De cele mai multe ori o buna comunicare cu zugravul este cheia succesului :)
@AlexeiDavidov3 жыл бұрын
Hristos a înviat!
@CiobanuAlexandru-b3hАй бұрын
Nu are cine sa te invete. Că esti...super ,mega meseriasi..❤❤❤❤❤
@ionutbortan70013 жыл бұрын
Eu îmi trag toate circuitele si carotez toate dozele și aștept să tencuiască zidari apoi montez dozele ( primul lucru pe care îl fac la o lucrare noua iau legătura cu zidari și le cer număr de telefon sau le dau eu număr de telefon să mă sune cînd au terminat să pot montat dozele)
@toroklaszlo84003 жыл бұрын
Un răspuns ok
@toroklaszlo84003 жыл бұрын
Adică cel mai ok răspuns
@maximuspareo3 жыл бұрын
Intr adevar, esti implicat cu adevarat in lucrare. Asta e solutia pentru ca zidarii sunt diferiti ca si meserie/calificare decit cei care dau glet si lavabila. De altfel materialele finisorilor(cei care dau glet & lavabila) nu depasesc 10 mm , deci finisorii nu incarca prea mult decit daca peretii sunt super strimbi , lucru nedorit de nimeni. Un electrician istet isi face usor calculele. Dar de obicei , electricienii vin , sparg , monteaza copex+conductori sau nym j , doze aparat . Dupa care pleaca la alta lucrare , intorcindu se dupa ce e gata lavabila. Consider ca este gresita abordarea. Este mai comod , stiu. Colaborarea cu zidarii/tencuitorii care de multe ori sunt diferiti de finisori este cheia .
@maximuspareo3 жыл бұрын
@@XarcXarcaici intervine profesionalismul fiecaruia. In viata nu le poti avea pe toate , din pacate. Onoarea fiecarui om sta si in respectarea cuvintului dat. Sa nu imi argumenteze nimeni ca sunt vremuri grele etc. pentru ca stiu exact cum stau cifrele...
@lazargligor27033 жыл бұрын
Singurul lucru care ma intereseaza cand montez dozele la rosu cu ajutorul laserului este ca doza sa fie cat mai perfect orizontala si nu mai mult de un cm iesita inafara.Sigur vor fi locuri unde tencuiala sau gletul va fi mai gros dar asta nu trebuie sa fie o problema pentru noi electricienii deoarece totdeauna la montajul aparatajelor am la mine o cutie cu suruburi de diferite lungimi si ma adaptez situatiei la fel fac si la capacele dozelor de legatura.
@prisacareanu3 жыл бұрын
Respect, spor!
@wrcvtm41323 жыл бұрын
Dupa cum se vede, colegii sunt in numar mare cei care folosesc metoda de montaj doze dupa tencuiala , respectiv rasol. E mult mai corect. E bine să lase zidarul un pic de loc , iar tu meșterul vi si astazi in laser doza si la nivelul dorit. După care se fac finisaje. Atentie ! Acum omul face pereti plecati cu piatra ornamentală sau faianță, vorbește, comunică, cum povestea un coleg in comentarii ! Fa poze. Eu nu prea am probleme lucrând în felul ăsta. Succes!
@Luu4good3 жыл бұрын
Salut Adrian. Eu sunt instalator și lucrez numai după ce casa a fost tencuita de fiecare data. Distrugerile pe care le fac la spargeri sunt mici în comparație cu ce ar fii ieșit dacă as fii tras instalația înainte. Este cel mai bun mijloc de raportare. Nu am dat greș niciodată. Totul sta în scule și cel care realizează sparturile pt canale. Alta treaba nu exista risc de distrugere al aparaturi copexului. Eu scot catalog de poze pt beneficiar 4 poze pe coala a4 în dosar și nu mai sunt probleme de nici un fel.
@jordancobilanschi36623 жыл бұрын
Eu le pun mereu putin in interior si folosesc, holsuruburi mai lungi daca este cazul. In felul asta indif cat incarca stanga dreapta inegal etc la montaj e totul perfect.
@radutmariuscatalin60973 жыл бұрын
Salut Adi ! În mod normal și de bun-simț ar trebui sa se pună baghete de nivel stânga-dreapta pentru fiecare doza , fie de legătură fie de aparat iar după ce se da nivelul , electricianul trebuie sa vina sa monteze dozele la nivel cu baghetele , și la tencuiala mecanizata și la tencuiala manuală . Aici ca și în domeniul nostru sunt profesioniști și Dorei. Un profesionist își da nivelul din baghete iar după ce montează electricianul dozele începe tencuiala . Când este folosit modul exemplificat mai sus dozele vor veni perfect la " fața " peretelui ! Ca metoda de a astupa dozele , am decupat " zăpadă " . După tencuiala și îndepărtarea " zăpezii " dozele sunt perfect curate !
@andreeadragomir66053 жыл бұрын
Ai zis că la doza de sus unde vine faianță de ce a dat cu glet pune faianță peste glet?
