын
Ε καλά εσείς θέλατε να προσκυνήσουμε την ανατολή. Τουλάχιστον διαλέξαμε την σωστή πλευρά
@DimitrisKambanos5 күн бұрын
@typenull3367 αυτές τις λανθασμένες αποφάσεις πληρώνουμε ακόμη. Ποια ανατολή και ποια δύση... Η Ελλάδα έχει τη θέση της και δεν ανήκει πουθενά. Με τους προδότες βέβαια που κυβερνούν μετά τον πρώτο κυβερνήτη τι περιμένει η Ελλάδα. Τα λάθη όμως συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
@typenull33675 күн бұрын
@ σώπα ρε ανεξάρτητε εσύ που δεν ανήκει πουθενά. Δεν είναι θέμα «ανήκω», είναι συντάσσομαι. Δεν είμαστε κανένα αφρικανικό κρατίδιο να μένουμε απαθείς στη γεωπολιτική σκακιέρα και αν έχω να διαλέξω στρατόπεδο θα διαλέξω την ιστορική συνέχεια της αρχαιότητας που είναι η δύση. Ούτε με Κινέζους , ούτε με Ρώσους πολέμαρχους που δεν έζησαν δημοκρατία ποτέ μέχρι σήμερα.
@jamespantazis84257 ай бұрын
Όταν είναι μόνο η απόφαση από έναν άνθρωπο οδηγεί σε λάθη.Πχ η συμφωνία της Ζυρίχης ήταν λάθος. Και το πρόβλημα είναι όταν έχει ως συμβούλους φυσικά του πρόσωπα που η εργασία των εξαρτάται από τον ίδιο . Έχω συναντήσει το Καραμανλή κατά την επίσκεψη του στο Τορόντο. Το ερώτημα για τους Βορειοηπειρώτες ότι είναι θύματα του Χότζα. Μου είπε ότι κάνουμε ότι μπορούμε. Η φωνή του ήταν κάπως πολύ διαφορετική μάλλον στερεολαδιτικη´Και τον Αβεροφω επίσης τον έχω συνάντηση.....με ρώτησε αν μιλάω Βλάχικα...... Μόνο το όνομα είχαν δεν νομίζω ότι είχαν εμπειρία που έπρεπε να έχουν ειδικά για τα εθνικά θέματα. Έδωσαν το δικαίωμα στην Τουρκία να επεμβαίνει σε περίπτωση ανωμαλίας. Αυτό είναι ένα τρομερό λάθος. Οι Τουρκία είναι 83 εκατομμύρια και μπορεί να επέμβει εμείς είμαστε μόνο 8. τι μπορούμε να κάνουμε; Να κυριξομε πόλεμο;.....για αυτό η Τουρκία έχει στην κατοχή μέρος της Κύπρου 50 χρόνια....
@yiannimil16 ай бұрын
και σπαει ρεκορ παντου....ειμαστε παλι σε λαθος πλευρο (Υπνου)
@mikebeles59644 ай бұрын
Το 1821 πόσοι είμασττανν ?? Με τη λογική σου δεν θα κάναμε επανάσταση...
@yiannimil14 ай бұрын
@@mikebeles5964 ευτυχως που ηρθαν οι 3 Μ δυναμεις. η επανασταση ειχε σβησει το 26
@LoryLo-i8w7 ай бұрын
Υπηρχε αστική τάξη το 1944 στην Ελλάδα? Εδω δεν υπάρχει σήμερα 😅
@user-vi5ei1te4w7 ай бұрын
Την είχε "χτίσει" η Γερμανία για να μην χρειαστεί εισβολή στην Ελλάδα αλλά ο "Ούνα φάτσα" της χάλασε το σχέδιο με το "έπος" τού 40 και την λαϊκή ελληνική αντίσταση κατόπιν τού ΕΑΜ ΕΛΑΣ 😊
@petrospapadopoulos37507 ай бұрын
Πλάκα κάνεις!!!!Η αστική τάξη κυβερνά την Ελλάδα πριν ακόμα και από το 1821.Γι αυτό και πολλοί κοτσαμπασηδες και η ηγεσία της εκκλησίας ήταν αντίθετοι στην επανάσταση. Ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να μας κυβερνούν οι απόγονοί τους.
@DimitrisKambanos7 ай бұрын
Πάντα υπήρχε και πάντα ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις
@linobenetti65787 ай бұрын
there s always a ruling class at any given time in the life of any nation.... never been a vacancy
@DimitrisKambanos7 ай бұрын
@@linobenetti6578 correct to know it, but abnormal to happen in a normal egalitarian society
@ΣωτηρηςΦωτοπουλος-β3κ7 ай бұрын
Ένας ακόμα Δοσίλογος
@salmarcano40577 ай бұрын
Ναι, γι αυτό ήταν κρατουμένος στο Νταχάου..
@giannisan78807 ай бұрын
Όλη η δεξιά δοσίλογοι, πως έγινε λοιπόν και σας ξεκλήρισε μια χούφτα χωροφύλακες και ταξιαρχία Ρίμινι το Δεκέμβρη του 44. Είχατε κατεβάσει 25000 συμμορίτες και τελικά....
@giannisan78807 ай бұрын
Ενώ ο ελας που ξεκλιριζε τις άλλες αντιστασιακές οργανώσεις μόνο και μόνο για να ετοιμάσει τη μετάβαση στο...... σφυροδρέπανο, όμως φάγατε φόλα παλιοσκυλα αριστεροί
@typenull33677 ай бұрын
@@salmarcano4057κάθεσαι και απαντάς σοβαρά σε κομμουνιστές και εσυ τώρα; Άσε τους γραφικούς στη λήθη της γραφικότητας τους