@pedronavidad75483 жыл бұрын
😅😅😁😁noi aici cu această problemă nu ne batem capul 😁😁😁 în Spania (zaragoza ) dăm comandă la zidar ,însemnăm pe unde venim co tubu și cutile de derivație și așa zise doze , mai ușor mai curat mai ....ok 😊😊😊 o zi bună tuturor
@Spiritual-Sniper3 жыл бұрын
am facut experimente,la dozele de 3 si 4 module se pot scoate taplele din doza usor rupand umpic de plastic din spate si se scot spre interior,si se poate indoi tabla mai scurta si se introduce inapoi foarte usor poti castiga 5mm,dar la doza de 6 nu ies tablele alea
@nic-dj6zp3 жыл бұрын
Ar trebui să se lucreze în paralel cu constructori și dozele să fie montate după ce sunt realizați stîlpisori pentru tencuit.
@valeriupetrehusi28993 жыл бұрын
Si eu zic că poți pune șuruburi mai lungi când aplici aparatele, doar la prize nu știu cum va fi în timp, adică după multă folosință a prizelor, poate să apară joc și când introduci in priză să înceapă a se mișca carcasa.
@raducotrigasanu37023 жыл бұрын
Salut Adi Eu personal lucrez pe sistemul Italian eu duc conductori pe poziție și constructorul montează dozele de aparat când termina de montat eu merg și controlez . Si asa nu mai are nimeni de obiectat
@alarmelectricsistem3 жыл бұрын
La noi inca nu se obisnuieste sa monteze dozele constructorul. Poate pe viitor...😁
@wrcvtm41323 жыл бұрын
@@alarmelectricsistem sau daca le montează, vezi sa nu fie varu lu Dorel!
@raducotrigasanu37023 жыл бұрын
De aia merg după sa verific sa nu am surprize la montajul aparatelor
@danielborsan14423 жыл бұрын
Doza la nivelul caramizii - se castiga spatiu in adancime si echipamentele se pot monta cu alte suruburi mai lungi . Mai bine inauntru decat in afara peretelui .
@mosanton3 жыл бұрын
la faianta ca si la glet e gresit sa lasam dozele inafara pt ca incurcam inutil meseriasii.. se poate monta aparatajul fara probleme chiar si cu suruburi mai lungi.... ideal ar fi ca montajul dozelor sa se faca ( daca e intelegator si cel care tencuieste) dupa ce tencuitorul isi face stalpii pt ca in momentul ala stii exact unde iese peretele si rezultatul e cel dorit...
@gabriel-liviualexandru4213 жыл бұрын
Și ulterior chiar dacă rămâne putin îngropată 3-5mm că urmare a gletului de încărcare, nivelare și finisaj prinderea capacului de protecție se poate realiza că urmare a acelor șuruburi metrice ( fi de 3 daca nu mă înșel) iar dacă sunt prea scurte doar se înlocuiesc cu unele mai lungi, iar găurile din capul de protecție, cel puțin la dozele gewiss au și un mic spatiu de manevra de aprox. 5mm a.i. chiar daca doză este puțin strâmbă( inclinata) fata de orizontala podelei aceasta să poată fi adusa totuși în boloboc și prinsa astfel la drept,. iar când se va pună capacul de protecție totul va fi la drept.Deci și în cazul prezentat de Adrian eu cel puțin nu mai vad rostul scoaterii acelor doze si aduse la nivelul gletului de finisaj, doar daca înclinarea laterala este mai mare decât ceea ce pot eu sa o reglez din ajustările(tolerantele) permise de rama de protecție, și daca doză este f. mult scoasă în afara a.i. atunci când pun rama și capacul de protectie acesta din urmă crează un luft(o distanțarea vizibila și supărătoare ochiului privitorului) fata de tencuiala(glet) finala. O zi plăcută!
@Sebastian-sh8py3 жыл бұрын
Salutare Adrian, personal dozele dupa tencuiala si in timpul lipirii faiantei (pentru a fi sigur de grosimea adeziv + faianta, cat si a faptului cat si unde trebuie decupata faiata). Din pacate, in domeniul constructiilor, se vedere "aschia" de la ceilalti si nu "barna" noastra. Nu exista respect intre participantii proiectului si nici viziune de la inceput (proiect, traseu, probleme, apatataje etc.) pana la sfarsit. In cate cazuri sunt instalatii noi si au nevoie de prelungitoare ? Ca sa nu mai vorbim de cablaj dupa zugravit ?! Sa gasim "tap ispasitor" este usor dar sa ne uitam fiecare la noi. Cate santiere sunt murdare ? Scanduri-scandurele cu cuie, fier striat, lasat de izbeliste ca va veni cineva sa faca betonul, fire neizolate, copex, fire, doze externe puse cu gips care in timp se va umezi si se va umfla cu tot cu tencuiala si faimoasa decorativa ect. Sa speram ca va fi bine pentru toti. O zi buna !
@ovidiuroman19793 жыл бұрын
Ne poți spune cum ai făcut,până la urmă,cu dozele care au rămas in afară?Mulțumesc
@YO5ER3 жыл бұрын
Poate si zidarul are o mica vina, poate tencuiala trebuie sa corecteze ceva greseli si atunci doar testarea planeitatii cu un laser poate sa spuna exact cat trebuie lasat pt fiecare doza in parte.
@alexc14053 жыл бұрын
Eu la mine acasa le trag dupa tencuiala bruta.Sant de 3 cm cu masina de canelat,dozele le fixez cu mp 75 si canalul il astup cu multibat. o seara buna.
@AlexeiDavidov3 жыл бұрын
Eu le montez, când e tencuiala gata sau rar, când e doar zidarie, dar le pun la laser sau sfoară... PS prima data am fost,zidar /tencuitor... sănătate
@marian68sandu3 жыл бұрын
Pun in locasul dozelor polistiren , dupa ce tencuiesc zugravii, vin si pun dozele la fix.
@alexandrudragomir14103 жыл бұрын
Intrebare...ca tot ma fut multi la icre ca sunt electrician si nu vreau sa le fac becurile prin casa...eu sunt electrician auto si ei nu inteleg ca dc e mult diferit de ac...sa faci un video despre difetente....multa sanatate
@sorinarabu5555 Жыл бұрын
Salut Adrian Eu voiam să vorbesc cu tine Dacă dacă pot să învăț și eu de la tine câte ceva electrică sunt interesat
@ytALEX-24k3 жыл бұрын
Salut...sunt in pozitia de a raspunde din punctul de vedere al celor doua tabere...recomand a se trage firele si a se da gaurile de doze la nivelul caramizii , iar dozele se pun dupa tencuiala....nu poti stii cat se incarca peretii cu tencuiala...personal am incarcat un perete de 4,5 m lungime la un capat cu 1,5 cm tencuiala iar in capatul celalat 7cm...iar la rigips puneti dozele inainte de glet...astfel marginea de 1-2mm a dozei se pierde in glet...
@sorinpetre61412 жыл бұрын
Foarte buna ideea de a monta dozele de rigips înainte pentru că diferența între marginea dozei și perete sa fie la fel👍👍
@proiectediyiasi3 жыл бұрын
Chiar e o problema! Le puneam înainte de tencuiala care rămâneau înăuntru prindeam aparatajul in negrese da nu e ok se lărgesc urechile dozei și dacă e nevoie sa umbli odată la ele sa te văd cum le pui înapoi? Acuma trag traseele și pun dozele după tencuiala, da am patit sa tencuiasca mecanizat și mi-au acoperit găurile si firele cu tot cu hârtia pusă de mine, când am vorbit cu meseriașii mi-au zis ca ei nu stau cu dreptar mic sa se ferească de cabluri, ei au dreptar de 2 m și trag rpd....de atunci pun coturi de plastic la fiecare punct de aparat și sa vezi cu da pe lângă fire P.s : se lucrează mult mai usor cu doze rotunde de la Kaiser au distanțiere,capace da nu poți lucra tot timpu cu ele ca na clientul vrea modular ca așa a văzut el in Italia
@jujanu3 жыл бұрын
Pentru a evita orice problema in Romania,cea mai eficienta metoda trebuie sa se desfasoare in trei etape ;pozarea cablurilor,montarea dozelor si a tablourilor(dupa tencuiala)si montarea aparatelor si a protectiilor,.pace
@razvancirt91563 жыл бұрын
1. Zona în care vine montată faianța nu se gletuiește. 2. Betonistul dă vina pe cel ce execută șanțurile, zidarul pe betonist, finisorul pe zidar, electricianul și instalatorul pe finisor, proprietarul rămâne cu lucrarea prost făcută. Punând dreptarul pe perete ai intrat în aceste categorii. Eu zic să nu cobori ștacheta, faci o treabă minunată, nu are rost să intri în polemici. 3. Dozele standard italian sunt concepute pentru grosimea minimă normată a tencuielii (10 mm pe pereți, 8 mm pe plafon), având acele ghidaje pe doze la 9mm (indiferent că vorbim de Vimar, Bticino, Gewiss, Elettrocanali, etc). În cazul în care doza iese afară, ori nu a fost montată doză corect, ori tencuiala nu are grosimea minimă. Din doze, 2 mm pot fi șlefuiți (chiar cu recomandarea producătorului), există 2,5-3 mm până la urechile metalice. Pentru grosimi mai mari ale tencuielii, Bticino și Vimar (probabil și alții) au adaptoare (extensii), le folosești de la 1 cm în sus. Dar sunt destul de scumpe. La fel ca și capacele de protecție a dozelor modulare (te scapă de mizeria din doze, ajută și constructorul pentru că poate face tencuirea și finisarea peste doze iar dozele se găsesc ușor datorită celor două stegulețe elastice. 4. Dacă ai clienți cu astfel de cerințe, poți face lucrarea în două etape: etapa I, degajări și cablare, etapa II, fixarea dozelor după ce constructorul a fixat ghidajele de tencuire (stâlpi, profile metalice, ce o fi), după care le pui la nivelă și dreptar. Dar le spui asta înainte de a face prețul. 5. Una peste alta, prea mult zgomot pentru nimic. O doză mai adâncă nu afectează funcționalitatea, siguranța în funcționare (la capitolele astea am observat că acorzi o importanță deosebită), nici măcar estetica finală. Până la o adâncime de 1 cm nu se folosesc adaptoare (toți suporții de aparataj vin prevăzuți cu un contur de 11-12 mm înspre interiorul dozei), la peste 10 mm pui adaptoare.
@stefansorin31173 жыл бұрын
Salut Adi. Eu în Marea majoritate a cazurilor montez Dozele după tencuiala, deoarece peste mai vine glet și lavabil, se mai încarcă 2-3 mm, asa în tencuiala ziarul poate încarca peretele 2-3 sau mai mult numai tencuiala, după mai vine glet lavabil. Am montat la o bucătărie la fata tencuielii, și după a mai venit cu faianță și adeziv vreo 3 cm, dozele mele erau foarte îngropate. Am prins aparatele in ghearele alea laterale. Deci eu le montez mereu după tencuiala. Spor și numai bine.
@alexandrutudordat62593 жыл бұрын
On-line putem lucra?
@fun2rideadventure3 жыл бұрын
...eu le am montat dupa ce mi au pus stalpisorii sau sinele de ghidaj tencuiala ...
@tsts83883 жыл бұрын
Intrebarea cind este bine ca sa fie montate dozele aduce alte intrebari si raspunsuri ceva ma-i complexe. De acea eu aleg desi este ma-i greu de realzat varianta dupa ce este tencuit. Avantajele nu sunt numai ca petru doze se poate estima foarte bine cit sa ramina la suprafata dar sa nu uitam ca nu ma-i este nevoie a face santuri prin caramida... .
@babacule3 жыл бұрын
cel mai bine dupa tencuiala, cele ingropate mai mult se prind usor cu negrese am avut caz cand diferenta era de 7 cm , bineinteles lucrarea a fost preluata si electrozugravul s-a grabit .
@Dănuț973 жыл бұрын
Dacă tencuitorul face stâlpi, se pot monta dozele mult mai ușor având acel reper, eu unul pe șantierul unde lucrez tencuitorii trag la dreptar fără a face stâlpi, noi ca electricieni montam dozele și tablourile înainte lăsându-le cam 5mm afară, recunosc unele mai rămân câțiva mm în perete dar nu avem ce face, la un volum mare de lucru nu ne permitem să ne întoarcem în urmă să facem reparații pereților plus că echipa de tencuitori care lucrează în acel șantier nu vor să vadă cabluri ieșite din perete deoarece ii încurcă în momentul în care trag cu dreptarul chiar și așa avem cablul de la interfon, termostat și senzor de gaz la care fac o gaură și le bagă în perete să nu-i încurce... Concluzia, în cazul prezentat de mine prefer varianta înainte de tencuială.
@ioanstelian1923 жыл бұрын
Multumesc mult .
@elektrikahectorfernandezol53412 жыл бұрын
Buenos días Adrián,deberías de activar los Subtitulos,para que pueda traducir los vídeos. Un Saludo desde España.
@GabyEu-oj5qy11 ай бұрын
Odata cu tencuiala se fixaza cel mai bine după fesele de pontas
@ovidiu19783 жыл бұрын
Nu s-au inventat adaosuri pentru doze? 5mm 10mm......?
@comanflorin51973 жыл бұрын
Pe rigips las firu doza dupa vopsea
@comanflorin51973 жыл бұрын
Se monteaza inainte eu asa le montez daca e tencuiala le las putin inafara si fol bolobocu si vertical si orizontal
@ciubex3 жыл бұрын
Cred ca cel mai usor ar fi sa-ti faci din polistiren niste doze dummy, de sacrificiu, prin care sa faci gauri pentru iesirea cablurilor spre exterior, iar dupa ce termina zidarii sa poti sparge polistirenul si sa montezi dozele finale la nivelul dorit. Din pacate dozele de aparat trebuie montate ultimele, pentru ca oricat de bun ar fi zidarul, pana la momentul final, proprietarii se pot razgandi, ba nu mai vrea faianta, ba faianta e mai groasa si tot asa.
@sqadadrian74732 жыл бұрын
În momentul în care ai pus dreptarul ai pierdut respectul pentru ca nu poți dovedi cine a greșit, ce era greșit acolo de fapt zidul, tencuiala, gletul, sau chiar doza pusa strâmb? Nu ai dovedit nimic decât faptul ca nu este gletul perfect care dacă tencuiala eraa foarte strâmbă nici nu sa dorit lucrul acela fiind mult prea scumpa manopera sa îndrepți pereți din glet dar ai sugerat doar ca este vina celui care a tras glet. Au fost 4 manopere diferite dar ai dat vina doar pe gletul tras rău...
@ConstantinBalasin3 жыл бұрын
Salut, in Spania aceste doze sau orice doza (cutie) le pune ZIDARUL, aici electricianul nu pune cutii sau doze, electricianul știe sa facă electricitate și atât, vb din propia experiență ca electrician în Spania de 10 ani cu studiile de electrician terminate aici. Bafta în continuare.
@alarmelectricsistem3 жыл бұрын
Frumos in Spania...cred că acolo Zidarul este chiar ce trebuie sa fie...🙂
@bogdanrusu69873 жыл бұрын
Eu am lucrat in Spania mai exact in Tara Bascilor peste 8 ani ca electrician la blocuri noi si trebuia sa ne punem singuri dozele.Acolo puneam dozele si copexul fara fire iar dupa ce tencuiau cablam noi.
@ConstantinBalasin3 жыл бұрын
@@bogdanrusu6987 Salut pereți din ce material erau făcuți?
@bogdanrusu69873 жыл бұрын
@@ConstantinBalasin caramida rosie dar dimensiuni foarte mari
@dandan56813 жыл бұрын
bravo domnule pentru studii in strainatate dar ce faci de te intorci in Romania ?
@dumitrustelian18553 жыл бұрын
Scuze, cu conductorul din lateral, încurcă la montarea modulelor
@popvalentin88563 жыл бұрын
Ca să nu fie probleme ,trebuie lăsate să le monteze cel ce tencuiește și să le lase toleranță si pentru glet sau faianță ,altă soluție mai bună nu există, iar la rigips este m-ai simplu.
@sorinpetre61412 жыл бұрын
Ar fi bine sa fie așa,dar am curaj să pariez că îți prinde jumătate din ela bine și jumătate strâmbe,mai ales dacă sunt dreptunghiulare GEWIS sau rotunde cu cate 3 gauriin partea dreapta și în partea stângă,eu am văzut și de profesioniști,și la cele rotunde cu șuruburi de fixare inclinate,deci nu puteai decât foarte greu sa o prinzi că tinde să iasă din șuruburi unde are spatiu mai mare de băgat șuruburile
@marinizo18 ай бұрын
de ce sa te chinuii sa ii lasi dozele mai in afara acolo unde vine faianta cand nu stii ce grosime de faianta va fi , dozele se monteaza la fata tencuielii indiferent ca vine faianta sau doar glet peste ele iar pentru a fi montate la fata tencuieli pe un perete stramb zidit ,cel mai simplu folosesti un laser care iti deseneaza planeitatea peretelui , in felul asta ies perfect dozele
@edychristmas66333 жыл бұрын
Salutări domnilor! Urmăresc cu interes canalul dumneavoastră ptr ca eu m-am calificat și activez în Marea Britanie și ce vad la dumneavoastră este destul de diferit în multe privințe, de la cablaj la protecția circuitelor șamd. Din perspectiva întrebării dumneavoastră răspunsul în tara aceasta ar fi ca manopera nu a fost executata la standard de către zidar și dacă asta impune costuri suplimentare companiei noastre atunci noi facturam și cu asta am terminat discuția. Bineînțeles că întocmim un dosar de constatare cu poze și eventual trimiteri la reglementările legale în vigoare. În ce am constatat în acest video as putea spune ca aici nu se considera o problema dacă distanta dintre doza și fata peretelui exista atâta timp cât aceasta distanta nu creează mediu de propagare a focului, ceea ce tencuiala nu face. Trecem peste problema distantierelor folosind șuruburi de 3.5 de 3` sau 7,5 cm pe care le ajustam conform necesităților. De multe ori în cazul bucătăriilor în special noi încercăm sa îngropam mai adânc dozele în care venim cu conductori de 4,6 sau 10mm.
@neculaicoman63473 жыл бұрын
De ce in Romania nu se lucreaza cu conductor multifilar ?care este explicatia si de cine este impusa ? Conductorul unifilar este intradevar mai bun dar este foarte rigid si se lucreaza foarte greu . In Italia nu se foloseste asa ceva . Si de ce nu se folosesc magnetotermice bipolare . Ne ati inebunit cuRCCB, RCCO etc, etc . Si am vrea ca filmuletele dv sa contina 80%explicatii practice nu vorbarie lunga
@dandan56813 жыл бұрын
poate era cazul sa afli si dumneata de rccb si rcbo sint foarte multe tari care folosesc aceste denumiri ,in al doilea rind se vorbeste de Romania unde e greu si omul face eforturi mari ptr o instalatie electrica . Uitate la preturile dijunctoarelor bipolare si revino ti
@laurentiumircea83953 жыл бұрын
pentru ce sa pui bipolare? daca ai protectie pe faza si duci nulul in bara de nul ce iti trebuie mai mult de atat? citeste normativul! RCBO si RCCB invata ce sunt si apoi da-ti cu parerea despre ele
@solaris36272 жыл бұрын
Intotdeauna, si pe șantierele de pe vremea impuscatului, dozele se monteaza inainte de tencuială.
@yanyanghel4653 жыл бұрын
Cred că ar merge trase cablurile ,tencuit după care spart montate doze.
@endra19663 жыл бұрын
Întotdeauna la sfârșitul tencuirii.
@mariuselectricianautorizat8763 жыл бұрын
Vinovatul fara vina cere sa se faca lumina 😀
@florinvadan78763 жыл бұрын
Nu există o soluție universală - mica cârpeală / marea migăeală. Da să știi că au lucrat relativ bine și nu și-o bătut tare joc de munca voastră. Succes la recrutări!
@AKAIGXF713 жыл бұрын
Eu le-as monta la gri, inaintea gletului de finisaj.
@robertinonedelciu10263 жыл бұрын
Salut , soluția pentru doze aparat sau legătură care trebuie să fie la fața peretelui terminat , inainte de montaj se controlează pereți cu dreptarul sfoară sau laser, după montaj doze se termină tencuiala finisajele. Am scris in numele meșterilor să fie pentru toți cât mai bine. Eu am intalnit un electrician în 20 de ani el nu a montat doza aparat înainte dar cele de legătură erau montate deja si la fața cărămizi , in tara nu se respectă nimic . Când am lucrat în Italia pe șantiere montajul dozelor erau făcute inainte de zidari . Spor la treaba tuturor sper sa va fie de folos.
@n55m6a73 жыл бұрын
Grea intrebare. Asta e extemporal sau teza ? N-am lucrat in domeniu, am lucrat numai industrial, nu pot da nici raspuns, nici justificare....👍👍 ⚡⚡
@Spiritual-Sniper3 жыл бұрын
daca doza e pre in perete e simplu ca pui suruburi mai lungi
@Spiritual-Sniper3 жыл бұрын
eu am folosit negrese tn-uri taiate sa nu aiba varf si sa nu intre mult in doza,probabil sunt si alte suruburi mai bune de cumparat
@alarmelectricsistem3 жыл бұрын
Așa este. Dacă rămâne doza rămâne in afara peretelui fie el câțiva mm e nasol.
@Spiritual-Sniper3 жыл бұрын
@@alarmelectricsistem cred ca 2mm se poate taia din doza cu un cutter sau un flex,ce tare era daca acele taple din doza erau reglabile si sa poti taia din doza cat ai nevoie
@laurentiumircea83953 жыл бұрын
@@alarmelectricsistem inauntru ii mai faci ce ii mai faci,inafara este problema ca daca tai din ea numai ai sistemul de prindere ...
@dumitrustelian18553 жыл бұрын
În italia, dozele și copexul îl montează constructorii de interior, după desenul făcut pe pereți cu șpreiul cu vopsea,,, mi se pare cel mai corect, (ei sparg, ei repară) in colaborare cu electriciianul
@calinlucaci58493 жыл бұрын
dacă bine știu eu ,noi ar trebui sa montam dozele la distanță de 2 cm ,însă nu mai exista reguli, uneori se întâmplă numai sa gletuiasca pereți fără tencuiala sau uneori chiar și 10cm de tencuiala și-așa lucram uni după alți......
@edychristmas66333 жыл бұрын
Cel mai simplu și mai ușor pentru electrician este montajul înainte de tencuială, în doze metalice care nu pot fi distruse la tencuit și care permit și ajustarea cu până la 5mm a nivelului.
@vaiocostar3733 жыл бұрын
Sunt șuruburi mai lungi le lași la nivelul peretelui,,și dacă incarca prea mult sunt șuruburi mai lungi și pt gresie orice,,
@gabriel-liviualexandru4213 жыл бұрын
Corect și în felul acesta obti și o doza de aparataj sau de legătură unde este cazul care este doar puțin mai adâncă, deci cu mai mult spatiu, ceea ce este benefic in zilele noastre unde tot mai mulți renunta la dozele de legătură și folosesc direct dozele de aparataj pt a face legăturile.
@vaiocostar3733 жыл бұрын
@@gabriel-liviualexandru421 eu nu dozele de legătură sunt doze și se leagă acolo absolut orice
@mariuselectricianautorizat8763 жыл бұрын
Astia care le puneti inainte de tencuiala ....spor sa le cautati prin pereti
@gagautza023 жыл бұрын
Eu cred ca au gresit ca au dat glet acolo, eu nu stiu sa se dea glet dupa care sa se puna fainata peste. Poate ma insel, dar mie mi se pare mai logic sa se puna faianta pe tencuiala nu pe glet.
@cosminmacavei83142 жыл бұрын
Corect.cade faianta jos de pe glet
@ionelirofte97583 жыл бұрын
În ori care situație nu mai târziu de tencuiala.....
@solaris36272 жыл бұрын
La 6.30, e total greșit, chiar daca vine faianță sau gresie.
@sorinarabu5555 Жыл бұрын
Sunt din județul Teleorman
@Leul_alb242 жыл бұрын
Foarte urâtă ultima doză,2 copexuri care doar trec prin doză,6 conductori,cam greu de băgat 6 module acolo...
@simicidoru95253 жыл бұрын
👍👍👍👍👍
@alexandrudragomir14103 жыл бұрын
Si plus ca eu lucrez cu multi amperi multi si voltaj mic si tu cu putini amperi si voltaj mare...
@Marenus113 жыл бұрын
Salut Adrian ti-am scris pe fb,un nr de te se poate?
@alarmelectricsistem3 жыл бұрын
Salut. Imediat verific...primesc foarte multe mesaje...😁
@Marenus113 жыл бұрын
Multumesc
@e-conelug50063 жыл бұрын
Voi in Romania nu aveti norme si instructiuni in constructii? Daca sunt, ar trebui respectate de zidari si de instalatori. Daca am face dezbateri pentru fiecare operatiune, am termina lucrarile ca voi autostrazile.
@alarmelectricsistem3 жыл бұрын
Dacă tu trăiești într-o țară în care totul se respectă de ce îți mai pasă ce se întâmplă în România? Stiu, e usor să arunci cu pietre cand te vezi în vârful muntelui însă asta nu te face mai superior. "Noi în România" incercam să schimbăm lucruri pe care în alte state le-au schimbat acum mulți ani...de asta odata ajunsi acolo vorbiți pe un ton superior. Păcat...🙁
@luk58273 жыл бұрын
Si la "voi" cum se face ? Ce norme aveti in constructii ? Ce standarde aveti pentru zidari si pentru electricieni ? Si chiar daca ai norme , cum le respecti in realitate ? Crezi ca producatorii de blocuri ceramice iti ofera caramizi cu tolerante de maxim 2mm ? In ce lume traiesti ?
@nyyqnyyq23176 ай бұрын
Cel mai bine dupa ce se tencuie prima mana .
@tzubis3 жыл бұрын
doza in caramida pana la guler..apoi din suruburi mai lungi banuiesc ca ar fi cel mai usor. Majoritatea producatorilor si au dat seama de asta mai demult, de aici si motivul pentru suruburile lungi...dar probabil ca nu erau pregatiti si pentru zidarii si tencuitorii romani 🤣. Mi.ar placea sa vin ucenic la tine..macar cateva zile. E o pasiune pentru mine electrica. mi-as dorii mult sa am timpul necesar pentru a face ceva in domeniul asta. (sunt mecanic de locomotiva si am cam multe trenuri in program 🙂) ..momentan am inceput un curs de electrician 😊
@mirceamarius33992 жыл бұрын
Mai jos un coleg menționează profile de ghidaj tencuiala ,arata clar cota de adâncime
@ccaiuss3 жыл бұрын
Montezi putin mai adanc . Consider ca nu e rau daca ramane un cm in sub nivel daca ramane 4 cum am patit eu pui alta doza taiata peste cea veche asiguranduma ca numai rupta va iesi din perete. Poti sa folosesti in sistem de doze cu adncime mai mare care iti permitte sa tai din doza fara ca prinderea sa fie afectata ( asta ar fi varianta mai buna). Poti trage cablurile la pozitie iar dozele sa le montezi dupa ce au pus acei "stalpisori" pt nivelul tencuielii. Totul e in functie de situatie: organizarea de pe santier, pereti etc La dozele din clipul tau e nasolo ca nu poti taia cativa milimetri sa rezolvi repede problema. Daca producatorul avea putin creier acele cleme trebuiai fixate mai adanc...
@marianmihaila92103 жыл бұрын
Dozele alea de la Gewiss cînd le pui le scoți ori la nivelul tencuielii peretelui , ori putin de tot înauntru. Cei cu gletul dau peste ele intenționat cu gletiera și ți le sparg.Din păcate există asemenea specimene,pui pentru masca de susținere holșuruburi mai lungi dacă trebuie, negresele merg de minune. Hîrtie de sac făcută ghemotoc în doză pentru a nu umple Dorel doza de ipsos. Baftă😁😁😁
@gagautza023 жыл бұрын
Eu am tot doze de la Gewiss, nu seamana una cu cealalta la felul cum au fost puse in perete, am crezut inital ca se rezolva din rama, dar alea te ajuta numai cand sunt mai interior, la mine sunt unele la juma de centi in afara, am noroc ca am pus ceva mobila in dreptul lor , practic sunt degeaba :) Cei care au, s-au gandit ca e o idee buna sa imi ajusteze ei cablurile lasate prin doze, si asa am ajuns la un CAT6 de 2 m sa raman cu 10 cm, abia am reusit sa prind mufa.
@mirceamarius33992 жыл бұрын
Situație este evitata prin montarea dozelor după fixarea profilelor de ghidaj, dozele se vor alinia la fata profilelor
@ciprianjurmoni3 жыл бұрын
Treci pe sistem german. Ai capace de doza impotriva zugravilor, inele prelungitoare de doza, montaj rapid si curat.
@gand53883 жыл бұрын
Domnule Marius dacă va referiți la cele de la dekaizer daca ii spunem prețul la client nu accepta sigur... 😁🤭
@radutmariuscatalin60973 жыл бұрын
Pe sistem romanesc , polistiren expandat nu mai merge ?
@iosifvintan77803 жыл бұрын
Sistem spaniol munca bine făcută e ok și după montarea de aparatelor e mai bine profi cine se respectă merită ceva profii
@alarmelectricsistem3 жыл бұрын
Păi nu asta era tema. Dacă zidarul încarcă peretele mai mult sau mai puțin poti avea probleme și cu dozele clasice. Imagineaza-ti dacă doza kaiser rămâne în afara peretelui 1 cm....ce te faci?
@ciprianjurmoni3 жыл бұрын
@@alarmelectricsistem o tai cu un multitool la fata si ai rezolvat-o. O tencuiala se socoteste la 1 cm. Ce e peste si implica modificari intra la costuri suplimentare. Ala care zideste trebuie sa zideasca si ala care tencuieste trebuie sa tencuiasca si atunci noi putem fi electricieni...in teorie. In practica compromisuri peste compromisuri!
@ioanmuntean77983 жыл бұрын
✋❤
@gabrielflorea76533 жыл бұрын
eu stiu ca faianta nu se pune pe zona gletuita si data si cu lavabila ... asa ca ti au dat de munca aiurea
@alarmelectricsistem3 жыл бұрын
Stiu ce zici, însă ăștia sunt constructorii...🙁
@gabrielflorea76533 жыл бұрын
@@alarmelectricsistem succes in continuare si la cat mai multe fimulete educative
@DanielM.953 жыл бұрын
Am întâlnit o situație în care sa pus faianta pe glet, cu plăcinte, și după o scurta perioada am luat-o jos cu mana :))
@victorv90192 жыл бұрын
pai lol pune fainata peste glet?! 😁
@6gcm2043 жыл бұрын
Eu as proceda astfel: -fac gaurile de doze si ascund conducoarele in gaura -dupa ce se tencuiesc peretii montat doze
@endra19663 жыл бұрын
Ăsta-i răspunsul cel mai eficient.
@Sim_Tiby3 жыл бұрын
O varianta buna, dar zidarii nu iti umple gaurile cand tencuiesc? Apoi e mai greu de carotat sau curatat din nou, cu cablul in gaura...
@user-uh1vc5qv4d3 жыл бұрын
Montarea dozelor trebuie facuta dupa tencuiala. Altfel o sa tot ai neplaceri
@mirceamorar64273 жыл бұрын
salutare la toata lumea. se pare ca asta e problema noastra. discutam cu cineva care a lucrat in Italia si-mi spunea ca acolo constructorul monteaza tuburile si fixeaza dozele dupa cum e proiectul. treaba electricianului e sa instaleze conductoarele in tuburi si sa realizeze lagaturile in TE, doze, aparataj si consumatori(prize, lampi, etc.)
@bonsaimoldova3 жыл бұрын
Nu e mai logic de lăsat loc liber unde vor fi dozele (sau poate astupat cu ceva de genul capace), de-i lăsat pe zugravi să-și facă lucru, iar ulterior de montat dozele pe peretele geltuit? Mai dai un pic de glet în jurul dozelor, îndrepți și e tot.
@gicupop61923 жыл бұрын
Cu dozele simple este mai usor si daca sunt in interior cu 1 cm se prind clemele de la priza numa trebuie surubele mai lungi cu care se prinde priza s-au intrerupatorul de doza .daca sunt in afara este mai mult de lucru pt ca nu se mai asaza priza pe perete si trebuie taiat din doza .dupa mine la fata peretelui e cel mai bine ,unde vine faianta lasat 1 cm in afara.
@iosifvintan77803 жыл бұрын
Vremea lui nea Nicu sa terminat cu conserve
@gicupop61923 жыл бұрын
@@iosifvintan7780 ma refeream la doze simple pt intrerupator si priza unde este cazul de o singura priza s-au doda simpla si priza dubla .la bloc de beton armat cum faci? Vorbim numai de lucrari noi in caramida si bca ?si blocurile din beton cui i le lasam? Am renovat unul vechi din beton : scos dozele de tabla largit gaurile cu carota de 80 doze simple la prize si intrerupatoare ,bagat 2 L de ulei de motor cu o pompa prin tuburi printre firele de aluminui,trase afara si puse altele de cupru + inpamantare bec+ prize ca nu avea.
@iosifvintan77803 жыл бұрын
@@XarcXarc E bine sper ca pe viitor să mai avem și spitale fără probleme
@luk58273 жыл бұрын
@@iosifvintan7780 Atunci vor fi spitale fara probleme , cand vor avea ingineri de instalatii electrice , care vor calcula Puterea Absorbita si isi vor da acceptul sau NU pentru folosirea acelor aparate conectate la conductori cu sectiuni ( diametre ) corespunzatoare .
@cristuningm2 жыл бұрын
Aparatajul permite la orice producător 5 pana la 8 milimetri abatere de la marginea dozei la finit
@darkman70473 жыл бұрын
Eu sunt de parere ca trebuie sa educam pe cei care fac tencuiala sa lucreze mai bine, am lucrat aproape 20 de ani pe santier ca electrician si intotdeauna am montat dozele inainte de tencuiala.